Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

20.06.2005

  • Continua sa creasca dobanzile la titlurile de stat

    Curierul National   

    ___
    Prognozele privind cresterea inflatiei peste tinta de 7%, recunoscuta chiar si de guvernatorul BNR, a continuat sa aiba efecte asupra dobanzilor titlurilor de stat. Bancile au fortat randamente mai mari, ca si la ultimele licitatii, Finantele preferand sa se imprumute de la clientii bancilor.

    Saptamana trecuta, Ministerul de Finante a acceptat dobanzi mai mari cu 0,25 puncte si 0,05 puncte procentuale pentru obligatiunile cu scadenta la 12 ani, respectiv 15 ani. Acestea reprezinta cele mai indepartate scadente cu care opereaza Trezoreria, de la inceputul acestui an. Prima emisiune cu scadenta la 15 ani s-a desfasurat la jumatatea lui aprilie, ea fiind plasata cu o dobanda de 7,25%.

    Joia trecuta, dobanda a urcat la 7,3%, fiind vandute bonuri in valoare de 500 miliarde lei, valoarea initiala a emisiunii. Ofertele de cumparare s-au ridicat la 1.496,6 miliarde lei. La fel ca in aprilie, Finantele nu au reusit sa plaseze intreaga emisiune cu scadenta la 12 ani.

    Daca acum doua luni au fost vandute bonuri in valoare de 374 miliarde lei, joia trecuta suma s-a ridicat la 467,6 miliarde lei, volumul ofertelor de cumparare fiind de 1.537,6 miliarde lei. Dobanda a urcat de la 7 la 7,25%.

    Sursa: Curierul National, 20 iunie 2005.

    mai mult

17.06.2005

  • Pragul de detinere la SIF-uri va creste la 1%

    Ziua   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Guvernul si-a dat avizul cu privire la majorarea pragului de detinere la capitalul celor cinci societati de investitii financiare (SIF) de la 0,1% la 1%, problema urmand sa fie discutata, saptamana viitoare, in Comisia de Buget-Finante din Senat, potrivit presedintelui Comisiei, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

    'Am hotarat sa mergem pe formula de 1%, in urma discutiilor dintre administratorii celor cinci SIF-uri si reprezentantii Parlamentului. Decizia a fost comunicata Guvernului, de la care am primit, recent, un raspuns favorabil', a declarat Vosganian. Dupa aprobarea in plenul Senatului, proiectul de lege va ajunge in Camera Deputatilor, aceasta avand rol decizional.

    Modificarea cotei de participare la capitalul SIF a fost inclusa intr-un act normativ separat de proiectul de lege prin care Bursa trece de la statutul de institutie publica la cel de societate pe actiuni, pentru a evita situatiile conflictuale si permite finalizarea proiectului privind demutualizarea bursei.

    Sursa: Ziua, 17 iunie 2005.'

    mai mult

  • Argus majoreaza cu un sfert capacitatea de imbuteliere

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   UARG

    ___
    Producatorul de ulei Argus Constanta isi va majora pana la finalul acestui an capacitatea de imbuteliere a uleiului rafinat cu pana la un sfert, ceea ce ii va permite sa foloseasca la maxim capacitatea de rafinare pe care a majorat-o inca de anul trecut, dar care nu i-a permis o crestere semnificativa a vanzarilor.

    'Vrem sa marim capacitatea de imbuteliere cu 20-25% pana la finalul anului. Investitia nu este mare, ridicandu-se la cateva sute de mii de euro, dar ne va permite o crestere a vanzarilor', a declarat pentru ZF Vasile Leu, directorul si principalul actionar al Argus.

    Compania a investit anul trecut circa 6 mil. $ in marirea capacitatii de rafinare cu 60% pana la 250 de tone pe zi, decizia fiind luata in urma cresterii cererii de pe piata. Capacitatea companiei de rafinare a uleiului de floarea-soarelui nu a functionat permanent in ultimele luni din cauza faptului ca Argus nu a dispus de o capacitate suficienta de imbuteliere. Argus a inceput anul cu o scadere usoara a vanzarilor pe primele trei luni pana la 8,3 milioane de euro (316 miliarde de lei) fata de 8,8 milioane de euro (356 mld. lei) in perioada similara a anului trecut.

    Profitul net a avut o corectie mai severa, ajungand la doar 23.000 de euro (850 mil. lei) fata de aproape 700.000 de euro (28 mld. lei) in primul trimestru al anului trecut. Conducerea companiei a pus scaderea rezultatelor pe seama aprecierii leului, care a generat scumpirea semintelor de floarea-soarelui si scaderea exporturilor, dar a declarat ca se asteapta la o imbunatatire a situatiilor financiare in a doua parte a anului.

    Principalii concurenti ai Argus sunt companiile americane Bunge si Cargill, Ultex Tandarei, Agricover Buzau, Ulcom Slobozia, si Ardealul Satu Mare.

    Vasile Leu este principalul actionar al Companiei cu o o cota de 11,4% dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor. SIF Oltenia a ajuns sa detina peste 10% din actiuni in urma achizitiilor puternice de anul trecut de la Bursa Electronica RASDAQ. Actiunile Argus sunt cotate pe piata in jurul pretului de 38.000 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei ridicandu-se la aproximativ 33 de milioane de euro.

    Argus a convocat recent o Adunare Generala a Actionarilor (AGA) pentru eliminarea din statut a prevederilor care nu dau dreptul la vot si la dividende actionarilor care detin mai mult de 5% din companie. Convocarea AGA a fost facuta la cererea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 iunie 2005.
    '

    mai mult

  • Electroputere Craiova si Mittal Steel Roman, cercetate de Consiliul Concurentei

    Adevarul   EPT

    ___
    Consiliul Concurentei a deschis din oficiu 9 investigatii privind acordarea unor ajutoare de stat mai multor firme, printre care Electroputere Craiova, Mittal Steel (fostul Petrotub) Roman, Faur Bucuresti si Moldosin Vaslui. Celelalte firme investigate sunt UCM Resita, Moldoforest Iasi, ICMRS Galati, ICMUC Giurgiu si Foradex Bucuresti. 'Actiunile de monitorizare derulate de Consiliul Concurentei au condus la identificarea de masuri de sprijin susceptibile a fi ajutoare de stat acordate acestor societati', se precizeaza in comunicatul care nu ofera detalii suplimentare. Analiza institutiei vizeaza compatibilitatea masurilor de sprijin cu mediul concurential. Consiliul Concurentei reaminteste ca ajutoarele de stat pot fi acordate doar dupa ce primesc autorizarea institutiei.

    Sursa: Adevarul, 17 iunie 2005.'

    mai mult

16.06.2005

  • Oferta Flamingo, subscrisa in proportie de 38% in prima zi

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Oferta publica primara initiala (IPO) a holdingului IT&C Flamingo International a fost subscrisa in proportie de aproximativ 38% in prima zi de derulare din cele sase in care se va desfasura.

    Sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori, prin intermediul caruia se deruleaza oferta, a inregistrat ieri cereri de subscriere pentru 6,5 milioane de actiuni. Flamingo ofera investitorilor 17 milioane de actiuni, avand posibilitatea sa suplimenteze oferta cu 15%. Cele mai multe dintre cererile de subscriere au venit in primele minute dupa deschiderea ofertei, cand au fost subscrise aproximativ 4 milioane de actiuni.

    Unii dintre investitorii de pe piata s-au grabit sa subscrie ieri datorita bonusului de 10% in actiuni pe care compania il va oferi investitorilor care subscriu in prima zi in caz de suprasubscriere a ofertei. Un bonus asemanator urmeaza sa fie oferit si celor care ofera cel mai mare pret.

    Modalitatea de derulare a ofertei Flamingo, in cadrul careia investitorii declara pretul maxim la care sunt dispusi sa cumpere actiuni, reprezinta o premiera pe piata romaneasca. Pretul final al ofertei va fi stabilit de companie in functie de cererile primite, toate actiunile urmand sa fie vandute la acelasi pret.

    'Cred ca va fi o suprasubscriere a ofertei. Fata de precedentele pe care le avem, desi putine s-a subscris destul de mult in prima zi', a declarat Laurentiu Ciocarlan, directorul departamentului de oferte din cadrul Raiffeisen Capital&Investment, unul din intermediarii ofertei.

    Cererile de subscriere se puteau depune la preturi cuprinse intre 18.000 si 24.000 lei/actiune, acestea fiind si preturile maxime pe care le-au preferat ieri cei mai multi dintre investitori. Dintre cele 6,4 milioane de actiuni subscrise ieri 2,8 milioane au fost subscrise la 18.000 lei/actiune, iar 1,4 milioane au fost subscrise la 24.000 lei/actiune.

    Flamingo intentioneaza sa foloseasca banii atrasi de la investitori pentru extinderea activitatilor de retail si a celor de distributie. In functie de pretul la care se vor vinde actiunile si eventuala suplimentare a ofertei, valoarea fondurilor atrase de la investitori se va situa intre 8,5 si 13 mil. euro. Oferta publica urmeaza sa se incheie miercuri 22 iunie, alocarea actiunilor urmand sa aiba loc o zi mai tarziu.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 iunie 2005.
    '

    mai mult

  • Privatizarea BCR va trebui precedata de schimbarea statutului

    Romania libera   EBS

    ___
    Privatizarea celei mai mari banci romanesti, BCR, ar trebui precedata de solutionarea anumitor probleme de natura sa creeze motive de ingrijorare investitorilor interesati. Astfel, inaintea vanzarii catre un investitor strategic a unui pachet de actiuni ale bancii, statutul institutiei de credit ar putea fi modificat. In statutul actual este specificat faptul ca deciziile majore se pot adopta doar daca intrunesc 75% din voturile actionarilor, aceasta clauza fiind introdusa pentru a proteja interesele investitorilor institutionali. In cazul in care statul roman vinde, iar SIF-urile isi pastreaza actiunile, ele ar putea detine controlul decizional, folosind acel articol din statut. 'Investitorul strategic va dori, evident, sa aiba un control absolut in compania pe care o va cumpara. Pentru a rezolva toate problemele ridicate de statut vom initia discutii cu SIF-urile pentru a vedea daca vor altceva la schimb pentru actiunile BCR', ne-au declarat surse din comisia de privatizare a bancii. Daca nu vor, exista alte doua optiuni: sa-si vanda actiunile o data cu statul roman sau sa pastreze un pachet la BCR iar statul sa faca demersurile legale si intelegerea cu noii proprietari de a lista banca pe Bursa. 'Inainte de asta se va schimba statutul institutiei', au mentionat sursele citate. De asemenea, un pachet de 7,5% din actiunile bancii este pus sub sechestru asigurator de o instanta in contul unei obligatii de plata echivalente cu 18 milioane de euro, mostenita de la defuncta Bancorex. Trebuie luate in calcul si mentiunile din raportul consultantului Daiwa Securities SMBC Europe, si anume ca statul roman va instraina cel putin 50% din pachet plus o actiune, dar apreciem si ofertele ce ni se vor face pana la 62%. 'Asadar asteptam de la investitori doua oferte: una pentru 50% plus o actiune si alta pentru 62% din actiuni', au precizat sursele amintite.

    Pentru privatizare, pe langa investitorii interesati, exista si o cursa acerba a caselor de avocatura care consiliaza investitorii. In acest sens, este de remarcat aparitia spectaculoasa, alaturi de Deutsche Bank, unul din favoritii cursei pentru BCR, a unei noi societati de avocati - Tuca si Asociatii. Proiectele majore in care societatea de avocati Tuca si Asociatii este implicata ar putea sa duca la o reconfigurare a topului de avocatura din Romania.

    Sursa: Romania Libera, 16 iunie 2005.'

    mai mult

  • Doi actionari contesta alegerea administratorilor SIF Transilvania

    Curierul National   SIF3

    ___
    Doi actionari ai SIF Transilvania au contestat in justitie valoarea dividendului de 650 de lei, decisa in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 23 aprilie, se arata intr-un comunicat remis bursei. Reclamantii, societatea Antigua Serv SA si persoana fizica Constantin Fratila, administrator al Antigua Serv, sustin ca dividendul acordat pentru o actiune trebuia sa fie de 1.100 de lei si nu de 650 de lei.

    De asemenea, se sustine si nelegalitatea alegerii administratorilor, deoarece pe lista candidatilor nu a fost inscris si Constantin Fratila.

    SIF Transilvania a solicitat respingerea celor doua actiuni, motivand ca stabilirea valorii dividendului este o chestiune de oportunitate si nu de legalitate a hotararii AGOA, si ca Constantin Fratila nu a fost avizat in prealabil de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru a putea fi in scris pe lista candidatilor.

    Sursa: Curierul National, 16 iunie 2005.

    mai mult

15.06.2005

  • Oferte pentru BCR intre 50% plus una din actiuni si 62%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    Statul roman va vinde catre investitorul strategic un pachet de actiuni cuprins intre 50% plus una din actiuni si 62% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR), a declarat, ieri, Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    Zbarcea ocupa si pozitia de presedinte al Comisiei de privatizare a BCR. „Din pachetul de actiuni vandut la BCR contravaloarea a 4% din actiunile bancii va fi varsata in Fondul Proprietatea”, a precizat Zbarcea.

    Fondul Proprietatea, destinat despagubirii proprietarilor ale caror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate in natura, va fi constituit din actiuni la circa 100 de societati, precum BCR, CEC, Petrom, Electrica, Distrigaz, RomTelecom, CFR, Tarom si Alro si din creantele Romaniei fata de 14 state.
    Presedintele AVAS afirma ca anuntul de privatizare a BCR urmeaza sa fie publicat pana la sfarsitul acestei saptamani in publicatia britanica Financial Times.

    AVAS detine 37% din actiunile BCR, in timp investitorii institutionali Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, respectiv International Finance Corporation detin impreuna un pachet de 25% plus doua actiuni. De asemenea, anuntul de privatizare nu stabileste un nivel minim al valorii activelor bancilor interesate sa participe la privatizarea BCR sau a ratingului cu care sunt cotati potentialii candidati, acestia urmand sa fie evaluati din acest punct de vedere de catre Banca Nationala a Romaniei, a spus Corina Popovici, consilier al presedintelui AVAS.

    Calendarul privatizarii celei mai mari banci din Romania, care detine circa o treime din activele bancare totale, include data de 7 iulie ca termen pentru depunerea scrisorilor de interes, urmand ca pana la 19 septembrie sa fie depuse ofertele finale de catre investitori.

    Semnarea contractului de privatizare este luata in calcul de catre conducerea AVAS pentru 21 noiembrie, data care nu a fost inclusa insa si in anuntul de privatizare. „Este posibil ca semnarea sa aiba loc catre finele anului acesta sau chiar inceputul anului viitor”, afirma reprezentantii AVAS.

    Pana acum, si-au anuntat interesul pentru privatizarea BCR puternice banci din Europa, printre care se numara Deutsche Bank (Germania), UniCredit (Italia), HVB (Germania), Intesa (Italia), BNP Paribas (Franta), respectiv banca belgiano - olandeza Fortis. „Discutiile cu banca KBC (Belgia) sunt intr-o faza exploratorie”, a precizat Zbarcea.

    Pe plan international, grupul financiar italian UniCredit este angajat intr-o tranzactie de preluare a HVB (Germania), ceea ce ar duce la crearea uneia dintre cele mai mari institutii de credit din Europa. Pe de alta parte, filiala din Romania a HVB a semnat recent un acord de fuziune cu Banca Tiriac. Impactul celor doua tranzactii pe piata bancara romaneasca este puternic pentru ca noul grup financiar ar ocupa pozitia a patra din punctul de vedere al activelor. Pana acum, nici HVB si nici Unicredit nu au facut cunoscut catre AVAS sau Consiliul Concurentei in ce masura intentiile de preluare a BCR sunt afectate de ultimele tranzactii in care acestea au fost implicate.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 iunie 2005.

    mai mult

  • Imprumuturi pentru petrolisti de 235 de milioane de euro

    Cotidianul   

    ___
    Trei banci mari de investitii, UBS, Credit Suisse First Boston si Deutsche Bank, s-au oferit sa imprumute sindicatul salariatilor din Petrom cu 235 de milioane de euro pentru cumpararea unei parti din capitalul companiei si, in perioada urmatoare, vor incepe negocierile cu fiecare dintre ele pentru stabilirea conditiilor de creditare.

    Salariatii companiei pot cumpara pina la 8% din capital, la pretul la care au fost cumparate 33,34% dintre actiunile companiei, de catre OMV, vara trecuta.

    La aproximativ 5,25 centi pe actiune, cit a platit OMV, cele 8% pe care le pot cumpara sindicalistii lui Liviu Luca valoreaza 235,2 milioane de euro. In Petrom lucreaza circa 50.000 de oameni, cea mai mare parte a lor fiind inscrisi in sindicatul condus de Liviu Luca.

    Sursa: Cotidianul, 15 iunie 2005.

    mai mult

  • O parte din banii obtinuti din vanzarea BCR vor ajunge in Fondul Proprietatea

    Adevarul   

    ___
    AVAS a marit pachetul de actiuni al BCR pe care il va scoate la vanzare de la 51 la 62 la suta. Daca in urma cu patru zile Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS, dadea ca sigur pachetul de 50 la suta plus unu, ieri, procentul a crescut: 'In aceasta saptamana se va face anuntul de privatizare in presa internationala si in tara. Vom vinde 62 la suta din actiunile pe care statul le detine alaturi de BERD si IFC in BCR, a declarat seful AVAS, Gabriel Zbarcea. Acesta a dat asigurari ca 4 la suta din banii obtinuti vor merge la Fondul Proprietatea. 'Proprietarii vor bani, nu actiuni. Ca atare, asa vom face', a mai spus Zbarcea. Cei interesati de BCR sunt - Banca Intesa, Unicredito, Deutsche Bank, Fortis, BNP Paribas, HUB-Creditanstalt. Anumite surse din piata bancara vorbesc si de interesul manifestat de bancile KBC, Belgia, si Rabobank, Olanda. Investitorii care vor sa participe la privatizarea BCR trebuie sa transmita scrisorile de interes pana pe 7 iulie, iar ofertele finale vor fi acceptate pana pe 19 septembrie. 'In final, am estimat ca anuntul privind castigatorul si semnarea contractului va avea loc pe 21 noiembrie, dar este greu de spus cum vor decurge negocierile si cati finalisti vor fi, asa ca anuntul de privatizare nu va include si aceasta data', a declarat Gabriel Zbarcea. Bancile care au confirmat oficial dorinta de a participa la privatizare sunt Banca Intesa, Unicredito, Deutsche Bank, Fortis, BNP Paribas, HVB-Creditanstalt. Surse din piata bancara indica alti doi ofertanti care nu doresc sa confirme oficial interesul, fiind vorba de Banca belgiana KBC si Banca olandeza Rabobank.

    Sursa: Adevarul, 15 iunie 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide