Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.04.2005

  • Antibiotice preconizeaza vanzari de 45,5 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    'Vom organiza o Adunare Generala a Actionarilor la jumatatea acestui an, pentru a revizui bugetul pentru anul acesta, in functie de evolutia ulterioara a cursului valutar', a precizat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice. Fata de previziunile initiale ale reprezentantilor companiei, vanzarile din bugetul de venituri si cheltuieli sunt cu aproximativ doua milioane de euro mai mari.

    Desi a calculat un dividend de 139,4 lei/actiune, compania nu il va distribui actionarilor, acestia urmand sa primeasca actiuni gratuite. Numarul actiunilor care vor fi emise nu a fost inca stabilit. 'Intregul profit obtinut anul trecut va fi reinvestit, capitalul social urmand a fi majorat cu valoarea acestuia', a mai relatat Nani.
    Profitul net pe care il estimeaza reprezentantii companiei pentru anul in curs este de aproape 5 milioane de euro (180 mld. lei).

    La sfarsitul anului trecut, Antibiotice a investit peste 1,2 milioane de euro intr-un nou flux de medicamente orale divizate in capsule, cu o capacitate de 350 de milioane de capsule anual, ce va stimula cresterea cifrei de afaceri in 2005, conform reprezentantilor companiei. In prezent, Antibiotice deruleaza un proiect de investitii de peste 2,5 mil. euro in statia de epurare a apelor reziduale de pe platforma societatii, iar pentru 2005 au fost planificate investitii de peste doua milioane de euro.

    In 2005, oficialii companiei si-au propus o crestere a exporturilor cu 25%, de la 6,5 milioane de euro anul trecut. Cele mai vandute produse de export ale Antibiotice sunt Nistatin, produs cu care compania detine 25% din piata mondiala de profil, si Vitamina B12, cu o cota de 10% din piata mondiala. Principalele piete de export ale Antibiotice sunt Statele Unite, Rusia, China, India, Malaezia si Indonezia.

    Actionarul majoritar al Antibiotice este statul roman, prin Ministerul Sanatatii, care detine 53% din actiuni. Actionarii minoritari semnificativi sunt SIF Oltenia cu 10% si fondul de investitii Broadhurst, cu 7,68% din actiuni.

    Actiunile Antibiotice sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 5.600 de lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera este de aproximativ 62,5 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 aprilie 2005'

    mai mult

  • In mai, BCR va fi pregatita de vanzare

    Realitatea Romaneasca   EBS

    ___
    Consultantul financiar al Bancii Comerciale Romane (BCR) va finaliza toata documentatia aferenta lansarii la vanzare a actiunilor ramase la stat, pana la mijlocul lui mai, astfel ca anuntul pentru invitarea expresiilor de interes ale potentialilor investitori eligibili sa poata fi publicat la inceputul lui iunie, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    Guvernul Romaniei si conducerea AVAS considera ca vanzarea catre un investitor strategic a pachetului majoritar de actiuni ale BCR este tranzactia cea mai importanta care va fi initiata in acest an.

    Comisia de Privatizare a BCR, careia ii revine responsabilitatea coordonarii acestui proiect, a negociat si semnat actul aditional care permite continuarea serviciilor de asistenta financiara furnizate de catre consortiul condus de catre banca internationala de investitii Daiwa Securities SMBC Europe.

    Sub coordonarea Comisiei de privatizare, consultantul urmeaza sa prezinte o serie de documente pe baza carora Guvernul Romaniei va adopta decizia privind mentinerea sau reconsiderarea strategiei existente de privatizare a BCR. Aceasta decizie va fi insotita si de un program detaliat de privatizare, care va prevedea explicit data la care va fi publicat anuntul privind lansarea la privatizare a BCR.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 28 aprilie 2005

    mai mult

  • BRD si Banca Transilvania sunt vazute diferit de investitori

    Capital   BRD  TLV

    ___
    Cresterea concurentei pe piata bancara va determina si reducerea marjelor de dobanda si scaderea in continuare a dobanzilor, care vor afecta procesul de economisire a populatiei si va complica putin piata bancara. Cu toate acestea, cele doua mari banci listate pe piata de capital isi propun cresteri intre 5 si 17%.

    Scaderea dobanzilor bancare determina cele doua mari banci listate la Bursa de Valori Bucuresti, Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare sa isi propuna pentru acest an cresterea profiturilor in termeni reali intre 5 si 17%.

    Aceste tinte vin dupa ce anul 2004 a adus cresteri nete ale profiturilor de peste 30% la ambele banci, care in cea mai mare parte au fost generate de cresterea creditarii si mentinerea unei marje de dobanda mare. Efectul reducerii dobanzilor s-a reflectat in rezultatele financiare ale celor doua banci printr-o rata mai mica a cresterii depozitelor fata de cea a creditelor.

    Astfel, bancile vor avea nevoie de finantari pentru a asigura sumele necesare creditarii clientilor. Actionarii Bancii Transilvania au ales, din nou, sa lase la dispozitia bancii o mare parte a profitului obtinut in 2004 si au aprobat si o emisiune de obligatiuni in valoare de 25 milioane dolari (700 de miliarde de lei la un curs de 28.000 lei).

    Banca Romana pentru Dezvoltare a apelat la o emisiune de obligatiuni inca de anul trecut, cand a obtinut de pe piata 500 miliarde de lei.

    Ce a fost in 2004

    Venitul net bancar al Bancii Romane pentru Dezvoltare a crescut, anul trecut, cu 25%, in termeni reali, fata de rezultatul din 2003, pana la 11.046 miliarde de lei. Aceste cifre includ si performantele subsidiarei BRD Sogelease (societate de leasing). Profitul net obtinut de banca in 2004 a fost de 3.701 miliarde de lei, in crestere cu 39% in termeni comparabili.

    Creditele acordate persoanelor fizice au crescut in termeni nominali cu 58,54%, pana la 21.577 miliarde lei, in timp ce persoanele juridice au fost creditate cu 48.000 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere de 32%. Volumul total al creditelor acordate de BRD a crescut cu 28%, in termeni reali, in comparatie cu anul 2003.

    Acelasi ritm de crestere l-au inregistrat si depozitele clientilor, atat persoanele fizice, cat si cele juridice totalizand 85.870 miliarde de lei. Banca Transilvania si-a continuat expansiunea retelei teritoriale prin infiintarea a 45 de unitati noi si modernizarea a cinci sucursale existente, ajungand la sfarsitul anului 2004 la 115 unitati.

    Extinderea retelelor a adus si o majorare a numarului de clienti activi, de la 261.000 la 516.000. In total, clientii persoane fizice au inregistrat o crestere de 61%, iar persoanele juridice de 29%, fata de 2003.

    Veniturile totale ale bancii clujene au crescut anul trecut cu 57%, ajungand la 2.454,35 miliarde lei, iar profitul net s-a cifrat la 608 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 30% fata de cel obtinut in 2003.

    Ce va fi in acest an

    Analistii considera ca in sistemul bancar ne vom intalni si in acest an cu scaderea dobanzilor bancare, dar si cu reducerea marjelor de dobanda si cu cresterea costului privind riscul de credit. In acest conditii, conducerea Bancii Romane pentru Dezvoltare a anuntat ca estimeaza, pentru acest an, o crestere reala a profitului cu 5-10%.

    O alta tinta a managementului bancii este majorarea cotei detinuta in venituri de incasarile din comisioane, care reprezinta in prezent doar 32%, pentru a compensa reducerea marjelor de dobanzi.

    Actionarii Bancii Romane pentru Dezvoltare vor lua in discutie propunerea managementului companiei de a majora capitalul social pana la 6.969 miliarde lei (cu aproximativ 66%), sursele fiind rezervele constituite din profitul net si din diferentele aferente disponibilitatilor in devize. Majorarea capitalului se va face prin cresterea valorii nominale a actiunilor, de la 3.000 la 5.000 de lei.

    Actionarii vor analiza si modificarea valorii nominale a actiunii BRD, de la 5.000 la 10.000 de lei. Tinta conducerii Bancii Transilvania privind cresterea profitului in acest an este de 27,85% (17% in termeni reali, daca luam in considerare o inflatie de 7%). De asemenea, se va mentine politica de extindere a retelei teritoriale prin deschiderea a 50 de noi agentii sau sucursale.

    Dezvoltarea bancii si asigurarea surselor de finantare a creditelor vor fi asigurate prin noi majorari de capital, dar si prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 25 de milioane de dolari, dintre care 20 de milioane vor fi subscrise de catre IFC, iar restul va fi oferit publicului.

    Pretul in piata

    Daca pretul actiunilor BRD s-a aliniat la nivelul celor inregistrate de banci similare din tarile din jur (raportand la indicele PER), cel al Bancii Transilvania continua sa fie ridicat. Banca Transilvania se bucura insa de o imagine foarte buna in randul investitorilor, dat fiind orientarea catre piata de capital.

    In tarile central si est-europene, sectorul bancar are in medie un PER de 18, in timp ce bancile de peste Ocean au PER de 14-16. Astfel, indicele PER calculat pe baza profitului net raportat de Banca Romana pentru Dezvoltare pentru anul 2004 este, la cursul de joi 21 aprilie, de 42.600 lei/actiune, de 16,04, in timp ce la Banca Transilvania acest indicator este 29,63.

    In aceeasi perioada a anului trecut, indicele PER al celor doua banci se situa in jurul nivelului de 13.

    Sursa: Capital, 28 aprilie 2005

    mai mult

27.04.2005

  • Inmultirea comenzilor a adus VAE Apcarom pe profit in primul trimestru

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de echipamente de cale ferata VAE Apcarom Buzau a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net de aproape 5 miliarde de lei (135.000 de euro), comparativ cu o pierdere de 5,8 miliarde de lei (143.000 de euro) in aceeasi perioada a lui 2004.

    Veniturile totale ale companiei au inregistrat in primele trei luni ale lui 2005 o crestere de 62%, ridicandu-se la 128 de miliarde de lei (aproape 3,5 milioane de euro), in timp ce cheltuielile s-au cifrat la 122 de miliarde de lei (3,3 milioane de euro). Ca urmare a programului de optimizare a activitatii companiei, derulat anul trecut, a avut loc o reducere a cheltuielilor in raport cu veniturile, ceea ce a determinat cresterea profitului operational. 'Principalul factor care a condus la obtinerea acestui profit a fost plusul de comenzi din perioada celor trei luni', a declarat directorul economic al societatii, Marius Adascalitei. 'De obicei, in lunile de iarna produceam mai mult pe stoc, in acest an, insa, am realizat si livrari, ceea ce a condus la o crestere a veniturilor', a adaugat el.

    Compania a raportat si o crestere a stocurilor de produse finite cu livrare in trimestrul al doilea, pe baza unor contracte ferme, ceea ce ofera perspective pentru obtinerea unor rezultate pozitive in perioada urmatoare.

    Pe langa veniturile din exploatare, compania a inregistrat in primele trei luni si o majorare a veniturilor financiare, ca urmare a intaririi monedei nationale si a faptului ca majoritatea datoriilor sunt exprimate in euro, dar si datorita masurilor luate in vederea diminuarii riscurilor valutare. Profitul financiar al societatii s-a ridicat la peste 1,2 miliarde de lei (34.000 de euro).

    'In principiu, incercam sa ne protejam impotriva riscurilor valutare, la fel ca orice companie. In acest scop, realizam tranzactii la termen cu valuta, prin care incercam sa acoperim deprecierile masive, in special pe euro', a explicat Adascalitei. Apcarom a derulat anul trecut un program de optimizare a procesului de productie, deruland investitii de circa 1,5 milioane de euro, pentru achizitia unor utilaje. 'In acest an nu mai avem proiecte foarte mari, ci urmarim continuarea procesului de optimizare, care are drept scop cresterea productivitatii', a precizat Adascalitei.

    Compania a incheiat anul 2004 cu un profit net de 22,7 miliarde de lei (560.000 de euro) si o cifra de afaceri de 8,1 milioane de euro. Pentru acest an, Apcarom prognozeaza rezultate superioare celor de anul trecut: un profit net de peste 1 milion de euro la o cifra de afaceri de 11,8 milioane de euro.

    Apcarom este singurul producator roman de aparate de cale si componente de aparate de cale pentru cale ferata si metrou. Principalul client al societatii este CFR, cu o pondere de circa 45% din vanzari. Exporturile au reprezentat anul trecut circa 38% din cifra de afaceri, insa pentru acest an reprezentantii companiei estimeaza o crestere a acestora pana la 55%.

    Societatea a fost privatizata in 1998, devenind membra a concernului austriac VAE, lider mondial in fabricarea aparatelor de cale. Grupul austriac VAE detine 77,4% din actiunile Apcarom. Principalul actionar minoritar este fondul de investitii Danube Tiger, care a cumparat pachetul de 9% din actiuni detinut anterior de catre Broadhurst Investment. Actiunile Apcarom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde ultima tranzactie s-a realizat ieri la pretul de 3.890 lei/actiune, in crestere cu 3% fata de ziua precedenta. Capitalizarea societatii este de 7,9 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 aprilie 2005.'

    mai mult

  • Strategia de privatizare a BCR ar putea fi schimbata

    Gardianul   EBS

    ___
    Vanzarea catre un investitor strategic a pachetului majoritar de actiuni ale Bancii Comerciale Romane (BCR) este considerata, de catre Guvern si conducerea AVAS, drept tranzactia cea mai importanta care va fi initiata in acest an. Ca urmare, Comisia de Privatizare a BCR, careia ii revine responsabilitatea coordonarii acestui important proiect, a negociat si semnat actul aditional care permite continuarea serviciilor de asistenta financiara furnizate de catre consortiul condus de banca internationala de investitii Daiwa Securities SMBC Europe, se arata intr-un comunicat al BCR, remis redactiei noastre.

    Sub coordonarea Comisiei de privatizare, consultantul urmeaza sa prezinte o suita de documente pe baza carora Guvernul Romaniei va adopta decizia privind mentinerea sau reconsiderarea strategiei existente de privatizare a BCR. Aceasta decizie va fi insotita si de un program detaliat de privatizare, care va prevedea explicit data la care va fi publicat anuntul privind lansarea la privatizare a BCR.

    Anuntul de privatizare va fi publicat in iunie

    Cea mai mare parte a analizelor legate de pozitia financiara si juridica a BCR a fost finalizata. In prezent, se afla in plina desfasurare preparativele legate de organizarea 'camerei de date', ce va cuprinde documentatia relevanta, in masura sa permita potentialilor investitori sa realizeze propria lor evaluare a bancii, in baza careia vor putea apoi sa-si formuleze oferta.

    Consultantul financiar va finaliza toata documentatia aferenta lansarii acestui proiect nu mai tarziu de mijlocul lunii mai, fapt care, in opinia consultantului, va permite partii romane sa publice anuntul pentru invitarea expresiilor de interes ale potentialilor investitori eligibili la inceputul lunii iunie. (M.D.)

    Nicolae Danila, presedintele BCR: «Va fi concurenta acerba pentru preluarea bancii»

    Nicolae Danila, presedintele BCR, isi exprima increderea ca rezultatele financiare ale bancii aferente anului trecut vor conduce la un interes sporit al investitorilor. 'O sa asistam, cu siguranta, la un interes major si la o concurenta acerba pentru preluarea pachetului de actiuni al BCR, competitie care va conduce la autentificarea valorii bancii', a declarat presedintele BCR. El a mai informat ca, personal, considera ca 'grupul de potentiali cumparatori interesati de BCR este diferit de cel al CEC'.

    Sursa: Gardianul, 27 aprilie 2005.'

    mai mult

  • Majorarea impozitelor la castiguri din operatiuni de capital, dobanzi si imobiliare va fi amanata cu o luna

    Adevarul   

    ___
    Impozitarea la noi cote a castigurilor obtinute din operatiunile derulate pe piata de capital, din tranzactii imobiliare si dobanzi va fi amanata cu o luna, urmand sa fie introdusa la 1 iunie, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. 'Amanarea termenului de 1 mai se impune, avand in vedere ca plenul Senatului a votat actul normativ cu o serie de amendamente aduse in textul initial, de catre Comisia buget-finante. Modificarile vizeaza, in special, modalitatea de aplicare a acestor impozite', mentioneaza sursa citata. Guvernul a modificat la sfarsitul lunii martie Codul Fiscal, prin introducerea unor noi valori de impozite si accize, fiind prevazut termenul de 1 mai pentru intrarea in vigoare. in prezent, OUG 24/2005 pentru modificarea Codului Fiscal se afla in dezbaterea comisiilor de specialitate din Parlament.

    Sursa: Adevarul, 27 aprilie 2005.'

    mai mult

26.04.2005

  • SIF Moldova si SIF Transilvania se asteapta sa castige mai putin

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Doar SIF Banat - Crisana si-a bugetat pentru acest an rezultate superioare celor inregistrate in 2004, dintre cele trei societati de investitii financiare (SIF) care au facut publice bugetele pe 2005. Banat-Crisana estimeaza obtinerea la finalul acestui an a unui profit net de 469,9 miliarde de lei (12,8 milioane de euro la un curs de 36.500 lei/euro) fata de profitul de 402,6 miliarde de lei(9,9 milioane de euro) inregistrat anul trecut. 'Rezultatele mai bune estimate pentru acest an se datoreaza in primul rand increderii ca vom sti sa fructificam mai bine oportunitatile existente pe piata de capital. De asemenea, intentionam sa valorificam prin negociere directa pachetele de actiuni pe care le detinem la unele societati, unde am atins randamentul scontat', a comentat Carmen Dumitrescu, directorul general adjunct al SIF Banat - Crisana.

    Banat - Crisana a vandut in acest an din actiunile detinute la BRD, oficialii societatii neexcluzand sa mai vanda din titlurile detinute la aceasta banca daca situatia din piata va fi din nou la fel de favorabila. Reprezentantii companiei au precizat ca nu au in vedere in perioada urmatoare sa vanda din actiunile detinute la Banca Transilvania. 'Este foarte posibil sa subscriem in cadrul majorarii de capital pentru a ne mentine cota detinuta in cadrul acestei banci', a precizat Dumitrescu.

    In acelasi timp, reprezentantii companiei au declarat ca rezultatele in crestere sunt posibile datorita planului de investitii intocmit de conducerea SIF Banat - Crisana. Pentru urmatorii trei ani, societatea are programate investitii de aproximativ 10 milioane de euro in activitati turistice, in special in zona de vest a tarii. 'Nu avem in vedere un domeniu preponderent spre care ne orientam, dar vrem sa dezvoltam partea de turism. Am deschis deja cinci hoteluri si avem in studiu dezvoltarea unor alte doua proiecte de acest gen. Avem in vedere si listarea acestor hoteluri pe piata de capital, fie sub forma unei societati de administrare a acestora, care sa fie ea insasi listata la Bursa, fie separat fiecare hotel.' afirma Carmen Dumitrescu. Cele cinci hoteluri se afla in Zalau, Cluj, Hunedoara, Baia Mare si Timisoara, iar dintre celelalte doua, unul este situat in Oradea.

    SIF Transilvania previzioneaza obtinerea in acest an a unui profit net de 345 miliarde de lei (9,4 milioane de euro), in scadere fata de profitul de 813,8 miliarde de lei (peste 20 de milioane de euro) de anul trecut. 'Anul 2004 a fost un an de exceptie pentru noi, legat de vanzarea pachetului pe care-l detineam la Rompetrol Rafinare, in urma acestei vanzari incasand 25 de milioane de euro, cu mult peste costul de achizitie, care a fost un sfert din pretul de vanzare', a comentat Florian Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania. Potrivit acestuia, societatea se va indrepta in acest an spre consolidarea pozitiilor pe care le detine la alte societati, sectoarele de activitate vizate indeosebi fiind turismul, finante - banci, infrastructura si servicii. Firu a precizat ca actiunile detinute la companii stabile, precum bancile, dau stabilitate si echilibru portofoliului lor si SIF Transilvania nu intentioneaza sa vanda din aceste titluri.

    SIF Moldova si-a bugetat pentru 2005 un profit net de 348,7 miliarde de lei (9,5 milioane de euro), fata de profitul de 457,4 miliarde de lei (11,2 milioane de euro) din 2004. 'Proiectul acestui buget care a fost prezentat a fost intocmit in februarie, in conditiile asteptarilor atat pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli care rezultau din informatiile existente la acel moment. Consiliul de administratie a cerut o imputernicire actionarilor in cadrul AGA, pe care de altfel a si primit-o, de a rectifica acest buget, astfel incat sa tina cont de noile informatii, inclusiv de bugetele companiilor pe care le detinem in portofoliu', a precizat Alexandru Matei, director in cadrul Comitetului de Directie al SIF Moldova.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 aprilie 2005.'

    mai mult

  • Profit record pe piata bancara

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Directorul executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, a anuntat ieri ca profitul net obtinut de banca in 2004 a fost de 6.428 miliarde lei, adica 162 milioane euro, in crestere reala cu 20% fata de cistigul raportat in 2003. Actionarii BCR au decis distribuirea sub forma de dividende a unei sume de 3.275 miliarde lei, ceea ce reprezinta aproximativ 51% din beneficiu.

    Profitul net corespunde unui venit bancar total de 21.646 miliarde lei. In ciuda constringerilor induse de scaderea marjelor de dobinda, BCR tinteste pentru anul in curs un profit net de peste 165 milioane euro.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 26 aprilie 2005.

    mai mult

  • O noua tentativa de privatizare a Electroputere Craiova

    Curierul National   EPT

    ___
    Statul reia, pentru a cincea oara, procesul de privatizare a societatii Electroputere Craiova, potentialii investitori interesati de preluarea pachetului de actiuni reprezentand 62,8 la suta din capitalul social avand posibilitatea sa depuna scrisori de intentie pana la data de 6 mai la sediul AVAS.

    Premierul Calin Popescu Tariceanu declara, la inceputul lunii aprilie, ca grupul german Siemens ar putea fi interesat exclusiv de preluarea diviziei de locomotive a uzinei.

    Alaturi de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), alti actionari detin 37,2 la suta din capitalul social al producatorului de motoare, generatoare si transformatoare electrice.

    Conducerea Electroputere estimeaza ca societatea va trece pe profit in acest an, dupa ce in 2004 a inregistrat pierderi de peste 131 miliarde de lei.

    Teoria nehotararii la romani

    Dupa patru esecuri care au urmat tot atatea tentative de privatizare, cea mai mare societate din portofoliul AVAS este pe cale sa incerce, a cincea oara, sa gaseasca un cumparator interesat de pachetul sau majoritar de actiuni.

    Prima incercare de privatizare a avut loc in martie 2001, cand dintre ofertele pentru preluarea companiei (General Motors, Asociatia Salariatilor ELPAS si Compania de Transport Feroviar Bucuresti) a fost selectata cea a Asociatiei Salariatilor.

    Incercarea a esuat, autoritatile motivand ca salariatii nu dispun de suficiente fonduri pentru investitii.

    General Motors si KEG Romania au castigat la a doua incercare de privatizare, insa s-a renuntat, din nou, la finalizare, intrucat oferta nu a corespuns exigentelor statului.

    In iunie 2003, privatizarea Electroputere Craiova a fost incercata pentru a treia oara.

    De aceasta data, s-a decis revocarea ofertei de vanzare a actiunilor detinute de fostul APAPS in cadrul companiei.

    S-a vorbit despre restructurare si de impartirea activelor societatii pe sectoare de activitate.

    Din nefericire, s-a descoperit, in scurt timp, ca aceasta teorie nu poate fi transpusa in practica, din cauza timpului care trebuia alocat si a imposibilitatii ca diviziile rezultate sa fie vandute concomitent.

    Ultima incercare a fost facuta prin negociere directa, fara selectie de oferte.

    Consortiul ales era format din Siemens (Germania), Asociatia Salariatilor si DAB (Grecia). Autoritatile au decis, aproape de finalizarea privatizarii sa o ia de la capat, intrucat au descoperit ca Romania stabilise cateva reguli prin negocierea capitolului Concurenta cu Uniunea Europeana.

    Sursa: Curierul National, 26 aprilie 2005.

    mai mult

25.04.2005

  • Dezinteres pentru Rulmentul si Tractorul

    Evenimentul Zilei   

    ___
    AGA de la SIF Transilvania a decis ca societatea nu mai este interesata sa devina actionar majoritar al Uzinii Rulmentul Brasov, pentru ca nu a fost curatata de datorii.

    AVAS urma sa preia pachetul de 25% din actiunile detinute de SIF la Uzina Tractorul Brasov si sa ofere in schimb pachetul majoritar de actiuni de la societatea Rulmentul SA.

    Ultima firma are datorii de 800 miliarde lei, iar 50,89% din actiuni sint detinute de AVAS, 2% SIF Transilvania, ier restul de actionari privati.

    De asemenea, SIF Transilvania vrea sa vinda pachetul de 17,15% din actiunile pe care le detine la Tractorul, pentru ca nu este de acord cu strategia manageriala de aici.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 25 aprilie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide