Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

04.05.2005

  • Aerostar trimite in somaj 331 de salariati

    Cronica Romana   ARS

    ___
    Uzina AEROSTAR SA trece, in aceste zile, prin a treia restructurare din 1994 incoace. Daca primele doua au fost impuse prin hotarare de govern societatea port-drapel a industriei bacauane avand multe obligatii fata de industria de aparare, aflata si ea in reducere de productie - acum, lipsa de contracte si comenzi concrete se repercuteaza negativ asupra balantei de plati a uzinei, informeaza RomNET. Un factor determinant in rezultatele negative pe primele doua luni din 2005 a fost intarirea monedei nationale in raport cu moneda europeana si cea americana. In acest fel, contractile evaluate la un anumit curs, sunt evaluate acum la un curs nou. Uzina s-a mentinut cu greu in acest timp, insa datorita unui management performant, si, mai ales, datorita faptului ca a reusit sa intre pe piata internationala, ea a reusit sa se mentina, cu eforturi, pe linia de plutire. Datorita dificultatilor economice din 2005, conducerea AEROSTAR SA a hotarat sa desfiinteze un anumit numar de posturi. Conform declaratiilor liderului de sindicat AVIAS (sindicat care are in componenta 755 dintre salariati), Ion Bujor, au fost analizate doua variante de disponibilizare: prima, cu riscuri pentru AEROSTAR, in care maximum 331 de angajati vor fi trimisi in somaj si, a doua, cu mai putine riscuri pentru societate, cu 610 posturi desfiintate. Consiliul de administratie, impreuna cu cele trei sindicate, AVIAS, ITEF si 22 Decembrie, au optat, in spiritul unor masuri de protejare sociala, pentru prima varianta. In acest fel, AEROSTAR SA va ramane cu un minimum de 1.717 angajati. Posturile care vor fi disponibilizate sunt grupate in urmatorul mod: 1/3 personal indirect productiv (muncitori, ingineri, economisti), 2/3 personal direct productiv. Preavizele vor fi date incepand de maine, 29 aprilie. Conform legislatiei in vigoare, timp de 30 de zile, disponibilizatii vor avea posibilitatea sa conteste decizia patronatului. Listele cu cei disponibilizati s-au afisat marti, 27 aprilie. Disponibilizarea nu se face la cerere, ci prin desfiintarea postului. Cei care vor intra in somaj de maine, 29 aprilie, vor primii 2 salarii medii, salarii compensatorii in functie de vechimea in munca, indemnizatia de somaj la care se adauga un venit de completare in functie de vechime si salariul negociat in intreprindere.

    Sursa: Cronica Romana, 4 mai 2005.

    mai mult

  • Grupul austriac Wiener Stadtische preia Omniasig

    Adevarul   

    ___
    Grupul austriac Wiener Stadtische, actionarul majoritar al societatilor de asigurare Unita si Agras, a incheiat, marti, un acord de preluare a Omniasig SA, numarul trei pe piata de profil din Romania, valoarea tranzactiei fiind evaluata la aproape 100 milioane euro, potrivit unor surse din piata. In urma operatiunii, Wiener Stadtische va cumpara 68,87% din actiunile detinute de TBIH Financial Services NV (Olanda), unul dintre principalii operatori ai pietei financiare din Europa Centrala si de Est. Potrivit acelorasi surse, grupul austriac va prelua si actiunile controlate de Constantin Toma, presedintele consiliului de administratie al Omniasig, reprezentand aproape 7% din capitalul companiei. Prin Unita si Agras, grupul Wiener Stadtische acopera 6,3% din piata asigurarilor generale si de viata din Romania, iar dupa preluarea Omniasig ponderea va creste la aproape 19%. La finele anului trecut, Omniasig (inclusiv subsidiarele) controla circa 12,5% din piata. Astfel, grupul austriac a devenit numarul doi pe piata asigurarilor din Romania, dupa Allianz-Tiriac Asigurari, a carui cota se situeaza in jurul a 21%. Datele preliminare arata ca piata asigurarilor a atins, la finele anului precedent, un volum de aproape 35.300 miliarde de lei (870 milioane de euro), in crestere cu peste 30% fata de 2003.

    Sursa: Adevarul, 4 mai 2005.

    mai mult

03.05.2005

  • UAMT Oradea si-a bugetat venituri de 20 de mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   UAM

    ___
    Producatorul de piese auto UAMT Oradea estimeaza ca va realiza in acest an venituri totale de 731,6 miliarde de lei (20,2 mil. euro), in crestere cu 20%, si un profit net de 15,1 mild. lei, raportat la o cifra de afaceri de 730 mld. lei. Veniturile companiei ar urma sa avanseze in acest an intr-un ritm superior cheltuielilor, ceea ce va permite obtinerea unui profit net de 15,1 mld. lei, fata de 1,6 mld. lei in 2004. Potrivit datelor companiei, cifra de afaceri va inregistra, de asemenea, o crestere de aproape 30% fata de nivelul de 571,8 mld. lei raportat anul trecut. Bugetul de venituri si cheltuieli al UAMT aferent anului 2005 a fost aprobat, la finele saptamanii trecute, de actionarii companiei. UAMT SA a fost infiintata prin transformarea fostei Intreprinderi de subansamble si piese pentru mijloace de transport Oradea, constituita in 1951, in societate comerciala pe actiuni. Titlurile companiei sunt listate, din 1995, la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, avand o valoare nominala de 4.500 lei. Pretul de referinta al unei actiuni UAMT era, in sedinta de miercuri, de 6.300 lei pe titlu. Compania are un capital social in valoare de 112,8 mld. lei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 mai 2005.

    mai mult

  • Compania ungara BorsodChem vrea sa cumpere Oltchim

    Curierul National   OLT

    ___
    Compania maghiara BorsodChem, care doreste sa-si extinda capacitatile de productie, a anuntat ca va inainta o oferta pentru achizitionarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, care a avut, in 2004, venituri de aproape 400 de milioane de euro, transmite Reuters, citata de Mediafax.

    'Daca noul Guvern al Romaniei va privatiza Oltchim anul viitor, vom inainta, sigur, o oferta... avand in vedere prezenta companiei romanesti pe pietele statelor mediteraneene', a declarat directorul executiv al BorsodChem, Laszlo Kovacs.

    El a mentionat ca BorsodChem ar putea realiza si alte achizitii, la sfarsitul anului acesta sau anul viitor.

    'BorsodChem este interesata si de compania poloneza Zachem, insa nu credem ca vom inainta o oferta, intrucat nu avem informatii ca situatia economica a firmei s-a imbunatatit', a continuat oficialul.

    Pentru anul 2005, producatorul din industria chimica a alocat 41,83 miliarde de forinti pentru investitii.

    BorsodChem, una dintre primele doua mari companii de produse chimice din Ungaria, a inregistrat in primul trimestru un profit net de 5,31 miliarde de forinti (27,35 milioane de dolari), in scadere cu 14,8 la suta fata de perioada similara a anului trecut, insa veniturile au crescut cu 18,9 la suta, pana la 41,93 miliarde de forinti. Profitul operational s-a majorat cu 60 la suta, atingand un nivel de 5,68 miliarde de forinti.

    Potrivit strategiei elaborate de autoritatile romane pentru accelerarea privatizarii in industrie, procesul de privatizare a Oltchim va fi initiat in cursul semestrului al doilea din acest an, dupa rezolvarea litigiilor cu actionarii minoritari privind conversia in actiuni a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

    Litigiul declansat de micii actionari nu s-a finalizat

    Ministerul Economiei si Comertului va pregati pentru aceasta societate un program de privatizare specific, care sa rezolve probleme precum furnizarea de materii prime pe termen lung, in mod special de la Arpechim Pitesti.

    Principalul actionar al societatii este Ministerul Economiei si Comertului, insa nivelul exact al participatiei detinute de stat este subiectul unui litigiu declansat de actionarii minoritari.

    La 28 noiembrie 2003, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Oltchim a decis transformarea in actiuni a datoriei pe care societatea o avea fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care a devenit ulterior AVAS.

    Capitalul social al Oltchim urma sa creasca de la 323,5 miliarde lei la 3.549 miliarde lei, actiunile suplimentar emise urmand sa intre in portofoliul MEC, care a preluat participatia Autoritatii pentru Privatizare.

    La acea data, Autoritatea pentru Privatizare detinea 53,25 la suta din actiunile Oltchim, restul titlurilor fiind in proprietatea fondului de investitii Lindsell Enterprises Limited (12,03 la suta), SIF Oltenia (7,2 la suta) si a altor actionari (8,97 la suta).

    Hotararea AGEA a fost contestata de unul dintre actionarii minoritari, pe motiv ca micii detinatori de titluri nu au beneficiat de dreptul de preemtiune, iar participatia lor a fost puternic diminuata.

    De asemenea, actionarul a contestat si modalitatea de calcul a valorii noilor actiuni, aratand ca activele Oltchim nu au fost evaluate corespunzator.

    Sursa: Curierul National, 3 mai 2005.'

    mai mult

  • Electroaparataj a ramas singura in cursa pentru Moldoplast

    Curentul   ELJ

    ___
    Soarta Societatii Moldoplast Iasi nu a fost hotarata nici pana in prezent. Dupa ce, pentru achizitionarea pachetului de actiuni detinut de stat, reprezentand 97,3608% din capitalul social al companiei iesene, au fost depuse trei oferte, in prezent, negocierile continua cu doar un singur ofertant: Electroaparataj.

    Celelalte doua societati - Energoreparatii Serv, in consortiu cu SPS Linea si Asociatia Moldoplast si Iasitex - au fost respinse, pentru ca nu au indeplinit diferitele conditii de precalificare impuse de Autoritate. Nici oferta venita din partea Electroaparaj nu i-a multumit, intr-o prima faza, pe membrii Comisiei de negociere din cadrul AVAS, motiv pentru care i s-a cerut imbunatatirea ofertei atat din punct de vedere financiar, cat si tehnic. Potrivit reprezentantilor AVAS, analiza dosarului nou intocmit de societatea bucuresteana trebuia finalizata in decursul acestei saptamani, insa nu s-a comunicat nimic oficial, ceea ce presupune ca semnarea contractului de vanzare-cumparare inca treneaza. In afara de AVAS, ceilalti actionari ai companiei iesene detin 2,6392% actiuni, iar obiectul sau de activitate il reprezinta fabricarea placilor, foliilor, tuburilor si profilelor din material plastic.

    Sursa: Curentul, 3 mai 2005.

    mai mult

  • Doar o treime din emitentii BVB acorda dividende pe 2004

    Adevarul   

    ___
    Din totalul de 61 de societati cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), doar 19 au anuntat dividende pe 2004. Pentru majoritatea emitentilor, acordarea de dividende constituie o decizie dificila, drepturile actionarilor fiind vazute ca o povara ce preseaza bugetul firmei. Cel mult, distribuirea profitului catre actionari e interpretata ca o investitie in imagine.

    Drept urmare, si anul acesta vorbim de dividende de ordinul sutelor de lei sau, in foarte putine cazuri, de cateva mii de lei/actiune. Exista si exceptii, dar numai pentru titluri cu valori nominale de sute de mii de lei. Performera este societatea Turbomecanica, al carei PER este 12,68.

    Analistii pietei spun ca, si in acest an, a ramas neschimbata mentalitatea potrivit careia investitorul ar trebui sa urmareasca nu atat castigurile din dividende, cat pe cele provenite din evolutia preturilor, la Bursa - o teorie care ar putea fi valabila daca detinatorilor de titluri li s-ar oferi cel putin actiuni noi, in loc de dividende, in conformitate cu numarul si valoarea celor detinute l

    a termenul de referinta. Pe de alta parte, comparand valoarea dividendului ce se acorda pe 2004 cu pretul la care s-a vandut actiunea in ultima tranzactie (sa zicem, saptamana trecuta), ajungem la concluzia ca acea parte din profit ce se distribuie catre actionari este de cel putin 10 ori mai mica decat valoarea actiunii.

    Ceea ce i-a determinat pe analisti sa concluzioneze ca 'piata romaneasca de capital se mentine eminamente speculativa, cu investitii asociate exclusiv evolutiei valorii titlurilor'...

    SIF-urile dau intre 500 si 650 lei/actiune

    Societatile de Investitii Financiare (SIF) au hotarat, in recentele sedinte AGA, sa-si imparta profiturile sub forma de dividende, valoarea acestora osciland intre 500 lei/actiune (la SIF 1 - Banat-Crisana si SIF 4 - Muntenia) si, respectiv, 650 lei/actiune (la SIF 3 - Transilvania si SIF 5 - Oltenia). Detinatorii de titluri SIF 4 - Moldova vor primi drept dividende cate 600 lei/actiune.

    Sursa: Adevarul, 3 mai 2005.'

    mai mult

29.04.2005

  • BRD ridica la 10.000 lei valoarea unei actiuni, pentru denominare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD

    ___
    Operatiunea de majorare a capitalului social al BRD prin cresterea valorii nominale a unei actiuni existente pana la 10.000 de lei este o procedura pur tehnica, in urma careia banca nu va fi nici mai mult nici mai putin solida decat in prezent, afirma Patrick Gelin, presedintele director general al BRD-SocGen.

    'Nu avem nevoie sa aducem bani noi in banca. Este pur si simplu o procedura contabila pe care specialistii nostri au recomandat-o drept cea mai simpla solutie in perspectiva denominarii leului, fiind mult mai la indemana lucrul cu o valoare nominala care va putea fi usor convertita in lei noi', a declarat pentru ZF Patrick Gelin.

    In urma cu doua saptamani, dupa anuntul privind modalitatea de majorare a capitalului, actiunile BRD au pierdut peste 5% intr-o singura zi, actionarii minoritari ai bancii amendand astfel intentia conducerii de a nu oferi actiuni gratuite, asa cum se astepta piata.

    Actiunile BRD au incheiat sedinta bursiera de ieri la 44.000 lei/actiune in crestere de 1,6% fata de miercuri, dar fara a fi recuperat caderea anterioara. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica astfel la 1,69 miliarde de euro.

    Astazi este programata o prima convocare a Adunarii Generale a Actionarilor BRD, in cadrul careia managementul va propune majorarea capitalului cu 2.787,61 miliarde lei, pana la 6.969,01 miliarde lei, prin incorporarea
    rezervelor constituite din profitul net (2.416,7 miliarde de lei) si a unor diferente aferente disponibilitatilor in devize (370,88 miliarde lei).

    Practic, operatiunea va avea drept rezultat cresterea valorii nominale a unei actiuni de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, pentru ca apoi prin consolidarea a cate doua actiuni sa rezulte o actiune cu valoarea nominala de 10.000 de lei. Adica in loc de doua actiuni cu valoarea de cate 3.000 de lei, un investitor va avea o singura actiune, cu valoarea nominala de 10.000 de lei vechi, respectiv 1 leu nou.

    'Aceasta procedura nu va avea nici o incidenta asupra actionarilor, care nu vor fi nici mai bogati nici mai saraci. Stim ca romanii sunt sensibili la aspectele legate de capitalul social, insa politica noastra nu este sa avem un capital cat mai mare, ci sa-l utilizam cat mai bine', afirma Gelin.

    El spune ca BRD prefera sa lucreze la un grad de solvabilitate cat mai apropiat de pragul minim de 12% cerut de BNR, adica sa acorde cat mai multe credite in economie. 'Din punctul nostru de vedere, este nejustificat sa ai o solvabilitate de 20%, de exemplu, pentru ca aceasta inseamna ca fondurile disponibile sunt prost utilizate. BRD se situeaza in jurul a 15% si suntem foarte multumiti de acest nivel, mai ales ca in Occident pragul este de 8%', a declarat presedintele bancii.

    AGA urmeaza sa aprobe si rezultatele financiare pe 2004, inclusiv valoarea dividendelor acordate. BRD a incheiat anul trecut cu un profit net de circa 91 milioane de euro si active totale de aproximativ 2,9 miliarde de euro, 2004 fiind declarat cel mai bun an de pana acum.

    Patrick Gelin considera ca bancile sunt neputincioase in fata problemei supralichiditatii in lei, atat timp cat ecartul dintre dobanzile la creditele in moneda nationala si cele la creditele in valuta se mentine in favoarea celor din urma. 'Din pacate, pana cand dobanzile nu se vor apropia vizibil, ne vom confrunta cu acest dezechilibru: preferinta pentru creditul in valuta, respectiv pentru depozite in lei', afirma Gelin.

    In privinta obiectivului BRD de a se implica mai mult pe piata finantarilor catre sectorul public, presedintele bancii spune ca marile proiecte care depind de stat sunt inghetate in ultima vreme, chiar daca unele erau deja incepute.
    Din punct de vedere strategic, BRD-SocGen nu exclude participarea la privatizarea CEC. 'Vom vedea. Ceea ce ma frapeaza este ca toata lumea vorbeste despre privatizarea CEC, dar nu avem in fata nici un calendar exact al procesului, cu conditii clare de participare', a declarat Patrick Gelin.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 aprilie 2005'

    mai mult

  • Petromidia estimeaza un profit net de 30,7 milioane dolari

    Curierul National   RRC

    ___
    Cifra de afaceri a Rafinariei Petromidia (Rompetrol Rafinare) ar putea urca in acest an cu 20 la suta, pana la 1,73 miliarde dolari, in timp ce firma estimeaza si o majorare importanta a profitului net cu 20 de milioane de dolari, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de actionarii societatii.

    In ceea ce priveste veniturile totale, valoarea anticipata este apropiata de cea a cifrei de afaceri, ajungand la 1,735 miliarde de dolari, cu 30,7 milioane peste nivelul cheltuielilor.

    Compania si-a stabilit si un buget de investitii de 90,2 milioane de dolari.

    Anul trecut, Petromidia a obtinut o cifra de afaceri de 1,44 miliarde de dolari, inregistrand si profit net, de 11,7 milioane de dolari, pentru prima data de la privatizare.

    Cea mai mare parte a profitului din 2004 va fi repartizata pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

    De altfel, profitul net a continuat sa creasca si in primul trimestru al acestui an, ajungand la 41 milioane de dolari, raportat la o cifra de afaceri consolidata de 469 milioane de dolari.

    Sursa: Curierul National, 29 aprilie 2005

    mai mult

  • Consiliul Concurentei va monitoriza piata de capital

    Curentul   

    ___
    Reprezentantii Consiliului Concurentei si cei ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) analizeaza mai multe posibilitati de cooperare, printre care realizarea unui program de informare si de formare a publicului, publicarea materialelor cu impact asupra pietei de capital sau a mediului concurential in revistele de specialitate ale celor doua institutii.

    Reprezentanti ai consiliului si ai CNVM au avut recent o intalnire de lucru, in cadrul careia au fost abordate modalitatile de realizare a schimbului de informatii si documente, organizarea unor actiuni promotionale privind libera circulatie a capitalului si diseminarea culturii concurentei.

    Oficialii din cadrul Consiliului Concurentei au sustinut faptul ca sunt interzise orice actiuni ale administratiei publice centrale, avand ca obiect sau putand avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei.

    Astfel, aplicarea unor prevederi ale actelor normative specifice domeniului de activitate nu trebuie sa aiba efecte negative asupra concurentei sau sa creeze discriminari intre agentii economici concurenti. In cazul in care se intampla acest lucru, institutia publica implicata trebuie sa se conformeze deciziei Consiliului Concurentei si sa restabileasca situatia pe piata. In acest context, reprezentantii celor doua institutii au convenit sa colaboreze la elaborarea actelor normative din domeniul pietei de capital, inclusiv prin solicitarea avizului conform al Consiliului Concurentei, atunci cand se emit acte normative cu incidenta in domeniul acestuia.

    Sursa: Curentul, 29 aprilie 2005

    mai mult

  • CEC-ul isi vinde scump brand-ul si traditia

    Cotidianul   

    ___
    Tot ce se stie oficial despre privatizarea CEC este ca urmeaza sa se vinda. Cea mai populara banca din Romania este rivnita pina acum de 12 potentiali cumparatori.

    Sistemul bancar romanesc mai are doua felii apetisante de oferit investitorilor straini. Daca la BCR se stie ca statul mai poate oferi la vinzare 37% dintre actiuni, in ce priveste Casa de Economii si Consemnatiuni, guvernul va trebui sa stabileasca in ce fel si cind se va vinde.

    Eugen Radulescu, presedintele CEC, spune ca toti competitorii care si-au anuntat intentia de a participa la privatizare, in numar de 12, sint foarte puternici. HVB, Raiffeisen, Erste Bank, Unicredito sint doar citeva exemple de nume cu greutate din lista celor care asteapta sa puna mina pe CEC. Grupul bancar care va prelua CEC va fi cunoscut pina la sfirsitul anului.

    O comoara de retea
    CEC are un capital social de 1.497 de miliarde de lei, peste 9.000 de salariati si o retea teritoriala formata din mai mult de 1.400 de unitati, aceasta din urma reprezentind atuul imbatabil pe care au pus ochii investitorii. „Avem o retea mai mare decit toate celelalte banci din Romania puse la un loc' - afirma presedintele CEC.

    Mai mult, Eugen Radulescu este de parere ca vinzarea CEC ar trebui sa includa o clauza pentru noul proprietar privind pastrarea unui anumit nivel de locatii. Pina la privatizare se va adopta o strategie de mentinere a numarului de unitati, singurele restructurari fiind prevazute la nivelul personalului, dar fara miscari ample.

    Presedintele bancii sustine ca BCR si CEC vor aduce mai multi bani din privatizare, daca intre cele doua procese va exista un anumit decalaj.

    Un nou statut
    Proprietarul CEC, adica Ministerul Finantelor, a trimis guvernului un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea statutului Casei de Economii. Modificarile vor permite CEC sa deruleze operatiuni de banca comerciala interzise de actualul statut.

    Chiar daca dobinzile oferite la depozite de CEC au fost mereu inferioare celor ale bancilor comerciale, banca de economii a avut un avantaj competitiv major, dat de garantia statului asupra depunerilor populatiei, dar si asupra dobinzilor aferente, prin Ministerul Finantelor. Acest avantaj se va pierde o data cu intrarea bancii pe miini private.

    CEC va intra in „rindul lumii' si din acest punct de vedere, depozitele bancare urmind sa fie garantate in limita prevazuta de Fondul de garantare a depozitelor bancare. CEC va trebui sa faca fata concurentei, prin competitivitatea produselor oferite clientelei.

    Sursa: Cotidianul, 29 aprilie 2005'

    mai mult

Pagina

inchide