Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

04.04.2005

  • Statul pierde dreptul de control asupra unor societati privatizate

    Curentul   

    ___
    Statul isi va pierde dreptul de control asupra unor societati privatizate, conferit de actiunile nominative special emise in acest sens, urmand ca acestea sa fie transformate in actiuni comune, au declarat surse din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), citata de agentia Mediafax.

    Masura a fost convenita in cadrul negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, fiind solicitata abrogarea articolului 34 din OU 88/1997 privind privatizarea societatilor Comerciale.

    Articolul mentionat stabileste ca, 'in cazul privatizarii societatilor comerciale rezultate ca urmare a reorganizarii regiilor autonome si in cazul altor societati comerciale de interes strategic, Guvernul are optiunea de a pastra o actiune nominativa de control al statului'. Actiunea nominativa de control asigura statului dreptul de a numi unul sau doi reprezentanti in Consiliul de Administratie si posibilitatea de a se opune, in Adunarea Generala a Actionarilor sau in Consiliul de Administratie, deciziilor care privesc gajarea sau ipotecarea activelor, dizolvarea si lichidarea in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

    De asemenea, statul are dreptul de a se opune in privinta schimbarii obiectului de activitate, precum si fuziunii prin absorbtie, daca asemenea decizii ar putea afecta protectia consumatorilor, activitatea societatii prin favorizarea unui tert, protectia concurentei sau in cazul in care ar aduce atingere intereselor nationale. Potrivit aceluiasi articol, actiunea nominativa de control poate fi transformata intr-o actiune comuna.

    'Este necesar sa corelam legislatia interna cu dreptul comunitar si, in acest sens, vom abroga articolul 34 din OU 88/1997, iar actiunile nominative de control detinute de stat se vor transforma de drept in actiuni comune', au spus sursele citate.

    Transformarea actiunilor se va realiza la data intrarii in vigoare a actului normativ prin care articolul 34 va fi abrogat.

    Ordonanta de Guvern 31/2003 prevede, in cazul societatilor incluse in portofoliul AVAS, transformarea actiunilor nominative de control in actiuni ordinare si vanzarea lor la valoarea nominala catre actionarul majoritar. AVAS a efectuat deja aceasta operatiune pentru toate actiunile de control detinute. In cazul a 10 societati, investitorul nu s-a pronuntat pentru cumpararea titlurilor in cauza.

    Sursa: Curentul, 4 aprilie 2005.'

    mai mult

  • FMI a fixat un termen nerealist pentru privatizarea Electroputere si Tractorul

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   EPT

    ___
    In urma negocierilor cu Fondul, Guvernul s-a angajat ca, pina la 1 iulie, cele doua societati si Rulmentul Brasov sa fie privatizate* Oficialul AVAS spune ca Fondul agreeaza ca privatizarea BCR si CEC sa fie finalizata pina la sfirsitul acestui an, aproape simultan * Din cele 120 de companii pe care le mai are in portofoliu, AVAS va vinde, in medie, 20 de societati pe trimestru* Laszlo Gyerko mai spune ca AVAS va gasi o metoda care sa ii despagubeasca pe fostii proprietari, dar care sa permita si vinzarea unor pachete de actiuni pe piata de capital

    Procesul de privatizare se apropie de sfirsit. In portofoliul privatizabil al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se mai afla, in prezent, aproximativ 120 de societati la care aceasta institutie este actionar majoritar. Intre acestea, cele mai importante sint BCR, CEC, 'Electroputere' Craiova, 'Tractorul' si 'Rulmentul' Brasov. AVAS mai detine in portofoliu circa 400 de pachete minoritare de actiuni.

    Laszlo Gyerko, vicepresedintele AVAS pe probleme de privatizare, ne-a declarat ca termenele de privatizare au fost stabilite in functie de angajamentele asumate in relatia cu organismele financiare internationale. Astfel, sustine domnia sa, vor fi privatizate cel putin 20 de societati in fiecare trimestru. Laszlo Gyerko ne-a explicat: 'In functie de situatia acestor societati, va trebui sa optam pentru privatizare sau pentru lichidare voluntara - ca forma de privatizare. Prin lichidare voluntara, societatile vor fi vindute cu acordul actionarilor si al AVAS, printr-un lichidator judecatoresc. Acolo unde, din diferite motive, societatile nu vor putea fi vindute ca intreg, exista posibilitatea ca anumiti investitori sa fie interesati de unele active. Cred ca este de datoria noastra sa dam posibilitatea dezvoltarii unor astfel de afaceri'.

    Vicepresedintele AVAS nu este, insa, prea optimist in ceea ce priveste termenul de 30 iunie impus de FMI pentru privatizarea societatilor 'Electroputere' Craiova, 'Tractorul' Brasov si 'Rulmentul' Brasov. 'Este greu de agreat aceasta data, mai ales ca, realist vorbind, nu putem face intr-un timp atit de scurt ceea ce nu s-a realizat in 15 ani'. Spre sfirsitul acestui an este proiectata privatizarea BCR si CEC. 'Banca Comerciala Romana reprezinta o prioritate pentru AVAS, desi FMI doreste ca privatizarea celor doua banci sa fie finalizata aproape simultan', afirma domnul Gyerko. In ceea ce priveste posibilii investitori interesati, vicepresedintele AVAS nu a facut nici o nominalizare, specificind ca toate datele vehiculate in presa nu au fost facute publice din interiorul institutiei pe care o reprezinta.

    Unul dintre obiectivele AVAS este si compatibilizarea metodelor pe care le foloseste: restituirile catre fostii proprietari si vinzarea pachetelor minoritare pe Bursa. 'Cele doua activitati au la baza acte normative diferite', spune domnul Gyerko, explicind: 'Restituirea proprietatilor este fundamentata pe Legea nr. 10/2001, AVAS fiind doar una dintre institutiile cu atributii in acest domeniu, iar vinzarea pachetelor minoritare, ca si a celor majoritare, este facuta conform legislatiei din domeniul privatizarii. Vom incerca sa impacam cele doua activitati astfel incit nimeni sa nu aiba de suferit'.

    In plus, Guvernul lucreaza la elaborarea unei strategii de aplicare a Legii 10, astfel incit despagubirile sa fie acordate transparent si nediscriminatoriu: 'Activitatea de privatizare, atit cit a mai ramas, va trebui sa fie transparenta si eficienta, mai ales in conditiile in care in portofoliul AVAS se mai afla citeva societati de o importanta deosebita pentru economia romaneasca in ansamblu'. Laszlo Gyerko apreciaza ca negocierea este mai transparenta decit oferta in plic, desi ambele implica preselectia.

    Dupa incheierea procesului de privatizare, AVAS va efectua partea de monitorizare postprivatizare a celor peste 8.000 de contracte incheiate. Pe de alta parte, una dintre principalele activitati va consta in valorificarea de creante bancare, fiscale si comerciale.

    Privatizarea societatilor la care statul mai detine participatii este gestionata, incepind din 8 martie, de Laszlo Gyerko. Acesta a fost numit de premierul Calin Popescu-Tariceanu in functia de vicepresedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului pe probleme de privatizare. In ultimii cinci ani, Gyerko a ocupat functii de conducere in cadrul grupurilor 'Perla Harghitei' din Miercurea-Ciuc si 'Impar' din Odorheiul Secuiesc. Noul vicepresedinte este absolvent al Facultatii de Management din Timisoara, profilul inginerie economica, si al Facultatii de Inginerie Economica din Gyongyos, Ungaria. Laszlo Gyerko nu este membru al niciunui partid politic.

    Sursa: Bursa, 4 aprilie 2005.'

    mai mult

  • Conversia creantelor in actiuni, numai cu acordul creditorilor

    Adevarul   

    ___
    Operatiunile de conversie in actiuni a creantelor unei societati vor fi permise numai cu acordul creditorilor, eliminandu-se situatiile in care astfel de decizii erau luate numai cu acordul judecatorului sindic, a afirmat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu. Aceasta prevedere este cuprinsa in proiectul de modificare a Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, discutata in sedinta de joi a Guvernului, in prima lectura. 'Au fost situatii in care statul era posibil sa se trezeasca actionar in loc de creditor, fara a-si fi dat acordul, pentru ca un judecator sindic lua o astfel de decizie', a justificat presedintele ANAF prevederea mentionata. O alta propunere inclusa in proiectul de modificare a Legii 64/1995 este ca planul de reorganizare a unei societati sa nu mai fie votat de cinci categorii de creditori, ci numai de trei categorii, conform vechii formule. Proiectul mai prevede ca planul de reorganizare sa nu mai fie votat de creditorii care sunt si actionari, administratori sau manageri ai societatii in cauza, eliminandu-se astfel conflictul de interese. Executivul a analizat, saptamana trecuta, tot in prima lectura, proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale, document care urmeaza sa fie discutat in continuare cu reprezentantii organizatiilor patronale.

    Sursa: Adevarul, 4 aprilie 2005.'

    mai mult

01.04.2005

  • Rafo Onesti se intoarce la stat

    Ziua   

    ___
    Actionarii RAFO Onesti au aprobat, ieri, conversia in actiuni a creantelor bugetare si garantate precum si majorarea capitalului social al firmei, a declarat, pentru Mediafax, directorul general al RAFO, Paul Ivascu. El a precizat ca hotararile actionarilor au fost luate in conformitate cu planul de reorganizare al societatii aprobat, la sfarsitul anului trecut, de judecatorul sindic.

    'Pasul imediat urmator este publicarea in Monitorul Oficial a hotararilor adunarii actionarilor precum si acordarea unei perioade de 30 de zile pentru exprimarea dreptului de preferinta a actionarilor care doresc sa-si pastreze participatia', a spus directorul rafinariei, aratand ca va exista si o perioada in care hotararile pot fi contestate.

    Potrivit acestuia, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Ministerul Finantelor Publice si-au exprimat deja dezacordul pentru aplicarea planului, si este de asteptat ca institutiile respective sa conteste deciziile actionarilor.

    Conform anuntului de convocare a Adunarii Generale a Actionarilor, capitalul social al rafinariei ar urma sa creasca, in urma conversiei, cu o valoare minima de 18.729 miliarde de lei, pana la 22.763 miliarde de lei. Corespunzator acestei sume vor fi emise circa 749 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 25.000 de lei, atribuibile, fara prima de emisiune, creditorilor.

    In prezent, rafinaria este detinuta in proportie de 99% de catre Balkan Petroleum, o societate inregistrata in Marea Britanie. VGB Oil detine 50% din actiunile Balkan Petroleum, restul participatiei fiind in posesia unui fond de investitii - Central European Petroleum.

    Dupa conversia datoriilor in actiuni, participatia Balkan Petroleum la RAFO va fi diminuata la 17,35%, urmand ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor cu 35,4% din capitalul social. Faber Invest&Trade ar urma sa detina 21,99% din titluri, in timp ce Petrom si-ar adjudeca o cota de 9,92%.

    VGB Oil ar controla 6,65% din actiuni, iar Tender SA 1,72%, in timp ce Directia Regionala Vamala Iasi ar avea 4,18 actiuni la RAFO. Participatii mai mici de 1% ar reveni celorlalti creditori amintiti, inclusiv AVAS si firmei Prospectiuni SA. Per total, pachetul controlat de stat s-ar ridica la 40,45%.

    La jumatatea lunii noiembrie 2004, fostul Guvern a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la RAFO si Carom. Valoarea totala a creantelor este de circa 15.000 de miliarde de lei. In luna decembrie, noul Cabinet a suspendat, pentru o perioada de 90 de zile, actul normativ mentionat.

    Suspendarea a expirat ieri.

    Sursa: Ziua, 1 aprilie 2005.'

    mai mult

  • Broker:Am iesit cu un profit de 270.000 de euro de pe Neptun

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRK

    ___
    Societatea de intermediere financiara SSIF Broker si-a lichidat participatia pe care o detinea la producatorul de organe mecanice de transmisie Neptun Campina, cumparatorii fiind Bank Austria Creditanstalt si fondul de investitii Danube Tiger administrat de societatea Hyposwiss.

    Broker a obtinut un profit de 10 miliarde de lei (aproximativ 0,27 milioane de euro) in urma vanzarii pachetului de actiuni pe care-l detinea la Neptun. 'Suntem multumiti de profitul obtinut pe Neptun. Randamentul inregistrat pe aceste actiuni a fost foarte bun, ceea ce arata ca mai sunt multe societati pe RASDAQ care pot oferi castiguri foarte multumitoare investitorilor', a comentat Petru Prunea, presedintele societatii de brokeraj SSIF Broker.

    Fondul de investitii Danube Tiger a fost raportat recent cu o detinere de 4,1% in cadrul Neptun, iar Bank Austria Creditanstalt a ajuns in pozitia de actionar semnificativ cu o participatie de 5,3%. Neptun este controlata de societatea Metaleuroest SRL, care detine 76% din actiuni. Compania si-a majorat recent capitalul social cu 0,6 milioane de euro.

    Actiunile Broker sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 40.900 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 25,7 milioane de euro. Titlurile Neptun sunt listate pe RASDAQ, ultimul pret la care aceste actiuni au fost tranzactionate fiind de 250.000 lei/actiune. Valoarea de piata a companiei este de 18,3 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 aprilie 2005.
    '

    mai mult

  • Petrom creste pretul carburantilor cu circa 1.600 de lei pe litru

    Curierul National   SNP

    ___
    Compania Petrom va majora, astazi, pretul benzinelor cu 1.600 de lei pe litru si cel al motorinelor cu 1.700 de lei pe litru, informeaza un comunicat al companiei. De asemenea, pretul unui litru de Autogaz (gaz petrol lichefiat) va creste cu 500 de lei. In prezent, compania comercializeaza benzina Eco Premium cu 30.400 de lei/litru, in timp ce benzina Euro premium si cea premium fara plumb costa fiecare cate 30.000 de lei/litru. Motorina Euro Diesel are un pret de 28.900 de lei/litru, iar motorina Super Euro Diesel costa 29.600 de lei/litru. Pretul unui litru de Autogaz este de 17.700 de lei.

    Sursa: Curierul National, 1 aprilie 2005.

    mai mult

31.03.2005

  • SIF Banat-Crisana estimeaza un profit de 12 mil. euro in acest an

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION

    ___
    Reprezentantii societatii de investitii financiare (SIF) Banat Crisana estimeaza ca anul acesta profitul net al societatii va depasi 12 mil. euro, in crestere cu 9% fata de anul trecut, bani care vor fi destinati atat distribuirii de dividende, cat si investitiilor. In ceea ce priveste activul net, oficialii SIF spun ca acesta va ajunge la 8.900 mld. lei (circa 240 mil. euro), cu 44% mai mult decat cel inregistrat in 2004.

    'Aceste cresteri sunt posibile deoarece avem un plan de investitii bine gandit', a explicat Ioan Cuzman, directorul general al societatii. El a adaugat ca pentru urmatorii trei ani sunt prevazute investitii de aproximativ 10 milioane de euro in activitati turistice in special in zona de vest a tarii. 'Am deschis deja cinci hoteluri in majoritatea oraselor mari din vestul tarii si avem in prezent inca un hotel in lucru. Partea de vest a tarii are un potential turistic ridicat, iar investitia in cladiri este intotdeauna profitabila', a spus Cuzman. El a adaugat ca pe langa partea de turism societatea intentioneaza sa investeasca si in companii din industria celulozei, 'pe care le consideram profitabile', dar a refuzat sa precizeze care sunt firmele la care va cumpara actiuni.

    SIF Banat-Crisana este in prezent unul dintre principalii jucatori pe piata celulozei si hartiei, detinand pachete majoritare de actiuni la mai multe societati din domeniu, cea mai mare fiind Vrancart Adjud. Investitiile pe 2005 ale societatii de investitii financiare vizeaza si dezvoltarea logisticii pentru socitatile Comcereal si Comat din Cluj. SIF Banat-Crisana a investit in ultimii patru ani peste 10,7 de milioane de euro in societatile clujene. 'Cele mai mari investitii au fost efectuate prin aport in numerar pentru majorarea capitalului social la societatile Banca Transilvania, Napomar, Beta Transport si reprezinta 17% din totalul investitiilor SIF din ultimii patru ani', a declarat Cuzman. In judetul Arad investitiile SIF Banat-Crisana insumeaza peste 4,6 mil. euro, adica aproape 25 la suta din volumul total, iar cele mai importante au fost la societati bancare, de infrastructura sau de expeditii si comisionare vamala precum West Bank Arad, Gaz Vest si Romania Combi.

    Dividendul brut pe actiune propus pentru a fi distribuit pentru anul trecut este de 500 de lei, inregistrand o crestere de 4,17 la suta fata de cel distribuit in 2003, cand dividendul brut pe actiune a fost de 480 de lei. SIF Banat - Crisana administra, la 31 decembrie 2004, active in valoare de 6.164 miliarde de lei (circa 152 mil. euro), inregistrand o crestere de 47% fata de valoarea de la finele anului 2003. Actiunile SIF Banat-Crisana au incheiat sedinta bursiera de ieri la 11.000 lei/actiune, in crestere cu 33% fata de inceputul anului. Anul trecut actiunile societatii au avut o crestere de 97%. Societatea are peste 8,5 milioane de actionari, capitalizarea bursiera la ultimul pret de ieri fiind de 165 milioane de euro.

    Alegerile pentru un nou Consiliul de Administratie al societatii vor avea loc la finalul lunii viitoare. Alaturi de actuala conducere a societatii mai candideaza pentru cele sapte locuri ale Consiliului de Administratie si opt cetateni cetateni sloveni in incercarea de a prelua conducerea societatii de la actuala conducere. Conform informatiilor existente pe piata, acestia sunt coordonati de grupul Brookdale, condus de americanul Howard Golden, conform informatiilor vehiculate pe piata bursiera. Conform ultimelor informatii, cehii si slovacii au achizitionat peste 15% din actiunile SIF Banat-Crisana, in pachet de cate 0,1%, in conditiile in care potrivit statutului societatii nici un investitor nu poate detine mai mult de aceasta limita. Cele mai importante pachete de actiuni detinute de SIF Banat-Crisana sunt cele de la BCR si BRD, cele mai mari banci romanesti.

    Sursa: Zirul Financiar, 31 martie 2005.
    '

    mai mult

  • Anul trecut, Romania a atras peste jumatate din investitiile straine din regiune

    Curierul National   

    ___
    Romania a atras anul trecut peste 50 la suta din volumul investitiilor straine directe (ISD) realizate in statele din sud-estul Europei, se arata intr-un studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), citat de agentia Mediafax. Cu toate acestea, tara noastra a ramas la un nivel scazut al sumelor investite pe cap de locuitor.

    'Anul trecut, valoarea totala a investitiilor straine directe realizate in statele din sud-estul Europei s-a situat la opt miliarde de euro, reprezentand circa cinci la suta din Produsul Intern Brut cumulat al acestor tari', a declarat Marianne Kager, directorul economic al BA-CA. Potrivit acesteia, privatizarea companiei petroliere Petrom si a firmelor de utilitati Electrica Dobrogea si Electrica Banat a avut un rol important in evolutia ISD in Romania.

    Pe locul doi in top se situeaza Bulgaria, tara care a absorbit aproape un sfert din totalul ISD realizate anul trecut in regiune, in urma privatizarii celor sapte companii energetice regionale si a societatii nationale de telecomunicatii. Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de Croatia, Serbia si Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Macedonia si Albania.

    Bulgaria, pe primul loc la capitalul pe cap de locuitor

    In pofida cresterii inregistrate de tarile prezente in top, nivelul capitalului investit pe cap de locuitor este inca mic, comparativ cu cel inregistrat in noile state membre UE. Astfel, in statele candidate, valoarea ISD pe cap de locuitor a ajuns la 800 euro, comparativ cu 2.200 euro in noile tari membre. La aceasta categorie, Bulgaria ocupa locul I in clasament cu un nivel al ISD de 1.100 euro pe cap de locuitor, in timp ce in Romania valoarea este de doar 700 euro. Raportul BA-CA precizeaza ca in statele din Europa de Sud-Est trebuie continuat procesul de imbunatatire a conditiilor pentru a pastra influxul de capital strain la un nivel ridicat, independent de proiectele de privatizare.

    Multi potentiali investitori ezita sa profite de oportunitatile oferite de aceste state din cauza problemelor ramase nerezolvate, precum procedurile ineficiente ale administratiei publice, dificultatile intampinate in Justitie, legislatia neadaptata la cea comunitara, coruptia, si in general, mediul politic.

    'Perspectivele integrarii in UE reprezinta un stimulent puternic pentru statele sud-est europene sa continue reformele economice. Daca aceste eforturi vor avea succes, ne asteptam la o imbunatatire a conditiilor pentru atragerea de investitii straine in aceasta regiune, care se va reflecta intr-un influx semnificativ de ISD', a apreciat oficialul BA-CA.

    Economistii bancii austriece estimeaza ca volumul total al investitiilor in regiune va depasi opt miliarde de euro atat in acest an, cat si in 2006.

    Sursa: Curierul National, 31 martie 2005.'

    mai mult

  • Deutsche Bank este favorita in cursa pentru BCR

    Capital   

    ___
    Interesul pentru privatizarea BCR l-au manifestat pana in prezent sase banci: Deutsche Bank, UniCredit, Intesa, HVB, BNP Paribas si HSBC. Pana la depunerea ofertelor ferme de privatizare vor ramane doar trei. Restul vor participa la cumpararea CEC si Bancii Tiriac.

    Pentru a dovedi ca sunt eligibili, potentialii investitori interesati de privatizarea BCR trebuie sa satisfaca o conditie: „banca internationala reputata', dupa cum subliniaza Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritatii pentru Vanzarea Activelor Statului (AVAS). Bancile care si-au manifestat interesul pentru preluarea acestei banci indeplinesc cu prisosinta aceasta conditie.

    Si totusi, HSBC, cea mai puternica banca din Marea Britanie, si-a exprimat doar un interes de principiu. BNP Paribas, una dintre cele mai puternice banci ale Frantei, se afla intr-o situatie oarecum ingrata: cumpararea BCR ar conduce la detinerea a 50% din sistemul bancar romanesc de catre banci franceze.

    In plus, BNP Paribas se afla in negocieri pentru achizitionarea societatii de intermediere financiara Credisson, dupa care va urma si cumpararea Bancii Tiriac. Presedintele Bank Austria Creditanstalt, filiala a grupului HVB, declara recent ca tine sub observatie cele doua mari privatizari care urmeaza sa aiba loc in Romania, „dar momentan nu avem in plan nici o preluare in Europa de Est'.

    Cu toate acestea, Dan Pascariu,presedintele HVB Romania, ne-a declarat ca „nu exista interes din partea bancilor mama deoarece in acest moment nu este nimic de vanzare'. Raman cele doua banci italiene care si-au declarat ferm intentia de a participa la privatizarile din sistemul bancar romanesc, UniCredit Romania fiind gata chiar in orice moment sa oferteze.

    Vizitele presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in Germania si Italia nu au fost straine nici ele de viitoarele privatizari. Cu toate acestea, declaratiile referitoare la interesul investitorilor pentru cumpararea BCR au fost facute de consilierul presedintelui doar la intoarcerea acestuia din Germania.

    'Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Germaniei, Ludwig Georg Braun, a reafirmat la intrevederea cu Traian Basescu angajamentul oamenilor de afaceri germani de a investi in Romania si de a participa la mari privatizari, precum BCR, CEC si Electroputere', a declarat consilierul prezidential Theodor Stolojan, la intoarcerea presedintelui din Germania.

    Intr-adevar, investitorul cel mai interesat de preluarea BCR este Deutsche Bank. Banca numarul unu in Germania, si pe partea de corporate si pe cea de retail, cu un miliard de euro profit brut in 2004 pe segmentul de retail in Germania, nu are cum sa nu fie unul dintre cei mai puternici competitori pentru preluarea BCR.

    Chiar daca este mult mai cunoscuta ca actor investitional, banca germana are o buna reputatie pe partea de retail, avand cate 200 de filiale in Spania si Italia si o retea dezvoltata in Polonia, tot pe activitatea de retail. La ora actuala, Guvernul Romaniei nu se poate plange de potentiali investitori. Singura sa problema este insa ordinea privatizarii: CEC si BCR sau BCR si apoi CEC.

    In sprijinul privatizarii CEC in prima etapa este adus argumentul ca trebuie facuta cat mai repede pentru ca banca de economii sa nu piarda si mai mult din cota de piata detinuta. Cu toate acestea, dat fiind faptul ca activitatea CEC-ului nu este informatizata, JP Morgan va avea nevoie de ceva mai mult timp pentru a realiza auditarea si a intocmi strategia de privatizare.

    In cazul BCR, formalitatile pentru scoaterea efectiva la vanzare s-ar putea termina intr-un timp mult mai scurt. In acest moment se pregateste semnarea actului aditional de prelungire a valabilitatii contractului de servicii pentru consultantul financiar desemnat in 2002 pentru privatizarea BCR, banca de investitii Daiwa Securites SMBC.

    Activitatea Daiwa ar putea fi gata pana in luna mai, cand s-ar putea face anuntul oficial de privatizare. Dupa aceea ar urma perioada de analiza a documentelor depuse de potentialii investitori si analiza potentialilor cumparatori a activitatii bancii. Practic, in cazul BCR, in septembrie - octombrie am putea asista la depunerea ofertelor ferme pentru privatizarea bancii.

    Bineinteles, daca nu cumva Guvernul va hotari ca BCR trebuie sa astepte mai intai privatizarea CEC, pentru care toate bancile mentionate ca principali competitori in cursa pentru BCR si-au exprimat de asemenea interesul.

    BCR in cifre

    Topul primelor zece banci in functie de active, valabil pentru anul 2004, nu a suferit modificari semnificative, insa au fost consemnate evolutii diferite in ceea ce priveste cota de piata detinuta, chiar in randul primelor trei clasate, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei. Banca Comerciala Romana se mentine pe primul loc in sistemul bancar, cu o crestere de 32%.

    La nivelul cotei de piata, BCR a coborat cu peste trei puncte procentuale, de la 29,3% la finele lui 2003, la 26,1% la 31 decembrie 2004. Activele bancii au atins 235.503 miliarde de lei (aproape sase miliarde de euro).

    Ratinguri Moody’s Investors Service pentru BCR in martie 2005:
    - Rating pentru depozite bancare in valuta pe termen lung: Ba2
    - Rating pentru depozite bancare in valuta pe termen scurt: Not Prime
    - Rating pentru putere financiara bancara: D-

    Principalii concurenti in cursa pentru BCR:

    - In ultimul an, pentru privatizarea BCR si-au exprimat interesul foarte multe banci de renume international.
    - Printre primele nume care si-au manifestat interesul pentru BCR au fost: filiala Bank Austria Creditanstalt a grupului HVB, Raiffeisen Bank si Erste Bank.
    - Mai tarziu, Deutsche Bank si UniCredit au anuntat AVAS ca vor sa preia pachetul majoritar de actiuni al BCR.
    - Mai nou, au inceput sa fie vehiculate numele Intesa, HSBC si BNP Paribas.
    - Batalia se da pana la urma intre Deutsche Bank, UniCredit si Intesa.
    - Dupa toate probabilitatile, Deutsche Bank are cele mai mari sanse sa preia intr-adevar BCR, urmand ca UniCredit sa „se impace' cu CEC, iar BNP Paribas, cu Banca Tiriac si Credisson.
    - Ofertele de preluare a BCR vor putea fi depuse oficial abia dupa ce Guvernul va aproba strategia de privatizare a BCR.

    Sursa: Capital, 31 martie 2005.'

    mai mult

30.03.2005

  • Electroaparataj nu va mai fuziona doar cu Aparataj Electric

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ELJ

    ___
    Electroparataj Bucuresti, principalul producator roman de aparataj industrial de joasa tensiune si pentru instalatii, va fuziona cu Electrotehnica S.A. si Romarta 2000 si nu numai cu Aparataj Electric Titu.

    Actionarul majoritar al societatii Electroaparataj Bucuresti, in speta fondul de investitii Broadhurst, a respins propunerea consiliului de administratie al companiei de a demara un proiect de fuziune doar cu societatea Aparataj Electric Titu.

    Totodata, actionarii Electroaparataj au respins propunerea de revocare a hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor prin care se mandatau administratorii societatii sa intocmeasca un proiect de fuziune, care includea si societatile Electrotehnica S.A. si Romarta 2000 SRL din Bucuresti.

    Toate aceste societati sunt controlate de fondul de investitii Broadhurst.

    Reprezentantii Electroaparataj nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii suplimentare.

    Electroaparataj a avut afaceri anul trecut de 14,4 milioane de euro. Conducerea companiei declarase anterior ca cifra de afaceri a societatii rezultate prin fuziunea tuturor celor patru entitati va depasi 18 milioane de euro.

    Actiunile Electroaparataj sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 4.200 lei/actiune.

    Capitalizarea bursiera a companiei este de 15,1 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 martie 2005

    mai mult

Pagina

inchide