Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

21.02.2006

  • Fondul Proprietatea, listat la BVB in aprilie

    Gardianul   

    ___
    Consultantul juridic international pentru Fondul Proprietatea va fi ales in urmatoarea luna, crede Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului. Pana acum si-au exprimat interesul de a participa la licitatia pentru selectarea consultantului 13 case de avocatura din Europa. Firmele care si-au depus scrisorile de intentie sunt: Berwin Leighton, Paisner LLP, Crowell Moring, Norton Rose, Clifford Chance, Eversheads LLP, Linklaters, Latern Corporation Limited, Allen&Overy, Shearman&Sterling, Joan Leopold, Hayhurst Robinson, Freshfields Deringer si Salans. Acestea au ca termen pentru depunerea ofertelor mijlocul lunii martie. 'Speram ca vom reusi sa alegem consultantul juridic pana la sfarsitul lunii martie, conform calendarului initial. Autoritatea pentru Achizitii Publice si-a exprimat punctul de vedere cu privire la procesul selectiei, iar la sfarsitul acestei saptamani urmeaza sa primim si pozitia Ministerului Finantelor', a spus Ivan. Firma selectata va trebuie sa se ocupe de organizarea unei licitatii publice internationale pentru desemnarea unei societati care sa se ocupe de administrarea Fondului. Potrivit reprezentantilor Fondului Proprietatea, licitatia va avea loc in luna mai 2006, iar pana la sfarsitul lunii iunie, va fi desemnat administratorul. De asemenea, se estimeaza ca listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi facuta pana la sfarsitul lunii aprilie. Apoi vor incepe procedurile pentru listarea la o bursa internationala.

    In cursul lunii februarie ar fi trebuit sa demareze procedura de preschimbare a titlurilor de proprietate in actiuni si distribuirea acestora, insa termenul a fost amanat pana in martie. Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind in prezent de 3,9 miliarde euro. Pana la data transferului administrarii, Fondul Proprietatea va fi gestionat de Ministerul Finantelor Publice, prin Consiliul de Supraveghere. Mai amintim ca in ianuarie, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost desemnata castigatoarea licitatiei pentru derularea operatiunilor comerciale ale Fondului Proprietatea. Astfel, actiunile Fondului vor fi distribuite catre titularii titlurilor de despagubire prin reteaua CEC. Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Tot in ianuarie, Consiliul de supraveghere a selectat firmele de avocati romani - Tuca si Asociatii, Bostina si Asociatii si Popovici si Asociatii - si compania KPMG ca auditori in vederea selectiei consultantului international.

    Sursa: Gardianul, 21 februarie 2006.'

    mai mult

  • MCTI semneaza contractul pentru listarea RomTelecom

    Curierul National   

    ___
    In perspectiva listarii la piata bursiera a actiunilor detinute de stat la RomTelecom, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei urmeaza sa semneze in aceste zile un contract cu Credit Suisse First Boston.

    'Negocierile privind termenii contractului de consultanta pentru listarea actiunilor RomTelecom sunt dure, dar am certitudinea ca in urmatoarele zile vom ajunge la un acord si vom semna contractul. Dupa semnarea documentului, consultantul isi va incepe imediat activitatea', a declarat, ieri, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, citat de Mediafax.

    MCTI a selectat, la 5 ianuarie, banca internationala de investitii Credit Suisse First Boston pentru furnizarea de servicii de consultanta financiara in operatiunea de listare la bursa a pachetului de actiuni pe care statul il mai detine la RomTelecom, respectiv 44,99% din titluri.

    'Speram ca in cel mai scurt timp contractul de prestari servicii financiare cu CSFB sa fie aprobat si semnat, astfel incat pana la jumatatea acestui an sa putem lansa oferta publica initiala', a spus Nagy la acea data. Pachetul majoritar de actiuni RomTelecom (54,01%) este detinut de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine, din anul 2003, 54,01% din actiunile companiei. In primele noua luni ale anului 2005, operatorul a raportat un profit net de 232,6 milioane de euro, in timp ce veniturile operationale au atins 690,7 milioane de euro. Rezultatele aferente intregului an 2005 vor fi date publicitatii la 27 februarie.

    Sursa: Curierul National, 21 februarie 2006.'

    mai mult

20.02.2006

  • Stirom: Ambalajele de plastic au taiat cresterea pietei de sticla

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   STIB

    ___
    Producatorul de sticla de ambalaj Stirom Bucuresti estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 155 milioane de lei (circa 43 mil. euro), in crestere cu circa 27% fata de anul trecut, potrivit reprezentantantilor companiei. 'Cifra de afaceri va creste datorita majorarii volumului de vanzari pe fondul reorientarii clientilor catre productia interna, odata cu investitiile pe care le-am derulat in retehnologizarea si imbunatatirea produselor', a declarat pentru ZF Nick Barlagiannis, directorul general al Stirom. 'Piata sticlei este o piata dificila, sunt necesare investitii mari pentru retehnologizare, iar profiturile sunt mici deoarece preturile trebuie sa fie competitive cu cele ale ambalajelor de plastic. Deocamdata evolutia pietei sticlei din Romania nu a schimbat strategia grupului Yioula', afirma Barlagiannis.

    Piata de profil a fost anul trecut de aproximativ 180 mil. lei (50 mil. euro), potrivit estimarilor reprezentantilor Stirom. 'Anul trecut nu a crescut aceasta piata, principala cauza reprezentand-o ambalajele de plastic', a comentat Barlagiannis. 'In prezent Stirom detine o cota de 45% pe piata de sticla de ambalaj, iar cota grupului in Romania ajunge la 65%', precizeaza Barlagiannis. 'In 2005, exporturile au reprezentat 23% din cifra de afaceri realizata de Stirom. Principalele tari in care se exporta sunt SUA, Ungaria, Moldova, Bulgaria, Grecia si Israel', adauga directorul general al Stirom.

    Grupul elen Yioula Glassworks a preluat in 2003 Stirom, moment in care a demarat un proces amplu de restructurare si modernizare. Actionarul majoritar este societatea Mediterranean Glass Limited (MGL), cu 53,9% din actiuni. Restul actiunilor sunt in posesia unor actionari minoritari. MGL este un vehicul financiar detinut de compania elena Yioula Glassworks.

    Pe piata romaneasca nu mai exista in prezent nici un producator de sticla de ambalaj, odata cu inchiderea activitatii Stimet Sighisoara, principalul competitor al companiei Striom. Industria sticlei a fost afectata puternic de pretul ridicat al gazelor naturale si de aprecierea monedei nationale, sase fabrici producatoare de sticla fiind nevoita sa-si inchida activitatea. 'Piata sticlei este dificila, sunt necesare investitii mari pentru retehnologizare, iar profiturile sunt mici deoarece preturile trebuie sa fie competitive cu cele ale ambalajelor de plastic', explica Barlagiannis.

    Grupul elen Yioula Glassworks va derula in perioada 2006-2007 investitii in valoare totala de 50 mil. euro in producatorul de sticla de ambalaj pentru industria alimentara Stirom din Bucuresti, unde este actionar majoritar. Contributia grupului grec se va ridica la 10 mil. euro. Investitiile vor creste capacitatea de productie a companiei la cel putin 150.000 de tone de sticla de ambalaj anual, fata de 110.000 de tone de sticla de ambalaj si 45.000 de tone de sticla de menaj cat erau anul trecut. Stirom a contractat deja un imprumut de 20 mil. euro din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru finalizarea procesului de restructurare si pentru extinderea liniilor de productie. La inceputul acestui an, Stirom a mai contractat un imprumut in valoare de 10 mil. euro de la BERD.

    Principalii clienti pe segmentul sticlelor de ambalaj sunt producatorii de bauturi racoritoare, de alcool si vinuri, cei de bere, precum si producatorii de conserve. Pe partea de sticlarie de menaj, Stirom distribuie produsele catre depozitele angro din tara, dar si in toate lanturile de retail. Compania vrea sa se concentreze in viitor pe clientii mari, a mai spus Barlagiannis.

    Din 2003, grecii au investit peste 13 mil. euro la Stirom. Actiunile Stirom se tranzactioneaza pe RASDAQ, ultimul transfer efectuandu-se la 12,5 lei/ actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 24,35 mil. euro. Yioula Glassworks detine doua centre de productie in Grecia, doua fabrici de sticla in Bulgaria si una in Romania, raportand pentru 2004 afaceri de peste 180 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Zentiva vrea sa lanseze douazeci de produse noi

    HotNews.ro   SCD

    ___
    â??Procesul de integrare a companiei Sicomed in cadrul Grupului Zentiva a demarat in momentul preluarii, iar pana in iulie anul curent urmarim sa finalizam integrarea tuturor sistemelor de management.

    Acest proces presupune integrarea portofoliului de produse, a operatiunilor de productie si a celor comerciale, a functiunilor suport, precum si schimbarea identitatii de corporatie la toate nivelele', a declarat Klaas Postema, CEO Zentiva S.A.

    Pe termen scurt, Zentiva S.A. are ca obiectiv major modernizarea si extinderea portofoliului de produse, prin lansarea unor marci moderne pe care grupul le comercializeaza cu succes pe alte piete internationale.

    Aceste marci vor acoperi principalele arii terapeutice care formeaza segmentul de asistenta primara din sanatate si includ tratamente impotriva bolilor cardiovasculare, a celor gastrointestinale, a afectiunilor sistemului nervos central, precum si pentru atenuarea durerilor.

    â??Avem cea mai puternica forta de marketing si vanzari din Romania si urmarim lansarea, pana in anul 2009, a peste 20 de produse moderne, pentru tratamentul afectiunilor sistemului cardiovascular, sistemului nervos central, sistemului gastrointestinal si urinar, sistemului musculoscheletic, precum si produse destinate femeilor sau

    atenuarii durerilor', a declarat Mariana Wencz, Country Manager Zentiva SA.

    Implicarea companiei Zentiva in dezvoltarea asistentei primare din Romania va ajuta la imbunatatirea calitatii vietii si, in acelasi timp, va reprezenta un real suport pentru autoritati in demersul acestora de a oferi servicii sanitare eficiente, la costuri accesibile.

    Aceste linii strategice importante, impreuna cu experienta dobandita in urma achizitiilor anterioare, vor permite Grupului Zentiva sa-si atinga obiectivele ambitioase.

    Pentru a sustine aceste planuri de dezvoltare, Zentiva isi va concentra eforturile pentru a deveni unul dintre cei mai importanti si de incredere angajatori de pe piata, asigurand un cadru de lucru pozitiv, stimulant si dinamic pentru toti angajatii sai.

    Dl. Jiř?­ Michal, presedinte si CEO al Zentiva N.V., a comentat astazi cu privire la acest anunt: â??Lansarea Zentiva S.A. este o etapa importanta pentru Grupul Zentiva.

    Romania este acum una dintre principalele noastre piete si, datorita sinergiei dintre expertiza noastra internationala in dezvoltarea si marketing-ul produselor si experienta si potentialul de distributie ale Sicomed, sunt convins ca putem sa asiguram o crestere semnificativa a companiei noastre.

    In plus, prioritatea noastra strategica de dezvoltare a asistentei primare reprezinta un real sprijin pentru Guvernul Romaniei, in demersul sau de a facilita accesul cat mai multor cetateni la tratamente medicale moderne, la costuri accesibile.

    Suntem hotarati sa ne indeplinim obligatiile de angajator important in Romania si intentionam sa dezvoltam abilitatile tuturor angajatilor nostri pe masura ce ne extindem'.

    Sursa: HotNews.ro, 20 februarie 2006.'

    mai mult

  • Producatorul de tevi Tubinox, preluat de indieni

    Curierul National   

    ___
    Compania Viraj Alloys din India a cumparat de la Silcotub Zalau pachetul majoritar de actiuni al firmei Tubinox Bucuresti, preluarea producatorului de tevi fiind aprobata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

    Potrivit unui comunicat al AVAS, noii proprietari vor raspunde solidar pentru respectarea obligatiilor preluate de la Silcotub.

    'Prin negocieri succesive, am reusit sa semnam acest contract de novatie, care salveaza locurile de munca a peste 100 de salariati ai Tubinox, si am dat o noua sansa dezvoltarii pe principii economice solide a societatii. In plus, salariile restante inca din luna noiembrie 2005 vor fi imediat platite integral', a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

    Reprezentantii AVAS precizeaza ca noul debitor a preluat toate obligatiile investitionale neindeplinite, iar semnarea actului aditional creeaza premisele pentru reluarea productiei Tubinox.

    Tubinox a fost privatizata in septembrie 2003, cand Silcotub a preluat de la stat 99,4% din capitalul social al companiei, printr-o tranzactie in valoare de aproape 2 milioane euro.

    Sursa: Curierul National, 20 februarie 2006.'

    mai mult

17.02.2006

  • Turbomecanica da 90% din profit pentru dividende

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TBM

    ___
    Turbomecanica Bucuresti, singurul producator de motoare cu reactie si turbomotoare din Europa de Est, intentioneaza sa acorde in acest an un dividend brut de 1,09 lei/actiune, in crestere cu 9,8% fata de dividendul distribuit anul trecut. Dividendul pe care-l va plati Turbomecanica reprezinta 7,7% din pretul la care actiunile se tranzactioneaza in prezent la Bursa, in timp ce dob??nzile la depozite bancare pe un an sar in prezent foarte rar de pragul de 7%.

    Compania intentioneaza sa distribuie sub forma de dividende mai mult de 90,9% din profitul net obtinut anul trecut. In 2005, societatea distribuise in acest mod 89,15% din c??stig. Compania a obtinut anul trecut un profit net de 17,7 milioane de lei (5 milioane de euro). Turbomecanica va supune spre aprobarea actionarilor si divizarea valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei la 0,5 lei/actiune. Actiunile societatii erau in general evitate de investitorii mici de la Bursa, din cauza pretului ridicat ca valoare la care sunt cotate actiunile, in conditiile in care pentru un pachet de 500 de actiuni, minimul ce putea fi cumparat de pe piata principala, un investitor trebuia sa plateasca 7.000 de lei (aproape 2.000 de euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 februarie 2006.

    mai mult

  • 20% din Aeroportul Baneasa, transferate catre Fondul Proprietatea

    Gandul   

    ___
    Aeroportul International Bucuresti-Baneasa (AIBB) este o afacere de sute de milioane de euro. Desfiintarea aeroportului de langa Bucuresti ar insemna un profit enorm pentru afaceristii implicati in tranzactiile imobiliare din zona. De curand, â??Bucuresti-Baneasaâ?? a inceput sa piarda din hectare, terenurile intrand in proprietate privata. Numai ca AIBB este o tinta si pentru afaceri strategice, puse la punct in birouri ministeriale. Una dintre ele a fost pregatita si - in caz de reusita - va determina desfiintarea aeroportului si un castig â??de buzunarâ?? de aproximativ 27 milioane de euro.

    Pe 27 ianuarie 2006, Ministerul Transporturilor a emis o nota-mandat cu privire la o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor din cadrul Societatii Nationale Aeroportul International Bucuresti-Baneasa. In aceasta nota, intre mai multe puncte si prezentari a fost strecurat un paragraf care deschide poarta unei afaceri solide. Astfel, in nota ministeriala se face precizarea ca, intr-o sedinta a Comitetului de Privatizare din cadrul Ministerului Transporturilor, â??a fost aprobata nota privind emiterea mandatului special pentru reprezentantii in AGA ai SN AIBB pentru a putea fi trecute in fondul Proprietatea a 20 la suta din actiunile detinute la aceasta societateâ??. Astfel, ministerul a respectat programul national prin care se cerea ca un procent din actiunile detinute la aeroportul din marginea Capitalei sa fie transferate la Fondul Proprietatea. Acest fond a fost constituit pentru despagubirea fostilor proprietari care nu isi pot primi imobilele in natura, conform Legii privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv. Curios este ca autoritatile au luat aceasta decizie in conditiile in care â??atacurile funciareâ?? au lovit deja in aeroport. Iar cedarea a 20 la suta din actiunile AIBB ar insemna o probabila incetare a activitatii.

    Cum poti scoate 28 milioane euro din 30.000

    Afacerea a fost bine gandita - cedarea celor 20 la suta din actiunile AIBB nu va fi contestata de nimeni. Numai ca, in acest moment, Societatea Nationala Aeroportul International Bucuresti-Baneasa SA este subevaluata. La Registrul Comertului, AIBB figureaza cu un singur asociat - Ministerul Transporturilor. Acesta detine un numar de 55.970 de actiuni valorand 5,5 miliarde de lei vechi. In aceste conditii, procentul de 20 la suta - care urmeaza a fi transmise la Fondul Proprietatea - inseamna 1,1 miliarde de lei vechi. In aceste conditii, cu aproximativ 30.000 de euro se poate cumpara intregul pachet de actiuni!

    In paralel, daca s-ar discuta numai pe terenurile detinute (fiindca in proprietatea AIBB nu mai sunt decat utilaje si cladiri care nu prea prezinta interes), 20 la suta din actiuni ar insemna 28 de hectare de teren. In bani, calculul este simplu - la un pret minim de 100 de euro metrul patrat in zona, terenul aferent celor 20 la suta din actiunile AIBB ar avea o valoare de piata de 28 de milioane de euro.

    In acest caz, cel care ar cumpara actiunile AIBB transmise â??Fondului Proprietateaâ?? si, prin aceasta metoda, ar intra in proprietatea terenului ar avea un profit uluitor - ar cumpara cu 30.000 de euro si ar vinde cu 28 de milioane de euro! Aceasta actiune ar insemna si sfarsitul aeroportului Baneasa, fiindca, in aceste conditii, Societatea Nationala ar mai ramane doar cu pista gaurita si cu cateva hectare inutile.

    Despagubitii din Fondul Proprietatea - tepuiti?

    Directorul AIBB Eugen Ciocan sustine ca decizia de a transmite 20 la suta din actiunile aeroportului la Fondul Proprietatea a fost a Guvernului Romaniei si nu a Ministerului Transporturilor. Cat despre o posibila vanzare a pachetului de actiuni catre un privat, directorul aeroportului spune ca â??acest lucru nu va afecta activitatea AIBB, fiindca nu se vor da nici terenuri si nici cladiriâ??(!). Afirmatia directorului AIBB ridica un semn de intrebare. In conditiile in care pachetul de actiuni AIBB transmis Fondului Proprietatea nu are acoperire nici in terenuri si nici in cladiri, actiunile raman la valoarea aportului social, ceea ce inseamna ca â??despagubitiiâ?? inscrisi in fond vor primi praful de pe toba!

    Presedintele Fondului Proprietatea nu exclude insa o vanzare a actiunilor â??la nivel maximâ??. â??Managerul de fond - care va fi o firma internationala de renume - nu poate face magarii fiindca ar pierde prea mult. Societatile la care fondul va avea actiuni vor fi pe Bursa, iar evaluarea va fi transparenta. Iar, daca se va vinde prost, atunci actionarii vor putea sa-l dea in judecata pe managerul de fond pentru prost managementâ??, a declarat Ivan Niculae, presedintele Fondului Proprietatea.

    In paralel cu afacerea cu actiuni AIBB, aeroportul a mai primit o lovitura. Dupa ce a reziliat contractele cu avocatii care reprezentau societatea in instanta, in procesele pentru terenurile hacuite de Aviatia Utilitara, reprezentantii aeroportului au angajat un avocat din... Galati. In timpul mandatului noului aparator, AIBB a pierdut in instanta 11.000 de metri patrati. Mai nou, a sosit si factura - noul avocat are de incasat 361.135.000 de lei drept onorariu pentru perioada... 20 decembrie 2005 - 31 ianuarie 2006.

    Sursa: Gandul, 16 februarie 2006.

    mai mult

  • Romanian Reconstruction Cyprus si-a dublat la 16% participatia la Braiconf

    Curierul National   BRCR

    ___
    Fondul de investitii Romanian Reconstruction Cyprus Limited a achizitionat prin intermediul a doua tranzactii un pachet de 8,15% din actiunile producatorului de confectii Braiconf, marindu-si participatia pana la 16% din capitalul social, se arata intr-un comunicat al Braiconf remis pietei Rasdaq.

    Romanian Reconstruction Cyprus Limited a achizitionat 3,6 milioane de actiuni Braiconf la pretul nominal de 0,31 lei. Valoarea totala a tranzactiei a insumat 1,1 milioane lei (321.000 euro).

    Fondul a achizitionat 1,4 milioane de actiuni - reprezentand 3,16% din capitalul social al Braiconf Braila - de la Porto Romania Impex si 2,2 milioane de titluri, respectiv 4,99%, de la Romania Reconstruction Capital.

    Participatia celor doi vanzatori la capitalul producatorului de confectii a devenit nula dupa aceasta operatiune.

    Braiconf Braila a inregistrat o scadere semnificativa a profitului net in primele noua luni ale anului 2005, de la 5,3 milioane de lei pentru perioada similara a anului anterior, la 94.000 lei. Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu 8% in primele trei trimestre ale anului trecut, pana la 35 milioane de lei.

    Restul actiunilor societatii sunt dispersate catre actionari minoritari. Braiconf este listata la prima categorie a pietei Rasdaq.

    Sursa: Curierul national, 17 februarie 2006.

    mai mult

16.02.2006

  • Cresteri substantiale pentru activele SIF-urilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Schimbarea modului de raportare contabila la inceputul acestui an a determinat cresteri substantiale ale activul net al SIF-urilor intr-o singura saptamana, cresteri care s-au situat intre 16% si 22%. Totodata, activele SIF-urilor au crescut in prima luna a anului si ca urmare a cresterii puternice inregistrate de actiunile listate pe piata de capital. Cea mai mare crestere a activului net a inregistrat SIF Oltenia, cu un plus de 21,5% la valoarea calculata pe 31 ianuarie fata de nivelul inregistrat pe 27 ianuarie. Activul net al SIF Banat-Crisana a consemnat o crestere de 18% in acelasi interval de timp avut in vedere si in cazul SIF Oltenia, in timp ce valoarea activului net al SIF Transilvania era la 3 februarie cu 16,8% mai ridicata fata de situatia de pe 27 ianuarie. In cazul SIF Transilvania, valoarea activului pe actiune a depasit astfel pretul de piata al actiunilor, activul net raportat de SIF-uri fiind dupa parerea majoritatii analistilor substantial mai mic fata de valoarea reala a actiunilor, in principal datorita inregistrarii pachetului de actiuni detinut la BCR sub valoarea reala.

    Activul net unitar al SIF Oltenia era la finalul lunii ianuarie de 2,7561 lei/actiune, iar cel al SIF Banat-Crisana de 2,1997 lei/actiune. Valoarea activului net unitar al SIF Transilvania era la 3 februarie de 2,3532 lei/actiune. Celelalte doua SIF-uri, Moldova si Muntenia, nu au publicat date privind activele nete pentru ultima zi din ianuarie sau pentru inceputul lui februarie. 'Potrivit unor ordine ale CNVM si Ministerului Finantelor, din acest an companiile listate pe Bursa va trebui sa faca raportari contabile conform Standardelor Internationale de Raportare Fiscala. Conform noilor raportari, impozitul pe un potential castig nu se mai inregistreaza drept obligatie, ci ca un provizion si nu se mai scade din activul net', a explicat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Carpatica - banca tot mai atractiva pentru investitori

    Smart Financial   BCC

    ___
    In ciuda investitiilor masive realizate de Banca Comerciala Carpatica pe parcursul anului 2005, institutia a anuntat pentru anul trecut o situatie financiara peste asteptarile pietei. Acest lucru se traduce si printr-o automata crestere a atentiei pe care o acorda investitorii ce doresc cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Banca Comerciala Carpatica, aceasta din urma fiind una dintre posibilele viitoare achizitii importante de pe piata bancara romaneasca. La finele anului 2005, valoarea activelor totale ale BCC a atins 925 mil. RON, in crestere cu 110% fata de anul precedent.

    La aceeasi data capitalurile proprii erau de 137 mil. RON, valoare cu 15% mai mare comparativ cu anul 2004. Profitul brut aferent anului 2005 este de 20 mil. RON, iar cel net de 17,73 mil. RON. Astfel, cresterea profitului net indicata de banca este de 34% raportat la perioada similara a anului 2004. 'In 2005, am demonstrat ca forta si inteligenta personalului Bancii Comerciale Carpatica sunt hotaratoare cand sunt instrumente ale unei vointe puternice, iar vointa noastra este puternica si continua. Am demonstrat ca se poate construi intr-un an cat altii in cincinale - ne-am dublat reteaua de unitati teritoriale, am pus in circuit 45 de ATM-uri si 4 ASV-uri', a declarat Nicolaie Hoanta, presedintele Bancii Comerciale Carpatica.

    'Am demonstrat ca Banca Comerciala Carpatica se bucura de increderea lumii financiare internationale, fiind un partener credibil si performant. Am demonstrat ca, desi ne-am asumat un program de investitii de valoare ridicata (3,2 mil. EUR), profitabilitatea bancii nu a avut de suferit astfel incat sa-i afecteze dezvoltarea viitoare', a adaugat Nicolaie Hoanta.

    In cursul anului 2005, Banca Comerciala Carpatica a anuntat ca si-a consolidat pozitia pe piata creditelor, valoarea creditelor acordate fiind la 31.12.2005 de 555 mil. RON, in crestere cu 121% fata de finele anului precedent. In ceea ce priveste depozitele atrase, acestea au atins valoarea de 472,5 mil. RON, ?®n crestere cu 126% fata de anul 2004. 'Acestea pot fi considerate premise pentru realizarea obiectivului strategic in ceea ce priveste cota de piata de 1,5 - 2 % pana in 2007. In aceeasi directie s-a actionat si prin liniile de finantare externa pe care Carpatica le are in derulare: KfW - 9,5 mil. EUR, FIDA - 10 mil. USD si BIRD - 12,86 mil. USD si prin rating-ul cu perspectiva stabila obtinut de la Agentia de Evaluare Moody`s Investors Service', spun reprezentantii BC Carpatica.

    La capitolul 'planuri de viitor', banca specifica faptul ca va aloca si in 2006 sume importate pentru sustinerea extinderii si modernizarii retelei de unitati, diversificarii portofoliului de produse si servicii si a canalelor de distributie a acestora (aproximativ 5 mil. EUR). Reteaua teritoriala va numara la finele anului peste 170 de unitati, dintre care 20 in municipiul Bucuresti, cea de ATM-uri 200, iar cea de ASV-uri 20. Actiunile BCC sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti si sunt incluse in calculul indicelui ROTX cotat la Bursa din Viena.

    'De asemenea va fi implementat si un nou sistem informatic integrat, care va fluidiza modul de deservire al clientilor. Tot in 2006 Carpatica va lansa o emisiune de obligatiuni ?®n suma de 70 mil. RON ale carei caracteristici vor fi stabilite de catre Consiliul de Administratie al bancii, la momentul lansarii, ?®n functie de conditiile specifice ale pietei', spun oficialii institutiei.

    Sursa: SmartFinancial.ro, 16 februarie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide