Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

17.02.2004

  • IFC si BERD nu platesc actiunile BCR pana nu se va decide numirea presedintelui CA

    Adevarul   EBS

    ___
    Salariatii BCR nu vor putea cumpara decat un numar limitat de actiuni ale bancii si nu le vor putea vinde, transfera sau cesiona pana cand privatizarea BCR cu un investitor strategic nu se va fi incheiat. Acestea sunt principalele conditii stabilite de autoritatile romane cu BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare) si IFC (Divizia de Investitii a Bancii Mondiale), cei doi investitori institutionali care au cumparat 25 la suta din actiunile BCR. Vanzarea unui pachet de actiuni catre salariatii BCR este a doua etapa din procesul de privatizare al celei mai mari banci din Romania. Este vorba despre un pachet de pana la 8 la suta din actiunile bancii (circa 63 de milioane de actiuni).

    Demersul autoritatilor se loveste, in acest moment, de o intrebare la care, deocamdata, nu avem un raspuns: la ce pret se va face vanzarea actiunilor catre salariatii BCR? La valoarea nominala, care este de 10.000 de lei, sau la valoarea rezultata in urma tranzactiei cu BERD si IFC, de aproximativ 33.000 de lei? Daca ar fi sa ne luam dupa experientele anterioare, respectiv privatizarea BRD si a Banc Post, atunci am putea spune ca exista toate sansele ca salariatii BCR sa cumpere actiunile la valoarea nominala. 'In opinia mea, este gresit sa se stabileasca o relatie liniara (n.r. - intre pretul la care s-a facut vanzarea actiunilor catre un investitor si cea la care se va face catre salariati), pentru ca astfel se creeaza un contrastimulent pentru salariati.

    Daca salariatii bancii (inclusiv cei din conducere) ar sti ca exista o astfel de relatie liniara, atunci nu ar mai avea interesul sa vanda banca la un pret ridicat, stiind astfel ca si ei ar urma sa plateasca mai mult pe actiunile bancii', ne-a explicat Bogdan Baltazar, presedintele BRD SocGen, conceptul care a stat la baza vanzarii actiunilor bancii catre salariati la momentul privatizarii acesteia. Cum insa nu exista nici o lege care sa precizeze exact termenii in care ar urma sa aiba loc vanzarea actiunilor unei banci catre salariatii acesteia, nu putem spune ca experientele anterioare sunt o solutie juridica pentru fiecare caz in parte. Analistii din sistemul bancar spun insa ca, in cazul BCR, mai exista anumite particularitati, iar una dintre ele deriva din faptul ca, recent, Curtea de Conturi a primit atributii in verificarea privatizarilor din Romania.

    Acest fapt ridica intrebarea: daca numita institutie ar putea atrage raspunderea materiala a celor care au decis vanzarea actiunilor BCR la valoarea nominala, mult mai mica decat cea stabilita cu BERD si IFC? In plus, Legea societatilor comerciale pedepseste cu inchisoare administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii in cazul in care acesta vinde pe seama societatii actiuni pe care le detine la preturi vadit inferioare valorilor efective. Desi s-a trecut la etapa a doua a privatizarii BCR, autoritatile nu au incheiat definitiv tranzactia cu BERD si IFC. Surse din interiorul BERD ne-au declarat ca oficialii acestei institutii au insistat in ultimul timp ca autoritatile romane sa ia o hotarare in ceea ce priveste numirea unui presedinte al consiliului de administratie al bancii. 'Au existat mai multe discutii intre noi si autoritati, pentru ca s-a creat sentimentul ca, la Bucuresti, nu se doreste de catre toti cei implicati in privatizare indeplinirea unei conditii pe care noi am cerut-o de la bun inceput: separarea functiei administrative de cea executiva', spun sursele citate. Neintelegerile pe aceasta tema au determinat BERD si IFC sa amane plata celor 222 de milioane de dolari in contul pachetului de actiuni cumparat de la BCR.

    Sursa: Adevarul, 17 februarie 2004.'

    mai mult

16.02.2004

  • Wall Street Journal: Eforturile Rompetrol au relansat Petromidia

    Ziua   RRC

    ___
    Transformarea rafinariei Petromidia dintr-o companie inglodata in datorii, intr-una cu o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari (780,7 milioane de euro), reprezinta un exemplu despre cum privatizarea poate reusi intr-un stat fost comunist, se arata intr-un articol aparut in editia de vineri a 'Wall Street Journal'. Potrivit publicatiei americane, Petromidia inregistra in 1999 datorii de 340 milioane de dolari, si nu era capabila sa cumpere titei pentru a-l procesa. Cea mai mare rafinarie din Europa de Est a inregistrat insa anul trecut vanzari de peste 1,2 miliarde de dolari, ca urmare a restructurarii care a adus automatizarea si eficientizarea activitatii. Astfel, in cei trei ani scursi de la preluarea rafinariei de catre grupul Rompetrol BV din Rotterdam, veniturile si productia au crescut de mai mult de trei ori, in conditiile in care costurile de productie s-au redus cu mai mult de 65%. Guvernul a vandut, in noiembrie 2000, 70% din actiunile Petromidia catre Rompetrol pentru suma de 50,1 milioane de dolari. Unii politicieni romani l-au criticat pe Dinu Patriciu, directorul general Rompetrol si in acelasi timp actionarul principal al companiei, acuzandu-l ca s-ar fi folosit de relatiile sale politice in achizitia de active de stat, dupa ce, in toamna trecuta, Guvernul a permis Petromidiei sa transforme datoria sa de peste 600 de milioane de dolari catre stat in obligatiuni cu o maturitate de pana la 20 de ani. Potrivit 'Wall Street Journal', este pentru prima data cand Guvernul roman permite unei companii private sa-si plateasca datoriile dupa 20 de ani. 'Obligatiunile sunt la cursul pietei', se precizeaza in articolul publicat in Wall Street Journal. Pe de alta parte, conform publicatiei citate, Dinu Patriciu, arhitect devenit om de afaceri si un binecunoscut politician, admite faptul ca relatiile politice au avut o contributie in succesul sau. El subliniaza, insa, ca toate demersurile pe care le-a facut sunt perfect legale, avand in vedere ca prin acestea s-a urmarit transformarea Petromidiei intr-o companie moderna. 'Am incercat din prima clipa... sa construim o companie transparenta, in stil occidental', a precizat Patriciu. Petromidia a procesat anul trecut 27,8 milioane de barili de titei in comparatie cu 8,43 milioane de barili in 2000, si a redus costurile de productie de la 55 dolari/tona la 19,90 dolari/tona. De asemenea, salariile lunare au atins o medie de 350 de dolari in 2003, fata de media nationala de 140 de dolari si fata de media companiei din 2000, de 100 de dolari.

    Fost comandant de tancuri, specialist in restructurari

    Eric Florin Kish, fost comandant de tancuri in armata israeliana, in varsta de 39 de ani, a fost, potrivit 'Wall Street Journal', un factor determinant in recuperarea Petromidiei. De altfel, Dinu Patriciu a precizat ca l-a angajat, in 2001, pe Eric Florin Kish pe postul de director general al rafinariei Petromidia pentru ca era necesara o restructurare radicala, astfel incat cei 3500 de angajati sa reinceapa sa rafineze petrol. Kish este, in prezent, vicepresedinte al Grupului Rompetrol pe probleme de dezvoltare a afacerilor, dupa ce anterior a ocupat postul de director general executiv al Rompetrol. 'Nu va obositi sa-mi vorbiti despre presiune, temperatura sau alte date tehnice. Vorbiti-mi despre dolari, aceasta este limba pe care o inteleg', spune Eric Florin Kish, care nu este de acord ca succesul inregistrat ar avea vreo legatura cu industria petrolului sau expertiza tehnica. El a precizat ca Rompetrol a investit aproximativ 166 de milioane de dolari in modernizarea facilitatilor si echipamentului, restructurarea proceselor de productie fiind, insa, mai importanta. 'Daca nu schimbi mentalitatea veche poti pierde peste noapte chiar si un miliard de dolari', a subliniat Kish.

    Potrivit lui Tamas Pletser, analist la Erste Bank Viena, Rompetrol este un foarte bun jucator de nisa. Pletser apreciaza ca amplasarea Petromidiei si productia de foarte buna calitate constituie avantaje importante pentru exportul in regiune. Potrivit analistului citat, Petromidia ar putea deveni intr-o zi tinta unei preluari pe masura ce marii jucatori de pe piata, precum OMV, Lukoil sau MOL, vor incerca sa isi intareasca pozitia pe pietele din Europa de Est. Dinu Patriciu sustine, insa, ca Petromidia nu este de vanzare, 'cel putin nu acum'.

    Sursa: Ziua, 16 februarie 2004.'

    mai mult

  • Wintershall confirma interesul pentru achizitionarea unei distributii de gaze naturale

    Romania libera   

    ___
    Compania germana Wintershall AG, subsidiara a puternicului grup BASF, a confirmat interesul de a se angaja in investitii majore in Romania in domeniul gazelor naturale, cu prilejul unei intalniri dintre conducerea societatii si ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu. Dr. Reiner Seele, membru in consiliul de administratie al Wintershall AG si conducatorul delegatiei, a precizat ca Wintershall este interesata de privatizarea Distrigaz Nord, dar si de posibilitatea de a extinde cooperarea cu Romania in sectorul productiei si distributiei de gaze. Proiectele mentionate vizeaza dezvoltarea infrastructurii de distributie a gazului in zonele din sudul Romaniei, care nu au in prezent asigurata infrastructura de distributie, precum si imbunatatirea interconectarii conductelor romanesti la reteaua europeana. Intalnirea cu delegatia Wintershall si cu reprezentantii altor companii germane puternice prefateaza vizita delegatiei oficiale la Bucuresti a ministrului Economiei si Muncii, Wolfgang Clement.

    Sursa: Romania libera, 16 februarie 2004.

    mai mult

  • BRD este evaluata de investitorii bursieri la 1,2 miliarde de dolari

    Mediafax   BRD

    ___
    Pretul actiunilor BRD - Groupe Societe Generale a urcat, vineri, la un nou maxim istoric, 28.500 de lei, iar capitalizarea bancii a depasit 1,2 miliarde de dolari, nivel care o plaseaza pe pozitia de cea mai scumpa banca din piata romaneasca.

    Interesul investitorilor a fost extrem de ridicat, transferurile cu actiuni BRD insumand 107,8 miliarde lei. Din cele 3,8 milioane de actiuni, reprezentand 0,2% din capitalul bancii, un pachet de trei milioane de titluri a fost cumparat de un singur investitor.

    'La 28.000 lei/actiune au aparut mai multi vanzatori, care cumulau aproximativ trei milioane de actiuni, iar pachetele lor au fost cumparate imediat de un singur investitor', a declarat un broker.

    Pretul actiunilor BRD a avansat cu 4,5% fata de sedinta precedenta, ultimele operatiuni realizandu-se la 28.000 lei, nivel la care au fost transferate si marile pachete vandute vineri. Actiunile bancii sunt intens tranzactionate in ultima perioada, iar pretul a crescut cu 31,47% de la inceputul acestui an.

    Brokerii sustin ca interesul pentru aceasta actiune este explicabil, deoarece fondurile de investitii intrate in piata au putine variante de plasament si prefera una dintre marile banci, desi lichiditatea este redusa.

    Reprezentantii societatilor de intermediere cred ca este momentul ca Autoritatea pentru Privatizare sa-si valorifice pachetul rezidual de 7,2% detinut la BRD.

    'Daca APAPS ar vinde la acest pret, ar obtine aproape 90 de milioane de dolari si in acelasi timp s-ar diminua presiunea din piata. Acum oricine doreste poate sa urce foarte usor pretul, in mod artificial, la peste 30.000 de lei/actiune', a adaugat un dealer.

    Un parcurs asemanator a urmat si Banca Transilvania, pentru care au fost incheiate tranzactii de aproape 40 de miliarde lei. Titlurile bancii din Cluj au atins la nivelul pretului un nou record istoric, 5.900 lei/actiune, cotatie cu 3,5% peste inchiderea precedenta.

    Valoarea ridicata pentru cele doua banci listate la categoria I a dus totalul transferurilor la 203 miliarde lei, maxim istoric al pietei Regular (fara oferte publice si tranzactii speciale).

    Sursa: Mediafax, 16 februarie 2004.'

    mai mult

  • Privatizarea Bancii Comerciale Romane, etapa a doua

    Azi   EBS

    ___
    Asociatia Salariatilor poate cumpara 8 la suta din actiunile bancii

    Comisia de privatizare a Bancii Comerciale Romane a luat decizia de a demara procedurile de desfasurare a tranzactiei cu Asociatia Salariatilor, in vederea vanzarii, prin negociere directa, a unui pachet de pana la 8% din actiunile bancii, informeaza Autoritatea pentru Privatizare. In acest sens, in prima parte a saptamanii, Comisia de Privatizare va adresa o scrisoare de invitatie Asociatiei Salariatilor in vederea initierii acestei proceduri. Potrivit autoritatilor, acest moment marcheaza trecerea in etapa a doua a procesului de privatizare a celei mai mari banci comerciale din Romania.

    BCR a fost lansata la privatizare de doua ori pe parcursul anului 2003, in vederea vanzarii pachetului majoritar de actiuni. Vanzarea prin negociere directa, fara selectie de oferte, catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Corporatia Financiara Internationala (IFC) a unui pachet de 25% din actiunile bancii a constituit prima etapa in procesul de privatizare, ce a fost finalizata prin semnarea contractului in data de 4 noiembrie 2003.

    Conform strategiei aprobate de Guvern, un pachet majoritar de cel putin 51% din capitalul social al BCR urmeaza sa fie vandut catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara cu reputatie.

    Sursa: Azi, 16 februarie 2004.

    mai mult

13.02.2004

  • Antibiotice Iasi s-a retras din asocierea cu Pharma SA

    Mediafax   ATB

    ___
    Ministerul Sanatatii si Antibiotice SA au hotarit, joi, in urma discutiilor de la sediul Autoritatii Nationale de Control, retragerea societatii din firma de distributie SC Pharma SA si organizarea unui sistem propriu de distributie care sa nu pericliteze activitatea de asistenta cu medicamente.

    Conducerea Antibiotice SA a discutat, in cadrul intrunirii, rezultatele controlului efectuat la sediul societatii iesene privind activitatea desfasurata in perioada 2001-2003 si, in special, distributia produselor finite.

    Cu o saptamina in urma, seful Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu, recomandase Ministerului Sanatatii retragerea producatorului de medicamente din actionariatul 'firmei capusa' Pharma, distribuitor de medicamente. 'In urma controlului, am ajuns la concluzia ca operatiunea de infiintare a Pharma SA este criticabila din punct de vedere juridic. A fost o inginerie juridica si financiara foarte subtila, asa cum se regasesc in tot sistemul de sanatate', spus Blanculescu.

    Desi Antibiotice livra prin Pharma mai mult de jumatate din productia de medicamente, in valoare anuala de aproximativ 500 de miliarde lei, pe parcursul anului 2002 doar 29 la suta din suma facturata a fost incasata. In acelasi timp, distribuitorul de medicamente a achitat datoriile catre ceilalti furnizori in proportie de 99 la suta, adica 386 miliarde lei, iar in contul Antibiotice a virat numai 121 miliarde lei.

    Blanculescu a reclamat faptul ca in actionariatul Pharma, pe linga Antibiotice, care detine numai 30 la suta din capitalul social, se regasesc salariati sau fosti salariati ai producatorului de medicamente. 'Deciziile se iau de catre actionarii privati, desi 91 la suta din cifra de afaceri a companiei este acoperita de Antibiotice', a spus ministrul Controlului. El a precizat ca Antibiotice nu poate cere executarea silita a firmei de distributie, intrucit este actionar.

    Mai mut, potrivit ministrului Controlului, Antiobiotice a incalcat, in iulie 2003, reglementarile care interziceau distributia prin propriile canale, inclusiv printr-o societate la care detine actiuni. La numai 20 de zile de la intrarea in vigoare a interdictiei, la 1 iulie 2003, Parlamentul a adus modicari legislatiei, oferind produatorilor posibilitatea sa reia distributia.

    Antibiotice este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, pachetul majoritar de actiuni fiind detinut de Ministerul Sanatatii, cu o participatie de 53,02 la suta din capitalul social. Printre actionarii semnificativi se numara Broadhurst - 7,68 la suta si SIF Oltenia, care si-a majorat participatia in 2003 la 9,8 la suta.

    Sursa: Mediafax'

    mai mult

  • Cel mai mic dolar din ultimii doi ani

    Cotidianul   

    ___
    Dolarul a atins, ieri, cel mai redus nivel din ultimii doi ani, sub presiunea cererii de valuta in scadere pe piata interna si a aprecierii euro in raport cu moneda americana. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat pentru dolar un curs de 31.787 lei, cotatie la care n-a mai coborat din 25 ianuarie 2002.

    Dolarul a pierdut in ultimul timp statutul de principala moneda de referinta pentru romani, mai ales dupa ce BNR a anuntat, in februarie 2003, ca euro va fi deviza de raportare pentru cursul oficial. Cu toate acestea, nici un specialist n-a avut indrazneala sa anticipeze o evolutie a monedei americane pana la un nivel inferior celui de acum doi ani. Leul a pierdut, in 2002, putin peste 6% in raport cu dolarul, insa a recuperat, anul trecut, aproape 3%. In aceasta perioada, moneda europeana s-a apreciat cu 47,4% fata de leu, ascensiune sustinuta in primul rand de evolutia raportului euro/dolar.

    Volatilitatea dolarului a fost amplificata si de decizia BNR de a modifica, incepand cu 1 ianuarie 2004, ponderea celor doua monede de referinta in structura cosului valutar. Astfel, influenta euro a crescut de la 60 la 75%. Deficitul de valuta de la sfarsitul anului trecut si din primele zile ale lui 2004 a fortat bancile sa tranzactioneze masiv euro, care a aparut in surplus o data cu calmarea cererii din partea clientilor, sesizata in ultima parte a lunii ianuarie. Echilibrarea relatiei cu clientela a orientat bancile spre pozitii de vanzare de valuta in piata interbancara. Cererea mai mica de devize din partea firmelor si a populatiei se explica si prin relativa depreciere a monedei europene in ultima perioada.

    Vanzarile de valuta au fost consistente si in sedinta de joi, cand doua „valuri“ de tranzactii au coborat cotatiile de la 40.850 - 40.880 lei/euro pana la 40.770-40.800 lei/euro, apoi la un minim de 40.700-40.730 lei/euro. „Au fost vanzari violente, cu volume mari, care au dus cotatiile foarte repede in jos. Nimeni nu a indraznit, insa, o vanzare sub 40.700 lei/euro, pentru ca la acest nivel exista pericolul unei interventii a BNR“, a declarat dealerul unei banci. Reprezentantii departamentelor de arbitraj ale bancilor au adaugat ca in piata „s-a asternut linistea“ cand s-a ajuns la 40.700 lei/euro, in asteptarea interventiei bancii centrale.

    Sursa: Cotidianul, 13 februarie 2004.

    mai mult

12.02.2004

  • Investitorii se calca pe picioare sa cumpere actiuni din Est

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Marii investitori internationali au inceput sa se 'se calce pe picioare' pentru a reusi sa cumpere la timp active din tarile ce se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana. Cea mai buna dovada in acest sens este faptul ca toate marile burse din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, cresc sustinut de la inceputul acestui an, atingand saptamana aceasta maxime istorice.

    Bursa de la Bucuresti a inregistrat deja din ianuarie o crestere de 16%, cea de la Varsovia - una de 12%, Praga este aproape cu un randament de 11,6%. Bursa din Budapesta este cu 6% mai sus comparativ cu inceputul anului, procentul fiind aproape similar si in cazul Rusiei. Cresterile din cele cateva saptamani sunt deja mult superioare randamentelor pe un an aduse de depozitele bancare sau titluri de stat in oricare din tarile mentionate.

    'Pietele emergente au redevenit o optiune atractiva de investitii in ultimii doi ani: riscul nu mai este atat de mare iar oportunitatile de castig, ridicate. Administratorii de fonduri de investitii au inceput sa realoce din ce in ce mai mult capital catre aceste piete, in special ale tarilor din valul intai si doi de aderare la Uniunea Europeana. Accederea in UE este considerata deja o stampila 'de buna purtare' si toate tarile din cele doua valuri vor beneficia de pe urma ei. Cresterea burselor este o urmare fireasca', afirma Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

    Cresterea sustinuta a pietelor de actiuni din Europa Centrala si de Est in acest an vine dupa un 2003 care a adus deja satisfactii importante investitorilor. Nici una din bursele Poloniei, Cehiei, Romaniei, Rusiei sau Ungariei nu a adus anul trecut un randament mai mic de 30%. Considerata normala in tari cu grad mai ridicat de emergenta, precum Romania sau Rusia, cresterea burselor din tarile valului intai de aderare este usor defazata, in viziunea analistilor.

    'Cresterea burselor din tarile care intra anul acesta in UE este oarecum surprinzatoare. Normal, preturile actiunile ar trebui sa cuprinda deja premiumul adus de accederea la UE. Pietele din Europa Centrala si de Est, chiar si cele din primul val de aderare, sunt vazute insa in continuare de investitori ca avand un potential mare de crestere', spune Adriana Marin, seful departamentului de analiza al BRD Securities - Group Societe Generale, una din cele mai importante societati de brokeraj din Romania.

    Bursa romaneasca a crescut puternic in ultimii doi ani, cand semnalele privind includerea Romaniei in valul doi de aderare devenisera din ce in ce mai clare. Astfel, din ce in ce mai multe fonduri de investitii straine au cumparat puternic actiuni ale unor companii reprezentative de la Bursa, precum Petrom, BRD, Banca Transilvania, Societatile de Investitii Financiare sau producatori de medicamente.

    Astfel, Bursa de Valori Bucuresti s-a dublat in 2002, a crescut cu 36,7% in 2003 iar anul acesta a oferit deja un randament de 17%. Bursa romaneasca a mai reusit insa performante identice in perioada 1996 - 1998, dupa care s-a prabusit datorita iesirii investitorilor straini de pe pietele emergente.

    Sergiu Oprescu estimeaza insa ca o repetare a evolutiei din perioada 1996 - 2000 nu va avea loc. 'Cred ca singurul lucru care ar putea opri cresterea Bursei de Valori este lipsa masei critice. Nu avem destule companii mari si lichide listate, ceea ce face ca numarul oportunitatilor interesante pentru investitori sa fie foarte mic'.

    Sursa: Ziarul financiar, 12 februarie 2004.'

    mai mult

  • Disponibilizatii de la Electroputere, nevoiti sa dea banii inapoi

    Cronica Romana   EPT

    ___
    Aproximativ 600 din cei 800 de disponibilizati din 2003 de la S.C. Electroputere Craiova trebuie sa dea inapoi banii primiti din partea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Dolj. Este vorba de o parte din salariile compensatorii primite, deoarece dintr-o eroare de calcul, actualii someri au primit mai mult, informeaza RomNET. Conform unui calcul al AJOFM, lunar, lor li se vor opri din venitul de completare sume cuprinse intre 100.000 si 1,5 milioane de lei, in functie de suma in plus primita. Disponibilizatii sunt nemultumiti deoarece trebuie sa suporte consecintele unei greseli de calcul despre care nici angajatii AJOFM si nici conducerea societatii Electroputere Craiova nu ofera prea multe detalii. “Credem ca a fost o ambiguitate in stabilirea corecta a sumelor si de aceea s-a ajuns aici. Nici AJOFM Dolj nu stia exact cum se stabilesc sumele, dar a inceput sa dea banii si abia dupa aceea a aflat - dupa ce a cerut agentiei nationale sa spuna cum este corect - ca este o problema”, a declarat Cornel Nica, directorul economic al Electroputere Craiova. Astfel, fostilor salariati de la Electroputere li se imputa suma totala de 1,5 miliarde de lei, dar cei vizati au declarat ca nu vor plati acesti bani si ca vor contesta decizia de imputare a AJOFM la Tribunalul Dolj.

    Sursa: Cronica romana, 12 februarie 2004.

    mai mult

  • Marian Sarbu, mediator la Azomures

    Cronica Romana   

    ___
    Conflictul dintre patronatul si sindicatul Alternativa 2002 de la Azomures SA Targu Mures va fi mediat de ministrul secretar de stat in relatiile cu sindicatele si patronatele, Marian Sarbu. Vizita ministrului la Targu Mures, programata pentru zilele urmatoare, este strict legata de conflictul izbucnit in urma cu o saptamana la Azomures, cand patronatul combinatului a suspendat contractele de munca a trei dintre liderii Sindicatului Alternativa 2002, Maria Dandarau, presedintele sindicatului si doi vicepresedinti, Nicolae Dobrau si Nelu Marginean. Aceasta vizita a fost programata dupa ce Marius Petcu, liderul Confederatiei CNSLR Fratia a anuntat ca va internationaliza problema, apeland inclusiv la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Patronatul sustine ca suspendarea din functie a celor trei lideri sindicali ?este legala si conforma Codului Muncii, deoarece au fost depuse plangeri penale impotriva acestora?. Sursa: Cronica romana, 12 februar

    mai mult

Pagina

inchide