Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.03.2006

  • 1.200 de apartamente in loc de Semanatoarea

    Cotidianul   

    ___
    Vechile intreprinderi din Capitala se dovedesc mai valoroase decit se credea. Daca pina acum erau considerate gauri negre, acum acestea se dovedesc o buna afacere imobiliara. Cel mai bun exemplu il constituie Semanatoarea. In locul fabricii se va construi un ansamblu comercial si rezidential de 700 de milioane de euro.

    Investitiile imobiliare iau avint. Un calcul simplu, care ia in considerare doar cinci proiecte, ne duce la o suma de aproape 3,5 miliarde de euro. Oferta se adreseaza in principal companiilor si persoanelor cu venituri mari.

    Daca pina acum zonele din jurul Bucurestiului erau impinzite de vile, mai nou se anunta cartiere de blocuri noi sau cladiri cu spatii pentru birouri.

    Privite ani de zile ca adevarate pietre atirnate de giturile investitorilor, vechile fabrici se dovedesc acum investitii rentabile. Este adevarat, pentru a fi demolate. Aurul il reprezinta terenul.

    Proiect de 700 de milioane

    In sectorul 6 se vor investi peste 700 de milioane de euro intr-un proiect care include un ansamblu rezidential, spatii pentru birouri si un centru comercial de tip mall. Acesta se va construi chiar pe locul pe care astazi se afla fosta intreprindere Semanatoarea, pe o suprafata de 42 de hectare, si va fi finalizat in anul 2015.

    S-au stabilit doua etape majore de dezvoltare: pina in anul 2010 se vor finaliza 50% dintre cladirile de birouri, intregul proiect rezidential si cel comercial, iar pina in 2015 se vor construi celelalte cladiri de birouri.

    Case de lux

    Zona rezidentiala va cuprinde 1.200 de apartamente de locuit, cu suprafete cuprinse intre 80 si 260 de metri patrati, amplasate in cladiri cu patru si cinci nivele. Se vor amenaja sali de sport, centre medicale, cluburi de intretinere, gradinita, locuri de joaca pentru copii.

    â??Pretul estimat in prezent este de 1.000-1.200 de euro pentru un metru patrat construit, insa pretul va fi stabilit de piata la momentul respectiv', a spus Ion Radulea, presedintele companiei care dezvolta Sema Park.

    Sursa: extras din Cotidianul, 8 martie 2006.'

    mai mult

07.03.2006

  • AVAS: Pachetul nostru la Asirom nu e prea atractiv

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la societatea de asigurari Asirom, dar nu crede ca participatia sa - 6,3% din titlurile societatii - este foarte atractiva pentru investitori. 'La vanzare, un procent (un procentaj - n.r.) este important atunci cand ofera posibilitatea de interventie in conducerea societatii si de numarul de voturi in adunarile generale ale societatii, in cazul in speta, 6,3% este la fel de putin atractiv ca si un procent mai mic', spun oficialii AVAS.

    Asirom este listata pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti, iar la ultimul pret de tranzactionare, de 0,7 lei/actiune, capitalizarea companiei este de circa 127 mil. de euro. In aceste conditii, pretul pe care il poate obtine AVAS pentru pachetul pe care il detine este de peste 8 mil. euro. 'Strategia AVAS cu privire la acest pachet de actiuni este de a-l vinde prin alegerea, in conditiile legii, a unei metode care sa confere maximul de transparenta posibila, precum si o reala egalitate de sanse oricarui posibil investitor. Metoda de privatizare aleasa va fi facuta publica in conditiile legislatiei in vigoare', spun reprezentantii Autoritatii, fara a prezenta si un calendar al vanzarii.

    Pana cand AVAS va decide cum va vinde pachetul de actiuni pe care il detine la Asirom, actionarii societatii de asigurari sunt convocati la o Adunare Generala Extraordinara pe 27 martie, al carei principal subiect este aprobarea retragerii de la tranzactionare a actiunilor societatii. In cadrul acestei AGEA va fi prezentat si raportul cu privire la pretul pe actiune ce urmeaza sa fie achitat in cazul in care se vor inregistra cereri de retragere ale actionarilor din cadrul societatii.

    Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, care prin intermediul societatii InterAgro detine peste 50% din capitalul social al asiguratorului. Alti actionari sunt fondurile de investitii Broadhurst (15,2%) si QVT Fund (10,8%), Rafinaria Astra (8,3%) si actionari minoritari. Surse din piata spun ca grupul italian Fondiaria negociaza cumpararea societatii de asigurari, insa actionarul principal neaga aceste informatii. Asirom a fost anul trecut a doua companie de pe piata asigurarilor, cu afaceri de aproape 160 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 martie 2006.
    '

    mai mult

  • OTP decis sa detina 10% din sectorul bancar romanesc

    HotNews.ro   

    ___
    Grupul financiar bancar ungar, OTP Bank este decis sa achizitioneze 10% din piata bancara din Romania, iar cumpararea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar fi un prilej excelent ca urmare a faptului ca CEC detine deja 5% din sectorul bancar romanesc, informeaza publicatia ungara Budapest Business Journal.

    OTP va mai avea inca o sansa, titreaza publicatia ungara, ca urmare a faptului ca autoritatile romane au dat recent 'unda verde' procesului de privatizare a CEC.

    In afara de interesul acordat pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni a CEC Romania, OTP Bank mai detine actiuni semnificative in cadrul Robank din Romania, IRB Bank din Slovacia, DSK din Bulgaria, Nova Banka din Croatia si Niska Banka din Serbia.

    Procesul de privatizare a CEC a inceput in luna august a anului trecut, dar a fost la un pas de a fi amanat cu doi ani de zile ca urmare a ofertelor extrem de mici depuse de investitorii interesati de cea mai veche banca din Romania.

    Saptamana trecuta, Comisia de privatizare a respins amanarea cu doi ani a privatizarii CEC si a hotarat continuarea procesului de trecere in proprietate privata a bancii. Pretul de cumparare va reprezenta 75% din grila de punctaj pentru evaluarea ofertelor.

    Alaturi de OTP Bank, pe lista participantilor la privatizarea CEC mai figureaza: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank si Raiffeisen.

    Sursa: HotNews.ro, 06 mar 2006.'

    mai mult

  • Analistii se asteapta la scaderi ale euro si dolarului

    Gandul   

    ___
    Analistii apreciaza ca, pe termen scurt, este posibil ca atat moneda europeana, cat si cea americana sa mai piarda teren in fata leului. â??Vanzarile de valuta raman in continuare importante. Ca urmare, nu este exclus ca atat euro, cat si dolarul sa mai scada. Totusi, sub pragul de 3,5 RON pentru un euro, scaderile nu mai pot fi la fel de importante ca pana acumâ??, apreciaza specialistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest. Saptamana trecuta, moneda unica a coborat sub pragul de 3,5 RON, atingand cea mai redusa valoare din ultimele sase luni in raport cu leul romanesc, desi analistii se asteptau ca 3,5 sa constituie un prag de suport pentru cursul euro-RON. Totodata, nici previziunile de crestere a dolarului american nu s-au adeverit, cursul dolar-RON scazand, din nou, la finele saptamanii trecute, pana sub pragul de 2,9 lei. â??Pe piata valutara, vanzatorii detin in continuare controlul. Cursurile dolarului si euro au scazut pana la niveluri-record pentru ultimele luni. De exemplu, joi, raportul euro-RON a ajuns din nou in zona minimelor de la mijlocul lunii septembrie 2005â??, precizeaza sursa citata. Cele mai abrupte scaderi au fost consemnate la inceputul saptamanii trecute, cand euro si dolarul au pierdut cativa bani in raport cu moneda nationala. Cel putin in a doua parte a saptamanii, situatia s-a mai echilibrat in ceea ce priveste cursul euro fata de leu, care a traversat cateva zile de consolidare. Dolarul a ramas insa pe scadere si a intrat sub pragul de 2,9 lei. Pe ansamblul saptamanii, raportul euro-RON este acum mai jos cu 1,68%, iar raportul dolar-RON cu 0,69%, ceea ce pentru o perioada atat de scurta reprezinta o depreciere destul de accelerata. Raportat la cotatiile de la finele anului trecut, euro este acum mai ieftin cu 6,82%, iar dolarul cu 5,34%.

    Cat priveste piata bancara, analistii se asteapta la cresterea dobanzilor la depozite. Recent, Banca Comerciala Romana a majorat dobanzile la depozitele in lei cu pana la un punct procentual. â??In perioada urmatoare, este de asteptat ca si alte banci sa urmeze acest exempluâ??, apreciaza analistii KTD Invest. In prezent, dintre bancile medii sau mari din Romania, BCR, Banca Transilvania, CEC si Finansbank ofera dobanzile cele mai avantajoase pentru depozitele standard in lei pe termen scurt si mediu, sustin analistii citati. â??Avand in vedere decizia BCR de saptamana trecuta, este de asteptat insa ca mai toti ceilalti jucatori din piata bancara sa procedeze similar si sa-si alinieze nivelul de dobanda pentru depozitele in lei cu cel anuntat de liderul pieteiâ??, precizeaza sursa amintita. La o dobanda anuala de 7,5% pentru depozitele pe 12 luni, cum este cea platita in prezent de BCR, Banca Transilvania, CEC si Finansbank, si luand in calcul un impozit de 16% si un comision de retragere de numerar de 0,3%, ajungem la un randament final de 6%, sub rata asteptata a inflatiei, de 6,5% - 6,6% din acest an. Ca urmare, randamentul final adus de un plasament bancar este in continuare real negativ, dar intr-o proportie mult mai redusa decat cu cateva saptamani in urma. Pe masura ce vom avansa insa catre mijlocul anului, analistii cred ca aceasta situatie se va imbunatati, atat datorita faptului ca dobanzile vor mai creste usor, cat si pentru ca inflatia (pe un orizont de 12 luni) se va diminua sub pragul de 6%.

    Sursa: Gandul, 7 martie 2006.

    mai mult

06.03.2006

  • SIF Muntenia are bani, dar nu gaseste in ce sa-i investeasca

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF4

    ___
    SIF Muntenia si-a lichidat de la inceputul anului participatiile detinute la o serie de companii, banii incasati de pe urma acestor miscari de restructurare a portofoliului urmand sa fie folositi intr-o mare parte pentru achizitii de actiuni in cadrul companiilor noi care urmeaza sa vina pe Bursa, potrivit unor surse din cadrul societatii. De la inceputul acestui an, SIF Muntenia a realizat tranzactii de vanzare in valoare de peste 35 de milioane de euro.

    Ultima tranzactie a avut loc chiar vineri, prin intermediul acesteia societatea de investitii financiare (SIF) lichidandu-si participatia de 15,1% detinuta in cadrul firmei Legume Fructe Militari din Bucuresti. ceasta societate detine mai multe spatii comerciale, cea mai mare parte a cifrei de afaceri realizata in primul semestru al anului trecut rezultand de pe urma inchirierilor.

    In acest an, SIF Muntenia a mai vandut actiunile detinute la Sicomed, compania de sere Comaico, titlurile detinute la Biofarm, dar si cele de la societatea Bega Utilaje Constructii. Societatea a incasat deja cele 16 milioane de euro din vanzarea pachetului de la Sicomed, au spus aceleasi surse. SIF Muntenia nu a realizat pana in prezent achizitii importante pe piata de capital, explicatia sursei citate fiind aceea ca Bursa nu ofera pe moment oportunitati foarte atractive, in special din cauza lichiditatii reduse. Sursele din cadrul SIF Muntenia au precizat ca aceste vanzari fac parte dintr-o a doua etapa de restructurare a portofoliului dupa cea inceputa in ''99, care a determinat ca din 700 de participatii cat avea societatea la acel moment sa mai aiba in prezent in jur de 200. Oficialii Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia, nu au dorit ieri sa faca comentarii pe marginea acestui subiect.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 martie 2006.

    mai mult

  • Holdingul austriac A-TEC Industries ar putea prelua Electroputere Craiova

    Gardianul   EPT

    ___
    Presedinte Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, s-a intalnit cu presedintele holdingului austriac A-TEC Industries AG, Mirko Kovats, pentru a discuta eventuala privatizare a societatii Electroputere Craiova, informeaza un comunicat al AVAS, remis redactiei. Presedintele A-TEC Industries, care a facut o vizita tehnica la Electroputere, si-a exprimat intentia de a cumpara actiunile uzinei in anumite conditii. Problema societatii este datoria de 30 milioane de euro pe care o are catre stat. 'Conducerea AVAS va analiza posibilitatile de solutionare a acestei probleme. Uzina lucreaza la circa 20-30% din capacitate si are nevoie de un program de restructurare si de o infuzie de capital. Investitorii austrieci au apreciat ca personalul este supradimensionat, la Electroputere fiind angajati 3.000 de oameni', arata comunicatul AVAS. Potrivit documentului, A-TEC Industries AG, care are 10.000 de angajati, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de euro, desfasurand activitati de productie in majoritatea tarilor europene, dar si in China, India si SUA. A-TEC Industries este producator de sisteme de propulsie electrice, furnizor de solutii tehnologice ecologice de productie a energiei, producator de generatoare de aburi si de centrale electrice pe biomasa si de masini-unelte, deruland si activitati metalurgice.

    Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, va viziteaza astazi Electroputere, in scopul definitivarii strategiei de privatizare a uzinei.

    Sursa: Gardianul, 6 martie 2006.'

    mai mult

  • PSD nu vrea privatizare la Romgaz

    Adevarul   

    ___
    Deputatul PSD Iulian Iancu - fost secretar de stat in Ministerul Economiei si comertului - i-a cerut, ieri, premierului Calin Popescu Tariceanu stoparea oricarui proces de privatizare a Romgaz. Iancu a adus ca argument situatia actuala de pe piata internationala, unde 'se inregistreaza o presiune uriasa pe cresterea pretului petrolului'. Reprezentantul PSD a apreciat ca evolutiile actuale din principalele state exportatoare de petrol vor determina o crestere de 35% a pretului petrolului. 'Solicitam primului-ministru sa explice de ce Romania plateste cel mai mare pret al gazelor naturale din Europa', a declarat deputatul PSD.

    Sursa : Adevarul, 6 martie 2006.
    '

    mai mult

03.03.2006

  • SNP, BRD, TLV si RRC, intr-un indice bursier sud-est european

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bursa de Valori din Viena a lansat cel de-al doilea indice care are la baza actiuni ale unor companii romanesti, dupa lansarea anul trecut a indicelui ROTX. Este vorba de SETX (South-East Europe Traded Index), care isi propune sa fie un indicator al evolutiei pietelor din sud-estul Europei si ia in considerare cele mai importante actiuni de pe bursele din Romania, Slovenia. Bulgaria si Croatia. ROTX urmareste exclusiv companiile listate la Bursa de la Bucuresti. Companiile romanesti au cea mai mare pondere in indice dintre cele patru tari incluse, cu un procent de 39,9% in formula de calcul. Cele mai mari patru companii de pe Bursa - Petrom, BRD, Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare - sunt cele urmarite de formula de calcul a indicelui. Ponderile companiilor sunt stabilite in functie de capitalizarea bursiera.Valoarea de start a indicelui, corespunzand zilei de 3 ianuarie 2005, a fost stabilita la 1.000 de puncte, indicele fiind calculat retroactiv. Valoarea indicelui, exprimata in dolari, era ieri de aproximativ 1.370 de puncte, ceea ce inseamna ca societatile din regiunea acoperita de indice au avut o crestere de 37% a valorii in ultimele 14 luni.

    Indicele va fi calculat in timp real in euro si dolari americani intre orele 9 si 15. Lansarea indicelui, care va permite institutiilor financiare sa lanseze instrumente financiare avand la baza indicele, ar putea genera o crestere a interesului investitorilor straini pentru piata romaneasca. Asa s-a intamplat si cu indicele ROTX, a carui aparitie a fost urmata de lansarea unor certificate care urmaresc evolutia acestuia si care sunt tranzactionate la bursele din Viena si Frankfurt.

    Pe piata romaneasca nu exista in prezent posibilitatea de a tranzactiona un indice, dupa ce contractele futures avand la baza indicele BET ai Bursei de Valori au fost retrase de la tranzactionare in urma cu mai multe luni.

    In indicele ROTX sunt incluse cele trei banci listate pe Bursa: BRD, Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica, cele doua mari companii petroliere de la Bursa: Petrom si Rompetrol Rafinare.

    Reprezentantii Bursei din Viena declarau in urma cu un an ca ar putea urma o strategie de constituire a unei aliante de piete financiare din Europa Centrala, incluzand si Bursa de Valori Bucuresti (BVB), strategie care ar fi sustinuta si de un eventual parteneriat cu Bursa din Varsovia. Acest parteneriat urma sa se inscrie intr-o 'mare alianta a egalilor', pe care piata austriaca vrea sa o constituie cu bursele din statele central-europene care au aderat la Uniunea Europeana - Cehia, Slovenia, Slovacia -, precum si din tari cu perspective de aderare pe termen mediu - Croatia, Bulgaria sau Romania.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 martie 2006.
    '

    mai mult

  • Grecii nu lasa Romtelecom pe Bursa

    Evenimentul Zilei   

    ___
    Actionarul majoritar al Romtelecom s-ar putea opune listarii la Bursa a companiei, a declarat Panagis Vourloumis, presedintele OTE. Compania greceasca detine 54% din Romtelecom, in timp ce statul roman are restul de 46%.

    Oficialii Ministerului Comunicatiilor au anuntat ca vor sa-si listeze la Bursa pachetul detinut, in perspectiva transferului a 20% din actiuni catre Fondul Proprietatea.

    OTE isi conditioneaza insa acordul pentru listare, cerand la schimb un tratament mai bun din partea statului. Concret, OTE vrea tarife de interconectare mai favorabile pentru Romtelecom si accesul la o banda de frecventa folosita acum de Connex.

    â??Cred ca posibililor viitori actionari le-ar placea sa vada un regim de reglementare transparent si predictibil in Romania inainte de a-si investi banii in aceasta companie, lucru pe care acum nu-l avem, astfel ca pana cand vom avea o certitudine in acest sens vom avea o pozitie rezervata fata de oferta publicaâ??, a spus Vourloumis

    Sursa: Evenimentul Zilei, 3 martie 2006.

    mai mult

  • Flamingo, in cautare de bani pentru Flanco

    Curierul National   

    ___
    Flamingo International isi va majora capitalul social cu aproximativ 31,6 milioane de lei pentru a finanta achizitia companiei Flanco International. Potrivit comunicatului transmis BVB, capitalul social subscris si varsat anterior majorarii este de 52.235.374,8 milioane de lei. Numarul de actiuni noi este de maxim 316.894.607, cu o valoare nominala de 0,1 lei. Actiunile emise vor fi oferite spre subscriere destinatarilor de drepturi de preferinta la pretul de 0,437 lei/actiune. Rata de subscriere este egala cu 0,60666667 si reprezinta raportul dintre numarul maxim de actiuni noi si numarul de actiuni vechi.

    Sursa: Curierul National, 3 martie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide