Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.01.2004

  • Emisiunea de obligatiuni BCR Leasing va fi lansata in februarie

    Curierul National   

    ___
    Obligatiunile BCR Leasing in suma de 75 miliarde lei vor fi puse in vanzare, cel mai probabil, in luna februarie, dupa ce intermediarul operatiunii - BCR Securities va finaliza prospectul de emisiune, a declarat, ieri, Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

    'Pana la lansare va mai trece o perioada, pentru ca trebuie obtinute si aprobarile de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Vanzarea va incepe, cel mai probabil, in februarie', a adaugat Cojocaru.

    BCR Leasing a elaborat, in luna noiembrie a anului trecut, un prospect preliminar privind evaluarea intentiei de investitie si a organizat intalniri cu o serie de investitori.

    Conform documentului, BCR Leasing va emite un numar de 75.000 de obligatiuni cu o valoare nominala de un milion de lei. Maturitatea obligatiunilor este preconizata la trei ani, iar dobanda va fi platita semestrial.

    Suma obtinuta va reprezenta numai doi la suta din valoarea contractelor estimate pentru anul trecut. Conditiile oferite de societatea de leasing privesc o rata fixa a dobanzii anuale de sase la suta - in cazul unei emisiuni garantate de societatea de asigurare BCR Asigurari - sau de 6,5 la suta, daca investitorii accepta un risc mai ridicat. Compania a fost infiintata la inceputul anului 2001 si a avut un capital de pornire de 5,5 miliarde lei, majorat ulterior pana la 100 de miliarde lei.

    Principalul actionar este BCR, care detine 79,1 la suta din capitalul social, urmata de Financiara SA cu 10 la suta, BCR Securities, Omniasig si Asiban, fiecare cu o participatie de 0,275 la suta si persoane fizice - salariati ai grupului BCR - cu 10,043 la suta.

    Sursa: Curierul national, 13 ianuarie 2004.'

    mai mult

  • BERD si-a pus un reprezentant in CA al SNP Petrom

    Adevarul   SNP

    ___
    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are, de la inceputul anului, un reprezentant in Consiliul de Administratie (CA) al SNP Petrom, dupa ce a acordat companiei, in 2002, impreuna cu alte sase banci co-finantatoare, un credit de 150 milioane dolari pentru pregatirea procesului de privatizare si pentru modernizarea rafinariilor companiei.

    „Reprezentantul BERD, Van Den Broek Dick, are o activitate foarte bogata in cadrul unor companii mari la nivel mondial – printre care Shell-Olanda, Conocco Philips-Marea Britanie si LukOil-Rusia –, la care a activat ca angajat, colaborator, consultant si specialist, inclusiv in consiliile de administratie ale unora dintre acestea', a declarat, ieri, Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.

    „Decizia a fost adoptata in baza unui contract incheiat intre Ministerul Economiei si Comertului si BERD, in care este prevazut ca BERD sa aiba un reprezentant in CA al Petrom. BERD a inaintat mai multe propuneri, iar o comisie de specialisti a derulat, in ultimele sapte luni, selectia unui reprezentant', a spus Constantinescu.

    BERD este integratorul proiectului si a alocat SNP Petrom, in cadrul imprumutului, 100 de milioane de dolari.

    Potrivit strategiei BERD pentru Rom?nia, adoptata la finele anului 2003, institutia s-ar putea implica, alaturi de investitorii strategici, in procesele de privatizare ale sectorului energetic din Rom?nia.

    In decembrie 2003, actionarii Petrom au mai aprobat numirea lui Petru Georgel Stratulat in CA al companiei, sotia acestuia, Iuliana Stratulat si Pascu Mihai Coloja fiind eliberati din functia de administratori ai Petrom.

    Sursa: Adevarul, 13 ianuarie 2004.'

    mai mult

12.01.2004

  • Pachete de actiuni la 11 societati, privatizate pe piata de capital

    Romania libera   

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) va vinde pe piata de capital pachete semnificative sau minoritare de actiuni pe care le mai detine la 11 societati prin intermediul Directiei Tranzactii Speciale. In lista se regaseste si societatea MOLDINVENT Iasi, specializata in cercetare-dezvoltare de stiinte fizice si naturale, la care APAPS ofera la vanzare intreg capitalul social. Pentru celelalte zece societati, APAPS ofera numai pachete minoritare de actiuni, respectiv: TIAB SA Bucuresti, specializata in constructii - 0,0518%, Energoconstructia Bucuresti, tot din constructii - 8,20978%, CARPIN Roman, care fabrica produse pe baza de carne (inclusiv carne de pasare) - 5,8344%, Marmura Somcuta Mare, care are ca obiect de activitate taierea, fasonarea si finisarea pietrei - 3,95%, METEX Targoviste, specializata in comert - 1,075%, AGROMEC Iernut, care are ca obiect de activitate prestari de servicii in agricultura - 39,999%, IFCOR Sfantu Gheorghe, care realizeaza constructii hidrotehnice - 5,395%, CONTAS Bucuresti, specializata in inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate, comert cu ridicata al materialului lemnos si de constructii - 13,885, AGROMEC Calugareni, ce realizeaza activitati de servicii anexe agriculturii si gradinarit peisagistic - 40,001% si Hercules Alba Iulia, specializata in lucrari de constructii civile industriale si agricole - 44,4107%.

    Sursa: Romania libera, 12 ianuarie 2004.

    mai mult

  • LNM Holdings a achitat avansul de 2,1 milioane de dolari pentru Petrotub Roman

    Curierul National   

    ___
    Compania LNM Holdings NV, inregistrata in Antilele Olandeze, membra a grupului LNM, a achitat avansul de 2,1 milioane dolari prevazut in contractul de privatizare a Petrotub Roman, semnat la sfarsitul lunii octombrie 2003, informeaza un comunicat al Autoritatii pentru Privatizare.

    Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 83 milioane dolari, reprezentand pretul pachetului de 69,76% din actiunile societatii, investitiile tehnologice si de mediu, la care se adauga datorii comerciale asumate de cumparator, in suma de 40 milioane dolari.

    Transferul dreptului de proprietate asupra Petrotub a fost perfectat la data de 19 decembrie. Petrotub Roman a fost scoasa la privatizare in pachet cu Siderurgica Hunedoara, preluata tot de LNM.

    La sfarsitul lunii august 2003, Petrotub inregistra pierderi totale de circa 270 de miliarde de lei (aproximativ 8 milioane dolari) si datorii de circa 3.000 de miliarde de lei (84 milioane dolari).

    Grupul metalurgic LNM, unul dintre cele mai importante la nivel mondial, mai detine in Romania combinatul Ispat Sidex Galati si societatea Tepro Iasi.

    Si Electroaparataj Bucuresti a achitat integral pretul pachetului de actiuni de la Energoutilaj Bucuresti, respectiv 20 de miliarde de lei (aproximativ 500.000 de euro), precizeaza APAPS intr-un comunicat. O data cu achitarea acestei sume s-a realizat si transferul dreptului de proprietate.

    Contractul de vanzare-cumparare a pachetului de actiuni de 71,72% detinut de stat la Energoutilaj a fost semnat la data de 24 decembrie 2003, valoarea tranzactiei fiind de circa 2,82 milioane euro, reprezentand pretul pachetului de actiuni, investitiile tehnologice si de mediu, precum si capitalul de lucru.

    Societatea Energoutilaj inregistra, la finele lunii septembrie, datorii totale de circa 63 miliarde lei (1,62 milioane euro).

    Sursa: Curierul national, 12 ianuarie 2004.

    mai mult

  • SNP Petrom se va privatiza doar profitabil

    Azi   SNP

    ___
    Guvernul nu va privatiza societati importante, precum SNP Petrom, in cazul in care nu va primi pretul minim solicitat, a declarat, ieri, premierul Adrian Nastase. El a aratat ca Executivul trebuie sa convinga institutiile financiare internationale ca procesul de privatizare se deruleaza in Romania intr-un mod serios si nu sa vanda un anumit numar de companii.

    „Nu ne-am angajat sa vindem un anumit numar de kilograme de companii si nici nu vrem sa negociem cu spatele la zid. Nu vrem sa vindem pe nimic SNP Petrom sau alte societati, pentru ca am trecut de faza cand trebuia sa facem trei privatizari ca sa convingem lumea exterioara ca vrem privatizare in Romania. Nu putem forta investitorii sa cumpere daca acestia au alte prioritati', a spus Nastase.

    Premierul a afirmat, in acest context, ca exista posibilitatea ca procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane sa se deruleze mai rapid fata de termenul stabilit initial, sfarsitul anului 2006, in cazul in care BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, vor accepta o astfel de varianta.

    „Vrem sa vedem daca putem incepe acum urmatoarea faza de privatizare sau vom astepta pana in 2006, cum era prevazut initial', a adaugat seful Executivului.

    Sursa: Azi, 12 ianuarie 2004.'

    mai mult

09.01.2004

  • Banca Transilvania va face anul acesta investitii de peste 8 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca Transilvania va continua si in acest an politica sustinuta de investitii, conducerea bancii aproband pentru acest an un plan de investitii de peste 8 milioane de euro. Anul trecut investitiile facute s-au ridicat la peste 7 milioane de dolari, cea mai mare parte a banilor mergand in sucursale, produse, creditare si IT.

    'Anul acesta vom continua politica consistenta de investitii, avand programate cel putin 8 milioane de euro pentru crestere si dezvoltare, atat a retelei de sucursale cat si a gamei de produse',a declarat pentru ZF Ionut Patrahau, vicepresedintele bancii.

    El spune ca pentru 2004 sunt programate deschiderea a cel putin 35 de sucursale si agentii - reteaua terioriala urmand sa ajunga astfel la peste 100 de sucursale, se intentioneaza obtinerea unei cresteri reale a activelor undeva in jur de 50-60%, iar produsele care vor fi dezvoltate cu prioritate vor fi cele din gama electronic-banking si multicash.

    Anul trecut activele bancare ale Bancii Transilvania au crescut pana la 14.200 miliarde de lei, in crestere cu 73% fata de nivelul atins anul trecut. In bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul trecut era programat un volum al activelor de 12.800 miliarde de lei.

    'Anul trecut a fost mult mai bun pentru noi decat ne-am asteptat. Tocmai din aceasta cazua ne-am propus ca anul acesta sa realizam o mare parte din ce ne-am propus initial pentru perioada de pana in 2006. Numai pentru 2004 ne-am propus o crestere a profitabilitatii in euro de 18-20%', a mai spus oficialul bancii.

    Potrivit ultimelor date financiare facute publice Banca Transilvania a obtinut, in primele noua luni, un profit brut de 379,93 mld. lei, in scadere nominala cu 10% fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2002.

    Cu toate acestea, conducerea bancii a asigurat ca aceasta scadere este in grafic, in contextul in care inca de la inceputul anului s-a mers pe sacrificarea profitului in favoarea investitiilor si a cotei de piata.

    Activele bancare, la sfarsitul lunii septembrie, erau de 303 milioane de euro, cu 23,67% mai mari decat nivelul acestui indicator la sfarsitul lui septembrie precedent. Cea mai mare crestere a fost consemnata la nivelul creditelor. Imprumuturile acordate de banca s-au cifrat la 176 mil. euro, cu peste 60% mai mult fata de anul trecut.

    Actiunile bancii sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare de ieri fiind de 4.850 lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera a ajuns la 145 mil.$.

    Cel mai mare actionar al Bancii Transilvania este BERD cu un pachet de 15% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 ianuarie 2004.'

    mai mult

  • Stare de tensiune la Rulmentul SA

    Cronica Romana   

    ___
    Noi tensiuni sunt pe cale sa izbucneasca la Brasov, dupa ce salariatii societatii Rulmentul S.A. s-au aratat nemultumiti de preconizatele disponibilizari ce vor avea loc in perioada urmatoare. Sindicalistii brasoveni sunt nemultumiti de faptul ca uzina va fi preluata in proprietate de catre SIF Transilvania si ca astfel sansele ca aceasta sa fie privatizata sunt practic nule, informeaza RomNET. Din cauza datoriilor mari si a lipsei de comenzi, reprezentantii SIF Transilvania au anuntat disponibilizari masive in rindul salariatilor. Trecerea societatii brasovene in proprietatea SIF este posibila datorita unei tranzactii intre APAPS, SIF Transilvania si uzinele Rulmentul si Tractorul. Astfel, in schimbul cedarii catre compania italiana Landini a celor 17% din actiunile detinute la uzina Tractorul Brasov, SIF Transilvania va primi de la APAPS, 45% din actiunile detinute de aceasta la Rulmentul SA. Acest schimb dezavantajeaza in principal pe salariatii de la Rulmentul, deoarece o parte dintre ei vor fi concediati de noul proprietar. Desi s-au aratat nemultumiti de aceasta tranzactie, sindicalistii brasoveni au precizat ca nu vor organiza proteste de strada. „Este o facatura! Nu s-a mai pomenit asa ceva! Cum se poate ca SIF sa primeasca 45 la suta din actiunile Rulmentului in schimbul la 17 la suta din actiunile Uzinei Tractorul? Mai mult, nu se cuvine ca oamenii sa fie concediati in acest mod. Cu toate acestea zvonurile vehiculate conform carora oamenii vor iesi in strada nu sunt adevarate. Muncitorii nu vor face proteste stradale”, a declarat liderul de sindicat Gabriel Dachim.

    Sursa: Cronica romana, 9 ianuarie 2004.

    mai mult

  • Petitorii Petrom cer garantii ca nu vor deveni minoritari dupa privatizare

    Adevarul   SNP

    ___
    'Nu a existat si nu exista nici o intentie de a intarzia procesul de privatizare a Petrom, (...) insa exista unele probleme a caror rezolvare necesita o modificare legislativa', a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, referitor la posibilitatea amanarii termenului de vanzare a companiei petroliere romanesti. Ministrul Economiei spune ca Petrom, ca si alte societati cu capital de stat, are in administrare de la infiintare terenuri pentru care nu a primit inca titlurile de proprietate.

    Potrivit lui Dan Ioan Popescu, este vorba de titlurile de proprietate pentru jumatate din cele circa 80.000-90.000 de hectare aflate in patrimoniul SNP Petrom. 'Eliberarea titlurilor de proprietate necesita intocmirea unei documentatii relativ complexe, inclusiv a documentatiei de cadastru. In cazul Petrom, aceasta problema este multiplicata de existenta catorva mii de terenuri aflate in aceasta situatie', a precizat Dan Ioan Popescu.

    Conform legislatiei privatizarii in vigoare, capitalul social al Petrom va trebui majorat cu valoarea terenurilor pentru care i se emit certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, acestea fiind considerate aporturi in natura ale statului. Problema care apare in aceasta situatie este aceea ca investitorul care va castiga cursa pentru Petrom, si care are obligatia de a majora capitalul social de la 33,34% pana la 51%, ar putea deveni minoritar in cazul in care apar noi titluri de proprietate pentru terenul apartinand Petrom. Din acest motiv, companiile care au depus oferte neangajante pentru SNP Petrom solicita autoritatilor sa identifice o solutie care sa permita cumparatorului sa-si mentina o participatie de 51% din capitalul social si sa cunoasca exact, la momentul tranzactiei, valoarea oricaror investitii suplimentare necesare pentru mentinerea pachetului majoritar.

    Cu toate ca ministrul Economiei nu mai face nici o referire la termenul final de incheiere a privatizarii Petrom (anuntat pentru 31 martie 2004), acesta recunoaste ca evaluarea fiecarui teren in parte pana la momentul propus pentru incheierea contractului de privatizare este imposibila. Pentru a rezolva aceasta problema, Ministerul Economiei va prezenta Guvernului, pana la sfarsitul acestei luni, un proiect de ordonanta de urgenta prin care va fi modificata legislatia de privatizare, astfel incat participatia investitorului strategic sa nu fie diluata, scazand sub 51%. Dupa parcurgerea acestei etape va urma depunerea ofertelor finale, evaluarea si selectarea acestora pe baza de criterii tehnice si financiare, aprobarea tranzactiei de catre Guvern si incheierea propriu-zisa a privatizarii SNP Petrom.

    Sursa: Adevarul, 9 ianuarie 2003.'

    mai mult

08.01.2004

  • BRD va merge pe o politica de dividende mai generoasa, spune Baltazar

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD

    ___
    Dividendele pe care BRD-Groupe Societe Generale, cea de-a doua banca din sistemul bancar romanesc, le va acorda in acest an vor fi mai mari decat cele din anii precedenti, anumite relaxari privind regimul constituirii rezervelor legale permitand stabilirea unui cuantum mai mare al dividendelor totale.

    Politica de dividende pentru anul viitor va fi la fel de generoasa ca si pana acum, poate chiar mai generoasa. Valoarea totala a dividendelor pe care le vom acorda pentru anul trecut va fi mult mai mare decat cea din anii precedenti si asta pentru ca de obicei stabileam dividendele dupa ce ne stabileam rezervele necesare. Or, incepand de anul acesta rezervele legale dispar, rezerva pentru riscul de credit a scazut de la 2% la 1 % din valoarea totala a creditelor acordate , a declarat pentru ZF Bogdan Baltazar, presedintele Consiliului de Administratie al BRD.

    Anul trecut BRD a distribuit un dividend brut de 862 lei/actiune, iar actiunile bancii erau cotate cu un an in urma la un pret de 16200 lei/actiune daca se ia in considerare faptul ca actiunile cu valoarea nominala de 5.000 de lei au fost divizate in actiuni cu valoarea nominala de 3.000 de lei. Seria maximelor istorice a actiunilor bancii a continuat ieri cu atingerea pragului de 22.000 lei/actiune, cotatia de inchidere, de 21.900 lei/actiune fiind cu 1% mai mare fata de valoarea anterioara. La acest pret capitalizarea bursiera a ajuns la 938 milioane de dolari.

    Brokerii au inceput deja sa spuna ca actiunile bancii au crescut deja prea mult. 'Cred ca actiunile din sectorul bancar au inceput sa fie supraeveluate. Pretul de pe piata depinde insa si de previziunile investitorilor straini asupra evolutiei viitoare a sectorului bancar din Romania,' comenta ieri directorul unei societati romanesti de brokeraj.

    BRD-Groupe Societe Generale are un capital social de 4.181,4 mld. lei, impartit in actiuni cu o valoare nominala de 3.000 lei.

    Banca a avut anul trecut un an bun, dupa cum spune oficialul bancii, rezultatele financiare obtinute fiind in buget.

    Am avut un an bun si asta a fost catalogata drept o performanta in contextul in care ne-am desfasurat activitatea intr-un mediu economic nu tocmai favorabil. Mai exact intr-o economie nerestructurata, in conditiile unei incertitudini ridicate privind evolutia cursului de schimb, dar si a unei presiuni din partea agentilor economici care, am simtit, sunt destul de frustati de cum evolueaza economia , mai spune Baltazar.

    Oficialul BRD nu a putut face inca publice rezultatele financiare cu care s-a incheiat anul, potrivit normelor impuse de Bursa de Valori Bucuresti.

    Ultimele cifre oficiale arata ca BRD-Groupe Soci?t? G?n?rale a raportat, pentru primele noua luni, un profit net de 1.773 miliarde lei, in crestere nominala cu 8% fata de septembrie 2002.

    In termeni reali, exprimand cifrele in euro, profilul net obtinut dupa primele trei trimestere a scazut cu 7,2%: de la 50,4 mil. euro la sfarsitul lui septembrie 2002 pana la 46,75 mil. euro.

    Anul 2003 a fost primul in care profitabilitatea la nivelul sistemului bancar a intrat pe un trend descendent, reducerea marjelor, dar si cresterea investitiilor pentru cote de piata fiind principalele cauze pentru reducerea acestui indicator.

    La sfarsitul lui septembrie volumul total al creditelor acordate a ajuns la 45.834 mld. lei, in crestere cu 64,8% fata de 30 septembrie 2002.

    Baltazar crede ca anul acesta activitatea din sistemul bancar va continua sa fi destul de interesanta in sensul ca va continua sa creasca concurenta, iar noile reglementari privind creditul de consum va duce fara indoiala la restrangerea acestuia, cu pana spre 50% pe anumite segmente. 'Nu cred insa ca vom asista la achizitii deoarece bancile mici nu prezinta inca interes pentru bancile mari, si chiar daca numarul de banci este mult prea mare vom mai continua asa', mai spune Baltazar.

    BRD va continua insa sa-si consolideze produsele bancare, se va concentra pe dezvoltarea unor pateneriate public-private , pe partneriate mari din domeniul infrastructurii, constuctiei de autostrazi sau chiar a centralei 3 de la Cernavoda. Leasingul va continua sa atraga de asemenea o parte insemnata din atentia actionarului majoritar. Pachetul majoritar de actiuni al BRD este detiunt de grupul francez Societe Generale, actiuni mai avand societatile de investitii financiare (SIF) si BERD.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 ianuarie 2004.'

    mai mult

  • Privatizarea distributiei de gaze, pe urmele Petrom

    Cotidianul   

    ___
    Privatizarea companiilor de distributie a gazelor naturale Distrigaz Nord si Distrigaz Sud s-ar putea realiza dupa modelul celei a SNP Petrom, avand in vedere faptul ca, in prezent, cele doua societati se confrunta cu anumite probleme, care le-ar putea scadea valoarea de vanzare. 'Privatizarea distributiei de gaze naturale ar trebui sa se faca prin vanzarea unui pachet de actiuni, pentru ca, apoi, participarea investitorului la capitalul social al companiilor sa se majoreze printr-un aport de capital', a declarat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. Aceeasi strategie a fost adoptata si in cazul Petrom, unde este prevazuta vanzarea directa a 33,34% din actiuni catre un investitor strategic, participarea acestuia la capitalul social al companiei petroliere crescand, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital.

    Potrivit oficialului Ministerului Economiei si Comertului (MEC), printre companiile care si-au manifestat interesul de a cumpara Distrigaz Nord si Sud se numara Enel, Gaz de France, Gazprom, Wintershal si Ruhr Gaz. De asemenea, ministrul Economiei a apreciat ca nu exclude posibilitatea formarii unor consortii pentru privatizarea distributiei romanesti. Mai mult, pentru a stopa formarea unui monopol pe piata de profil, cele doua companii romanesti de distributie a gazului natural vor avea doi cumparatori diferiti, cu toate ca investitorii pot depune scrisori de intentie atat pentru Distrigaz Nord, cat si pentru Distrigaz Sud. 'In nici un caz nu se pune problema ca o singura societate sa cumpere ambele distributii. Nu se vrea introducerea unui nou monopol pe piata romaneasca', a mai declarat Dan Ioan Popescu.

    Data-limita de depunere a scrisorilor de intentie pentru a participa la privatizarea Distrigaz Nord si Sud a fost stabilita 14 ianuarie anul curent, finalizarea procesului de privatizare fiind posibil sa se realizeze peste aproximativ sase luni.

    Ideea strategiei de privatizare prin aport de capital este sustinuta de Dan Ioan Popescu prin problemele cu care se confrunta in momentul de fata cele doua companii romanesti de distributie a gazului. Acestea sunt legate de faptul ca aproximativ 43% dintre conductele de gaze au durata maxima de viata expirata, iar costurile pentru schimbarea acestora sunt foarte mari. Spre exemplu, numai pentru inlocuirea conductelor invechite de la Distrigaz Sud, costurile ar putea ajunge la 500-550 milioane de euro, bani pe care urmeaza sa ii investeasca viitorul cumparator al societatii. Mai mult, oficialii MEC sustin ca investitiile facute in ultimii 20 de ani in cele doua companii de distributie a gazului au fost foarte reduse. Anul trecut, investitiile facute in aceasta companie s-au ridicat la aproximativ 31 milioane de dolari.

    Nici legislatia in vigoare nu este de natura sa delimiteze clar atributiile ce-i vor reveni cumparatorului Distrigaz, lucru ce va ingreuna negocierile cu investitorii interesati sa cumpere cele doua companii. Astfel, conform datelor MEC, aproximativ jumatate din lungimea conductelor care apartin celor doua distributii sunt in proprietatea unor consumatori privati. Totodata, in urma discutiilor preliminare purtate de oficialii romani cu unele companii interesate de Distrigaz, s-a aratat ca exista probleme si in ceea ce priveste unele aspecte de mediu. 'Investitorii trebuie sa stie cine va plati despagubirile in cazul in care se vor produce unele poluari accidentale in urma carora vor avea de suferit persoane fizice', sustine Dan Ioan Popescu.

    Sursa: Cotidianul, 8 ianuarie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide