Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

15.12.2006

  • Eurocopter aterizeaza la IAR Ghimbav

    Curierul National   IARV

    ___
    Statul roman a primit, pana ieri, o singura oferta de cumparare a celor 64,89% din actiunile IAR Brasov scoase la privatizare din partea grupului franco-german Eurocopter, precizeaza surse din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, citate de Mediafax. Data de joi, 14 decembrie, era ultima data pana la care se puteau depune documentele.

    Contactat de Curierul National, Ion Dumitrescu, directorul comercial al IAR, a declarat ca din cate stia el intr-adevar Eurocopter a fost singura companie care a depus o oferta de cumparare.

    Oficialul fabricii brasovene a declarat ca sunt incantati de posibilitatea unei intrari sub 'aripa' unui concern european, mai ales ca Eurocopter colaboreaza deja cu IAR Brasov, impreuna cu care a infiintat o societate mixta in care grupul franco-german detine 51% din actiuni.

    La inceputul anului, autoritatile au discutat pe tema privatizarii IAR cu reprezentanti ai grupului european de aparare si aeronautica EADS si ai Eurocopter, filiala a grupului EADS.

    Un alt concern interesat de achizitia IAR era, potrivit fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, si compania americana Bell Helicopter care si-a manifestat interesul sa preia una dintre uzinele romanesti de avioane.

    Bell Helicopter a depus si in 1997 o oferta de cumparare a uzinei IAR Brasov, insa documentele de privatizare nu au fost finalizate.

    Americanii au conditionat, atunci, achizitionarea producatorului romanesc de elicoptere si avioane, de cumpararea de catre MApN a unui numar de elicoptere de atac produse in colaborare cu Bell, valoarea tranzactiei depasind doua miliarde de dolari. Termenul de finalizare al contractului a fost amanat de mai multe ori, timp de doi ani, in cele din urma Guvernul renuntand la contractul cu Bell Hellicopter.

    Crestere cu 120% a cifrei de afaceri

    Compania din Brasov a inregistrat un an rezultatele la noua luni, aratand ca avea o cifra de afaceri de 148 milioane si un profit net de 13, 4 milioane lei.

    Potrivit lui Dumitrescu, estimarile pentru intreg anul 2006 indica o cifra de afaceri de 220 milioane lei, mai mare cu 120% decat cea de anul trecut si un profit net de circa 10 milioane lei. Pentru anul viitor se prevede doar o crestere usoara a cifrei de afaceri. Fabrica brasoveana se afla in grafic cu toate livrarile pentru contractele semnate. Astfel, pana in prezent, din contractul de 98 de milioane de euro pentru livrarea de elicoptere in Arabia Saudita, deja a fost livrat 50%, spune Dumitrescu.

    Acesta a mai adaugat ca piata internationala este propice constructiei de avioane si elicoptere, cererea pentru acestea fiind foarte mare. Potrivit oficialului companiei brasovene, productia IAR se livreaza, in special, catre tarile vestice.

    S-a vrut pastrarea firmei in domeniul aeronautic

    Initial, in cursa pentru privatizarea IAR se inscrisesera Eurocopter, Bell Hellicopter si o firma saudita, aflata in proprietatea seicului Salah Salem bin Omair Al Shamsi.

    In caietul de sarcini a fost stipulat, insa, ca firmele care doresc sa achizitioneze compania brasoveana trebuie sa aiba o experienta de minimum cinci ani in constructia sau reparatia de avioane si elicoptere, astfel firma saudita fiind exclusa din start. Potrivit lui Ioan Georgescu, directorul general IAR, aceasta conditionare, a experientei de cinci ani in domeniul constructiei si reparatiei de elicoptere, a fost introdusa la cererea conducerii IAR Brasov, deoarece se doreste ca firma sa fie pastrata in domeniul aeronautic.

    Infiintata in anul 1925, IAR Brasov a produs in ultimii 40 de ani peste 370 de elicoptere Puma si Alouette, peste 800 de planoare si 140 de avioane.

    Crestere cu 875% la bursa, in ultimul an

    Actiunile IAR Brasov sunt tranzactionate pe piata Rasdaq - simbol IARV. Dupa o perioada de stagnare de doi ani in jurul valorii de doi lei pe actiune, in ultimul an acestea au 'explodat' crescand cu 875% de la 1,12 lei minimul ultimului an si pana la 9,8 lei maximul din 2006. In ultima sedinta de tranzactionare IARV a 'inchis' la 8,5 lei.

    Din structura actionariatului firmei fac parte Ministerul Economiei si Comertului, care controleaza 64,89% din actiuni, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale - 7,3% si SIF Transilvania - 4,6%. IAR Brasov face parte dintr-o serie de firme care vor fi preluate de AVAS, conform unei ordonante de urgenta privind trecerea OPSPI din subordinea Ministerului Economiei la AVAS.

    Sursa: Curierul National, 15 decembrie 2006.'

    mai mult

  • Actionarii societatilor din Uniunea Europeana ar putea obtine mai multe drepturi

    Adevarul   

    ___
    Romanii, actionari la companii din alte state membre ale Uniunii Europene sau strainii care au titluri la societati romanesti ar putea avea mai multe drepturi in adunarile generale, potrivit unui proiect de directiva discutat de institutiile comunitare. Directiva recomanda ca titlul de actionar semnificativ sa revina celor care detin cel putin 5% din actiunile companiei, indiferent de dimensiunile acesteia, sau au titluri in valoare de minimum 10 milioane de euro. Actionarii semnificativi ar putea avea si dreptul sa prezinte proiecte de hotarari.

    O alta prevedere mentioneaza ca actionarii care locuiesc in alte state membre ar putea sa aiba drept de vot si de participare la adunarea generala a actionarilor, fara sa fie prezenti fizic la reuniune, dupa cum se arata intr-un comunicat al Ministerului Integrarii Europene. Astfel, printr-o procura, ei pot delega dreptul de vot unor terti care sa ii reprezinte, detinatorii procurii urmand sa aiba aceleasi drepturi ca si actionarii.

    Asigurarea posibilitatii de a participa si vota in adunarea generala prin mijloace electronice este o alta prevedere inclusa in proiect. In unele state membre UE exista restrictii privind participarea electronica, insa directiva vizeaza eliminarea acestora, astfel incat compania si actionarii sa poata decide daca aceasta este o modalitate eficienta de lucru. 'Scopul directivei este de a evita ca intreprinderile comunitare sa fie conduse de actionari pasivi. De aceea, actul comunitar urmareste sa le permita actionarilor, indiferent de domiciliul acestora sau de numarul de actiuni detinute, sa ia parte activa.

    Proiectul de directiva mai prevede ca masurile care interzic tranzactionarea actiunilor pe o anumita perioada de timp inainte de adunarea generala ar putea fi eliminate. De asemenea, toate adunarile generale trebuie anuntate cu cel putin o luna in avans, iar actionarii trebuie sa primeasca toate datele referitoare la locul, data si ora adunarii si agenda intalnirii.

    Sursa: Adevarul, 15 decembrie 2006.
    '

    mai mult

14.12.2006

  • Van Herk are 10,6% din Condmag

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COMI

    ___
    Olandezii de la grupul Van Herk au cumparat pachetul de 5% din actiunile societatii Condmag Brasov tranzactionat marti, potrivit raportarilor de pe piata RASDAQ. Odata cu aceasta achizitie, Van Herk a ajuns sa controleze 10,6% din actiunile Condmag. Pe actiunile cumparate in aceasta saptamana, olandezii au platit peste 2,4 mil. euro. Grupul mai cumparase un pachet de 5% din Condmag la inceputul lunii noiembrie. Van Herk investeste in principal in real estate si in companii din diverse sectoare, plasamentele grupului orientandu-se preponderent spre zona Olandei si a noilor state membre ale UE. Plasamentele imobiliare ale grupului valoreaza circa 1 mld. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 decembrie 2006.

    mai mult

  • Contractul de privatizare a CEC - avizat de Guvern

    Gandul   

    ___
    Castigatorul va fi anuntat intre 20-22 decembrie. Contractul va fi facut public

    Contractul de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost avizat, ieri, de Guvern prin hotarare, iar dupa semnarea intre cumparator si vanzator va fi aprobat prin lege, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. Statul, unicul actionar al CEC, a decis sa vanda 69,9% din actiuni, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, conform legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit. In etapa finala a privatizarii CEC, a cincea mare banca din Romania si singura institutie comerciala de credit ramasa in proprietatea statului, s-au calificat banca ungara OTP si National Bank of Greece.

