Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.08.2006

  • Profitul Bancii Transilvania a stagnat in trimestrul al doilea

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca a castigat 8,92 mil. euro in perioada aprilie-iunie fata de 8,6 mil. euro in perioada similara a anului trecut.

    Banca Transilvania a inregistrat in trimestrul al doilea al acestui an o crestere a profitului net de doar 0,6% in lei si 3,7% in euro comparativ cu perioada similara a anului trecut, din cauza inaspririi conditiilor de pe piata bancara. Normele din ce in ce mai restrictive ale BNR, dar si investitiile realizate de banca in aceasta perioada pentru majorarea cotei de piata au fost principalii factori care au determinat diminuarea puternica a ritmului de crestere al profitului.

    Profitul net al bancii pe al doilea trimestru a fost de 31,35 mil. lei (8,92 mil. euro), comparativ cu 31,15 mil. lei (8,6 mil. euro) in trimestrul al doilea din 2005.

    'Sunt mai multi factori care au afectat rezultatul financiar al Bancii Transilvania in trimestrul al doilea. Volatilitatea ridicata a pietei de capital, scaderea marjelor de dobanda, dar si concurenta tot mai mare si lupta pentru cote de piata si-au pus amprenta asupra rezultatelor. In plus, reglementarile BNR au franat ritmul de crestere al pietei', a declarat Robert Rekkers, directorul general (CEO) al Bancii Transilvania.

    Pe primele sase luni ale anului Banca Transilvania a raportat un castig net de 58,7 milioane de lei (16,58 mil. euro), in crestere cu 13% in lei si 16% in euro comparativ cu aceeasi perioada a lui 2005. In primul trimestru, profitul net al bancii inregistrase o crestere de 31% in lei fata de primele trei luni ale anului trecut.

    Profitul raportat de banca s-a incadrat in estimarile analistilor de pe piata de capital, ale caror prognoze au oscilat intre 57 mil. lei (16 mil. euro) si 67 mil. lei (18,9 mil. euro).

    Daca profitul net al Bancii Transilvania aproape a stagnat in trimestrul al doilea, activele bancii au crescut cu aproape 19% in lei, atingand 6,25 mld. lei (1,75 mld. euro ) la finele lunii iunie. Datorita acestei cresteri de activ, Banca Transilvania a urcat de pe locul 9 pe locul 5 in topul bancilor din Romania, cu o cota de piata de 4,34%.

    'Am realizat investitii foarte mari pentru a ne creste cota de piata, prin extinderea retelei teritoriale, upgradarea sistemului informatic si promovare. Este important sa ne crestem cota de piata pentru a ocupa o pozitie strategica in sistemul bancar, totusi nu vom sacrifica profitul pentru a atinge acest obiectiv', a precizat Rekkers.

    Pentru acest an, Banca Transilvania si-a bugetat un profit brut de 132 milioane de lei (37,2 mil. euro la un curs mediu de 3,55 lei/ euro - n. red.), cu 20% mai mare comparativ cu profitul brut realizat in 2005.

    Banca Transilvania s-a orientat in acest an in special pe segmentul IMM-urilor si pe segmentul de retail. Banca a deschis in prima jumatate a acestui an 61 de unitati noi, reteaua teritoriala a bancii atingand la sfarsitul lunii iunie 276 de unitati.

    La Bursa, actiunile Bancii Transilvania au stagnat ieri, in asteptarea rezultatelor financiare, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 1,07 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la aproximativ 1,1 mld. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 august 2006'

    mai mult

  • Erste Bank nu va putea majora capitalul BCR fara acordul SIF-urilor

    Gandul   EBS

    ___
    Erste Bank va avea posibilitatea sa majoreze capitalul social al BCR inainte de listarea la bursa a titlurilor bancii romanesti numai cu acordul celor cinci societati de investitii financiare (SIF), sau in cazuri cerute de normele de prudentialitate si alte cerinte legale. Prevederea este inscrisa pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor BCR convocata pentru vineri, 4 august.

    Actionarii vor modifica statutul bancii, varianta propusa stabilind mentinerea majoritatii de 75% doar pentru cateva probleme punctuale, cum este si majorarea capitalului bancii. De asemenea, nu este conditionata de obtinerea a 75% din voturi, cresterea capitalului social necesara pentru realizarea unei oferte publice primare de actiuni, in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti. Acordul SIF-urilor va mai fi necesar pentru decizii care privesc reorganizarea, consolidarea sau actele de dispozitie cu privire la activele imobilizate a caror valoare reprezinta mai mult de 25% din fondurile proprii ale BCR. Deciziile vor fi adoptate cu voturile a 75% din capitalul social si pentru fuziunea BCR cu orice alta societate comerciala sau divizarea bancii, lichidarea si dizolvarea BCR, sau mutarea sediului social al bancii. Consiliul de Supraveghere va fi format din sapte membri, numiti pe termen de trei ani, cu posibilitatea de a fi alesi pe noi perioade de trei ani.

    In perioada in care cele cinci SIF detin impreuna cel putin 20% din capitalul social, doi candidati vor fi nominalizati de societatile de investitii, care actioneaza impreuna pentru acest unic scop. Ceilalti cinci membri vor fi propusi de actionarul majoritar, Erste Bank, dintre acestia urmand sa fie ales presedintele Consiliului de Supraveghere.

    In noul statut va fi stipulat ca, in limitele permise de prevederile legale si regulamentele Bancii Nationale a Romaniei, cel putin 40% din profitul anual net, stabilit in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, va fi aprobat pentru a fi distribuit actionarilor cu titlu de dividende.

    Toate cele trei puncte, respectiv majoritatea de 75%, structura Consiliului de Supraveghere si modul de distribuire a profitului sunt valabile cu doua conditii cumulative: SIF-urile detin un pachet de peste 25% si actiunile BCR nu sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Gandul, 3 august 2006

    mai mult

  • Grupul Rompetrol: cifra de afaceri de 2,7 miliarde dolari, in primul semestru

    Curierul National   

    ___
    Grupul Rompetrol a inregistrat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de 2,7 miliarde de dolari, in crestere fata de valoarea inregistrata in primele sase luni ale anului trecut (1,06 miliarde dolari), cat si fata de rezultatul obtinut in intregul an 2005, cand era de de 2,4 miliarde dolari.

    Rompetrol Rafinare, principala companie din Romania a Grupului, a obtinut in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri consolidata de peste un miliard de dolari, cu 17% mai mult decat in intervalul ianuarie - iunie 2005. Profitul operational consolidat al Rompetrol Rafinare a fost de 50 milioane de dolari. 'Pierderea neta pentru semestrul I, de 6 milioane USD, s-a datorat in principal diferentei de curs valutar negative nerealizate aferenta datoriei denominate in euro (USD 7 milioane) comparata cu diferenta de curs valutar pozitiva de 15 milioane dolari din semestrul I 2005', transmite compania.

    In acelasi interval, profitul operational consolidat al grupului a atins 63 milioane dolari, iar rezultatul net al primului semestru din 2006, incluzand dobanzile si amortizarile, a avut o pierdere de 6 milioane dolari.

    'Factorii care au influentat performantele financiare din primul trimestru au fost, in majoritate, exceptionali si nu s-au mai regasit in situatiile din perioada aprilie-iunie 2006. Piata interna s-a aliniat mai rapid la cotatiile internationale ale petrolului, ceea ce a dus la corectarea efectelor negative observate in primele trei luni asupra marjelor de rafinare realizate in Romania', transmite compania.

    Sursa: Curierul National, 3 august 2006'

    mai mult

02.08.2006

  • Alro a dat dividende de 2,4 mil. euro Fondului Proprietatea

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ALR

    ___
    Producatorul de aluminiu Alro Slatina a platit Fondului Proprietatea dividende aferente anului 2005 in valoare de 8,73 mil. lei (2,4 mil. euro). Actionarii Alro au stabilit pretul unui dividend brut pe actiune la 0,1370 lei. Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 115,3 mil. lei (32 mil. euro) si a raportat o cifra de afaceri de 1,61 mld. Lei (447,2 mil. euro). Pentru acest an, firma si-a bugetat realizarea unor investitii de circa 35 mil. dolari, pentru cresterea capacitatii de productie de la 240.000 tone in 2005 la 420.000 de tone de aluminiu anual, pana in 2010. Alro a investit in ultimii trei ani suma de 165 mil. dolari, in special in modernizarea liniilor de productie si in protectia mediului. Investitiile realizate anul trecut au depasit valoarea de 25 mil. dolari. Alro este cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din Romania, avand o capacitate de productie instalata de peste 260.000 de tone anual.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 august 2006

    mai mult

  • Compania Kandia - Excelent nu incalca legile concurentei

    HotNews.ro   

    ___
    Consiliul Concurentei a anuntat, marti, incheierea investigatiei asupra companiei Kandia-Excelent, in urma cereri de dispensa inaintate de partile implicate. Reprezentantii institutiei spun ca aceste contracte incheiate intre compania Kandia-Excelent si distribuitorii sai nu incalca prevederile legii concurentei.

    Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, in cadrul analizei efectuate s-a constatat ca pe piata ciocolatei si a produselor din ciocolata, pe piata produselor din zahar cat si pe piata produselor de patiserie, contractele incheiate de catre Kandia - Excelent cu partenerii sai indeplinesc conditiile din legislatia concurentei privind intelegerile verticale, intre care si conditia cotei de piata.

    Intelegerile verticale reprezinta acordurile pentru vanzarea si cumpararea unor bunuri sau servicii incheiate intre agenti economici care opereaza la niveluri diferite ale lantului productie - distributie.

    Cererea de dispensa este o procedura legala la dispozitia agentilor economici care au incheiat contracte ce contin restrictionari ale concurentei, dar care pot beneficia si de exceptarea de la intedictia prevazuta de lege de a incheia astfel de contracte.

    La primirea unei cereri de dispensa, Consiliul Concurentei deschide o investigatie in cadrul careia sunt analizate efectele contractelor asupra mediului concurential de pe piata in cauza.

    Compania Kandia - Excelent a inregistrat in anul 2005 o cifra de afaceri de 124,6 milioane de lei noi, iar in primul trimestru din acest an a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 28 de milioane de lei noi.

    Sursa: hotnews.ro, 2 august 2006

    mai mult

  • Petrom isi darima benzinarile

    Cotidianul   SNP

    ___
    Compania prefera sa nu-si vinda statiile pe care le inchide, ci sa le demoleze.

    Petrom a inchis, din 2005 pina acum, 50 de benzinarii, care vor fi demolate, iar terenul aferent acestora va fi scos la vinzare, in cazul in care el nu va mai fi folosit de catre companie, potrivit oficialilor firmei. La cele 50 se mai adauga si alte zece benzinarii mobile.

    „Benzinariile au fost inchise din cauza neindeplinirii standardelor minime. Au fost avute in vedere aspecte de natura tehnica, precum protectia mediului, siguranta angajatilor, caile de acces, dar si alte conditii, precum nivelul vinzarilor“, informeaza compania.

    Petrom spune ca, „in cazul benzinariilor care nu vor intra in programul de demolare in vederea reconstruirii, se va incerca o valorificare optima a terenurilor“. Compania mai declara: „Daca aceste terenuri nu vor putea fi utilizate de catre companie, ele vor fi, cel mai probabil, scoase la vinzare prin licitatie publica, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare“.

    Petrom nu a vindut insa nici o benzinarie. Intrebat de ce compania prefera sa le demoleze in loc sa le vinda, directorul de comunicare al companiei, Gabriel Nastase, ne-a spus ca „aceasta este politica firmei: daca o benzinarie nu poate fi rentabila pentru noi, nu o vindem concurentei“.

    Ce s-a schimbat

    Petrom detine, in prezent, 550 de benzinarii, potrivit ultimelor date furnizate de companie. Managementul austriac al companiei a anuntat ca 250 dintre ele vor fi redesenate si vor functiona sub sigla PetromV. De fapt, cu exceptia numelui si a culorilor, statiile vor arata indentic cu benzinariile OMV. Chiar si restaurantul din incinta statiei se numeste la fel.

    Pe linga cele 550 de statii, Petrom a achizitionat de la patronul sau, OMV, toata reteaua acestuia din Romania, Serbia, Muntenegru si din Bulgaria. Pe cele 178 de statii Petrom a platit 234 de milioane de euro. Benzinariile nu si-au schimbat insa numele, raminind la denumirea OMV.

    Sistemul de distributie al Petrom a mai suferit inca o transformare: o parte din statii au iesit din administrarea companiei: astfel, 70 de benzinarii sint operate in sistemul full-agency, implementat de companie anul trecut si importat din Vest, unde se practica la scara larga. Asta inseamna ca Petrom desemneaza gestionarea statiei unui tert, care o opereaza in numele companiei, dupa ce plateste o garantie, primind un procent din vinzarile statiei. Oficialii companiei au anuntat ca o statie operata in acest sistem vinde cu 10-15% mai mult decit una obisnuita.

    Sursa: Cotidianul, 2 august 2006

    mai mult

01.08.2006

  • Biofarm: 8 mil. euro afaceri, in crestere cu 18%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 8 mil. euro (29 mil. lei), in crestere cu 18,6% si un profit net de 2,1 mil. euro (7,53 mil. lei), nivel comparabil cu castigul realizat la jumatatea anului trecut, informeaza compania. Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata de lansarea de produse, imbunatatirea prezentei pe piata a produselor existente in portofoliul companiei si de cresterea volumului de desfacere, atat in Romania, cat si pe alte piete, informeaza compania.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 august 2006

    mai mult

  • Erste mai face un pas pentru preluarea BCR

    Wall-Street.ro   EBS

    ___
    Erste Bank a obtinut acordul autoritatilor pietelor financiare si competitionale din Romania si Austria pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si asteapta lamurirea ajutorului de stat, aprobarea privatizarii si modificarea statutului a anuntat, luni, Andreas Triechl, presedintele Erste.

    Erste si-a prezentat ieri la Viena rezultatele financiare pe primul semestru al anului 2006 si a anuntat etapele ramase pana la preluarea definitiva a Bancii Comerciale Romane (BCR), care se va finaliza in luna septembrie, potrivit raportului prezentat de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.Pana acum, s-a obtinut acordul autoritatilor de supraveghere din Romania - Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Consiliul Concurentei, arata raportul Erste. si autoritatie cu competenta in materie din Austria, adica Autoritatea Pietelor Financiare si Comisia Concurentei, si-au dat acordul pentru preluarea bancii romanesti. Inca trei pasiRaman insa inca trei etape de realizat, arata raportul citat de NewsIn. Mai intai, Consiliul Concurentei din Romania, in conformitate cu directivele Comisiei Europene, trebuie sa aprobe masurile compensatorii ale statului roman in privinta chestiunilor ramase in suspensie dupa lichidarea Bancorex si preluarea unei parti a activelor de catre BCR, se mai arata in raport. Este necesara si convocarea adunarii generale a actionarilor BCR, in care sa se statueze schimbarea in cadrul actionariatului bancii, dar aceasta este deja prevazuta sa aiba loc pe 4 august.Parlamentul roman trebuie mai apoi sa aprobe actul guvernamental prin care se incheie vanzarea, iar acest lucru nu se va putea realiza inainte de luna septembrie, cand incepe noua sesiune parlamentara, arata raportul Erste Bank. Dupa aceasta etapa, banca austriaca va putea deveni efectiv proprietara pachetului majoritar de actiuni. Aproape 450 milioane de euro profit in H1Erste Bank a inregistrat, in prima jumatate al anului, un profit net de 448,7 milioane euro, in crestere cu 33,7 % fata de aceeasi perioada a lui 2005, potrivit datelor bancii. In aceeasi perioada, veniturile operationale au crescut cu 10 %, cifrandu-se la 2,33 miliarde euro. Cheltuielile administrative au ajuns la 1,4 miliarde euro, in crestere cu 6,2 %.Majorarea de capital de 2,9 miliarde euro, incheiata la finele primului trimestru al anului, a determinat scaderea rentabilitatii capitalului angajat de 19 %, in anul financiar 2005, la 13,9 % in prezent. in prima jumatate din 2006, totalul activelor bancii a crescut cu cinci %, ajungand la 160,2 miliarde euro.Rezultatul pe actiune a crescut de la 1,40 euro, in perioada similara a anului anterior, la 1,52 euro, in prima jumatate din 2006. Rentabilitatea capitalului Tier 1 atinsese la 30 iunie 2006 valoarea de 9,8 %, fata de 6,8 % la sfarsitul lui 2005, iar rata solvabilitatii a crescut la 13,5 %, fata de 11 % la sfarsitul lui 2005. Valoarea minima legala a acestui indice este stabilita la 8 %. Pentru perioada 2005-2009, managementul grupului previzioneaza o crestere anuala medie de peste 20% a profitului net, dupa scaderea cotei alocate actionarilor minoritari. Managementul grupului Erste Bank estimeaza o crestere de peste 20% a profitului net anul acesta, fara a lua in calcul efectele produse de preluarea BCR. Desi rezultalele comunicate, luni, de conducerea bancii erau asteptate de pietele financiare, faptul ca, incepand cu cel de-al patrulea trimestru din 2006, rezultatele BCR vor fi incluse in bilantul consolidat al Erste va duce la o sporire a riscului pentru investitori, potrivit companiei germane de consultanta financiara WestLB, citata de Dow Jones Newswires.

    Sursa: Wall-Street, 1 August 2006

    mai mult

  • Afacerea din Romania a cehilor de la Zentiva a crescut de 14 ori

    Curierul National   SCD

    ___
    Producatorul ceh de medicamente Zentiva a afisat, ieri, vanzari mai mari cu 51% in primul semestru din 2006, fata de aceeasi perioada a anului trecut, obtinute in principal pe seama cresterii de 14 ori a afacerii din Romania, a anuntat compania in raportul financiar semestrial, potrivit NewsIn.

    Preluarea Sicomed de producatorul ceh de medicamente Zentiva a urcat vanzarile din Romania cu 1.412%, la 38 milioane euro pe primul semestru. Mai mult, 58,8% din vanzarile Zentiva pe piata romaneasca sunt marcile proprii ale producatorului ceh, in valoare de 22,6 milioane euro, restul de 42% fiind diferite produse ale Sicomed.

    Profitul net destinat actionarilor a scazut cu 9,8% pana la 31,2 milioane euro, sub asteptarile analistilor, din cauza unor investitii mai mari in vanzari si promovarea produselor, a maririi costurilor dobanzilor si a pierderilor din piata valutara.

    De fapt, costurile asociate promovarii produselor au crescut cu 30% in prima jumatate a anului, arata analistii de la Wood&Company. 'Doar in Romania, Zentiva a avut, de la inceputul anului, 200 de reprezentanti de vanzari care au promovat 20 de medicamente noi din portofoliul companiei cehe', a spus analistul Bram Buring de la banca de investitii ceha Wood& Company

    In primul semestru din 2006, Zentiva a avut vanzari totale de 226 milioane euro, la care filiala din Romania a contribut cu 38 milioane euro. 'In Romania, care este acum a doua piata mare a noastra, continuam sa ne consolidam prezenta in piata prin introducerea unor marci de medicamente cu succes international si ne asteptam, ca efect al acestor eforturi, sa mentinem in viitor rezultate bune', a declarat presedintele Zentiva, Jiri Michal.

    Sursa: Curierul National, 1 august 2006
    '

    mai mult

31.07.2006

  • Datoriile neplatite de CFR au tras in jos profitul Apcarom la sase luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de echipamente de cale ferata VAE Apcarom a obtinut, in primul semestru al anului, un profit net de 2 milioane de lei (0,58 mil. euro), in scadere cu 42% fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut.

    Compania a reusit sa treaca pe profit in trimestrul al doilea, dupa ce la finalul lunii martie inregistra o pierdere de 1,48 milioane de lei (0,4 milioane de euro).

    Apcarom a avut in primele sase luni afaceri de 24,7 milioane de lei (aproximativ 7 mil. euro), in scadere cu 14% fata de perioada ianuarie-iunie din 2005.

    Conducerea companiei spune ca scaderea profitului se datoreaza mai ales intarzierii platii de catre CFR, principalul client, a datoriilor fata de Apcarom.

    Societatea nu a incheiat pana in acest moment contractul anual cu CFR, potrivit oficialilor Apcarom.

    'Datoriile CFR fata de noi au atins un maximum istoric, ridicandu-se la 22 milioane de lei (peste 6 milioane de euro - n.red). Acestea sunt datorii aferente anului fiscal trecut si lucrarilor derulate pe parcursul acestui an. Ce am inteles este ca Ministerul de Finante trebuia sa plateasca catre CFR Calatori ceea ce subventioneaza statul la pretul biletelor. Acesti bani in cea mai mare parte nu au venit, iar cu restul care a venit, CFR Calatori isi plateste in primul rand furnizorii directi, iar infrastructura, atunci cand se poate', a precizat Vintila Mocanu, directorul general al VAE Apcarom. Conducerea societatii spune ca se asteapta totusi ca aceste creante sa fie incasate in urmatoarele luni, 'neexistand un risc semnificativ de neincasare in acest caz'.

    Anul trecut, livrarile catre CFR au reprezentat 60-70% din afacerile Apcarom. In acest an, aceste livrari sunt asteptate sa nu detina o pondere mai mare de 30% in cifra de afaceri a companiei, in conditiile in care Apcarom a inceput sa furnizeze aparate de cale in cadrul lucrarilor de reabilitare a Coridorului paneuropean pe sectiunile Baneasa-Fundulea si Fetesti-Constanta.

    'Pe sectiunea Fetesti - Cernavoda valoarea contractului se ridica la 11 milioane de euro, in timp ce pe Baneasa-Fundulea contractul este de 4 milioane de euro. Aceste contracte se vor derula pe perioada urmatorilor trei ani', a spus Mocanu. El a mai precizat ca Apcarom participa in prezent la o serie de licitatii pentru a furniza echipamente de cale de tramvai in Bucuresti. Apcarom este firma care a furnizat in trecut echipamentele de cale pentru linia de tramvai 41 din Bucuresti.

    Oficialii Apcarom spun ca vor reusi sa realizeze la finalul anului indicatorii bugetati la inceputul anului.

    'Sigur vom atinge cifrele bugetate pentru acest an', spune Mocanu. Pentru 2006, Apcarom si-a bugetat un profit net de 4,2 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 50,78 milioane de lei.

    Apcarom este controlata de grupul austriac VAE Aktiengesellschaft, detinut la randul lui de Voestalpine.

    Actiunile societatii sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,535 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 11,1 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 iulie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide