02.03.2006
-
Bataie pe actiunile Sinteza
www.eInformatii.ro STZ
___
Actiunile Sinteza Oradea au crescut, marti, cu 15%, maximumul permis de regulamentul bursei pentru o singura sedinta. Interesul manifestat de investitori saptamana trecuta a continuat si in sedinta de marti, cand a determinat un rulaj de 1.115.967,50 lei noi. Volumul actiunilor tranzactionate a fost de 2,34 milioane, ceea ce a determinat ocuparea pozitiei a treia in topul celor mai tranzactionati emitenti de pe piata. Interesul mare pentru actiunile Sinteza se manifesta din momentul desfiintarii PAS-ului, atractia societatii fiind in primul rand capitalizarea foarte redusa.
Pe langa omul de afaceri Tibor Tincau care a achizitionat mai demult un pachet mare al producatorului oradean, saptamana trecuta a intrat in cursa si compania SC Jolidon din Cluj care a fost raportata cu o detinere de 6,81%. In ultima saptamana a lunii februarie, Sinteza a avut o pondere foarte mare in totalul tranzactiilor, ajungand la 4,53%. Pentru actionari, lupta pentru acumularea de pachete Sinteza Oradea nu poate fi decat benefica, apreciaza analistii pietei, acest emitent aducand cel mai bun randament saptamanal, 20,97%. Angajatii Sinteza care detin actiuni in PAS au inceput sa vanda la pachet, firma clujeana ajungand ca, pana ieri, sa detina peste 30% din totalul actiunilor detinute de firma. PAS-ul detinea initial 66% din actiuni si pana ieri au fost vandute circa 55%, fapt care demonstreaza, inca o data, interesul actionarilor-angajati de a-si vinde pachetele de actiuni (mai ales ca unele pachete s-au vandut si cu 5.000 de lei actiunea), dar si interesul conducerii societatii, a lui Tibor Tincau si a firmei SC Jolidon pentru a detine cat mai multe actiuni. Ramane de vazut ce se va intampla in zilele urmatoare cand vor fi tranzactionate si restul actiunilor detinute de fostul PAS (adica restul de 10%).
Sursa: www.eInformatii.ro, 2 martie 2006. -
Investitiile pe termen lung pe piata de capital ar putea fi impozitate tot cu 16%
Gardianul
___
Executivul intentioneaza ca incepand cu 1 ianuarie 2007 sa nu se mai aplice un impozit diferentiat pentru investitiile pe termen lung facute pe piata de capital, potrivit vicepresedintelui Comisiei de Buget, Finante, Banci a Camerei Deputatilor, Gratiela Iordache. Deputata, prezenta la o dezbate intre reprezentantii pietei de capital si cei ai Ministerului Finantelor Publice (MFP), sustine ca este necesara mentinerea unui impozit diferentiat intre cele doua tipuri de investitii si dupa data mentionata.
In replica, secretarul de stat al MFP, Catalin Doica, prezent la dezbatere, a afirmat ca ministrul finantelor (n.r.: Sebastian Vladescu) nu este 'apriori' impotriva unei impozit diferentiat pentru castigurile din tranzactiile speculative si cele non-speculative. 'Daca aduceti argumente corecte si eficiente, nu este exclusa aplicarea in continuare a unor cote diferentiate pentru impozitare. Acesta este si in trendul european. Actuala varianta de impozitare este insa greu de gestionat. Nu stiu, se poate merge pe varianta de 1% si 16% sau se pot stabili alte cote', a afirmat Doica.
In prezent, castigurile obtinute de pe piata de capital sunt impozitate cu 1% in cazul in care investitorul a detinut titlurile respective mai mult de 365 de zile. Castigurile nete obtinute din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu 1 iunie 2005 si instrainate dup?? 1 ianuarie 2006 intr-un interval mai mic de un an de la data dobandirii sunt impozitate cu cota de 16%.
Impozite pe declaratiile investitorilor?
Brokerii propun ca impozitarea castigurilor nete obtinute de persoanele fizice sa se faca pe baza unor declaratii pe propria raspundere a acestora. Acest sistem ar facilita stabilirea impozitului, in conditiile in care registrele actionarilor nu pot furniza informatiile necesare, a declarat miercuri presedintele Asociatiei brokerilor, Dan Paul.
Directorul general al BVB, Stere Farmache, a aratat ca necesitatea completarii declaratiei este justificata in cazuri exceptionale, cum ar fi dobandirea titlurilor prin mostenire, majorari de capital, acordarea de actiuni gratuite, sau in urma procesului de privatizare in masa, pentru care nu exista un istoric si nu poate fi determinata perioada de detinere a titlurilor si pretul.
Cesionarea creantelor se apropie de Bursa
Proiectul de lege privind cesionarea creantelor comerciale va fi inaintat Guvernului in aceasta luna, a declarat secretarul de stat MFP. Acesta apreciaza ca tranzactionarea creantelor de Bursa Romana de Marfuri ar putea incepe la 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Potrivit prevederilor proiectului, pe BRM vor putea fi tranzactionate volume de maximum 205 din valoarea totala a creantelor detinute, cu conditia ca acestea sa fie mai vechi de un an.
Sursa: Gardianul, 2 martie 2006.' -
La bursa va fi mentinuta impozitarea diferentiata a castigurilor
Evenimentul Zilei
___
Castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital ar putea fi taxate in continuare cu cote diferentiate, informeaza Mediafax.
'Daca ni se vor aduce argumente corecte si eficiente, nu este exclusa aplicarea in continuare a unor cote diferentiate pentru impozitare. Este si in trendul european. Actuala varianta de impozitare este insa greu de gestionat. Nu stiu, se poate merge pe varianta de 1% si 16% sau se pot stabili alte cote', a afirmat secretarul de stat Catalin Doica, din Ministerul Finantelor Publice.
Multe schimbari
La inceputul lunii iunie a anului 2005 au intrat in vigoare o serie de modificari la Codul Fiscal, una dintre schimbari fiind majorarea cotei de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital de la 1% la 16%. Aceste procente sunt aplicate diferentiat, in functie de perioada detinerii titlurilor in portofoliu.
Astfel, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net realizat din transferul valorilor mobiliare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, dobandite incepand cu 1 iunie 2005 si instrainate la un interval mai mare de un an de la achizitionare.
Cea mai recenta varianta de modificare a Codului Fiscal, prezentata de Ministerul Finantelor in luna noiembrie a anului trecut, propune ca investitorii sa achite, din 2007, un impozit de 16% din castigul obtinut in fiecare tranzactie. La aceasta din urma modificare ar dori sa renunte ministerul.
Brokerii au si ei o propunere
Reprezentantii companiilor de intermediere financiara sustin modificarea procedurilor privind impozitarea castigurilor de capital obtinute de persoanele fizice, astfel incat acestea sa prezinte o declaratie pe propria raspundere referitoare la data dobandirii actiunilor si pretul de cumparare si vanzare.
Acest sistem ar facilita stabilirea impozitului, in conditiile in care registrele actionarilor nu pot furniza informatiile necesare, a declarat presedintele asociatiei brokerilor, Dan Paul.
In conditiile in care Regisco nu vrea sa ne furnizeze datele, cei care obtin castiguri pe piata de capital ar trebui sa faca declaratii pe propria raspundere in care sa mentioneze data de dobandire a titlurilor. 'Sa se stabileasca care este raspunderea brokerilor si a contribuabililor. Nu vrem sa raspundem noi pentru ce au facut altii', a afirmat Dan Paul.
In prima varianta, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revenea societatilor de intermediere.
Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a aratat ca necesitatea completarii unei declaratii pe propria raspundere este justificata in anumite cazuri exceptionale, cum ar fi dobandirea titlurilor prin mostenire sau majorari de capital s.a., pentru ca nu exista un istoric si nu poate fi determinata perioada de detinere a titlurilor si pretul.
Sursa: Evenimentul Zilei, 2 martie 2006.' -
Albalact lanseaza brandul Zuzu
Curierul National
___
Dupa succesul marcii Fulga, compania Albalact a lansat ieri o noua gama de produse lactate, sub marca Zuzu. Albalact a investit peste doua milioane de euro in liniile de fabricatie a acestei game, produse la standarde europene. Noutatea consta in varietatea bogata de produse lansate in acelasi timp sub acest brand, dar mai ales ambalajul inovativ - Tetra Top, produs de prestigioasa companie Tetra Pack.
Albalact a inregistrat rate record de crestere a vanzarilor dupa lansarea brandului Fulga. Potrivit rezultatelor preliminare, in 2005 profitul a crescut cu 25% fata de 2004, ajungand la 825.000 de euro.
O data cu noua marca, 'speram sa devenim lideri la sfarsitul anului 2006 pe piata laptelui pasteurizat', au declarat reprezentantii companiei. Albalact - Alba Iulia estimeaza pentru acest an un ritm similar de crestere a cifrei de afaceri cu cel atins in 2005, cand incasarile au urcat cu 50%, la 16,5 milioane de euro.
Sursa: Curierul National, 2 martie 2006.'
01.03.2006
-
Austriecii de la Erste sunt gata sa cumpere 100% din actiunile BCR
ZF RO - FONDURI MUTUALE EBS
___
Pana in septembrie austriecii vor instala noua echipa de management, condusa de actualul director executiv al BCR. Politica Erste Bank este de a incerca sa cumpere restul actiunilor BCR pentru a ajunge sa detina controlul deplin asupra bancii, insa pentru aceasta este nevoie de acordul tuturor partilor, a declarat ieri la Viena Andreas Treichl, presedintele Erste Bank. 'Daca ceilalti actionari ne vor permite - salariatii cu 8%, SIF-urile cu 30% - , daca sunt gata sa vanda si putem cadea de acord asupra unui pret pe care sa-l consideram atractiv, cu siguranta ne vom majora participatia la 100%', a spus Treichl.
Fiind putin probabil ca actionarii minoritari sa accepte un pret mai mic decat cel pe care Erste l-a platit statului - 7,65 euro/actiune -, austriecii ar trebui sa scoata din buzunar inca 2,3 mld. euro pe langa cele 3,75 mld. care urmeaza sa fie achitate pentru 61,88% din actiunile BCR.
Cat priveste obligatia asumata prin contractul de privatizare de a lista actiunile BCR pe Bursa de la Bucuresti in termen de 3 ani de la incheierea tranzactiei, precizarea lui Treichl a fost ca 'in contract nu se spune si de unde trebuie sa vina actiunile'. El a mai spus ca pana in luna septembrie Erste Bank va instala noua echipa de management a BCR, condusa de actualul presedinte executiv Nicolae Danila, iar in cursul trimestrului al treilea vor fi comunicate noi date privind planul de afaceri, programul de tranzitie al bancii si obiectivele strategice viitoare.
Din actuala echipa de conducere executiva fac parte Dan Bunea, vicepresedinte si CFO, Ilie Mihai, vicepresedinte responsabil cu managementul riscului, Natalita Hurduc, vicepresedinte -retail si Petre Preda, vicepresedinte si COO.
Deocamdata, prioritatile programului de tranzitie la BCR - de care Treichl se ocupa personal - sunt valorificarea potentialului de venituri al bancii, centralizarea functiilor de back office si optimizarea retelei de unitati si a resurselor umane. Andreas Treichl a declarat ca se asteapta ca tranzactia de cumparare a pachetului de 61,88% din actiunile BCR sa se incheie in trimestrul al doilea, urmand ca rezultatele Erste pe semestrul I 2006 sa includa si cifrele bancii romanesti.
La capitolul 'personal', seful Erste a precizat ca nu are in vedere cifre anume privind numarul de angajati ai BCR, insa vor fi facute ajustari pe diferitele linii de business ale bancii, in functie de nevoile de oameni ale acestora. 'Atat timp cat veniturile cresc mai repede decat costurile, nu ne punem problema reducerii personalului', a afirmat Treichl intr-o conferinta de presa pentru anuntarea rezultatelor financiare ale bancii pe anul 2005. Profitul net a fost de 711,7 mil. euro, in crestere cu 36,7% fata de 2004, activele au urcat cu 9,2% pana la 152,7 mld. euro, in timp ce rentabilitatea capitalului a crescut de la 17% la 19%.
Incepand din ianuarie, Erste are acces la toate informatiile interne si externe privind BCR prin intermediul unui Comitet Consultativ de Tranzitie format din 10 membri, intre care directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer, care a condus echipa de achizitie a BCR, si Florin Pogonaru, presedintele AOAR, cei doi fiind desemnati sa participe la toate intrunirile Comitetului Executiv, Consiliului de Supraveghere si la Adunarile Generale ale BCR - fara sa aiba inca drept de vot.
Sursa: Ziarul Financiar, 1 martie 2006.
' -
Listarea Fondului Proprietatea se amana spre a doua jumatate a anului
Gardianul
___
Actiunile Fondului Proprietatea nu vor fi listate in prima jumatate a acestui an, a afirmat presedintele Comisiei de Buget, Finante, Activitate Bancara si Piata de Capital a Senatului, Varujan Vosganian. Acest lucru contrazice toate estimarile facute de autoritatile statului potrivit carora listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi facuta pana la sfarsitul lunii aprilie.
Modul in care se deruleaza procedurile in cazul Fondului Proprietatea este ineficient, atata vreme cat sunt depasite o serie de termene.
Potrivit legii, la data infiintarii, adica in decembrie 2005, ar fi trebuit ca toate companiile parte a Fondului sa fi fost deja listate la Bursa. Insa, in prezent, doar 40% din societati sunt listate la Bursa. Vosganian considera ca nerespectarea legislatiei in vigoare si incalcarea termenelor de listare impiedica transparenta necesara unor astfel de actiuni.
Aceasta ar putea aduce o neincredere a populatiei in acest tip de despagubire si dezinteres intre jucatorii la Bursa. Intarzieri au fost inregistrate si in ceea ce priveste demararea procedurii de preschimbare a titlurilor de proprietate in actiuni si distribuirea acestora, insa termenul a fost amanat pana in martie, potrivit reprezentantilor Fondului.
Autoritatile locale pun piedici
Vosganian sustine ca autoritatile locale pun piedici in derularea procesului de acordare de actiuni la Fondul Proprietatea, considera Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, Guvernul este nemultumit de modul in care administratia locala isi indeplineste atributiile.
'Procedurile sunt foarte complicate in administratia locala si exista din partea Guvernului si o anumita nemultumire in legatura cu modul in care administratia locala onoreaza indeplinirea acestor proceduri', a precizat Varujan Vosganian.
In aceste conditii, Comisia pentru Buget-Finante va propune Ministerului Finantelor aplicarea unor modificari in legislatie, precum modificarea termenului de listare, stabilirea unui numar minim de actiuni pentru listare, specificarea unei modalitati de a preschimba aceste titluri in bani in perioada premergatoare listarii si urgentarea procedurilor de listare.
'Exista din partea Guvernului o anumita nemultumire in legatura cu modul in care administratia locala onoreaza indeplinirea acestor proceduri.'
Varujan Vosganian
In 2006 vor fi rezolvate doar jumatate din cereri
Vosganian a mai spus ca, potrivit estimarilor Guvernului, peste jumatate din cererile de acordare de actiuni la Fondul Proprietatea vor fi rezolvate pana la sfarsitul anului 2006. Restul actiunilor vor ramane in proprietatea statului si vor fi acordate celor indreptatiti pe masura solutionarii cererilor. Vosganian a mai afirmat ca pana in prezent au fost incheiate procedurile pentru 14.000 de actionari. Acestia au primit titluri cu o valoare echivalenta cu 400 milioane de euro, respectiv 10% din activul Fondului.
Precizam ca Fondul Proprietatea are in portofoliu actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de circa 14,4 miliarde de lei, echivalentul a 3,9 miliarde de euro. Actiunile Fondului vor fi listate la BVB si la o bursa internationala. Raiffeisen Capital & Investment a castigat licitatia pentru selectia companiei care va intermedia listarea Fondului la BVB. Luna urmatoare va trebui selectat din 13 firme interesate consultantul juridic care se va ocupa de organizarea unei licitatii publice internationale pentru desemnarea unei societati care sa se ocupe de administrarea Fondului. Licitatia va avea loc in luna mai 2006, iar pana la sfarsitul lunii iunie, va fi desemnat administratorul.
Sursa: Gardianul, 1 martie 2006.' -
Salariatii Petrom cer premierului Tariceanu sa le dea 8% din actiuni
Gandul SNP
___
Asociatia Salariatilor din Petrom solicita premierului Calin Popescu Tariceanu sa explice modul in care s-a â??incercat eludarea prevederilor referitoare la vanzarea a 8% din Petrom catre angajatiâ?? si sa indice o alta modalitate de achizitie a actiunilor, daca varianta propusa de asociatie â??pare complicataâ??.
â??Noi am venit cu o formula pe care am considerat-o potrivita, si anume, am cautat si am gasit un finantator prin Programul Asociatiei Salariatilor, respectiv renumita banca Credit Suisse First Boston, ca sa ii sprijinim pe cei care nu au banii necesari sa poata cumpara singuri actiunile si, in acelasi timp, le-am oferit posibilitatea celor care au avut resurse sa cumpere cu banii lor actiunile, asa cum s-a intamplat in cazul celorlalte privatizari la care au participat salariatiâ??, se arata intr-un comunicat al organizatiei sindicale.
De asemenea, asociatia cere premierului sa clarifice care este â??formula care era prevazuta in Ordonanta de Urgenta prin care se evita ca vanzarea sa se faca direct catre angajati si se dadea preferinta unei asociatii in spatele careia stau anumite grupuri de intereseâ??, asa cum ar fi afirmat premierul intr-o emisiune TV.
â??Daca veti considera ca este oportun ca actiunile sa fie vandute fiecarui salariat, negociindu-se cu fiecare separat, atunci nu aveti decat sa hotarati acest lucru. Noi suntem deschisi la orice modalitate de a intra in mod legal in drepturile noastreâ??, se mai arata in comunicat.
Sursa: Gandul, 1 martie 2006.
28.02.2006
-
Parchetul General - rafinarie de petrolisti
Saptamana Financiara
___
Secretele ce invaluie tranzactia prin care Petrom a fost preluata de OMV si dorinta autoritatilor de a pastra ascunse presupusele clauze dezavantajoase pentru statul roman aduc prejudicii de imagine celei mai mari firme din domeniul petrolier de pe piata romaneasca.
Acuzele formulate de procurori impotriva lui Dinu Patriciu afecteaza imaginea companiei Rompetrol, iar taraboiul actionarilor de la RAFO arunca umbre asupra seriozitatii cu care acestia trateaza afacerile. Doar LukOil tace si face, rusii atacand tacuti pozitia a doua pe piata autohtona.
Petrolistii romani nu au parte de liniste. Fie ca este vorba de hartuieli intre actionarii care incearca sa controleze afacerile ori de circul mediatic prin care reprezentantii Parchetului vor sa convinga publicul de vinovatii inca nedovedite, fie ca este vorba, pur si simplu, de un contract de privatizare secretizat, ce ar putea ascunde cifre ciudate si beneficii urat mirositoare, firmele romanesti care transforma titeiul in bani traverseaza o perioada agitata. Oriunde in lume, mirosul titeiului starneste apetitul finantistilor, invidia altor industrii si nervozitatea autoritatilor. La noi insa, ceea ce se intampla acum in lumea petrolistilor pare decupat dintr-un scenariu de film.
RAFO
Rafinaria din Onesti, cu datorii istorice uriase si un actionariat din care nimeni - nici macar statul - nu intelege nimic, face eforturi uriase sa-si imbunatateasca imaginea. Echipa de fotbal Steaua si Nadia Comaneci sunt numai doua dintre sursele ce rasfrang o imagine pozitiva asupra afacerilor cu benzina rafinata in Moldova. Dar deficitul in planul credibilitatii a ramas la un nivel ridicat, iar scandalurile se tin lant. Reprezentantii actionarilor inscrisi in documentele rafinariei, despre care exista indicii ca si-au vandut participatiile, sunt acuzati de spalare de bani si alte infractiuni economice. Au fost arestati si acum sunt cercetati in libertate. Pe de alta parte, exista o companie care sustine ca a cumparat atat actiunile RAFO, cat si drepturile celorlalti actionari. Dar nu este lasata sa-si preia bunul pentru care a platit pana acum mai multe zeci de milioane de euro. Statul priveste nedumerit la razboiul declaratiilor, iar publicul ramane reticent la numele de RAFO, companie despre care se spune ca a fost tranzactionata la vorbitorul unei institutii din subordinea Directiei Penitenciarelor.
PETROM
Fosta companie nationala de petrol, vanduta austriecilor de la OMV, a dat palpitatii soferilor dupa ce a intrat in posesia pachetului majoritar de actiuni si a inceput sa se joace cu pretul benzinei. Cand un litru de benzina romaneasca a devenit mai scump decat in Vest, seful statului a cerut contractul de privatizare si toata lumea se astepta ca presedintele jucator sa ceara desecretizarea documentelor. Dar nu a fost sa fie. Soferii au ramas cu teama ca pretul benzinei va lua foc de la orice scanteie, iar despre presupusele intelegeri secrete prin care cumparatorul Petrom primeste beneficii ascunse au scris doar publicatiile straine. Intellinews, o divi-zie a Euromoney, a pus reflectoarele chiar si pe relatia PETROM-Petromservice, susceptibila a fi â??prinsaâ?? in contractul de privatizare devenit secret de stat.
ROMPETROL
Compania condusa de Dinu Patriciu a devenit un simbol al raului la Parchetul General, iar omul de afaceri - o tinta intr-un razboi de uzura pe care se concentreaza toata puterea de foc a statului. Serviciile secrete asculta telefoanele si urmaresc, procurorii lasa impresia de maraton al audierilor, iar anumite canale media incearca sa fixeze in mintea publicului mesajele anchetatorilor. Consumul de munitie este urias. Sa fie Dinu Patriciu un mafiot tinut in brate de toate partidele aflate pana acum la putere? Sau este doar un simbol pe care actuala putere se straduieste din rasputeri sa-l striveasca? Raspunsurile vor veni in timp. Pana atunci, ROMPETROL trebuie sa reziste, pe Bursa, loviturilor de imagine pe care i le administreaza statul roman. Saptamana trecuta, valoarea actiunilor sale a coborat vertiginos, numai intr-o singura zi compania pierzand 60 de milioane de euro.
Criza de imagine loveste in profit
Cum se vede criza petrolului romanesc din interiorul mediului de afaceri? â??Daca apar probleme de imagine, activitatea oricarei companii este in cele din urma afectata, chiar daca si numai indirect. In cazul companiilor petroliere poate fi vorba de pierderea unor oportunitati privind eventuale contracte avantajoase cu furnizorii sau clientii mari, ingreunarea accesului la finantare, scaderea notorietatiiâ??, sustine Iulian Panait, presedintele KTD Invest. â??Asa-numitele «scandaluri» in care sunt implicate unele companii sau persoane din conducerea acestora sunt in general daunatoare pentru activitatea si performanta companiilor respectiveâ??, adauga si Aurelian Dochia, analist BRD-GSG.
Oamenii de afaceri care au experienta Occidentului atrag atentia asupra altor efecte ce se pot manifesta in timp. â??Problemele de imagine afecteaza intotdeauna atat companiile listate, cat si pe cele nelistate. Evident, in moduri diferite. La cele listate, efectul este unul imediat si necrutator si se manifesta in pretul actiunilor si psihoza celor care tranzactioneaza aceste actiuni. Analistii financiari ne pot da oricate formule, pronosticuri si estimari, singurul lucru care ramane imprevizibil este aspectul psihologic. In cazul firmelor nelistate, efectul se vede in scaderea vanzarii produselor sau serviciilor, iar aceasta scadere se face simtita in timp si poate pe o perioada mai indelungataâ??, a declarat pentru SFin Andrew Costin, Managing Partner al companiei Madison si presedintele Consiliului Director al Petroleum Club of Romania (PCOR), asociatia ?®nfiintata ?®n scopul stimularii si sprijinirii investitiilor si proiectelor din domeniul petrolului si gazelor naturale din Rom??nia. PCOR reuneste cele mai importante banci, firme de consultanta, case de avocatura, universitati si companii din domeniul energetic, cu activitate in Romania.
Incertitudinea taie valoarea actiunilor
Daca in privinta Petrom analistii spun ca deficitul de imagine nu va crea probleme de natura sa-i afecteze activitatea obisnuita, celelalte companii ar avea motive de ingrijorare. Rompetrol este cea mai expusa. â??Desi, in principiu, soarta companiei e independenta de conducerea acesteia, incertitudinile, lipsa unui management puternic si cu viziune de perspectiva ar putea in scurta vreme sa se reflecte negativ asupra acestei firmeâ??, crede Aurelian Dochia. â??Depinde foarte mult de perioada in care se clarifica lucrurile, daca se vor produce modificari in structura de actionariat, daca apar noi informatii... Prelungirea incertitudinilor este de natura sa afecteze negativ pretul actiunilor, dar sunt numerosi alti factori care pot interveni pe parcursâ??, apreciaza analistul BRD-GSG. Iulian Panait vede un impact negativ, pe termen scurt, in cazul in care omul de afaceri Dinu Patriciu si-ar pierde libertatea. â??Intr-un asemenea scenariu, pe termen mediu si lung cred ca este insa foarte greu de previzionat acum care va fi efectulâ??, adauga presedintele KTD Invest.
Andrew Costin completeaza tabloul: â??Cred ca la un moment dat scaderea actiunilor se va opri. Ce nu stim este cat va dura pana cand pretul actiunilor va creste din nou. Cert este ca Petromedia este o entitate profitabila si reprezinta o valoare; aceste active vor continua sa producaâ??. In opinia omului de afaceri, nu este de neglijat nici prezenta in Europa de Vest a firmei, prin recenta tranzactie cu Dyneff, si nici anuntul privind licenta pentru exploatarea campului de gaze de langa Pitesti. â??Aceasta companie poate sa functioneze si fara actuala conducere. Speranta mea si a tuturor este ca justitia se va dovedi impartiala si ca prezumtia de nevinovatie nu este doar o fraza fara incarcaturaâ??, a declarat pentru SFin reprezentantul Petroleum Club of Romania.
Rusii castiga teren
In toata zarva intens mediatizata din industria petrolului exista insa o companie care ar putea avea beneficii de pe urma problemelor cu care se confrunta competitorii. LukOil este singura companie care prelucreaza titei si nu este expusa la nivel de imagine. Ar putea capata avantaje competitive din prezenta discreta si fereala de scandaluri? â??Exista intr-adevar oportunitati ce apar pentru competitori: fie in termeni de piata, de parteneri de afaceri, fie de achizitii de active sau preluari de companii. Iar LukOil nu este singura firma care ar putea profita. Aici va conta cine are capacitate mai buna de reactie si resurse suficiente pentru a investi in valorificarea oportunitatilor aparuteâ??, sustine Aurelian Dochia. Andrew Costin crede ca firma cu actionari rusi nu se misca suficient de repede pentru a obtine avantaje. â??Strategia LukOil in Rom??nia nu pare a fi la fel de dinamica in comparatie cu a firmei-mama sau a persoanei care conduce acest concern. Ca sa obtina avantaje in urma problemelor competitiei, LukOil ar trebui sa devina poate mai agresiva, mai vizibilaâ??, sustine presedintele Consiliului Director al Petroleum Club of Romania.
Conform datelor estimate de reprezentantii sai, publicate pe site-ul companiei, cifra de afaceri realizata de grupul petrolier rus LukOil pe piata rom??neasca s-a apropiat de doua miliarde de dolari anul trecut. Compania rusa a si anuntat, de altfel, ca intra ?®n lupta directa pentru pozitia a doua pe piata petroliera, dupa Petrom, cu grupul Rompe-trol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu.
Patriciu ramane liber. RRC revine?
Analistii considera ca in aceasta saptamana titlurile Rompetrol Rafinare vor avea o variatie de +5%.
Ceea ce parea a fi o zi â??obisnuitaâ?? pentru presedintele grupului Rompetrol a fost, de fapt, una solicitanta. Initial, dezbaterea propunerii privind arestarea lui Patriciu a ?®nceput cu recuzarea judecatorului de catre Parchet. Dar cererea de recuzare a fost respinsa pe considerentul ca nu exista niciun motiv de incompatibilitate si ca judecatorul poate sa continue dezbaterile privind propunerea de arestare a lui Dinu Patriciu.
Dupa sase ore, judecatorii au respins cererea de arestare preventiva a presedintelui Rompetrol, prin acceptarea unei exceptii de ordine publica invocate de avocatii lui Patriciu. ??n primul r??nd, avocatii au invocat faptul ca procurorii au ?®ncalcat procedura prin faptul ca Patriciu nu a fost audiat decat in calitate de invinuit, si nu de inculpat. Potrivit avocatilor, procurorul nu putea sa refaca o ordonanta care a mai fost luata ?®n discutie anterior (respectiv ?®n mai 2005) si sa vina cu aceasta propunere refacuta ?®n instanta.
Mai multe â??tinteâ??
Dar Dinu Patriciu nu este singurul vizat in acest dosar. De la redeschiderea cazului au fost audiate 21 de persoane, printre acestea numarandu-se reprezentantii la varf ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, despre care se afirma ca i-ar fi favorizat tocmai pe marii speculatori. ??n acest dosar, procurorii Parchetului ??naltei Curti de Casatie si Justitie ?®i cerceteaza pe Dinu Patriciu, Sorin Marin - fost actionar la Rompetrol, Alexandru Bucsa - vicepresedinte pe probleme fi-nanciare al grupului, Phil Stephenson - director general adjunct, Florin Aldea - directorul societatii de brokeraj Alpha Finance, precum si pe John Works - fost director executiv al grupului Rompetrol. Printre cei la adresa carora au fost formulate noi acuzatii se numara Sorin Rosca Stanes-cu si fostul ministru al telecomunicatiilor, Sorin Pantis.
Parchetul, â??speculatorâ?? la Bursa
Desi Dinu Patriciu este acum in libertate, redeschiderea cercetarilor, noile valuri de acuzatii pentru presedintele Rompetrol si fiecare informatie negativa din acest dosar sunt de natura sa afecteze evolutia actiunilor Rompetrol la Bursa.
Desi trei companii din grup sunt listate, Rompetrol Rafinare Constanta (simbol RRC) resimte cel mai puternic informatiile negative care vin dinspre dosarul Petromidia. Scaderea cotatiilor, influentata de anchetele la care este supus Patriciu, nu este insa o premiera. Titlurile RRC au fost pe punctul de a fi suspendate de la tranzactionare din cauza variatiilor prea intense ale preturilor in lunile martie, mai, august si septembrie 2005 - perioade in care Dinu Patriciu a fost convocat la Parchet. La acel moment, se inregistrau scaderi in cascada, semanand panica in randul brokerilor si investitorilor, dar care au adus si satisfactii multor speculatori.
Ultimele evolutii importante cu privire la evolutia titlurilor RRC au fost inregistrate in ultimele doua saptamani. Pe 16 februarie, Parchetul a propus arestarea preventiva a presedintelui Dinu Patriciu pentru 30 de zile. Imediat dupa aparitia acestei informatii, titlurile RRC au pierdut 3,4% din cotatie. Dar situatia s-a inrautatit saptamana trecuta, prin anuntul potrivit caruia cererea Parchetului va fi analizata pe 24 februarie, si nu pe 3 martie, cum se anuntase initial. Debutul saptamanii trecute a fost mai rau pentru Rompetrol Rafinare Constanta, in primele doua zile de tranzactionare cotatia actiunilor pierzand 14,4% pe fondul panicii unor investitori. Acestia s-au grabit sa vanda de teama unei decizii nefavorabile cu privire la arestarea lui Patriciu.
Previziuni
Desi au inregistrat scaderi bruste saptamana trecuta, titlurile RRC au aratat ca au si potential de redresare, dupa ce in sedinta bursiera de miercuri au castigat 2,2%. Potentialul a fost vizibil si in sedinta din 21 februarie, cand la jumatatea acesteia se consemnase reducerea maxima admisa de bursa (-15%), iar pana la inchidere a fost recuperata o parte a reducerii, pretul fiind cu numai 9,58% mai mic. Tranzactiile au fost suspendate vineri, urmand a fi reluate azi.
In plus, analistii sustin ca, in prima zi dupa reluarea tranzactionarii, cotatia titlurilor RRC va inregistra o variatie de +5%. Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision, nu crede ca investitorii in titlurile RRC si cei care cumpara in aceste zile si au rabdare pot sa piarda pe termen lung. In opinia sa, o mare parte din scaderea cotatiilor pe seama noilor informatii din dosar s-a consumat, iar multi din investitorii de la BVB vor risca si vor cumpara. Argumentele lui Ionescu sunt atat pretul mic la care au ajuns titlurile RRC (de 0,0950 RON/ actiune), cat si situatia buna a companiei.
Sursa: Saptamana Financiara, 28 februarie 2006. -
Retrocedarile in natura, blocate in asteptarea actiunilor la Fondul Proprietatea
Gardianul
___
Nici nu a inceput sa functioneze inca Fondul Proprietatea - creat pentru proprietarii care nu mai pot fi despagubiti in natura - si la 'orizontul' sau incep sa se contureze probleme.
Dan Radu Rusanu, vicepresedintele Camerei Deputatilor, spune ca retrocedarile in natura au fost blocate practic in teritoriu de autoritatile locale care-i trimit pe proprietari sa se adreseze acestui Fond, in loc sa le restituie terenurile si padurile.
'Majoritatea primarilor si prefectilor refuza restituirea in natura a proprietatilor, trimitandu-i la Fondul Proprietatea pentru a fi despagubiti de catre stat, pe motiv ca nu mai au ce sa restituie. Astfel, valoarea actiunilor Fondului se reduce, pentru ca in loc sa se imparta la 2 milioane de actionari, se imparte la patru milioane', ne-a mai declarat Dan Radu Rusanu.
Sursa: Gardianul, 28 februarie 2006.' -
Creditele Bancii Transilvania s-au dublat in februarie
Adevarul TLV
___
In primele trei saptamani ale lunii februarie, creditele acordate in lei de catre Banca Transilvania s-au dublat, comparativ cu prima luna a anului, se arata intr-un comunicat al bancii. Majoritatea imprumuturilor sunt destinate dotarilor si echipamentelor - in cazul IMM, respectiv terenurilor si locuintelor - in cazul persoanelor fizice. In prezent, creditele in lei acordate de Banca Transilvania detin o pondere de 60% din totalul portofoliului.
Sursa: Adevarul, 28 februarie 2006.
Pagina