Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

14.06.2005

  • Antibiotice cauta finantare de 10 milioane de euro de la BERD

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Antibiotice Iasi a elaborat un plan de afaceri si investitii pentru obtinerea unei finantari de 10 milioane euro de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), acesta urmand sa fie inaintat institutiei pentru discutii, dupa trecerea actiunilor de la Ministerul Sanatatii la AVAS.

    'Compania a stabilit un plan de afaceri pentru perioada 2005-2013, prin care sa fie stabilite atat nivelul cifrei de afaceri si al profitului brut, cat si al planului de investitii pentru perioada urmatoare (...). Noi suntem in discutii cu BERD, dar acest plan va fi inaintat institutiei imediat ce Guvernul va decide trecerea pachetului majoritar de actiuni de la Ministerul Sanatatii la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS)', a declarat ieri directorul economic al companiei, Constantin Nicuta.

    El a precizat ca programul de investitii se ridica la 16 milioane de euro, sase milioane urmand sa provina din surse proprii, iar diferenta din finantarea BERD. In discutiile derulate pana in prezent, Antibiotice a propus Bancii Europene prelungirea termenului de folosire a finantarii, precum si o alta varianta a costurilor de acordare a fondurilor.

    'Finantarea are o durata de folosire de doi ani, iar rambursarea se va realiza in decursul a cinci ani. Suntem in discutii cu BERD ca termenul de folosire sa fie extins la trei ani. De asemenea, am propus institutiei bancare o alta varianta a costurilor pe care le presupune acordarea acestei finantari si speram sa ajungem la un punct comun', a mai spus Nicuta.

    Fondurile sunt destinate investitiilor in noi capacitati de productie si mediu si vor fi derulate pe o perioada de trei ani de la obtinerea finantarii.

    Actionarul majoritar este Ministerul Sanatatii, cu o participatie de 53,02% din capital. Printre actionarii semnificativi se numara fondul de investitii Broadhurst - 7,68% si SIF Oltenia, care detine 9,89% din titluri.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 iunie 2005.

    Vezi si Sindicalistii de la Antibiotice, ingrijorati de perspectiva trecerii la AVAS.
    '

    mai mult

  • Sindicalistii de la Antibiotice, ingrijorati de perspectiva trecerii la AVAS

    Ziarul de Iasi   ATB

    ___
    Fabrica ieseana urmeaza a fi preluata de institutie in vederea privatizarii.

    Au inceput negocierile salariale la 'Antibiotice'. 'Singurul punct in discutie anul acesta va fi majorarea salariului dat fiind faptul ca anul trecut noi am incheiat un Contract Colectiv de Munca valabil pina in 2007, salarizarea urmind a o negocia separat in fiecare an', a declarat liderul de sindicat al fabricii de medicamente Vasile Stinga. El nu a vrut sa faca deocamdata public procentul cu care doresc o crestere a salariilor, dar spune ca date fiind rezultatele economice bune ale fabricii, cererile sindicatului sint justificate. Un salariu mediu net la 'Antibiotice' se ridica la 9,3 milioane de lei lunar in timp ce salariul mediu brut a ajuns in luna mai la 12,5 milioane de lei. Pe linga cresterea lefurilor, sindicalistii de la fabrica de medicamente sint preocupati de privatizarea societatii. 'Dorim privatizarea, dar nu o privatizare de dragul privatizarii. Fabrica are nevoie de un investitor puternic interesat in dezvoltarea firmei, eventual cu un investitor strategic in domeniu', a precizat Vasile Stinga. El a spus ca sindicatul este ingrijorat de posibilitatea trecerii societatii de la Ministerul Sanatatii la AVAS. 'De trei ani de cind actionar majoritar este Ministerul Sanatatii dividendele au fost reinvestite in fabrica, actionarii primind in shimb actiuni.

    Administratia a putut sa-si dezvolte proiectele pentru cresterea an de an a societatii asa incit perioada in care ministerul a fost actionar majoritar aici a fost benefica pentru societate. Preconizata trecere la AVAS ne ingrijoreaza deoarece vedem in Iasi rezultatul privatizarilor facute de aceasta institutie. Eu nu vad la noi o fabrica privatizata de AVAS care sa-si fi pastrat cota de piata, in care sa se investeasca masiv dupa trecerea in proprietate privata, dimpotriva', a explicat Stinga. Precizam ca dividendele reinvestite pentru 2004 se ridica la peste 29 de miliarde de lei in timp ce pentru 2003 s-au ridicat la 19 miliarde de lei. La ora actuala societatea a elaborat un plan de afaceri si investitii pentru obtinerea unei finantari de 10 milioane de euro de la BERD (Banca Europeana pentru reconstructie si dezvoltare).

