14.08.2006
-
Grup integrat de societati in turismul balnear
___
Societatea de Investitii Financiare (SIF) Transilvania a anuntat ca urmareste crearea unui grup integrat de societati in domeniul turistic balnear, care prin dimensiuni si structura sa poata raspunde unei cereri variate de servicii.
Primul pas in acest sens a fost realizat anul trecut, prin fuzionarea participatiilor din sectorul turistic detinute de SIF Transilvania in zona Marii Negre. Astfel, a rezultat SC THR Marea Neagra SA, prin absorbirea de catre SC Eforie SA a urmatoarelor societati: Saturn SA, Carmen Silva SA, Venus SA, Miorita Estival 2002 SA. In continuare, SIF Transilvania si-a propus realizarea unei fuziuni de amploare nationala care sa cuprinda toate societatile de turism cu activitate balneara in portofoliu - SC Turism Felix SA Baile Felix, SC Tratament Balnear SA Buzias, SC Turism Covasna SA, SC Tusnad SA Tusnad Bai. Prin realizarea acestei fuziuni, noua companie se doreste a fi lider pe segmentul turismului balnear romanesc, generand totodata scaderea treptata a riscurilor legate de concurenta interna.
Turism Felix, o noua intrare in ringul bursier
Compania Turism Felix din Baile Felix isi majoreaza capitalul social prin intermediul unei oferte publice primare de vanzare de actiuni. Prin aceasta oferta au fost puse in vanzare 77 milioane de titluri, fiecare cu o valoare nominala de 0,1 lei. Dupa exercitarea de catre actionari a dreptului de preferinta, au ramas in joc peste 53 de milioane de actiuni, care vor putea fi subscrise in perioada 9 august-19 august prin sistemul electronic al Bursei de Valori. SIF Transilvania detinea, inainte de a-si exercita dreptul de preferinta, 74,3% din capitalul Turism Felix. Daca societatea va reusi sa vanda toate titlurile, SIF Transilvania isi va reduce participatia pana la 56%. Strategia principalului actionar este de a atrage si alti investitori la capitalul Turism Felix. Compania este principalul operator de turism din statiunea balneoclimaterica Baile Felix si detine in proprietate zece complexuri hoteliere.
Pozitia pe piata si concurenta
In Romania exista un numar semnificativ de statiuni turistice orientate cu precadere spre segmentul balnear. Cele mai cunoscute sunt Baile Herculane, Sovata, Baile Olanesti, Covasna, Vatra Dornei, Baile Tusnad, Ocna Sugatag, Sangeorz Bai, Slanic Moldova, Mangalia, Eforie, Soveja. Pe acest segment turistic, in perioada ianuarie-septembrie 2005, Turism Baile Felix ocupa prima pozitie, cu o cota de piata de aproape 11% in randul turistilor romani si cu una de 18,79% in randul celor straini.
Un concurent important al Turism Felix este societatea SIND Romania, care este considerata drept una dintre cele mai importante companii de turism. Este important insa de mentionat ca sursele de apa termala din statiunea Baile Felix se afla in proprietatea societatii, ca urmare a concesionarii acestora de catre stat pe o perioada de 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire pe perioade succesive de cinci ani.
Turismul, potential de 24,6 miliarde de lei in 2006
Potrivit unui raport realizat de Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), in 2006 se estimeaza ca sectorul turistic din Romania va genera activitati economice in valoare de 24,6 miliarde de lei. Aceeasi sursa prognozeaza ca pana in 2016 va avea loc o crestere nominala pana la un nivel de 86,3 miliarde de lei. Cererea totala in acest sector reprezinta 0,1% din cota de piata mondiala si se asteapta sa creasca cu un ritm real anual de 9,2% in 2006 si unul de 7,9% in perioada 2007-2016.
Sursa: Romania Libera, 14 august 2006 -
Profit de 11 mil. euro pentru Silcotub
Curierul National
___
SC Silcotub SA a inregistrat in primul semestru al anului 2006 un profit net de 11 milioane dolari, in crestere cu 133% comparativ cu perioada similara a lui 2005, informeaza un comunicat al companiei Silcotub, remis Rompres. Cifra de afaceri consemnata de companie in primul semestru al anului curent este de 113,9 milioane dolari, in crestere cu 20%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand afacerile companiei au fost de 94,8 milioane de dolari. Costurile de productie au crescut cu 12,2 milioane dolari in intervalul ianuarie-iunie, in special datorita cresterii costurilor de materii prime, care reprezinta 60% din totalul cheltuielilor operationale.
Sursa: Curierul National, 14 august 2006
11.08.2006
-
Profitul Artrom s-a dublat in primul semestru
ZF RO - FONDURI MUTUALE ART
___
Producatorul de tevi TMK Artrom Stalina, aflat in portofoliul grupului rus TMK, a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 5,09 milioane euro (18 milioane lei), de peste doua ori mai mare comparativ cu profitul inregistrat in perioada similara a lui 2005. Cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 14,5%, la 43,9 milioane euro (155,4 milioane lei). Reducerea cifrei de afaceri s-a datorat scaderii exporturilor in comision a profilelor realizate de CSR, companie care face parte tot din grupul TMK. Cifra de afaceri aferenta productiei de baza a crescut cu 23%, conform raportului semestrial al companiei.
Actiunile Artrom sunt listate la Bursa de Valori, unde au inchis sedinta de ieri la cotatia de 7,7 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 26,9 milioane euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 11 august 2006 -
22% crestere la Mittal Roman
Curierul National
___
Producatorul de tevi Mittal Steel Roman a raportat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 481,5 milioane lei (circa 136 milioane de euro), in crestere cu 22% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 392,6 milioane lei. Profitul net al companiei in primul semestru a crescut cu circa 82%, la 30,9 milioane lei, de la valoarea de 16,9 milioane lei din aceeasi perioada din 2005.
Veniturile companiei au atins valoarea de aproape jumatate de miliard de lei, in timp ce cheltuielile s-au cifrat la 433 milioane lei. Combinatul Mittal Steel Roman (fost Petrotub) a fost preluat la sfarsitul anului 2003 de catre grupul siderurgic Mittal, care mai detine in Romania fostele combinate Sidex Galati, Siderurgica Hunedoara si Tepro Iasi.
Sursa: Curierul National, 11 august 2006
-
Alro, auditata de Deloitte
Curierul National ALR
___
Actionarii Alro Slatina au ales Deloitte Audit ca auditor financiar, a informat ieri un comunicat al Bursei de Valori (BVB). Alro este listata la BVB in prima categorie. Compania din Slatina a inregistrat in 2005 o crestere cu 11% a productiei de aluminiu turnat si aliaje de aluminiu, pana la nivelul de 243.600 de tone si s-a concentrat anul trecut pe productia de bunuri cu valoare adaugata mare, care reprezinta circa 90% din totalul livrarilor Alro. Pentru 2006, Alro isi propune cresterea productei pana la 260.000 de tone. Actiunile Alro Slatina au scazut cu 4,36% in ultima saptamana.
Sursa: Curierul NAtional, 11 august 2006
10.08.2006
-
Rezultatele la sase luni nu misca actiunile bancilor de la Bursa
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Publicarea rezultatelor financiare pe primul semestru ale Bancii Transilvania nu a determinat oscilatii semnificative ale pretului actiunilor pe Bursa, iar apropierea datei la care BRD si Carpatica vor raporta profitul la sase luni nu a starnit o crestere a interesului din partea investitorilor. Sectorul bancar ramane totusi unul dintre cele mai atractive pentru investitorii la Bursa, acestia fiind dispusi sa plateasca preturi de pana la 30 de ori mai mari decat profitul net pe actiune cu gandul la potentialul de dezvoltare pe care bancile romanesti il au in continuare. BRD si Banca Transilvania au realizat investitii puternice in primul semestru in lupta pentru cote de piata, reusind sa-si consolideze pozitiile detinute in sistemul bancar, insa aceste investitii au determinat, cel putin in cazul Bancii Transilvania, franarea ritmului de crestere al profitului.
Banca Transilvania a inregistrat cea mai puternica ascensiune in topul bancilor in trimestrul al doilea, urcand de pe locul 9 pana pe pozitia a 5-a, in conditiile in care activele bancii au crescut cu 19%, ajungand la 1,75 mld. euro. La finele lunii iunie, Banca Transilvania avea o cota de piata de 4,34%. Cresterea activelor si, implicit, a cotei de piata s-a realizat insa prin investitii foarte mari in dezvoltarea retelei teritoriale de unitati a bancii, ceea ce a determinat ca profitul pe trimestrul al doilea sa fie cu doar 3,7% mai mare in euro comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa ce, in primul trimestru, ritmul de crestere fusese de aproape 35%. Banca Transilvania a obtinut in primele sase luni un profit net de circa 16,6 mil. euro (58,7 mil. lei), in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a lui 2006. Pretul actiunilor bancii a stagnat dupa publicarea rezultatelor, osciland intre 1,06 si 1,08 lei/actiune. BRD s-a dezvoltat si ea agresiv in primul semestru, realizand investitii masive in extinderea retelei teritoriale. BRD a deschis 115 unitati noi in primul trimestru, urcand pe locul al doilea din punctul de vedere al retelei, cu 441 de unitati. Activele BRD au crescut cu 22% in primul semestru, pana la 6,39 mil. euro. Efortul financiar realizat pentru deschiderea de noi unitati se va resimti, probabil, in profitul pe primul semestru al BRD. Banca va publica rezultatele financiare pe 14 august, la fel ca si Carpatica. Actiunile BRD au inchis ieri la 17,4 lei/actiune. In ultima luna, titlurile BRD au castigat 1,16%. Nici actiunile Bancii Carpatica nu au oscilat prea mult in ultima luna, fiind caracterizate de o lichiditate destul de scazuta. Ieri, titlurile Carpatica au inchis la 0,52 lei/actiune, cu o scadere de 1,9% pentru ultima luna.
Sursa: Ziarul Financiar, 10 august 2006 -
Electroaparataj, divizat in doua societati
Curierul National ELJ
___
Compania Electroaparataj a fost divizata in doua societati, numite Electroaparataj Proprietati si Quicktest Laborator, conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti. 'Incercam sa punem toate activitatile la locul lor si sa grupam activitatile de productie', a declarat Bogdan Nisipeanu, presedintele Consiliului de Administratie al societatii, citat de Mediafax. Conform acestuia, obiectul de activitate al firmei Quicktest Laborator va fi testarea echipamentelor de joasa tensiune din domeniul industrial. 'Pana la toamna vrem ca toata productia noastra sa fie relocata, ori la o alta firma din grup, ori in afara Bucurestiului', a mai precizat Nisipeanu.
Cele doua societati rezultate au un capital social de 200.000 de lei pentru Electroaparataj Proprietati, respectiv 100.000 de lei pentru Quicktest Laborator.
In primul trimestru al anului, compania Electroaparataj a inregistrat o crestere cu 28% a cifrei de afaceri, ajungand la 19,9 milioane de lei, comparativ cu nivelul de 15,5 milioane de lei din aceeasi perioada a anului trecut. Profitul obtinut de companie este de 0,8 milioane de lei, in scadere cu 12% fata de profitul de 0,9 milioane de lei aferent primului trimestru din 2005.
Actionarul majoritar al Electroaparataj este Broadhurst care detine circa 84,8% din titlurile firmei. Electroaparataj produce sisteme de climatizare, grupuri de racire si accesorii auto, fiind unul dintre furnizorii de componente pentru modelul Logan.
Sursa: Curierul National, 10 august 2006
' -
BNR mentine dobanda la 8,75%
Azi
___
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, ieri, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% si sa continue controlul ferm al lichiditatii, odata cu pastrarea masurilor prudentiale de temperare a expansiunii creditului neguvernamental.
'Perspectiva amplificarii presiunilor inflationiste ca urmare a cresterii cheltuielilor bugetare si inertia anticipatiilor inflationiste impun mentinerea unei conduite ferme a politicii monetare pe o perioada mai indelungata', se precizeaza intr-un comunicat al Consiliului de Administratie
Acesta apreciaza ca indicatorii macroeconomici releva continuarea dezinflatiei, mai pronuntata decat prognoza anterioara, pe fondul temperarii dinamicii preturilor administrate si a preturilor alimentare volatile. dar si ca efect al inaspririi progresive a conditiilor monetare.
Banca Nationala remarca scaderea inflatiei de baza, care, calculata in conditiile eliminarii impactului taxei pe viciu, s-a situat la nivelul de 3,7% in luna iunie fata de aceeasi luna a anului precedent.
Pe de alta parte, datele statistice indica mentinerea unor ritmuri inalte de expansiune ale consumului si creditului neguvernamental.
La finele primului semestru, creditul de consum a ajuns la 23,48 miliarde lei (6,5 miliarde euro), in crestere anuala de 103% (96% in termeni reali). Finantarile imobiliare si ipotecare au depasit 6,1 miliarde lei, cu aproape 50% mai mult fata de soldul din iunie 2005.
Consiliul de Administratie al BNR a mai evidentiat ca, in primul semestru, economia a avut o crestere peste asteptari, iar deficitul de cont curent a continuat sa se adanceasca.
Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, cresterea economica in primul semestru se plaseaza peste 7%, iar estimarile oficiale pentru 2006 indica un avans al PIB de 6%.
Tinta de inflatie pentru acest an se situeaza la 5% plus/minus un punct, iar la jumatatea anului, rata inflatiei s-a plasat fata de decembrie 2005 la 2,67% si la 7,11% anualizata.
Sursa: Azi, 10 august 2006'
09.08.2006
-
Actionarii Turism Felix au subscris o treime din oferta de actiuni
ZF RO - FONDURI MUTUALE TUFE
___
Actionarii companiei balneare Turism Felix (Baile Felix Oradea) au subscris 31,15% din pachetul de 77 de milioane de actiuni scos la vanzare in cadrul ofertei publice derulate de societate.
Ieri s-a incheiat prima etapa a ofertei, in care aveau dreptul sa subscrie actionarii Turism Felix, urmand ca de azi sa poata cumpara actiuni si ceilalti investitori interesati.
Acestora le vor fi oferite 53,017 milioane de titluri. Investitorii vor putea transmite cereri de subscriere intr-un interval de pret cuprins intre 0,6 lei si 1,1 lei/actiune, pretul de vanzare urmand sa fie stabilit la finalul perioadei, in functie de cererile de subscriere pe care societatea le va primi.
Oferta se va derula pana pe 18 august prin sistemul tehnic al Bursei de Valori, iar ordinele de subscriere pot fi preluate prin orice societate de brokeraj autorizata. Oferta este intermediata de SSIF Broker din Cluj.
SIF Transilvania, actionarul majoritar al Turism Felix, cu peste 74% inainte de derularea ofertei, a subscris in prima faza a majorarii 10,82% din actiunile puse in vanzare, in valoare de 5 mil. lei (1,42 mil. euro).
Daca societatea va reusi sa vanda toate actiunile, participatia SIF Transilvania se va reduce pana la 56%.
SIF Transilvania nu avea de ce sa subscrie pachetul de actiuni corespunzator participatiei sale, intrucand a aprobat oferta tocmai pentru a permite intrarea si unor alti investitori mari in cadrul companiei. Ceilalti actionari principali ai Turism Felix, SIF Oltenia si grupul de firme apartinand oamenilor de afaceri Ioan si Viorel Micula, au subscris pachetele de actiuni corespunzatoare detinerilor avute in cadrul companiei.
Astfel, SIF Oltenia a subscris 11,49% din actiuni, in timp ce societatile Rieni Drinks si European Drinks controlate de fratii Micula au cumparat impreuna 7,33% din titluri.
Excluzand pachetul subscris SIF Transilvania, restul actionarilor si-au exercitat dreptul de preferinta pentru 20,3% din titluri.
Conform ultimelor informatii disponibile, ceilalti actionari ai societatii detineau circa 26% din capital inainte de inceperea ofertei.
Sursa: Ziarul Fiananciar, 9 august 2006
-
Vodafone Romania va asigura infrastructura de comunicatii si servicii a Petrom
HotNews.ro SNP
___
Vodafone Romania va furniza servicii integrate de comunicatii companiei Petrom, asigurand infrastructura de comunicatii si servicii, la nivel national a companiei petroliere, potrivit unui parteneriat semnat marti intre cele doua companii, informeaza un comunicat de presa al Vodafone Romania. Valoarea contractului nu a fost anuntata.
Vodafone Romania va dezvolta infrastructura de comunicatii a Petrom prin implementarea unei retele virtuale private MPLS care va conecta peste 800 de locatii.
„Complexitatea serviciilor oferite face ca acest parteneriat sa fie o adevarata provocare pentru ambele parti. Vodafone Romania este lider in servicii integrate de comunicatii, furnizand acest tip de servicii catre peste 5000 de mari companii din Romania din domenii si industrii diferite”, a declarat Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania.
Directorul financiar al Petrom a precizat ca noua investitie face parte din pocesul de modernizare a companiei si va acoperi infrastructura IT, aplicatiile si organizarea IT si serviciile respective, si are scopul de a optimiza si imbunatati procesele financiare si de business ale Petrom.
„Noua infrastructura va conduce la o calitate cu totul noua a comunicarii si a modului in care diferitele divizii si departamente ale Petrom coopereaza.
Tehnologia Informatiei este o zona in care este esential ca Petrom sa indeplineasca cerintele de business si financiare internationale si reprezinta una din directiile majore de transformare a Petrom intr-o companie la nivelul standardelor vest europene“, a afirmat Reinhard Pichler.
Valoarea contractului nu a fost mentionata.
Vodafone Romania avea la finele lunii iunie a acestui an, peste 6,73 milioane clienti. Grupul Vodafone are divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 33 de tari, oferind in prezent servicii catre 186,8 de milioane de clienti din intreaga lume.
Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze. Compania are rezerve de petrol si gaze estimate la un miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 statii de distributie carburanti in Romania.
Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006.
Anul trecut, cifra de afaceri a Petrom a depasit 2,97 miliarde euro, iar EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 766 milioane Euro. In urma majorarii capitalului social, OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011% din actiunile Petrom.
Statul Roman detine 30,862% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea S.A. detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.
Sursa: hotnews.ro, 9 august 2006
Pagina