Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

29.09.2006

  • Santierele navale s-au profilat pe carcase de vapoare

    Cotidianul   

    ___
    Industria navala din Uniunea Europeana si-a transferat in ultimii ani o buna parte din capacitatile de productie catre Europa Centrala si de Est. Toate santierele navale importante (mai putin cele de la Orsova si Turnu-Severin) au fost cumparate de companiile din UE. In fostele capacitati de productie a ceea ce se considera a saptea flota maritima a lumii se produc acum ieftin in majoritate corpuri de nava, care sint ulterior echipate in Europa.

    97% merg la export

    „Ceea ce difera fata de 1990 este faptul ca acum se lucreaza in proportie majoritara pentru export si nimeni nu mai produce pentru intern“, spune Dumitru Ivanov, director general al Santierului Naval Aker din Tulcea (detinut de o firma norvegiana) si totodata presedinte al Asociatiei Constructorilor Romani de Nave (ANCONAV). Majoritatea santierelor navale au portofolii de comenzi complete pentru mai multi ani, spune presedintele ANCONAV.

    Navele, vindute ca fiind din UE

    Daca inainte de 1990 cea mai mare parte a unei nave era fabricata folosind echipamente autohtone, situatia s-a schimbat. Pe de o parte, cea mai mare parte a intreprinderilor care le construiau au fost inchise. Pe de alta parte, pentru a obtine certificate de fabricatie pentru nave in tarile lor de origine, actualii proprietari ai firmelor romanesti din industria navala prefera sa confectioneze in Romania doar corpul de otel al navei, care presupune munca bruta. Echipamentele sensibile pentru functionare, precum sistemele de propulsie si de navigatie, sint montate in santierele de origine. „Se incearca astfel protejarea fortei de munca specializate din tarile de origine“, spune Ivanov. Acesta adauga ca nu este vorba atit despre o lipsa de incredere in pregatirea profesionala a navalistilor romani, cit mai degraba in echipamentele romanesti.

    Tot atit de mult conteaza ca pentru anumite operatii necesare si dificile din punct de vedere al conditiilor de munca, cum ar fi operatiile de sudare, sablare sau de vopsire, atit salariile, cit si sporurile cuvenite muncitorilor sint superioare celor din Romania.

    Migratia, o problema

    Aderarea la UE nu va schimba ceva semnificativ in bransa, spune presedintele ANCONAV. Deja se lucreaza dupa regulile europene, asa ca nu are cum sa intervina ceva nou, spune Ivanov.

    „Nu vor fi schimbari majore. Ceea ce ne ingrijoreaza este ca un procent relativ mic al fortei de munca ar putea migra catre santierele navale din Vest“, spune Dumitru Ivanov. Chiar daca acesta va fi de doar 2-3% se va simti, adauga el.

    Al optulea producator european

    Chiar si luind in considerare doar navele fabricate integral, Romania ramine un important producator.

    Raportul pe anul trecut al CESA - asociatia constructorilor navali europeni - arata ca Romania are cei mai multi angajati in industria navala, respectiv 15.960. Cifra este mai mare cu o mie fata de Germania (14.600) si aproape dubla fata de Italia, unde sint 8.689 de angajati. Desi detinem cea mai numeroasa forta de munca, productia de nave a fost de 246.000 tone brute, inferioara celei din Germania, unde s-a fabricat o capacitate totala de 1,1 milioane tone, sau celei din Italia, unde au fost realizate nave cu o capacitate de 368.000 tone. Pe de o parte, productivitatea santierelor navale din UE este mai mare, iar pe de alta parte statistica oficiala europeana nu ia in considerare decit navele integral echipate. Or, in Romania, aproape 70% din comenzi au fost doar pentru corpuri de otel.

    In 2005, santierele din Romania au livrat nave ale caror capacitati au totalizat 246.915 tone brute. Aceasta reprezinta o dublare a productiei in raport cu 2004, noteaza CESA. Alaturi de Croatia si Norvegia, Romania este considerata unul dintre cei trei importanti fabricanti de nave din afara UE. Santierele navale romanesti produc 6% din capacitatea navala produsa la nivel european (cu exceptia tarilor CSI). Potrivit Institutului National de Statistica, valoarea exportului a fost anul trecut de 442 de milioane euro, capacitatea exportata fiind de 271.848 de tone. Principalii importatori au fost Olanda, cu 138 milioane euro, Norvegia, cu 101,83 milioane de euro, si Cipru, cu 79,79 milioane de euro.

    Doar zece nave sub pavilion national

    Orientarea santierelor navale din Romania spre pietele externe nu surprinde, deoarece flota nationala -client traditional - aproape ca a disparut. Cererea interna de nave a armatorilor romani s-a micsorat considerabil, iar acestia sint mai degraba preocupati sa-si modernizeze navele decit sa se orienteze spre achizitionarea altora noi. Oricum sub pavilon romanesc se mai gasesc mai putin de zece nave destinate traficului maritim. Situatia difera total fata de finele anului 2004, cind flota maritima avea 258 de nave, cu un tonaj de 6,25 milioane tdw. Cele mai mari succese ale industriei romanesti de constructii navale au fost „Independenta“, „Unirea“, „Libertatea“, „Biruinta“ si „Oltenia“, petroliere de peste 150.000 de tone, construite intre 1977 si 1987.

    Sursa: Cotidianul, 29 septembrie 2006.

    mai mult

28.09.2006

  • Transilvania imprumuta 15 mil. euro de la IFC ca sa dea credite pe termen lung

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca Transilvania va contracta un credit subordonat de pana la 15 milioane de euro de la IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale. Imprumutul acordat de institutia supranationala face parte dintr-un proiect de finantare mai mare, in valoare de 75 de milioane de euro, pe care Banca Transilvania (BT) intentioneaza sa-l deruleze.

    In cadrul acestei facilitati a mai participat si BERD, cel mai important actionar al BT, tot cu 15 milioane de euro. In total, numarul creditorilor este de cinci, care vor participa cu linii de finantare distincte. Numele celorlalti participanti la aceasta facilitate de credit nu sunt cunoscute inca.

    BT a operat recent si o majorare a capitalului social, prin care a atras 156 de milioane de lei (echivalentul a 47 de milioane de euro) de la actionari.

    IFC va acorda imprumutul pe o perioada de sapte ani. Fondurile urmeaza sa fie folosite pentru a sustine activitatea de creditare in domeniile intreprinderilor mici si mijlocii si cel imobiliar. Consiliul director al IFC va lua decizia finala in privinta acestui credit pe 10 noiembrie.

    Creditul va contribui, datorita scadentei mari, la echilibrarea pe maturitati a bilantului BT. De altfel, majoritatea bancilor de pe piata locala se confrunta cu dezechilibre de maturitati intre active si pasive, in conditiile in care scadentele la imprumuturile acordate au crescut sensibil, in timp ce pentru depozite atrase au ramas la nivelul catorva luni.

    Intreprinderile mici si mijlocii, segmentul pe care BT este concentrata, arata o cerere tot mai semnificativa pentru finantari de investitii, acordate pe perioade lungi. Banca este unul dintre cei mai activi jucatori pe acest segment, implementand o serie de produse standardizate, care sa permita acordarea rapida. De altfel, segmentul IMM-urilor este considerat de bancheri drept urmatorul canal de crestere semnificativa pe zona retail, in conditiile in care este asteptata o crestere a capacitatii lor financiare.

    Spre deosebire de BERD, care detine 15% din titlurile Bancii Transilvania, IFC nu face parte din actionariat. In toamna trecuta, IFC a investit insa 20 de milioane de dolari (aproximativ 16 milioane de euro) in obligatiuni convertibile in actiuni emise de BT. Restul actiunilor bancii sunt impartite intre un numar mare de investitori institutionali si individuali, dintre care nici unul nu detine insa pachete semnificative.

    Neavand sustinerea unui grup puternic, asa cum este cazul celorlalti jucatori de top din sistem, BT se vede nevoita sa atraga resurse de la institutii supranationale, de pe pietele de capital si de la clienti. Banca plateste de altfel dobanzi peste media pietei la depozitele atrase de la clienti, atat la lei, cat si la valuta.

    Actiunile BT, care sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, au fost suspendate de la tranzactionare in ultimele doua sedinte pentru operarea in Registrul Actionarilor a modificarilor determinate de majorarile de capital derulate in acest an.

    Titlurile bancii revin astazi la tranzactionare. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 1,02 lei/actiune, capitalizarea bursiera a bancii fiind de 1,13 miliarde de euro.

    La jumatatea anului, BT controla active de 1,75 miliarde de euro, cu 27% peste nivelul de la inceputul anului. Banca a fost unul dintre cei mai dinamici jucatori din sistem, reusind sa urce patru locuri, pana pe pozitia a cincea in iunie, cu o cota de piata de 4,3%.

    Pe primul trimestru, BT a inregistrat un profit de 16,5 milioane de euro, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Banca a fost unul dintre putinii jucatori de talie mare care au mai reusit sa obtina o crestere a profitului in paralel cu o expansiune semnificativa a activelor, respectiv a cotei de piata.

    BT opereaza in prezent o retea de 307 unitati, avand peste 4.000 de angajati. In primele opt luni ale anului banca a deschis aproximativ 100 de sucursale si agentii, ajungand sa depaseasca nivelul tinta propus pentru decembrie, de 300 de unitati.

    Efortul investitional a pus insa presiune pe cheltuieli, care au crescut mai repede decat veniturile. Cu astfel de situatii s-au confruntat si alti jucatori care au ales sa preseze pe castigarea de cote de piata. Mai multi jucatori din sistem au presat pe extinderea retelelor anul acesta, pentru a-si dezvolta afacerile.

    In ciuda concurentei in crestere si a ingustarii marjelor, bancile au reusit si in primul semestru al acestui an sa marcheze cresteri ale profiturilor, desi mai putin spectaculoase decat in anii trecuti.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 septembrie 2006.

    mai mult

  • 2006, anul preluarilor pe piata bancara romaneasca

    Wall-Street.ro   BCC  TLV

    ___
    Piata bancara romaneasca va continua in a doua parte a anului procesul de achizitii, marcand astfel 'anul preluarilor' pe segmentul bancar autohton. Noi jucatori au preluat deja banci active, urmatoarele pe lista fiind Carpatica, Libra Bank si Banca Transilvania.

    Potrivit studiului, piata bancara devine tot mai competitiva, in special din cauza aparitiei unor noi jucatori importanti, in primul rand prin preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) de banca austriaca Erste Bank, dar si prin implicarea unor banci precum ATE Bank din Grecia, care a achizitionat peste 58% din actiunile Mindbank, C.R. Firenze, care a preluat peste 56% din actiunile Daewoo Bank sau Leumi Bank, care detine 95% din Eurom Bank. De asemenea, MKB (Ungaria) a reusit sa-si majoreze participatia, devenind actionar majoritar la Romexterra Bank.

    Aparitia unor noi competitori se va petrece pe fundalul privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), in opinia analistilor de la Roland Berger urmatoarele banci vizate fiind Libra Bank, Carpatica si Banca Transilvania, informeaza NewsIn. Competitia tot mai acerba pe piata este cauzata de cresterea interesului pentru diferite produse de finantare si de procesul de extindere a gradului de penetrare bancara, numarul de sucursale urmand sa se tripleze in urmatorii trei ani.

    Romania se caracterizeaza printr-o rata scazuta a intermedierii financiare comparativ cu alte state din apropiere, activele bancare pe cap de locuitor fiind de 50 de ori mai reduse decat cele din zona euro si de 10 ori comparativ cu tarile din Europa Centrala. Desi au cunoscut o crestere puternica in ultimii trei ani, imprumuturile pe segmentul de retail sunt mult mai mici decat cele inregistrate in Uniunea Europeana.

    Potrivit BNR, depozitele populatiei si ale agentilor economici au crescut cu peste 36% pe primul trimestru din 2006 fata de aceeasi perioada din 2005. Depozitele se cifreaza in total la circa 22,4 miliarde de euro, la 1 martie 2006, din care 49% apartin companiilor. Scaderea depozitelor pe segmentul de retail din total a fost provocata de diminuarea dobanzilor la depozite, ceea ce a determinat o miscare catre surse alternative, precum piata de capital sau piata imobiliara, si de cresterea imprumuturilor pentru retail catalizate de cresterea consumului. Din totalul depozitelor aproximativ 70% erau realizate in lei, comparativ cu 59% la sfarsitul anului 2004.

    Creditele neguvernamentale se cifrau la 22,5 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 15% fata de decembrie 2005, 63% fiind reprezentate de creditele acordate companiilor. Volumul creditelor acordate companiilor a crescut cu 38% in 2005 comparativ cu anul precedent, datorita investitiilor realizate de companii si sectorului IMM-urilor.

    Aproximativ 72% din totalul creditelor erau exprimate in moneda nationala la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 10% comparativ cu anul 2005. Din totalul creditelor neguvernamentale, aproximativ 43% au fost exprimate in lei. Produsele oferite de banci nu sunt foarte sofisticate, explicabil pentru o piata in crestere, cu prea putine servicii specializate. Bancile isi extind insa reteaua de distributie pentru a raspunde cererii de produse bancare, cresterea numarului de sucursale cu 12% in 2005 fiind urmata de majorarea numarului de ATM-uri cu 21% pe primul trimestru din 2006 in comparatie cu sfarsitul anului 2005, rata de crestere urmand sa atinga 30% pentru 2006.

    Cardurile sunt tot mai utilizate de clienti pentru plata facturilor la utilitati sau achizitionarea unor bunuri, desi majoritatea tranzactiilor (90%) sunt de retragere a salariilor. Romania a atins o rata de 336 carduri la la 1.000 de locuitori in 2005 fata de media de 663 in Polonia, Cehia si Ungaria. Dinamica POS-urilor demonstreaza, in viziunea Roland Berger, cresterea volumului platilor electronice, de la peste 11.000 in 2003 la 25.000 in martie 2006.

    Acordurile incheiate intre banci si partenerii comerciali au reprezentat principalul mijloc de popularizare a cardului ca mijloc de achizitie a bunurilor sau pentru plata unor servicii. Bancile au lansat carduri co-branded ca alternativa la imprumuturile clasice.

    Sursa: WallStret.ro, 28 septembrie 2006.'

    mai mult

  • Fitch: Recomandarile CE, benefice pentru ratingul Romaniei

    Curierul National   

    ___
    Recomandarile Comisiei Europene pentru aderarea Romaniei vor avea un efect benefic asupra ratingului de tara, transmite Fitch Ratings. 'Recomandarea CE pentru aderarea la 1 ianuarie 2007 scoate in evidenta progresele pe care cele doua tari (n.r.: Romania si Bulgaria) le-au facut pe calea reformelor si in privinta imbunatatirii institutiilor, proces care a fost pozitiv pentru ratingul celor doua tari', a declarat directorul grupului Ratinguri Suverane ale euro, Andrew Colquhoun.

    In doi ani, 11 miliarde euro ajutor pentru Romania

    Comisia Europeana estimeaza ca ajutorul financiar s-ar putea ridica la aproximativ 11 miliarde euro pentru Romania si patru miliarde euro pentru Bulgaria pentru perioada 2007-2009. Sumele exacte vor depinde de capacitatea tarilor de a identifica suficiente proiecte pentru care sa utilizeze fondurile, precum si de aprecierea UE ca acesti bani vor fi cheltuiti efectiv. Comisia Europeana a recomandat mai ales ca cele doua tari sa fie obiectul unei auditari externe asupra agentiilor de plati in agricultura, cu potentiala suspendare de pana la un sfert a ajutoarelor in cazul in care vor fi gasite neregularitati. 'Fitch a luat deja in calcul viitorul acces la UE al celor doua tari, insa doar acest anunt al CE nu este suficient pentru imbunatatirea ratingului', a subliniat Colquhoun.

    Sursa: Curierul National, 28 septembrie 2006.'

    mai mult

27.09.2006

  • Patriciu a scapat de sechestru pe actiunile Rompetrol

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, ieri, decizia instantei inferioare privind ridicarea sechestrului de pe toate actiunile Rompetrol.

    Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie, vinerea trecuta, recursul procurorilor fata de decizia prin care Tribunalul Bucuresti a admis, in urma cu doua luni, cererea de ridicare a sechestrului de pe ultimele actiuni ramase sub aceasta masura asiguratoare.

    In 14 iulie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de ridicare a sechestrului de pe restul de 25,8 la suta din actiunile Grupului Rompetrol Rafinare SA ramase sub masura asiguratoare. Aceeasi instanta a admis, in parte, in 16 mai, cererea de ridicare a sechestrului asigurator instituit de procurorii Parchetului instantei supreme asupra bunurilor Rompetrol.

    In 7 martie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a pus sechestru asigurator pe actiunile societatii Rompetrol Rafinare aflate in proprietatea actionarului majoritar, grupul Rompetrol.

    Potrivit conducerii Rompetrol Rafinare, masura era nefundamentata si putea afecta lichiditatea bursiera a titlurilor Rompetrol Rafinare, precum si finantarea proiectelor de dezvoltare ale societatii.

    Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, primul termen de judecata fiind stabilit pentru 2 octombrie.

    In acest dosar, Patriciu va fi judecat pentru delapidare, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, manipularea pietei de capital, dezvaluire de informatii privilegiate si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

    Alaturi de el au mai fost trimise in judecata 11 persoane.

    Rompetrol este cel mai mare grup industrial romanesc privat, cu majoritatea operatiunilor si activelor in Romania si Europa de Sud-Est.

    Principalele activitati sunt in domeniile rafinare si vanzare de produse petroliere, cu interese adiacente in explorare, productie si alte servicii pentru industria petroliera, precum foraj, constructii, transporturi.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 septembrie 2006.

    mai mult

  • BNR va majora abia in noiembrie rata dobanzii

    Gandul   

    ___
    Banca Nationala a Romaniei (BNR) va decide astazi sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual, de 8,75%, in conditiile scaderii inflatiei in ultimele luni, dar exista mari sanse pentru majorarea dobanzii cu cate 0,25 puncte in noiembrie si decembrie, considera analistii Citigroup.

    Scaderea inflatiei in ultimele trei luni, pana la 6% in termeni anuali la finele lunii august, a fost o surpriza placuta, a declarat intr-un raport analistul Citigroup, Iwona Pugacewicz-Kowalska. Citigroup apreciaza ca ciclul de majorari ale dobanzii de interventie va continua. Banca estimeaza ca exista o probabilitate semnificativa ca BNR sa opereze majorari de 0,25% in lunile noiembrie si decembrie, in contextul avansului important al cererii interne si a cresterii cheltuielilor bugetare in ultima parte a anului.

    Consiliul de Administratie al BNR a mentinut si in luna august rata dobanzii de politica monetara, aratand ca indicatorii macroeconomici releva continuarea dezinflatiei, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile, dar si ca efect al inaspririi progresive a conditiilor monetare. Pe de alta parte, datele statistice indica mentinerea unor ritmuri inalte de expansiune ale consumului si creditului neguvernamental.

    Sursa: Gandul, 27 septembrie 2006.

    mai mult

  • Electromagnetica achizitioneaza utilaje de productie energie electrica

    Curierul National   ELMA

    ___
    Actionarii companiei Electromagnetica Alba-Iulia au aprobat achizitionarea de unitati de productie energie electrica, prin procedurile legale organizate de entitatile in domeniu din Romania, conform unui comunicat transmis pietei electronice Rasdaq.

    In plus, actionarii reuniti la Adunarea Generala Extraordinara din data de 22 septembrie 2006 au aprobat si contractarea de credite bancare in vederea finantarii cumpararii unitatilor de productie la plafonul maxim de 85% din valoarea achizitiei, dar nu mai mult de 80% din capitalul propriu si garantarea creditului bancar cu active nominalizate, individualizate evidentiate in patrimoniul societatii conform evaluarii bancii finantatoare.

    Actionarii Electromagnetica au imputernicit-o pe Cucu Daniela Adi sa semneze si sa faca toate demersurile necesare pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a hotararii AGEA.

    Capitalul social al Electromagnetica este de 16,9 milioane de lei si este detinut in proportie de 10,1% de SIF Oltenia, PAS Electromagnetica detine 49,9%, in timp ce alti actionari persoane fizice si juridice detin un procent de 39,9% din capitalul societatii.

    Sursa: Curierul National, 27 septembrie 2006.

    mai mult

26.09.2006

  • Broker Cluj: Banii din obligatiuni vor merge pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRK

    ___
    Banii pe care Broker Cluj intentioneaza sa ii atraga prin intermediul obligatiunilor vor fi folositi pentru plasamente in titluri la Bursa de Valori Bucuresti si in instrumente pe Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, a spus Petru Prunea, presedintele societatii de brokeraj.

    Valoarea emisiunii de obligatiuni se ridica la 20 mil. lei (5,6 mil. euro). In cazul in care actionariatul firmei va aproba masura in Adunarea Generala programata pentru sfarsitul acestei luni, documentatia si subscrierea obligatiunilor vor fi incheiate pana in ianuarie 2007.

    Desi imprumutul prin emisiune de obligatiuni in vederea investitiei ulterioare la Bursa implica un grad ridicat de risc, Prunea este optimist si este sigur ca intreaga oferta va fi subscrisa.

    Garantiile oferite de SSIF Broker sunt in primul rand actiunile cotate din portofoliul firmei a caror valoare se ridica la 59 de milioane de lei (16,6 milioane de euro). 'Daca oferta Bancii Mondiale care nu a oferit nicio alta garantie in afara numelui institutiilor aflate sub aceasta cupola a fost suprasubscrisa, de ce nu ar fi subscrisa in intregime si oferta SSIF Broker care aduce atatea garantii?', a adaugat Petru Prunea.

    SSIF Broker a inregistrat pe primul semestru al acestui an un profit de 5,8 mil. lei (1,6 mil. euro), in scadere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului 2005, pe fondul evolutiei mai slabe inregistrate de Bursa. Compania a mai operat o crestere a capitalului social in mai 2006, acesta ajungand pana la valoarea de 54,6 milioane de lei (15,6 milioane de euro), totalul activului net fiind de 87 mil. lei (24,5 mil. euro). Compania clujeana mizeaza pe o crestere a pietei de capital in perioada urmatoare. Societatea va folosi fondurile pentru a intreprinde operatiuni ce presupun un volum mult mai mare de lichiditati. Prunea vede o oportunitate excelenta de investire in nou-venitii pe piata de capital si crede ca aceste companii au nevoie de fonduri pentru a-si mari cifra de afaceri si profitabilitatea. Numai listarea Transelectrica a adus investitorilor un profit de circa 70%. Anuntul emisiunii de obligatiuni se suprapune planurilor Guvernului de a lista noi companii de utilitati si intervine pe fondul unei perioade in care piata inregistreaza o evolutie buna, brokerii asteptand o crestere a valorilor de tranzactionare spre sfarsitul anului odata cu reintrarea de noi investitori si a capitalului strain.

    Prunea considera ca este recomandabila o crestere a capitalului social, iar emisiunea ar fi un lucru bun si pentru cei care acorda imprumutul obligatar. Dobanda estimata in momentul actual pentru obligatiuni este cu 2-3 puncte procentuale peste cea oferita de un depozit bancar. 'Vrem sa demonstram investitorilor ca piata de capital ofera un randament superior pietei bancare', a spus Petru Prunea.

    Ramane sa stabilim detaliile cu privire la emisune, daca acestea vor fi convertibile sau daca se vor emite in transe. Exista propuneri si in ceea ce priveste scadenta titlurilor, dar pana in acest moment nu este sigura decat emiterea obligatiunilor cu scadenta la doi ani sau mai mare, conform sefului Broker.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 septembrie 2006.'

    mai mult

  • Petrom ataca piata din Rusia prin achizitionarea a 74,9% din compania Ring Oil

    Wall-Street.ro   SNP

    ___
    Petrom a semnat un acord prin care preia 74,9% din actiunile Ring Oil Holding & Trading Ltd Cipru, companie care controleaza sase firme rusesti ce detin opt licente de explorare si o licenta de explorare si productie

    'Achizitia a opt licente de explorare si a uneia de explorare si productie, in aceasta regiune bogata in petrol din Rusia, este in conformitate cu strategia noastra de a transforma Rusia si Regiunea Caspica intr-o regiune de maxima importanta pentru Explorare si Productie. Extinderea in Rusia si oportunitatea unei stranse colaborari cu parteneri care au o vasta experienta in proiecte de explorare, constituie baza dezvoltarii in una din cele mai bogate tari in petrol si gaze din lume,' a declarat citat de NewsIn, membrul Comitetului executiv al Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie, Werner Ladwein.

    Potrivit comunicatului Petrom, compania Ring Oil Holding & Trading Ltd. are o experienta vasta in explorarea si productia de titei, in comercializarea petrolului si a produselor petroliere, precum si in domeniul forajului de sonde in Rusia si in Comunitatea Statelor Independente.

    Ring Oil Holding & Trading Ltd detine in proportie de 100% sase companii rusesti, care la randul lor au un portofoliu de perimetre de explorare in Federatia Rusa. Conducerea companiilor rusesti se afla la Moscova, acestea avand un numar total de 60 de angajati, inclusiv cei din teritoriu. Contractele corespunzatoare tranzactiei au fost semnate pe 25 septembrie 2006, pretul de cumparare fiind confidential.

    Comunicatul Petrom mentioneaza ca finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea autoritatilor de concurenta din Rusia si ca se estimeaza ca aceasta aprobare va fi obtinuta in ultimul trimestru al lui 2006.

    Portofoliul achizitionat consta in opt licente de explorare in zona Saratov, situata la sud-est de Moscova, la aproximativ 1.000 km, si intr-o licenta de explorare si productie in zona Komi, la 1.200 km nord-vest de Moscova. Rezervele C1 (rezervele dovedite conform standardelor rusesti) se ridica la 13 milioane de barili. in plus, expertii Petrom si OMV estimeaza un potential semnificativ de descoperiri de zacaminte de petrol in blocurile de explorare.

    'Patrunderea pe piata de explorare si productie din Rusia este un pas semnificativ si accentueaza importanta Petrom in strategia de dezvoltare a OMV. Aceste achizitii din Rusia consolideaza pozitia companiei si prezinta o importanta majora pentru cresterea viitoare a intregului Grup', sustine directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

    Pana in 2011, Petrom intentioneaza sa exploreze aproximativ 20.000 km prin intermediul tehnologie 2D si aproximativ 3.000 km patrati prin intermediul tehnologiei 3D seismic. Pana in 2013, compania planuieste finalizarea a aproximativ 40 de sonde de explorare. Tehnologiile speciale de explorare si de optimizare a ratei de recuperare a zacamintelor utilizate de Petrom si OMV vor face posibila utilizarea licentelor la potentialul maxim. Pe langa achizitionarea acestor licente, se intentioneaza realizarea unor noi achizitii in domeniul productiei si participarea la licitatii. Aceste activitati vor facilita consolidarea rapida a unui portofoliu remarcabil de explorare si productie.

    Potrivit Petrom, perimetrele beneficiaza de pozitii geografice favorabile, care permit desfasurarea operatiunilor pe tot parcursul anului, iar proiectele de explorare se desfasoara in apropierea unei infrastructuri deja existente, cum ar fi conducte de titei cu capacitati disponibile si acces la rute de transport pentru activitatile de explorare.

    Consiliul de Administratie al Ring Oil Holding & Trading Ltd Cipru este format din patru membri nominalizati de Petrom si din doi membri nominalizati de catre actionarul minoritar.

    Sursa: WallStreet.ro, 26 septembrie 2006.'

    mai mult

  • Raportul Comisiei: de la coruptie marunta la riscuri mari

    Curierul National   

    ___
    Desi continutul Raportului Comisiei asupra Romaniei si Bulgariei este cunoscut in mare, mai ales pentru ca presa a avut acces la proiectul in lucru al Raportului, forma finala a acestuia va fi facuta publica abia azi. Dupa cum informeaza Euractiv, cateva agentii de presa din Romania si Bulgaria, precum si BBC, au putut vedea proiectul de raport inaintea publicarii pentru a se sonda reactiile la textul ce va fi prezentat oficial azi. Aceasta ar fi 'o traditie veche' a Comisiei, mai adauga cei de la Euractiv.

    La textul de 50 de pagini care a fost aratat presei, ieri dimineata au mai fost introduse cateva modificari, precum si concluziile oficiale.

    Cum se va anunta Raportul si ce mai urmeaza pana la aderare

    Azi, 26 septembrie, dupa adoptarea oficiala de catre Comisie a textului final al raportului de monitorizare pentru Romania si Bulgaria, comisarul european pentru extindere Olli Rehn va prezenta public, in fata parlamentarilor europeni reuniti in plen la Strasbourg, pozitia Executivului european cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei, adica un rezumat al ultimului raport pe care Comisia il face pentru cele doua tari. Pasul urmator va fi vizita in Bulgaria si apoi Romania a presedintelui Comisiei Jose Manuel Barroso si a comisarului pentru extindere Olli Rehn, cu scopul de a prezenta si explica mesajul raportului.

    In luna octombrie, in cadrul unei minisesiuni plenare care va avea loc la Bruxelles, parlamentarii europeni vor vota doua rapoarte referitoare la aderarea Romaniei si Bulgariei, care sunt in prezent in curs de pregatire in cadrul Comitetului pentru Afaceri Externe (AFET) al Parlamentului European.

    Pierre Moscovici va prezenta raportul privind Romania, iar Geoffrey Van Orden raportul pentru Bulgaria. Tot pe baza raportului Comisiei, statele care mai trebuie sa adopte Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei, si anume Belgia, Germania, Franta si Danemarca, vor putea face acest lucru pana la finele anului. Tot atunci, Consiliul European isi va da girul pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007.

    Ce noutati va aduce Raportul

    Multe dintre prevederile ultimului raport de monitorizare sunt cunoscute deja, insa modificari mai pot fi inca realizate la versiunea aratata presei. Esenta recomandarilor Comisiei nu va fi insa modificata: Romania si Bulgaria vor intra in UE la 1 ianuarie, dar in conditii mai dure decat orice alte noi state membre.

    Raportul Comisiei va contine recomandari foarte clare pentru autoritatile romane si bulgare privitor la pasii pe care ii mai au de indeplinit pana la sfarsitul anului.

    Aceasta nu este insa o garantie ca autoritatile vor actiona corect, cum dovedeste cazul pestei porcine. Dupa cum informeaza raportul BBC, raportul va invoca o clauza de salvgardare in acest domeniu pentru a interzice importurile de carne de porc si alte produse porcine din Romania si Bulgaria, desi acest lucru ar fi putut fi evitat de catre oficialii romani si bulgari prin implementarea la timp a masurilor de igiena solicitate de UE.

    O duritate fara precedent

    Chiar daca sunt eliminati termeni ca 'monitorizare' sau 'clauze de salvgardare', limbajul folosit de raport in descrierea sanctiunilor postaderare ce pot fi impuse Romaniei si Bulgariei este destul de dur. Citat de EUobserver, proiectul de raport enunta: 'Exista inca un numar de domenii care continua sa ingrijoreze, precum si domenii unde Comisia va initia masuri adecvate prin care sa asigure functionarea corecta a UE daca statele nu se angajeaza imediat in actiuni corective'.

    In fond, se va continua monitorizarea si vor exista clauze de salvgardare postaderare, doar ca limbajul folosit pana acum va fi inlocuit de eufemisme.

    Domeniile ingrijoratoare sunt, pentru Romania, capacitatea de absorbtie a ajutorului pentru fermieri, reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, iar pentru Bulgaria, reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei, a crimei organizate si a spalarii banilor, precum si absorbtia fondurilor pentru agricultori.

    Actele marunte de coruptie, o problema pentru Romania

    In proiectul de raport se mai vorbeste si despre 'coruptia marunta' care afecteaza sanatatea, educatia si administratia locala in Romania. Partial legata de aceasta observatie este si ingrijorarea serioasa exprimata de Comisie cu privire la 'riscul real' ca Bucurestiul sa nu poata absorbi fondurile europene pentru fermieri. In cuvintele proiectului de raport, Romania trebuie sa 'ia masuri suplimentare de lupta impotriva coruptiei' si 'sa asigure proceduri judiciare mai transparente si eficiente'. Iar Bulgaria trebuie sa 'desfasoare si sa raporteze investigatii profesionale si nonpartizane asupra acuzatiilor de coruptie la nivel inalt' si 'sa adopte amendamente constitutionale care sa indeparteze orice ambiguitate cu privire la independenta si responsabilizarea sistemului judiciar'.

    Romania si Bulgaria, supravegheate mai strict ca niciodata

    Raportul va mai arata ca cele doua state vor fi supravegheate mult mai strict decat nou-venitii din valul precedent si ca li se va cere sa efectueze rapoarte asupra propriilor progrese in domeniile considerate problematice de Comisie (patru pentru Romania, sase pentru Bulgaria). In caz de performante suboptimale, 'masurile adecvate' adoptate de Comisie pot lua mai multe forme: in ceea ce priveste justitia si afacerile interne, statele UE pot suspenda orice obligatii pe care le au fata de Romania si Bulgaria in domeniul dreptului civil si penal in domeniul pietei interne, statele UE pot bloca accesul marfurilor daca regulile de siguranta alimentara nu sunt respectate in plus, fondurile europene pot fi reduse cu un sfert.

    Totusi, progrese fata de Raportul din primavara

    Pentru a justifica totusi aderarea Romaniei si Bulgariei, in ciuda conditiilor dure, proiectul de raport accentueaza progresele realizate de la ultimul Raport. Se vorbeste mai ales de progresele in domeniul politicilor regionale si in imbunatatirea capacitatii de a face fata competitiei pe piata interna europeana. Unele progrese sunt recunoscute si in domeniul justitiei, dar aici este evidentiata nevoia de eforturi suplimentare.

    Sursa: Curierul National, 26 septembrie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide