Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

27.10.2006

  • Transelectrica scoate la vanzare active imobiliare

    Adevarul   TEL

    ___
    Compania de transport de electricitate Transelectrica intentioneaza sa vanda catre chiriasii actuali locuintele de serviciu din patrimoniul sucursalelor de transport Bucuresti, Cluj si Constanta, precum si terenuri cu o suprafata totala de circa 10.000 de metri patrati, plus constructiile aferente. Unul dintre terenuri, cu suprafata de 6.932 metri patratI, este situat in Bucuresti, iar celalalt, de 2.819 metri patrati, se afla in Craiova, ambele terenuri apartinand filialei Icemenerg. Decizia de scoatere la vanzare a fost adoptata de Adunarea Generala a Actionarilor, desfasurata la inceputul acestei saptamani. Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al electricitatii, a obtinut in primele sase luni un profit de 154,5 milioane de lei (43,6 mil. de euro). Profitul pe actiune in primul semestru din 2006 s-a ridicat la 2,34 lei, comparativ cu 1,75 lei in prima jumatate a anului trecut. Principalul actionar este statul, prin Ministerul Economiei si Comertului, care detine 76,5% din capitalul social, urmat de Fondul Proprietatea - cu 13,5%. Un pachet de 10% din actiunile companiei este tranzactionat, incepand cu 29 august, la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Adevarul, 27 octombrie 2006.

    mai mult

26.10.2006

  • Transelectrica: Estimam o crestere anuala de 2,7% a consumului de energie pana in 2015

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica estimeaza o crestere medie anuala de 2,7% a consumului de energie din Romania pana in 2015, conform lui Razvan Purdila, directorul de strategie al companiei.

    Veniturile din transportul energiei reprezinta cea mai importanta sursa de venituri pentru companie, cu o contributie de circa 38% in venituri, conform declaratiilor oficialilor companiei de la intalnirea cu analistii de la Bursa. Circa doua treimi din energia consumata pe piata interna este transportata de companie.

    In primul semestru al anului, consumul de energie din Romania a crescut cu circa 6%, Oficialii companiei isi bazeaza estimarile pe cresterea PIB combinata cu o imbunatatire a eficientei energetice.

    In primul semestru, PIB a crescut cu 7,4%.

    Veniturile Transelectrica mai provin in proportie de 34% din serviciile de sistem (operarea sistemului energetic national) si de 26% din operarea pietei de echilibrare (obligatorie pentru producatori, transportatori si furnizori pentru echilibrarea productiei de energie cu consumul).

    Compania estimeaza pentru finalul anului un profit brut neconsolidat de 200 de milioane de lei (circa 56 mil. euro), in crestere cu 92% fata de profitul brut neconsolidat obtinut anul trecut. Bugetul companiei prevedea un profit de 58 de milioane de lei (16,4 mil. euro).

    In 2005, Transelectrica a obtinut, conform prospectului ofertei publice prin care s-a listat pe Bursa, un profit brut de 104,7 milioane de lei (29 milioane de euro) si un profit net de 82,4 milioane de lei. Activitatea companiei reprezinta un monopol natural, astfel ca tarifele practicate sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

    Tariful de transport este astfel stabilit incat sa permita o rentabilitate de 6,5% a activelor folosite pentru transportul energiei. Reprezentantii Transelectrica spun ca tarifele practicate sunt in prezent ca marime undeva la mijlocul clasamentului tarilor europene.

    Rezultatele financiare consolidate ale companiei, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), care includ si activitatea a trei dintre filialele companiei (Smart, Teletrans si Icemenerg), ar putea indica un profit mai mare, la fel cum s-a intamplat si cu rezultatele de pe prima jumatate a anului.

    'Tot ce pot sa spun este ca profitul consolidat va fi mai mare', a declarat Razvan Purdila la intalnirea cu analistii de la Bursa.

    Dupa primele sase luni, Transelectrica a anuntat un profit net neconsolidat de 31 de milioane de euro, in timp ce rezultatele financiare consolidate indicau un profit net de 43,6 mil. euro.

    Diferenta dintre profitul consolidat si cel neconsolidat provine in principal din diferentele dintre cele doua sisteme de contabilitate. Conform reprezentantilor Transelectrica, cele trei filiale contribuie cu circa 2% din cifra de afaceri si cu circa 5% din profit la rezultatele consolidate ale grupului.

    Actiunile companiei au fost suspendate ieri de la tranzactionare din cauza desfasurarii Adunarii Generale a Actionarilor. Ultimul pret de tranzactionare a actiunilor Transelectrica a fost de 31,8 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 660 de milioane de euro.

    Transelectrica s-a listat pe Bursa la finalul lunii august, dubland banii investitorilor care au cumparat actiuni in oferta publica de vanzare la un pret de 16,8 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 octombrie 2006.'

    mai mult

  • Rompetrol depaseste Petrom la cifra de afaceri

    Evenimentul Zilei   RRC  SNP

    ___
    Grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, estimeaza pentru acest an obtinerea unei cifre de afaceri de aproape 6 miliarde de dolari, adica 4,7 miliarde de euro. Veniturile sunt mai mari decat cele preconizate de Petrom, care isi propune sa obtina 3,07 miliarde de euro, fata de 2,9 miliarde de euro in 2005.

    In primele noua luni ale anului, Grupul Rompetrol a inregistrat o cifra de afaceri dubla fata de tot anul trecut, 4,28 miliarde de dolari. Asta se datoreaza integrarii in cadrul grupului a celui mai mare distribuitor francez de carburanti, Dyneff, care a fost achizitionat anul trecut.

    Petromidia pierde 15 dolari pe minut

    Principala companie a grupului lui Dinu Patriciu, Rompetrol Rafinare (Petromidia), a inregistrat in perioada ianuarie-septembrie 2006, o pierdere de 6 milioane de dolari, se arata intr-un comunicat remis ieri Bursei de Valori Bucuresti.

    Asta inseamna ca in fiecare minut rafinaria Petromidia pierde 15 dolari. Rezultatele operationale in primele trei trimestre ale acestui an sunt cu 37% mai scazute decat in perioada similara a lui 2005, 95 milioane de dolari fata de 151 milioane de dolari.

    „Pretul titeiului a continuat sa se mentina la cote ridicate, contabilizand o majorare medie de 25% in primele noua luni ale anului, in timp ce cresterea pretului produselor petroliere a fost mult mai moderata”, se spune in documentul mai sus citat.

    Directorul general al Rompetrol Rafinare, Cosmin Cocean, a declarat, in completarea explicatiei oficiale a companiei, ca al treilea trimestru al lui 2006 a marcat incheierea unui ciclu de investitii derulate succesiv de la preluarea Petromidia, in 2001.

    Metoda Dyneff, aplicata in Italia si Grecia

    La nivelul intregii companii, grupul Rompetrol a inregistrat o pierdere de 3 milioane de dolari. Actionarul majoritar al grupului, Dinu Patriciu, intentioneaza sa se extinda pe pietele din Italia si Grecia dupa metoda Dyneff.

    Patriciu ne-a spus ca va achizitiona cate un distribuitor in fiecare dintre cele doua tari. Anul trecut, Rompetrol a cumparat, se spune, pentru suma de 100 milioane de euro, cel mai mare distribuior din Franta, Dyneff.

    Peste o luna, prima benzinarie cu numele de Rompetrol va fi inaugurata in Franta. Potrivit lui Patriciu toate statiile Dyneff, cu exceptia celor din mediul rural, vor fi rebranduite.

    Aceeasi schema se va aplica si benzinariilor care vor fi achizitionate in viitorul apropiat. Rompetrol a luat in calcul si cumpararea unei rafinarii din Vest, insa o decizie in acest sens inca nu s-a stabilit.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 26 octombrie 2006.

    mai mult

  • Privatizarile ingrasa bugetul Transporturilor cu 1 mld. euro

    Curierul National   

    ___
    Bugetul Ministerului Transporturilor pentru anul 2007 ar putea fi suplimentat cu aproape un miliard de euro, bani care vor proveni din Fondul de Dezvoltare, care insumeaza veniturile obtinute de statul roman in procesul de privatizare, a declarat Constantin Dascalu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, citat de Rompres.

    'Pe langa banii de la buget exista Fondul de Dezvoltare, cu banii incasati pe BCR, si care vor veni prin privatizarea Electrica sau CEC, si noi vom beneficia de aceste fonduri, in sensul unei suplimentari de aproximativ un miliard de euro pentru proiecte de infrastructura', a precizat Dascalu.

    O treime din buget, alocata constructiei de autostrazi

    Proiectul legii bugetului pe anul 2007 pe domeniul transporturilor a fost apreciat pozitiv si de comisiile reunite pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic. Conform proiectului de buget alocat Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, mai mult de o treime din buget va fi alocata pentru constructia de autostrazi si drumuri.

    Executivul a alocat 10,84 miliarde lei pentru secorul transporturi. Din acest total, 3,78 miliarde lei sunt destinati programului de modernizare a drumurilor nationale si construirea de autostrazi si care presupune o finantare din fonduri europene in valoare de 269 milioane lei.

    Din aceasta suma se va asigura, in perioada 2007 - 2010, constructia a 505 kilometri de autostrazi, 3.525 drumuri reparate si modernizate si 499 de kilometri de variante ocolitoare.

    1,75 miliarde lei, pentru reabilitarea infrastructurii feroviare

    Programului de reabilitare a infrastructurii feroviare ii sunt alocate fonduri in valoare de 1,75 miliarde lei si finantari de fonduri europene de 5 milioane lei.

    In perioada 2007 - 2013, aceste sume asigura realizarea reabilitarii celor 1.395 kilometri de infrastructura feroviara de pe Coridorul IV European, modernizarea la standarde europene a circa 12 statii de cale ferata si reparatia anuala a circa 100 de linii de cale ferata.

    Sursa: Curierul National, 26 octombrie 2006.'

    mai mult

  • Piata de capital comunitara unificata?

    Bloombiz.ro   

    ___
    Ministrul italian al Finantelor, Tommaso Padoa-Schioppa, a reintarit, ieri, ideea ca este nevoie de o piata bursiera unica, la nivelul zonei euro, iar guvernele au dreptul sa ia parte la discutiile privind crearea unei astfel de platforme. Padoa-Schioppa a precizat, pentru Reuters, ca, in urmatoarele saptamani, ar putea fi adoptate decizii strategice referitoare la crearea unei piete bursiere de valori unice, in zona europeana.

    Ministrul de Finante al Germaniei, Peer Steinbrueck, si-a exprimat scepticismul privind posibilitatea crearii rapide a unei piete unice, in contextul progresului lent inregistrat in cazul discutiilor intre Deutsche Boerse si bursa pan-europeana Euronext.

    Pe piata internationala bursiera, exista institutii cu prestigiu, traditie si stabilitate financiara, ce ar putea genera o platforma europeana unica de tranzactionare si care deja colaboreaza, ca parteneri activi. Prima institutie de acest tip, din Europa, dateaza din anul 1602 si a fost infiintata de compania Dutch East India, purtand numele Amsterdam Bourse, iar mai tarziu, Amsterdam Stock Exchange. In anul 2000, pe 22 semtembrie, Amsterdam Stock Exchange a fuzionat cu alte doua institutii importante, bursa de la Bruxelles si bursa de la Paris, pentru a forma bursa pan-europeana Euronext. Cu un indice bursier ridicat la 933,61 de unitati, pe piata Euronext se tranzactioneaza o gama larga de produse financiare, printre care: derivate, actiuni si obligatiuni. Printe companiile care tranzactioneaza aici sunt: Michelin, Alcatel si BNP Paribas.

    Frankfurt Stock Exchange este una dintre cele mai eficiente institutii bursiere din lume, operata de bursa germana Deutsche Borse care mai detine piata de futures Eurex si controversata companie Clearstream, acuzata in trecut de spalare de bani si evaziune fiscala. Frankfurt Stock Exchange se bucura de un sistem de tranzactionare electronic, numit Xetra, care a fost implementat si de alti actori de pe piata de capital ( bursele de valori din Austria, Irlanda, Ungaria), si care acum sunt parteneri stabili ai institutiei germane.

    O alta institutie cu traditie, pe piata bursiera este London Stock Exchange (LSE), care a fost fondata in 1801, desi dateaza inca din anul 1698, cand pe fondul unui conflict, zeci de brokeri au fost dati afara din Royal Exchange, si au infiintat imediat propria lor institutie de profil, intr-o cafenea. In decembrie 2005, LSE a respins o oferta de preluare facuta de Macquarie Bank, in valoare de 1,5 miliarde de dolari, clasificand-o drept 'derizorie'. O alta propunere a venit din partea Nasdaq, care, in martie 2006, a inaintat propunerea de preluare pentru o suma de 2,4 miliarde de dolari, oferta respinsa la randul ei, desi majoritatea analistilor sperau ca aceasta propunere sa fie luata mai in serios, din cauza mizei financiare semnificativ mai mare.

    Varietatea pietelor de capital europene fac posibila realizarea unei platforme unice de tranzactionare. Conducerea Euronext a acceptat, in luna iunie, propunerea de preluare, in valoare de 10 miliarde de dolari, avansata de NYSE, respingand o oferta rivala a Deutsche Boerse, dar si-a exprimat disponibilitatea pentru realizarea unei colaborari alternative cu institutia germana.

    Oficialii din Italia, Germania, Spania si Franta se vor intalni curand pentru a analiza modalitatile de continuare a acestui proiect, desi, ministrul german al finantelor, Peer Steinbrueck, a precizat ca infiintarea unei burse de valori unice, la nivel european, nu se va afla pe agenda presedintiei UE, care va fi preluata de Germania la 1 ianuarie 2007.

    Sursa: Bloombiz.ro, 26 octombrie 2006.'

    mai mult

25.10.2006

  • Cumparatorul companiei Antibiotice Iasi va fi cunoscut la sfarsitul acestui an

    HotNews.ro   ATB

    ___
    Anuntul final de privatizare a companiei Antibiotice Iasi va fi facut in prima parte a lunii noiembrie, iar pana la sfarsitul lunii decembrie a acestui an, ultimii doi ofertanti ramasi in cursa pentru privatizare vor depune oferte financiare imbunatatite si finale, in baza carora va fi selectat castigatorul, a anuntat marti Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    Clauzele contractului de privatizare vor fi negociate incepand din luna ianuarie 2007.

    Potrivit informatiilor autoritatii, presedintele AVAS, Razvan Orasanu a respins luni, 23 octombrie, solicitarea facuta de salariatii societatii Antibiotice de cumparare in conditii preferentiale a unui pachet de 10% din actiunile companiei.

    Orasanu a precizat ca nu a dat curs solicitarii salariatilor companiei pentru ca astfel ar fi redus pachetul majoritar de 53,02%, detinut de stat la Antibiotice, fapt ce ar fi diminuat interesul potentialilor investitori care isi doresc un pachet majoritar.

    Demersul liderilor sindicali a fost motivat de rezultatele foarte bune obtinute de companie ca urmare a activitatii pe care au desfasurat-o.

    „Pachetul de actiuni detinut de stat ar fi redus sub 51%, ceea ce ar diminua semnificativ interesul potentialilor investitori, care isi doresc un pachet de control (...). Interesul manifestat de potentialii investitori este pentru un pachet de control de 60-70% de actiuni. AVAS detine 53,027% din capitalul social al Antibiotice”, se arata in comunicatul de presa al AVAS.

    Pentru a valorifica cat mai bine actiunile detinute de stat, AVAS a initiat discutii cu actionarii minoritari pentru vanzarea unui pachet de control, in cadrul unei oferte comune.

    Potrivit strategiei de privatizare a companiei, anuntul final de privatizare a companiei va fi facut in prima parte a lunii noiembrie, iar autoritatea va selecta ofertele primite in functie de anumite criterii de precalificare. Companiile selectate vor depune oferte financiare in a doua parte a lunii decembrie.

    In baza ofertei financiare, depuse de potentialii ofertanti, AVAS ii va selecta pe primii doi, iar pana la sfarsitul lunii decembrie, primii doi ofertanti ramasi in cursa pentru privatizare vor depune oferte financiare imbunatatite si finale, in baza carora va fi selectat castigatorul. Clauzele contractului de privatizare vor fi negociate incepand din luna ianuarie 2007.

    AVAS a publicat la data de 16 octombrie anuntul preliminar privind intentia de vanzare a pachetului majoritar de actiuni detinut la Antibiotice Iasi. Vanzarea pachetului de 53,0173% din capitalul social al societatii se va face prin negociere, catre un investitor sau un consortiu de investitori.

    Antibiotice Iasi este ultimul producator de produse farmaceutice de baza la care statul mai detine pachetul majoritar de actiuni. Societatea se afla in prima prioritate a planului de privatizare al AVAS pentru anul 2006.

    Compania este listata in categoria I pe Bursa de Valori Bucuresti, cu o pondere de 3,41% din indicele BET, si o capitalizare de aproximativ 185 milioane euro.

    Compania preconizeaza dublarea productiei de medicamente pana in 2007, fata de nivelul sau din 2003, de 731 milioane euro. In anul 2005, productia a crescut cu 31,2% fata de 2004, plasand astfel Antibiotice in topul celor mai importanti zece producatori de medicamente. In prezent, compania se afla pe locul al treilea in topul producatorilor de medicamente de pe piata din Romania.

    Sursa: HotNews.ro, 25 octombrie 2006.

    mai mult

  • Parlamentarii refuza plata datoriilor Oltchim

    Cotidianul   OLT

    ___
    Senatul a respins, in plen, o ordonanta a Guvernului prin care se puteau recupera o parte din sumele pe care combinatul de la Rimnicu Vilcea le datoreaza statului.

    Senatorii au respins, acum doua zile, proiectul de ordonanta a Guvernului care permitea statului sa recupereze o parte din datoriile de aproape 150 de milioane de dolari ale combinatului chimic Oltchim catre stat.

    Poveste din 2003

    In 2003, potrivit unei legi mosite de Dan Ioan Popescu, datorii in valoare de 95 de milioane de dolari catre fosta AVAB (datorii rezultate din credite luate de Oltchim cu garantia statului, dar neplatite) au fost convertite in actiuni cedate statului, iar Ministerul Economiei (MEC) ajunsese sa detina 98% din capital. A fost de fapt o majorare de capital, contestata imediat de actionarii minoritari, carora nu li s-a oferit ocazia sa subscrie. Minoritarii au cistigat in instanta, dar MEC a atacat decizia instantei.

    Dat fiind ca statul ajunsese si creditor si actionar la Oltchim, Guvernul actual a adoptat o ordonanta de urgenta prin care MEC era mandatata sa nu mai conteste decizia justitiei, urmind sa se ajunga la situatia existenta inainte de legea lui Dan Ioan Popescu, iar AVAS (mostenitoarea AVAB) sa poata sa recupereze o parte din datorii. Banii ar fi urmat sa fie recuperati din vinzarea de active complementare activitatii Oltchim (fabrica de termopane, complexuri de crestere a porcilor si pasarilor si fabrica de conserve).

    Cu 61 de voturi pentru si doar trei impotriva, senatorii au respins insa ordonanta, unii dintre ei spunind ca „Guvernul vrea sa puna in circa Parlamentului lichidarea societatii, in loc s-o salveze“ si ca „la mijloc este o smecherie“, potrivit unei relatari a agentiei NewsIn.

    Se puteau recupera cel putin 10 milioane USD

    Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, spune ca din vinzarea activelor statul ar fi putut stringe 10 milioane de dolari. „Senatul nu este camera decizionala si, cind dezbaterile vor ajunge in Camera Deputatilor, vom merge sa explicam situatia. Cred ca senatorii n-au agreat modalitatea de abordare a chestiunii pentru ca nu li s-a parut foarte clara“, a spus Orasanu. El a mai opinat ca, daca situatia nu se va schimba, litigiul ar mai putea dura ani buni, iar acest lucru ar intirzia si mai mult procedurile de privatizare a combinatului.

    Orasanu a spus ca nu este de acord cu ideea directorului Oltchim ca toate datoriile societatii sa fie convertite in actiuni, iar statul sa-si recupereze banii din viitoarea privatizare a combinatului.

    Sursa: Cotidianul, 25 octombrie 2006.

    mai mult

  • Carbid-Fox Tarnaveni poate deveni viabila prin reorganizare

    Adevarul   

    ___
    Datoriile mai mari de 96% catre furnizori si bugete si faptul ca activitatea comerciala a firmei nu este sustinuta din surse proprii au dus la intrarea in insolventa a SC Carbid-Fox Tarnaveni, informeaza un raport al lichidatorului judiciar al societatii, SC General Mir Consult SRL. Potrivit lichidatorului, dezechilibrul financiar s-a declansat in 2002, din cauza lipsei capitalului circulant la volumul pretins de specificul activitatii. S-a lucrat sub pragul de rentabilitate, iar cheltuielile fixe au avut o pondere tot mai mare in cheltuielile totale. Datoriile societatii au ajuns la 96,64%, lucru reflectat si de scaderea actiunilor la bursa. Activitatea comerciala a societatii nu este sustinuta din surse proprii, ci din surse purtatoare de dobanzi, penalitati de intarziere la plata si diminuari ale preturilor de livrare. Pentru reorganizarea societatii, lichidatorul judiciar propune vanzarea bunurilor disponibile productiei, reducerea costurilor serviciilor si a cheltuielilor salariale sau vanzarea actiunilor din portofoliu. Valorificarea deseurilor, reducerea soldului creantelor, majorarea capitalului social prin emisiune si vanzare de actiuni sunt alte solutii care ar putea scoate societatea din impas. Lichidatorul considera ca societatea din Tarnaveni poate redeveni viabila prin reorganizare. Actionarii companiei au aprobat, la inceputul lui septembrie, un plan de reorganizare pe trei ani, care presupune reducerea personalului si recuperarea a 60% din creante. Carbid-Fox Tarnaveni a inregistrat o pierdere de 1,74 milioane de euro pe primul semestru 2006, la o cifra de afaceri de 5,88 milioane de euro. In 2005, compania inregistra pierderi de 3,37 milioane de euro, de 4,5 ori mai mari fata de 2004. Din ianuarie 2006 si pana la sfarsitul lui aprilie, Carbid-Fox si-a inchis principala activitate de productie, obtinerea de carbid, intrucat Electrica Transilvania Sud a sistat furnizarea energiei electrice, din cauza restantelor la plata facturilor.

    Sursa: Adevarul, 25 octombrie 2006.

    mai mult

24.10.2006

  • Profit de 13 mil. euro pentru filialele Transelectrica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Cele sase filiale ale Traselectrica au adus inca 13 mil. euro la profiturile de 31 mil. euro ale companiei.

    Transportatorul de electricitate a obtinut in primul semestru un profit net total de 43,6 milioane de euro, in crestere cu 36% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, depasind si nivelul raportat pe intreg anul 2005, cand compania a raportat un castig de 35 mil. euro. Rezultatele consolidate au fost elaborate in conformitate cu standardele internationale de contabilitate.

    Potrivit informatiilor furnizate de companie, Transelectrica, fara datele financiare ale filialelor, a incheiat primul semestru cu un profit net de 31 mil. euro. Astfel, Opcom, Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg si Icemenerg Service au adus un profit de 12,6 mil. euro.

    Veniturile din exploatare ale companiei au ajuns la un nivel de 324 mil. euro, in crestere cu 91% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

    Potrivit auditorului companiei, firma de servicii profesionale KPMG, Transelectrica are imprumuturi pe termen lung de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Potrivit auditorului, grupul nu a indeplinit anumite conditii stipulate in contractele de imprumut, ceea ce ar putea determina solicitarea rambursarii anticipate a acestor imprumuturi. In consecinta, anumite datorii, pe termen lung, in valoare de 471,39 milioane de lei, ar trebui prezentate ca datorii pe termen scurt. Transelectrica avea, la 30 iunie 2006, imprumuturi pe termen lung in valoare totala de 815,76 milioane de lei (240,45 milioane de euro), comparativ cu un nivel de 782,69 milioane de lei (216 milioane de euro) la finele anului 2005.

    In opinia conducerii Transelectrica, probabilitatea unor solicitari de rambursare anticipata este redusa, intrucat situatiile de neconformare la clauzele acordurilor de imprumut sunt nesemnificative, grupul are capacitatea si intentia de a efectua toate rambursarile conform acordurilor de imprumut, iar creditele sunt garantate de statul roman, potrivit informatiilor publicate in raportul semestrial al Transelectrica.

    Actiunile Transelectrica au inceput sa fie tranzactionate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti pe 25 august. BCR, cea mai mare institutie bancara autohtona, este cel de-al treilea actionar al companiei si detine un pachet de 1,2% din Transelectrica, printre actionari fiind si cele cinci SIF-uri.

    Ministerul Economiei si Comertului controleaza 72% din actiunile companiei, iar un alt pachet este controlat de Fondul Proprietatea care a fost creat pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati in timpul regimului comunist. Actiunile Traselectrica au fost suprasubscrise de 6,5 ori in cadrul ofertei derulate. Investitorii au subscris un numar de 47,3 milioane de actiuni cu o valoare de 227,45 milioane de euro (796,08 milioane de lei). Transelectrica va investi 627,4 milioane de euro in urmatorii opt ani in retehnologizarea si modernizarea infrastructurii, precum si in crearea infrastructurii de piata.

    Evolutia pe Bursa a titlurilor Transelectrica a depasit pana si cele mai optimiste asteptari ale brokerilor care vedeau actiunile trasportatorului de electricitate in jurul valorii de 32-33 de lei pana la sfarsitul anului. Recent, compania a reusit sa dubleze banii investitorilor care au subscris in cadrul ofertei publice, pretul actiunilor transportatorului de energie urcand pana la un maxim de 34,1 lei/actiune fata de pretul de vanzare initial al titlurilor de 16,8 lei/actiune.

    Capitalizarea bursiera a companiei a atins ieri un nivel de 657,8 milioane de euro la un pret de 31,5 lei pe actiune.

    Sursa: Ziaruul Financiar, 24 octombrie 2006.

    mai mult

  • Salariatii de la Antibiotice au sanse reduse sa primeasca 10% din actiuni

    Wall-Street.ro   ATB

    ___
    Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, va discuta astazi cu Asociatia Salariatilor de la Antibiotice Iasi propunerea acestora de a prelua 10% din actiunile companiei, care a fost lansata la privatizare, in urma cu o saptamana

    Asociatia Salariatilor de la Antibiotice Iasi a anuntat, imediat dupa lansarea societatii la privatizare, ca vrea sa preia 10% din actiuni la valoarea nominala a actiunilor. Potrivit liderului de sindicat de la Antibiotice, Vasile Stanga, salariatii vor ca societatea sa fie privatizata ca si Banca Comerciala Romana sau Petrom, astfel incat sa poata cumpara un pachet de actiuni.

    'Pachetul de actiuni scos la privatizare este de 53%, iar vanzarea a 10% catre salariati ar insemna ca AVAS sa ofere un pachet minoritar investitorilor. Astfel, s-ar diminua atat controlul investitorului asupra companiei, cat si conditiile pe care le-ar putea impune AVAS. Salariatii ar putea primi eventual 1% sau 2%. Au sanse minime sa primeasca 10% din actiuni', au declarat pentru NewsIn, surse din AVAS.

    AVAS a publicat, pe 16 octombrie, anuntul de vanzare, prin negociere, a 53,01% din capitalul social al Antibiotice Iasi, catre un investitor sau un consortiu de investitori condus de un producator de medicamente sau o societate de investitii financiare. Investitorii interesati pot depune scrisori de intentie neangajante pana pe 1 noiembrie 2006. Ceilalti actionari importanti ai Antibiotice sunt SIF Oltenia (10.09%), Citibank Romania (6.16%) si fondul de investitii cipriot Broadhurst Investment (5.21%).

    Antibiotice SA este considerata cea mai valoroasa societate din portofoliul AVAS, datorita cotei de piata de 3,2% pe care o are pe piata farmaceutica din Romania. Antibiotice ocupa pozitia a noua in topul celor mai mari companii din domeniu in perioada iulie 2005-iunie 2006, dupa vanzari, conform datelor companiei de studii de piata Cegedim.

    Compania a inregistrat in primul semestru 2006 un profit net de 15,8 milioane de lei (4,5 mil. euro), in crestere cu 20% in raport cu perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a crescut cu 15% in aceeasi perioada, atingand valoarea de 87 milioane de lei (24,6 mil. euro).

    Sursa: Wall-Street.ro, 24 octombrie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide