20.07.2006
-
Fondul Proprietatea a preluat 19,9% din WTC Bucuresti
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Fondul Proprietatea a intrat in structura actionariatului societatii World Trade Center (WTC) Bucuresti, care detine hotelul de patru stele Sofitel, dupa ce a preluat pachetul de actiuni de 19,9% detinut anterior de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Potrivit unui anunt al WTC, inlocuirea AVAS cu Fondul Proprietatea a fost aprobata de actionarii companiei, avand in vedere transferul de actiuni intervenit intre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Fondul Proprietatea in baza legii 247/2005 si a hotararii de Guvern privind infiintarea fondului.
In urma acestei operatiuni, capitalul social al WTC ramane neschimbat, avand o valoare de 78,7 milioane de lei (21,8 mil. euro).
Actionarii companiei sunt Fondul Proprietatea (19,9%), Bouygues Batiment International (21,5%), Debarth (20,2%), Financiara SA (7,9%), Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (6,2%), Astra (5,7%), Municipiul Bucuresti (5,1%), TC Carpati (3,4%), Tarom (2,6%), SIF Muntenia (2,6%), Pullman International Hotels (2,5%), Uniunea Nationala a Cooperativelor de Consum si Credit Centrocoop (1,7%), Uniunea Cooperativelor de Consum si Credit Federalcoop (0,05%), Exfor SA (0,2%).
WTC Bucuresti a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 54,3 milioane de lei (15 mil. euro), cu circa 15% mai putin decat in 2004, si pierderi de aproximativ 8 milioane de lei (3,2 mil. euro).
Totodata, la finele anului 2005, compania avea o datorie de peste 60 de milioane de euro catre AVAS.
WTC Bucuresti a fost infiintat in 1994, ca societate mixta, in care partea romana detinea 55% din actiuni, restul fiind in proprietatea unor companii franceze. Complexul World Trade Center include, printre altele, hotelul Sofitel, spatii de birouri, sali de conferinte si o galerie comerciala.
World Trade Center avea pana anul trecut in portofoliu hotelul Sofitel, Clubul Francez si Satul Francez.
Hotelul, cotat la patru stele, se afla in competitie si cu jucatorii de pe segmentul de cinci stele, in special Crowne Plaza, care se afla in imediata apropiere a acestuia. Tot in zona se afla hotelurile Best Western Parc, dar si complexul Turist, care va fi deschis sub brand Ramada la inceputul anului viitor.
Sofitel, cu 202 camere, a inregistrat o crestere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri in anul 2005, pana la valoarea de 8,4 mil. euro, ceea ce a depasit previziunile facute de conducere la inceputul exercitiului financiar.
Cei mai importanti actionari
Bouygues Batiment International - 21,5%
Debarth - 20,2%
Fondul Proprietatea - 19,9%
Financiara SA - 7,9%
Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti - 6,2%.
Sursa: Ziarul Financiar, 20 iulie 2006. -
Vosganian propune ca numai firmele de stat care alimenteaza Fondul Proprietatea sa fie listate la Bursa
Gardianul
___
Presedintele Comisiei de Buget Finante din Senat, Varujan Vosganian, a solicitat ieri, int-o intalnire la Ministerul Finantelor, ca legislatia care reglementeaza activitatea Fondului Proprietatea sa fie modificata, astfel incat doar firmele de stat incluse pe lista celor care alimenteaza Fondul sa fie obligate sa se listeze la Bursa. „Trebuie listate doar firmele de stat, cele private nu au nici un interes sa fie listate. Pana la sfarsitul acestei luni, modificarile legislative trebuie adoptate de catre Guvern“, ne-a declarat Vosganian.
Fondul Proprietatea nu are sustinere politica
Varujan Vosganian este de parere ca asumarea politica in ceea ce priveste Fondul Proprietatea este inegala. „Guvernul nu a aprobat modificarile legislative pana acum, pentru ca a existat o criza institutionala, au fost alegeri... Fondul nu se bucura nici de sustinere politica, coordonarea dintre ministerele responsabile de buna functionare a fondului nu a fost tocmai buna. Intr-un cuvant, asumarea politica in ceea ce priveste fondul a fost inegala“, a declarat seful Comisiei de Buget Finante. In ceea ce priveste reclama la Fondul Proprietatea, Vosganian nu este de acord cu difuzarea ei, deoarece „problema fondului nu este ca proprietarii nu isi cunosc drepturile, ci ca autoritatile locale au un ritm ineficient de stabilire a celor care au dreptul sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea. Din incompetenta sau rea-vointa, amana rezolvarea dosarelor de restitutie“.
Proprietarii deposedati abuziv continua criticile
Presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv, Maria Teodoru, a declarat ca fostii proprietari resping in continuare ipoteticele despagubiri de la Fondul Proprietatea. „Nici una din sursele de alimentare nu ni se pare suficient de rentabila incat sa poata participa la despagubiri. Se face reclama la cateva societati rentabile, care refuza sa-si dea procentajul cu care era stabilit sa participe. Celelalte firme sunt falimentare, sunt societati pe care statul nu a reusit sa le vanda. Restul surselor de alimentare ar urma sa vina din datoriile pe care diferite state le au fata de Romania. Sa fim seriosi....Cine are creante fata de Romania? Statele sarace, cum ar fi Irakul. Sunt datorii de pe vremea lui Ceausescu, pe care statul nu a reusit sa le recupereze atata timp. Mai mult decat atat, 80% din datoria pe care Irakul a avut-o fata de Romania a fost stearsa. Restul de 20% din bani ar urma sa ii primim esalonat, pe o perioada de 30 ani. Noi nu suntem brokeri, jucatori pe bursa, din asociatia noastra fac parte in special persoane varstnice. Ei ar vinde aceste actiuni - desi noi ii sfatuim sa nu participe la Fondul Proprietatea - la un pret foarte mic, poate la 20% din valoarea lor. Sunt in varsta, nu mai au timp sa urmareasca piata si sa le vanda intr-un moment favorabil“, a precizat Maria Teodoru.
Ceausescu, mai bun decat Tariceanu
In opinia Mariei Teordoru, „nici comunistii nu au procedat asa cum procedeaza actualul Guvern. Ceausescu nu vindea proprietatile pe o nimica toata, nu existau atatea abuzuri. Problema proprietarilor de drept a devenit intre timp problema intregii natiuni. De ce? Pentru ca proprietati care valorau sute de mii de euro au fost vandute pe cateva zeci de mii unor inalti demnitari. Diferenta dintre pretul real si pretul platit pentru ele este suportata de la bugetul de stat, adica din buzunarul contribuabililor, mai exact din buzunarul nostru“, a explicat Maria Teodoru.
Firmele din MEC nu vor sa dea dividende la fond
Fondul Proprietatea va primi dividendele aferente anului 2005 de la firmele la care Ministerul Economiei si Comertului a fost actionar unic numai daca vor incheia cu ministerul un acord privind distribuirea dividendelor, sau daca va aparea un act normativ cu putere de lege care sa reglementeze acest aspect. In caz contrar, respectivele societati vor plati toate dividendele in contul fostului actionar unic. Fondul Proprietatea a actionat in instanta in ultimele saptamani Oil Terminal si Conpet Ploiesti pentru neplata dividendelor aferente anului trecut. La ambele companii, actionar majoritar este MEC.
Sursa: Gardianul, 20 iulie 2006. -
Siveco ar vrea la Bursa din 2009
Curierul National
___
Compania Siveco ar putea fi listata la Bursa din 2009, daca Intel Capital si Polish Enterprise Fund V, actionari ai societatii, nu isi vor vinde integral participatiile pana in 2008, conform actului constitutiv al Siveco. Actionarii vor evalua posibilitatea demararii formalitatilor legale pentru pregatirea listarii la o Bursa de Valori a companiei. 'Este vorba de o Bursa de Valori care desfasoara un volum consistent de tranzactii, iar procesul de selectare va fi influentat de evaluarile pe care actionarii le vor face in urmatoarea perioada pe piata bursiera', transmite un comunicat al companiei. 'Intr-adevar, listarea la Bursa este un deziderat pentru Siveco Romania in urmatorii ani. Aceasta decizie, fiind una foarte importanta pentru companie, se va lua numai atunci cand vom fi pregatiti pentru acest pas', a mai precizat compania.
Conform actului constitutiv al societatii, cei doi actionari, Intel Capital si Polish Enterprise Fund V, pot decide vanzarea actiunilor detinute la companie, dupa 36 de luni de la executarea actului constitutiv. Daca Intel Capital si PEF V decid vanzarea participatiilor, ceilalti actionari vor avea dreptul sa se alature operatiunii si se vor obliga sa vanda daca cei doi investitori vor inainta o solicitare in acest an. Daca unul sau mai multi din ceilalti sase actionari primesc oferte de achizitionare de la o terta parte si o accepta, Intel Capital si/sau PEF V vor avea dreptul sa se alature procesului de vanzare.
De la casa romaneasca de software, la lider european
Compania estimeaza ca in urmatorii cinci ani sa evolueze de la statutul de cea mai importanta casa romaneasca de software la cel de integrator software regional, iar in zece ani Siveco intentioneaza sa devina lider la nivel european.
'Pentru a atinge aceste obiective se are in vedere un ritm de crestere a cifrei de afaceri si a profitului superior pietei. Se va pastra proportia de 50% export, 50% activitate pe piata interna. De asemenea, se vor intensifica investitiile in cercetare si dezvoltare urmarindu-se lansarea de noi produse cu potential mare de valorificare comerciala', se arata in comunicatul companiei.
In plus, Siveco intentioneaza sa imbunatateasca procesele organizationale, precum si managementul resurselor umane. De asemenea, societatea isi propune sa devina un partener strategic pentru companii precum Intel, HP, IBM, Oracle, Bull sau Microsoft, cu care este partenera in prezent.
Anul acesta managementul companiei a propus o crestere a cifrei de afaceri de 20%, la peste 45 milioane de dolari. In 2005, societatea a raportat o cifra de afaceri de 37,6 milioane de dolari, din care 66% provine de la clienti interni, iar diferenta de la companii externe.
In portofoliul de clienti, segmentul privat detine o pondere de 60% din total. Capitalul social al companiei de software este de 120.000 de lei, impartit in 187.290 de actiuni cu o valoare nominala de 0,64 lei/titlu.
Infiintata in anul 1992, Siveco este una dintre cele mai importante companii autohtone de software. Principalii actionari ai sai sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 42,2%, PEF V cu 22,5%, Intel Capital cu 10% din actiuni, Irina Socol - 10,976%, Alexandru Radasanu - 7,62%, Siveco Romania - 3,74%, Florian Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,136% si Aurora Crusti - 0,136% din actiunile emise de companie.
Sursa: Curierul National, 20 Iulie 2006 .'
19.07.2006
-
SIF Oltenia si Banat-Crisana sunt peste buget la jumatatea anului
ZF RO - FONDURI MUTUALE LION
___
SIF Oltenia a obtinut dupa primul semestru al anului un profit net de 91,5 milioane de lei (25,8 milioane de euro), cel mai ridicat castig dintre cele patru societati de investitii financiare care au prezentat pana in prezent rezultatele financiare la sase luni. Castigul SIF Oltenia este cu 70% mai ridicat comparativ cu rezultatul din perioada similara a anului trecut si cu 30% peste nivelul bugetat pentru intreg anul.
Un profit peste buget a mai raportat si SIF Banat - Crisana. SIF Muntenia nu a prezentat pana in acest moment datele pe primul semestru, dar probabil si aceasta societate va obtine un castig peste buget la finalul lunii iunie, in conditiile in care dupa primele cinci luni ale anului era foarte aproape de nivelul bugetat pentru tot anul.
Castigul SIF Oltenia este doar in usoara crestere, de 4,6% fata de nivelul de la sfarsitul lunii mai, de 38 milioane de lei (10,8 milioane de euro), in conditiile in care societatea a incasat in mai cele mai importante dividende, de la banci si Petrom. Numai de la BCR si BRD, SIF-urile trebuia sa primeasca dividende de peste noua milioane de euro.
'In luna mai am incasat dividendele de la BRD, BCR si Petrom. Luna trecuta, cele mai importante surse de venit constituindu-le profitul din vanzarea pachetului majoritar la Avicola Tartasesti si din retragerea de la Elpreco', a precizat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.
Potrivit conducerii societatii, profitul SIF Oltenia in urma tranzactiei de 14,56 milioane de lei, prin care a vandut pachetul de la Avicola, s-a ridicat la 9 milioane de lei, cea mai mare parte a acestuia fiind inregistrata in aprilie, iar restul luna trecuta.
Tot in iunie, SIF Oltenia a mai incasat si 6 milioane de lei, in urma retragerii din societatea Elpreco, in cadrul procesului de delistare in care se afla aceasta. SIF Banat - Crisana, care ajunsese prima la profit dupa primele cinci luni ale anului, in urma vanzarii pentru 24,5 milioane de lei (aproape 7 milioane de euro) a pachetului de actiuni detinut la producatorul de tevi Silcotub Zalau, a obtinut la finalul lunii iunie un castig de 72,67 milioane de lei (20,5 milioane de euro), cu circa 46% mai ridicat fata de profitul din perioada similara a anului trecut.
Castigul acestei societati este cu 27% mai ridicat decat profitul net bugetat pentru acest an. Dupa primele cinci luni ale anului, SIF Banat-Crisana avea un profit de 64,6 milioane de lei (18,4 milioane de euro).
Celelalte doua SIF-uri care au mai raportat datele financiare la sase luni, SIF Moldova si SIF Transilvania, au obtinut castiguri de 26,15 milioane de lei (7,4 milioane de euro) si, respectiv, de 35,4 milioane de lei (peste 10 milioane de euro).
SIF Transilvania se afla la nivelul profitului net de la sfarsitul lui iunie cu 11,5% sub nivelul bugetat pentru tot anul si cu circa 1% peste profitul inregistrat in primele sase luni din 2005.
SIF Moldova are ceva mai mult de recuperat pana la a atinge profitul bugetat pentru acest an, castigul de la sase luni fiind cu 33% sub bugetul pe intreg anul. In acelasi timp, profitul raportat de aceasta societate este cu 47% mai redus fata de castigul din primul semestru al anului trecut.
La finalul lunii iunie, activul net unitar al SIF Oltenia era de 2,9059 lei/actiune, in timp ce in cazul celorlalte SIF-uri, valoarea activului net unitar era de 2,4811 lei/actiune (SIF Transilvania), 2,2381 lei/actiune (SIF Banat - Crisana) si, respectiv, de 2,1755 lei/actiune, pentru SIF Moldova.
La Bursa, SIF-urile au inregistrat ieri o crestere in medie de 2%, reconfirmand tendinta de crestere pe care au intrat de cateva saptamani.
Sursa: Ziarul Financiar, 19 iulie 2006.' -
Alro a incheiat contracte in grup de peste 22 mil. euro
ZF RO - FONDURI MUTUALE ALR
___
Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, a incheiat incepand cu anul trecut contracte in valoare de mai multe zeci de milioane de euro cu alte companii din cadrul grupului. Dintre acestea, 22 mil. euro este doar valoarea contractelor cu suma fixa, valoarea celorlalte contracte fiind indexata la pretul aluminiului sau al materiilor prime pe pietele internationale.
Alro a incheiat totodata si un contract pentru inchirierea de spatii de birouri cu societatea Rivergate SRL, in valoare de doua milioane de euro.
Grupul Alro include pe langa Alro Slatina si companiile Alprom Slatina, Alum Tulcea si casa de comert Conef Bucuresti.
Alro se afla in plin proces de fuziune cu Alum, fuziunea reprezentand o etapa a strategiei de integrare pe verticala aplicata de Marco Industries, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu. Grupul Marco Industries, inregistrat in Olanda, este detinut de omul de afaceri rus Vitali Masitschi.
Potrivit datelor prezentate de Alro, cele mai mari contracte au fost incheiate cu producatorul de alumina Alum Tulcea, principalul furnizor de materie prima al companiei. Alro a incheiat contracte cu Alum de circa 15,5 mil. euro, fara a include si contractele in care pretul depinde de evolutia metalului la bursa londoneza.
Dintre acestea, cel mai mare contract a fost incheiat la inceputul lunii martie a anului trecut si potrivit acestuia Alum va livra peste 2,5 milioane de tone de alumina calcinata in perioada 2006-2012, la un pret reprezentand 14,75% din cotatia la bursa din Londra.
Plata ar urma sa se faca in avans la finalul fiecarei luni pentru marfa care se va livra in luna urmatoare.
Pe Bursa, capitalizarea Alro este de 762,4 milioane de euro, in conditiile in care ultimul pret al actiunilor a fost de 3,7 lei/actiune.
Sursa: Ziarul Financiar, 19 iulie 2006. -
Fondul Proprietatea nu vede banii nici de la Conpet
Curierul National COTE
___
Conpet Ploiesti, al carui actionar majoritar este Ministerul Economiei si Comertului (MEC), a hotarat prin decizia AGA sa acorde dividende tuturor actionarilor, cu exceptia Fondului Proprietatea. 'Actionarului Fondul Proprietatea nu i se vor plati de catre Conpet dividende aferente exercitiului financiar 2005'. Fondul Proprietatea s-a aratat surprins de decizia Conpet, declarand ca a formulat deja in instanta o cerere prin care cere suspendarea hotararii AGA.
Participatii la societati profitabile, dar bani ioc
Hotararea Conpet produce un nou soc Fondului, dupa ce si compania Romgaz, unde Proprietatea este actionar, a anuntat de curand acordarea de dividende in contul MEC, fostul actionar unic, existand putine sanse ca acesta sa accepte plata dividendelor catre Fond, daca un act normativ nu va reglementa situatia in acest sens.
Printr-o decizie a MEC, Fondului Proprietatea i s-a cedat un pachet de 10% din actiunile Conpet. In urma unei majorari de capital social, detinerea Fondului s-a majorat la 16,06%, in timp ce MEC si-a diminuat participatia la 62,7%. Un pachet de 21,23% este detinut de alti actionari. Operatorul sistemului national de transport al produselor petroliere Conpet Ploiesti S.A. a incheiat anul 2005, pe fondul cresterii generalizate a preturilor produselor petroliere, cu un profit net de 15,4 milioane lei la o cifra de afaceri de 269,5 milioane lei.
Prin hotarare AGA s-a decis ca 4,6 milioane lei sa fie destinati pentru acoperirea pierderii contabile din anii precedenti, iar 4 milioane de lei pentru constituirea de rezerve si surse proprii de finantare. Reamintim ca Fondul Proprietatea este constituit in scopul despagubirii proprietarilor ale caror locuinte au fost nationalizate in timpul regimului comunist si care nu pot fi retrocedate in natura.
Fondul detine actiuni la societati-cheie ca Petrom Transelectrica, Romgaz, Electrica Muntenia, Distrigaz, Hidroelectrica, complexurile energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Oil Teminal, Conpet Ploiesti. La acestea se adauga in proportie de 100% creanta detinuta de statul roman la combinatul Krivoi Rog din Ucraina, precum si creantele externe ale statului in relatia cu tari ca Mozambic, Siria, Coreea de Nord, Mongolia, Nigeria, Somalia, Tanzania.
Sursa: Curierul National, 19 iulie 2006.'
18.07.2006
-
Profit cu 27% mai mic la Broker Cluj
ZF RO - FONDURI MUTUALE BRK
___
Societatea de intermediere pe piata de capital SSIF Broker din Cluj a anuntat ieri o scadere de 27% a profitului brut pe primul semestru fata de perioada similara a anului anterior.
Broker este singura societate de intermediere listata la Bursa de Valori. Societatea a inregistrat in primele sase luni un profit brut de 6,83 mil. lei (1,92 mil. euro) fata de un castig brut de 9,3 mil. lei in perioada similara a anului trecut.
Scaderea profitului s-a produs in ciuda cresterii volumului de tranzactii de la Bursa fata de anul trecut si a fost cauzata in principal de evolutia nefavorabila a principalelor actiuni cotate de piata.
Broker detine cel mai valoros portofoliu de actiuni dintre societatile de brokeraj de pe piata, cea mai mare parte a profitului din ultimii ani venind de pe urma tranzactiilor cu actiuni realizate de societate in nume propriu.
Dupa un salt puternic in ianuarie, principalele actiuni cotate la Bursa de Valori au intrat pe o panta descendenta, multe dintre acestea ajungand luna trecuta la preturi mai mici decat la finalul anului 2005. Broker inregistreaza in contabilitate castigurile sau pierderile din tranzactii in momentul vanzarii.
Valoarea contabila a unei actiuni Broker era la jumatatea acestui an de 1,253 lei/actiune, valoarea activelor societatii ridicandu-se la circa 23 mil. euro la aceeasi data, din care 19 mil. euro reprezentau capitaluri proprii. Portofoliul de actiuni cotate al societatii se ridica la 13,5 mil. euro, peste 90% din actiunile detinute fiind listate pe piata de capital.
Singura participatie de peste 10% din actiunile unei companii listate este pachetul de 16,5% detinut la Mecanica Ceahlau, conform raportarilor societatii de la finalul lunii mai. Societatea detine un pachet de actiuni de pana la 5% din capitalul social la 67 de companii, iar la alte cinci companii detine participatii intre 5% si 33%.
Alaturi de actiunile din portofoliu, societatea avea la finalul lunii trecute si aproape 1.000 de pozitii deschise la Bursa din Sibiu unde se tranzactioneaza instrumente financiare derivate.
Broker este cea mai mare societate independenta de brokeraj de pe piata, in conditiile in care o pondere din ce in ce mai mare din tranzactiile de pe piata sunt intermediate de societati ale bancilor.
Dupa primele sase luni ale anului Broker ocupa locul al patrulea in topul societatilor de intermediare de la Bursa de Valori cu tranzactii intermediate in valoare de 140 mil. euro si o cota de piata de 5,4%. Societatea era singura dintre primele sase care nu avea ca actionar principal o banca.
De altfel, presedintele Broker, Petru Prunea, declara recent ca societatea este in cautare de oportunitati de fuziune cu alte societati independente de profil pentru a putea rezista concurentei tot mai puternice de pe piata.
Actiunile Broker sunt suspendate de la tranzactionare la Bursa de Valori de la finalul lunii trecute pentru derularea unei majorari de capital. Ultima cotatie a actiunilor companiei a fost de 2,21 lei/ actiune, pret la care capitalizarea bursiera se ridica la 33,6 mil. euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 18 iulie 2006. -
Petrom si Rompetrol au scumpit benzina si motorina
___
Petrom a scumpit de astazi carburantii comercializati in reteaua de distributie, noul pret al benzinei fiind cu 9 bani pe litru mai mare, iar al motorinei cu 6 bani, ca urmare a variatiei cotatiilor internationale la produsele petroliere, potrivit companiei.
Astfel, un litru de benzina Eco Premium va costa 3,56 lei, fata de 3,47 lei, in prezent, iar benzina Premium 95 fara plumb va costa 3,54 lei/litru. Un litru de benzina Top Premium 99+ se va scumpi de la 3,77 lei la 3,86 lei. Pretul motorinei Top Euro Diesel 4 va fi majorat de la 3,41 lei/litru la 3,47 lei/litru, in timp ce tipul Euro Diesel 4 va costa 3,42 lei/litru, fata de pretul actual de 3,36 lei/litru. Si Rompetrol a scumpit ieri carburantii comercializati in statiile proprii cu pana la 8 bani pe litru.
Un litru de benzina Premium E Plus (Euro 3) si de Euro Standard fara plumb (Euro 3) costa, incepand de ieri, 3,58 de lei/litru, cu 8 bani mai mult. Benzina Euro Plus fara plumb (Euro 4) s-a scumpit cu un ban pe litru, pana la 3,90 lei, in timp ce litrul de benzina Euro Super 98 fara plumb (Euro 4) s-a scumpit cu 2 bani, pana la 4 lei. Pentru motorina, preturile au crescut cu 4 bani, un litru de Euro 3 costand 3,45 lei, in timp ce litrul de Super Euro 4 a ajuns la 3,50 lei.
Trebuie spus ca pretul petrolului Brent a scazut la 76,90 dolari pe baril, dupa ce in cursul zilei de ieri a atins nivelul record absolut de 78,18 dolari pe baril, iar cotatia aurului a revenit sub maximul din ultimele doua luni. Potrivit Reuters, volatilitatea pietei a fost accentuata de declaratiile unui ofiter israelian de rang inalt citate de un post de televiziune, conform caruia Israelul ar putea opri in cateva zile ofensiva din Liban.
Sursa: Realitatea Romaneasca, 18 iulie 2006.
17.07.2006
-
Vanzarea Oltchim, la anul
ZF RO - FONDURI MUTUALE OLT
___
Procesul de privatizare a combinatului Oltchim nu poate fi initiat in acest an, intrucat presupune o serie de etape legislative care necesita o perioada de cateva luni, a declarat directorul general al companiei, Constantin Roibu. Ministerul Economiei va vinde 53% din actiunile Oltchim, precum si datoriile combinatului la AVAS - 95,2 milioane de dolari. 'Sunt niste pasi care trebuie respectati: Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru anularea majorarii de capital, care va avea loc in august, publicarea in Monitorul Oficial si cele 30 de zile pana la intrarea in vigoare a hotararilor AGA. Ajungem deja la mijlocul lunii septembrie', a afirmat Roibu.
Rezolvarea disputei in instanta cu actionarii minoritari si reinscrierea AVAS in calitatea de creditor al firmei, corespunzator diminuarii capitalului Oltchim, sunt probleme care vor fi finalizate pana in noiembrie, a adaugat directorul companiei.
'Presupunand ca totul merge snur si nu vom avea parte de nici o contestatie, tot ajungem in noiembrie, asa ca nu vad posibila anul acesta demararea procesului de privatizare', a spus directorul Oltchim. Creanta de 95,2 mil. dolari va fi valorificata, partial, prin executarea silita a unor active in-dependente din patrimoniul companiei, urmand ca diferenta sa fie achitata de cumparatorul combinatului. Documentele de privatizare vor include si obligatia cumparatorului de a determina societatea sa achite, integral si la termen, ratele scadente aferente creditelor externe contractate cu garantii de stat si esalonate la plata pana la 31 octombrie 2009.
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat recent, citat de Reuters, ca lansarea procedurilor de privatizare a Oltchim va avea loc, probabil, in toamna, pentru ca noul actionar majoritar sa fie decis la inceputul anului viitor. Seres a afirmat ca intentioneaza sa vanda pachetul de actiuni detinut la combinatul chimic catre un investitor strategic, iar pretul oferit va fi un factor-cheie in desemnarea castigatorului, adaugand ca un miliard de euro ar reprezenta o oferta buna. La bursa, actiunile Oltchim se tranzactioneaza la 0,4380 lei, ceea ce inseamna o valoare a companiei de 432 mil. euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 17 iulie 2006.' -
Actionarii BCR vor modifica statutul bancii la AGA din 4 august
Mediafax
___
Conducerea BCR va convoca in data de 4 august, Adunarea Generala Extraodinara pentru modificarea statutul bancii, respectiv eliminarea prevederii ca unele decizii sa fie aprobate cu o majoritate de 75%, au declarat pentru MEDIAFAX surse din actionariat.
Anul trecut, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au semnat un acord privind renuntarea la majoritatea ridicata de 75% in schimbul angajamentului de listarea a bancii pe piata de capital in termen de trei ani de la incheierea privatizarii.
'SIF-urile si Erste Bank vor semna un acord suplimentar care sa stipuleze ca in cazul delistarii bancii, dupa o perioada de tranzactionare la bursa, sa se revina la majoritatea de 75%, cerere acceptata de banca austriaca', au adaugat sursele citate.
La finele anului trecut, Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii.
AVAS va incasa din vanzarea BCR peste 2,2 miliarde euro, corespunzatoare participatie de 36,88%. Restul sumei platite de Erste Bank va reveni in cote egale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, care detin impreuna un pachet de 25% plus doua actiuni la BCR.
Autoritatile romane si Erste Bank au convenit sa prelungeasca cu trei luni data limita pentru finalizarea privatizarii BCR, stabilita initial pentru 21 iunie, intrucat Consiliul Concurentei a cerut clarificari suplimentare pentru a se pronunta asupra ajutorului de stat in cazul Bancorex, banca absorbita in 1999 de BCR.
Consiliul Concurentei a emis deja decizie de neinterventie in cazul concentrarii economice rezultate prin preluarea BCR de catre Erste Bank, intrucat institutia de credit austriaca nu derula niciun fel de operatiuni pe piata romaneasca.
Cele SIF detin impreuna 30,12% din titlurile BCR, iar un pachet de 8% a fost vandut in 2004 salariatilor BCR si pensionarilor cu ultimul loc de munca in banca.
Sursa: Mediafax, 16 iulie 2006.'
Pagina