Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.01.2004

  • Privatizarea Petrom ar putea fi din nou amanata

    Adevarul   SNP

    ___
    Termenul de finalizare a procesului de privatizare a SNP Petrom, stabilit initial pentru sfarsitul anului trecut si apoi prelungit pana la 31 martie 2004, ar putea fi din nou amanat. Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, a lasat sa se inteleaga ca privatizarea s-ar putea incheia la sfarsitul lunii iunie, insa nu este un termen batut in cuie. 'Eu nu am spus niciodata ca privatizarea Petrom se va incheia la 31 martie. Este vorba de negocieri, iar stabilirea dinainte a unui termen poate reduce pretul unei tranzactii cu 30-40%. Nici un organism international nu poate sa impuna un termen atunci cand este vorba de privatizarile strategice din Romania' a declarat Dan Ioan Popescu.

    El a precizat ca au mai ramas multe subiecte legate de situatia juridica a companiei, pentru care inclusiv investitorii interesati au cerut timp pentru analiza. Printre problemele ramase nerezolvate se numara situatia terenurilor apartinand SNP Petrom, dar si problemele de mediu. 'Pentru suprafetele de teren in legatura directa cu activitatile Petrom, adica aproximativ 80-90.000 de hectare, sunt clarificate doar jumatate din titlurile de proprietate. Eu cred ca este mai util sa realizam o privatizare cu toate subiectele clarificate, decat una care sa ridice probleme spinoase post-privatizare' a precizat ministrul Economiei.

    Dan Ioan Popescu a mai precizat ca Ministerul Economiei va prezenta Guvernului, pana la sfarsitul acestei luni, un proiect de ordonanta de urgenta prin care va fi modificata legislatia privind privatizarea Petrom. Actul normativ va cuprinde referiri la statutul juridic al terenurilor aflate in litigiu precum si la problemele de mediu, care trebuie rezolvate in cel mai scurt timp. 'Sunt subiecte extrem de greu de discutat si de negociat. In functie de modul de rezolvare a acestora vom putea sa grabim procesul de privatizare' a mai spus Dan Ioan Popescu.

    Sursa: Adevarul, 8 ianuarie 2004.'

    mai mult

07.01.2004

  • Din 2004 vor disparea facilitatile fiscale din zonele defavorizate

    Romania libera   

    ___
    In 2004 Romania va revizui regimul de comercializare a marfurilor in zonele defavorizate si in zonele libere, care va trebui aliniat la prevederile din acquis-ul comunitar. 'In Uniunea Europeana nu exista zone defavorizate, ci politici regionale, de aceea toate avantajele fiscale acordate de Romania pentru zonele defavorizate trebuie sa devina regim comun de import a venit acel moment de renuntare la facilitatile fiscale acordate agentilor economici pentru a asigura o egalitate de tratament intre investitori', a declarat Eugen Dijmarescu, ministrul delegat al Comertului. Practic, din acest an dispar toate facilitatile pentru zonele defavorizate. 'Legea care anuleaza aceste facilitati a trecut deja prin Guvern si va intra in vigoare in momentul in care Parlamentul o va adopta', a declarat Eugen Dijmarescu. Si legislatia aplicabila zonelor libere va trebui aliniata la acquis-ul european, in sensul acordarii anumitor facilitati pentru investitii doar pe termen scurt. Numai ca majoritatea investitorilor din zonele libere au incheiat contracte de concesiune cu statul roman pe perioade de pana la 49 de ani, beneficiind de anumite facilitati in acelasi interval. 'Toate partile stiau ca Romania merge in Uniunea Europeana, astfel ca acum vor trebui renegociate contractele de concesiune', a declarat Eugen Dijmarescu. Toate aceste reglementari pe care Romania trebuie sa le adopte sunt legate structural de concurenta si tin de Directia generala piata interna a UE. 'Cei care au beneficiat de facilitati fiscale ce exced reglementarile comunitare ar putea fi pusi in situatia de a li se solicita chiar returnarea acestor avantaje', a mai spus ministrul delegat al Comertului.

    Sursa: Romania libera, 7 ianuarie 2004.'

    mai mult

  • Privatizarile, singura sansa pentru cresterea investitiilor

    Cotidianul   

    ___
    Volumul investitiilor straine directe in Romania va continua sa creasca si in 2004 ca urmare a privatizarii Bancii Comerciale Romane si a unor societati cum sunt Petrom si Electrica, sustine presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Marian Saniuta. Astfel, dupa ce anul trecut agentia a raportat o crestere cu 30% fata de 2002, oficialul ARIS estimeaza si pentru 2004 o crestere cu 30%-40% a volumului investitional. Aceasta in conditiile in care Guvernul a anuntat ca va renunta la facilitatile acordate investitorilor din zonele defavorizate si la cele acordate pentru investitiile de peste un milion de dolari. Estimarile ARIS se bazeaza insa pe obtinerea unor sume importante din privatizarile preconizate pentru anul acesta.

    Ministerul Economiei si Comertului a anuntat deja ca vrea sa obtina nu mai putin de un miliard de dolari din vanzarea Petrom, iar Autoritatea pentru Privatizare vrea sa obtina un pret similar pentru actiunile Bancii Comerciale Romane.

    Pentru 2003, presedintele ARIS estimeaza un volum total al investitiilor straine directe de aproximativ 1,5 miliarde dolari, avand in vedere ca datele Bancii Nationale indicau pentru primele 10 luni ale anului o valoare de 1,3 miliarde dolari.

    „Indeplinirea obiectivelor de privatizare a societatilor importante aflate in subordinea Ministerului Economiei sau a APAPS este o interconditionare obiectiva pentru atragerea acestor investitii“, a declarat pentru Mediafax Marian Saniuta. In primele 10 luni ale anului trecut, au fost inregistrate 5528 de societati cu capital strain, in principal in sectorul industrial (53,8%), servicii (16,3%) si comert (10,8%).

    Sursa: Cotidianul, 7 ianuarie 2004.

    mai mult

  • Obligatiunile emise de municipiul Alba Iulia vor fi tranzactionate la BVB

    Adevarul   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti anunta ca, incepand de joi, 8 ianuarie, o noua serie de obligatiuni municipale va fi tranzactionata prin sistemul electronic al BVB. Aceasta este emisa de municipiul Alba Iulia si are o valoare de 24 miliarde lei. Maturitatea emisiunii este de doi ani si jumatate, se arata intr-un comunicat remis de BVB. 'Anuntata inca de anul trecut, tranzactionarea acestor obligatiuni municipale contribuie la dezvoltarea segmentului de piata a instrumentelor cu venit fix al Bursei de Valori Bucuresti', a afirmat Stere Farmache, directorul general al BVB.

    'Speranta noastra este ca in cursul anului 2004 acest segment sa se diversifice si cu alte tipuri de instrumente', a mai spus Farmache. Dobanda emisiunii se plateste trimestrial, sub forma de cupon, detinatorilor de obligatiuni inscrisi in Registrul BVB la data de referinta. Dobanda este flotanta pre-determinata, stabilindu-se pentru fiecare cupon in parte. Rata dobanzii corespunzatoare primului cupon este de 19 la suta.

    Sursa: Adevarul, 7 ianuarie 2004.'

    mai mult

06.01.2004

  • Se vor anula taxele vamale pentru medicamentele scumpe din import

    Romania libera   

    ___
    Ieri, Ovidiu Branzan, ministrul Sanatatii, a declarat ca in curand se vor anula taxele vamale la medicamentele din import. 'Este vorba despre produsele moderne care sunt protejate de patent si care sunt foarte scumpe', a spus dr. Ovidiu Branzan. Aceste medicamente sunt folosite in anumite boli cronice, cum ar fi diabetul si bolile psihice. Deja masura s-a aplicat la unele produse (insulinele si reactivii) care au intrat in tara fara taxe vamale. Ministrul Sanatatii are in vedere si gasirea unor solutii pentru plata restantelor din 2002. 'Suntem in discutii cu ministerele Justitiei, Finantelor si Autoritatea Nationala de Control pentru rezolvarea problemelor arieratelor din 2002', a spus Ovidiu Branzan.

    Sursa: Romania libera, 6 ianuarie 2004.'

    mai mult

  • Rusii ne scumpesc din nou gazul

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Ministrul delegat pentru Comert, Eugen Dijmarescu, s-a declarat ingrijorat de relatarile presei privind intentia autoritatilor de la Moscova de a adopta euro in locul dolarului ca moneda de plata pentru livrarile rusesti de produse energetice.

    „Legarea pretului livrarilor de petrol si de gaze din Rusia de euro ar duce la o crestere semnificativa a costurilor importurilor Romaniei“, a afirmat Dijmarescu.

    El a mentionat ca volumul importurilor energetice ale Romaniei a crescut, anul trecut, cu 8,6%.

    Valoarea acestora a urcat insa cu peste 58%, in urma evolutiei preturilor pe pietele internationale. Romania a consumat, in 2002, o cantitate de 16,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,7 miliarde de metri cubi din import, in principal din Federatia Rusa.

    De asemenea, consumul intern de titei se ridica la circa 13 milioane de tone anual, dintre care aproximativ 50% provine din import. Deficitul comercial al Romaniei in relatia cu Rusia, principala sursa a importurilor energetice, este de circa 1,4 miliarde de dolari anual.

    Presedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, in octombrie 2003, ca nu exclude schimbarea monedei in care se platesc livrarile rusesti de petrol. Reprezentantii Uniunii Europene incearca de mai multa vreme sa impuna euro ca moneda curenta pentru pietele energetice din regiune.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 6 ianuarie 2004.

    mai mult

  • Societatile financiare, din industria petrolului si a medicamentelor - magnetul bursei in 2004

    Adevarul   

    ___
    Societatile din domeniul financiar, petrolier si al industriei medicamentelor sunt considerate de brokeri ca fiind si in anul 2004 printre cele mai rentabile plasamente pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

    'Toti emitentii bursieri care si-au obisnuit investitorii cu o anumita politica de dividend sunt din ce in ce mai cautati pe bursa', explica Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction, adaugand ca, dupa cum s-a incheiat 2003, societatile bancare si cele de investitii financiare au fost preferatele investitorilor, ele ramanand motorul pietei bursiere si in 2004.

    'Intre plasamentele recomandate pentru anul 2004 se numara in special cele in actiuni ale societatilor lichide si care au adus castiguri in ultimii ani: Banca Transilvania, Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale, SNP Petrom, SIF-urile, Impact, Petrolexportimport, Aerostar, Mailis, Santierul Naval Orsova, Turbomecanica', este de parere Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital.

    Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest, considera ca in prezent este oportuna investitia in SIF-uri, avand in vedere ca acestea au acordat dividende importante in ultimii ani. 'Investitorii la Banca Transilvania se asteapta la continuarea politicii de dividend prin distribuirea de actiuni gratuite, ceea ce face atractive titlurile acestei banci', spune Murgoci.

    La randul sau, Adrian Manaila, director Eldainvest, este de parere, insa, ca, prin restrangerea activitatii de creditare datorita noilor masuri adoptate de BNR, bancile listate pe piata de capital ar putea sa nu mai inregistreze cresteri spectaculoase la bursa in cursul acestui an. Potrivit acestuia, societatile din industria farmeceutica - Sicomed si Antibiotice - ar putea sa cunoasca o crestere a pretului actiunilor si ca urmare a scaderii TVA-ului la medicamente, ceea ce ar putea conduce la o impulsionare a activitatii lor.

    Pentru acest an, brokerii se asteapta ca dezvoltarea bursiera sa continue. 'Principalele motive care ne determina sa ne asteptam la continuarea cresterii sunt maximele istorice inregistrate de indicii bursieri in partea a doua a anului 2003', a declarat Rotaru. Si scaderea preconizata a inflatiei in anul 2004 ii determina pe brokeri sa fie optimisti in aprecierea de crestere a pietei bursiere in acest an.

    Sursa: Adevarul, 6 ianuarie 2004.'

    mai mult

19.12.2003

  • Discutii de taina intre Petrom si Grupul OMV

    Gardianul   SNP

    ___
    O delegatie formata din reprezentanti ai Grupului OMV Austria, care a depus o oferta preliminara si neangajanta pentru privatizarea SNP Petrom, a discutat cu reprezentantii Comisiei de negociere aspecte legate de acest proces. 'Reprezentantii OMV au avut discutii cu Comisia de negociere, pentru a clarifica probleme legate de contractul de privatizare, obligatiile pe care investitorul trebuie sa si le asume, obligatiile de investitii, planul de afaceri si operarea societatii dupa privatizare', informeaza Ministerul Economiei.

    Conducerea Petrom a prezentat potentialului investitor strategic structura companiei, dotarile acesteia, piata si segmentul de piata acoperit, precum si proiectia unui plan de afaceri privind activitatea viitoare a companiei.

    Sursa: Gardianul, 19 decembrie 2003.'

    mai mult

  • SIF-urile - oprite ieri de la tranzactionare

    Adevarul   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au fost oprite ieri de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). BVB a luat aceasta hotarare dupa ce, cu o zi inainte, acestea inregistrasera o crestere spectaculoasa ca urmare a publicarii 'din greseala' pe website-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) a unei variante mai vechi a proiectului legii consolidate a pietei de capital. Varianta proiectului publicat de CNVM - despre care brokerii au aflat dupa sedinta de tranzactionare ca nu este cea buna - specifica una dintre cele mai asteptate prevederi referitoare la SIF-uri: ridicarea pragului maxim de detinere de actiuni la un SIF de la 0,1 la 1 la suta. In comunicatul trimis ieri, CNVM o scalda, neasumandu-si direct nici o responsabilitate pentru acest incident, dand vina pe niste angajati. Comunicatul precizeaza si ca proiectul de lege publicat pe website permite cresterea participatiei la SIF daca exista o decizie a AGA a fiecarui SIF. Ramane de vazut ce se va intampla azi in ultima sedinta de tranzactionare de la BVB din acest an. 'Conform unor calcule matematice, SIF-urile nu ar trebui, maine (astazi - n.n.), sa scada cu mai mult de 4-5% procentul cu care au crescut ieri (alaltaieri - n.n.). Daca va fi asa, CNVM iese basma curata', ne-a declarat unul dintre jucatorii de pe piata.

    Sursa: Adevarul, 19 decembrie 2003.'

    mai mult

  • Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei

    Adevarul   

    ___
    Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit, ieri, ratingul acordat Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la 'BB minus' la 'BB', precum si calificativul pentru creditele pe termen lung in moneda nationala, de la 'BB' la 'BB plus', se arata intr-un comunicat al agentiei. Ratingul pentru creditele pe termen scurt in valuta a fost confirmat la 'B'. Imbunatatirea ratingurilor reflecta politicile macroeconomice solide care au sprijinit cresterea economica sustinuta, dezinflatia treptata si reducerea datoriei publice raportata la PIB, conform Fitch.

    Sursa: Adevarul, 19 decembrie 2003.'

    mai mult

Pagina

inchide