Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

03.11.2004

  • Argus Constanta: scade cifra de afaceri, dar creste profitul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   UARG

    ___
    Argus Constanta, al doilea jucator de pe piata uleiurilor comestibile din Romania, a anuntat pentru primele noua luni o crestere a profitului net de 61,7%, in euro, ajungand la un nivel de aproape 1,4 milioane de euro, fata de cele 0,86 mil. euro din perioada similara a anului trecut.

    Cresterea semnificativa a profitului nu se reflecta insa si in evolutia cifrei de afaceri. Cifra de afaceri a scazut pe primele noua luni cu 6,63%, de la 28,86 de milioane de euro in perioada anului trecut, la aproape 27 de milioane de euro anul acesta.

    Investitiile in capacitatea proprie de depozitare (in jur de 60% din spatiile folosite pentru stocare sunt in proprietatea companiei), un randament inalt al rafinariei cat si majorarea capacitatii acesteia la 240 de tone de ulei rafinat pe zi sunt in opinia directorului general, Vasile Leu, principalele motive pentru cresterea profitului.

    'In viitor, in 8-10 luni vom mari capacitatea si la imbuteliere pentru a obtine un maxim de valoare din capacitatea marita de rafinare. A existat, de asemenea o mare preocupare pentru reducerea cheltuielilor cu depozitarea', a declarat Vasile Leu.

    Odata cu marirea capacitatii rafinariei, Argus a investit si intr-o statie de epurare biochimica, pentru alinierea la normele impuse de UE in domeniu. Rezultatele se situeaza insa sub cele de acum doi ani, de altfel 2002 fiind cel mai bun an pentru Argus, atunci compania inregistrand un profit de peste 5 milioane de euro, dublu fata de anul anterior.

    Profitul companiei a fluctuat puternic in ultimii ani in functie de evolutia pretului de achizitie la floarea soarelui, preturile atat pe piata interna cat si pe cea internationala inregistrand anul trecut cresteri semnificative.

    Rezultatele din activitatea financiara de anul acesta au inregistrat o pierdere de 0,2 milioane de euro, insa in scadere fata de cea de anul trecut cu aproape 50%, pe fondul diminuarii datoriilor pe termen lung ca urmare a rambursarii ratelor scadente (creditul pe termen mediu pentru investitii). Pe termen scurt insa, datoriile au crescut ca urmare a utilizarii creditului bancar pentru plata materiei prime din recolta 2004. Argus cumpara de obicei materia prima folosind intre 30% si 40% surse proprii de finantare. Producatorii de ulei din Romania achizitioneaza toata floarea soarelui necesara pentru o perioada de procesare de 12 luni in toamna fiecarui an, motiv pentru care imobilizeaza resurse financiare substantiale.

    Piata romaneasca a uleiului, estimata la 300 de milioane de dolari pe an , are ca lider grupul american Bungee, care detine trei fabrici: Unirea Iasi, Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea. Bungee avea la sfarsitul anului trecut circa 36% din piata, fiind urmata de Argus, cu 19%. Inainte de vanzarea Ultex, Topway detinea 17% din piata. Ceilalti jucatori de pe piata sunt Agricover Buzau detinut de doi investitori iranieni, la randul lor interesati de achizitia unei fabrici de ulei), Ardealul Satu Mare, Ulerom Vaslui a omului de afaceri Adrian Porumboiu si fabrica de ulei din Urziceni, in proprietatea unui grup de investitori elvetieni.

    Uleiul alimentar este o afacere care a inceput sa atraga tot mai multi mari jucatori din strainatate. Gigantul american Cargill, unul din liderii mondiali ai comertului cu cereale a confirmat la sfarsitul lunii trecute ca a ajuns la un acord de principiu cu Topway Industries Craiova pentru cumpararea unui pachet majoritar de actiuni al producatorului de uleiuri Olpo Podari. Valoarea totala a tranzactiei se ridica, conform unor surse din industria uleiurilor, la 30 de milioane de dolari pentru cele doua fabrici de ulei ale Topway Industries Craiova de la Podari si Craiova plus dreptul de folosinta al marcii Bunica. Argus are un capital social de 469,98 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 15.000 de lei. Principalul actionar este actualul director general, Vasile Leu, cu o participatie de 11,44% la capitalul social, restul actiunilor fiind detinute de mai multe persoane fizice si juridice. SIF Oltenia si-a majorat participatia la 9,39% fata de 6,78 la inceputul anului. Pretul de inchidere pentru actiunile companiei a fost de 37.500 lei/actiune, pe piata Rasdaq, la aceasta cotatie, capitalizarea bursiera fiind de 28,79 milioane de euro. In ultima luna actiunile au crescut cu 35%, intrind in atentia mai multor investitori straini.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Piata medicamentelor va atinge 2,2 miliarde $ in 2007

    Gardianul   ATB  BIO  SCD

    ___
    Valoarea pietei de medicamente din Romania se va dubla pana in 2007, comparativ cu nivelul de aproximativ un miliard de dolari estimat pentru acest an, a declarat, marti, Mirel Nicola, directorul de marketing al Sicomed Bucuresti, citat de Mediafax.

    'Pana in 2007 preconizam ca piata de medicamente din Romania va atinge valoarea de 2,2 miliarde de dolari, aceasta evolutie fiind si o consecinta a aderarii la Uniunea Europeana, consumul pe cap locuitor ajungand la 100 dolari', a precizat Nicola.

    El a adaugat ca piata locala de profil va creste cu 10% comparativ cu anul 2003 atat la nivelul vanzarilor, pana la 945 milioane de dolari, cat si la nivelul volumului unitatilor comercializate - 467 milioane, fata de 404,7 milioane in 2003.

    Potrivit sursei citate, cea mai mare parte din piata este controlata de importatorii de medicamente, in defavoarea producatorilor locali.

    'Daca in anii 1996-1998 piata era impartita relativ egal intre producatorii locali si importatori, situatia s-a schimbat. Anul acesta, ponderea importatorilor a depasit 80% din totalul pietei de medicamente, in timp ce producatorii locali au sub 20%', a completat Nicola.

    Sursa: Gardianul, 3 noiembrie 2004.'

    mai mult

  • Consiliul Concurentei si-a dat OK-ul pentru cumpararea Petrom de catre OMV

    Adevarul   SNP

    ___
    Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica realizata prin achizitionarea de catre OMV a pachetului majoritar de actiuni la Petrom, ne-a declarat presedintele institutiei, Mihai Berinde. Segmentele de activitate pe care concentrarea economica dintre OMV si Petrom ar fi avut efecte de restrangere a concurentei pe piata romaneasca, determinate de pozitiile semnificative detinute de societatile implicate pe pietele respective sunt: piata rafinarii si prelucrarii de titei (Petrom si Rompetrol) si piata distributiei si comercializarii de produse petroliere (Petrom, OMV si Rompetrol). 'In acest context, reprezentantii OMV s-au angajat sa vanda actiunile pe care compania le detine la Rompetrol Group N.V.Olanda, ceea ce face ca ponderea de piata a noii companii sa fie de circa 45%, fata de 70% cat ar fi avut OMV daca ar fi pastrat participatia', afirma presedintele Consiliului Concurentei. Iar in domeniul distributiei, ponderea de piata a companiei a scazut de la 54% la 42%, a adaugat el.

    Sursa: Adevarul, 3 noiembrie 2004.'

    mai mult

02.11.2004

  • Comertul in crestere a cerut mai multe ambalaje de la MJ Maillis

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de ambalaje MJ Maillis Romania a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 8,3 milioane de euro pe primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada din 2003. Profitul net al companiei a avansat cu aproximativ 25% in perioada ianuarie-septembrie a anului curent, comparativ cu primele noua luni ale anului trecut. Majorarea rezultatelor urmeaza trendul pietei, datorandu-se mai ales cresterii industriei alimentare, au explicat surse din cadrul companiei evolutia afacerilor.

    In ultimii doi ani, MJ Maillis a investit peste 3 milioane de euro in modernizarea si retehnologizarea liniilor de productie. Capacitatea de productie a companiei a fost extinsa cu 1.400 de tone anual, in 2003, in urma unei investitii de 0,5 milioane de euro, acesta fiind si unul dintre motivele care au condus la cresterea rezultatelor din acest an. Pentru sfarsitul anului, oficialii companiei preconizeaza atingerea tintelor din bugetul de venituri si cheltuieli: cresterea cifrei de afaceri cu 11% fata de anul anterior, pana la 9,45 milioane de euro.

    Incepand cu sfarsitul primului trimestru din 2005, MJ Maillis va mari capacitatea de productie a masinilor si dispozitivelor de ambalat. Cererea provenita, in special, din partea tarilor din Uniunea Europeana, a stat la baza deciziei de extindere a productiei, acestea din urma fiind si principalele destinatare ale masinilor de ambalat produse de MJ Maillis in Romania. Exporturile de anul trecut ale companiei au fost realizate catre Germania, Italia si Bulgaria. Pe langa productia proprie, MJ Maillis distribuie si produsele companiei-mama, din Grecia.

    Lucrarile la noua hala de productie au inceput in luna septembrie. Ca urmare a finalizarii noii hale de productie, cifra de afaceri a companiei va creste substantial in 2005, au mai afirmat oficialii MJ Maillis. Maillis produce paleti si ambalaje secundare (care nu intra in contact direct cu produsul final), destinate mai ales industriei alimentare: folie termocontractabila de polietilena (PE), benzi de ambalaj metalice si de plastic, folie de PVC/POL, corniere, dar si masini si dispozitive de ambalat. In ultimii ani, compania si-a dezvoltat o retea de distributie in principalele zone industriale ale tarii, cu centre in orase precum Timisoara, Cluj, Constanta , Brasov sau Slatina.

    Profitul net preconizat de MJ Maillis Romania pentru acest an este de 0,73 milioane euro, in crestere cu aproximativ 70% fata de nivelul inregistrat in 2003, reiese din datele transmise Bursei de Valori Bucuresti.

    Compania a incheiat anul trecut cu un profit net de 0,47 milioane euro, mai mic cu aproximativ 0,26 milioane euro decat valoarea aprobata la inceputul anului in bugetul de venituri si cheltuieli, si in scadere fata de 2002, cind s-a situat la 0,61 milioane euro.

    MJ Maillis Romania a fost infiintata in 1994, si si-a inceput activitatea ca distribuitor al produselor companiei-mama, iar in 1995 a inceput productia la Buftea, langa Bucuresti. Grupul de firme M.J. Maillis detine doua fabrici in Grecia (Inofita si Alexandroupoli), una in Romania (M.J. Maillis Romania), iar printr-o politica sustinuta de achizitii a preluat capacitati de productie in Spania, Franta, Italia, Marea Britanie si Germania. In Europa, grupul de firme M.J. Maillis are o cota de 22% din piata produselor de impachetat standard.

    MJ Maillis Grecia detine 81,67% din actiunile M.J. Maillis Romania, restul de aproape 19% fiind in proprietatea a cateva sute de actionari minoritari. Valoarea capitalului social al societatii este de 104,31 miliarde de lei, divizat in actiuni cu o valoare nominala de 10.000 de lei. Actiunile companiei sunt cotate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti din anul 2001, ultima cotatie fiind de 24.000 lei/actiune, in scadere cu 2,8% fata de sedinta de tranzactionare precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei este de 6,1 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Activele Bancii Transilvania, in crestere

    Gardianul   TLV

    ___
    Activele Bancii Transilvania, dupa primele noua luni, au atins 23.449 miliarde lei, in crestere cu peste 100% comparativ cu nivelul consemnat la sfarsitul lunii septembrie 2003, se arata intr-un comunicat al bancii. In aceasta perioada, banca a reusit sa dubleze valoarea nominala a creditelor acordate, soldul imprumuturilor ridicandu-se la 13.208 miliarde lei. Concomitent, banca si-a majorat de patru ori plasamentele in titluri de stat, pana la 2.213 miliarde lei. Dupa primele noua luni, depozitele atrase totalizeaza 16.827 miliarde lei, cu 119% mai mult decat in luna septembrie a anului trecut. Evolutia de la nivelul plasamentelor si depozitelor nu se regaseste si pe segmentul de venituri si profitabilitate, desi indicatorii se mentin pe crestere. Profitul brut obtinut in intervalul ianuarie - septembrie a atins 531,3 miliarde lei, cu aproape 40% peste rezultatul din anul precedent. Dinamica veniturilor a fost depasita de cea a cheltuielilor cu peste cinci puncte procentuale. In acelasi timp, insa, Banca Transilvania si-a extins reteaua teritoriala cu 50 de unitati, care au necesitat o suplimentare a personalului cu 500 de angajati.

    Sursa: Gardianul, 2 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Romania si Bulgaria au luat ochii investitorilor germani

    Curierul National   

    ___
    Pentru companiile germane, Romania si Bulgaria sunt, din cate se pare, mult mai atractive ca baze de productie decat noile state membre ale Uniunii Europene.

    Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Camera de Industrie si Comert din Germania (DIHK) si preluat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

    Aceasta preferinta este motivata de costul relativ scazut al fortei de munca din cele doua tari balcanice, situat la aproximativ cinci la suta din cel mediu din Germania.

    Pe de alta parte, producatorii strainii au mai pierdut din interesul de a investi in noile state membre ale Uniunii Europene.

    In primul rand, in Cehia si Ungaria, de exemplu, costurile pentru forta de munca au crescut cu peste 40 de procente, iar in al doilea rand in multe dintre noile state membre exista un deficit de mana de lucru calificata. Pe de alta parte, noile membre UE reprezinta o piata de desfacere foarte profitabila pentru bunurile produse in Germania.

    In primele opt luni ale acestui an, exporturile germane catre noile tari membre UE au crescut cu zece la suta, iar importurile cu patru procente.

    Potrivit unui bilant al Camerei de Industrie si Comert din Germania, cifra de afaceri din acest an este estimata la 2,4 miliarde de euro. Romania si Bulgaria urmeaza sa adere la Uniunea Europeana in 2007.

    Sursa: Curierul National, 2 noiembrie 2004.

    mai mult

01.11.2004

  • Rompetrol trece intr-o singura mana rafinarea si benzinariile

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   PTR  RRC

    ___
    Conducerea grupului petrolier Rompetrol a anuntat intentia ca Rompetrol Downstream, compania cu operatiuni pe piata de distributie a carburantilor, sa devina sucursala detinuta integral de catre Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.

    De asemenea compania vrea sa majoreze capitalul Rompetrol Rafinare cu maxim 150 mil. $. Actionarii trebuie sa discute acest subiect peste doua saptamani. Miscarea privind concentrarea operatiunilor de rafinare si distributie este de natura sa simplifice structura grupului Rompetrol, unde este o incrucisare de actionariat intre diversele companii membre ale grupului, iar pe de alta parte da startul unei campanii puternice de extindere a Petromidia pe piata de retail.
    'Rompetrol Downstream va deveni o sucursala 100% a companiei Rompetrol Rafinare, insa modalitatile de realizare a acestei operatiuni nu au fost inca stabilite', a declarat Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol. 'Trebuie sa simplificam structura noastra corporatista, lucru sugerat si de agentiile de rating. Pana la sfarsitul acestui an, trebuie sa gasim o solutie pentru aceasta problema', explica Philip Stephenson, directorul adjunct al grupului Rompetrol, care detine la randul sau actiuni ale grupului Rompetrol.

    Actionarii Rompetrol Rafinare, companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, au aprobat decizia privind achizitia unei retele de benzinarii de pe piata. Rompetrol Downstream opereaza peste 200 de benzinarii pe piata romaneasca, sub administrare directa sau in franciza.

    La finele lui 2003, grupul Rompetrol avea o participatie de 64,43% din capitalul social al Petromidia, in timp ce Rompetrol SA, rafinaria Vega si divizia de management a grupului controla 18,81%. Strategia de expansiune pe piata de retail va continua cu achizitia unei retele externe de benzinarii, printre tintele potentiale fiind atat companiile de retail, cat si benzinarii particulari. 'Urmam aceeasi strategie pe piata interna cu cea de pe alte piete unde suntem prezenti, in sensul in care ne optimizam marjele de profit prin captarea unei parti cat mai mari din productia proprie de la Petromidia in retele noastre de distributie, depozite si benzinarii. In acest moment, Petromidia exporta jumatate din productia de 3,3 mil. tone, iar restul merge pe piata interna, unde are o cota de 28% din piata', explica Patriciu.

    Potrivit acestuia, rafinaria Petromidia ar avea nevoie, la modul ideal, de circa 500 - 600 statii proprii in Romania. Pentru ca intreaga productie a Petromidia sa fie desfacuta in reteaua proprie este nevoie de 1.200 - 1.500 statii Rompetrol. Conducerea grupului afirma ca are resurse pentru a finanta aceste proiecte de extindere, precum si rascumpararea pachetului de 25,1% detinut de OMV din grupul Rompetrol, in conditiile in care dispune de un grad mic de indatorare. Presedintele grupului Rompetrol estimeaza numarul benzinariilor de pe piata interna la 1.900 - 2.000 de statii, in conditiile in care exista statistici contradictorii pe acest segment.

    In primele noua luni ale anului, veniturile brute ale Petromidia, cea mai importanta companie a Rompetrol, au crescut cu 28%, pana la 954 mil. $, potrivit standardelor internationale de contabilitate. Compania a avut in trimestrul III un profit net de 1 mil. $, mai spun oficialii Rompetrol, reusind per ansamblu o reducere de circa zece ori a pierderilor pe primele noua luni fata de anul trecut. Actionarii companiei sunt convocati la data de 15 noiembrie pentru a autoriza majorarea capitalului social al Rompetrol Rafinare pana la un nivel maxim egal cu contravaloarea sumei de 150 mil. $. Reprezentantii grupului Rompetrol sustin ca operatiunea de majorare a capitalului este prevazuta in contractul de privatizare de la Petromidia. Rafinaria a trecut in proprietate privata la finele lui 2000, cand fostul Fond al Proprietatii de Stat a vandut grupului Rompetrol un pachet de 69,99% din actiuni. Capitalizarea bursiera a companiei este acum de 285 mil. euro la un pret de 665 lei pe actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 noiembrie 2004.
    '

    mai mult

  • Actiunile Eurom Bank, promovate la Rasdaq

    Gardianul   

    ___
    Actiunile Eurom Bank sunt cotate din data de 14.04.2004 la Categoria de baza a pietei RASDAQ.

    Banca este a treia societate pe piata RASDAQ dupa capitalizarea bursiera.

    Datorita cresterii in ultima perioada a volumului de activitate al Eurom Bank, actiunile bancii au fost promovate la categoria a II- a de Excelenta a RASDAQ.

    Aceasta promovare reprezinta o apreciere pozitiva a performantelor si caracteristicilor bancii fata de marea majoritate a emitentilor de pe piata Rasdaq.

    Mentionam ca deosebit de semnificativ, faptul ca, Eurom Bank a fost selectata in grupul emitentilor reprezentativi ale caror actiuni vor fi tranzactionate pe platforma tehnica a BVB, ca urmare a procesului de constituire a unei Burse romanesti unice, consolidate, mai bine capitalizate.

    Sistemul BVB este un sistem de licitatie electronica automata (fata de sistemul de negociere al Rasdaq) si prin urmare este un sistem mai flexibil si mai dinamic.

    Prin acest proces se asigura o mai buna transparenta a bancii in relatiile sale cu clientii si cu actionarii sai.

    Sursa: Gardianul, 1 noiembrie 2004.

    mai mult

  • Profitul Azomures a scazut de 6 ori

    Curierul National   

    ___
    Producatorul de ingrasaminte Azomures a inregistrat, in primele 9 luni, un profit net de 6 ori mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar cifra de afaceri a crescut cu 6 la suta. De la inceputul anului 2004, capitalul societatii a fost majorat cu 40 la suta. Saptamana trecuta, sindicalistii societatii au hotarat declansarea grevei generale, din cauza diferendelor salariale si au solicitat marirea salariului cu 20 la suta si pastrarea primelor trimestriale si de sarbatori.

    Sursa: Curierul National, 1 noiembrie 2004.

    mai mult

29.10.2004

  • Sinteza si-a triplat profitul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   STZ

    ___
    Compania Sinteza Oradea a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de aproximativ 136.000 de euro, in crestere de aproape 3 ori fata de perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, c?nd compania raporta un profit net de 58.000 de euro.

    In aceeasi perioada, Sinteza a obtinut o cifra de afaceri de 2,46 milioane de euro, nivel in scadere cu aproximativ 3% fata de perioada similara din 2003. Veniturile totale ale companiei, in perioada luata in considerare, s-au mentinut la un nivel relativ similar cu anul trecut, de aproximativ 2,7 milioane de euro. Sinteza Oradea produce pesticide, alaturi de mai multe marci de lacuri si vopsele, produse farmaceutice, ambalaje metalice si din h?rtie, dar si sisteme complete de vopsire. Vopselele cuprind at?t sortimente de protejare a suprafetelor impotriva intemperiilor si coroziunii, c?t si produse cu scop decorativ.

    Primele trei luni ale acestui an au consemnat o pierdere de 22.000 de euro in activitatea companiei, datorata de intreruperea temporara a productiei din luna ianuarie. P?na la jumatatea anului, Sinteza a recuperat pierderile, raport?nd un profit de aproximativ 150.000 de euro. La nivelul anului trecut, Sinteza a obtinut un profit net de 184.000 euro.

    In acest an, Sinteza a raportat achizitionarea a 94,3% din actiunile companiei Chimprod Oradea, care activeaza in acelasi sector industrial. In urma achizitionarii companiei Chimprod, Sinteza previzioneaza o crestere a v?nzarilor cu peste 2 milioane de euro, la nivelul intregului an.

    Sinteza este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine un pachet de 51,65% din actiuni, restul fiind detinute de actionari, persoane fizice si juridice, cu ponderi de sub 5 procente. Pentru anul trecut, compania nu a distribuit dividende, desi in ultimii ani, Sinteza practicase o politica constanta in acest sens. BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, care fusese raportata cu o detinere de 5,1 procente din actiunile Sinteza la mijlocul lunii mai, si-a lichidat ulterior participatia.

    Capitalul social al companiei este de aproximativ 1,6 milioane de euro divizat in 44 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 1500 lei/actiune. Actiunile Sinteza sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori. Ultima tranzactie de ieri cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 2.580 lei/actiune, cotatie cu 11% inferioara celei de la finalul sedintei precedente. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 2,77 milioane euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 octombrie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide