Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.02.2005

  • Deficitul comercial - 7,3 miliarde euro in 2004

    Gardianul   

    ___
    Deficitul comercial s-a ridicat, anul trecut, la 7,34 miliarde euro, in crestere cu 31,4% fata de nivelul consemnat in 2003, informeaza Institutul National de Statistica. In perioada ianuarie - decembrie, Romania a realizat importuri in suma de 26,3 miliarde euro, cu 24% peste intrarile din 2003. In aceeasi perioada, exporturile au avansat cu 21,3%, pana la 18,9 miliarde euro.

    In ultima luna a anului, importurile au urcat cu 35% fata de decembrie 2003, la 2,5 miliarde euro.

    Sursa: Gardianul, 3 februarie 2005.

    mai mult

  • Topul datornicilor este dominat de firmele de stat

    Cotidianul   ICMR  UCM

    ___
    Compania Carom Onesti ocupa primul loc in topul datornicilor mari contribuabili la bugetul statului. Aceasta este urmata de societati din domeniile: minier, feroviar, constructii sau siderurgic.

    Topul datornicilor la buget este dominat in continuare de societati de stat, in primii zece gasim doar trei societati private (Carom, U.C.M Resita si I.C.M.R.S. Galati). Fata de situatia publicata acum trei luni, in fruntea topului s-a produs o permutare, in sensul ca societatea onesteana a luat locul Companiei Nationale a Huilei Petrosani.

    Carom in pole-position

    Producatorul de cauciuc sintetic Carom Onesti, trecut in 2004 din proprietatea lui Ovidiu Tender in cea a actionarului majoritar RAFO, Balkan Petroleum, are de platit statului aproximativ 8.000 miliarde de lei, cu 1.000 de miliarde mai mult decit acum trei luni, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

    In luna noiembrie a lui 2004, creditorii RAFO au decis cu trei voturi pentru si unul impotriva, programul de reorganizare al RAFO, care prevede fuziunea cu producatorul de cauciuc sintetic Carom si conversia in actiuni a unor datorii catre stat si alte companii de circa 16.000 miliarde de lei.

    C.N. a Huilei Petrosani a coborit un loc intrucit datoriile sale au scazut cu ceva mai mult de 2.000 miliarde de lei ca urmare a procedurii de executare silita. Tabloul fruntasilor este intregit de Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor, Termoelectrica S.A., CFR S.A., Uzina de Constructii Mecanice Resita S.A., Tractorul Brasov (toate cu datorii in crestere).

    Iesiri si intrari

    Clasamentul primilor zece a suferit si alte modificari. Astfel, trei dintre abonatii topului (Societatea Nationala „Tutunul Romanesc“, SIDEX Galati si Combinatul Siderurgic Resita) au disparut. Cea mai spectaculoasa iesire ii apartine SNTR, care in urma cu trei luni avea o datorie de aproape 5.

    000 de miliarde de lei, iar acum mai figureaza in catastifele Finantelor cu o datorie de numai 5 miliarde de lei. Printr-un act normativ, s-au sters 1.000 de miliarde de lei. Pentru restul, compania si-a platit obligatiile restante.

    Combinatul resitean a disparut complet de pe lista datornicilor, dupa ce suma de 640 miliarde de lei, reprezentind restante la bugetul statului inregistrate in septembrie 2004, au fost trecute in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    Locul celor trei companii a fost luat de Electroputere, Intreprinderea de Constructii Montaj si Reparatii Siderurgice Galati (antreprenorul SIDEX) si de Tractorul Brasov.

    Un pol datorie

    Exista insa societati ale caror datorii fata de buget sint aproape nesemnificative. Dar aceste datorii fac ca firmele in cauza sa apara cot la cot pe lista contribuabililor mari cu “granzii”. Un adevarat stigmat din cauza a citorva sute de mii de lei.

    Recordul in acest sens il detine firma Alcool International S.A. care datoreaza statului fabuloasa suma de 247.400 lei. Pe locul urmator se situeaza o veterana a acestui top - Gradistea IMPEX S.R.L. -, societate care datoreaza fiscului 679.789 lei. Iar pentru recuperarea sumei cu pricina s-a inceput procedura de executare silita.

    Sursa: Cotidianul, 3 februarie 2005.

    mai mult

02.02.2005

  • Bancile numara castigurile de pe urma cresterii creditarii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD  TLV

    ___
    Cu toate ca marjele de profit din sistem au inceput sa se reduca, BCR si Banca Transilvania, cele doua banci care au publicat rezultatele financiare pe anul trecut, au reusit sa isi majoreze profiturile prin cresterea volumului de activitate. Cea mai mare banca din sistem, BCR, cu o cota de piata de circa 30%, a anuntat ca a obtinut un profit brut de 215 milioane de euro, in crestere cu 48% in euro fata de 2003. Rentabilitatea capitalului a urcat de la 16,3% la 18,5%, iar raportul dintre costuri si venituri a scazut la 52%, fata de 59% in 2003. In urma rezultatelor financiare, BCR ar putea acorda un dividend de 4.140 de lei pe o actiune cu valoarea nominala de 10.000 de lei. La sfarsitul lui 2004 valoarea contabila a unei actiuni se ridica la 43.900 de lei (1,1 euro), in crestere cu 15,5% in lei fata de cea de la finalul anului 2003.

    Activele bancii au inregistrat un plus de 1,6 miliarde de euro, ajungand la 6 miliarde de euro, in principal pe fondul majorarii surselor atrase si al acordarii de credite. Banca si-a majorat anul trecut reteaua teritoriala cu 29 de unitati, pana la 315. Statul define aproape 37% din actiuni, BERD si IFC detin 25%, cele cinci societati de investitii financiare controleaza impreuna 30% din capital, iar salariatii bancii au 8%. Salariatii au cumparat actiunile la un pret de 10.350 de lei, de peste trei ori mai mic decat valoarea contabila. BERD si IFC au platit 222 mil. USD (175 de milioane de euro) pentru 25% din actiuni, respectiv 1,1 USD pe actiune (0,9 euro sau 33.000 de lei).

    Banca Transilvania, a doua banca listata la Bursa din punctul de vedere al capitalizarii, a anuntat ca a obtinut un profit net preliminat de 15,1 milioane de euro (608 miliarde de lei), in crestere cu 20% in euro fata de 2003. Activele bancii au crescut cu 90% in euro, ajungand la 656 milioane de euro. Banca a reusit astfel sa depaseasca bugetul de venituri si cheltuieli de la inceputul anului cu 4% in privinta profitului si cu 17% in privinta activelor. Cresterea activelor si a profiturilor bancii s-a datorat si faptului ca Transilvania a atras anul trecut de pe piata de capital mai multe milioane de euro prin emisiune de actiuni. Actiunile Bancii Transilvania, ca si celelalte banci de la Bursa, au adus castiguri semnificative investitorilor, sectorul bancar fiind creditat cu perspective ridicate de crestere pentru urmatorii ani. Capitalizarea bursiera a bancii a ajuns ieri la 432 milioane de euro (la 12.400 lei/actiune, pretul de inchidere), de peste trei ori mai mare fata de cea pe care o inregistra cu un an in urma.

    Banca Transilvania este unul dintre putinele exemple de societati care s-au dezvoltat prin intermediul pietei de capital. Strategia aplicata in ultimii ani fiind capitalizarea profitului prin acordarea de actiuni gratuite. Cel mai mare actionar al bancii este Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu 15%. Doua SIF-uri, Banat-Crisana si Oltenia, detin cate 5% din capital, in timp ce SIF Moldova are o participatie de peste 2%. De asemenea, grupul de oameni de afaceri din Cluj, fondatorii bancii, controleaza un pachet semnificativ de actiuni.

    A treia banca de la Bursa, Carpatica, urmeaza sa anunte rezultatele financiare pe 7 februarie. BRD, prima banca de la Bursa si a doua din sistem, inca nu a anuntat data la care va publica rezultatele financiare.

    Profiturile mai mari din 2004 obtinute de banci, care s-au vazut inca din rezultatele de pe primele noua luni, vin dupa ce anul 2003 a insemnat doar cresteri usoare sau chiar scaderi pentru profiturile din sistemul bancar, in conditiile in care bancile au fost nevoite atunci sa inregistreze in contabilitate costuri suplimentare pentru riscurile de credit. De asemenea, aprecierea leului fata de euro de anul trecut ajuta bancile sa raporteze rezultate in moneda europeana mult mai bune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 februarie 2005.

    mai mult

  • 10% din actiunile Petrom ar putea fi vandute la Bursa

    Gardianul   SNP

    ___
    Ministrul economiei, Codrut Seres, a anuntat, ieri, ca 10% din actiunile Petrom ar putea fi vandute la Bursa, in cazul in care statul va avea nevoie de bani. 'Daca va fi nevoie de fonduri, vom vinde 10% din actiunile detinute de stat la Petrom. In cazul in care nu va fi nevoie, aceste actiuni vor fi vandute peste doi ani', a declarat Seres.

    Sursa: Gardianul, 2 februarie 2005.
    '

    mai mult

  • Valorificarea activelor si postprivatizarea, prioritatile sefului AVAS

    Curentul   

    ___
    'O pondere semnificativa in activitatea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, aferenta anului in curs, o vor avea mai ales activitatile de valorificare a activelor statului, dar si cele de postprivatizare, deoarece portofoliul de privatizare s-a diminuat', a declarat, ieri, Gabriel Zbircea, la intalnirea pe care a avut-o cu reprezentantii Fondului Monetar Internationl si cei ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Totodata, impreuna cu delegatia FMI, alcatuita din noul negociator-sef al FMI in relatia cu Romania, Emmanuel Van Der Mensbrugghe, Graeme Justice, reprezentant rezident al FMI la Bucuresti, Nikolay Guerguiev, economist in cadrul Departamentului Europa, si Lucian Croitoru, reprezentantul Romaniei la FMI, noul presedinte al AVAS a discutat si stadiul indeplinirii prevederilor memorandumului de politici economice si financiare, cu referiri la planurile de privatizare pentru anul in curs. Discutiile purtate cu delegatia BERD, condusa de sefa misiunii, Hildegard Gacek, s-au axat cu precadere pe portofoliul de proiecte dezvoltate de BERD impreuna cu AVAS, cu accent pe privatizarea BCR. Tot ieri, Zbircea a avut si o intalnire cu reprezentantii ambasadei americane la Bucuresti, prilej cu care au fost abordate o serie de probleme referitoare la privatizarile aflate in desfasurare, dar si la posibilitatea atragerii de noi potentiali investitori americani.

    Sursa: CUrentul, 2 februarie 2005.'

    mai mult

01.02.2005

  • Vrem privatizare, cere managementul de la Antibiotice

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB

    ___
    Directorul general al producatorului de medicamente Antibiotice Iasi cere privatizarea cit mai rapida a societatii, avind nevoie de fonduri importante pentru modernizari si investitii in incercarea de a face fata concurentei tot mai puternice de pe piata. 'Privatizarea companiei este un pas strategic A?n evolutia afacerilor sale, fiind un element esential pentru competitivitatea pe piata romaneasca. Din acest punct de vedere, 2005 va fi un an determinant', a declarat Ioan Nani, directorul general.

    El spune ca statul nu poate folosi la nesfirsit o companie pentru a pretul la antibiotice la un nivel scazut. 'Este imposibil ca statul sa foloseasca Antibiotice ca un regulator al pitei farmaceutice', a spus Nani. A?n conditiile A?n care Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj-Napoca au fost preluate de catre investitori financiari, Antibiotice este A?nca controlata de statul roman, prin intermediul Ministerului Sanatatii, care detine pachetul majoritar de actiuni.

    In ultimii ani tentativele de privatizare au esuat. In 2003, Ministerul Sanatatii a preluat pachetul majoritar, pe ideea ca numai in acest fel va putea controla pretul la medicamente. In cazul in care ar fi venit un strain, sustineau autoritatile, pretul medicamentelor ar creste, dind ca exemplu politica adoptata de actionarii straini ai celorlalti producatori romani.

    Pe de alta parte, acesti actionari au investit sume importante in modernizarea companiilor odata cu implementarea unor masuri de restructurare drastice. A?n urmatorii ani, atat fondul american de investitii Advent International, proprietarul Terapia, cat si Venoma Holdings, vehiculul investitional al fondurilor Black Sea Fund, Euromerchant Balkan Fund si Romanian Post Privatization Fund (RPPF), care detine pachetul majoritar la Sicomed, vor face exitul din afaceri, lasand loc unor investitori strategici.

    Antibiotice Iasi a A?ncheiat anul 2004 cu vanzari totale de 33,6 milioane de euro, A?n crestere cu 3% fata de 2003. Profitul brut estimat este de 4,5 milioane de euro, A?n crestere cu aproximativ 7% fata de 2003. Consolidarea vanzarilor pe pietele externe a avut o contributie majora la realizarea cifrei de afaceri a companiei A?n 2004, a mai spus directorul de la Antibiotice.

    Vanzarile pe pietele externe reprezinta 20% din cifra de afaceri a companiei, adica peste 6,5 milioane de euro, anul trecut . A?n 2005, oficialii companiei si-au propus o crestere a exporturilor cu 25%. Cele mai vandute produse de export ale Antibiotice sunt Nistatin, produs cu care Antibiotice detine 25% din piata mondiala de profil, si Vitamina B12, cu o cota de 10% din piata mondiala.

    Principalele piete de export ale Antibiotice sunt Statele Unite, Rusia, China, India, Malaezia si Indonezia. Reorientarea companiei catre export a avut loc pe fondul blocajului financiar din sistemul sanitar romanesc, ce a facut ca datoriile statului catre furnizorii de produse medicale sa depaseasca 200 de milioane de euro pe parcursul anului 2003. Peste 15% din cifra de afaceri a companiei a provenit din contractele castigate de Antibiotice la licitatiile organizate la nivel national, pe segmentul antiinfectioaselor, a mai afirmat Nani. 'Anul trecut, Antibiotice a cunoscut o crestere de 100% pe segmentul de piata al cefalosporinelor (medicamente folosite A?n tratamentul infectiilor bacteriene), ajungand la sfarsitul anului la o cota de piata de peste 50%', a afirmat Nani.

    Bugetul de Venituri si Cheltuieli al companiei pe 2005 prevede o cifra de afaceri de pana la 43 de milioane de euro. A?n prezent, Antibiotice deruleaza un proiect de investitii de peste 2,5 milioane euro A?n statia de epurare a apelor reziduale de pe platforma societatii, iar pentru 2005 au fost planificate investitii de peste 2 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, Antibiotice a investit peste 1,2 milioane de euro A?ntr-un nou flux de medicamente orale divizate A?n capsule, cu o capacitate de 350 de milioane de capsule anual, ce va stimula cresterea cifrei de afaceri A?n 2005, conform reprezentantilor companiei.

    Piata romaneasca a produselor farmaceutice a avut o valoare de peste 800 de milioane de euro anul trecut, consemnand o crestere fara precedent, de peste 20%. Actionarul majoritar al Antibiotice este statul roman, prin Ministerul Sanatatii, care detine 53% din actiuni. Actionarii minoritari semnificativi sunt SIF Oltenia cu 10% si fondul de investitii Broadhurst, cu 7,68% din actiuni. Actiunile Antibiotice sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 7.600 de lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera de aproximativ 75 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 februarie 2005.
    '

    mai mult

  • Statul vrea sa vinda datoriile Termoelectrica la bursa

    Cotidianul   

    ___
    Strins cu usa de FMI, dar si de situatia financiara catastrofala, Guvernul pregateste o solutie inedita pentru Termoelectrica: datoriile istorice se convertesc in actiuni si se vind la bursa. Brokerii spun ca s-ar gasi cumparatori.

    Guvernul intentioneaza sa rezolve ecuatia celui mai mare producator de energie din tara, Termoelectrica, prin vinzarea datoriilor companiei.

    'Datoriile istorice vor fi convertite in actiuni, iar aceste actiuni vor fi vindute pe piata de capital', ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Economiei. „Este una dintre variantele rezolvarii datoriilor Termoelectrica. Ea a fost prezentata Fondului Monetar International, care o analizeaza si, daca oficialii Fondului vor fi de acord, vor fi prezentate si detaliile“, ne-au spus sursele noastre. Situatia financiara a companiei s-a tot inrautatit si acest lucru a stirnit nemultumirea Fondului. Institutia de la Washington a cerut tot timpul o rezolvare, care inca nu a fost gasita.

    Datorii de 60.000 de miliarde

    Potrivit unui raport al administratorilor societatii, facut public toamna trecuta, datoriile totale ale companiei (bugetare si comerciale) se ridicau la peste 60.000 de miliarde de lei. Capitalul social al companiei este insa de doar 5.200 de miliarde. Deci, in cazul in care nu se va face o reevaluare substantiala a activelor si statul decide sa arunce pe bursa toata datoria convertita, putem vorbi de privatizarea societatii.

    Pachet de 20%

    Operatorii din piata de capital spun insa ca statul nu va scoate pe bursa un pachet majoritar, dar ca ar fi un avantaj pentru piata orice societate noua. „Ma bucura ca vor sa scoata pachete noi. E momentul ca statul sa beneficieze de avantajele pietei de capital, care are nevoie de emitenti noi“, ne-a spus Marius Plugaru, de la firma de brokeraj IEBA Trust. El nu-si face griji ca titlurile unei companii in dificulate, asa cum este Termoelectrica, nu vor atrage cumparatori. „Este o societate de interes public. Toata lumea vrea actiuni la o astfel de societate, mai ales strainii. In plus, in piata sint acum foarte multi bani“, spune Plugaru. El afirma insa ca nu se va scoate pe piata un pachet majoritar de actiuni. „Nu se vor privatiza prin bursa mai mult de 20%. Asta pentru ca este si un important interes politic aici. Statul va trebui sa stie cui vinde societatea“, precizeaza Plugaru.

    'Pisica trebuie rupta'

    Termoelectrica a avut parte de mai multe restructurari, dar, de fiecare data, datoriile s-au „inchis“ pe ea. De la Renel, Conel, trecerea a 19 centrale la autoritatile locale si, apoi, crearea complexurilor energetice din Oltenia, Termoelectrica a ramas cu tot mai putine centrale, dar cu tot mai multe datorii. Azi, societatea mai exploateaza cele cinci centrale din Bucuresti, cele din Constanta, Galati, Deva, Braila, Borzesti, Doicesti si Paroseni. „Pisica trebuie rupta, nu se mai poate asa. Iar de faliment nu poate fi vorba, pentru ca si azi (ieri – n.r.) suplinim deficitul de energie creat prin oprirea centralei de la Cernavoda“, afirma directorul companiei, Ovidiu Pop, care nu recunoaste decit datorii de „cel mult 40.000 de miliarde. „De cite ori ma uit pe situatiile financiare, ma ia groaza“, spune Pop, care a confirmat ca a auzit de varianta conversiei datoriilor si, ulterior, a listarii la bursa, dar nu stie detalii.

    Sursa: Cotidianul, 1 februarie 2005.'

    mai mult

  • Companiile petroliere iau decizii diferite privind preturile la carburanti

    Adevarul   RRC  SNP

    ___
    De cateva saptamani, in premiera pe piata romaneasca, companiile petroliere iau decizii diferite in ce priveste preturile la carburanti. Acestea nu numai ca difera destul de mult de la o companie la alta, dar vor fi schimbate la intervale mici de timp, chiar saptamanal. Prin urmare, soferii nu vor mai sti din timp care sunt preturile practicate de o societate sau alta si vor vedea ca afisajul de la benzinarii va fi diferit chiar de la o saptamana la alta. Decizia Petrom de a ieftini carburantii a fost luata dupa o saptamana si de Rompetrol, insa celelalte companii care opereaza pe piata romaneasca nu au venit cu alte preturi. Asa cum era de asteptat, benzinarii privati s-au grabit sa urmeze exemplul Petrom si sa scada preturile la benzina si motorina. Tabloul preturilor la carburanti practicate pe piata romaneasca s-a schimbat complet deoarece atat Petrom, cat si Rompetrol au adoptat un nou sistem de fixare a preturilor in functie de cotatiile internationale ale titeiului, mediul competitional de pe piata de carburanti romaneasca, cursul de schimb, dar si costul materiei prime. Prin urmare, este de asteptat ca ambele companii sa modifice preturile saptamanal. 'Rompetrol va opera modificari saptamanale la preturile carburantilor, incepand prin scaderea preturilor la pompa in prima saptamana din februarie', a declarat Paul Pop, director general al Rompetrol Downstream. El sustine ca 'liberalizarea completa a preturilor la carburanti poate conduce chiar si la scaderi periodice ale preturilor, in anumite conditii'. In schimb, celelalte companii nu se grabesc sa umble la preturi. Reprezentantii Lukoil spun ca au modificat pretul la carburanti in urma cu 3 saptamani, in sensul reducerii acestora, si ca nu tin cont de deciziile celorlalte companii atunci cand ajusteaza preturile. Daca Agip va lua o decizie in aceste zile, MOL Romania este hotarata sa nu modifice preturile. Directorul general al MOL Romania, Karoly Robak, a declarat ca 'preturile practicate de MOL reflecta situatia de pe piata romaneasca si cea internationala, precum si calitatea reala a carburantilor comercializati' si ca s-a constatat ca clientii sunt multumiti de raportul pret/calitate. Benzinarii particulari au decis insa sa joace dupa regulile Petrom si Rompetrol. 'Trebuie sa fim in pas cu actiunile Petrom, altfel iesim de pe piata. Am decis sa aplicam acelasi sistem de fixare a preturilor, in conditiile in care vom crea o marja de siguranta si vom achizitiona cantitati mai mici de combustibili', ne-a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei benzinarilor particulari. De altfel, imediat dupa ce Petrom a ieftinit carburantii, benzinarii privati au redus si ei preturile cu 600 - 800 lei pe litru.

    Sursa: Adevarul, 1 februarie 2005.'

    mai mult

31.01.2005

  • Radu Enache: In martie, reteaua hoteliera Continental va fi pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Cele patru companii care formeaza lantul hotelier Continental vor definitiva fuziunea in februarie, iar pana la sfarsitul lunii martie, noua societate rezultata, Continental SA, va fi listata pe bursa, a spus Radu Enache, presedintele si actionarul majoritar al companiilor. 'Prospectul de listare va fi terminat pana la sfarsitul lunii februarie, iar in martie societatea va fi listata la bursa. Deocamdata ne consultam cu societatile de valori mobiliare pentru a decide care va fi forma de listare - fie o listare simpla, fie o IPO primara (initial public offering - n.r.) , fie una secundara', a afirmat Radu Enache.

    Cele patru companii care detin hotelurile Continental din Romania sunt Continental, Continental Vest, Continental Nord si Dacia Continental. Dintre acestea Continental Vest este listata pe Rasdaq. 'Va fi o fuziune prin absorbtie prin care compania Continental le va absorbi pe celelalte trei', a spus Radu Enache, care este persoana acare controleaza aceastra afacere.

    Lantul hotelier Continental este format din 12 hoteluri si are peste 1.000 de angajati. Anul trecut, acestea au generat o cifra de afaceri totala de 18,7 milioane de euro, in crestere fata de circa 16 mil.euro in anul anterior. Anul acesta, lantul se va extinde cu doua noi hoteluri, dintre care unul in Bucuresti, in zona Izvor, si altul in Constanta. 'Pentru anul 2005, mizam pe o cifra de afaceri de 22-23 de milioane de euro pentru noua societate rezultata in urma fuziunii. Marja neta a profitului acestei afaceri este de 10-15%', a mai precizat Enache. Aceasta inseamna un profit net de circa 3 milioane de euro pe an. Enache a spus ca scenariile de dupa listare au in vedere o majorare de capital pentru societatea Continental SA.

    Principalul motiv pentru care compania a decis sa se listeze la bursa este atragerea de fonduri suplimentare, pentru sustinerea unor proiecte hoteliere ample in urmatorii ani. Proiectele de investitii demarate de companie in urmatorii doi ani se ridica la peste 20 de milioane de euro. Acestea constau in constructia de hoteluri in principalele orase de provincie sub conceptul un hotel Continental de patru stele situat in acelasi perimetru cu un hotel Ibis de trei stele.

    Lantul Continental a incheiat in vara anului trecut un parteneriat cu grupul francez Accor, proprietarul marcilor Ibis, Novotel si Sofitel, prin care cele doua companii vor crea o retea de hoteluri in toate marile orase din Romania. Continental a cumparat recent terenuri in Timisoara, unde vor fi amenajate, incepand cu luna august 2005, un hotel Ibis si respectiv un Continental, si negociaza achizitia unor terenuri in Brasov si Cluj. Compania detine deja un hotel in Cluj-Napoca, care va fi modernizat anul viitor si clasificat la patru stele.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 ianuarie 2005.
    '

    mai mult

  • Romportmet anunta un profit net de 3,7 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Operatorul portuar Romportmet Galati a obtinut anul trecut un profit net preliminat de 3,7 milioane de euro, in crestere cu 13,3% fata de rezultatul din 2003. Romportmet a realizat o cifra de afaceri de 9,8 milioane de euro, valoare cu 20,6% mai ridicata comparativ cu anul precedent. La finalul lui 2004, compania avea datorii totale de 0,8 milioane de euro in timp ce creantele societatii se cifrau la 12,2 milioane de euro.

    Romportmet urmeaza sa sa se divizeze in doua companii, din care una va prelua activitatea de productie a materialelor de constructii, iar cealalta va ramane cu activitatea de servicii portuare. Operatorul portuar este controlat de fondul american de investitii Broadhurst, care detine 78,2% dn actiuni. Divizia de materiale de constructii urmeaza sa fuzioneze cu un alt producator de materiale de constructii apartinand Broadhurst, Elpreco Craiova. Romportmet hotarase anul trecut sa intre si pe aceasta piata a materialelor de constructii, compania planificand o investitie de aproximativ 3,4 milioane de euro pentru pentru punerea in functiune a unei linii de fabricatie a pavelelor. Actiunile Romportmet sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie care a implicat aceste titluri perfectandu-se la pretul de 40.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 35,8 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 ianuarie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide