Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.03.2006

  • Supraveghetorii pietelor financiare au incheiat un nou protocol

    Adevarul   

    ___
    La sfarsitul saptamanii trecute, la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a fost semnat un nou Protocol tripartit intre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si BNR - pentru cooperare in vederea promovarii stabilitatii sistemului financiar, in ansamblu si pe fiecare dintre componentele sale. Totodata, a fost adoptat Regulamentul privind organizarea si desfasurarea intalnirilor tripartite la nivelul conducerii intre CSA, BNR si CNVM. Primul protocol tripartit de acest fel a fost semnat la 3 aprilie 2002. In noile documente sunt stabilite prevederi ce stipuleaza tratarea intr-o maniera eficienta si coerenta a problemelor intersectoriale si aranjamente practice de conlucrare. Actualul protocol prevede inclusiv crearea a cinci comitete tehnice cu caracter permanent, care acopera problematica principalelor domenii de interes pentru cele trei autoritati. Acestea sunt: Comitetul de Stabilitate Financiara; Comitetul de Supraveghere si Control; Comitetul de Reglementare; Comitetul Sisteme de Plati; Comitetul Statistici Financiare. De asemenea, protocolul permite si infiintarea unor comitete ad-hoc, in functie de necesitatile care se vor manifesta. Un Secretariat al Protocolului va functiona in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei.

    Sursa: Adevarul, 13 martie 2006.

    mai mult

10.03.2006

  • Azomures ar putea sa-si opreasca din nou activitatea

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Alimentarea cu gaze naturale a producatorului de ingrasaminte chimice Azomures din Targu-Mures ar putea fi oprita, incepand cu data de 11 martie, din cauza neintelegerilor cu Romgaz referitoare la pretul de livrare. Aceasta ar putea determina inchiderea combinatului, conform unei informari transmise Bursei de Valori. Azomures si-a mai intrerupt o data activitatea in luna ianuarie din cauza opririi alimentarii cu gaze cauzate de temperaturile scazute. 'Am primit o avertizare ca nu mai suntem nominalizati cu cantitati de gaz si, in consecinta, se va trece la reducerea presiunii pana la oprirea furnizarii gazului. Avertizarea ne-a fost trimisa pentru ca n-a fost semnat agreement-ul referitor la pretul gazului impus de Romgaz', a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele sindicatului Alternativa 2002 din Azomures, Maria Dandarau. Potrivit presedintelui de sindicat, conducerea Azomures nu a fost de acord cu pretul de 174,5 dolari pe mia de metri cubi solicitat de furnizorul Romgaz. Azomures consuma pana la un miliard de metri cubi de gaze pe an si a platit anul trecut 120 de milioane de dolari pentru aprovizionarea cu gaze. Azomures a raportat pe 2005 un profit net de 4,65 mil. euro, in scadere cu 33% fata de anul precedent, la o cifra de afaceri de 188,8 milioane de euro. Actiunile Azomures se tranzactioneaza pe Bursa de Valori, unde au scazut ieri cu 3,9%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,197 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 10 martie 2006.
    '

    mai mult

  • Petrom-OMV va primi curent de la Energy Holding

    Gandul   SNP

    ___
    Petrom-OMV va primi curent electric de la Energy Holding, companie care a castigat licitatia privind furnizarea de energie pentru cele peste 1.000 de schele de extractie a titeiului apartinand societatii petroliere. â??Este vorba despre cel mai complex contract de furnizare de energie pentru consumatorii industriali si una dintre afacerile de referinta si pentru Europa de Sud-Estâ??, au declarat reprezentantii Energy Holding. Contractul se ?®ntinde pe 2 ani, cantitatea de energie care urmeaza a fi livrata depasind, anual, 1 TWh.

    Sursa: Gandul, 10 martie 2006.

    mai mult

  • Romgaz face o firma mixta cu turcii si egiptenii

    Adevarul   

    ___
    Romgaz ar putea participa la constituirea unei firme mixte cu societati din Egipt si Turcia, care sa actioneze ca trader de gaze naturale pentru resursele din Egipt, prin viitorul gazoduct Nabucco. Potrivit lui seres, ideea ca firme romanesti sa participe la constituirea societatii mixte a aparut, in urma cu trei saptamani, in cadrul unei vizite in Turcia a ministrului economiei, Codrut Seres. Acesta a precizat ca firmele romanesti pot oferi expertiza, in tradingul de gaze naturale sau in potentiale proiecte de explorare si exploatare de gaze.

    Sursa: Adevarul, 10 martie 2006.

    mai mult

09.03.2006

  • Profit net de 202 milioane euro in 2005 pentru BCR

    Smart Financial   EBS

    ___
    Recenta achizitie a Erste Bank, Banca Comerciala Romana, a anuntat rezultate pozitive pentru anul 2005, in raport cu asteptarile pietei, care percepeau un BCR in crestere si pentru anul trecut. Profitul net obtinut de BCR in 2005, conform standardelor romanesti de contabilitate, a crescut puternic, cu 15,6%, in termeni nominali, comparativ cu 2004, pana la 742,3 milioane lei (RON) (echivalent cu 202 milioane EUR), cresterea echivaland cu un plus de 100,2 milioane lei (RON), potrivit rezultatelor financiare preliminare, se arata intr-un comunicat primit de www.SmartFinancial.ro din partea BCR.

    'Am avut si in 2005 un parcurs foarte bun in conditiile actuale ale pietei romanesti, bazat pe promovarea valorilor si a calitatii, pe creativitatea si transparenta care ne caracterizeaza. Am obtinut, prin dezvoltarea puternica a volumului de afaceri si gestionarea atenta a evolutiilor si riscurilor, un profit net record pentru bancile din Romania, peste 200 de milioane EURO, valoare care reprezinta 35% din profitul realizat de intregul sistem bancar romanesc', a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

    Conform acelorasi surse, venitul net operational a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 6%, la 2.294 milioane lei (RON), in conditiile unei piete deosebit de volatile in care marja dintre dobanda activa si pasiva s-a ingustat peste asteptari. In acest context, veniturile nete din dobanzi au inregistrat un recul cu 5,9% de la 1423,1 milioane lei (RON) la 1339,8 milioane lei (RON), evolutie compensata in mare parte de cresterea cu 12,6% a veniturilor din comisioane, pana la 646,7 milioane lei (RON), generata de cresterea puternica a volumului afacerilor.

    Totodata au crescut substantial, cu 109,7%, veniturile nete din operatiuni financiare, care au urcat pana la 223,1 milioane lei (RON). Costurile de exploatare au inregistrat o crestere cu 19,4% pana la 1287,6 milioane lei (RON). Ca urmare venitul net din exploatare s-a diminuat cu 7,4% de la 1086,4 milioane lei (RON) la 1006,4 milioane lei (RON) iar raportul cost/venituri s-a ridicat la 57,99%.

    'Puterea financiara a bancii a crescut permanent, ca urmare a eficientei sale economice care s-a imbunatatit constant, capitalurile proprii ale bancii sporind cu 11,6% in 2005 la 3.952,4 milioane lei (RON) (echivalent cu 1,075 miliarde EUR) de la 3540,2 milioane lei (RON) in 2004. Rentabilitatea capitalului determinata pe baza profitului net (ROE) a crescut la 18,8%, cu 0,64 puncte procentuale peste valoarea din 2004, rezultand o fructificare superioara a capitalului actionarilor. Valoarea ROE este peste media de 12,9% inregistrata pe ansamblul sistemului bancar romanesc', subliniaza oficialii BCR.

    Portofoliul de credite acordate clientilor a crescut cu 50,3% fata de 31 decembrie 2004, insumand in sold, la finele anului trecut, 16.058 milioane lei (RON) (circa 4,37 miliarde echivalent EUR), plasamentele in credite fiind, si in 2005, principalul activ bilantier al bancii.

    'Prin strategia promovata si pe care continuam sa o aplicam consecvent, sprijinim economia reala dezvoltand parteneriate durabile cu clientii din cele patru segmente strategice pentru BCR -mari corporatii, IMM-uri, populatie si administratia locala - intarind astfel pozitia noastra de cea mai importanta banca comerciala pentru Romania', a remarcat Nicolae Danila.

    Aparent neasteptat, pe segmentul atragerii de resurse de la clientii nebancari, banca a inregistrat o crestere mai accentuata a depozitelor in lei (RON), care aveau o pondere de 68% in total depozite, crestere stimulata de remunerarea mai buna. Depozitele clientilor la BCR au crescut in 2005 cu 31,3% pana la 21.410 milioane lei (RON). BCR subliniaza ca este, in continuare, principalul jucator pe piata bancara, cotele de piata - 25,4% la active, 26,4% la creditele neguvernamentale si 28,6% la depozite clienti - confirmand consolidarea pozitiei sala de lider si formator de piata.

    '2005 a fost pentru BCR un an deosebit, cu multe evenimente, destule provocari si in final cu rezultate pozitive si acumulari calitative semnificative', apreciaza Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR. Capacitatea de lucru a BCR a fost extinsa in 2005 si prin deschiderea a 60 de noi unitati bancare, reteaua teritoriala ajungand la 372 sucursale si agentii, in conditiile in care numarul mediu de personal s-a redus, in mod natural, cu 3,5% pana la 11.584 salariati.

    'BCR a finalizat, in cursul anului trecut, reorganizarea activitatii de retail si este in curs de implementare a proiectului de optimizare a activitatii de corporate, ambele realizate cu asistenta firmei germane IDS Scheer si se afla in faza finala de constructie a unui sistem IT imbunatatit, realizat de specialistii bancii impreuna cu cei ai firmelor Oracle, Ernst & Young, Microsoft si Softwin', mai spun cei de Banca Comerciala Romana. Institutia, cea mai mare de profil din Romania, este detinuta majoritar de banca austriaca Erste Bank, de cele 5 societati de investitii financiare (SIF Oltenia, SIF Muntenia, SIF Banat Crisana, SIF Transilvania si SIF Moldova) si de statul roman, cu o cota mai mica ramasa dupa privatizare.

    Sursa: SmartFinancial.ro, 9 martie 2006.'

    mai mult

  • Titlurile de stat ar putea fi listate pe bursa

    Gardianul   

    ___
    Autoritatile romane iau in calcul posibilitatea relansarii emisiunilor de titluri de stat, inclusiv pentru o perioada de maturitate de sapte ani, ceea ce constituie o premiera in perioada postdecembrista, sustine senatorul Varujan Vosganian. 'In colaborare cu Ministerul Finantelor si Banca Nationala se va studia posibilitatea listarii pe Bursa a acestor titluri, dat fiind faptul ca perioada mai lunga de maturitate permite aceasta operatiune. In urma evaluarilor pe care le va face Guvernul, la inceputul lunii aprilie se va stabili volumul creditarii si el va deveni operationalâ??, a declarat Vosganian. Potrivit acestuia, reprezentantii Executivului se mai gandesc la posibilitatea finantarii programelor investitionale ale Guvernului din perioada 2006-2009 prin utilizarea pietei bancare romanesti.

    Sursa: Gardianul, 9 martie 2006.'

    mai mult

  • Listarea Fondului Proprietatea, pe ultima suta

    Curierul National   

    ___
    Data de 16 martie va consemna desemnarea consultantului juridic al Fondului Proprietatea. Cele 12 case de avocatura vor depune ofertele pe 15 martie, a declarat presedintele Fondului, Nicolae Ivan. Castigatorul va fi desemnat in urma unei licitatii publice internationale. Consultantul trebuie sa aiba experienta in constituirea unui fond de amploarea 'Proprietatea'. Ivan a afirmat ca la selectie vor participa probabil 12 case de avocatura: Berwin Leighton Paisner LLP, Crowell Moring, Norton Rose, Clifford Chance, Eversheads LLP, Linklaters, The Latern Corporation Limited, Shearman & Sterling LLP, Law Office of Joan Leopold, Freshfields Bruckhaus Deringer, Allen&Overy, Salans. Potrivit presedintelui Fondului, oferta financiara va avea cea mai mare pondere in punctajul final, dar nu a dorit sa mentioneze procentul. Consultantul juridic international va redacta caietul de sarcini pentru managerul de fond (societatea de administrare) si va organiza licitatia pentru selectia acestuia. De asemenea, va organiza o serie de conferinte care vor anunta lansarea Fondului pe piata si va oferi consultanta pentru toate negocierile in care Fondul va fi implicat.

    Propunerea de listare, la jumatatea lui aprilie

    Ivan estimeaza ca, pana la mijlocul lunii aprilie, va fi prezentata Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) propunerea de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucuresti. 'Nu stim care va fi raspunsul CNVM. Suntem optimisti. Nu exista elemente care sa ne faca sa credem ca nu vom fi in stare sa ne respectam angajamentele', a mentionat Ivan. Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Fondul are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind la momentul prezent de 3,9 miliarde euro. Fondul va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti si la o Bursa internationala.

    Numarul persoanelor care au cerut despagubiri in schimbul imobilelor nationalizate este estimat la circa 120.000 solicitanti, fara ca dosarele sa fie solutionate in totalitate. Fondul va functiona pentru o perioada de zece ani, cu posibilitate de prelungire. Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost desemnata in luna ianuarie castigatoarea licitatiei pentru derularea operatiunilor comerciale ale Fondului Proprietatea. Astfel, actiunile Fondului vor fi distribuite catre titularii titlurilor de despagubire prin reteaua CEC.

    Sursa: Curierul National, 9 martie 2006.'

    mai mult

08.03.2006

  • Petrom pregateste achizitii in Romania si Bulgaria

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Firma romaneasca va cumpara doua retele de benzinarii detinute de companii internationale. Petrom, cea mai mare companie din Romania - controlata de grupul petrolier austriac OMV, intentioneaza sa faca noi achizitii pe piata benzinariilor, conform strategiei sale de expansiune ca brand in regiunea Europei de Sud - Est. Surse de pe piata au declarat pentru ZF ca Petrom pregateste doua achizitii de retele de benzinarii, detinute de companii internationale.

    'Una din achizitii va avea loc in perioada urmatoare in Romania si vizeaza un lant de benzinarii detinut de o companie internationala, fara sa fie vorba de jucatori de talia LukOil, OMV, MOL sau Agip. Cealalta achizitie vizeaza preluarea de benzinarii in Bulgaria', au precizat sursele citate. Retelele luate in vizor de Petrom sunt formate fiecare din aproximativ 10 - 20 de benzinarii, adauga sursele citate.

    In aceste conditii, valoarea cumulata a celor doua achizitii este estimata la 30 - 50 mil. euro, tinand seama de pretul de piata al unei benzinarii si ultimele tranzactii. Surse din Petrom afirma ca managementul are pe masa in acest moment mai multe proiecte de achizitii pe pietele pe care companie este deja prezenta, miscari care vizeaza consolidarea businessului de baza - petrol si gaze. 'Ca si principiu, Petrom nu comunica detalii legate de proiecte decat in momentul finalizarii acestora. Dupa cum am anuntat, Petrom se va concentra asupra activitatilor sale de baza, in vederea cresterii eficientei acestora si, in concordanta cu aceasta decizie, va renunta la unele dintre activitatile sale, printre care si motelurile. Tranzactia nu presupune insa numai intentia de vanzare din partea companiei, ci si identificarea unor cumparatori astfel incat sa putem asigura cele mai bune conditii, atat pentru Petrom, cat si in ceea ce priveste motelurile', au comentat reprezentantii Petrom informatiile vehiculate. Petrom este liderul pietei petroliere locale, avand o retea de peste 600 de benzinarii. Anul trecut, compania a anuntat inchiderea a 50 de unitati proprii neperformante si lansarea unui format nou de benzinarie - PetromV, conform standardelor europene in domeniu.

    La inceputul anului, Petrom a preluat subsidiarele OMV din Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, care totalizeaza 178 de benzinarii in cele trei tari, in cadrul unei tranzactii in valoare de 234 mil. euro. Finantarea operatiunii Petrom este asigurata partial din banii pe care i-a adus OMV in capitalul companiei romanesti cand a preluat controlul, iar restul din fondurile proprii ale firmei. Aportul de capital al OMV a fost de 830 mil. euro la momentul preluarii pachetului de 51% din Petrom in 2004, in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 1,5 mld. euro.

    Austriecii de la OMV au anuntat inca de anul trecut ca teatrul de operatiuni al Petrom va fi extins pe plan international, pe de o parte, prin promovarea ca brand international pe piata benzinariilor din regiunea Balcanilor, iar pe de alta parte in sectorul upstream (de explorare si productie titei si gaze), zona targetata fiind cea a bazinului Marii Caspice. Werner Schinhan, director general adjunct al Petrom (printre ale carui atributii intra si zona de fuziuni si achizitii), afirma la inceputul anului ca firma romaneasca are in vedere preluarea unui producator de petrol si gaze, caz in care ar putea actiona pe cont propriu daca tranzactia nu depaseste 300 mil. $. In paralel, ultimele miscari ale Petrom indica vanzarea treptata a activelor care nu au legatura cu activitatea de baza a companiei. Dupa externalizarea afacerii cu ape minerale Carpatina in urma cu o luna, Petrom se pregateste sa-si vanda reteaua de hoteluri si moteluri.

    Petrom este o companie petroliera integrata, avand in portofoliu tot lantul de activitati de profil - de la explorare si productie de titei si gaze pana la rafinare, respectiv distributie de carburanti. Petrom isi va anunta rezultatele financiare pe 2005 pe 14 martie. Potrivit estimarilor analistilor, profitul net pe 2005 s-ar situa intre 430 si 520 mil. euro, pe fondul scumpirii produselor petroliere si al primelor masuri de restructurare luate de OMV. Capitalizarea bursiera a companiei este de 9,896 mld. euro la un pret de 0,615 lei pe actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 martie 2006.'

    mai mult

  • Bermas: cheltuielile mai mari vor tine profitul pe loc in acest an

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRM

    ___
    Compania din Suceava, care va intra pe piata berii la PET, este una dintre putinele firme independente de pe piata berii. Bermas Suceava si-a bugetat pentru acest an obtinerea unui profit net de 3,58 milioane de lei (1,02 milioane de euro la un curs mediu de 3,5 lei/euro), doar cu 0,5% mai ridicat comparativ cu profitul inregistrat anul trecut. Compania se asteapta sa obtina un castig apropiat de cel din 2005 datorita cresterii cheltuielilor cu utilitatile si a investitiilor pe care le va derula pe parcursul acestui an. Bermas va ataca din acest an si segmentul berii la PET, in urma unei investitii intr-o noua linie de productie. Anul trecut, cele mai mari cresteri pe piata berii s-au inregistrat, de altfel, pe segmentul berii populare si in special al berii la PET. Afacerile Bermas sunt estimate sa creasca in acest an cu 19,7% pana la un nivel de 38,05 milioane de lei (10,8 milioane de euro).

    'Ne asteptam la un ritm redus de crestere a profitului, mai scazut decat al vanzarilor, in conditiile in care inca din trimestrul al patrulea de anul trecut au crescut tarifele la energie electrica, apa. Pentru acest an ne asteptam si la noi cresteri ale pretului la carburanti, toate acestea insemnand cheltuieli mai mari pentru societate. Vom avea totodata cheltuieli de investitii pe care trebuie sa le facem pentru a putea rezista pe piata mai ales in perspectiva aderarii Romaniei la UE. Intentionam sa intram si noi pe segmentul berii la PET, si ca urmare a acestui lucru, vom investi circa 5-6 milioane de lei (1,4-1,7 milioane de euro - n.red.) intr-o linie de productie de PET-uri', a precizat Constantin Gatej, directorul general al Bermas.

    Societatea si-a planificat pentru urmatorii doi ani investitii de 1,9 milioane de euro, aproape jumatate din aceste investitii urmand sa fie finantate din credite. Bermas intentioneaza totodata sa capitalizeze aproape 1,29 milioane de lei (peste 0,3 milioane de euro) din profitul obtinut anul trecut pentru a finanta investitiile din acest an. Majorarea capitalului prin incorporarea acestor rezerve urmeaza sa fie supusa aprobarii actionarilor. In 2005, compania a realizat investitii de aproape 1 milion de euro pentru modernizarea fluxurilor tehnologice de fabricare a berii.

    Compania a obtinut in 2005 un profit net de 3,56 milioane de lei (0,98 milioane de euro), in crestere usoara in lei, la o cifra de afaceri de 31,78 milioane de lei (9,7 milioane de lei), mai redusa cu 13%. Scaderea vanzarilor s-a datorat, potrivit conducerii companiei, vremii nefavorabile de anul trecut. Bermas a vandut anul trecut circa 280.000 de hectolitri de bere, conducerea societatii estimand o cota de piata de 2,4% la nivel national. In judetul Suceava, unde se afla centrul de productie al companiei, cota de piata estimata este de 45%. Pentru 2006, oficialii companiei previzioneaza ca Bermas va vinde 325.000 de hectolitri de bere.

    Compania este controlata de doua asociatii ale salariatilor, care detin impreuna peste 51% din actiuni. Titlurile Bermas sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste actiuni derulandu-se la pretul de 2,44 lei/actiune. Societatea va acorda din profitul obtinut anul trecut un dividend brut de 0,1256 lei/actiune, care reprezinta 5,1% din pretul actiunilor pe piata. Dividendul este cu 11,6% mai ridicat decat cel de anul trecut, dar o mare parte din acest avans va fi anulat de marirea din acest an a impozitului pe dividende la 16%. La ultimul pret, capitalizarea busiera a companiei este de 10,79 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 martie 2006.
    '

    mai mult

  • Raiffeisen va depune o oferta angajanta pentru preluarea CEC

    Gardianul   

    ___
    Dupa anuntul privind continuarea privatizarii CEC, prima institutie bancara care a anuntat ca va depune, cel mai probabil, o oferta angajanta pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni este Raiffeisen International Bank Holding, potrivit Dow Jones. 'Raiffeisen trebuie inca sa analizeze modalitatile', a declarat un purtator de cuvant al institutiei austriece de credit. Autoritatile au anuntat ca investitorii interesati de privatizarea CEC vor depune oferte de cumparare pentru 85% din actiunile bancii - potrivit noii strategii care urmeaza sa fie aprobata de Guvern, iar ofertele finale angajante vor fi inaintate pana pe 25 aprilie. Pretul reprezinta 75% din grila de punctaj pentru selectia ofertelor angajante. In ultima faza a procesului, finalistii vor depune numai oferte de pret. Oferte neangajante pentru CEC au mai depus si National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank si OTP Bank.

    Sursa: Gardianul, 8 martie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide