04.10.2006
-
Obligatiunile BCR vor fi listate la Bursa pana la sfarsitul anului 2006
BankNews.ro
___
Emisiunea de obligatiuni in lei a Bancii Comerciale Romane, care va fi lansata in luna octombrie, va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti pana la sfarsitul anului 2006, au anuntat oficialii BCR Securities, intermediarul emisiunii. 'Emisiunea de obligatiuni lansata de cea mai mare banca din Romania la Bursa de Valori Bucuresti va fi un reper pentru celelalte banci atat in stabilirea dobanzilor, cat si a conditiilor de piata pentru obligatiunile corporative lansate de institutii bancare', a declarat Bogdan Trandafir, sef Serviciu Analiza Financiara din cadrul BCR Securities.
BCR va lansa in luna octombrie o emisiune de obligatiuni in lei, a carei valoare va fi cuprinsa intre 200 si 575 milioane lei si care va fi listata ulterior la Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat, marti, Dan Bunea, vicepresedinte al BCR. Potrivit acestuia, banca intentioneaza sa foloseasca banii atrasi prin aceasta emisiune de obligatiuni pentru majorarea sumelor oferite sub forma de credite atat populatiei, cat si companiilor, potrivit deciziei actionarilor.
'Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR ) au aprobat in prima parte a anului 2006 realizarea unei emisiuni de obligatiuni pe piata interna de capital cu o valoare de cel putin 200 milioane de lei', a spus Bunea.
Perioada de subscriere a obligatiunilor a fost, pentru moment, stabilita intre 20 si 30 octombrie. 'Saptamana viitoare, marti, miercuri si joi, ne vom intalni cu potentiali investitori la Bucuresti, Viena si Londra, respectiv cu fonduri de investitii romanesti si straine, banci, inclusiv grupuri de banci romanesti care au in componenta companii de brokeraj, si cu firme straine de investitii', a declarat Dan Bunea. 'Dupa ce vom purta aceste discutii cu investitorii, urmeaza sa vedem care este reactia din piata si, in baza acestor discutii, vom ajunge si la datele concrete ale acestei emisiuni, respectiv maturitatea, dobanda si suma finala', a adaugat Bunea.
La intalnirile cu potentialii investitori de saptamana viitoare, reprezentantii BCR vor prezenta, alaturi de prospectul de emiune de obligatiuni, si rezultatele economico-financiare ale bancii actualizate pe primele opt luni din 2006, conform standardelor romanesti de contabilitate. Calculele pentru emisiunea de obligatiuni au fost facute conform standardelor internationale in domeniu. 'Acest exercitiu a fost facut pe aceleasi standarde ca cele folosite anul trecut pentru emisiunea de euro-obligatiuni lansata de BCR pe pietele internationale', a precizat Dan Bunea.
BCR are deja un prospect de oferta, care a fost aprobat saptamana trecuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). 'Este un prospect preliminar, care are toate elementele specifice prospectului final, cu exceptia dobanzii, maturitatii si sumei finale', a mai spus Bunea. Ulterior, dupa derularea emisiunii, obligatiunile BCR vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti. 'In baza datelor obtinute de la potentialii investitori, BCR intentioneaza sa finalizeze oferta si sa solicite aprobarile legale pentru realizarea emisiunii de obligatiuni, existand intentia de listare a acesteia', a mai spus Bunea.
Emisiunea de obligatiuni BCR se va derula pe o perioada intre trei ani si cinci ani, cu dobanda cel mai probabil fixa. 'Ca suma, avem aprobare din partea actionarilor sa incepem emisiunea de la 200 de milioane de lei si, in caz de suprasubscriere, sa ajungem in 575 milioane de lei', a declarat Bunea. Potrivit estimarilor BCR, valoarea emisiunii va fi mai aproape de limita maxima aprobata de actionarii bancii.
Emisiunea de obligatiuni se va derula prin intermediul casei de brokeraj BCR Securities si al unitatilor BCR.
BCR a mai lansat in anul 2005 o emisiune de euro obligatiuni, care a fost suprasubscrisa, prin care a atras 500 milioane euro la o rata anuala de dobanda (cupon) de 3,75%. Emisiunea BCR a fost intermediata de ABN Amro s BNP Paribas si a beneficiat de calificative foarte bune la lansare din partea agentiilor internationale de rating, respectiv BB- de la Standard& Poor’s si BB de la Fitch, cu perspectiva „pozitiva“. Euro obligatiunile BCR, de tipul „senior notes“, au o maturitate de trei ani, un randament la emitere de 4% anual si o rata fixa anuala a cuponului de 3,75%. Tot in 2005, BCR a mai lansat doua imprumuturi sindicalizate succesive pe piata internationala de peste 620 milioane dolari - primul in luna martie, de 200 milioane dolari, cel de-al doilea in luna august, de peste 400 milioane dolari (din care a rambursat anticipat primul imprumut).
BCR a lansat pana acum la Bursa de Valori Bucuresti, 26 de emisiuni de obligatiuni municipale si cinci emisiuni de obligatiuni corporative, care se afla in derulare. 'Avem in pregatire emisiunea de obligatiuni municipale Timisoara, in valoare de 150 milioane lei, pe care o vom lansa la Bursa la sfarsitul lunii noiembrie 2006', a declarat pentru NewsIn Dan Popovici, directorul executiv al BCR Securities. Potrivit acestuia, prin aceasta emisiune vor fi emise cinci serii de obligatiuni in valoare de 30 milioane lei fiecare, prin ultima transa urmand sa fie rambursat imprumutul de 30 milioane lei care a fost acordat de BCR pentru Primaria Timisoara.
Sursa: BankNews.ro, 4 octombrie 2006.'
03.10.2006
-
Actionarii minoritari ai Oil Terminal, ingrijorati de o posibila majorare de capital
ZF RO - FONDURI MUTUALE OIL
___
Oil Terminal, singurul operator portuar pentru produse petroliere din Romania, si-ar putea majora capitalul social cu peste 100 de milioane de euro daca activele trecute in proprietatea statului in 2001 vor fi transferate inapoi in patrimoniul societatii ca aport la capitalul social, potrivit reprezentantului actionarilor minoritari, Dan Barbulescu.
El reprezinta in Consiliul de Administratie al Oil Terminal patru fonduri straine de investitii: Hyposwiss Fund, East Capital Balcan Fund, Clairmont Holdings Limited si Broadhurst Investments Limited.
In prezent, capitalul social al Oil Terminal este de circa 16,5 milioane de euro (58,2 milioane de lei). Statul detine 59,6% din actiunile Oil Terminal, principalii actionari minoritari fiind Fondul Proprietatea, cu 10% din actiuni, si Broadhurst Investments, cu 7,6% din actiuni.
Fondurile de investitii care au actiuni la Oil Terminal sunt ingrijorate ca majorarea de capital se va realiza fara respectarea dreptului de preemtiune pentru actionarii minoritari, ceea ce ar putea determina o diluare a participatiilor acestora.
'Circa 70% din activele Oil Terminal au fost transferate cu titlu gratuit la domeniul public in 2001, societatea platind o redeventa de 5% pe an din cifra de afaceri a companiei pentru utilizarea acestor active. Acele active nu au mai fost reevaluate din 1994, insa valoarea lor ar putea ajunge la peste 100 de milioane de euro. Oil Terminal nu a considerat necesar sa publice un raport curent pe aceasta tema, desi am solicitat Bursei de Valori acest lucru', a declarat Dan Barbulescu.
Majorarea de capital s-ar putea realiza in cazul in care Parlamentul va adopta proiectul de modificare a Legii petrolului, care prevede ca instalatiile si echipamentele ce compun sistemul national de transport al petrolului si terminalele petroliere sa treaca in patrimoniul si proprietatea privata a operatorilor actuali, ca aport in natura al statului la capitalul social.
Barbulescu sustine ca aceasta masura defavorizeaza compania, deoarece acele active au fost transferate in proprietatea statului in 2001 fara ca societatea sa fie despagubita. Actionarii minoritari au contestat exproprierea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). 'Problema s-ar putea rezolva daca in proiectul de lege s-ar prevede ca aceste active sa revina in patrimoniul companiei fara majorarea capitalului social', a precizat Barbulescu.
'In cazul in care se va realiza majorare de capital, exista riscul ca societatea sa nu acorde drept de preemtiune actionarilor minoritari in cazul unei majorari a capitalului social, cum s-a intamplat la Oltchim, conditii in care participatia actionarilor minoritari ar putea sa scada sub 10%, acestia urmand sa piarda astfel dreptul de a-si alege membru in CA prin metoda votului cumulativ', a explicat Barbulescu. Reprezentantii Oil Terminal sustin insa ca daca se va realiza majorarea de capital, vor fi respectate drepturile actionarilor minoritari. 'In cazul in care activele respective vor intra in patrimoniul companiei ca aport la capitalul social, vom acorda actionarilor minoritari posibilitatea de a-si exercita dreptul de preemtiune conform legii', a declarat Mihai Lupu, directorul general al Oil Terminal.
El nu a putut face o estimare privind valoarea activelor ce urmeaza sa intre in patrimoniul companiei.
Sursa: Ziarul Financiar, 3 octombrie 2006.' -
MEC va concesiona conductele Petrotrans
Gardianul
___
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) intentioneaza sa concesioneze conductele de titei administrate in prezent de compania Petrotrans Ploiesti, a declarat ministrul de resort, Codrut Seres. „In prezent se lucreaza la caietul de sarcini pentru concesionare, operatiune care va avea insa loc dupa aprobarea normelor metodologice a Ordonantei de Urgenta 34/ 2006 (privind atribuirea contractelor de achizitie publica, de concesiune a lucrarilor publice si a serviciilor, n.r.)“, a afirmat Seres. MEC este unicul actionar al Petrotrans. Compania are ca obiect de activitate transportul feroviar al produselor petroliere, precum si mentenanta conductelor proprii. Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 6,3 milioane lei si pierderi de 23,8 milioane lei.
Sursa: Gardianul, 3 octombrie 2006. -
Ultimele filiale Electrica, privatizate prin vanzare directa de actiuni si majorare de capital
Gandul
___
Ultimele trei filiale ale Electrica ramase in portofoliul companiei vor fi privatizate prin vanzarea directa a unui pachet de actiuni reprezentand 34-35% din capital si o majorare de capital prin care investitorul va detine 51% din titlurile fiecarei firme, potrivit ministrului Economiei, Codrut Seres.
Majorarea de capital va avea loc concomitent cu vanzarea pachetului de actiuni de 34-35%, a declarat, luni, Codrut Seres. El a precizat ca cele trei companii vor fi privatizate separat, renuntandu-se la varianta vanzarii 'la pachet'. Procesele de privatizare a firmelor Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud vor fi derulate in paralel. Seres a afirmat, la 10 august, ca privatizarea celor trei filiale Electrica nu este posibila mai devreme de 2007, tinand cont de calendarul legislativ care trebuie respectat.
Consultantul autoritatilor la trecerea in proprietate privata a ultimelor filiale Electrica este grupul financiar Rothschild.
Patru dintre filialele Electrica au trecut in proprietate privata in perioada 2004-2005, fiind preluate de Enel (care a achizitionat Electrica Banat si Electrica Dobrogea), compania ceha CEZ (Electrica Oltenia) si grupul german E.ON (Electrica Moldova). Grupul italian Enel a fost declarat castigator, in luna iunie, pentru preluarea Electrica Muntenia Sud.
Sursa: Gandul, 3 octombrie 2006.'
02.10.2006
-
Participatiile minoritarilor cresc de 11 ori la Oltchim
ZF RO - FONDURI MUTUALE OLT
___
Oltchim Ramnicu Valcea a renuntat la apelul impotriva deciziei de anulare a majorarii capitalului social din noiembrie 2003.
Hotararea de a renunta la apel fusese votata in AGA Oltchim la inceputul lui septembrie. Desi capitalul social al Oltchim va scadea de aproximativ 11 ori, prin anularea unor actiuni ale statului, brokerii nu se asteapta la modificari semnificative pentru pretul actiunilor pe Bursa.
Majorarea de capital din 2003 s-a realizat prin transformarea in actiuni a datoriilor de circa 95 mil. de dolari (75 mil. de euro), pe care compania le are catre stat, cota detinuta de stat crescand de la 52% la 95%.
Anularea hotararii fusese obtinuta in instanta de catre actionarii minoritari SIF Oltenia si Lindsell in noiembrie 2005, dar a fost atacata in justitie de Oltchim.
Revenirea la capitalul social anterior va duce la o scadere a capitalizarii bursiere de la 465 mil. euro la 42 mil. euro, iar cota procentuala detinuta de minoritari va creste de aproximativ 11 ori. Pe de alta parte, in situatiile financiare ale Oltchim vor reaparea datoriile de 95 mil. $ catre stat. 'Capitalizarea scazuta va reprezenta un avantaj pentru actiunile Oltchim. Pe de alta parte, capitalul propriu va fi cel mai probabil negativ la 12 luni, ca rezultat al datoriilor catre stat', spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest din Oradea.
Brokerii sunt de parere ca decizia de anulare a majorarii capitaului social era inculsa in pretul actiunilor si se asteapta la o stagnare a valorii actiunii. 'Daca majorarea ar fi ramas in picioare, pretul ar fi scazut. Insa dupa hotararea de a renunta la apel ma astept la o stabilizare a cotatiei', spune Rares Nilas, directorul BT Securities.
Oltchim Ramnicu Valcea a trecut prin trei incercari nereusite de privatizare, iar guvernul are in vedere o ordonanta prin care scoate la vanzare pachetul de 52% din actiunile detinute la combinatul chimic. 'Recomand investitorilor sa urmareasca modul in care sunt trecute in rezultatele financiare datoriile si penalizarile. Desi titlurile Oltchim reprezinta o investitie riscanta, combinatul ramane o companie puternica, iar privatizarea sa ar aduce beneficii pentru stat si investitori, facand ca pretul actiunii sa creasca', spune Rusu.
Actiunile Oltchim au castigat aproximativ 20% de la inceputul anului, dupa o evolutie destul de oscilanta. Oltchim a inregistrat in primul semestru un profit net de 2,05 milioane de euro (7,26 mil. lei), in scadere cu aproape 66% comparativ cu profitul din perioada similara a anului trecut.
Sursa: Ziarul Financiar, 2 octombrie 2006.' -
Industria alimentara, cea textila si sectorul farmaceutic - cele mai afectate de aderarea la UE
Gandul
___
Cresterea economica a Romaniei se va incetini in primul an dupa aderarea la UE la 5-5,5%, de la nivelul de 6,5% prognozat pentru acest an, a declarat Radu Craciun, analist la ABN Amro Romania.
'Este de dorit o usoara incetinire, pentru ca este posibil ca ritmul accelerat sa nu fie sustenabil pe termen nedefinit', a spus Craciun.
Autoritatile au prognozat, initial, pentru intregul an, o crestere economica de 6%, fata de 4,1% anul trecut. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit insa estimarea la 6,7%, in urma cu doua saptamani, ca urmare a evolutiei favorabile din primul semestru. Comisia se asteapta de asemenea la reducerea ritmului de crestere in 2007, anticipand insa o scadere usoara, la 6,4%.Avansul economic a fost de 7,8% in trimestrul al doilea si de 7,4% pe ansamblul primului semestru, peste asteptarile analistilor.
Craciun a apreciat ca, dupa aderarea la UE, industria alimentara, cea textila si sectorul farmaceutic vor fi negativ influentate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, iar domeniile care vor beneficia cel mai mult sunt infrastructura si telecomunicatiile. 'Industria alimentara va fi afectata de normele sanitare care vor fi impuse, cea textila - de relocarea productiei in statele asiatice, iar cea farmaceutica - de norme si de concurenta din domeniu', a spus Craciun. El a apreciat ca alte domenii economice vor beneficia de pe urma aderarii, printre acestea fiind industria auto, cea de prelucrare a lemnului, serviciile, turismul, precum si constructiile.
Referitor la investitiile straine directe pe care Romania le va atrage anul viitor, analistul considera ca acestea se vor plasa la circa opt miliarde de dolari, fata de nivelul estimat pentru 2006, de aproximativ zece miliarde de dolari.
Sursa: Gandul, 2 octombrie 2006.' -
SIF Transilvania a renuntat la pachetul detinut la Terra Estival
Curierul National SIF3
___
Societatea de investitii financiare a vandut vineri, pe piata Rasdaq, pachetul de 39,6% actiuni detinute la societatea Terra Estival 2002 din Neptun. Valoarea tranzactiei celor 4,24 milioane de actiuni s-a ridicat la 5,34 milioane lei, fiind raportat un pret 1,26 lei/actiune. Potrivit ultimelor raportari, actionarii societatii Terra Estival erau SIF Transilvnia cu 39,6% si societatea Star SA, controlata de European Drinks, care detinea 54% din capitalul social. SIF Transilvania a anuntat recent ca va vinde toate pachetele minoritare de actiuni pe care le detine la societatile hoteliere din statiunea Neptun, firmele avand in administrare opt hoteluri. In sedinta de joi, societatea a vandut si pachetul detinut la Clabucet Estival, dupa ce anterior, a vandut pentru 3,78 milioane lei, pachetul de 39,6% din Club Estival Neptun. De asemenea, SIF Transilvania a vandut si pachetul de 39,6% detinut la Romanta Estival 2002 din Neptun, pentru care a incasat trei milioane de lei.
Sursa: Curierul National, 2 octombrie 2006.
29.09.2006
-
SIF Transilvania a renuntat la hotelul Clabucet
ZF RO - FONDURI MUTUALE SIF3
___
SIF Transilvania a vandut ieri pachetul de 39,6% detinut la hotelul Clabucet Estival 2002 din Neptun, continuand cu aceasta vanzare seria tranzactiilor prin care isi lichideaza participatiile minoritare din cadrul societatilor hoteliere din portofoliu.
Tranzactia de ieri s-a derulat pe piata RASDAQ la un pret de 1,26 lei/actiune, valoarea ei fiind de 0,4 milioane de euro. Luna trecuta, SIF Transilvania a mai vandut actiunile de la alte doua hoteluri din Neptun, Club Estival si Romanta Estival, pe care a incasat 1,9 milioane de euro.
'Avem o serie de pachete minoritare care nu ne aduc absolut nimic, fiind genul de hoteluri care ori nu au functionat deloc, ori au mers pe pierdere.
In masura in care vom gasi oferte la 'valoarea reala' a acestora suntem dispusi sa le vindem, iar banii incasati sa ii folosim pentru investitii in modernizarea hotelurilor unde detinem participatii majoritare', a declarat Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.
Hotelurile din Neptun vandute pana in prezent fac parte din fosta companie Neptun Olimp, unde in momentul divizarii acesteia in 26 de entitati, SIF Transilvania a primit participatii de cate 39,6% la acestea.
'Cumparatorii sunt in principal actionarii care deja detineau pachete majoritare in acele hoteluri', a mai spus Firu. Actionarul majoritar al Clabucet Estival 2002 este societatea Star, firma controlata de fratii Micula.
Vanzarea in august a pachetelor de actiuni de la cele doua hoteluri din Neptun a dus SIF Transilvania pe primul loc dintre SIF-uri din punctul de vedere al profitului realizat in acea luna, cu un castig de 1,9 mil. euro. Dupa primele opt luni ale anului, SIF Transilvania avea un profit de 12,28 mil. euro, unul dintre cele mai mici la SIF-uri. Ieri, la Bursa, actiunile SIF Transilvania au castigat 2,6%, intr-o zi in care toate societatile mari au inregistrat cresteri.
Sursa: Ziarul Financiar, 29 septembrie 2006.' -
Actiunile Erste - recomandate la cumparare pe fondul achizitiei BCR
Gandul EBS
___
Analistii bancii de investitii Dresdner Kleinwort mentin recomandarea de cumparare a titlurilor Erste Bank, avand in vedere ca preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) va avea efecte pozitive asupra rezultatelor institutiei austriece de credit, potrivit site-ului newratings.com. Specialistii arata ca evolutia Erste a fost sub cea din sectorul de profil in perioada septembrie 2005 - aprilie 2006, ca urmare a pretului mare platit pentru preluarea BCR. Achizitia BCR va contribui la imbunatatirea profitului Erste Bank, considera analistii Dresdner Kleinwort. Pana in 2009, Erste are in vedere majorarea cu peste 20% a profitului pe actiune.
Sursa: Gandul, 29 septembrie 2006. -
Broker Cluj listeaza Condmag Brasov la Cat. I a BVB
___
Compania Condmag Brasov va fi listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, dupa ce a semnat contractul de prestari servicii cu societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj. Actionarii Condmag au aprobat promovarea societatii la categoria I a BVB, in conditiile in care societatea indeplineste conditiile de listare, inclusiv conditia ceruta de a avea activul net de peste 8 milioane euro. 'Pe baza contractului de prestari servicii incheiat cu Condmag, SSIF Broker va intocmi si transmite CNVM spre aprobare prospectul simplificat in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor acesteia pe piata reglementata, administrata de Bursa de Valori Bucuresti', a declarat Petru Prunea, reprezentantul SSIF Broker, citat de Rompres.
Procesul de admitere la tranzactionare va dura aproximativ o luna, termenul putand suferi amanari in functie de eventualele modificari sau completari ale documentatiei, estimeaza SSIF Broker.
In cursul anului, actionariatul companiei a suferit modificari, astfel ca fondul Julius Baer International Equity Funds detine 9,62%, Middle Europe Investments Fund - 7,5%, Dafora SA Medias - 7,02%, SC Broker SA - 2,9%, de asemenea, SIF Moldova si SIF Banat Crisana au raportat detineri in companie.
Actionarul majoritar al companiei este Pompei Hadarean, cu un procent de 38,16% din actiuni.
'Am fost atrasi de Condmag Brasov datorita potentialului mare al industriei in care activeaza, datorita performantei si soliditatii financiare dovedite in trecut si datorita experientei societatii dobandite prin construirea a circa 90% din reteaua de magistrale gaze din Romania', a spus Cristian F?der, reprezentant al fondului Middle Europe Investments.
Sursa: Curierul National, 29 septembrie 2006.'
Pagina