Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

12.02.2004

  • CS Resita, cumparat pe un euro de Sinara Handel

    Adevarul   

    ___
    Compania Sinara Handel, distribuitor oficial al grupului rus TMK, a achizitionat ieri de la APAPS un pachet de actiuni reprezentand 90,5% din capitalul social al Combinatului Siderurgic Resita (CSR). Sinara Handel, inregistrata in Germania si detinuta de o firma din Spania, a achitat pentru pachetul de actiuni suma simbolica de un euro, obligandu-se sa aloce 10 milioane de dolari pentru investitii tehnologice si 3 milioane de dolari pentru rezolvarea problemelor de mediu.

    Pentru capitalul de lucru al combinatului, noul proprietar s-a angajat sa asigure alte 6 milioane de dolari, obligandu-se in acelasi timp sa preia o parte a datoriilor CSR reprezentand aproximativ 10 milioane de euro. Restul datoriilor, aproximativ 37-38 milioane de dolari, vor fi sterse de stat printr-o lege speciala, iar datoria asumata de Sinara Handel va trebui platita esalonat, in urmatorii doi ani.

    'Practic, am vandut o societate care avea, in momentul privatizarii, datorii de peste 50 milioane dolari si pierderi tot de aproximativ 50 milioane dolari. (...) Cumparatorul si-a asumat o afacere complicata, in conditii de risc', a declarat Ovidiu Musetescu, seful APAPS, dupa semnarea contractului.

    Printre obligatiile asumate de cumparator se numara mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de cinci ani, pastrarea unui numar maxim de 1.520 de salariati (pe o perioada de 3 ani), furnizarea in continuare de apa potabila pentru orasul Resita etc. Adrian Popescu, reprezentantul TMK Romania, a declarat ca, in cel mult trei ani, capacitatea de productie a CSR va ajunge la 450.000 tone de otel pe an, fata de mai putin de jumatate, in prezent. Iancu Muhu, liderul Sindicatului Vatra, a precizat ca noul proprietar a acceptat sa nu disponibilizeze nici un angajat timp de trei ani.

    Sursa: Adevarul, 12 februarie 2004.'

    mai mult

11.02.2004

  • Din clasamentul brokerilor se vede piata: romanii au vandut, strainii au cumparat

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Statisticile privind cresterea investitiilor straine pe piata romaneasca de capital sunt confirmate si de clasamentul societatilor de brokeraj, unde primele locuri sunt impartite de societatile prin care realizeaza tranzactii pentru investitorii romani si cele care intermediaza tranzactiile strainilor.

    La Bursa de Valori Bucuresti, SSIF Broker din Cluj-Napoca si Raiffeisen Capital & Investment au intermediat luna trecuta tranzactii in valoare de peste 250 miliarde de lei si au, fiecare, o cota de piata de aproximativ 11%. SSIF Broker s-a numarat in ultimii ani printre principalele societati de brokeraj care au preluat ordinelele de tranzactionare ale investitorilor romani, in timp ce Raiffeisen a reusit inca de anul trecut sa convinga mai multi investitori straini sa cumpere pachete de actiuni la Bursa din Bucuresti, una din primele tranzactii fiind preluarea unui pechat de 10% din Compa Sibiu de catre fondul Danube Tiger Luxemburg.

    Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa au fost luna trecuta cele ale BRD, iar analistii apreciaza ca cele mai multe dintre pachetele de actiuni ale bancii au fost transferate de la Broker la Raiffeisen. Urmatoarele doua pozitii in clasamentul brokerilor sunt ocupate de BRD Securities si ING Securities, alte societati care intermediaza tranzactiile strainilor. BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, care intermediaza mai ales tranzactii ale investitorilor romani ocupa locul al cinicea cu tranzactii in valoare de 100 miliarde de lei. Societatea a intermediat luna trecuta tranzactiile prin care Banca Transilvania a cumparat pachete actiuni ale Siretul Pascani si prin care banca a ajuns sa controleze peste 5% din capitalul acesteia.

    La Bursa Electronica RASDAQ jocurile au fost facute de oferta de preluare grupului american Cargill pentru actiunile Comcereal Alexandria. Americanii au cumparat peste 90% din actiuni, in valoare de 26 milioane de dolari prin intermediul Rombell Securities, societate controlata de omul de afaceri Dan Voiculescu, iar principalii vanzatori, fondul american de investitii Broadhurst si SIF Oltenia au subscris prin intermediul Vanguard, respectiv Voltinvest. Marea majoritate a societatilor care activeaza la Bursa Electronica RASDAQ au intermediat oferte de preluare luna trecuta, cele mai multe dintre acestea fiind cele obligatorii pentru delistarea companiilor de pe piata de capital.

    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a retras la finalul anului trecut autorizatiile de agenti de valori mobiliare a mai mult de jumatate de pe piata romaneasca. Numarul persoanelor autorizate sa participe la intermedierea tranzactiilor de pe piata de capital a scazut astfel sub 500.

    Sursa: Ziarul financiar, 11 februarie 2004.

    mai mult

  • Majorare de capital la Hidroelectrica

    Mediafax   

    ___
    Capitalul social al Hidroelectrica a fost majorat cu 4.626 de miliarde de lei, pana la 39.482 miliarde de lei. Fondul Special pentru Dezvoltarea Sistemului Energetic National a avut cea mai semnificativa contributie la majorare. ?Operatiunea a fost aprobata de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor in luna august a anului trecut si a fost inregistrata la Registrul Comertului in ianuarie 2004?, a declarat pentru Mediafax seful Serviciului de Relatii Publice al Hidroelectrica, Nicolae Paunescu.

    Sursa: Mediafax.

    mai mult

  • Ritmul de crestere a productiei industriale s-a redus

    Adevarul   

    ___
    Ritmul de crestere a productiei industriale s-a redus in 2003 comparativ cu anul precedent, cand acest indicator a avut o dinamica de 6% si a constituit unul dintre principalele motoare ale expansiunii economice. Potrivit Institutului National de Statistica, productia industrala a avansat anul trecut cu 3,2% in volum absolut si cu 3,4% in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare. Ca si in 2002, industria prelucratoare a fost principalul pilon de sustinere a demarajului productiei industriale, insa si in acest caz s-a asistat la o incetinire a ritmului de crestere pana la 3,9%, respectiv 4,1%. Spre comparatie, in 2002, industria prelucratoare s-a majorat cu 7,9%. O serie de economisti au avertizat ca o crestere mai lenta a productiei industriale romanesti si a exporturilor ar putea submina capacitatea autoritatilor de a indeplini tinta de crestere economica. Pentru 2003, acest obiectiv este de 4,8-4,9%, in vreme ce pentru 2004 Guvernul mizeaza pe o crestere economica de 5,5%.

    Sursa: Adevarul, 11 februarie 2004.

    mai mult

10.02.2004

  • Banca Carpatica isi va majora capitalul pana la 725 miliarde de lei

    Gardianul   BCC

    ___
    Actionarii Bancii Comerciale Carpatica Sibiu au aprobat, recent, majorarea capitalului social cu 250 miliarde lei, de la 475,1 miliarde lei la 725,1 miliarde lei, prin subscriptie publica, cu respectarea dreptului de preferinta al actionarilor, informeaza un comunicat al bancii. Majorarea de capital este destinata sustinerii programului de crestere a activitatii, conform caruia volumul total al activelor bancii la sfarsitul anului 2004 se va ridica la 4.000 miliarde lei. De asemenea, infuzia de capital va permite sustinerea programului investitional, care vizeaza extinderea retelei teritoriale cu 10 unitati si cresterea numarului de bancomate (ATM-uri) si POS-uri. Actionarii Carpatica au aprobat inceperea demersurilor pentru listarea bancii la Bursa de Valori Bucuresti. In prezent, titlurile Carpatica sunt cotate pe Rasdaq, ultimul pret mediu fiind de 21.488 lei/actiune, inregistrat in sedinta de tranzactionare din 19 ianuarie. Valoarea nominala a unei actiuni este de 10.000 lei.

    Sursa: Gardianul 10 februarie 2004.

    mai mult

  • Blanculescu si Chirovici vor avize speciale pentru companiile care au actionari in paradisele fiscale

    Curierul National   

    ___
    Pentru a evita “crearea de Parmalaturi in Romania”, cei doi ministri si-au propus sa controleze “la sange” aceste firme, pentru a reduce “fluxurile negre de bani, spalate in tara noastra”. Intamplator sau nu, buna parte din “marile privatizari” ale APAPS au avut drept “actori” principali tocmai asemenea “cutiute postale”

    Ionel Blanculescu, ministru delegat pentru coordonarea activitatilor de control, si Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatiei (ANIMMC), au efectuat, ieri, verificari la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului (ONRC) ale activitatii de autorizare si inregistrare a agentilor economici. In urma controlului, Ionel Blanculescu a declarat ca activitatea oficiului se desfasoara in mod corespunzator, iar inregistrarea agentilor economici se face in numarul maxim de zile prevazut, 20. Tot ieri, acesta a facut public ca ONRC a propus Autoritatii Nationale de Control sa acorde un aviz special societatilor comerciale din tari, care au ca actionari firme din paradisuri fiscale in urma unei verificari foarte clare a activitatii respectivei companii. Necesitatea unui aviz special va duce la “reducerea fluxurilor negre de bani spalate prin Romania. Peste 90 la suta dintre companiile care actioneaza in aceste zone negre au actionari din zone offshore si din aceste paradisuri fiscale”, este de parere Ionel Blanculescu. “Prin acest aviz vom putea sa intram in posesia oricarei informatii pe plan mondial referitor la activitatea acestor firme”, continua acesta.

    Autoritatea Nationala de Control isi propune ca in maximum sase luni sa realizeze o “curatenie generala a companiilor care se incadreaza in circuitele negre de spalare a banilor”. “Dorim sa evitam crearea de Parmalaturi in Romania”, a afirmat Blanculescu, promitand ca in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, “vom demara pentru o curatire a mediului economic din Romania, astfel incat sa functioneze doar firme corecte”. Blanculescu a recomandat incetarea inregistrarii companiilor despre care nu exista nici o informatie atragand atentia ca firmele fantoma actioneaza o singura data, apoi dispar. In alta ordine de idei, Eugen Ovidiu Chirovici a declarat ca “s-a creat o legenda in legatura cu perioada de timp necesara inregistrarii unei firme in Romania” care este chiar mai mica in comparatie cu unele tari candidate la aderarea in Uniunea Europeana. ANIMMC a avizat, conform spuselor acestuia, un proiect legislativ pentru simplificarea procedurilor de inregistrare a agentilor comerciali.

    Propunerea ONRC vine abia dupa ce Autoritatea pentru Privatizare a vandut o serie de societati catre firme care isi au sediul tocmai in asa-numitele “paradisuri fiscale”. Astfel, grupul Gallaxy, unul dintre actionarii de la Societatea Nationala Tutunul Romanesc, este inregistrata in Insulele Virgine. La randul sau, patronul Santierului Naval Constanta, Resource International Majuro, este din Insulele Marshall. LNM Holdings, proprietarul Sidex Galati, are sediul in Antilele Olandeze, iar consortiul JAMES CADOGAN (OCTG) LTD & JOACHIM SUSSMAN, actionar la Republica este din Insulele Cayman.

    Sursa: Curierul National, 10 februarie 2004.

    mai mult

09.02.2004

  • Actiunile BRD, Electrocontact si Sinteza au fost vedetele bursei

    Cotidianul   BRD  EPT  OIL  STZ

    ___
    Piata bursiera a continuat sa evolueze, saptamana trecuta, in aproximativ aceleasi coordonate ca in saptamanile precedente, inregistrand un ritm de apreciere similar al indicilor.

    Astfel, actiunile BRD, Electrocontact si Sinteza sunt cele care au animat tranzactiile bursiere din prima saptamana a lui februarie. De altfel, „ultima sedinta a saptamanii, a confirmat evolutia ascendenta a pietei bursiere, care continua sa inregistreze, in mod regulat, cresteri, desi de o amploare mai mica decat in luna ianuarie“, spun analistii de la Prime Transaction. Unele dintre cele mai tranzactionate titluri au apartinut societatii BRD, care, in sedinta de joi, au atins un nou maxim al valorii din acest an - este vorba despre o cotatie de 24.600 lei/actiune.

    In conditiile unei lichiditati bune, volumul transferat a depasit din nou 500.000 de actiuni. Brokerii spun ca, in asteptarea rezultatelor financiare preliminare, investitorii continua sa cumpere cu precadere actiuni apartinand Bancii Romane de Dezvoltare. O surpriza a saptamanii a fost reprezentata de performantele inregistrate de titlurile Electrocontact Botosani, care au inregistrat aprecieri bruste ale cursului, in conditiile unei lichiditati care s-a mentinut excelenta.

    O alta societate cu o evolutie buna a fost Oil Terminal Constanta. Aceasta a beneficiat de publicarea unor rezultate financiare preliminare pentru anul 2003, care a adus o crestere semnificativa fata de cele obtinute pana acum si care a determinat o apreciere a tranzactionarii. Astfel, cursul a fost deschis direct pe crestere, ajungand in scurt timp la un maxim de 1020 lei/actiune.

    Pe de alta parte, piata actiunilor SIF continua sa inregistreze evolutii marcate de stagnarea preturilor si de lichiditati asemanatoare de la o sedinta la alta. Actiunile societatii Sinteza Oradea au inregistrat o evolutie pozitiva atat in ceea ce priveste volumul transferat, cat si in ceea ce priveste nivelul atins de cotatie.

    Sursa: Cotidianul, 9 februarie 2004.

    mai mult

  • Primariile au prins gustul finantarii prin emisiuni de obligatiuni

    Adevarul   

    ___
    Tot mai multe administratii publice locale se orienteaza spre emisiunile de obligatiuni in politica de finantare a obiectivelor de investitii. 'Interesul manifestat de investitori pentru aceste instrumente financiare este in crestere, avand in vedere ca obligatiunile municipale au demonstrat ca aduc randamente superioare fata de titlurile de stat sau depozitele bancare', ne-a declarat Bogdan Trandafir, seful Departamentului analiza din cadrul societatii de servicii de investitii financiare BCR Securities. Datorita acestui fapt, fondurile de investitii si o parte dintre societatile de asigurari si-au orientat o parte insemnata a resurselor catre achizitia de obligatiuni municipale. Incepand cu data de 10 februarie va fi initiata oferta publica de vanzare de obligatiuni emise de municipiul Targu Mures, in valoare totala de 30 miliarde lei, intermediarul ofertei fiind BCR Securities. Municipalitatea Targu Mures - care este cea de-a 21-a administratie publica locala care a recurs la aceasta modalitate de finantare - se afla la cea de-a doua emisiune, prima, cu o valoare de 20 miliarde lei, fiind incheiata cu succes la sfarsitul anului 2002. Rata dobanzii aferenta primului trimestru pentru obligatiunile Targu Mures este de 21 la suta pe an. Pana in prezent, valoarea totala a emisiunilor de obligatiuni municipale a depasit 600 miliarde lei, 55 la suta din valoarea totala a acestora fiind intermediate de Grupul Banca Comerciala Romana.

    Sursa: Adevarul, 9 februarie 2004.'

    mai mult

06.02.2004

  • General Motors vrea Electroputere

    Jurnalul National   EPT

    ___
    Compania americana General Motors revine cu o oferta pentru privatizarea Electroputere Craiova. De data aceasta, americanii vor sa cumpere doar sectia care produce locomotive.

    In luna noiembrie am depus la Autoritatea pentru Privatizare o oferta pentru divizia de locomotive a Electroputere Craiova, a declarat Charles S. Mann, directorul de dezvoltare in zona Europei al companiei General Motors (GM) Electromotive. Societatea craioveana produce motoare, generatoare si transformatoare electrice fiind inclusa in programul PSAL I, convenit cu Banca Mondiala.

    Mann a sustinut ca General Motors doreste sa achizitioneze uzina craioveana cu conditia ca Guvernul sa le asigure o piata de desfacere, inclusiv incheierea de contracte cu Compania Ferata Romana. 'Am ales Romania pentru ca vrem sa stabilim in tara voastra baza regionala a General Motors, de unde sa dezvoltam atat afacerile din tara dumneavostra, cat si din intreaga Europa de Est si Centrala ', a spus Mann.

    NEGOCIERI. General Motors a mai depus o oferta pentru preluarea Electroputere Craiova in anul 2001, impreuna cu Karsdorfer Eisenbahngesellshaft. Privatizarea a esuat insa, deoarece APAPS nu a acceptat oferta consortiului. 'Ne-au respins oferta pentru ca nu le-a placut pretul oferit de noi', a precizat Mann.

    In urma cu doi ani, pretul oferit pe actiunile intregii companii plus investitiile asumate se ridica la 25 de milioane de dolari. 'Acum nu avem inca o oferta de pret. Trebuie ca APAPS sa se decida intai ce inseamna divizia de locomotive.

    De vanzare pana in octombrie

    In urma cu doua saptamani, Guvernul a dat publicitatii un plan de actiuni care vor fi indeplinite in cursul anului 2004. Printre acestea, privatizarea Electroputere Craiova este preconizata a se incheia pana la finele lunii octombrie. Esuarea tentativelor de vanzare a societatii au dus la schimbarea strategiei de privatizare a acesteia, prin vanzarea ei pe divizii.

    Iertata de datorii

    Un motiv pentru care americanii au pus ochii pe fabrica de la Craiova il reprezinta si cheltuielile reduse cu forta de munca, spune Charles Mann, directorul GM (foto). In plus, Electroputere a beneficiat de clementa Guvernului la inceputul anului. Datoriile bugetare acumulate si neachitate, in 2003, au fost anulate potrivit Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.

    Datoriile la Fondul de asigurari sociale de sanatate au fost esalonate la plata pe o perioada de 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, cuprinsa in perioada de esalonare, iar majorarile de intarziere si penalitatile au fost anulate.

    Sursa: Jurnalul national, 6 februarie 2004.'

    mai mult

  • Contracte de munca suspendate pentru trei lideri sindicali de la Azomures

    Curierul National   

    ___
    Presedintele sindicatului “Alternativa 2002” de la Azomures si doi vicepresedinti au contractele de munca suspendate, incepand de ieri, decizia fiind luata dupa ce patronatul a depus plangeri penale impotriva celor trei la Parchetul de pe langa Tribunalul Mures. Este vorba de presedintele sindicatului, Maria Dandarau, precum si de doi dintre vicepresedinti, Nicolae Dobrau si Nelu Marginean. Potrivit liderului de sindicat de la “Alternativa 2002”, Maria Dandarau, suspendarea contractelor de munca le-a fost comunicata joi, cu precizarea ca decizia a fost luata conform Codului Muncii, impotriva celor trei lideri sindicali fiind depuse, marti, plangeri penale de patronat, la Parchetul Tribunalului Mures. “Este ciudat ca nu au fost suspendati toti membrii din Biroul Executiv, ci numai eu si doi vicepresedinti. Vom ataca aceasta decizie pentru ca intr-o decizie a Curtii Constitutionale s-a precizat ca suspendarea poate fi dictata doar daca incadrarea pe locul de munca este incompatibila cu functia detinuta. Or, eu, spre exemplu, sunt asistent medical la Azomures. In plus, potrivit legii sindicale si Codului Muncii, contractul de munca nu se poate modifica sau desface fara acordul organului de conducere, adica, in cazul nostru, al Adunarii Generale a Actionarilor”, a mai spus Dandarau. Aceasta a mai spus ca va supune acest caz la intalnirea de vineri a confederatiei sindicale de care apartine sindicatul din Azomures cu ministrul delegat pentru relatia cu sindicatele.

    Sursa: Curierul national, 6 februarie 2004.

    mai mult

Pagina

inchide