Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

23.08.2005

  • Zimtub, afaceri cu 84% mai mari la sase luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Zimtub Zimnicea, singurul producator roman de tevi care nu a fost achizitionat inca de un investitor strategic, a incheiat primele sase luni cu o cifra de afaceri de 6,25 milioane de euro (22,9 milioane de lei), cu 84% mai mare fata de perioada similara a anului trecut, situandu-se insa cu 15% sub estimarile eferente bugetului de venituri si cheltuieli. Profitul s-a ridicat la 105.000 de euro, fata de un nivel nesemnificativ, in prima parte a anului trecut. Reprezentantii companiei nu au fost disponibili pentru comentarii.

    Zimtub Zimnicea, unul dintre cei mai importanti producatori romani de tevi din otel sudate, are avantajul unui port la Dunare, care ar putea oferi companiei legaturi directe cu UE, cat si livrare catre celelalte continente prin portul maritim Constanta. Cu toate acestea, surse din cadrul companiei au declarat ca societatea pune acum accent pe piata interna, in conditiile unor costuri semnificative cu transportul la export. Desi preturile la teava au inregistrat cresteri fata de anul trecut, majorarea pretului la otel a fost insemnata, pe fondul unei cereri in crestere din partea Chinei. Zimtub are de asemenea in vedere largirea gamei de produse cu tevi rectangulare, aceleasi surse din cadrul companiei estimand investitiile pe acest segment la un milion de euro.

    Pentru acest an, Zimtub si-a bugetat un profit brut de circa 164.000 de euro, de patru ori mai redus decat cel inregistrat la finele lui 2004. Compania urmareste realizarea unor venituri totale de 16,4 milioane de euro (60,1 milioane de lei), iar investitiile programate pentru acest an depasesc un milion de euro (3,76 milioane de lei).

    In prezent, Zimtub nu are un actionar majoritar, cel mai mare pachet de actiuni fiind detinut de directorul companiei, Stelian Dragomir, care controleaza circa 25,4% din societate. Un alt actionar important este SIF Oltenia, care detine 24,8% din actiuni. Titlurile Zimtub sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste actiuni derulandu-se la pretul de 2,97 lei/actiune. La acest curs, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 3,24 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 august 2005.

    mai mult

  • Rulmentul SA, la un pas de lichidare

    Curierul National   

    ___
    Nici un investitor nu se arata interesat de cumpararea uzinei Rulmentul SA, chiar daca pana la expirarea termenului de depunere a ofertelor au mai ramas doar cateva zile. In cazul in care fabrica nu va avea un nou proprietar, poate ajunge chiar la lichidare. Liderul de sindicat al uzinei, Gabriel Dachim, a declarat ca desi erau zeci de oferte pentru preluarea uzinei, nimeni nu s-a inscris la Camera de date. 'Au fost cumparate doua caiete de sarcini, dar firmele nu au facut si rezervare la Camera de date, ceea ce arata ca nu sunt foarte interesate de uzina', a spus liderul de sindicat.

    Sursa: Curierul National, 23 august 2005.'

    mai mult

  • Strainii au cumparat mai multe actiuni si au vandut mai multe obligatiuni

    Adevarul   

    ___
    Potrivit datelor centralizate la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), investitiile straine realizate prin intermediul pietei de capital au insumat in 6 luni 747,6 milioane lei noi, echivalentul aproximativ a 2,6 miliarde euro. In aceeasi perioada, au fost cumparate 1,264 miliarde de actiuni si 1,038 miliarde de actiuni au fost vandute. In schimb, volumul de obligatiuni cumparate din piata (in total, 39,4 milioane) a fost mai mic decat al celor vandute - 57,6 milioane. Aceste statistici, din care reiese ca s-au cumparat mai multe actiuni decat cele vandute si ca, in acelasi timp, investitorii au vandut mai multe obligatiuni decat au cumparat, indica, in opinia analistilor pietei de capital, 'prezenta si activitatea din ce in ce mai intensa a speculatorilor'. Acestia au mizat pe castigurile 'de conjunctura, dar substantiale' oferite de plasamentele in actiuni, 'folosind banii obtinuti din vanzarea obligatiunilor - titluri cu risc scazut, dar si mai putin profitabile', conchid analistii.

