09.08.2006
-
Mass Financial Austria vrea Tractorul si Nitramonia
Curierul National
___
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a primit in cursul saptamanii trecute doua oferte la care nu se astepta din partea fondului austriac de investitii Mass Financial Corp. Potrivit AmosNews, acesta intentioneaza sa achizitioneze companiile brasovene Tractorul SA Brasov si Nitramonia Fagaras. In ceea ce priveste societatea Nitramonia Fagaras, austriecii au de asteptat pana la 21 august pentru incheierea negocierilor dintre AVAS si Nitrogenmuvek Ungaria, maghiarii fiind cei desemnati castigatori in urma depunerii ofertelor de la sfarsitul anului trecut. 'Mai exista inca sanse ca acest contract sa fie incheiat, dar daca pica ar fi mult mai avantajoasa o preluare a contractului in novatie de catre noii investitori interesati', a declarat liderul sindicalistilor fagaraseni, Lucian Cupu.
De societatea fagaraseana mai sunt interesate o companie din Israel, care doreste cumpararea celor cinci 'pui' ai combinatului, dar si o firma din Germania care ar dori sa cumpere Nitroexplosive, compania care produce explozibili. Fondul austriac este interesat si de achizitia societatii brasovene producatoare de tractoare. Liderul sindicalistilor de la Tractorul SA, Gheorghe Apostu, a confirmat interesul austriecilor, dar nu a putut oferi mai multe amanunte.
AVAS se razgandeste
Intr-o alta ordine de idei, AVAS a anuntat ca renunta la ideea disponibilizarilor voluntare la Tractorul SA, o decizie asupra restructurarilor de personal urmand sa se ia ulterior, odata cu definitivarea planului de reorganizare a uzinei. Oricum, propunerea presedintelui AVAS, Razvan Orasanu, a fost ignorata pana acum de muncitorii de la Tractorul, deoarece niciun angajat nu s-a inscris pe listele de concediere, desi acestea au fost deschise de mai mult de o saptamana. Orasanu promitea plati compensatorii de circa 200 de milioane de lei, iar pentru a fi mai convingator, le-a sugerat muncitorilor ca ori vor pleca acum de buna voie cu ordonanta in buzunar, ori mai tarziu, de nevoie, si doar cu banii de somaj. Oficialul sustinea ca viitorul patron nu va fi de acord sa preia toti angajatii sau, si mai rau, uzina isi va opri definitiv activitatea din cauza datoriilor la utilitati. Intentia AVAS era de a disponibiliza cel putin 1.000 din cei 2.190 de angajati pe care ii are uzina din Brasov la acest moment.
Sursa: Curierul National, 9 august 2006'
08.08.2006
-
Pierderi pentru Flamingo
Curierul National
___
Compania Flamingo International a inregistrat in primele trei luni al acestui an pierderi de peste trei milioane de lei. Veniturile acesteia au fost de 72,68 milioane lei, iar cheltuielile de 75,7 milioane lei.
Pentru anul in curs, societatea estimeaza o cifra de afaceri de circa 180 milioane de euro. Veniturile societatii provenite din exploatare s-au ridicat la aproximativ 70 de milioane lei, iar cele financiare la peste 3 milioane lei. La 31 iunie, retailerul IT&C inregistra creante de peste 160 milioane lei si datorii de circa 107 milioane lei care trebuiau platite intr-o perioada de un an. Societatea Flamingo este prezenta in Bulgaria, Serbia si Muntenegru, iar reprezentantii companiei nu exclud posibilitatea unor noi achizitii.
Sursa: Curierul National, 8 august 2006 -
Performantele Oltchim atrag investitori straini
Curentul OLT
___
Mai multe companii, printre care fondul de investitii Vienna Capital Partners, care detine combinatul chimic din Ungaria Borsodchem, si principala societate petroliera din Polonia, PKN Orlen, s-au aratat interesate sa preia compania Oltchim din Ramnicu Valcea. Acesta este un semn clar ca, orice ar incerca sa spuna carcotasii, combinatul are viitor si loc in piata bine stabilit. Cum managementul actual este unul de succes, daca si statul va demonstra ca stie sa vada profitul viitor, despre Oltchim vom auzi numai de bine.
Actionarii Oltchim Ramnicu Valcea au decis saptamana trecuta sa mandateze Consiliul de Administratie (CA) sa incheie cu AVAS conventii privind stingerea unor datorii, o alta hotarare vizand renuntarea la caile de atac impotriva unei sentinte civile referitoare la anularea unei decizii a actionarilor din noiembrie 2003.
Una dintre variantele luate in calcul pentru stingerea partiala a datoriilor Oltchim catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este vanzarea de active prin licitatie publica.
In noiembrie 2005, Tribunalul Valcea a aprobat conversia in actiuni a unei creante in valoare de 95,2 milioane de dolari, apartinand fostei Autoritati pentru Valorificarea Activelor Bancare, operatiune decisa de actionarii Oltchim in noiembrie 2003.
Prin transferul acestor actiuni la AVAS si, ulterior, la Ministerul Economiei si Comertului, cota detinuta de stat in capitalul social al Oltchim a crescut de la 53,2% la 95,7%. Conversia creantelor in actiuni a fost contestata in justitie de actionarii minoritari ai firmei.
In urma anularii deciziei din 2003, AVAS va fi reinscrisa in calitatea de creditor al Oltchim, iar Ministerul Economiei va incepe procesul de privatizare a uzinei. Oltchim a realizat in primul trimestru al anului un profit net de 2,8 milioane de lei, de circa 10 ori mai mic fata de perioada similara din 2005, la o cifra de afaceri de 392 milioane de lei, in crestere cu 10%.
Compania estimeaza pentru 2006 un profit net de 43,5 milioane de lei si o cifra de afaceri de 1,78 miliarde de lei.
Sursa: Curentul, 8 august 2006
-
FP mai are de primit actiuni de la 4 firme din subordinea ME
Azi
___
Fondul Proprietatea (FP) a primit de la Ministerul Economiei si Comertului (MEC) actiuni la 17 companii, procedurile de transfer a pachetelor de actiuni de la alte patru firme (Electrica Muntenia Sud, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud si E.ON Moldova) fiind in curs de realizare. FP are participatii la 114 companii, cu o valoare totala de circa patru miliarde de euro. Dintre acestea, 21 de firme se afla in subordinea MEC sau ministerul detine participatii semnificative, ramase in urma procesului de privatizare.
Cedarea pachetelor de actiuni catre FP este o masura prevazuta in proiectul Strategiei privind continuarea restructurarii, privatizarii si atragerii de investitii pentru companiile din portofoliul MEC pentru perioada 2006-2008. Procedura prevede ca inregistrarea transferului de proprietate sa fie realizata atat in Registrul Actionarilor firmei respective, cat si la Oficiul Registrului Comertului.
Sursa: Azi, 8 august 2006
07.08.2006
-
Listarea Transelectrica intarzie doua saptamani
ZF RO - FONDURI MUTUALE TEL
___
Primele tranzactii de pe Bursa cu actiunile Transelectrica vor avea loc in a doua jumatate a lunii august, conform estimarilor reprezentantilor companiei. Acestia estimau initial ca admiterea la cota BVB si implicit inceperea tranzactiilor de pe piata cu actiunile companiei in jurul datei de 7 august.
Directorul Directiei Piete de Capital din cadrul Transelectrica, Razvan Purdila, a declarat ca amanarea listarii a fost determinata de organizarea cu intarziere a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) pentru aprobarea majorarii de capital, avand in vedere perioada concediilor. 'Saptamana trecuta, pe 26 iulie, a avut loc aprobarea majorarii de capital in cadrul AGA, urmand ca saptamana viitoare sa realizam inscrierea majorarii de capital la Registrul. El a adaugat ca listarea va avea loc, probabil, intre 17 si 20 august.
Potrivit estimarilor anterioare ale companiei, aprobarea majorarii de capital urma sa fie realizata intr-o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor la data de 14 iulie, pentru ca inregistrarea la Registrul Comertului sa fie efectuata la 24 iulie.
Transelectrica a scos la vanzare prin oferta publica initiala primara, in a doua jumatate a lui iunie, circa 7,33 mil. actiuni, la un pret de 16,8 lei pe titlu. Oferta s-a incheiat la 28 iunie, valoarea totala fiind de 123,14 mil. lei (34 mil. euro). Actiunile au fost suprasubscrise de 6,46 ori, investitorii depunand oferte pentru 47,38 mil. actiuni, in valoare totala de 796,08 mil. lei. Nivelul general de suprasubscriere pe transa alocata investitorilor mari, cu subscrieri de peste 500.000 de lei, a fost de 839%. Au fost inregistrate 141 de subscrieri, pentru 36.910.488 de actiuni, valoarea subscrisa fiind de 620 mil. lei. La transa investitorilor mici, au avut loc 4.720 de subscrieri, pentru 10.475.899 mil. actiuni, valoarea subscrierii fiind de 175,9 mil. lei. Nivelul de suprasubscriere la acest nivel a fost de 357%. Intermediarii ofertei au fost Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank. Actionarul majoritar este Ministerul Economiei si Comertului - 72%.
Sursa: Ziarul Financiar, 7 august 2006
' -
Actionarii au modificat statutul BCR
Gandul EBS
___
Actionarii BCR au aprobat modificarea statutului bancii in forma propusa de AVAS, principala schimbare privind restrangerea majoritatii ridicate de 75% pentru adoptarea deciziilor in AGA la numai cateva puncte, cum ar fi cresterea capitalului social, au declarat surse din actionariat. Viitorul actionar majoritar al BCR, Erste Bank, va avea posibilitatea sa majoreze capitalul social inainte de listarea la bursa a titlurilor bancii romanesti numai cu acordul celor cinci societati de investitii financiare (SIF) sau in cazuri cerute de normele de prudentialitate si alte cerinte legale. De asemenea, nu este conditionata de obtinerea a 75% din voturi, cresterea capitalului social necesara pentru realizarea unei oferte publice primare de actiuni, in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti. Acordul SIF-urilor va mai fi necesar pentru decizii care privesc reorganizarea, consolidarea sau actele de dispozitie cu privire la activele imobilizate a caror valoare reprezinta mai mult de 25% din fondurile proprii ale BCR.
Deciziile vor fi adoptate cu voturile a 75% din capitalul social si pentru fuziunea BCR cu orice alta societate comerciala sau divizarea bancii, lichidarea si dizolvarea BCR sau mutarea sediului social al bancii. O alta modificare vizeaza Consiliul de Supraveghere, care va fi format din sapte membri, numiti pe termen de trei ani, cu posibilitatea de a fi alesi pe noi perioade de trei ani. In perioada in care cele cinci SIF detin impreuna cel putin 20% din capitalul social, doi candidati vor fi nominalizati de societatile de investitii, care actioneaza impreuna pentru acest unic scop. Ceilalti cinci membri vor fi propusi de actionarul majoritar, Erste Bank, dintre acestia urmand sa fie ales presedintele Consiliului de Supraveghere
Sursa: Gandul, 7 august 2006 -
Vanzarea actiunilor Petrom, direct catre angajati
Curierul National SNP
___
Vanzarea celor opt procente din actiunile Petrom, destinate actualilor sau fostilor salariati ai companiei se va face in mod direct catre acestia, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern aflat in dezbatere publica. Fostii sau actualii angajati vor putea cumpara actiunile la un pret de 0,2158 RON/actiune. Dreptul de achizitionare a actiunilor nu este transmisibil pe calea mostenirii legale, testamentare sau in alt mod. Vanzarea va fi realizata la acelasi pret cu care actiunile emise de Petrom au fost vandute catre investitorul strategic OMV. Numarul de actiuni oferit la vanzare de catre MEC-OPSPI este de 4.480.040.486, reprezentand actiuni nominative dematerializate.
MEC-OPSPI va selecta un agent de privatizare, care se va ocupa de publicitatea vanzarii, mandatat, verificarea calitatii persoanelor care doresc sa achizitioneze actiuni emise de Petrom, actele procedurale necesare vanzarii propriu-zise, modalitatea de plata, precum si de transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor catre persoanele eligibile. Mandatul acordat agentului de privatizare poate fi completat cu dispozitii referitoare la procedura si etapele procedurii de vanzare catre fostii sau actualli salariati ai Petrom a pachetului de actiuni.
Pentru identificarea eligibilitatii persoanelor solicitante, Ministerul Adminstratiei si Internelor va oferi Ministerului Economiei si Comertului, orice fel de date referitoare la posibilii cumparatori.
Plata pretului actiunilor vandute se va face, integral, intr-un termen de 15 de zile lucratoare de la data semnarii contractului, informeaza Rompres.
Sursa: Curierul National, 7 august 2006
04.08.2006
-
Un grup implicat in afaceri cu Gazprom a facut o oferta de preluare a Rolast Pitesti
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
O companie inregistrata in Cipru, in spatele careia s-ar afla, conform informatiilor de pe piata, doi cetateni englezi, va derula, incepand de marti, o ofera publica de preluare a actiunilor producatorului de repere de cauciuc Rolast Pitesti, companie care a mers din pierdere in pierdere in ultimii ani.
Naniero Investments Ltd. ofera 0,0675 lei/actiune, valoarea totala a ofertei fiind de 3,93 mil. euro. Societatea a cumparat in luna aprilie de la cele trei fonduri de investitii care controleaza Rolast, pachete reprezentand putin peste 33% din capitalul Rolast. Oferta de preluare evalueaza Rolast la 5,8 mil. euro.
Conform prospectului de oferta, societatea care va lansa oferta este detinuta de alte doua societati inregistrate in Cipru si ai caror actionari nu au fost facuti publici.
Acestea, Dema Trustees Ltd. si Dema Nominees Ltd., mai au afaceri in domeniul comertului cu energie, in special gaze naturale, conform articolelor aparute in presa internationala si publicate pe Internet. O firma detinuta de cele doua a fost acuzata in urma cu cativa ani ca a primit un sprijin financiar nejustificat din partea gigantului rus Gazprom.
Este vorba de Eural Trans Gas care a transportat in 2003 circa 12,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale catre Ucraina, Germania Slovacia si Polonia, conform Hermitage Capital Management, unul din principalii actionari minoritari ai Gazprom. Reprezentantii acestuia declarau in 2004 pentru cotidianul rus The Moskow Times ca traderul de energie ar fi facut un profit net nemeritat de 767 de milioane de dolari, bani care in mod normal ar fi trebuit sa ajunga in buzunarele Gazprom.
Eural Trans Gas a fost inregistrata in Ungaria, fiind fondata de trei cetateni romani din Cluj si un israelian, conform unei anchete a cotidianului rus. Societatea, care a fost pentru o perioada de timp singurul trader de energie cu care Gazprom a lucrat, a fost vanduta ulterior de care fondatori catre trei firme inregistrate in Cipru, controlate la randul lor de Dema Trustees Ltd. si Dema Nominees Ltd, cele doua societati care se afla in spatele ofertei de preluare pentru Rolast.
Conform The Moskow Times, in spatele acestora s-ar fi aflat doi oameni de afaceri britanici, David Brown si Robert Shetler-Jones.
Rolast a mers aproape incontinuu pe pierderi in ultimii ani, fondurile care controleaza compania deruland mai multe programe de restructurare si operand in mai multe randuri schimbari ale managementului in incercarea de a rentabiliza societatea. De altfel, actiunile Rolast au fost in ultimii ani printre cele mai slabe plasamente de pe piata de capital.
Rolast Pitesti a incheiat primul trimestru al anului cu o pierdere de 0,71 milioane de euro (2,53 milioane de lei), cu 35,7% mai ridicata comparativ cu pierderea inregistrata in perioada similara a anului trecut. Rolast a tot mers pe pierdere in ultimii ani, din cauza acestui lucru managementul companiei fiind schimbat in mai multe randuri. Rolast a realizat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri de 3,85 milioane de euro (13,72 mil. lei), in scadere cu 17,9% fata de vanzarile din perioada ianuarie-martie din 2005.
In prezent, actionarii minoritari ai companiei sunt Romanian Investment Fund, care detine 27,6% din actiuni si MIR Asset Management, cu 13,5% din actiuni.
Sursa: Ziarul Financiar, 4 august 2006. -
Turism Felix estimeaza o crestere a cotei de piata la 20%
Curierul National TUFE
___
Societatea Turism Felix a lansat oferta publica primara de vanzare de actiuni emise de societate. Oferta Publica vizeaza vanzarea unui numar de 77.000.000 de actiuni nominative emise, in forma dematerializata, ordinare, indivizibile, in prezent tranzactionate pe sistemul de piata XMBS dezvoltat de BVB. In urma inchiderii ofertei, actiunile societatii vor fi tranzactionate la categoria I a BVB pe baza acordului pietei reglementate, conform precizarilor reprezentantilor societatii. Intervalul de pret pentru subscrierea actiunilor este cuprins intre 0,6 lei/actiune si 1,1 lei/actiune.
Societatea Turism Felix, controlata in proportie de 74,4% de SIF Transilvania, estimeaza pentru acest an un profit brut de 70 de miliarde ROL, in conditiile in care jumatate din capacitatea de cazare este inchisa pentru renovare. In plus, compania estimeaza anul acesta venituri de 37,2 milioane de RON, urmand ca pana in 2010 sa ajunga la un profit de 30 milioane de lei. Pe termen lung societatea estimeaza o crestere a cotei de piata de la 11% la 20%. Conform reprezentantilor companiei, 35 de milioane de lei din sursele de finantare provin din profitul de anul trecut, si estimeaza finantari in valoare de 50 de milioane de lei, de pe piata de capital.
Activitatea principala a societatii consta in tratamente balneare, cazare, alimentatie publica si agrement, turism intern si international, exploatarea surselor de apa termominerala si distribuirea acestora pe baza licentei de concesionare a dreptului de exploatare a apelor termale.
Sursa: Curierul National, 4 august 2006. -
AGA BCR modifica statutul bancii
Azi
___
Presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR) si membrii Comitetului executiv vor putea fi numiti si revocati de Consiliul de Supraveghere al bancii, prerogativele Adunarii Generale a Actionarilor pentru aceste decizii urmand sa fie eliminate din statutul bancii. Astazi, actionarii BCR vor discuta modificarea statutului bancii, una dintre prevederi fiind transferul atributiilor de numire si revocare a membrilor conducerii executive catre Consiliul de Supraveghere. Deciziile Consiliului de Supraveghere sunt adoptate cu majoritate simpla, respectiv cu votul pozitiv al patru dintre membri. Erste Bank va detine cinci dintre cele sapte pozitii din Consiliul de Supraveghere, inclusiv functia de presedinte. Astfel, viitorul actionar majoritar al BCR va putea decide schimbarea conducerii executive fara sa fie nevoit sa convoce AGA. Presedintele executiv al BCR este Nicolae Danila. Din Comitetul Executiv mai fac parte alti cinci vicepresedinti: Danut Bunea, Ilie Mihai, Jean Andronic, Natalita Hurduc si Petre Preda. Profitul BCR a scazut
Daniel Daianu va fi inlocuit din functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, cu directorul executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, dar va ramane in Consiliu ca membru din partea Erste Bank.
Patru dintre membrii Consiliului de Supraveghere, respectiv doi reprezentanti ai AVAS, Gheorghe Ionescu si Jozsef Birtalan, precum si cei doi reprezentanti ai BERD si IFC, Oliver Greene si Thomas Krayenbuehl, vicepresedintele consililui, vor fi revocati ca urmare a demisiilor, potrivit convocatorului Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor BCR.
Acestia vor fi inlocuiti cu patru reprezentanti ai Erste Bank, cel de-al cincilea loc care revine bancii austriece urmand sa fie ocupat de Daniel Daianu. Cei doi reprezentanti ai societatilor de investitii financiare (SIF), Teodor Mihaescu si Mihai Fercala, raman in continuare in Consiliul de Supraveghere. De altfel, in perioada in care cele cinci SIF detin impreuna cel putin 20% din capitalul social, doi candidati vor fi nominalizati de societatile de investitii, care actioneaza impreuna pentru acest unic scop, prevedere care va fi inclusa in statutul bancii. Ceilalti cinci membri vor fi propusi de Erste Bank.
In primele sase luni, BCR a realizat un profit net cu putin peste 450 de milioane lei, in scadere cu 5%, in termeni reali, fata de rezultatul inregistrat in prima jumatate a anului trecut, cand a raportat un castig de 443 milioane lei. Exprimat in euro, profitul celei mai mari banci din Romania a crescut insa de la 121 milioane euro la aproximativ 127 milioane euro. Rezultatul obtinut de banca in prima parte a anului reprezinta mai mult de 28% din castigul raportat pentru aceeasi perioada de Erste Bank.
Castigul consemnat de banca acopera aproape 38% din profitul inregistrat pe intreg sistemul bancar in prima jumatate a anului, respectiv peste 1,2 miliarde lei. BCR a incheiat anul 2005 cu un profit de 742,3 milioane lei si active de 32,9 miliarde lei. Dupa primul trimestru al acestui an, banca a anuntat active de peste zece miliarde de euro.
Sursa: Azi, 4 august 2006.
Pagina