Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

12.05.2005

  • Petrotrans preia Conpet

    Azi   COTE

    ___
    S.C. Petrotrans S.A. preia in patrimoniu, ca aport in natura al statului la capitalul social, bunurile aferente sistemului de transport al produselor petroliere aflate in prezent in patrimoniul S.C. CONPET S.A.

    Guvernul a desemnat Societatea Comerciala Petrotrans S.A. Ploiesti ca operator licentiat si concesionar al sistemului de conducte destinat transportului de produse petroliere. Sistemul de transport prin conducte al produselor petroliere se afla in proprietatea publica a statului. Acest sistem va fi concesionat, in vederea exploatarii, S.C. Petrotrans S.A. preia in patrimoniu, ca aport in natura al statului la capitalul social, bunurile aferente sistemului de transport al produselor petroliere aflate in prezent in patrimoniul S.C. CONPET S.A.. Predarea-preluarea acestor bunuri se face pe baza de protocol, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. De asemenea, personalul CONPET S.A. aferent activitatii de transport al produselor petroliere se preia de catre S.C. Petrotrans S.A. cu data incheiere protocolului de predare-preluare a bunurilor.

    Tot atunci, CONPET S.A. va cesiona catre societatea Petrotrans toate contractele de transport produse petroliere la incheierea protocolului de predare-primire. In termen de 90 de zile de la data publicarii actului normativ, Ministerul Economiei si Comertului va organiza procedura legala de concesionare a serviciului de transport prin conducte ale produselor petroliere.

    Sursa: Azi, 12 mai 2005

    mai mult

11.05.2005

  • Braiconf, profit de 5% din cifra de afaceri

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRCR

    ___
    Producatorul de confectii Braiconf Braila a incheiat primul trimestru al anului cu un profit net de circa 7,2 miliarde de lei (0,2 milioane de euro). Profitul brut al societatii s-a cifrat la 8,3 miliarde de lei (230.000 de euro). 'Rezultatele obtinute in primul trimestru sunt pozitive si arata ca societatea desfasoara o activitate eficienta. Profitul este multumitor avand in vedere ca trimestrul intai nu este semnificativ pentru activitatea societatii, in aceasta perioada avand loc finalizarea programului de primavara-vara si pregatirea productiei pentru perioada urmatoare', a declarat Anica Nisioi, directorul general al Braiconf. Cifra de afaceri realizata de Braiconf in primele trei luni ale anului s-a ridicat la 126,5 miliarde de lei (3,5 milioane de euro), veniturile totale din exploatare cifrandu-se la peste 138 de miliarde de lei (3,8 milioane de lei). In aceste conditii, profitul brut obtinut din activitatea de exploatare a fost de 10,5 miliarde de lei (290.000 de euro), fiind diminuat insa de rezultatul financiar negativ - o pierdere de 2,2 miliarde de lei (61.000 de euro).

    Societatea a resimtit in aceasta perioada influenta negativa a cresterii costurilor la utilitati: energie electrica si combustibil, precum si intarirea leului fata de euro si dolar, in conditiile in care un procent important din productie merge catre export. Principalele preocupari ale societatii in aceasta perioada au fost acoperirea capacitatilor de productie prin contracte si extinderea retelei de magazine de desfacere in marile orase.

    In primele trei luni ale anului, Braiconf a deschis trei noi magazine, in Cluj-Napoca, Ploiesti si Bucuresti. Pana la sfarsitul anului societatea urmareste majorarea numarului de magazine proprii la 20, fiind vizate in principal marile orase: Brasov, Buzau, Pitesti Timisoara sau Oradea. Anul trecut societatea a incheiat cu un profit net de 1,4 milioane de euro (58,2 miliarde de lei), in scadere cu 18% comparativ cu 2003. Cifra de afaceri a societatii a crescut insa cu circa 10%, ajungand la 12,4 milioane de euro.

    Braiconf Braila este cunoscuta, in principal, pentru fabricarea camasilor barbatesti, care reprezinta circa 70% din vanzari. Aproape 90% din productia societatii este exportata in statele Uniunii Europene. Printre clientii externi ai Braiconf se numara firme cu renume, precum Benneton (Anglia), Stefanel (Italia), Bodoni (Germania) sau Oliver Grant (Franta), societatea producand si pentru brand-uri celebre ca Valentino, Kenzo, Rochas, Gianfranco Fere, Versace Sport sau Givenchy.

    Braiconf este listata in prezent pe Bursa Electronica RASDAQ, insa surse apropiate societatii spun ca aceasta pregateste listarea la Bursa de Valori. Compania a facut deja un prim pas in aceasta directie, pregatind majorarea capitalului cu peste 1 milion de euro, prin incorporarea rezervelor constituite din profitul anilor trecuti. Acest proiect urmeaza sa fie votat astazi in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a actionarilor. Ultima tranzactie cu actiuni Braiconf Braila s-a derulat la pretul de 58.500 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii se ridica la peste 12 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 mai 2005.'

    mai mult

  • Rata inflatiei a crescut semnificativ in aprilie

    Gardianul   

    ___
    Rata inflatiei a sarit in luna aprilie la 1,9%, readucand cresterea anualizata a preturilor de consum (aprilie 2004-aprilie 2005) peste pragul de 10%, informeaza Mediafax. Curba ascendenta a inflatiei a fost partial anticipata de BNR, intrucat in aprilie au fost operate majorari la preturile administrate si s-a aplicat in avans programul de crestere a accizelor stabilit initial pentru jumatatea anului. Cu toate acestea, cele mai pesimiste previziuni ale analistilor situau rata inflatiei din aprilie la maximum 1,2%.

    Sursa: Gardianul, 11 mai 2005.

    mai mult

  • Companiile romanesti, invitate sa-si listeze actiunile la London Stock Exchange

    Adevarul   

    ___
    Companiile romanesti au fost ieri invitate sa-si listeze actiunile pe piata extrabursiera londoneza AIM, o categorie aparte a bursei londoneze, cu reguli mai relaxate si mai usor accesibila companiilor de marime medie. Stere Farmache, directorul general al Bursei din Bucuresti, considera ca, desi 'nimeni nu e prizonier in tara lui si companiile se pot misca liber', e mai bine ca emitentii sa-si invete lectia in tara lor, unde inseamna ceva: 'Mai bine in satul tau fruntas decat codas la oras', afirma directorul BVB. Martin Thomas, partener la Biroul de avocatura Hunton&Williams, ne-a declarat ca la Londra exista un mare interes pentru economiile foarte dinamice si exista fluxuri financiare disponibile pentru titlurile de valoare emise de firmele romanesti. Avantajul listarii la Londra consta in vizibilitatea sporita, in plus nu se pune problema revanzarii actiunilor lichide. Pentru un investitor strain o piata mica, precum piata bursiera romaneasca are dezavantajul unei lichiditati scazute, considera Martin Thomas. 'E usor sa cumperi, dar e greu sa vinzi ulterior, asta e temerea investitorilor. Pe cand la Londra cererea este atat de mare, incat aceasta problema nu se pune', ne-a declarat Martin Thomas. Directorul general BVB apreciaza ca la acest moment nu exista nici o companie romaneasca ce poate fi listata cu succes pe principalul ring bursier londonez. 'Daca vorbim de listarea la cota London Stock Exchange, n-am in cap nici o companie care sa respecte conditiile. Dar bursa londoneza are mai multe categorii. Pana la urma, e alegerea fiecaruia', conchide Stere Farmache.

    Sursa: Adevarul, 11 mai 2005.'

    mai mult

  • O noua categorie de listare la Bursa de Valori Bucuresti pentru IMM-uri

    Adevarul   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti va lansa o noua categorie de listare pentru companiile romanesti mici si mijlocii.

    Categoria va fi destinata companiilor care isi desfasoara activitatea in domenii dinamice, desi nu au un istoric semnificativ.

    'Noua categorie - New Market - este in constructie si va functiona in cadrul sectorului valorilor mobiliare romanesti. Se va adresa companiilor mici si mijlocii care nu au istoric, dar reprezinta sectoare dinamice ale economiei, cu perspective de crestere. Aceste companii trebuie sa aiba planuri de afaceri credibile si viabile', a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, directorul general al BVB, Stere Farmache. El a adaugat ca implementarea acestei categorii corespunde necesitatilor companiilor romanesti care au nevoie de finantare. 'Probabil vom solicita ca societatile care vor fi listate la aceasta categorie sa aiba o perioada de activitate de minim un an, iar limita de capital va fi stabilita in functie de nivelul de dezvoltare. Cerintele financiare nu pot fi atat de detaliate ca la o societate listata la categoria I', a mai spus Farmache.

    Sursa: Adevarul, 11 mai 2005.'

    mai mult

10.05.2005

  • Majorare de capital de 2,2 mil. euro la Biofarm

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti intentioneaza sa isi majoreze capitalul social cu aproximativ 2,25 milioane de euro (82 mld. lei), conform Rasdaq. Fondurile reprezinta rezervele constituite din profitul net aferent anului 2004.

    La inceputul acestui an, actionariatul Biofarm a suferit schimbari semnificative, in urma unor tranzactii bursiere. Cea mai semnificativa schimbare a fost diminuarea participatiei presedintelui consiliului de administratie, Robert Ferran, de la 49,9% la 5,01% din titluri. Totodata, compania americana Health Sciences Group si-a micsorat participatia sub pragul de 5%, de la 24,33% din capitalul social, cAct detinea la finele lunii februarie. La rAcndul sau, International Pharmaceutical Group (Saphiro Bancorp) a vAcndut 5,5% din actiunile producatorului farmaceutic, detinAcnd in prezent 15,52% din titluri.

    Printre actionarii noi ai Biofarm se numara SIF Oltenia - 10,025%, SIF Banat-Crisana - 2,045%, SSIF Broker din Cluj-Napoca - 1,7% si SIF Muntenia - 2%.

    Actiunile Biofarm sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 4.000 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Biofarm este de aproximativ 30 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 10 mai 2005.

    mai mult

  • Cinci oferte pentru Electroputere

    Realitatea Romaneasca   EPT

    ___
    Pana ieri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului primise cinci oferte pentru preluarea Electroputere Craiova. Pe lista celor cinci investitori sunt atat nume noi, cat si vechi. Asociatia Salariatilor Electroputere, ELPAS, intr-un consortiu cu unul sau mai multi potentiali investitori, este unul dintre ofertantii vechi pentru preluarea uzinei. Tot vechi este si Siemens, care a participat la aproape toate incercarile de privatizare. Consortiul format din Serviciile Comerciale Romane, Telemenia Ltd Israel si Koncar Electroindustr Croatia nu exprima decat o veche intentie a controversatului om de afaceri Stefan Vuza de a detine controlului la Electroputere. Ceilalti doi investitori interesati de uzina craioveana sunt consortiul format din firmele DAB Ltd si Electromec din Grecia si firma Horvath Holding Investment Co. Inc. Ungaria.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 10 mai 2005.

    mai mult

  • Stocuri de produse petroliere de 90.000 tone, in acest an

    Curierul National   RRC  SNP

    ___
    Nivelul stocurilor minime de produse petroliere ce trebuie constituite in acest an este estimat la 90.000 tone, cantitate calculata pe baza consumului realizat in anul 2004, informeaza agentia Rompres.

    Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, constituirea stocurilor minime de siguranta pentru titei si produse petroliere in anul 2005 se face de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat (ANRS) si un numar de noua persoane juridice (Petrom - Arpechim Pitesti, Petrom - Petrobrazi Ploiesti, Rompetrol Constanta, Rafo Onesti, Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Downstream Bucuresti, Mol Romania Cluj-Napoca, OMV Romania Mineral Oil Bucuresti si Unicom Holding Bucuresti).

    ANRS va asigura o cantitate de 45.000 tone motorina, Arpechim - 3.700 tone benzina si 4.900 tone motorina, Petrobrazi - 2.100 tone benzina si 9.450 tone motorina, Rompetrol - 2.200 tone benzina si 9.800 tone motorina, Rafo - 1.500 tone benzina si 5.250 tone motorina, Petrotel - 100 tone benzina si 700 tone motorina, Lukoil - 100 tone benzina si 3.850 tone motorina, Mol - 200 tone benzina si 700 tone motorina, OMV - 100 tone benzina si Unicom - 350 tone motorina.

    Defalcarea stocurilor minime de produse petroliere este proportionala cu cantitatea de produse petroliere livrata pe piata interna in anul precedent de fiecare dintre aceste companii.

    Acestea constituie stocuri minime in spatiile proprii de depozitare, iar stocurile minime constituite de ANRS sunt depozitate in custodie la Arpechim, Petrobrazi, Rompetrol Rafinare, Rafo, Petrotel si Oil Terminal.

    Finantarea stocurilor minime in anul 2005 se realizeaza de la bugetul de stat pentru stocurile constituite de ANRS si din sursele proprii ale persoanelor juridice pentru stocurile constituite de acestea.

    In cadrul negocierilor aferente capitolului 14 'Energie', Romania si-a asumat angajamentul de a constitui stocuri minime de titei/produse petroliere in mod etapizat, pe o perioada de zece ani, incepand cu anul 2002.

    Romania a stocat in anul 2002 cantitatea de 100.000 tone produse petroliere, in anul 2003 - 98.000 tone produse petroliere, iar anul trecut cantitatea stocata a fost de 94.000 tone.

    In acest an, stocurile minime vor fi constituite sub forma de benzina si motorina pentru a echilibra din punct de vedere sortimental stocurile constituite in anii anteriori.

    Sursa: Curierul National, 10 mai 2005.'

    mai mult

  • Industria constructiilor nu tine pasul cu normele europene

    Curentul   

    ___
    Industria constructiilor din tara noastra nu se afla inca la nivelul de pregatire cerut de normele economiei europene, este de parere Marin Cristea, directorul general al ARACO. Perfectarea legislatiei achizitiilor publice, precum si finalizarea agrementarii tehnice a tuturor materialelor de constructii reprezinta principalele masuri care ar putea ameliora aceasta situatie. Acest fapt presupune, in opinia reprezentantilor ARACO si ai Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), o abordare mai serioasa din partea ministerelor Finantelor si Justitiei.

    Incapacitatea de a aborda frontal problemele cu care se confrunta industria constructiilor ramane principala cauza care afecteaza calitatea oferita de constructorii romani, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Marin Cristea.

    Legislatia achizitiilor publice este neeuropeana

    Directorul ARACO sustine ca blocarea legilor care reglementeaza activitatea din constructii nu este fireasca, in conditiile apropiatei aderari. Domnia sa a declarat: 'Legea achizitiilor publice nu este europeana, iar armonizarea ei ar trebui sa reprezinte o prioritate. Normele Ordonantei de Urgenta nr. 75, din august 2004, privind modificarea Legii achizitiilor publice, nu au fost aprobate nici pana in momentul de fata. Aceste blocaje nu sunt decat o dovada a lipsei de respect cu care alte ministere abordeaza problema'. Marin Cristea considera ca nici actuala legislatie finaciar-bancara nu incurajeaza constructorii sa preia lucrari de anvergura, nici in tara, dar nici in strainatate. Din aceste considerente, directorul ARACO a precizat ca prioritare doua obiective: armonizarea standardelor romanesti cu cele europene si definirea atestarii calitatii materialelor de constructii.

    Toate materialele de constructii vor fi agrementate tehnic

    Materialele de constructii trebuie sa fie insotite de certificatul agrementarii tehnice, a subliniat, in cadrul conferintei, Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor de Constructii. Din 1995, anul intrarii in vigoare a legii privind calitatea in constructii, 10.000 de materiale au fost agrementate tehnic.

    Mentionam ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) efectueaza, incepand din luna martie a acestui an, controale privind calitatea tuturor materialelor de constructii. Astfel, toti furnizorii de materiale vor fi verificati. Daca pana acum controalele erau aplicate numai pentru materialele de baza, care pot pune in pericol viata oamenilor (ciment, beton, otel beton, caramida), noua directiva a Uniunii Europene cere ca toate materialele, pana la cele de placari, izolatie termica sau hidroizolatie, sa fie verificate.

    La randul sau, cumparatorul poate solicita de la furnizor certificatul de conformitate, certificatul de garantie a produsului, precum si informatii dintre cele mai detaliate despre un anumit material (de exemplu, coeficientul de uzura, coeficientul de alunecare etc.).

    In Hotararea de Guvern nr. 622 din aprilie 2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii, este specificat faptul ca aceste produse trebuie sa permita realizarea unor constructii care sa satisfaca cerintele de rezistenta mecanica si stabilitate, de securitate in exploatare, de protectie impotriva zgomotului si de economie de energie si izolare termica.

    La jumatatea acestei saptamani, Patronatul Societatilor de Constructii va organiza o conferinta de presa cu tema 'Constructiile romanesti pe piata europeana'. In cadrul acesteia vor fi prezentate detaliat conditiile de introducere pe piata a produselor pentru constructii, certificarea conformitatii constructiilor, introducerea pe piata a echipamentelor pentru constructii, precum si problematica legata de cerinta europeana privind cladirile performante din punct de vedere termic si energetic.

    Sursa: Curentul, 10 mai 2005.'

    mai mult

09.05.2005

  • Statul cauta manager pentru un fond de 4 mld. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fostii proprietari de imobile carora nu li se va putea reconstitui dreptul de proprietate vor primi, drept despagubiri, titluri de participare la Fondul de investitii 'Proprietatea', care vor putea fi tranzactionate pe Bursa incepand cu anul viitor, afirma, intr-un interviu acordat ZF Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul. Principalul scop al infiintarii Fondului este degrevarea bugetului de efortul acoperirii despagubirilor in cazurile imposibilitatii retrocedarii in natura.

    Pachetul de legi privind proprietatea va intra astazi in dezbatere publica. Valoarea activelor care vor fi administrate de acest fond este estimata la 4 - 4,5 miliarde de euro, a declarat Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a afirmat la Londra, la seminarul Banking on Romania organizat de revista The Banker, cu sprijinul BCR. Suma respectiva ar acoperi circa 80% din cererile de retrocedare estimate a fi depuse. Fondul va avea o durata de viata de 10 ani, dupa care va fi lichidat, iar activele distribuite detinatorilor de actiuni de la acea data. Ivan a spus ca va fi depusa o cerere de listare a actiunilor chiar la bursa londoneza, in conditiile in care Ministerul Finantelor considera prea mica piata locala.

    Principiul de la care pleaca acest pachet legislativ este rezolvarea problemei proprietatii in Romania. Insa, elementul de noutate il reprezinta modalitate de despagubire a fostilor proprietari carora statul nu le poate retroceda imobilele. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul nu a putut preciza care va fi nivelul despagubirilor, argumentand ca o evaluare exacta poate fi facuta dupa ce vor fi cunoscute notificarile inregistrate si persoanele indreptatite sa primeasca despagubiri. 'Va fi o suma de ordinul miliardelor de euro. Suma despagubirilor se va reduce cu circa un miliard de euro pentru ca vor creste despagubirile in natura, sedii de partide politice, ambasade, institutii publice', a firmat Olteanu. Pentru a acorda aceste despagubiri, prin pachetul legislativ se va decide infiintarea Fondului 'Proprietatea', incepand cu data de 1 iunie. Pana la 1 noiembrie urmeaza sa se incheie si procesul de selectie a unei companii straine cu reputatie care sa se ocupe de administrarea Fondului. Administratorul va avea libertate deplina de actiune, cu mandatul de a spori valoarea activelor prin diferite plasamente.

    Fondul va fi alimentat cu actiuni detinute de AVAS, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Telecomunicatiilor, la diverse societati comerciale. De asemenea, Nicolae Ivan afirma ca in activele Fondului vor fi incluse terenuri, paduri, imobile, creante externe ale statului, precum si sume in numerar. 'Este o miscare foarte curajoasa, dar am considerat ca aduce multe avantaje', a spus Ivan. Multe probleme ar putea aparea la evaluarea activelor din care urmeaza sa fie compus Fondul. Ministrul Bogdan Olteanu spune ca nu s-a finalizat inca un inventar al societatilor care vor alimenta acest fond: 'Lucram la aceasta lista. Ea va fi facuta publica atunci cand ne vom asuma raspunderea in Parlament asupra legii, pentru un motiv capitalist: unele dintre aceste societati sunt deja cotate la bursa si nu dorim sa alimentam speculatii bursiere cu actiunile acestor societati. Din acest motiv identitatea societatilor si numarul de actiuni care vor intra in acest fond vor fi facute publice cat mai tarziu cu putinta'.

    Ministrul afirma ca nu vor fi incluse societati in pierdere, cum ar fi, de pilda, cele din domeniul minier, care inregistreaza pierderi foarte mari. O alta sursa de alimentare a Fondului sunt creantele pe care Romania le are de recuperat de la state precum Irak, Sudan, Mozambic, Libia, Siria, Angola etc. Sunt datorii istorice pe care Romania nu a reusit sa le recupereze. Sunt aceste creante o sursa reala de alimentare a Fondului de investitii? 'Avem de ales intre a obtine un procent mai mic din aceste datorii sau a nu obtine nimic, pastrand creantele in trezoreria Ministerului Finantelor', este de parere Olteanu. El explica faptul ca aceste creante sunt valori tranzactionabile pe bursele internationale, iar valoarea lor de piata oscileaza intre 5-6-8% si 50-60% din valoarea nominala. Creantele vor fi transferate Fondului Proprietatea la valoarea lor de piata, mai spune ministrul.

    Bogdan Olteanu a detaliat calendarul si modalitatea de constituire a acestui fond. Astfel, in 30 de zile de la aprobarea legilor proprietatii, se va constitui in Ministerul Finantelor o unitate de management provi-zoriu care va prelua actiunile respective de la actualii detina-tori, fie ei minister, fie AVAS. ?ai, de asemenea, va prelua unele creante. Aceasta unitate din Ministerul Finantelor va organiza si licitatie publica prin care se va angaja administratorul Fondului. Constituirea va incepe de indata ce va fi adoptat pachetul legislativ. Astfel incat, in cadrul unui calendar care sa presupuna preluarea actiunilor, licitatia publica, negocierea cu licitatorii selectati si incheierea contractului, dupa care noua etapa, a organizarii fondului de catre administrator si a cotarii sale, toate aceste proceduri sa se incadreze in circa un an de la aprobarea legii. Mai exact, ministrul Bogdan Olteanu sustine ca la inceputul verii viitoare actiunile sa fie cotate la bursa.

    De asemenea, ministrul afirma ca nu vor fi alocati bani de la buget pentru alimentarea fondului de investitii. 'Singurele fonduri de la buget vor fi alocate cheltuielilor administrative, de evaluarea imobilelor'. Fondul insusi, spune el, poate sa-si asigure finantari internationale, si aceasta tine de politica fondului. 'Administratorul fondului va putea sa desfasoare o larga gama de operatiuni financiare, inclusiv atragerea de lichiditati, emiterea de obligatiuni', a mai spus Olteanu. Ministrul a explicat, totodata, mecanismul prin care un fost proprietar poate obtine contravaloarea bunului nerestituit. Astfel, dupa verificarea dosarului intocmit de autoritatea locala, care constata in baza probelor daca un cetatean este indreptatit sau nu sa primeasca despagubiri, Autoritatea Nationala pentru restituirea imobilelor emite titlu de despagubire. Acesta este in valoare nominala egala cu valoarea stabilita de evaluator.

    Cu respectivul titlu de despagubire, fostul proprietar se va prezenta la Fondul de investitii, care, potrivit estimarilor ministrului, va incepe sa functioneze la inceputul anului viitor. In schimb, fostul proprietar va primi titluri de participare la Fondul Proprietatea. Aceste titluri de participare la Fond vor fi cotate la bursa, probabil spre sfarsitul primaverii anului 2006, afirma Bogdan Olteanu. Din momentul in care vor fi cotate la bursa, ele pot fi vandute in orice moment, la cotatiile cunoscute, ori vor putea fi pastrate pentru a obtine dividendele din partea Fondului si a beneficia de repartizarea cotelor corespunzatoare din active in momentul lichidarii, adica peste 10 ani. Pe de alta parte, titlul de despagubire eliberat de Auto-ritatea pentru restituirea proprietatilor este un titlu tranzactionabil. Aceasta inseamna ca daca o persoana nu doreste sa astepte pana cand Fondul va fi cotat la bursa, poate sa vanda titlul respectiv chiar inainte de constituirea Fondului.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 mai 2005.
    '

    mai mult

Pagina

inchide