    Aprobarea de catre Guvern a elementelor principale ale proiectului final al contractului de vanzare-cumparare a 69,9% din actiunile CEC este necesara pentru continuarea procesului de privatizare prin lansarea etapei a treia, in care vor fi solicitate oferte financiare finale angajante imbunatatite. Pretul de vanzare a acestui pachet de actiuni CEC va fi prezentat Guvernului spre aprobare dupa depunerea ofertelor financiare finale angajante imbunatatite. 'S-a convenit utilizarea, exclusiv pentru scopurile determinarii valorii Modificarii Negative Importante, a cursului de schimb stabilit de Banca Nationala pentru 30 iunie 2006, data ultimelor situatii financiare ale CEC audiate de KPMG', au afirmat surse oficiale. O conditie pentru finalizare este reinnoirea de catre CEC a contractelor de inchiriere pentru spatiile inchiriate din Bucuresti, in conditiile Hotararii Consiliului general al Municipiului Bucuresti, adoptata in septembrie 2006. Obligatiile post-privatizare ale cumparatorului includ in detaliu toate obligatiile, inclusiv cele prevazute in strategia de privatizare, pe care cumparatorul trebuie sa si le asume dupa finalizarea tranzactiei. Potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, castigatorul privatizarii CEC va fi anuntat, in mod normal, intre 20-22 decembrie, iar contractul va fi facut public in momentul semnarii.

    Sursa: Gandul, 14 decembrie 2006.'

    mai mult

  • Antibiotice ar putea propulsa Actavis in topul mondial al producatorilor de generice

    Curierul National   ATB

    ___
    Grupul islandez Actavis ar putea inainta o oferta pentru preluarea Antibiotice Iasi, fiind interesat si de achizitionarea altor companii farmaceutice mici pentru a deveni unul dintre primii trei producatori de generice, la nivel mondial, scrie Bloomberg. Orientarea companiei islandeze catre achizitii vine la trei luni dupa ce a incercat sa cumpere producatorul croat Pliva, pentru 2,5 miliarde de dolari, insa fara succes. In cazul care in care compania islandeza ar fi intrat in posesia producatorului croat, ar fi devenit a treia mare firma producatoare de medicamente generice, la nivel mondial, in urma israelienilor Teva Pharmaceutical Industries si a gigantului elvetian Novartis AG. Actavis a fost interesata de preluarea companiilor Stada Arzneimittell AG-Germania, Gedeon Richter-Ungaria si Krka-Slovenia.

    Wessman nu se arata descurajat de esecul inregistrat in cazul Pliva si subliniaza ca telul grupului Actavis poate fi atins, incepand cu achizitionarea ultimei companii farmaceutice din Romania, aflata inca in posesia statului.

    Grupul islandez s-a numarat printre cele 22 de companii care au trimis la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului scrisori de interes pentru privatizarea Antibiotice Iasi, a declarat Robert Wessman, CEO la Actavis.

    Actavis detine deja o cota de 8% din piata medicamentelor generice din Romania, dupa ce a achizitionat in luna martie producatorul de oncologice Sindan Bucuresti, pentru 161,2 milioane de dolari. Daca ar intra in posesia Antibiotice, cota de piata a grupului islandez pe segmentul medicamentelor generice s-ar majora cu noua procente, amenintand astfel pozitia Zentiva, liderul pietei de generice in Romania. Antibiotice Iasi are o valoare de piata de aproximativ 300 de milioane de dolari.

    Potrivit datelor firmei de cercetare de piata Cegedim, in trimestrul al treilea al anului curent, Zentiva a realizat vanzari totale de 77,8 milioane de lei, avand o cota de piata de 5,3%.

    Totodata, Sindan Pharma a vandut produse in valoare de 28,9 milioane de lei, cu o cota de piata de 2%. Pe primul loc in topul companiilor farmaceutice din Romania se afla britanicii de la GlaxoSmithKline, cu vanzari ce totalizeaza 107,3 milioane de lei si cu o cota de piata de 8,3%. Pe locul secund se afla elvetienii de la Hoffman-La Roche, care au consemnat vanzari de 102,7 de milioane de lei, cu o cota de piata de 6,9%. Pe pozitia a treia se pozitioneaza Sanofi-Aventis, care au vandut, in trimestrul al III-lea, produse de 85,6 milioane de lei, cu o cota de piata de 6,3%.

    Pretul prea mare ar putea sa-i sperie pe islandezi

    'Achizitia Antibiotice se muleaza pe asteptarile noastre, compania beneficiind de facilitati de productie pe care am putea sa le folosim pentru a ne extinde', a afirmat Wessman. 'Totusi, un aspect important al tranzactiei il reprezinta pretul de achizitie', a spus Wessman.

    Achizitionarea Antibiotice Iasi 'va permite Actavis sa se extinda intr-un mod mai putin costisitor decat daca ar cumpara companii farmaceutice mai mari', a declarat Haraldur Yngvi Petursson, responsabil de actiunile Actavis la banca Kaupthing, din Reykjavik.

    Petursson apreciaza ca, fiind vorba de peste 20 de companii care sunt interesate sa preia compania din Romania, pretul de achizitie al Antibiotice Iasi ar putea sa fie prea ridicat pentru grupul islandez.

    Incepand cu anul 2002, cand grupul Actavis a fost creat prin fuziunea a doua mari companii farmaceutice din Islanda, grupul islandez a cheltuit peste 1,8 miliarde de dolari pentru achizitionarea de companii farmaceutice, acumuland, totodata, datorii de peste 1,5 miliarde de dolari.

    Actavis vrea o pozitie fruntasa in fiecare tara

    'Pentru noi este foarte important ca sa fim in primii cinci producatori de medicamente, in fiecare tara in care suntem prezenti, pentru ca astfel vom beneficia de un mecanism de parghii pentru viitoarele produse', a precizat Wessman.

    Pana in 2010, piata mondiala a medicamentelor generice va creste la 100 de miliarde de dolari, fata de valoarea de 58 de milioane de dolari, la cat se cifreaza in prezent.

    In 2005, romanii au cheltuit 380 de milioane de euro pe medicamentele generice, Antibiotice detinand 9% din totalul produselor de profil, potrivit analistilor de la Nomura Code.

    Sursa: Curierul National, 14 decembrie 2006.'

    mai mult

  • Mize importante la AVAS si in 2007

    Curentul   TEL

    ___
    Decizia de trecere a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in subordinea AVAS a reprezentat un adevarat mar al discordiei intre PNL si PD. Aceasta noua decizie a cabinetului Tariceanu va oferi sefului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) o reala putere economica in domenii precum energia, turismul, transporturi aeriene, infrastructura si probabil va alimenta in viitor alte scandaluri mediatice ale privatizarilor cu cantec, ce se realizeaza de cativa ani pe plaiurile mioritice. In spatele disputelor politice, atentia este indreptata spre institutiile ce se anunta a fi privatizate in 2007.

    Ordonanta de urgenta continea, initial, o lista cu 41 de societati si companii nationale, precum si societati comerciale, care urmau a fi preluate de la Ministerul Economiei si Comertului.

    Evident ca ordonanta are o acoperire foarte buna, in ideea ca emiterea actului normativ era justificata de solicitarile UE, mentionand ca absenta unei strategii de privatizare, ce include comasarea celor doua structuri, va afecta credibilitatea tarii. Caracterul de urgenta al actului normativ mai este justificat de guvern prin faptul ca, dupa 1 ianuarie 2007, Comisia Europeana va prelua monitorizarea tuturor activitatilor din Romania legate de concurenta si va autoriza si controla ajutoarele de stat acordate in procesul de privatizare.

    Ce se va vinde in 2007

    Prima pe lista este Petrom (o parte catre salariati, plus alt pachet catre OMV), urmeaza societatile de stocare si distributie de carburanti - Oil Terminal, Conpet si Petrotrans. Romgaz si Transgaz sunt si ele pe lista, desi in sedinta CSAT s-a stabilit deja ca societatile din domeniul energetic sunt blocate la privatizare. In continuare, Distrigaz Sud si E.ON GAZ Romania, deja privatizate, dar statul detine pachete minoritare. Urmeaza complexele energetice de la Rovinari, Turceni si Craiova, apoi Uzina Termoelectrica Midia, pentru care Dinu Patriciu a castigat deja licitatia, dar nu s-a semnat contractul. Lista mai cuprinde Hidroelectrica si Nuclearelectrica, surse ale scandalurilor privind contractele cu energie ieftina. In final, Transelectrica si Electrica SA, cu toate sucursalele ramase de privatizat, singurii distribuitori de energie electrica ai statului.

    Petrom si Daewoo, scoase din nou la bataie

    Dupa 12 ani de la prima privatizare, uzina Daewoo a revenit din nou sub controlul statului, in urma unei tranzactii de 60 milioane de dolari, din care 50 de milioane pentru pachetul de actiuni si 10 milioane in contul datoriilor acumulate de uzina. Acum statul va incerca din nou sa o privatizeze, poate de data aceasta cu mai mult noroc. Daewoo Craiova se alfa la sfarsitul listei, de aceasta data atentia AVAS indreptandu-se catre santierul Daewoo Mangalia, unde statul mai are un pachet de 49% din actiuni, iar reprezentantii sai ridica in continuare indemnizatii substantiale prin consiliile de administratie ale societatii.

    Dar, probabil ca cea mai interesanta vanzare va fi cea a unui pachet minoritar de actiuni Petrom, din cele 40,7% pe care le mai detine: 8% catre salariati, intr-o forma ce va fi convenita in curand, plus un alt pachet catre OMV. Personalul angajat cu carte de munca la Petrom SA, intre anii 1997-2004, ar putea primi actiuni Petrom la acelasi pret pe care austriecii de la OMV l-au platit prin contractul de privatizare. Cu ceva timp in urma, Codrut Seres, la momentul respectiv ministru al Economiei si Comertului, anunta ca vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei va fi realizata printr-o banca sau un consortiu de banci. Miza cea mare este scoaterea din joc a unui intermediar - Liviu Luca, spre exemplu - care ar putea concentra o importanta suma de actiuni.

    Autoritatea vrea alt sediu

    Se pare ca acum, pe lista prioritatilor AVAS se afla gasirea unui nou sediu. Seful institutiei, Teodor Atanasiu, intentioneaza sa cumpere un imobil de birouri in Bucuresti pentru a-si muta sediul, intrucat considera prea ridicate cheltuielile de consolidare si reabilitare a cladirii pe care guvernul i-a repartizat-o, cheltuieli estimate la 9 milioane de euro. Teodor Atanasiu crede ca AVAS ar putea sa cumpere un spatiu la un pret mult mai mic.

    Institutia are sediul in fostul bloc Elvila, din zona Aviatiei, cladire care a fost repartizata Ministerului Administratiei si Internelor, prin hotarare de Guvern, in luna mai 2005. Cu cateva saptamani inainte de adoptarea acestei hotarari, AVAS a primit, tot prin decizie guvernamentala, un imobil situat pe Calea Victoriei.

    Sursa: Curentul, 14 decembrie 2006.

    mai mult

13.12.2006

  • AVAS vrea sa vanda o parte din actiunile statului la Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie care urmeaza sa preia de la OPSPI administrarea participatiei statului la Petrom, cu o valoare de piata de aproape trei miliarde de euro, intentioneaza sa vanda o parte din actiuni si va adopta o strategie in acest sens la inceputul anului viitor.

    'Va trebui sa continuam privatizarea companiei, sa mai vindem pachete de actiuni, dar ramane sa ne formulam un punct de vedere in primul trimestru al anului viitor, astfel incat sa putem prezenta Guvernului varianta noastra de privatizare', a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

    OMV detine 51,011% din capitalul Petrom. Grupul austriac a preluat 51% din titluri in 2004, printr-o tranzactie in valoare de circa 1,5 miliarde de euro. Ulterior, participatia OMV a crescut in urma unei noi majorari de capital, de valoare mica.

    Ceilalti actionari sunt statul roman, prin Ministerul Economiei si Comertului, cu 30,862%, Fondul Proprietatea - 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,026% si actionarii minoritari - circa 6%.

    Un pachet de 8% din actiuni urmeaza sa fie vandut salariatilor companiei, la acelasi pret cu care au fost preluate titlurile de catre OMV prin acordul de privatizare, de 0,0525 euro, sub cotatia actuala a titlurilor Petrom.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 decembrie 2006.'

    mai mult

  • Propunere - CEC-ul, la bursa

    Jurnalul National   

    ___
    Privatizarea CEC, ultima banca mare ramasa in proprietatea statului naste discutii aprinse. Guvernantii vor sa vanda banca unui investitor strategic, iar mediul de afaceri doreste ca CEC sa ramana o banca romaneasca.

    Ministerul de Finante a finalizat deja contractul de privatizare pe care doreste sa-l discute astazi in Guvern. Pentru etapa finala s-au calificat cea mai mare banca din Ungaria, OTP, si National Bank of Greece. 'Nu exista un favorit pentru CEC si sper ca pretul oferit sa fie suficient de ridicat pentru ca statul sa accepte tranzactia. Sub o anunita valoare, pe care evident ca nu pot sa o precizez, nu vom vinde', a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. El a adaugat ca autoritatile pot opri procesul de privatizare in orice moment considera necesar.

    SUBSCRIPTIE PUBLICA. Mediul de afaceri doreste o privatizare transparenta si sustine ca solutia Guvernului nu este favorabila Romaniei, deoarece CEC este o banca profitabila, a carei cota de piata se va dubla, a declarat Stefan D. Popa, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Bucurestiului. El a spus ca, pe primele luni din acest an, profitul brut al CEC a crescut de zece ori fata de aceeasi perioada a anului 2005. 'Suma vehiculata de 500 milioane de euro o consideram prea mica', a mai spus Popa. Sursa:

    mai mult

  • Arpechim are costuri prea ridicate pentru a fi o tinta interesanta

    Gandul   SNP

    ___
    LukOil Romania considera ca rafinaria Arpechim, detinuta de compania Petrom, nu este o tinta interesanta de preluare, pentru ca are costuri de procesare prea ridicate. 'Cine cumpara o rafinarie bazata pe titei din productia interna este in pierdere', a spus ieri directorul general al firmei, Constantin Tampiza. El a afirmat ca prelucrarea titeiului la Arpechim ar costa prea mult, iar Lukoil cumpara titei la preturile din zona mediteraneeana. LukOil are in Romania rafinaria Petrotel Ploiesti. Contractul de privatizare prin care grupul austriac OMV a preluat Petrom la sfarsitul anului 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, permite vanzarea Arpechim, una dintre cele doua rafinarii ale Petrom.

    Sursa: Gandul, 13 decembrie 2006.'

    mai mult

  • Actionarii Biofarm au aprobat intentia de preluare a companiei Antibiotice

    Bloombiz.ro   BIO

    ___
    Biofarm a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie ca vrea sa preia Antibiotice Iasi in calitate de conducator al unui consortiu. Biofarm a depus, in numele consortiului, o scrisoare de intentie neangajanta la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Antibiotice Iasi.

    Actionarii companiei au decis ca membrii Consiliului de Administratie sa stabileasca conditiile de participare la consortiu si sa negocieze clauzele contractuale ale aprivatizarii companiei Antibiotice.

    In plus, actionarii companiei au aprobat palfonul de creditare pentru anul 2007, in valaore de maxim 20 milioane euro.

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a publicat, la inceputul lunii octombrie 2006, anuntul de vanzare, prin negociere, a pachetului majoritar de 53,01% din capitalul social al Antibiotice Iasi catre un investitor sau un consortiu de investitori condus de un producator de medicamente sau o societate de investitii financiare.

    Pentru Antibiotice si-au manifestat deja interesul companii precum grupul farmaceutic Montero sau Polisano, Phonix LaboratoriumUngaria, Ozone Laboratories si Acic Pharmaceuticals Canada, potrivit oficialilor AVAS.

    Antibiotice se afla pe locul al treilea in topul producatorilor de medicamente de pe piata din Romania, cu vanzari de peste 86 milioane lei pe primul semestru din 2006. Biofarm este al saselea producator roman de medicamente dupa cota de piata, potrivit datelor companiei.

    Actiunile companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti se tranzactioneaza la Bursa de Valori din finalul lunii noiembrie 2005. Anterior, Biofarm a fost listat pe Bursa Electronica Rasdaq din 19 noiembrie 1996 pana in preajma intrarii la tranzactionare la BVB. Compania a incheiat anul 2005 cu un profit de 11,7 milioane lei la o cifra de afaceri de 50,46 milioane lei.

    Biofarm Bucuresti, si-a majorat in luna august capitalul social cu suma de 11,3 milioane lei (3,21 milioane euro), pana la 46,95 milioane lei (13,33 milioane euro). In urma majorarii capitalului social al companiei, SIF5 Oltenia detine 13,78% din capitalul social, SIF 2 Moldova controleaza 10,45%, iar SIF 1 Banat Crisana 10%.

    Sursa: Bloombiz.ro, 13 decembrie 2006

    mai mult

Pagina

inchide