    Programul de investitii se ridica pentru perioada 2005 -2013 la 16 milioane de euro dintre care 6 milioane din surse proprii iar restul de la BERD. Actionarul majoritar la 'Antibiotice' este Ministerul Sanatatii, cu o participatie de 53,02% din capital. Printre actionarii semnificativi se numara fondul de investitii Broadhurst - 7,68% si SIF Oltenia, care detine 9,89% din titluri.

    Sursa: Ziarul de Iasi, 14 iunie 2005.
    '

    mai mult

  • Fondul de Compensare a Investitorilor de pe piata de capital, constituit la sfarsitul lunii

    Curierul National   

    ___
    Adunarea Constitutiva a Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) se va desfasura pe 29 iunie, la sediul Bursei de Valori Bucuresti, informeaza un comunicat al institutiei.

    Pe ordinea de zi a adunarii figureaza aspecte legate de identificarea actionarilor, stabilirea valorii capitalului social, stabilirea sediului institutiei, desemnarea Consiliului de Administratie si stabilirea primilor pasi in vederea inceperii activitatii. Conform Regulamentului nr. 8/2004 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, FCI este persoana juridica constituita sub forma unei societati pe actiuni si are ca obiect exclusiv de activitate colectarea contributiilor membrilor si compensarea creantelor investitorilor provenind din incapacitatea unui membru de a restitui fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau apartinand investitorilor, care sunt detinute si/sau administrate in numele acestora in cadrul prestarii de servicii de investitii financiare.

    Compensatia este asigurata de Fond, pentru clientii unei institutii de credit, membra a Fondului, numai pentru fondurile banesti si instrumentele financiare incredintate in baza unui contract de prestare de servicii de investitii financiare. Capitalul social al FCI trebuie sa fie de cel putin 20.000 de euro. Contributia initiala a fiecarui intermediar autorizat sa presteze servicii de investitii financiare in numele clientilor, precum si a fiecarei societati de administrare a investitiilor care are in obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investitii, reprezinta cel putin echivalentul in lei a 1.000 euro. Pentru primii doi ani de functionare, contributiile anuale nu pot fi mai mici de 200 euro. Pana la 31 decembrie 2011, limita plafonului de compensare a investitorilor este stabilita gradual pentru a atinge nivelul de 20.000 de euro.

    Pentru compensare, fondul va stabili o perioada in decursul careia investitorilor li se va cere sa-si formuleze pretentiile. Fondul va asigura plata compensatiilor in limita plafonului stabilit in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai tarziu de trei luni de la data evaluarii si validarii creantelor eligibile ale investitorilor.

    Fiecare intermediar de servicii de investitii financiare/societate de administrare a investitiilor care are ca obiect de activitate administrarea de portofolii individuale de investitii trebuie sa publice pe site-ul propriu informatiile necesare identificarii Fondului de compensare a investitorilor la care este membru sau altei scheme de compensare la care acesta participa. Intermediarii care nu sunt membri ai Fondului au obligatia sa precizeze schema de compensare care va asigura plata compensatiilor clientilor lor.

    Sursa: Curierul National, 14 iunie 2005.

    mai mult

  • Emisiunea de euroobligatiuni Bucuresti, subscrisa integral

    Adevarul   

    ___
    Emisiunea de eurobonduri a Primariei Bucuresti, lansata la sfarsitul saptamanii trecute pe piata din Londra, a fost subscrisa integral la valoarea de 500 milioane de euro, dobanda fiind stabilita la 4,277% pe an, a declarat primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. Dobanda care va fi platita de municipalitate este cu aproape un punct mai redusa decat cea consemnata la ultima emisiune de euroobligatiuni a Romaniei, din urma cu doi ani, de 5,25% pe an. Titlurile au o maturitate de zece ani, iar emisiunea a fost intermediata de bancile de investitii ABN Amro si JP Morgan. Valoarea programata initial a emisiunii a fost de 120 milioane de euro, fonduri necesare pentru finantarea unor proiecte de infrastructura, cum ar fi parcarea de la Gara de Nord, pasajul de la Basarab, retele edilitare si refacerea strazilor marginase, modernizarea cailor de rulare a tramvaielor. Dupa imbunatatirea ratingului acordat Capitalei de catre agentia de evaluare Standard&Poor's cu o treapta la 'BB plus', la finele lunii mai, reprezentantii municipalitatii au anuntat ca vor majora imprumutul pana la limita maxima avizata de Ministerul Finantelor Publice, de jumatate de miliard de euro. Pe langa proiectele deja stabilite, Primaria mai are in vedere alocarea de fonduri pentru o serie de investitii pentru care a pierdut posibilitatea finantarii de catre Banca Europeana de Investitii, cum ar fi achizitia de mijloace de transport in comun (autobuze si tramvaie), reabilitarea strazilor si a infrastructurii de distributie a societatii de termoficare RADET.

    Sursa: Adevarul, 14 iunie 2005.'

    mai mult

13.06.2005

  • Sicomed relanseaza produsele Gerovital

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SCD

    ___
    Compania farmaceutica Sicomed va lansa saptamana aceasta primele cinci produse din gama Gerovital pe piata romaneasca, intr-o prima etapa ce se doreste a fi un test pentru dezvoltarea ulterioara a gamei extrem de populare pe pietele din Statele Unite sau Japonia.

    'Obiectivul de vanzari pentru piata romaneasca in 2005 pentru noua gama Gerovital este de aproximativ 1,1 mil. $ (aproximativ 0,9 mil. euro), reprezentand 0,6% din cifra de afaceri pentru intreg anul', a spus Klaas Postema, directorul general al companiei.

    Marca Gerovital, dezvoltata in prima jumatate a secolului trecut de Ana Aslan, este impartita in prezent de mai multe companii. Sicomed detine drepturile asupra acesteia pentru produse farmaceutice, Farmec Cluj si Gerovital Cosmetics Bucuresti au dreptul de a fabrica produse cosmetice sub acest nume, in timp ce serviciile Gerovital sunt oferite de Institutul Ana Aslan din Bucuresti.

    Reprezentantii companiei estimeaza o crestere de 100% a vanzarilor gamei pe piata romaneasca in 2006. 'Cresterea se bazeaza pe popularitatea marcii Gerovital si pe cresterea puterii de cumparare a consumatorilor. De asemenea, se estimeaza ca oamenii isi vor schimba stilul de viata in urmatorii ani, iar speranta de viata a romanilor va creste', a mai precizat Postema.

    'In prezent, gama Gerovital Line cuprinde cinci produse - pentru memorie, articulatii, ochi, inima si menopauza -, dar pana la finele anului vom adauga alte trei produse', a declarat Robertina Cosac, director de marketing al Sicomed.

    Produsele ce vor fi introduse pe piata de Sicomed nu necesita prescriptie medicala. Sicomed mai comercializeaza si produsul Gerovital H3, care, spre deosebire de Gerovital Line, intra in categoria medicamentelor etice. Gerovital H3 aduce anual Sicomed vanzari de circa 400.000 de euro pe piata interna si 600.000 de euro din exporturi. Producatorul de medicamente isi propune sa obtina cu aceasta gama o cota de 15% in termeni valorici si de 10% in volum in primul an de prezenta pe acest segment al pietei.

    'Am primit deja cereri pentru export, principalele piete vizate fiind tarile latine, Japonia si Austria', a relatat Postema.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 iunie 2005.
    '

    mai mult

  • Ministerul Finantelor cere FMI mana libera la folosirea banilor din privatizare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Daca, se pare, Ministerul Finantelor Publice si FMI au ajuns la un oarecare acord privitor la nivelul deficitului de atins in acest an, diferentele persista in privinta destinatiei pe care o vor lua banii din privatizarea CEC si BCR. Subiectul urmeaza sa fie discutat cu incepere din 14 iunie, cand o delegatie a FMI va sosi la Bucuresti pentru a discuta noii termeni ai acordului stand-by. In timp ce partea romana pledeaza pentru folosirea banilor pentru asigurarea cofinantarii necesare proiectelor de preaderare si pentru restructurarea datoriei, oficialii FMI recomanda tezaurizarea banilor, de teama ca prin cofinantarea unor proiecte ar putea creste cheltuielile publice si deficitul, care nu s-ar mai incadra in limitele convenite. 'Am putea ca din vanzare sa dam o parte pentru cofinantarea unor proiecte care sa inceapa in 2005-2006, iar din 2007, banii necesari fazelor doi si trei sa fie asigurati din fondurile de coeziune', ne-a declarat o sursa guvernamentala. Marele risc este ca, prin nedezvoltarea proiectelor capabile sa absoarba banii pusi la dispozitie din 2007 de catre UE, Romania sa-i piarda dupa modelul Poloniei, tara care, desi este deja membru UE, la nivelul utilizarii resurselor financiare este inca in faza de preaderare. 'Stau in trezorerie multi bani care pot produce valoare. Incercam sa-i convingem (n.r. - pe FMI) sa aprobe directionarea unor bani spre proiecte, ei insa nu vor sa existe presiuni pe consum, mai ales ca noi nu avem o experienta buna in administrarea proiectelor', a declarat sursa indicata, adaugand ca proiectele de finantat ar fi in special cele in domeniile in care tratatul de aderare la UE contine clauze de salvgardare. Din vanzarea partilor detinute la BCR si CEC, statul roman ar putea obtine ... dolari, suma care va intra in trezoreria statului.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 iunie 2005.'

    mai mult

  • Astra Asigurari a anuntat finalizarea tranzactiei cu UNIQA Group

    Romania libera   

    ___
    Surse oficiale din cadrul Astra Asigurari au anuntat finalizarea tranzactiei prin care prestigiosul grup austriac de asigurari UNIQA a achizitionat un pachet de 27% din actiunile companiei detinute de Nova Trade. Achizitia actiunilor s-a realizat, printr-o tranzactie speciala, la inceputul saptamanii trecute pe Bursa Electronica Rasdaq, unde compania Astra este cotata.

    Potrivit surselor citate, 'finalizarea tranzactiei reprezinta un pas important nu doar pentru Astra, ci pentru intreaga piata romaneasca de asigurari'. Astfel, Astra Asigurari va beneficia de know-how-ul celei mai cunoscute companii din Austria, iar clientii, la randul lor, de o crestere a calitatii serviciilor, precum si de cele mai competitive produse. Unul dintre obiectivele imediate il reprezinta imbunatatirea produselor de bancassurance (produse de asigurare vandute prin retelele bancare).

    UNIQA Group a raportat cifrele financiare aferente anului 2004, in cursul lunii trecute. Primele subscrise de grup, in 2004, se apropiau de 3,6 miliarde euro. Veniturile nete din investitii ale UNIQA totalizau, la 31 decembrie 2004, 751 milioane euro, iar profitul net se situa la aproape 120 milioane euro. In cursul anului trecut, UNIQA Group a achizitionat Mannheimer Group din Germania si o companie de asigurari de viata din Italia - Claris Vita. Luand in calcul acum si Romania, grupul UNIQA este prezent in 13 tari europene. In Slovacia, Cehia, Polonia, Croatia si Ungaria, UNIQA isi vinde produsele prin reteaua Raiffeisen. O data cu raportul pe anul 2004, oficialii grupului UNIQA si-au anuntat intentia de a intra pe piata din Romania si Bulgaria. Obiectivul principal pentru aceste piete sunt produsele de bancassurance, care vor fi vandute, probabil tot prin reteaua Raiffeisen, potrivit acordului de cooperare dintre cele doua institutii.

    Compania Astra Asigurari a obtinut in 2004 un volum de prime de 48,4 milioane euro si o cota de piata de 5,6%. Portofoliul societatii este concentrat, corespunzator situatiei de pe piata din Romania, pe segmentul asigurarilor auto. Raportat la domeniul asigurarilor generale, Astra detinea, la finele lui 2004, o cota de piata de peste 7%, determinata de un volum de prime de aproape 48 milioane euro.

    Sursa: Romania Libera, 13 iunie 2005.'

    mai mult

10.06.2005

  • Flamingo cere intre 18.000 si 24.000 de lei pentru o actiune

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Viitoarea listare la BVB a Flamingo International, holdingul IT&C care cuprinde Flamingo Computers, Flamingo Distribution Center si filialele din strainatate, va stabili valoarea de piata a acestui grup intre 42,3 si 56,6 milioane de euro la momentul listarii.

    Pretul la care se pot face subscrieri pentru cumpararea actiunilor a fost stabilit in plafonul 18.000 lei - 24.000 de lei pentru o actiune. Vor fi scoase pe bursa 17 milioane de actiuni, care reprezinta 20% din total, cu optiunea de a suplimenta oferta cu 15% din aceasta suma, in functie de cerere.

    'Pretul a fost stabilit in urma unor studii de premarketing, atat pe plan local cat si in afara, la Viena si Frankfurt', a declarat pentru ZF Dragos Simion, directorul executiv al grupului Flamingo.

    Actiunile au fost emise prin majorare de capital, la valoarea nominala de 1.000 de lei. La un pret de 18.000 de lei pe actiune, luand in calcul numarul de actiuni de dupa majorarea de capital si profitul pe anul trecut, actiunile Flamingo ar avea un PER (raportul dintre pretul pe actiune si profitul pe actiune) de 10,3. Pretul final al unui titlu Flamingo va fi stabilit in functie volumul si nivelul ofertelor primite in perioada 15-22 iunie si urmeaza sa fie anuntat pe 23 iunie. Pe 24 se va face alocarea actiunilor in functie de oferte si pe 27 Flamingo va incasa banii, conform lui Dragos Simion.
    'A fost ales sistemul de oferta competitiva pentru a atrage mai multi bani din piata', a explicat Laurentiu Ciocarlan de la Raiffeisen Capital & Investment, una dintre societatile care au intermediat operatiunea alaturi de ING Securities.

    Subscriptia se va imparti in doua transe, 70% pentru marii investitori si 30% pentru particularii sau investitori cu putere mai mica de cumparare. Investitorii mari au fost stabiliti cei care vor cumpara pachete de actiuni intre 5 si 75 de miliarde de lei, iar cei mici intre 15 milioane si 5 miliarde de lei. Dupa incheierea perioadei de subscriere, ofertele vor fi ordonate dupa pretul oferit si volumul de actiuni comandate si se va stabili pretul final astfel incat sa poata fi onorate cat mai multe comenzi. 'Nici o firma nu vrea totusi ca valoarea actiunii la listare sa fie cea maxima, pentru ca ar putea da senzatia ca ar putea scadea ulterior', a explicat Laurentiu Ciocarlan. Odata stabilit pretul final, se va face repartizarea proportionala a actiunilor catre investitori, in proportie de 80%, urmand ca 20% dintre titluri sa se constituie intr-un fond de bonusuri.

    Aproximativ 10% vor fi oferite ca bonus actionarilor care au subscris in prima zi, in ordinea importantei, iar celelalte 10% vor fi acordate bonus celor care vor investi cel mai mult in Flamingo (cei care cumpara cele mai importante pachete de actiuni).
    'Practic am dorit sa atragem cat mai multi investitori mari, intr-un timp cat mai scurt', a explicat Laurentiu Ciocarlan. Raiffeisen Capital & Investment a fost impreuna cu ING Securities intermediar in procesul de listare a Flamingo International. Consultantul lor juridic a fost Linklaters, Miculiti, Mihai & Asociatii, casa de avocatura care reprezinta in Romania si interesele Vodafone.

    In total, 35% din actiunile companiei vor circula liber. Pe langa cele 20% de la bursa, alte 15% din titluri sunt detinute de actionari minoritari, in special membri ai echipei de management.

    Sursa: Ziarul Financiar, 10 iunie 2005'

    mai mult

  • Fitch mentine ratingul Rompetrol

    Averea   RRC

    ___
    Agentia de evaluare Fitch considera ca profilul financiar si de afaceri al grupului Rompetrol se incadreaza in limitele ratingului actual 'B minus', desi ancheta Parchetului asupra unor angajati ai grupului a afectat reputatia companiei.

    Analistii Fitch atrag atentia ca o deteriorare semnificativa a lichiditatii prin plata unor amenzi, un rezultat negativ al anchetei sau rambursarea anticipata a creditelor catre banci va pune presiune asupra ratingurilor. Petromidia este principalul activ al Rompetrol, contribuind anul trecut cu 86% la formarea profitului operational inainte de impozitare (EBITDA).

    Sursa: Averea, 10 iunie 2005'

    mai mult

  • PIB pe cap de locuitor - o treime din media europeana

    Adevarul   

    ___
    Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor din Romania a reprezentat anul trecut 32% din media statelor membre ale Uniunii Europene (UE), in timp ce Bulgaria a inregistrat un nivel de 30%, potrivit datelor Eurostat. Cel mai mare nivel pe cap de locuitor, calculat la paritatea standardelor de cumparare, a fost consemnat in Luxemburg, unde indicatorul a avut o valoare dubla fata de media din UE.

    Dintre statele membre UE, Irlanda a avut un nivel cu 40% peste medie, iar in Danemarca, Austria, Olanda, Marea Britanie si Belgia, PIB a depasit media cu circa 20%. Dintre tarile candidate la aderare, cea mai mare valoare a fost inregistrata de Croatia, respectiv 46% din media europeana, urmata de Romania (32%), Bulgaria (30%) si Turcia (29%).

    Tarile din zona euro au avut anul trecut un PIB pe cap de locuitor cu 7% mai mare decat media din UE.

    Sursa: Adevarul, 10 iunie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide