Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

20.07.2005

  • Batalie pe actiuni de 235 de milioane de euro la Petrom

    Averea   SNP

    ___
    Soarta pachetului de actiuni pe care au dreptul sa-l cumpere angajatii societatii Petrom se va decide in toamna, cand Guvernul va lua din nou in discutie ordonanta care stabileste conditiile de achizitie. Tot atunci se va stabili daca la acest pachet vor avea acces salariati ai Petrom si in nume personal, nu doar prin intermediul Asociatiei salariatilor, sustine Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Liderul sindicatelor Petrom sustine insa ca amanarea unei decizii de finalizare a strategiei de privatizare ar putea ascunde alte interese si ar dezavantaja salariatii.

    Anul trecut, compania Petrom a fost preluata contra sumei de 1,5 miliarde euro de investitorul austriac OMV. Strategia de privatizare in baza careia s-a facut tranzactia prevedea ca salariatii Petrom au dreptul sa cumpere pana la 10% din actiunile companiei, pretul de achizitie urmand a fi stabilit ulterior. O prevedere similara se regaseste in toate reglementarile care stau la baza privatizarilor din sectorul energetic. Pe langa strategia de privatizare, Ministerul Economiei si Comertului a decis sa elaboreze un proiect de act normativ special pentru achizitia actiunilor de catre salariatii Petrom. „Ordonanta prevede vanzarea pachetului de 8% doar prin intermediul Asociatiei Salariatilor Petrom“, ne-a spus Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. In varianta propusa, proiectul a starnit imediat controverse, lucru recunoscut chiar de ministrul Economiei. „A fost amanat pentru toamna dupa ce mai multi colegi (ministri -n.r.) au avut obiectii si au propus ca salariatii sa aiba dreptul sa cumpere actiuni si in nume propriu. Am dat-o in lucru juristilor si ei urmeaza sa decida“, a explicat sursa citata. Desi considera ca varianta initiala era convenabila pentru Minister in primul rand pentru ca era mai simplu de aplicat, Codrut Seres lasa de inteles ca viitoarea ordonanta ar putea fi modificata, asa cum au sugerat alti ministri. Actualul ministru al Economiei spune ca proiectul initiat pentru Petrom nu este singular, la toate companiile din sectorul energetic recent privatizate achizitia de catre salariati a unui pachet de actiuni fiind reglementata printr-un act special. Anuntul privind amanarea adoptarii actului normativ i-a surprins pe salariatii Petrom care tocmai anuntau ca au inceput discutiile cu mai multe banci dispuse sa finanteze achizitia pachetului de 8%. Pretul pachetului de actiuni este de 235 de milioane de euro, deoarece reglementarile de la privatizare stabilesc ca salariatii vor cumpara actiuni la acelasi pret cu cel platit de actionarul majoritar OMV la preluarea companiei. Suma care ar reprezenta un efort individual de aproximativ 3.300 euro pentru fiecare dintre cei peste 70.000 de angajati sau fosti salariati ai Petrom.

    Liviu Luca, presedintele Sindicatului Petrom sustine ca, in cazul in care s-ar adopta decizia ca actiunile destinate salariatilor sa poata fi cumparate individual, exista riscul inechitatii posesiei. Astfel, primul venit la negocieri poate cumpara mai multe actiuni decat i se cuvin, si asta in defavoarea celor care nu au bani disponibili. Pentru ca, explica Luca, vor fi salariati care nu vor putea sa imprumute suma de bani cu care sa achite pachetul de actiuni la care au dreptul. Asa s-ar putea insinua, in actionariatul „salariatilor“, diverse persoane cu alte interese, adauga acesta.

    Asociatia Salariatilor Petrom a trimis ieri o scrisoare deschisa in care atrage atentia vicepremierului George Copos si ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ca formula achizitiei pachetului prin intermediul PAS (asociatia salariatilor) este cea mai convenabila pentru toata lumea. „Singura formula prin care putem castiga si noi ceva de pe urma muncii noastre este aceea de a apela la un credit. Ar fi fost imposibil ca cineva sa negocieze cu fiecare dintre cei peste 70.000 de oameni, angajati si fosti angajati ai SNP Petrom, in parte. Noi am incredintat conducerii Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom mandatul de negociere in numele nostru, cu finantatori interni si externi“, se arata in scrisoare. „Pentru operatiunea de preluare a pachetului de 8% din actiunile SNP, am apelat la case de avocatura de reputatie interna si internationala, Squire, Sanders&Dempsey LLP si Voicu&Filipescu precum si la banci internationale de prim rang - Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank si United Bank of Switzerland“, adauga reprezentantii Asociatiei salariatilor din Petrom.

    Si fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, cel care a semnat privatizarea Petrom, se declara de acord cu achizitia pachetului de actiuni prin intermediul asociatiei si spune ca, personal, este de parere ca achizitia nu are nevoie de o ordonanta speciala in conditiile in care exista deja o lege care prevede acest lucru.

    Si angajatii companiilor Electrica, recent privatizate-Banat, Dobrogea, Oltenia si Muntenia- vor cumpara actiuni tot prin intermediul asociatiei salariatilor. Nici la Electrica insa metodologia nu a fost finalizata. „Se poarta discutii inca“, ne-a spus ieri Doru Voicu, director al Electrica, responsabil cu privatizarea. „Salariatii s-au constituit in asociatie care strange banii de la oameni, ii varsa intr-un cont in numele fiecaruia astfel ca fiecare primeste un numar de actiuni in limita banilor depusi. Acesta este insa doar un proiect, nu este batut in cuie, se mai analizeaza“, spune sursa citata. Doru Voicu spune ca asociatia este un vehicul cu ajutorul caruia se incearca evitarea unor situatii critice. „Am vrut sa evitam discutiile privind riscul unor finantari anormale sau a unor tranzactii ulterioare care ar distorsiona bunul mers al afacerii respective“, a explicat directorul din cadrul Electrica. Chiar daca lucrurile nu sunt batute in cuie, este cert faptul ca actiunile cumparate de salariati nu vor putea fi revandute mai devreme de trei ani de la achizitie.

    Sursa: Averea, 20 iulie 2005.

    mai mult

19.07.2005

  • Activele BCR au crescut cu peste un miliard de euro in sase luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Activele BCR au depasit sapte miliarde de euro la jumatatea acestui an, iar numarul clientilor a crescut constant in ultimele sase luni, ajungand in prezent la circa 4,9 milioane, pentru care banca administreaza peste 8,3 milioane de conturi. Aproximativ 90% din clientela este reprezentata de persoane fizice. Banca are insa si o baza importanta de clienti companii, in conditiile in care soldul creditelor destinate acestora reprezinta circa 85% din totalul creditelor acordate. Companiile din industrie detin o pondere de circa 50% in portofoliul de credite corporate al bancii, cele din comert - 17%, iar administratia publica, 10%.

    Cresterea activelor cu peste un miliard de euro in decurs de sase luni a avut loc pe fondul extinderii retelei cu mai mult de 20 de unitati. Acestea sunt localizate preponderent in orase de provincie, chiar cu populatie de sub 20.000 de locuitori, unde, cu exceptia CEC, alte banci nu au ajuns.

    Ieri au fost inaugurate inca patru unitati, situate in Ramnicu Valcea, Cluj-Napoca, Galati si Iasi. Reteaua bancii a ajuns la 329 de sucursale si agentii, acoperind toate orasele cu peste 10.000 de locuitori. De asemenea, BCR opereaza cea mai extinsa retea de bancomate, ajungand la aproape 1.000 de masini, si are in portofoliu 13 tipuri de carduri.

    Pentru sustinerea proiectelor de expansiune, banca apeleaza din ce in ce mai mult la finantari de pe pietele externe. De la inceputul anului, BCR a atras doua credite sindicalizate in valoare totala de 475 milioane de dolari. De asemenea, in luna septembrie banca se pregateste sa lanseze o emisiune de euroobligatiuni in valoare de cel putin 300 mil. euro. Intermediarii mandatati ai emisiunii de obligatiuni sunt ABN AMRO Bank si BNP Paribas, banci care se regasesc si printre cei zece investitori care ar putea depune oferte de preluare a BCR.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 iulie 2005.

    mai mult

  • Antibiotice Iasi intra in 'malaxorul' privatizarii

    Curentul   ATB

    ___
    Guvernul a dat unda verde la privatizarea societatii Antibiotice Iasi, companie ale carei actiuni detinute in numele statului de Ministerul Sanatatii vor fi transferate in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, in vederea trecerii pachetului majoritar de actiuni - 53,2% - in proprietate privata. Transferul actiunilor se va face pe baza de protocol de predare-preluare, incheiat intre institutiile implicate in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii, care este 1 august a.c.

    Decizia de a privatiza Antibiotice Iasi a iscat discutii in contradictoriu intre reprezentantii Aliantei si cei ai PSD, care prin vocea deputatului Aurel Nechita au sustinut la acea vreme ca Antibiotice Iasi este singurul producator intern cu ajutorul caruia autoritatile romane ar fi reusit sa mentina un pret relativ scazut pentru unele medicamente de pe piata interna. De altfel, Antibiotice Iasi este singurul producator roman de medicamente care detine deja Certificatul de buna practica de fabricatie pentru toate fluxurile sale de productie. Astfel, fabrica poate exporta atat in Europa, cat si in Statele Unite, in cel din urma caz fiind singura fabrica din Romania care poate face acest lucru, 20% din productie mergand la export. Printre actionari se numara fondul de investitii Broadhurst - 7,68% si SIF Oltenia, care detine 9,89% din titluri.

    Sursa: Curentul, 19 iulie 2005.

    mai mult

  • Flamingo International, o pasare rara pe piata de capital

    Averea   

    ___
    Prima zi de listare la Bursa a companiei de IT Flamingo le-a adus investitorilor si primele castiguri. La inceputul sedintei, Flamingo s-a vandut cu 2,76 lei/actiune, cu 20% mai mult decat pretul de 2,30 lei stabilit in urma ofertei publice initiale. In cele din urma, titlurile companiei de IT au incheiat ziua la 2,42 lei/actiune. In aceste conditii, se poate spune ca un investitor Flamingo care a vandut pe valoarea maxima un pachet de actiuni de 100 de milioane de lei a castigat dintr-un foc 20 de milioane, fara taxe. Pretul de pornire a fost si cel mai mare atins pe parcursul sedintei. Cel mai mic pret a fost de 2,35 lei/actiune, de unde se observa usor ca actionarii care au subscris la oferta publica initiala au fost pe tot parcursul sedintei pe profit.

    Listarea Flamingo International, una dintre putinele companii infiintate de sectorul privat si ajunse in piata de capital, a marit valoarea tranzactiilor efectuate ieri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu aproape un milion de euro. Cele 294 de tranzactii efectuate pe piata Regular au insumat 2,96 milioane de lei.

    Directorul general al BVB, Stere Farmache, a declarat ca „dorinta noastra este ca Flamingo International sa deschida calea pentru cat mai multe companii din sectorul privat la finantare prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti“.

    Sursa: Averea, 19 iulie 2005.

    mai mult

18.07.2005

  • Compensare pentru investitorii la Bursa

    Ziua   

    ___
    Actionarii Fondului de compensare a investitorilor au aprobat recent actul constitutiv al institutiei, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), documentul urmand sa fie depus saptamana viitoare la Oficiul Registrului Comertului, potrivit vicepresedintelui Comitetului Bursei, Septimiu Stoica, citat de Mediafax. Limita plafonului de compensare va creste gradual pentru a ajunge, pana la data de 31 decembrie 2011, la echivalentul in lei a 20.000 de euro.

    La data autorizarii Fondului suma reprezinta echivalentul in lei a 1.000 de euro / investitor individual, urmand sa ajunga pana la 31 decembrie 2005 la echivalentul in lei a 2000 de euro / investitor individual.Fondul de compensare a investitorilor este o persoana juridica constituita sub forma unei societati pe actiuni si are ca obiect exclusiv de activitate colectarea contributiilor membrilor si compensarea creantelor investitorilor provenind din incapacitatea unui membru de a restitui fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate.

    Capitalul social este de 1,095 miliarde de lei vechi (109.500 lei noi), subscris in mod egal de membrii fondatori. Suma este impartita in 10.950 actiuni ordinare nominative, fiecare cu o valoare nominala de 100.000 lei (10 lei noi). Potrivit Regulamentului 8/2004 privind autorizarea, organizarea si functionarea Fondului de compensare a investitorilor, capitalul social trebuie sa fie cel putin egal cu ehivalentul in lei a 20.000 euro, calculat la cursul de referinta comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data semnarii actului constitutiv.

    Fondul este administrat de un consiliu format din trei membri, persoane juridice autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), actionari ai Fondului. Membrii primului consiliu de administratie - TGH Investment, BT Securities si Estinvest - sunt alesi pentru o perioada de 4 ani de la data inmatricularii Fondului. Fondatorii sunt 60 de societati de servicii de investitii financiare, 10 societati de administrare a investitiilor, Eurom Bank, Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq. Fiecare actionar detine 150 de titluri in valoare de 15 milioane de lei (1500 lei noi), ceea ce reprezinta 1,3698% din capitalul social. (A.M.V.)

    Sursa: Ziua, 18 iulie 2005

    mai mult

  • Vrancart a intrat la Bursa peste pretul din oferta. Azi e randul Flamingo

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   VNC

    ___
    Actiunile producatorului de hartie si carton Vrancart Adjud au intrat la Bursa la preturi semnificativ mai mari decat pretul din oferta publica derulata in primavara, pe fondul ordinelor de cumparare venite din partea investitorilor care nu au cumparat in oferta publica.

    Brokerii se asteapta la evolutii similare si pentru actiunile holdingului IT&C Flamingo, care vor intra la tranzactionare incepand de azi.

    Interesul investitorilor pentru actiunile Vrancart s-a facut remarcat inca din debutul sedintei de tranzactionare, cand pretul a urcat pana la un maxim de 0,185 lei/actiune, cu 23,3% peste pretul de 0,15 lei/actiune platit de investitori in cadrul ofertei publice initiale. O data cu urcarea pretului, vanzatorii au inceput sa-si faca si ei simtita prezenta in piata, ordinele de vanzare fiind destul de consistente. In final, pretul de inchidere a fost stabilit la 0,165 lei/actiune, cu 10% peste pretul din cadrul ofertei. Valoarea tranzactiilor derulate in prima zi cu actiuni Vrancart s-a ridicat la 1,7 milioane de lei (476.000 de euro).

    'Noi ne asteptam ca intrarea la tranzactionare a actiunilor Vrancart sa se faca mai sus, iar pretul sa treaca de 0,2 lei/actiune. Speram ca pretul sa mai creasca in sedintele urmatoare. Interesul din partea investitorilor nu a fost atat de mare pe cat ne asteptam. Se pare ca circa 10% din investitorii care au cumparat actiuni in cadrul ofertei au vandut vineri si in piata mai erau ordine de vanzare, in principal la 0,2 lei/actiune. Cresterea de 10% fata de pretul din oferta este insa destul de buna in conditiile actuale', a declarat presedintele unei societatii de brokeraj

    Pentru a se lista la Bursa, Vrancart Adjud a oferit public 116 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei, la un pret de subscriere de 0,15 lei/actiune, valoarea ofertei ridicandu-se la 17,4 milioane de lei (4,8 milioane de euro).

    Oferta a fost suprasubscrisa cu aproape 30%, cererile de subscriere venite din partea investitorilor vizand 150 de milioane de actiuni, in valoare de aproximativ 22,5 milioane de lei (6,2 milioane de euro).
    Astazi incepe tranzactionarea la Bursa a actiunilor holdingului IT&C Flamingo International, care s-a listat luna trecuta printr-o oferta publica in valoare de 12,4 milioane de euro. Flamingo a oferit public 19,55 de milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei, pretul de subscriere fiind de 2,3 lei/actiune. Oferta a fost suprasubscrisa cu 230%, de aceea este de asteptat ca intrarea la tranzactionare a actiunilor Flamingo sa prilejuiasca agitatie pe piata, mai ales ca Flamingo a anuntat ca va convoca o Adunare Generala pentru a acorda actiuni gratuite, informatie care are de obicei un impact pozitiv asupra cotatiei unei actiuni.

    'In prima parte a sedintei va fi agitatie pe titlurile Flamingo, determinata fie de cei care nu au reusit sa cumpere in oferta, fie de alti investitori care au interese. Pretul de tranzactionare va depasi probabil pretul din oferta, insa este greu de facut o estimare exacta cu cat va fi depasit pretul initial', crede Adrian Zoicas Ienciu, directorul departamentului de analiza al SSIF Broker.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 iulie 2005
    '

    mai mult

  • Statul cauta consultanti pentru RomTelecom, SNR si Posta

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Ministerul Comunicatiilor (MCTI) va selecta consultanti internationali pentru procesele de finalizare a privatizarii RomTelecom, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si Posta Romana.

    Operatorul de telefonie fixa si servicii de comunicatii RomTelecom, la care statul detine 45,99% din actiuni, va fi listat la Bursa 'cel tarziu la finalul lui 2006', spune seful MCTI, Zsolt Nagy. Vanzarea diviziei de telefonie mobila CosmoRom, care de mai multi ani atarna greu in bilantul afacerilor RomTelecom, a deschis practic drumul operatorului spre listarea pe Bursa.

    RomTelecom a avut in primul trimestru al 2005 incasari 225,7 milioane de euro, in crestere cu 12,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si a inregistrat un profit net de 46,1 milioane de euro, cu 356,4% mai mare decat in 2004. Rata profitului net inregistrat de companie a crescut de la 5% in primul trimestru al anului trecut la 20,4% in intervalul similar din anul curent.

    In acelasi timp, RomTelecom si-a platit o parte din datorii, care au scazut de la 105,7 milioane la sfarsitul anului trecut, la 84,8 milioane de euro. Numarul de linii fixe de telefonie operate de RomTelecom a scazut in primul trimestru cu 1,1%. Programul de restructurare derulat in ultimii ani la RomTelecom de actionarul majoritar a avut ca efect diminuarea numarului de angajati la 15.447 de persoane la finele lunii martie. Actionarul majoritar al RomTelecom este OTE, cu 54,01% din actiuni.
    Pana la sfarsitul lui 2006 se va incheia si procesul de privatizare al SNR, a mai adaugat seful MCTI. Societatea Nationala de Radiocomunicatii estimeaza pentru 2005 o crestere cu 20-25% a veniturilor totale, la peste 75 milioane de euro, precum si un profit net de aproape 10 milioane de euro. Anul trecut, SNR a avut afaceri de 60 de milioane de euro, iar compania are in portofoliu aproape 600 de clienti. Activitatea conducerii SN Radiocomunicatii (SNR) trece in prezent printr-un proces de evaluare, condus de o firma specializata si, in functie de rezultate, Consiliul de Administratie (CA) va decide mentinerea sau inlocuirea celor patru directori executivi.

    In cazul Postei, procedurile de privatizare s-ar putea intinde pana in 2008. O parte din actiunile companiei vor fi listate de asemenea la Bursa, insa MCTI nu a precizat daca acest lucru se va intampla tot in 2006. Privatizarea Postei Romane va presupune si reducerea numarului de personal, a recunoscut seful MCTI, insa acest proces se va derula pe baza strategiei care va fi propusa de catre consultant.

    Consultantii care vor urmari aceste procese vor fi firme internationale specializate in domeniu, spun oficialii MCTI. Nu trebuie uitat nici faptul ca aproape 30% din titlurile RomTelecom si 25% din cele ale Postei Romane sunt alocate pentru constituirea fondului destinat despagubirii proprietarilor de imobile nationalizate.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 iulie 2005
    '

    mai mult

15.07.2005

  • Incepe privatizarea Postei

    Ziua   

    ___
    Cea mai mare parte din actiunile RomTelecom aflate in proprietatea statului vor fi listate la bursa, in mai multe etape succesive, a anuntat ieri, la Palatul Victoria, ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, citat de Rompres. Guvernul a aprobat ieri declansarea masurilor pentru selectarea consultantului international care va coordona acest proces.

    Statul roman detine 46% din actiunile RomTelecom, o parte din acestea urmand sa mearga spre Fondul 'Proprietatea'. Tot ieri, Guvernul a aprobat alte doua hotarari pentru declansarea procesului de privatizare la Compania Nationala Posta Romana si Societatea Nationala de Radiocomunicatii.

    Ministerul Comunicatiilor a fost mandatat, in acest sens, de Executiv, sa inceapa procedurile de selectare a consultantilor pentru privatizare. Potrivit ministrului de resort, pentru Posta Romana se va cauta, un investitor strategic. Autoritatile intentioneaza sa finalizeze procesul de privatizare a CN Posta Romana pana in 2008, inclusiv prin listarea la bursa a unei parti din actiuni.

    Privatizarea Postei Romane va presupune si reducerea numarului de personal, pe baza strategiei care va fi propusa de catre consultant. In prezent, la Posta Romana lucreaza 34.000 de angajati.

    De asemenea, Guvernul a decis ieri, prin ordonanta de urgenta, ca proprietarul unei companii cumparate de la stat, care hotareste fuziunea, divizarea sau falimentul acesteia trebuie sa-si anunte decizia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in termen de 10 zile.

    Pana acum, nu era prevazut un termen strict pentru aceasta comunicare, acesta fiind, eventual, stabilit in contractul de vanzare-cumparare a societatii.

    Actul normativ interzice exceptarea de la plata dobanzilor, a majorarilor sau a penalitatilor calculate de AVAS pentru neindeplinirea la termen a obligatiilor contractuale referitoare la plata pretului sau a ratelor, la realizarea investitiilor sau la varsarea capitalului de lucru. Prevederile ordonantei se aplica si contractelor de privatizare in derulare.

    Potrivit Executivului, AVAS va folosi rezultatele monitorizarilor contractelor de privatizare numai pentru urmarirea respectarii obligatiilor asumate de cumparator, iar raportarile nu vor fi facute publice. Actul normativ adoptat ieri modifica si completeaza o ordonanta privind unele masuri de urmarire a executarii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare a societatilor comerciale.


    CEC se vinde 90%
    Un pachet de 90,1% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va fi vandut catre persoane fizice sau juridice, iar restul de 9,9% vor fi alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea.

    Potrivit strategiei de privatizare adoptate ieri de Guvern, pachetul majoritar de actiuni reprezentand pana la 75% din capitalul social total al CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, va fi vandut catre o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau unui consortiu. Vanzarea se va face prin negociere directa, cu selectie de oferte.

    Un pachet de pana la 5% din capitalul social al institutiei va fi vandut catre salariatii institutiei, membrii Consiliului de Administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC. Vanzarea se va face prin negociere directa, fara selectie de oferte.

    Restul actiunilor detinute de stat, cu exceptia celor alocate Fondului Proprietatea, vor fi vandute partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna sau externa de capital.

    La elaborarea strategiei de privatizare au fost luate in considerare recomandarile consultantului pentru privatizare, JP Morgan, care a prezentat raportul de due diligence, raportul de evaluare a bancii si studiul de fezabilitate. Capitalul social al CEC este de 149,7 milioane de lei noi. Banca, a patra din Romania in functie de valoarea activelor, are un numar de 1.

    407 unitati, aproximativ doua milioane de clienti si circa 9.000 de salariati.


    10 petitoare pentru BCR
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a respins din cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane consortiul format din Texas Pacific Group si Citigrup Venture Capital International.

    Cele 10 banci care vor continua procedurile in vederea cumpararii bancii sunt grupul belgiano-olandez Fortis, Banco Commercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG (Germania), Erste Bank AG (Austria), Dexia (Belgia), KBC (Belgia), BNP Paribas (Franta) si ABN AMRO (Olanda).

    In perioada urmatoare, ofertantii vor semna un acord de confidentialitate pentru a avea acces la Camera de Date in vederea realizarii propriilor analize. 'BCR este o banca solida, extrem de atractiva. Numarul si calitatea bancilor interesate de achizitionarea ei o demonstreaza mai bine decat orice studiu de piata.

    Suntem perfect constienti de valoarea BCR si, prin urmare, ne vom concentra pe obtinerea unui pret cat mai bun si pe asumarea de catre cumparator a unui program de dezvoltare care sa asigure cresterea ulterioara a bancii', a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS. Ofertele finale pentru cumpararea BCR se depun pe 19 septembrie.

    BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active in valoare de peste 6 miliarde de euro.

    Sursa: Ziua, 15 iulie 2005
    '

    mai mult

  • Bursa de Valori - inregistrata ca societate pe actiuni

    Curentul   

    ___
    Procesul de demutualizare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a incheiat, iar piata de capital intra in etapa consolidarii. Cu doua zile in urma a fost eliberata hotararea judecatoreasca de transformare a Bursei din societate privata intr-o societate pe actiuni, a declarat ieri, cu ocazia dechiderii oficiale a sedintei de tranzactionare, presedintele Comitetului Executiv al BVB, Sergiu Oprescu. Domnia sa a precizat ca fuziunea BVB cu Bursa Electronica RASDAQ (BER), intr-o prima faza, si apoi cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) reprezinta etapele crearii unei piete de capital consolidate in regiune.

    Noua arhitectura a pietei bursiere, in contextul Bursei de Valori Bucuresti SA, rezultat al fuziunii BVB - BER, va fi formata dintr-o piata reglementata si un Sistem Alternativ de Tranzactionare (ATS). Ambele vor cuprinde cate doua segmente: piata 'cash' (pentru actiuni si obligatiuni), si derivative (pentru futures si options).

    Mentionam ca, prin modificarea legii pietei de capital promulgate de presedintele Traian Basescu la inceputul acestei luni, a fost permisa distribuirea gratuita a actiunilor BVB catre societatile de brokeraj care fac parte din Asociatia Bursei.

    Realizarea unei piete bursiere unificate va crea premisele pentru consolidarea increderii investitorilor romani si straini in mecanismele bursiere.

    Sursa: Curentul, 15 iulie 2005'

    mai mult

  • Importurile au crescut cu 5% mai repede decit exporturile

    Cotidianul   

    ___
    „Motoarele“ Uniunii Europene sint principalii parteneri comerciali ai Romaniei. Din pacate pentru noi insa, importurile de la ei depasesc exporturile noastre, ceea ce contribuie la cresterea deficitului comercial.

    Primii parteneri comerciali ai Romaniei sint Italia si Germania, urmate de Franta si Turcia, potrivit statisticii referitoare la comertul exterior pe primele cinci luni ale anului. Primii parteneri comerciali in derularea exporturilor au fost Italia, cu 20,8% din total, urmata de Germania (14,1%), Turcia (8,2%), Franta (7,4%) si Marea Britanie (5,6%).

    In ierarhia tarilor partenere la importuri, Italia detine 16,3% din total, urmata de Germania (13,8%), Federatia Rusa (8,1%), Franta (6,9%) si Turcia (4,8%).

    Valoarea importurilor a fost de 11,89 miliarde de euro, in timp ce exporturile s-au cifrat la doar 8,66 miliarde de euro.

    Fata de perioada similara a anului trecut, importurile au crescut cu 22,4% in perioada ianuarie-mai 2005, in timp exporturile au consemnat un avans de doar 17,2%. Produsele industriale ocupa primul loc in ierarhia importurilor, cu o pondere de peste 38% din total, urmate de bunurile de capital (20,1%), combustibili si lubrifianti (13,2%) si bunuri de consum (12,5%).

    Principalele produse exportate de Romania sint cele industriale (37,1% din totalul exporturilor), bunuri de consum (31,9%), bunuri de capital (10,3%), combustibili si lubrifianti (9,9%) si echipamente de transport (9,1%).

    Sursa: Cotidianul, 15 iulie 2005

    mai mult

Pagina

inchide