Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

15.08.2005

  • Impact: vanzari duble, profit mai mare cu doar 13%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti si-a dublat vanzarile in primul semestru al anului, care au atins la finalul lunii iunie 17,9 milioane de euro (65,7 milioane de lei). Profitul companiei a avut un ritm de crestere mult mai redus, din cauza aprecierii leului fata de euro si a cresterii costurilor cu materiile prime si cu forta de munca. Societatea a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 2,2 milioane de euro (8,3 milioane de lei), mai mare cu doar 13%.

    Rezultatele raportate de Impact 'se incadreaza in bugetul aprobat', potrivit unui raport trimis de conducerea companiei. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii suplimentare pe marginea acestor rezultate. Potrivit aceluiasi raport, reducerea cursului euro/rol cu 9% in primul semestru al anului a diminuat valoarea incasarilor Impact. Din cauza aprecierii leului, Impact a trecut la renegocierea contractelor incheiate cu clientii sai si, totodata, pentru contractele noi a fixat pretul in lei, acesta urmand sa fie actualizat cu rata inflatiei.

    In urma cu doua luni intre companie si unii dintre clientii sai a fost un conflict legat de cererea companiei de renegociere a contractelor cu plata in euro. Compania a cerut clientilor renegocierea contractelor de constructie a vilelor astfel incat platile sa se faca la un curs fix al euro de 38.500 de lei, fata de putin peste 36.000 de lei cat era cotat euro pe piata valutara. Reprezentantii Impact au justificat cererea de renegociere a contractelor prin faptul ca Impact a facut cheltuieli pentru constructia vilelor atunci cand cursul euro era mai mare.

    Cresterea importanta a cifrei de afaceri urmeaza evolutia de pe primul trimestru, cand vanzarile se triplasera. Conducerea Impact a explicat in acel moment avansul luat de vanzari prin cresterea la finalul anului trecut a numarului de contracte semnate. Pentru acele contracte s-a inceput constructia in primul trimestru. Impact inregistreaza vilele construite la cifra de afaceri pe masura ce lucrarile la acestea avanseaza si nu la momentul cand acestea sunt livrate clientilor. De la inceputul anului, numarul caselor aflate in constructie a crescut de la 550 pana la 850 de case la sfarsitul semestrului.

    Principalul actionar al Impact este presedintele si fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controleaza circa 30% din actiuni. Titlurile Impact sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 0,455 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 75,4 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 august 2005.
    '

    mai mult

  • Proprietarii deposedati abuziv se bat pe actiunile celor mai atractive societati

    Gandul   

    ___
    Guvernantii fac apel la fostii proprietari sa aiba rabdare pana la aparitia normelor de aplicare a legii proprietatii.

    Bataie pe actiunile celor mai atractive societati incluse in Fondul Proprietatea. Fostii proprietari se inghesuie sa prinda actiuni la societati precum Transelectrica, Transgaz, BCR, CEC, Romtelecom, Loteria Nationala si altele. Pana la termenul limita, 25 iulie, la Ministerul Economiei si Comertului (MEC) au fost inregistrate 853 de cereri din partea persoanelor indreptatite la despagubiri prin acordarea de actiuni la societatile din portofoliul ministerului. „Este o cerere mult prea mare fata de oferta”, ne-au declarat surse autorizate.

    Cererile inregistrate pentru despagubirea prin actiuni a proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist depasesc cu mai mult de o treime – 38% - capitalul social alocat de MEC. Potrivit reprezentantilor ministerului, optiunile fostilor proprietari au vizat in principal Transelectrica Bucuresti si Transgaz Medias, companii la care ministerul a oferit 5% din capitalul social al fiecareia. Fostii proprietari au solicitat actiuni si la alte societati, pe care le considera profitabile, cum sunt Petrom, Romgaz, Electrica, CEC, Loteria Nationala, Romtelecom, World Trade Center. Sunt insa societati care nu au trezit deloc interesul celor deposedati abuziv. Fostii proprietari nu vor, de exemplu, actiuni la societatile miniere, spun reprezentantii Ministerului Economiei.

    Cum vor fi atribuite actiunile? Cine are prioritate in conditiile in care cererea depaseste oferta? Reprezentantii MEC fac apel la fostii proprietari sa mai aiba rabdare o perioada. In lipsa unor norme de aplicare la Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, nu se stie cum vor fi atribuite actiunile. Se lucreaza la elaborarea normelor care vor cuprinde modalitatile de atribuire a actiunilor, ne-au anuntat reprezentantii MEC. Pana atunci, pentru convertirea actiunilor primite in bani lichizi, prin tranzactionarea acestor actiuni la bursa, Ministerul Economiei a initiat procedurile de listare la bursa a companiilor Transelectrica si Transgaz.

    Sursa: Gandul, 15 august 2005.

    mai mult

  • Azomures nu are un plan de disponibilizare colectiva

    Adevarul   

    ___
    Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mures a cerut conducerii Azomures date referitoare la angajati, insa reprezentantii societatii au transmis institutiei ca nu au pregatit un plan legat de concedieri colective. Conform liderului sindicatului 'Alternativa 2002', Maria Dandarau, majoritatea personalului angajat de la combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures este 'imbatranita', ceea ce face ca o eventuala inchidere a unitatii sa faca extrem de grea gasirea unui loc pe piata muncii. Dandarau a declarat, vineri, ca, potrivit datelor sindicatului, din totalul de circa 3.000 de angajati ai combinatului, aproximativ 900 indeplinesc conditiile de pensionare, iar peste 1.500 au varsta peste 45 de ani. Adunarea Generala a Actionarilor de la combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures a decis saptamana trecuta inchiderea unitatii, dupa ce sindicatele au cerut o majorare salariala de 9,5%. Potrivit hotararii AGA, combinatul va fi inchis imediat dupa efectuarea tuturor procedurilor, data vehiculata fiind 28 august.

    Sursa: Adevarul, 15 august 2005.'

    mai mult

12.08.2005

  • Flamingo la sase luni: plus 20% la cifra de afaceri, 33.000 de euro profit

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul si distribuitorul autohton de echipamente IT&C si electronice Flamingo International, prima companie IT romaneasca listata pe Bursa, a anuntat pentru primele sase luni ale acestui an incasari totale de 30,9 milioane de euro, cu 20% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net pe primele sase luni din acest an se cifreaza la 1,2 miliarde de lei (aprox. 33.000 de euro), spre deosebire de pierderile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut (circa 17.000 de euro). Pierderea operationala a companiei se cifreaza la 23,3 miliarde de lei (600.000 de euro), un pic mai redusa fata de anul trecut (25,1 miliarde lei), reiese din datele comunicate la Bursa, conform rezultatelor consolidate.

    Pentru anul curent, grupul estima, in prospectul redactat in vederea listarii la Bursa, un profit net de 4 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 80 de milioane de euro, iar pentru 2007, estimarile Flamingo prevad un profit net de 8 milioane de euro la vanzari de 145 de milioane de euro. In prima jumatate a anului trecut, Flamingo raportase o cifra de afaceri de 38 mil. $ (29 mil. euro), insa auditul financiar necesar listarii la Bursa a dus la corectarea acestor cifre, eliminandu-se din calcule sumele tranzactionate intre diviziile grupului Flamingo. Astfel cifra de afaceri pe primul semestru 2004 a ajuns dupa corectie la 25,8 mil. euro.

    'Profitul din primul semestru din 2005 se inscrie intr-un nivel normal, dat fiind specificul activitatii companiei, care se bazeaza pe sezonalitate, cu realizarea celei mai mari parti a profitului net in ultimul trimestru al anului', a declarat pentru ZF Dan Topala, vicepresedinte Flamingo International. In prima jumatate a acestui an, a avut loc o crestere a ponderii afacerii retail in cifra de afaceri a companiei, de la 49% la 54%. Cresterea a fost obtinuta in special prin extindere intensiva, marindu-se cu 10% indicele vanzarilor pe metru patrat de magazin. La sfarsitul lunii iunie 2005 s-a incheiat oferta publica initiala de actiuni Flamingo International. Oferta publica a fost suprasubscrisa de 3,7 ori, in contextul in care au fost inaintate 1.003 ordine de cumparare pentru peste 63 de milioane de actiuni, fata de nivelul programat de 17 milioane de titluri. In urma acesteia s-a vandut un volum de 19,55 milioane actiuni (cu 15% peste oferta initiala), obtinandu-se 12,5 milioane euro, suma care va fi investita in proiectele de extindere a companiei: Future Shop, Flamingo Extensiv si Intensiv, Future World, Retail International.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 august 2005.
    '

    mai mult

  • Statiunea Covasna va fi reabilitata

    Gardianul   

    ___
    SIF Transilvania intentioneaza sa investeasca in urmatorii doi ani 15 milioane de euro in hotelurile si bazele de tratament aflate in portofoliul sau din statiunea Covasna, potrivit Mediafax. 'Intr-un interval de maximum doi ani, vom investi cele 15 milioane euro si speram ca in 6-7 ani sa recuperam investitia, fiindca circulatia turistica in Romania va creste odata cu aderarea tarii la UE', a afirmat presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala. Lucrarile de investitii vor fi demarate in luna octombrie a.c.

    Sursa: Gardianul, 12 august 2005.'

    mai mult

  • Un sfert din populatia targmureseana, afectata de inchiderea societatii Azomures

    Curierul National   

    ___
    Deputatul PRM Adrian Moisoiu, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la Azomures care a decis marti inchiderea societatii, a declarat ca prin aceasta va fi afectata grav 20 la suta din populatia targmureseana.

    'Imediat dupa decizia AGA de inchidere a societatii am solicitat audiente la ministrii Codrut Seres si Gheorghe Flutur, pentru a le prezenta situatia sociala grava in care va ajunge municipiul Targu-Mures, dar si judetul. Peste 15.000 de oameni vor avea de suferit, iar, pe langa acestia, agentii economici din zona si bugetul local. Va fi un dezastru', a precizat Moisoiu.

    Deputatul muresean a aratat ca, asa cum autoritatile statului au gasit solutii in cazul Uzinei Tractorul Brasov, vor trebui sa gaseasca si pentru Azomures, care este sufocat de tarifele mari practicate la gaz metan.

    'La Targu-Mures va fi o bomba sociala, iar autoritatile trebuie sa intervina, sa acorde subventii. Daca Azomures ar putea sa primeasca o subventie pentru un pret rezonabil, situatia s-ar rezolva. Dar pentru aceasta trebuie sa se vrea, ma refer la Executiv. In primavara, am avut o interpelare pentru ministrul Seres, dar am primit un raspuns, din partea unui secretar de stat, care nu avea nici o legatura cu subiectul in discutie.

    La un raspuns paralel, iata si o urmare pe masura, care afecteaza minimum 20 la suta din Targu-Mures si in proportie de 6-7 la suta economia judetului', a conchis deputatul muresean. Moisoiu nu a primit nici un raspuns la solicitarea sa din partea celor doi ministri.

    'In primul rand, voi face copii dupa dosarele AGA si ale Consiliului de Administratie al Azomures si voi incerca sa discut pe aceasta tema cu cei doi ministri. Pretul de cost al gazului metan are o pondere de cel putin 50 la suta in produsul finit. In cazul ureei, pretul este influentat in proportie de 70 la suta de gazul metan, in timp ce in cazul amoniacului, cu peste 90 la suta. Deocamdata sunt sperante si am observat o bunavointa din partea CA al Azomures, ca in luna septembrie Consiliul de Administratie sa se intruneasca din nou si, daca situatia se remediaza, sa amane aceasta hotarare. Daca nu, cam in jurul datei de 1 decembrie, Azomures se va inchide', a mai afirmat Adrian Moisoiu.

    Sursa: Curierul National, 12 august 2005.'

    mai mult

11.08.2005

  • Sofert Bacau si-a mai redus din pierderi

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de ingrasaminte chimice Sofert Bacau, companie aflata in stare de insolventa, a reusit in primul semestru al acestui an sa-si reduca pierderile cu circa 30% fata de perioada similara a lui 2004. Mai mult, societatea a reusit sa obtina profit in trimestrul al doilea, astfel ca pierderile pe primele sase luni au fost de 2,23 milioane de euro (8,17 milioane de lei), comparativ cu pierderile de 2,51 milioane de euro inregistrate la finele primelor trei luni ale anului.

    Vanzarile Sofert s-au majorat cu circa 50% in trimestrul al doilea, pana la 6,3 milioane de euro (23,1 milioane de lei). Cifra de afaceri realizata de societatea bacauana in prima jumatate a anului a fost de 10,4 milioane de euro (38,2 milioane de lei), mai mica in euro cu circa 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Scaderea vanzarilor Sofert se datoreaza faptului ca societatea a fost nevoita sa-si reduca productia din cauza scaderii cererii pe piata interna si a reducerii pretului ingrasamintelor chimice pe piata externa, la care se adauga aprecierea leului fata de euro si dolar. Un alt factor care a influentat negativ activitatea societatii a fost cresterea pretului gazelor naturale, principala materie prima utilizata la fabricarea ingrasamintelor chimice.

    In ultimul an, pretul gazelor naturale s-a majorat cu circa 80%, conform estimarilor companiei. La sfarsitul lunii martie, Sofert Bacau a intrat in reorganizare judiciara din cauza incapacitatii de a plati datoriile catre furnizori si catre stat. In prezent, compania are datorii totale in valoare de 26,5 milioane de euro (90,9 milioane de lei), din care circa 24 de milioane de euro reprezinta datorii anterioare deschiderii procedurii de reorganizare. Datoriile depasesc valoarea activelor societatii, care insumeaza doar 24,2 milioane de euro.

    Principalul actionar al Sofert este compania InterAgro a omului de afaceri Ioan Niculae, care detine 59,3% din actiuni. Ceilalti actionari semnificativi sunt AVAS, cu 14,2% din actiuni, si Interaction Bucuresti, cu 6,4% din titluri. SIF Moldova si-a vandut in acest an participatia de 9% pe care o detinea la Sofert.

    Actiunile Sofert sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 0,0082 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de circa 1,4 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 august 2005.

    mai mult

  • Sindicatele din petrochimie: Azomures nu se va inchide

    Gardianul   

    ___
    Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie (FSLCP), afiliata la CNS Cartel Alfa, nu crede ca Azomures isi va inchide portile. 'Noi nu am primit nici o notificare oficiala in acest sens. Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) nu are nici un argument in privinta inchiderii combinatului de ingrasaminte chimice Azomures', ne-a declarat Achile Dutu, presedintele FSLCP. Potrivit acestuia, membrii AGA nu au nici un punct de vedere tehnic privind inchiderea portilor celui mai mare combinat chimic. 'Motivul invocat de AGA privind imposibilitatea cresterii salariilor cu 9,5% nu are justificare. Combinatul a avut anul trecut un profit mare. Nu exista argument pentru inchiderea Combinatului Azomures', a spus Achile Dutu.

    El a precizat ca sindcatul va reactiona in cazul in care va primi aceasta notificare privind inchiderea combinatului.

    Sursa: Gardianul, 11 august 2005.'

    mai mult

  • Advance Invest din Bulgaria, din nou pe piata din Romania

    Curierul National   

    ___
    Fondul deschis de investitii Advance Invest din Bulgaria a achizitionat actiuni emise de Flamingo International in valoare de circa 89.000 de euro (177.957 leva), reprezentand 1,03% din activele sale, potrivit unui articol aparut in cotidianul bulgar Pari. Aceasta este a doua investitie pe piata de capital din Romania a fondului bulgar, dupa ce, luna trecuta, a investit 178.694 leva (aproximativ 89.000 de euro) in compania Turbomecanica. Advance Invest este primul Fond de investitii bulgar care achizitioneaza actiuni emise de companii straine. Fondul a alocat 10% din activele sale pentru investitii pe piata de capital din Romania, in functie de situatia pietei, urmand ca in perioada urmatoare sa se orienteze si catre pietele de capital din Europa de Est.

    Actiunile Flamingo au fost cumparate intr-o tranzactie ulterioara ofertei publice a companiei.

    La un an de la aparitia sa pe piata, randamentul Fondului bulgar de investitii este de 66,7%, iar totalul activelor depaseste 16 milioane de leva (circa opt milioane de euro).

    Actiunile Flamingo International au fost cotate la jumatatea lunii iulie la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti printr-o oferta publica primara, care a fost suprasubscrisa de 3,7 ori. Valoarea totala a subscrierilor a insumat 146,9 milioane de lei (aproximativ 40,6 milioane de euro), de patru ori peste nivelul prognozat, de circa 10 milioane de euro.

    Sursa: Curierul National, 11 august 2005.

    mai mult

  • Rata inflatiei a depasit cinci la suta in prima jumatate a anului

    Banii nostri   

    ___
    Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, rata inflatiei pe primele sapte luni ale acestui an a fost de 5,1 la suta.

    In acest an, rata medie lunara a inflatiei a fost de 0,7 la suta, acelasi nivel mediu fiind inregistrat si in primele sapte luni din 2004. In perioada iulie 2004-iulie 2005, rata inflatiei a fost de peste 9 procente.

    Fata de luna iunie 2005, in iulie s-au scumpit cu 1,7 la suta marfurile nealimentare si serviciile cu 0,7 la suta, iar preturile alimentelor au crescut cu 0,2 la suta.

    De la sfarsitul anului trecut serviciile s-au scumpit cu 7,8 la suta, marfurile nealimentare cu 7,2 la suta, iar alimentele cu 1,9 la suta.

    Din datele centralizate de INS, ouale, citricele, legumele si conservele de legume, fructele si conservele de fructe, au fost produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna iulie fata de luna anterioara.

    In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cea mai mare crestere s-a inregistrat la gaze care s-au scumpit cu 7,5 la suta, iar energia electrica s-a mai scumpit cu cinci procente.

    Sursa: Banii Nostri, 11 august 2005.

    mai mult

Pagina

inchide