    Sursa: Adevarul, 23 august 2005.'

    mai mult

22.08.2005

  • Petrolexportimport, castig mai mare la afaceri mai mici

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   PEI

    ___
    Casa de comert de produse petroliere Petrolexportimport Bucuresti a inregistrat in primul semestru al anului o crestere de peste 10 ori a profitului net, care a atins 3,6 milioane de euro (13,3 milioane de lei), in pofida faptului ca vanzarile companiei au suferit o scadere considerabila fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    Petrolexportimport a realizat in prima jumatate o cifra de afaceri de 9,5 milioane de euro (34,9 milioane de lei), cu 58,8% mai redusa comparativ cu vanzarile din primele sase luni ale anului precedent. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii suplimentare pe marginea acestor rezultate. Cresterea de profit raportata de Petrolexportimport a fost obtinuta in conditiile in care compania a reusit sa-si reduca substantial cheltuielile din exploatare, care s-au cifrat la 9,1 milioane de euro (33,7 milioane de lei), fata de cheltuielile similare de 22,6 milioane de euro (91,9 milioane de lei) din perioada ianuarie - iunie a lui 2004.

    Casa de comert a reusit sa recupereze astfel pierderea de aproape 140.000 de euro din primul trimestru. Petrolexportimport intrase pe pierdere in primele trei luni ale anului, dupa ce anul trecut compania obtinuse un profit net de 0,62 milioane de euro, in scadere cu 61% fata de rezultatul din 2004, dar peste asteptarile initiale ale companiei.

    In 2004, compania reusise in schimb sa realizeze o cifra de afaceri in crestere cu 9% fata de vanzarile din 2003. Anul trecut, vanzarile societatii s-au cifrat la 42,3 milioane de euro. In primele trei luni din acest an, Petrolexportimport a realizat o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, cu peste 65% mai redusa fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    La inceputul anului, Petrolexportimport si-a bugetat obtinerea unui profit de 0,5 milioane de euro (1,8 milioane de lei), in scadere cu circa 4% fata de anul trecut, la un nivel al veniturilor totale de circa 41 de milioane de euro (151,1 milioane de lei), in scadere cu 14% fata de veniturile din 2004.

    Compania avea cu ani in urma un monopol asupra importului si exportului de produse petroliere de pe piata romaneasca, insa in ultimii ani s-a reorientat catre comertul de pe piata interna, fara sa mai faca operatiuni de export - import. In prezent, cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei este detinuta de afacerile cu motorina, principalii clienti fiind companii de distributie a produselor petroliere. Societatea este totodata si cel mai important furnizor de aditivi pentru produse petroliere din Romania.

    Petrolexportimport s-a infiintat in 1948, avand ca obiect principal de activitate exportul petrolului si al tuturor derivatelor petroliere. Din 1991, firma s-a transformat in societate pe actiuni, fiind principalul operator de trading (comert) pentru sistemul de rafinare romanesc. Din 2000, societatea s-a privatizat, in prezent actionarul majoritar al Petrolexportimport fiind Laird Resources Ltd., cu o participatie de 76,7%. Actiunile Petrolexportimport sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 132 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 15 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 22 august 2005.

    mai mult

  • CNVM a aprobat listarea obligatiunilor Rompetrol

    Curierul National   RRC

    ___
    Obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare pentru transformarea obligatiilor bugetare ale companiei existente la data de 30 septembrie 2003 vor fi tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, in termen de cinci zile de la data inregistrarii titlurilor la Comisia Nationala a Valorilor Mobliare (CNVM). Aceasta prevedere este continuta in regulamentul CNVM privind inregistrarea si admiterea la tranzactionare a obligatiunilor emise in temeiul Ordonantei de Urgenta a Guvernului 118/2003 privind masuri pentru reglementarea unor obligatii bugetare ale Rompetrol Rafinare Constanta. Regulamentul a fost aprobat de CNVM in data de 11 august si va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

    Ordonanta 118/2003 a fost emisa de Guvern in octombrie 2003 si a stabilit stingerea datoriei istorice la buget a rafinariei Petromidia, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati, prin emiterea de obligatiuni cu maturitate de sapte ani.

    Potrivit ordonantei, obligatiunile sunt nominative, dematerializate, transferabile, cu o valoare nominala de 25 euro, iar dobanda este egala cu rata EURIBOR pentru 12 luni, plus 1,5 la suta pe an.

    Grupul Rompetrol a achitat, in luna septembrie a anului trecut, prima rata a dobanzii, in valoare de 918 miliarde de lei.

    Compania va plati anual aproximativ 25 milioane de dolari pana in anul 2010. Rompetrol va putea opta pentru rascumpararea obligatiunilor inainte de scadenta, caz in care va plati dobanda acumulata pana la data rascumpararii. La optiunea emitentului, obligatiunile nerascumparate sunt convertibile la data scadentei, in actiuni ordinare. In termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern emisa in aplicarea ordonantei, Rompetrol va depune la CNVM prospectul, pentru aprobare.

    Sursa: Curierul National, 22 august 2005.

    mai mult

  • Petrom ii lasa pe francizori sa aduca profit OMV

    Cotidianul   SNP

    ___
    O benzinarie Petrom este de doua ori mai putin profitabila decit una OMV. Pentru ca Petrom isi opereaza singura statiile, in timp ce OMV i-a lasat pe altii s-o faca. In curind, si compania romaneasca va proceda la fel.

    Decizia companiei Petrom de a oferi unor administratori privati operarea mai multor benzinarii, in sistem de franciza, este un prim pas in cresterea eficientei companiei, potrivit unui comentariu al publicatiei „Energy Business Review“.

    Pe piata romaneasca, dominata initial de companii de stat care au frinat concurenta, dezvoltarea si profitabilitatea, majoritatea benzinariilor sint inca operate de companiile petroliere care le detin. In statele europene mai dezvoltate, este un lucru obisnuit ca retelele de benzinarii ale unei companii sa fie operate de alti administratori.

    Revista da exemplul Austriei, unde 63% din totalul benzinariilor sint operate, in sistem de franciza, de altcineva decit de companiile petroliere care detin respectivele benzinarii. 29% sint independente si doar 8% dintre statii sint detinute si operate de aceeasi companie.

    In Romania, ultimul procent ajunge la 96%, lucru care explica, potrivit comentariului, profitabilitatea mai slaba a companiilor romanesti.

    'Din moment ce statiile din reteaua Petrom sint operate tot de Petrom, reteaua celor 690 de statii este ineficienta. Cantitatea medie de carburant vinduta de o statie Petrom intr-un an este de doar 4,7 milioane de litri. Comparativ, o benzinarie a OMV, grupul austriac care este actionarul majoritar la Petrom, vinde anual, in medie, 7,9 milioane de litri, deci statiile companiei austriece sint de aproape doua ori mai eficiente', se arata in comentariu.

    'Printr-o implicare mai redusa in administrarea zilnica a statiilor se aloca mai mult timp si mai multe resurse pentru administrarea intregii retele, care va deveni mai profitabila', mai scriu cei de la 'Energy Business Review'.

    Sursa: Cotidianul, 22 august 2005.'

    mai mult

  • La Mecanica Ceahlau, vanzarile de utilaje agricole au scazut cu o treime

    Adevarul   MECF

    ___
    Producatorul de utilaje agricole Mecanica Ceahlau a realizat in primele sase luni o cifra de afaceri neta mai mica cu circa 34% fata de cea inregistrata in perioada similara a anului trecut, cand a fost consemnat un nivel de 25,3 milioane lei (253,1 miliarde de lei vechi), potrivit datelor firmei.

    'Scaderea vanzarilor a avut loc pe fondul inundatiilor din acest an, dar si al mesajelor contradictorii si al inconsecventei Guvernului si Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste acordarea sau neacordarea subventiilor pentru procurarea de masini si utilaje agricole de catre producatorii agricoli', apreciaza conducerea firmei in raportul transmis Bursei Electronice Rasdaq.

    De asemenea, reducerea cifrei de afaceri a fost determinata si de preturile scazute la cereale si de neinterventia Guvernului pentru subventionarea diferentelor de costuri, afirma oficialii firmei.

    Potrivit raportului companiei, veniturile totale s-au ridicat in perioada ianuarie-iunie la 20 milioane lei (207,7 miliarde de lei vechi), comparativ cu 25,9 milioane lei (259,3 miliarde lei vechi) in anul trecut, iar cheltuielile au insumat 17,1 milioane lei (171,2 miliarde lei), fiind mai mici cu circa 4,6 milioane lei fata de 2004.

    Societatea din Piatra Neamt si-a majorat, in acest an, capitalul social cu peste 6 milioane lei, pana la 8,8 milioane lei, fondurile fiind alocate pentru investitii si finantarea productiei.

    Firma livreaza semanatori (circa 60% din structura productiei), grape, pluguri, cultivatoare, dar si utilaje complexe atasate tractoarelor de mare putere, o mare parte a productiei fiind valorificata pe piata externa.

    Sursa: Adevarul, 22 august 2005.'

    mai mult

19.08.2005

  • AVAS vinde actiunile detinute la Rulmentul Brasov

    Curierul National   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ofera la vanzare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, pachetul de actiuni detinut la societatea Rulmentul Brasov, informeaza AVAS.

    Rulmentul Brasov are ca obiect principal de activitate fabricarea lagarelor, angrenajelor si organelor mecanice de transmisie. AVAS este actionarul majoritar al societatii, cu o participatie de 76,15 milioane actiuni, reprezentand 50,8924 la suta din capitalul social.

    Restul actiunilor se afla in posesia unor persoane fizice - 39,0774 la suta din capitalul social si persoane juridice - 10,0302 la suta. Valoarea nominala a unei actiuni Rulmentul Brasov este de 2.290 ROL/0,229 RON. Dosarul de prezentare al societatii comerciale poate fi procurat zilnic, incepand cu data de 4 august, de la Directia Privatizare - AVAS, iar informatii suplimentare in vederea intocmirii ofertei de cumparare sunt disponibile in cadrul Camerei de Date organizata la sediul societatii Rulmentul Brasov, in perioada 4-26 august, pe baza unei taxe de acces direct. Potentialii cumparatori vor depune ofertele finale pana la data limita de 5 septembrie 2005, ora 11.00, la Directia Privatizare din cadrul AVAS. Documentele de precalificare se vor deschide la data de 5 septembrie 2005, ora 13.00, in prezenta tuturor potentialilor cumparatori.

    Sursa: Curierul National, 19 august 2005.

    mai mult

  • Oil Terminal: actionarii minoritari, in razboi cu MEC

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   OIL

    ___
    Reprezentantul actionarilor minoritari acuza oficialii companiei ca ii blocheaza deliberat accesul in consiliul de administratie ca sa pastreze societatea in zona obscura a furturilor din conducte* In replica, presedintele societatii 'Oil Terminal' sustine ca reprezentantul in AGA al actionarilor minoritari s-a folosit de imputerniciri false ca sa stringa numarul de voturi necesar accederii in consiliul de administratie, pe baza votului cumulativ

    Incercarea esuata a actionarilor minoritari de obtine un loc in consiliul de administratie al companiei 'Oil Terminal' s-a transformat intr-un adevarat razboi. Pe de o parte, reprezentantul minoritarilor acuza ca le-au fost incalcate drepturile de catre reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, prin anularea ilegala a unor buletine de vot, iar, de cealalta parte, conducerea societatii sustine ca ele au fost falsificate.

    Miercuri a avut loc Adunarea Generala a Actionarilor, care avea pe ordinea de zi alegerea in Consiliul de Administratie prin vot cumulativ a actionarilor minoritari, care cumuleaza 14,9% din actiuni, reprezentati de Dan Barbulescu.

    Domnul Barbulescu sustine ca actionarii minoritari au fost suspusi unui abuz prin anularea ilegala a buletinelor de vot date candidatului comun al actionarilor minoritari: 'Aceasta incalcare a legii pietei de capital s-a produs deoarece cu acest procent, minoritarii obtineau un loc in consiliul de administratie al companiei, fata de cele 69% ale Ministerului Economiei si Comertului. Procurile de reprezentare ale tuturor actionarilor au fost certificate de auditorul financiar prin cvorumul de prezenta a 83% din capital'. Dan Barbulescu sustine ca este a treia oara in acest an cind Mihai Lupu, presedintele Consiliului de Administratie al 'Oil Terminal', se opune nelegal aplicarii corecte a votului cumulativ si numirii unui reprezentant al minoritarilor in CA.

    De partea ceallata, conducerea MEC sustine ca reprezentantul minoritarilor este in culpa. Intrebat de acuzatiile care i se aduc, presedintele consiliului de administratie al companiei, Mihai Lupu, ne-a declarat: 'Imputernicirile pe care Dan Barbulescu le-a prezentat, in special cea de la Financial City Group nu-l desemnau pe el ca propus pentru functia de membru in CA. Mai mult unele din imputernicirile prezentate de domnul Barbulescu au fost falsificate si ca atare vom face o plingere penala pentru fals si uz de fals intrucit ne-a fost obstructionata activitatea'. Domnul Lupu afirma ca Dan Barbulescu nu avea voie sa voteze pentru cineva care nu l-a madatat, astfel ca voturile respective au fost anulate. Mihai Lupu afirma ca 'Broadhurst' si 'Creditanstaltd' l-au mandatat pe Dan Barbulescu printr-un mandat semnat si parafat, care a fost depus in termen legal, pina la data de 10 august si ca urmare aceste voturi au fost numarate si luate in considerare, iar nu cele care nu-l nominalizau pentru o functie in CA. Mai mult, presedintele 'Oil Terminal' sustine ca in cadrul AGA, Dan Barbulescu a facut public voturile date, ceea ce a condus in mod direct la anularea lor, deoarece votul era unul secret.

    La rindul sa, Dan Barbulescu, care sustine ca a reprezentant in AGA fondurile de investitii Broadhurst, Firebird, Hyposwiss si Eastern Capital prin mandatele date de bancile custode, ne-a declarat: 'Eu am avut mandat de la toate instituitiile pe care le-am reprezentat. Prin aceste repetate incalcari ale legii din partea reprezentantului statului se incearca in mod disperat mentinerea activitatilor companiei in zona obscura a notoriilor furturi din conducte si a evaziunilor constatate de controlul Garzii Financiare la sfirsitul anului 2003 (stadiul litigiului cu Ministerul Finantelor in valoare de peste 300 miliarde lei vechi este ascuns actionarilor in continuare desi va avea un impact devastator asupra societatii)'.

    Pe de alta parte, Dan Barbulescu considera ca numirea in CA a sefului de cabinet a presedintelui ANAF este inoportuna deoarece se creeaza o situatie de conflict de interese cu societatea aflata in litigiu cu Ministrul Finantelor.

    Presedintele 'Oil Terminal', Mihai Lupu ne-a declarat ca nu este nici un conflict de interese deoarece noul membru al CA este reprezentant al Agentiei Nationale a Administratiei Fiscale si nu al Ministerului de Finante.

    Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta situatia.

    Dan Barbulescu sustine ca actionarii minoritari vor cere anularea in justitie a acestui abuz si actiunea in raspundere impotriva administratorilor care au prejudiciat societatea, dar va chema in garantie si actionarii majoritari care au aprobat aceste abuzuri descarcindu-i de gestiune pe administratorii respectivi.

    Dan Barbulescu ne-a mai declarat ca 'Oil Terminal' este deja in proces cu actionarii minoritari care cer despagubiri pentru nationalizarea activelor societatii, fara justa despagubire, hotarita in 2001 de Guvernul Nastase. De atunci, mai sustine domnia sa, compania plateste chirie statului pentru acele active nationalizate, sub forma de redeventa, in cuantum de 5% din cifra de afaceri. Astfel, potrivit lui Dan Barbulescu, compania 'Oil Terminal' este pagubita de doua ori.

    Sursa: Bursa, 19 august 2005.'

    mai mult

  • Turcii de la Azomures ardeau gaz ieftin

    Adevarul   

    ___
    Fostul director al 'Distrigaz' Targu Mures, senatorul Mihail Antonie, a dezvaluit ca SC Azomures, spre deosebire de alti producatori romani de ingrasaminte chimice, a beneficiat de preturi preferentiale la gaz metan. 'Combinatul a avut o pozitie privilegiata pe piata producatorilor de ingrasaminte chimice, iar aceasta pozitie a reiesit din discutiile avute cu patronatul societatii, in sensul ca a fost favorizat fiindca avea sediul in Targu Mures, unde isi are sediul si Distrigaz Nord', a spus parlamentarul PNL. Acesta a precizat ca patronii Azomures si-au facut o asociatie, 'Depo' Mures, care, in conditii avantajoase, cumpara de ani de zile, pe timpul verii, gazul la preturi mici pe care l-a depozitat pentru a-l folosi iarna. 'Acest avantaj de a lua gaz sub pretul pietei ii ajuta in productia de ingrasaminte. Patronatul turc impreuna cu sefii 'Romgaz' au creat o firma paralela, prin intermediul careia combinatul achizitiona gaz metan la preturi sub cele dictate de piata', a specificat Mihail Antonie. Acesta a mai spus ca societatea infiintata de patronatul Azomures a fost evidentiata si in raportul Curtii de Conturi. Firma mixta respectiva implica 'Azomures', 'Depo', 'Romgaz' si alte firme, in acest mod combinatul putand sa cumpere gazul la un pret de circa 90.000 euro, in timp ce, daca il lua de pe piata, ajungea la peste 120.000 de euro. Senatorul de Mures nu a dorit sa dea verdicte privitoare la legalitatea firmei respective, insa declara ca un raport al Curtii de Conturi pune in evidenta unele nereguli grave facute la inmatriculare, licenta si tranzactiile derulate.

    Sursa: Adevarul, 19 august 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide