Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.07.2006

  • Grecii si ungurii se bat in finala pentru cumpararea CEC

    Gandul   

    ___
    National Bank of Greece si OTP Bank sunt cele doua banci ramase in cursa pentru privatizarea CEC. Ieri, in urma analizarii ofertelor si a punctarii pe baza grilei stabilite pentru vanzare, Comisia de privatizare a bancii a stabilit sa continue negocierile doar cu cele doua banci, banca austriaca Raiffeisen fiind eliminata din competitie, ca urmare a obtinerii unui punctaj cu circa 10% sub cele ale contracandidatelor sale. “Cu bancile ramase in cursa vom incepe negocierile, la 1 august, pentru forma finala a contractului. In jurul datei de 23 august, aceste negocieri vor lua sfarsit, urmand ca la sfarsitul lunii august sa avem ofertele finale”, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

    In ce priveste sumele avansate de catre cele doua banci pentru cumpararea CEC, Vladescu - care este si presedintele Comisiei de privatizare - spune ca sunt “acceptabile”. “Ofertele sunt in limite acceptabile. Sumele nu vor fi facute publice, ofertele au fost sigilate si secretizate”, a afirmat ministrul Finantelor. Potrivit unor surse citate de Mediafax, doar una dintre cele doua banci calificate in etapa finala pentru cumpararea CEC a depus o oferta de peste 500 de milioane euro, suma minima avansata de ministrul Finantelor pentru continuarea privatizarii. In etapa care urmeaza, a depunerii ofertelor financiare angajante imbunatatite, investitorii vor avea posibilitatea sa depuna oferte prin care maximizeaza pretul de vanzare.

    Candidatii la mana CEC s-au ferit sa comenteze cifrele avansate. Oficialii OTP Bank considera ca oferta depusa de banca ungara este “corecta si realista”. “Conducerea celei mai mari institutii de credit din Ungaria este multumita sa afle ca banca a fost selectata pentru urmatoarea etapa a privatizarii CEC, a firmat Laszlo Wolf, directorul general adjunct al OTP. Banca ungara OTP este succesoarea Bancii Nationale de Economii, care in 1990 a devenit companie publica si a fost redenumita Banca Nationala Comerciala de Economii. Privatizarea bancii a inceput in 1995. In prezent, actionariatul este dispersat, fiind alcatuit din investitori privati si institutionali. OTP mai are operatiuni in Slovacia, Bulgaria, Romania, Serbia, Rusia. In acest an, banca ungara a cheltuit peste 1 miliard de euro pentru achizitii. National Bank of Greece este cea mai mare si cea mai veche banca din Grecia, unde are o retea de 570 de filiale, in timp ce numarul de unitati din strainatate ajunge la 290. In Romania, Grupul NBG este prezent din 2003, cand a preluat Banca Romaneasca.

    Statul roman vinde 69,9% din actiunile CEC, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit. Actiunile ramase in portofoliul statului dupa finalizarea privatizarii vor fi vandute, partial sau total, prin oferta publica pe piata interna sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti.

    Sursa: Gandul, 26 iulie 2006.

    mai mult

25.07.2006

  • Fondul Proprietatea poate sa intarzie listarea pe Bursa pana la anul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    'Daca se respecta legislatia aflata in vigoare, este practic imposibil ca Fondul Proprietatea sa mai poata fi listat pana la sfarsitul anului', a spus ea.

    Totusi, listarea ar putea avea loc intr-una din lunile ramase din 2006 doar daca Guvernul ar prevede o accelerare a procedurilor printr-o ordonanta de urgenta, a adaugat Iordache. Programata initial in luna aprilie a acestui an, listarea la Bursa a Fondului Proprietatea a fost intarziata in mai multe etape, ultimul termen avansat de autoritati fiind toamna acestui an.

    In alta ordine de idei, la Fondul Proprietatea ar putea fi stabilit un prag de detinere, conform legislatiei actuale, a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si vicepresedinte al Bursei de Valori.

    'Fondul Proprietatea este in acest moment asimilat 'altor organisme de plasament colectiv', pentru care legislatia prevede un prag de detinere, la fel ca la SIF-uri', spune Dan Paul. Fondul Proprietatea ar putea avea aceeasi soarta ca si societatile de investitii financiare (SIF), pentru care in prezent exista un prag de detinere de 1%, a explicat el.

    Motivatia pentru care SIF-urile au un prag de detinere este teama legiuitorului ca aceste mari societati financiare ar putea fi controlate de cineva, care ar controla astfel o parte semnificativa din economie, spune Paul.

    'Din acelasi motiv, la Fondul Proprietatea ar putea fi introdus un prag de detinere, acest Fond fiind mai mare decat toate SIF-urile la un loc', a spus Paul.

    De alta parere este Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor.

    'Fondul Proprietatea a luat nastere printr-o lege speciala, prin asumarea raspunderii si fara consultarea Parlamentului, ceea ce inseamna ca nu i se aplica reglementarile generale privind categoria 'alte organisme de plasament colectiv'. Deci nu poate fi vorba de un prag de detinere', a conchis ea.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 iulie 2006.'

    mai mult

  • OPEC nu doreste preturi ridicate la petrol

    HotNews.ro   RRC  SNP

    ___
    Principalul producator mondial de petrol, Arabia Saudita, a declarat ca tarile membre OPEC doresc sa evite preturile ridicate la petrol, motivand ca acest fapt ar dauna cresterii economice mondiale, relateaza Reuters.

    'Statele membre ale OPEC doresc stabilitate pe piata mondiala a petrolului si doresc sa evite fluctuatiile sau cresteri ale preturilor care ar putea afecta economia globala si ar dauna in special statelor in curs de dezvoltare',a precizat Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi pentru Saudi Press Agency (SPA), preluata de Reuters.

    Naimi nu a mentionat insa nici o cifra legata de un nivel al pretului. Declaratiile facute de ministrul saudit al petrolului vin dupa o discutie a acestuia cu presedintele OPEC Edmund Daukoru (la randul sau Ministru al Petrolului in Nigeria), conform caruia ultima modificare a pretului petrolului pana aproape de 80 de dolari barilul loveste economia mondiala.

    Naimi si Daukoru au discutat situatia pietei petrolului si 'dorinta OPEC pentru o piata stabila', referindu-se insa si la o posibila cooperare energetica bilaterala, fara a mentiona si alte detalii.

    Petrolul a depasit vineri 74 de dolari per baril datorita ingrijorarii pietei in legatura cu situatia conflictuala din Estul Mijlociu si cea a productiei petroliere scazute din Statele Unite. Pretul petrolului nerafinat pentru luna septembrie in Statele Unite a crescut cu 16 centi pana la 74,43 de dolari barilul, iar in Londra pretul era de 73, 75 dolari barilul.

    Petrolul a scazut de la valoarea istorica de 78 de dolari barilul atinsa la inceputul acestei luni datorita temerilor unei posibile extinderi a conflictului din estul Orientului Mijlociu spre alte tari producatoare de petrol din zona, dar tot ramane cu 22% mai crescut anul acesta decat anul trecut.

    Daukoru, aflat intr-un tur al unor tari membre ale OPEC, a declarat ca recentele cresteri ale pretului petrolului se afla in directa legatura cu conflictul dintre Israel si Hezbollah si ca un pret acceptabil pentru un baril s-ar afla in jurul a 60 de dolari.

    Conform ministrului nigerian, OPEC are capacitati de supraproductie de peste 2 milioane de barili pe zi in caz de nevoie. In acest sens, Arabia Saudita, ca principal producator al OPEC, ar sustine in mare parte aceasta cantitate.

    OPEC, organizatie care ofera pe piata mai mult de o treime din totalul mondial de petrol, a declarat aceasta luna ca pietele de petrol sunt foarte bine aprovizionate si ca nu are nici un fel de influenta asupra tensiunilor geopolitice care conduc la cresteri ale pretului.

    Chemarea lansata de presedintele OPEC ar putea fi interpretata si prin prisma ingrijorarilor legate de rezervele petroliere ale Nigeriei si nelinistea privind programul nuclear iranian.

    Turneul efectuat de Daukoru, menit a rezolva si unele probleme interne ale OPEC, va continua in mod sigur si in Iran si Libia. Aici se preconizeaza a se adresa o veche problema legata de postul de secretar general al OPEC. O alta instanta conflictuala o constituie dorinta atat a Libiei cat si a Arabiei Saudite de a gazdui o conferinta a sefilor de stat si de guvern a membrelor OPEC.

    Sursa: HotNews, 24 iul 2006.'

    mai mult

  • Romanii care isi tin banii la banca nici nu pierd, nici nu castiga

    Gandul   

    ___
    Persoanele care isi pastreaza in prezent economiile la banca nici nu pierd, nici nu castiga, iar analistii sunt de parere ca sunt sanse ca si in perioada urmatoare situatia sa se pastreze neschimbata. „Deocamdata, dobanzile nu vor mai scadea, iar inflatia va continua sa evolueze usor descendent. In momentul actual, dobanzile bancare pentru depozitele la 12 luni sunt real pozitive, chiar si luand in calcul costurile de operare − comisioanele bancare de depunere si retragere de numerar”, apreciaza analistii de la KTD Invest. Insa castigul net al celor care au banii in banci este unul nesemnificativ, situandu-se, in majoritatea cazurilor, in jurul a 1-2% pe an. Reamintim ca BNR si-a propus pentru decembrie 2006 o rata a inflatiei de 5%, plus sau minus 1%. Prognozele economice actuale arata ca analistii nu se asteapta ca la finele anului inflatia sa fie 5%, dar ar putea sa se situeze foarte aproape de nivelul de 6%. In curand se va implini aproape un an de cand dobanzile pentru depozitele in lei aproape ca au incremenit in intervalul 5,5% - 8,0%. Practic, din octombrie 2005, cand piata s-a stabilizat usor dupa scaderile importante din prima parte a anului, bancile au pastrat dobanzile bancare la niveluri de 5-6% pe an, pentru scadentele apropiate, si maximum 7-8% pe an pentru depozitele la 12 luni. Mai mult, unii specialisti apreciaza ca, la sfarsitul anului 2007, autoritatile se vor putea incadra in tinta de inflatie prognozata. „Daca la inceputul acestei perioade de stagnare rata asteptata a inflatiei era de peste 8-9%, in prezent lucrurile s-au schimbat destul de mult si, daca este sa ne bazam pe cifrele anuntate de Institutul National de Statistica in ultimele luni, atunci este de asteptat ca la finele anului 2007 sa ne incadram in tinta BNR de inflatie - 4% plus sau minus 1%”, sunt de parere aceleasi surse. In prezent, inflatia cumulata de la inceputul anului si pana la finele lunii iunie a fost de 2,67%, iar cea pe ultimele 12 luni (iunie 2005 – iunie 2006) − de 7,11%.

    In acelasi timp, este de mentionat faptul ca rata medie cu care au avansat preturile bunurilor si serviciilor incluse in cosul de calcul al inflatiei a fost in ultimele 12 luni de 0,7% pe luna, iar in ultimele 6 luni Tendinta de dezinflatie este asadar evidenta, considera− de 0,4% pe luna. aceleasi surse. Potrivit acestora, in mod absolut surprinzator, pentru multi dintre specialistii in macroeconomie si politica monetara, in luna mai inflatia a fost de doar 0,15%. „Desigur, vorbim doar despre inflatia oficiala, dar chiar si asa evenimentul este unul remarcabil. Nu exista motive sa credem ca aceasta tendinta nu va continua si in viitor, desigur intr-un ritm ceva mai moderat decat cel din ultimele luni. La aceasta va contribui probabil si politica monetara a BNR, usor mai restrictiva acum decat era la inceputul anului. Conditiile de creditare sunt din ce in ce mai dificile, atat din cauza majorarii ratelor de rezerva minima obligatorie, cat si din cauza conditiilor de natura administrativa impuse recent si a majorarilor ratei dobanzii de politica monetara”, mai spun aceleasi surse. La ultima sedinta a Consiliului de Administratie al BNR s-a decis majorarea de la 8,5% pe an la 8,75% pe an a dobanzii si probabil ca, daca atat evolutiile din mediul economic intern - mentinerea unei rate de crestere economica peste 4% −, cat si conditiile externe (trendul de majorare de dobanda de catre bancile centrale importante si continuarea retragerii capitalurilor speculative din pietele emergente) se vor pastra, atunci probabil ca BNR va mai efectua cel putin o astfel de majorare de dobanda pana la finele anului, mai arata sursa citata.

    Cat priveste bursa, brokerii considera ca este posibil ca in jurul datei de listare la cota bursei a actiunilor Transelectrica - 7 august - piata sa atraga interesul investitorilor atat romani, cat mai ales straini, acestia din urma fiind cei care dispun de resurse financiare care sa conduca la o crestere a trendului bursier.

    Sursa: Gandul, 25 iulie 2006.

    mai mult

24.07.2006

  • Turbomecanica a facut la sase luni un profit de 1,4 mil. euro, sub buget

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TBM

    ___
    TURBOMECANICA Bucuresti, singurul producator de motoare cu reactie si turbomotoare din zona Europei de Est, a obtinut in primul semestru un profit net de 5,08 milioane de lei (1,43 milioane de euro), in crestere cu 18% fata de castigul inregistrat in perioada ianuarie-iunie din 2005, dar in scadere cu 46,5% fata de estimarea de buget.

    Compania a avut in primele sase luni afaceri de 44,06 milioane de lei (12,44 milioane de euro), in scadere cu 1%, in timp ce veniturile totale s-au ridicat la 50,29 milioane de lei (14,2 milioane de euro), in crestere cu 1,6%.

    Ponderea cea mai mare a acestor venituri, respectiv 98,85%, a fost realizata din activitatile productive specifice profilului de fabricatie al societatii, se arata intr-un raport transmis de companie la Bursa.

    Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a oferi comentarii suplimentare pe marginea acestor rezultate.

    Societatea a raportat un profit sub buget la sase luni din cauza cresterii cheltuielilor din activitatea de baza, care au urcat pana la 42,9 milioane de lei (12,1 milioane de euro), fata de un nivel bugetat de 37,7 milioane de lei (10,6 milioane de euro).

    Marja neta de profit a companiei in primul semestru a fost de 11,5%.

    Turbomecanica isi bugetase pentru primul semestru realizarea unui profit net de 9,5 milioane de lei la venituri totale de 49,87 milioane de lei.

    Pentru tot anul, compania estimase un profit net de 18 milioane de lei (5,08 milioane de euro la un curs de 3,54 lei/euro), in crestere doar cu 5% comparativ cu profitul obtinut in 2005. Societatea estimase pentru 2006 o cifra de afaceri de 99 de milioane de lei (circa 27,9 milioane de euro).

    Compania nu si-a realizat profitul bugetat nici in primul trimestru, cand a obtinut un profit net de 1,57 milioane de lei (0,44 milioane de euro), in timp ce in bugetul de venituri si cheltuieli pentru primele trei luni castigul previzionat era de 3,95 milioane de lei.

    Profitul obtinut in primele trei luni ale anului a fost de opt ori mai ridicat fata de cel din aceeasi perioada din 2005, dar la inceputul anului trecut, compania se confruntase cu o scadere drastica a profitului din cauza aprecierii leului fata de principalele valute, in conditiile in care o parte semnificativa a veniturilor societatii provin din exporturi, dar si din cauza majorarii tarifelor la utilitati.

    Turbomecanica lucreaza in principal cu Rolls-Royce si General Electric, principalul client fiind de altfel grupul american cu care a infiintat in 2001 o societate mixta de tip joint-venture. O mare parte a productiei de subansambluri pentru motoare de aviatie, in valoare de cateva milioane de euro pe an este cumparata de catre GE Aircraft, divizia aeronautica a gigantului american.

    Actionarul majoritar al Turbomecanica a fost pana in prima parte a acestui an Asociatia Salariatilor Turboact, care detinea 60,7% din actiuni. Membrii asociatiei au hotarat in acest an dizolvarea asociatiei si distribuirea actiunilor catre membrii sai, printre care se afla presedintele si vicepresedintele Turbomecanica, precum si directorii si membrii echipei manageriale ai companiei.

    Actiunile Turbomecanica sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,74 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 76,3 milioane de euro. Turbomecanica a operat in primul semestru o splitare a valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei/actiune la 0,1 lei/actiune.

    Aceasta operatiune a determinat o crestere a lichiditatii titlurilor companiei si a impulsionat si pretul actiunilor.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 iulie 2006.

    mai mult

  • Norme BNR pentru capitalurile bancilor

    Gardianul   

    ___
    BNR a publicat o serie de proiecte de norme si regulamente privind adecvarea capitalurilor bancilor ?n functie de risc, corespunzator reglementarilor Basel II, potrivit Mediafax. Acestea vor intra ?n vigoare la 1 ianuarie 2007, dar vor fi obligatorii pentru toate institutiile de credit de la 1 ianuarie 2008. Totodata, BNR a publicat proiectul de lege privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, care stabileste cadrul general de aplicare a noilor reglementari. Propunerile si amendamentele la proiectul de lege pot fi transmise bancii centrale p?na la data de 31 iulie.

    Sursa: Gardianul, 24 iulie 2006.

    mai mult

  • Presedintele Societe Generale, acuzat de spalare de bani

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Un judecator francez a decis ca peste 130 de angajati ai unor banci din Franta, printre care se numara si presedintele Societe Generale, ar trebui acuzati de spalare de bani, dupa descoperirea unor operatiuni suspecte, care au avut loc la sfarsitul anilor ‘90, transmite Reuters.

    Operatiunile suspecte au loc in intervalul 1996-2001 si se refera la mai multe transferuri financiare intre Franta si Israel.

    Societe Generale a negat informatiile potrivit carora presedintele Daniel Bouton sau oricare alt angajat al bancii ar fi participat la operatiuni de spalare de bani, precizand ca procurorii au respins anterior o actiune in instanta, se spune intr-un comunicat al institutiei. Societe Generale este actionarul majoritar al bancii romanesti BRD.

    Un judecator de instructie a hotarat ca, in total, patru banci si 138 de persoane ar trebui actionate in instanta, iar Societe Generale a confirmat informatia.

    Sursa a numit, de asemenea, celelalte banci vizate, respectiv Societe Marseillaise de Credit (SMC), care este o divizie a HSBC, Barclays France si National Bank din Pakistan.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 24 iulie 2006.

    mai mult

21.07.2006

  • SIF Muntenia a castigat peste asteptari la sase luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF4  TEL

    ___
    SIF MUNTENIA a obtinut in primul semestru al anului un castig de 83,78 milioane de lei (23,67 milioane de euro), de peste trei ori mai ridicat comparativ cu profitul net inregistrat in perioada similara a anului trecut.

    Castigul este totodata cu 30% mai ridicat fata de profitul net bugetat pentru intreg anul. Profituri la sase luni peste estimarile pentru tot anul au mai raportat si alte doua SIF-uri, Oltenia si Banat-Crisana.

    SIF Muntenia se situeaza pe locul al doilea dintre societatile de investitii financiare (SIF) dupa castigul obtinut pe primul semestru. Cel mai ridicat profit net la finalul lunii iunie avea SIF OLTENIA, care obtinuse un castig de 91,5 milioane de lei (25,8 milioane de euro).

    Castigul raportat de societate este cu 39,7% mai ridicat decat cel de la finalul lunii mai, aceasta crestere datorandu-se in cea mai mare parte dividendelor de la BCR pe care SIF le-a incasat luna trecuta. Dupa primele cinci luni ale anului, SIF Muntenia avea un profit de 59,96 milioane de lei (16,9 milioane de euro).

    'Rezultatele la sase luni le consideram a fi foarte bune. Diferenta fata de finalul lunii se datoreaza in principal dividendelor de 20 de milioane de lei (5,6 milioane de euro - n. red.) de la BCR pe care le-am incasat luna trecuta', a precizat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia. Szel a mai tinut totusi sa atraga atentia ca rezultatele sunt preliminare si ca ar putea suferi modificari fata de datele definitive, care urmeaza sa fie prezentate la jumatatea lunii august.

    'Rezultatele sunt preliminare. Urmeaza sa treaca printr-un proces de auditare si rezultatele definitive s-ar putea sa inregistreze modificari fata de acestea', a precizat Szel.

    Cea mai mare parte a profitului SIF Muntenia a fost obtinuta la inceputul anului, cand societatea a vandut pachetul de peste 10% pe care-l detinea la producatorul de medicamente Sicomed, pe care a incasat peste 15 milioane de euro. Aceasta vanzare a permis societatii ca la finalul lunii ianuarie sa raporteze un profit de 56,86 milioane de lei (15,6 milioane de euro). Ulterior, in februarie, societatea a mai vandut un pachet de 2% din actiunile companiei farmaceutice BIOFARM Bucuresti, pentru 4,5 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro). Profitul societatii din aceasta tranzactie a fost de circa 47%.

    La finalul lunii iunie, SIF Muntenia avea un activ net unitar de 1,39 lei/actiune. Pe Bursa ieri, ultima tranzactie cu actiunile acestei societati s-a derulat la un pret de 1,37 lei/actiune. Castigul pe actiune al SIF MOLDOVA, luand in calcul profitul la sase luni, este de 0,1038 lei.

    Celelalte SIF-uri au obtinut dupa primele sase luni profituri nete de 72,67 milioane de lei (SIF Banat - Crisana), 35,4 milioane de lei (SIF TRANSILVANIA) si 26,15 milioane de lei (SIF Moldova).

    Castigul SIF Banat-Crisana este cu 27% mai ridicat decat profitul net bugetat pentru acest an, in timp ce SIF Transilvania si Moldova se aflau la nivelul profitului net de la sfarsitul lui iunie cu 11,5% si, respectiv, 33% sub estimarea de profit pentru 2006.

    Ieri la Bursa, actiunile SIF-urilor au castigat in medie 1,6%, dar nu au putut recupera complet pierderile suferite miercuri.

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 iulie 2006.'

    mai mult

  • Petrom acuza Conpet si Petrotrans de pagube de 45 mil. euro

    Curierul National   COTE  SNP

    ___
    Reprezentantii Petrom au reclamat lipsa unei cantitati de pana la 54.500 de tone din stocurile de produse petroliere aflate in custodia Petrotrans si Conpet, companii care au ca obiect de activitate transportul produselor petroliere, motorinei si benzinei. Valoarea prejudiciului se ridica la circa 45 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei remis miercuri catre BVB. 'Petrotrans sustine ca o cantitate de aproximativ 9.000 de tone este inca recuperabila, insa cantitatea efectiv recuperata poate fi mult mai mica. Pe langa pierderea cauzata de lipsa produselor, Petrom trebuie sa plateasca accizele si TVA corespunzatoare cantitatilor pierdute', se precizeaza intr-un comunicat al Petrom remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti.

    Petrom a utilizat, pana in august 2004, pentru transportul produselor petroliere prin conducte, serviciile companiilor Petrotrans si Conpet, companii la care statul este actionar majoritar, de atunci folosind calea ferata ca metoda principala de transport. Potrivit Petrom, ambele companii sunt responsabile pentru lipsa cantitatii de petrol.

    Profitul net al Petrom a crescut in primul trimestru al anului in curs cu 211% fata de intervalul similar din 2005, ajungand la 881 milioane de lei (circa 247 milioane de euro). Aceasta pe fondul unei cifre de afaceri in crestere cu 54%, la 3,126 miliarde de lei (circa 877 milioane de euro). Compania a anuntat ca majorarea profitului a fost determinata, in principal, de cresterea preturilor petrolului pe pietele internationale.

    Sursa: Curierul National, 21 iulie 2006.'

    mai mult

  • Piata microfinantarilor in Romania, jumatate de miliard de dolari anual

    Curentul   

    ___
    Piata romaneasca a microfinantarii este estimata la 500 milioane de dolari anual, a declarat directorul general al CHF Interatioanal Romania, Silke Mueffelmann, la o conferinta pe aceasta tema desfasurata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

    Reprezentanta CHF a precizat ca, in ultimii doi ani, 80 la suta (peste o jumatate de milion) din companiile nou-infiintate sunt microintreprinderi, respectiv firme cu pana la 10 angajati.

    Micorfinantarea vizeaza creditele de valori mici (sub 10.000 de dolari) acordate microintreprinderilor, iar anul trecut, in Romania, 30 la suta din cerere a ramas neacoperita, in timp ce institutiile specializate au acoperit 15 la suta, restul de 55 la suta fiind acoperit de bancile comerciale.

    Situatia s-a imbunatatit insa fata de anul 2003, cand 52 la suta din cerere era neacoperita, iar organizatiile specializate pe micorofinantare acopereau doar 4 la suta din cererea totala.

    In prezent, CHF deruleaza in Romania un program de cinci ani, in perioada 2003-2008, destinat intaririi intreprinderilor micro, mici si mijlocii si imbunatatirii mediului economic si de afaceri in general, cu finantare din partea Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

    Compania este prezenta cu birouri teritoriale in 25 de judete si a acordat din 1994, cand a intrat pe piata romaneasca, pana in prezent, 11.500 de credite, in valoare totala de 42 milioane de dolari.

    La implinirea a trei ani de la inceperea programului pentru microintreprinderi si IMM-uri a fost prezent in Romania si presedintele CHF International, Michael Doyle. El a precizat ca CHF este prezenta in 38 de tari din intreaga lume si are un buget anual de 158 milioane de dolari.

    De asemenea, Doyle a remarcat ca Romania a facut progrese uimitoare fata de anul 1994, iar sectorul privat a avut o crestere puternica.

    La evenimentul desfasurat la CCIR a fost prezent si ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas F. Taubman, care a mentionat ca USAID se va retrage complet din Romania pana in anul 2008, deoarece mediul de afaceri s-a schimbat foarte mult la 16 ani de la caderea comunismului. 'Romania are toate elementele de a-si construi un viitor de succes, la care contribuie din plin IMM-urile', a afirmat diplomatul american.

    Sursa: Curentul, 21 iulie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide