Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.02.2005

  • Impozitul pe dobanzi si pe actiuni va creste de la 1% la 10%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    In urma discutiilor cu Fondul Monetar International Guvernul pregateste o noua modificare a codului fiscal prin care va mari intr-o prima faza de la 1% la 10% castigurile din tranzactiile cu actiuni si din investitiile in fonduri mutuale ale persoanelor fizice.

    Impozitul pe veniturile din investitiile pe piata de capital ar urma sa creasca pana la 16% la inceputul anului 2006.

    Cote similare ar urma sa fie aplicate si castigurilor realizate din tranzactii imobiliare si celor din dobanzi.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 februarie 2005.

    mai mult

  • Petrom investeste intr-o noua infrastructura IT

    Realitatea Romaneasca   SNP

    ___
    Petrom isi pune la punct reteaua IT pentru a comunica mai bine cu Bursa de Valori Bucuresti si nu numai.

    Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom, a declarat ca 'indeplinirea cerintelor pietei de capital, respectiv raportarea rapida a informatiilor corecte in concordanta cu noile standarde de afaceri, este foarte importanta pentru succesul companiei. Prin urmare, avem nevoie de o noua infrastructura IT corelata cu noile proceduri financiare'.

    La inceputul acestui an, compania a demarat un vast proiect prin care vrea sa integreze operatiunile comerciale, de achizitii, financiare si IT.

    De altfel, pe langa proiectele de dezvoltare pe termen mediu si lung, Petrom se ocupa, in prezent, de realizarea unei infrastructuri de comunicare prin achizitionarea a 800 de computere, dar si prin instalarea de noi servere la diverse sedii ale societatii.

    Mai mult, Petrom dezvolta un proiect pentru implementarea unei noi strategii de comunicatii, precum si pentru realizarea unui centru de date.

    Mai trebuie spus ca angajatii vor beneficia de cursuri de specializare pentru utilizarea noilor sisteme si procese informatice.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 8 februarie 2005.'

    mai mult

  • Ordonanta Rompetrol a trecut de Camera Deputatilor

    Adevarul   RRC

    ___
    Ordonanta de Urgenta emisa de Guvernul Adrian Nastase privind reglementarea unor obligatii bugetare ale Societatii Rompetrol Rafinare a fost adoptata, ieri, de Camera Deputatilor cu doar 10 voturi impotriva si 7 abtineri.

    Ordonanta stipuleaza transformarea in obligatiuni a unor datorii ale Rafinariei Petromidia, in valoare de 600 de milioane de dolari. Scadenta este de 7 ani.

    Ordonanta a fost adoptata de Senat anul trecut. Initial, ordonanta nu se gasea pe ordinea de zi a plenului Camerei, dar deputatii au trecut peste acest impediment.

    Sursa: Adevarul, 8 februarie 2005.

    mai mult

07.02.2005

  • AVAS sustine listarea la Bursa a BCR

    Gardianul   EBS

    ___
    Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbarcea, a declarat ca Bursa este o varianta ce nu trebuie exclusa in cazul privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), informeaza Mediafax. 'Listarea pe bursa trebuie sa se faca inainte de vanzarea pachetului majoritar catre un investitor privat. Cele doua privatizari din zona bancara, BCR si CEC, trebuie bine coordonate, astfel incat sa maximizam sumele incasate de statul roman', a spus Zbarcea. El a adaugat ca 'se poate gandi ca listarea pe bursa sa se faca chiar inainte de vanzarea pachetului majoritar catre un investitor privat sau in paralel cu acest proces'.

    In alta ordine de idei, Gabriel Zbarcea a anuntat ca institutia pe care o conduce va fi reorganizata, intrucat fuziunea AVAB-APAPS nu a operat decat la nivel formal si exista o evidenta lipsa de coeziune. Printre problemele semnalate de seful AVAS de la numirea sa in functie este faptul ca, in cazul unui numar de 250 de privatizari pentru care au fost semnate contracte de vanzare nu s-a primit, inca, avizul Consiliului Concurentei. 'Potrivit regulamentului 501 din noiembrie 2004, valoarea investitiilor asumate de cumparator trebuie sa acopere, pentru companiile mari, suma acordata ca ajutor de stat', a continuat presedintele AVAS. 'S-ar putea sa nu obtinem acordul pentru o parte din aceste companii, intrucat au beneficiat de ajutoare de stat foarte mari'. Gabriel Zbarcea a mai declarat ca procesul de privatizare are nevoie de o 'mai mare transparenta', prima masura care se impune fiind 'trecerea la conditii de precalificare minimale, care sa asigure statului doar confortul ca investitorii sunt seriosi.' Seful AVAS a promis ca 'incredintarea sau negocierea directa cu un singur ofertant se va transforma din regula in exceptie si va disparea practica criteriilor de precalificare menite sa avantajeze unul dintre ofertanti'.

    Sursa: Gardianul, 7 februarie 2005.'

    mai mult

  • Titluri de stat cu dobanda mai mica de 10%

    Curentul   

    ___
    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat, in premiera, doua emisiuni de titluri de stat cu dobanda de sub 10 procente. 'La sediul central al Bancii Nationale a Romaniei a avut loc plasarea prin licitatie a doua emisiuni de obligatiuni de stat cu dobanda fixa si scadenta la doi si cinci ani, in suma de 600 miliarde de lei, respectiv 400 miliarde de lei', informeaza un comunicat al MFP.

    In cazul emisiunii de obligatiuni de stat cu dobanda fixa si scadenta la doi ani, nivelul ratei dobanzii este de 8,9% pe an, in scadere cu 2,59 puncte procentuale fata de ultima licitatie cu aceeasi maturitate din ultima luna a anului trecut. Nivelul ratei dobanzii in cazul emisiunii scadente la cinci ani este de 7,9% pe an. 'Emisiunea de obligatiuni de stat cu dobanda fixa si scadenta la cinci ani reprezinta o premiera pentru MFP si face parte din strategia de extindere a maturitatii titlurilor de stat si de diversificare a instrumentelor adresate pietei financiar-bancare', a mai precizat ministerul. Investitorii au manifestat interes pentru acest gen de plasamente, ambele serii de obligatiuni fiind suprasubscrise de mai multe ori.

    Sursa: Curentul, 7 februarie 2005.'

    mai mult

  • Nemtii si italienii rivnesc la BCR

    Cotidianul   EBS

    ___
    Oficialii romani ai Deutsche Bank si Unicredit au anuntat AVAS ca vor sa preia pachetul majoritar al bancii.

    Deutsche Bank si Unicredit si-au manifestat interesul pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), dupa cum se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). In acest sens, seful reprezentantei Deutsche Bank in Romania si presedintele Unicredit Romania s-au intilnit cu presedintele AVAS, Gabriel Zbircea.

    „Finalizarea privatizarii BCR este unul din obiectivele acestui Guvern. Am inceput deja consultarile cu BERD si, saptamina viitoare (aceasta-n.red.) ele vor continua cu ceilalti actionari. Este un interes constant, din partea bancilor importante, cu greutate la nivel international, privind implicarea in privatizarea BCR“, a spus Zbircea.

    Anterior acestui anunt, alte trei banci “cu nume” au anuntat ca vor sa cumpere BCR. Este vorba despre institutiile de credit austriece Bank Austria Creditanstalt (filiala a grupului german HVB), Raiffeisen Bank si Erste Bank. Statul a incercat sa vinda cea mai mare banca din Romania unui investitor strategic in 2002.

    Dupa doua esecuri, s-a ajuns la o situatie de compromis: BERD si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) au cumparat 25% din capitalul bancii plus doua actiuni. Statul a primit 222 de milioane de dolari.

    Acum statul trebuie sa vinda pachetul majoritar unui investitor strategic, dar pretul pe actiune nu poate fi mai mic decit cel care poate fi platit pentru rascumpararea actiunilor vindute catre BERD si IFC.

    Sursa: Cotidianul, 7 februarie 2005.

    mai mult

04.02.2005

  • Privatizarea BCR continua

    TVR   EBS

    ___
    Procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi finalizat cel mai tarziu in primul trimestru al anului viitor, pentru a raspunde exigentelor Fondului Monetar International, a anuntat, miercuri seara, premierul Calin Popescu Tariceanu.

    'Deocamdata, nu am primit o oferta ferma, dar mai multe banci foarte importante si-au exprimat deja interesul pentru a cumpara actiunile BCR. Suntem in cautarea unui investitor serios si vrem sa obtinem cel mai bun pret', a spus Tariceanu. Premierul a facut aceasta declaratie intr-o intalnire informala cu presa straina, acreditata la Bucuresti.

    BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de valoarea activelor, care au atins cinci miliarde de euro la finele primului semestru al anului trecut.

    Statul roman detine 36,88% din actiunile bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.

    Finalizarea privatizarii bancii presupune transferul unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic de renume.

    Sursa: TVR, 4 februarie 2005.'

    mai mult

  • Fratii Cristescu forteaza Oltchim sa le plateasca datoriile la CET Govora

    Romania libera   

    ___
    Criza acuta in care controversatii oameni de afaceri Marius si Emil Cristescu au adus Uzinele Sodice Govora are consecinte nefavorabile si asupra celorlalte societati de pe platforma industriala valceana, prinse in cercul vicios al datoriilor acumulate de grupul Bega catre furnizorii de utilitati. Principala intreprindere folosita pentru scoaterea castanelor aruncate in foc de fratii Cristescu este combinatul chimic Oltchim, cel mai mare din tara si aflat inca in proprietatea statului.'De fiecare data cand oficialii CET Govora ameninta cu oprirea furnizarii de abur tehnologic noi suntem nevoiti sa preluam datoriile acumulate de grupul Bega, proprietarul USG', ne-au declarat surse din cadrul Oltchim. Aceasta deoarece, prin constructie, furnizarea aburului tehnologic nu poate fi oprita de CET decat simultan, pentru ambele intreprinderi. Daca Oltchim ar ramane fara abur tehnologic, combinatul chimic nu ar mai putea sa-si desfasoare activitatea, lucru ce ar avea consecinte economice si sociale greu de calculat. Numai in ultima perioada de timp Oltchim a platit catre CET Govora, in contul USG, o datorie de 30 miliarde de lei. Alte 10 miliarde de lei, reprezentand datoriile uzinelor sodice catre Electrica SA, au fost achitate tot din conturile Oltchim.

    Redresarea USG, respinsa inexplicabil

    Pentru a mai recupera cate ceva de la fratii Cristescu cei de la Oltchim au pus in practica un fel de barter, prin aplicarea caruia primesc de la USG dioxid de carbon, necesar in fluxul de productie. In mod normal, pentru stingerea acestor datorii Consiliul Judetean Valcea, proprietarul CET Govora, ar trebui sa devina actionar majoritar la Uzinele Sodice. In aceste sens, pentru a fi indeplinite conditiile prevazute de lege, conducerea CET a solicitat luni de zile convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor USG, fara succes insa. Recent, ultima incercare a CET de a obtine acest lucru in justitie s-a lovit de o manevra avocateasca a fratilor Cristescu. Acestia au recuzat toti judecatorii din Ramnicu Valcea si au obtinut suspendarea judecarii actiunii pana in luna martie. Lungeste, Doamne, boala... Conducerea CET a incercat chiar sa preia managementul USG pentru un an si jumatate, timp in care se angaja sa repuna pe picioare fabrica, dupa care sa o redea proprietarului de drept. Intentia celor de la CET s-a lovit insa de refuzul fostului presedinte al AVAS, Mircea Ursache. Acceptarea unei astfel de variante, care s-a mai aplicat acum cativa ani, cand compania germana Steag a preluat managementul termocentralei Turceni pentru o perioada limitata de timp, ar fi insemnat si realizarea unei expertize financiar-contabile, iar acest lucru ar fi scos cu siguranta la iveala foarte multe nereguli. Acum toata lumea asteapta ca noul prefect al judetului Valcea sa se implice, dupa cum de altfel a si promis chiar de la instalarea in functie, in restabilirea unei ordini economice juste pe platforma industriala a orasului.

    Pret record pe piata mondiala a sodei

    In nici un caz Marius si Emil Cristescu nu pot invoca faptul ca productia nu este profitabila. Aceasta deoarece in acest an pretul mondial al sodei a atins cea mai mare valoare din 1980 si pana in prezent, de 150 de dolari tona. Drept exemplu, anul trecut tona de soda se vindea pe plan mondial cu maximum 90 de dolari. Mai mult, piata produselor sodice este in plin avant. Romania consuma anual circa 200.000 tone de soda, Ungaria 80.000 tone, Republica Moldova si Bulgaria cate 50.000 tone iar in Ucraina consumul va depasi in scurt timp 100.000 tone anual. Chiar daca activitatea la USG a fost sistata, fratii Cristescu au numai de castigat, deoarece ei detin monopolul sodei in Romania. In luna martie a anului 2001 ei au achizitionat prin tranzactii bursiere pe piata de capital 69,8% din actiunile Uzinei de Produse Sodice Ocna Mures (UPSOM) SA, care acum lucreaza din plin pentru a face fata comenzilor la export.

    USG, impinsa deliberat spre faliment?

    Situatia financiara precara in care fratii Cristescu au impins USG ar putea sa nu fie nici pe departe intamplatoare. In timp ce uzina este inglodata in datorii si mentinuta in viata de interventia financiara a combinatului Oltchim, firma Solvay, cu sediul la Bruxelles, a construit recent o fabrica de soda in Bulgaria. Capacitatea ei de productie acopera circa 75% din consumul zonal si lupta pentru castigarea pietei este foarte dura. Si atunci ce nevoie ar mai fi de USG? Lucrurile par sa se lege daca tinem cont ca fratii Cristescu s-au intalnit cu cateva luni in urma cu reprezentantii firmei Solvay.

    Sursa: Romania Libera, 4 februarie 2005.'

    mai mult

  • Razboiul burselor, aproape de noi

    Jurnalul National   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se pregateste pentru ziua in care linia frontului din razboiul fatis dintre marile burse ale Europei va ajunge si la noi. Asupra BVB isi exercita atractia trei poli: bursele de la Viena, Atena si Istanbul.

    Bursa noastra inca nu este un partener redutabil pe axa marilor burse. Trebuie sa devina reprezentativa pentru potentialul pietei romanesti, eficienta in termeni de costuri si sa aiba la cota emitenti atractivi, spune Marius Plugaru, membru al Comitetului Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Altfel, 'daca nu se va dezvolta rapid si semnificativ si nu va avea o forta si o valoare cat mai mari si mai solide, BVB risca nu doar sa fie preluata, ci chiar sa ramana fara companiile listate, respectiv fara investitori', avertizeaza Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei.

    FRONTUL EUROPEAN. In prezent are loc o lupta dura pentru preluarea Bursei din Londra (LSE), intre Bursa de la Frankfurt, Deutsche BA?rse, si consortiul Euronext, care opereaza bursele din Paris, Bruxelles si Amsterdam. Potrivit observatorilor britanici, Deutsche BA?rse ar putea incerca o preluare ostila.

    Fuziunea LSE cu oricare dintre cele doua burse de pe continent, evaluata la 2 miliarde de euro, ar crea cel mai mare operator bursier european si al doilea la nivel mondial, dupa bursa din New York.

    Miscari semnificative 'de trupe' se desfasoara si in Europa Centrala si de Est, unde Bursa din Viena detine deja 68% din actiunile celei din Budapesta si si-a manifestat interesul pentru un parteneriat strategic cu Bursa din Varsovia, ca si cu toate celelalte burse din tarile cu perspective de aderare la UE.

    Stere Farmache, directorul general a BVB, considera ca este prematur orice comentariu legat de eventualele aliante al institutiei pe care o conduce. 'Strategia noastra este de a deveni noi cea mai importanta piata din regiune', a replicat Farmache, dorind sa pastreze deschise toate optiunile, inclusiv cele pe directia Atena sau Istanbul.

    BVB are relatii simbolice cu toate bursele din regiune, cu cea din Viena urmand sa lanseze un nou indice bursier.

    INFLUENTE. Majoritatea oficialilor cred ca, inainte de orice alianta, piata organizata de capital (definitia bursei) din Romania trebuie sa parcurga traseul, planuit in urma cu doi ani, al fuziunilor si listarilor locale.

    Totusi, casele de brokeraj, care vor fi actionarii Bursei, se impart deja in sustinatoare ale cate unuia din polii care ar putea-o atrage: bursele de la Atena, Istanbul sau Viena. 'Imi este extrem de clar ca focalizarea actuala trebuie sa fie catre intarirea pietei', spune Siminel Andrei, presedintele Rasdaq, bursa electronica pe cale de a fuziona cu Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Jurnalul National, 4 februarie 2005.'

    mai mult

03.02.2005

  • SIF-urile lasa in urma piata

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Bursa a inregistrat ieri o noua crestere sustinuta pe fondul unor cumparari puternice de actiuni, in special pe SIF-uri. Indicele BET a castigat 1,84% in timp ce indicele BET-C care urmareste evolutia intregii piete, a avut un curs de 1,79. Indicele celor cinci societati de investitii financiare a castigat numai putin de 5,89%, aducand castiguri importante investitorilor. Reluarea problemei ridicarii pragului de detinere la SIF (acum nici un investitor nu poate avea mai mult de 0,1% din capital), i-a determinat pe investitori sa cumpere puternic.

    Toti spera ca ridicarea pragului va aduce o crestere si mai mare a pretului actiunilor.

    SIF 2 a urcat cu 7,69% pe un volum de 2,8 milioane de actiuni tranzactionate. La inchidere o actiune SIF 2 era cotata la 11.200 de lei fata de 10.400 de lei ieri. SIF 3 a castigat 6,57% din valoare ajungand la 14.600 de lei, SIF 1 a avut un plus de 6,72% inchizand sedinta la 12.700 de lei, SIF 4 a ajuns la 7.750 de lei pe un volum de 2,3 milioane de actiuni tranzactionate. SIF 5, care a avut cel mai mare rulaj, schimbandu-se la 2,9 milioane de actiuni a ramas in urma la castig, avand numai un plus de 3,68%.

    Cea mai tranzactionata actiune a fost Banca Transilvania care dupa publicarea datelor financiare a castigat 2,42%. Valoarea tranzactiilor a fost de 53,6 miliarde de lei (1,4 mil euro), pretul de inchidere fiind de 12.700 de lei.

    BRD a cosemnat un plus de 1,46% recumparand o parte din pierderile inregistrate in ultimele sedinte. Rompetrol Rafinare (Petromidia) a inchis la 1.200 de lei avand un plus de 30 de lei fata de sedinta anterioara.

    Petromidia a intrerupt trendul de scadere din ultimele trei sedinte cand a coborat de la un maxim de 1.280 de lei pana la 1.160 de lei.

    Impactul a urcat cu 1,1% mentinandu-si pozitia solida din ultimele sedinte.

    Pe nesimtite Policolor si-a croit drum in topul castigurilor. Ieri, producatorul de vopsele a mai adus investitorilor un plus de 8% ajungand la 14.900 de lei. In toamna Policolor era cotata la 6.000 de lei.

    Ieri pe bursa s-au tranzactionat 66 de actiuni, 51 au crescut, 8 au avut un pret neschimbat, iar 7 au scazut. Capitalizarea intregii burse a ajuns la 8,9 miliarde de euro.

    Pragul la SIF-uri, din nou in discutie la CNVM

    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pregateste o instructiune care are putea schimba limitarile privind detinerile de actiuni si privind dreptul de vot al actionarilor prezente in statutele societatiloe de investitii financiare (SIF). Actul normativ se va referi la modalitatea de desfasurare a Adunarilor Generale ale Actionarilor de la SIF-uri din primavara acestui an, care vor aproba situatiile financiare si la modalitatea in care SIF-urile trebuie sa isi modifice statutele in conformitate cu noua legislatie a pietei de capital. Continutul instructiuni va face obiectul unei intalniri intre reprezentantii CNVM si cei a SIF-urilor, afirma surse apropiate CNVM. Pana la momentul intalnirii Comisia va trebui sa definitiveze proiectul instructiunii. Unii dintre membrii CNVM au propus ca noile norme sa modifice prevederile din statutul SIF-urilor referitoare la pragul de detinere. 'Opinia pe care am exprimat-o eu este ca prevederile privind limitatea dreptului de vot sau de detinere trebuie eliminate sau cel putin modificate pentru ca drepturile conferite de actiuni conform legii sunt limitate de prevederile din statute', a declarat pentru Ziarul Financiar Paul Miclaus, membru al CNVM. Statutele SIF-urilor prevad ca un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din capitalul societatii. Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au inregistrat in ultimele saptamani cresteri importante fiind printre cele mai profitabile investitii din piata. Brokerii de la Bursa spun ca o eventuala ridicare a pragului de detinere ar aduce mai multi investitori pentru actiunile acestor societati, inclusiv fonduri straine de investitii si din acest motiv in ultimii ani actiunile SIF-urilor au crescut la Bursa in ultimii ani de fiecare data cand pragul de detinere a fost pus in discutie.

    Actiunile Broker vin la Bursa de vineri

    Actiunile societatii de intermediere pe piata de capital SSIF Broker din Cluj-Napoca vor fi tranzactionate incepand de vineri la Bursa de valori. Broker va fi prima societate de intermediere care isi listeaza propriile actiuni pe piata. Broker a derulat in toamna anului trecut o oferta publica de actiuni la pretul de 15.500 de lei. Analistii de la Bursa se asteapta ca actiunile Broker sa fie tranzactionate la preturi substantial mai mari decat cele la care au fost oferite public datorita faptului ca oferta publica de actiuni a fost suprasubscrisa de trei ori, dar si pentru ca Bursa a inregistrat in ultimele luni cresteri importante ale cotatiilor si ale volumului de tranzactionare. Vlad Nicolaescu

    Piata RASDAQ

    Piata Rasdaq a realizat si ieri un rulaj ridicat, de 134 miliarde lei (3,59 mil. de euro), la acest lucru contribuind cele patru tranzactii speciale efectuate cu titlurile Biofarm, in valoare de aproape 50 de miliarde lei (1,33 mil. de euro).

    Toate cele 4 tranzactii speciale s-au realizat la pretul de 4.400 lei/actiune, dupa ce, luni, actiunile producatorului de medicamente au facut obiectul a inca trei tranzactii speciale, desfasurate la pretul de 4.000 lei/actiune. In piata, cotatia titlurilor Biofarm a atins un maxim de 6.500 lei/actiune, inregistrand la nivelul cursului mediu, de 6.130 lei/actiune, o apreciere de 4,87%, fata de sedinta anterioara. Trendul de crestere din ultimele zile a continuat astfel si ieri.

    In ultimul timp, SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana si-au indreptat atentia spre Biofarm, achizionand recent pachete de actiuni de 10% respectiv 2% din capitalul societatii.

    Prin tranzactiile speciale de ieri a fost transferat inca un pachet de 4% din capitalul social al producatorului de medicamente, la aceste operatiuni adaugandu-se 72 de tranzactii comune, in valoare de 2,3 miliarde de euro.

    In piata, cel mai tranzactionate actiuni au fost Neptun Campina, operatiunile efectuate cu titlurile acestei societati insumand aproape 26 de miliarde de lei. Prin cele 50 de tranzactii s-a transferat un pachet de 3% din capitalul social al companiei. Cotatia a oscilat intre 460.000 lei si 490.000 lei, inchizand la 480.000 lei/actiune, in scadere cu 1,3% fata de sedinta precedenta.

    In atentia investitorilor s-a aflat si Argus Constanta, care a realizat ieri un rulaj de 11,27 miliarde de lei (300.000 de euro). Pe fondul unei presiuni la cumparare, cotatia a urcat, inca din prima parte a sedintei, la un maxim de 54.000 lei/actiune. Titlurile Argus s-au apreciat ieri cu 1,9%, in conditiile unui pret la inchidere de 53.500 lei/actiune. Principalii actionari ai producatorului de uleiuri vegetale sunt Vasile Leu, cu o participatie de 11,4% si SIF Oltenia, cu 10,2%.

    Printr-o singura tranzactie, Anticorosiv Bucuresti a realizat cel mai mare rulaj de la Categoria a II-a, peste 7,8 miliarde lei (209.000 euro). Tranzactia s-a derulat la pretul de 137.000 lei/actiune, mai mic cu 19,41% fata de sedinta precedenta.

    Pentru 2004, compania a anuntat un profit net de 585.000 euro, mai mare cu 10% (in euro) fata de cel din 2003. Principalii actionari ai societatii sunt fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 45% si SIF Muntenia cu 35,4%.

    Tranzactiile desfasurate cu titlurile Asirom au insumat peste 5,3 miliarde lei (142.000 euro), cotatia inchizand la 5.550 lei/actiune, cu 1,8% peste nivelul sedintei anterioare. Conform ultimei raportari, principalul actionar al societatii este Interagro, cu o participatie de 38,14%. Celelalte titluri sunt detinute de fondul de investitii Broadhurst (19,7%), Astra Romana (17,79%), Postelnicu Tiberiu Bica (11,54%) si statul (6,37%). Conform unei notificari trimise la Rasdaq, intre Ioan Niculae, patronul Interagro, si Tiberiu Postelnicu Bica exista un conflict legat de presupusa angajare a celui din urma pentru vanzarea pachetului sau de actiuni Asirom catre Niculae si revocarea ulterioara a deciziei acestuia.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 februarie 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide