Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

01.02.2005

  • Companiile petroliere iau decizii diferite privind preturile la carburanti

    Adevarul   RRC  SNP

    ___
    De cateva saptamani, in premiera pe piata romaneasca, companiile petroliere iau decizii diferite in ce priveste preturile la carburanti. Acestea nu numai ca difera destul de mult de la o companie la alta, dar vor fi schimbate la intervale mici de timp, chiar saptamanal. Prin urmare, soferii nu vor mai sti din timp care sunt preturile practicate de o societate sau alta si vor vedea ca afisajul de la benzinarii va fi diferit chiar de la o saptamana la alta. Decizia Petrom de a ieftini carburantii a fost luata dupa o saptamana si de Rompetrol, insa celelalte companii care opereaza pe piata romaneasca nu au venit cu alte preturi. Asa cum era de asteptat, benzinarii privati s-au grabit sa urmeze exemplul Petrom si sa scada preturile la benzina si motorina. Tabloul preturilor la carburanti practicate pe piata romaneasca s-a schimbat complet deoarece atat Petrom, cat si Rompetrol au adoptat un nou sistem de fixare a preturilor in functie de cotatiile internationale ale titeiului, mediul competitional de pe piata de carburanti romaneasca, cursul de schimb, dar si costul materiei prime. Prin urmare, este de asteptat ca ambele companii sa modifice preturile saptamanal. 'Rompetrol va opera modificari saptamanale la preturile carburantilor, incepand prin scaderea preturilor la pompa in prima saptamana din februarie', a declarat Paul Pop, director general al Rompetrol Downstream. El sustine ca 'liberalizarea completa a preturilor la carburanti poate conduce chiar si la scaderi periodice ale preturilor, in anumite conditii'. In schimb, celelalte companii nu se grabesc sa umble la preturi. Reprezentantii Lukoil spun ca au modificat pretul la carburanti in urma cu 3 saptamani, in sensul reducerii acestora, si ca nu tin cont de deciziile celorlalte companii atunci cand ajusteaza preturile. Daca Agip va lua o decizie in aceste zile, MOL Romania este hotarata sa nu modifice preturile. Directorul general al MOL Romania, Karoly Robak, a declarat ca 'preturile practicate de MOL reflecta situatia de pe piata romaneasca si cea internationala, precum si calitatea reala a carburantilor comercializati' si ca s-a constatat ca clientii sunt multumiti de raportul pret/calitate. Benzinarii particulari au decis insa sa joace dupa regulile Petrom si Rompetrol. 'Trebuie sa fim in pas cu actiunile Petrom, altfel iesim de pe piata. Am decis sa aplicam acelasi sistem de fixare a preturilor, in conditiile in care vom crea o marja de siguranta si vom achizitiona cantitati mai mici de combustibili', ne-a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei benzinarilor particulari. De altfel, imediat dupa ce Petrom a ieftinit carburantii, benzinarii privati au redus si ei preturile cu 600 - 800 lei pe litru.

    Sursa: Adevarul, 1 februarie 2005.'

    mai mult

31.01.2005

  • Radu Enache: In martie, reteaua hoteliera Continental va fi pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Cele patru companii care formeaza lantul hotelier Continental vor definitiva fuziunea in februarie, iar pana la sfarsitul lunii martie, noua societate rezultata, Continental SA, va fi listata pe bursa, a spus Radu Enache, presedintele si actionarul majoritar al companiilor. 'Prospectul de listare va fi terminat pana la sfarsitul lunii februarie, iar in martie societatea va fi listata la bursa. Deocamdata ne consultam cu societatile de valori mobiliare pentru a decide care va fi forma de listare - fie o listare simpla, fie o IPO primara (initial public offering - n.r.) , fie una secundara', a afirmat Radu Enache.

    Cele patru companii care detin hotelurile Continental din Romania sunt Continental, Continental Vest, Continental Nord si Dacia Continental. Dintre acestea Continental Vest este listata pe Rasdaq. 'Va fi o fuziune prin absorbtie prin care compania Continental le va absorbi pe celelalte trei', a spus Radu Enache, care este persoana acare controleaza aceastra afacere.

    Lantul hotelier Continental este format din 12 hoteluri si are peste 1.000 de angajati. Anul trecut, acestea au generat o cifra de afaceri totala de 18,7 milioane de euro, in crestere fata de circa 16 mil.euro in anul anterior. Anul acesta, lantul se va extinde cu doua noi hoteluri, dintre care unul in Bucuresti, in zona Izvor, si altul in Constanta. 'Pentru anul 2005, mizam pe o cifra de afaceri de 22-23 de milioane de euro pentru noua societate rezultata in urma fuziunii. Marja neta a profitului acestei afaceri este de 10-15%', a mai precizat Enache. Aceasta inseamna un profit net de circa 3 milioane de euro pe an. Enache a spus ca scenariile de dupa listare au in vedere o majorare de capital pentru societatea Continental SA.

    Principalul motiv pentru care compania a decis sa se listeze la bursa este atragerea de fonduri suplimentare, pentru sustinerea unor proiecte hoteliere ample in urmatorii ani. Proiectele de investitii demarate de companie in urmatorii doi ani se ridica la peste 20 de milioane de euro. Acestea constau in constructia de hoteluri in principalele orase de provincie sub conceptul un hotel Continental de patru stele situat in acelasi perimetru cu un hotel Ibis de trei stele.

    Lantul Continental a incheiat in vara anului trecut un parteneriat cu grupul francez Accor, proprietarul marcilor Ibis, Novotel si Sofitel, prin care cele doua companii vor crea o retea de hoteluri in toate marile orase din Romania. Continental a cumparat recent terenuri in Timisoara, unde vor fi amenajate, incepand cu luna august 2005, un hotel Ibis si respectiv un Continental, si negociaza achizitia unor terenuri in Brasov si Cluj. Compania detine deja un hotel in Cluj-Napoca, care va fi modernizat anul viitor si clasificat la patru stele.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 ianuarie 2005.
    '

    mai mult

  • Romportmet anunta un profit net de 3,7 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Operatorul portuar Romportmet Galati a obtinut anul trecut un profit net preliminat de 3,7 milioane de euro, in crestere cu 13,3% fata de rezultatul din 2003. Romportmet a realizat o cifra de afaceri de 9,8 milioane de euro, valoare cu 20,6% mai ridicata comparativ cu anul precedent. La finalul lui 2004, compania avea datorii totale de 0,8 milioane de euro in timp ce creantele societatii se cifrau la 12,2 milioane de euro.

    Romportmet urmeaza sa sa se divizeze in doua companii, din care una va prelua activitatea de productie a materialelor de constructii, iar cealalta va ramane cu activitatea de servicii portuare. Operatorul portuar este controlat de fondul american de investitii Broadhurst, care detine 78,2% dn actiuni. Divizia de materiale de constructii urmeaza sa fuzioneze cu un alt producator de materiale de constructii apartinand Broadhurst, Elpreco Craiova. Romportmet hotarase anul trecut sa intre si pe aceasta piata a materialelor de constructii, compania planificand o investitie de aproximativ 3,4 milioane de euro pentru pentru punerea in functiune a unei linii de fabricatie a pavelelor. Actiunile Romportmet sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie care a implicat aceste titluri perfectandu-se la pretul de 40.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 35,8 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 ianuarie 2005.

    mai mult

  • Liberalizarea contului de capital, in prima jumatate a anului

    Romania libera   

    ___
    Banca Nationala a Romaniei isi mentine pozitia privind acordarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt in prima parte a acestui an, considerand inoportuna o noua amanare a liberalizarii contului de capital, au declarat surse apropiate negocierilor cu FMI.

    'BNR considera ca este pregatita pentru urmatorul pas si nu doreste amanarea liberalizarii, pentru ca dobanzile nu vor putea fi reduse nici anul viitor la un nivel care sa descurajeze total fondurile speculative de capital', a explicat sursa citata. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat joi ca este posibila amanarea urmatorului pas din liberalizarea contului de capital.

    'Vom vedea daca vom realiza liberalizarea contului de capital in acest an. Masura ar putea fi aplicata fie la mijlocul anului, fie va fi amanata', a afirmat Tariceanu.

    Reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, a declarat, recent, ca liberalizarea totala a contului de capital in prima jumatate a acestui an nu poate fi luata decat in conditiile in care se reduc serios cheltuielile guvernamentale. Pe de alta parte, oficialii bancii centrale s-au abtinut de la comentarii, argumentand ca opinia BNR va fi cunoscuta numai dupa finalizarea negocierilor cu FMI.

    'Intr-adevar, decizia privind contul de capital este o decizie a BNR. Efectele ne privesc pe toti si e normal ca Guvernul sa-si exprime opinia', a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, explicand de ce singurele declaratii publice in chestiuni pe care le decide banca centrala vin din partea premierului.

    Sursa: Romania Libera, 31 ianuarie 2005.
    '

    mai mult

  • Rompetrol scade preturile la carburanti

    Curentul   RRC

    ___
    Incepand de astazi si pana pe 6 februarie a.c, preturile practicate de statiile de benzina Rompetrol sunt in scadere, se precizeaza intr-n comunicat al companiei. Astfel, un litru de benzina Premium E Plus (Euro 3) costa 29.800 de lei, in scadere cu 850 de lei. Benzina Euro Standard fara plumb (Euro 3) este mai ieftina cu 400 de lei, ajungand la 29.500 de lei. Un litru de benzina Euro Plus fara plumb ( Euro 4) va va scoate din buzunar 31.800 de lei, ceea ce inseamna o economie de 600 de lei. Scaderea cea mai spectaculoasa de pret o are insa benzina Euro Super 98 fara plumb (Euro 4), ce a ajuns la 35.500 de lei, mai putin cu 900 de lei decat pana acum. Motorina Euro 3 costa 26.800, iar cea Super Euro 4 - 28.600 lei, in scadere cu 500, respectiv 200 de lei. Conducerea Rompetrol a anuntat, saptamana trecuta, ca va opera modificari saptamanale la preturile carburantilor, pe baza liberalizarii complete a preturilor la aceste produse.

    Sursa: Curentul, 31 ianuarie 2005.

    mai mult

28.01.2005

  • Tehnoton si-a majorat de trei ori exportul de electrocasnice

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de electrocasnice Tehnoton Iasi, ce face parte din grupul de firme Omega-Tehnoton, a exportat electrocasnice de peste 800.000 de euro in 2004, nivel de trei ori mai mare fata de 2003. 'Decizia de a ne orienta mai mult spre pietele de export a survenit in urma politicii Bancii Nationale, care a limitat accesul populatiei la credite pentru achizitionarea bunurilor de folosinta indelungata', a afirmat Mihaela Berneaga, directorul de marketing al companiei.

    In perioada ianuarie-noiembrie 2004, cifra de afaceri a companiei a fost de peste 9 milioane de euro. Profitul net al societatii a fost de aproape 75.000 de euro, in aceeasi perioada. La sfarsitul lui 2003, vanzarile totale ale companiei au fost de 13,2 milioane de euro. Rezultatele mai slabe ale companiei din 2004 sunt in linie cu evolutia intregii piete a electrocasnicelor, care a inregistrat o scadere anul trecut.

    Grupul Omega - Tehnoton realizeaza, prin intermediul celor zece companii pe care le cuprinde, echipamente electronice, aragaze, masini de spalat, canapele de lux, tamplarie de aluminiu, sau aparate de aer conditionat. 'Volumul exporturilor va creste si in 2005, dar speram sa se produca o revenire a consumului intern, avand in vedere ca este principala noastra piata de desfacere', au mai precizat reprezentantii companiei. Principalele piete de export pentru Tehnoton sunt cele regionale, cum ar fi Ungaria, Polonia, Republica Moldova, dar si Italia, Norvegia sau Franta.

    Tehnoton a intrat in grup in 2000, cand Omega a cumparat pachetul majoritar de actiuni al fostului producator de aparatura electronica, aparate de radio - binecunocutele Gloria - si televizoare. Obiectul de activitate a fost schimbat, iar compania este astazi cel de-al doilea producator de aragaze de pe piata interna, dupa Samus Satu Mare.

    In 1977, sub licenta Siemens, Tehnoton a realizat echipamente de televiziune cu circuit inchis, produse care au fost livrate Centralei Nucleare de la Cernavoda, unitatilor MApN, metroului bucurestean si aeroporturilor din tara. Un an mai tarziu, compania a obtinut si acreditarea Registrului Naval Roman pentru echipamentele de radiocomunicatii maritime concepute sa ghideze vasele flotei romanesti.

    Actionarul majoritar al Tehnoton este firma Omega Is Communications, detinuta integral de omul de afaceri Maricel Popa, care detine 72,5% din capitalul social, restul actiunilor fiind in posesia unor actionari persoane fizice. Actiunile Tehnoton Iasi sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret la care s-au efectuat tranzactii cu actiunile companiei fiind de 2.670 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii este de aproximativ 2,5 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 ianuarie 2005.
    '

    mai mult

  • Actiunile de la doua distributii de electricitate, pe bursa

    Romania libera   

    ___
    Romanii isi vor putea cumpara in curand actiuni la societati de distributie a energiei electrice. Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca are in vedere listarea unor pachete de la doua dintre ultimele distributii de electricitate neprivatizate. 'Vrem sa listam in perioada urmatoare pachete semnificative din actiunile de la Electrica Transilvania Nord si Muntenia Nord', a explicat Codrut Seres, ministrul Economiei. Pe de alta parte, pachetele majoritare de actiuni de la aceste doua companii vor fi scoase la privatizare in urmatoarele luni, impreuna cu Electrica Transilvania Sud.

    Sursa: Romania Libera, 28 ianuarie 2005.'

    mai mult

  • Datoriile firmelor catre stat ar trebui convertite in obligatiuni

    Curentul   

    ___
    Mai multe confederatii patronale din Romania au anuntat, in comun, ca vor sustine adoptarea unui act normativ care sa generalizeze metoda de conversie in obligatiuni a datoriilor catre buget ale firmelor de stat si private, masura care ar mentine locurile de munca si ar garanta recuperarea restantelor. 'Este necesar ca societatile comerciale sa fie tratate in mod egal, indiferent de marimea lor', a declarat, ieri, Ovidiu Nicolescu, presedinte al uneia dintre confederatiile membre. In opinia lui Nicolescu, contributia la bugetul statului a intreprinderilor membre si nemembre ale organizatiilor patronale ce fac obiectul acestei solicitari justifica adoptarea si aplicarea unui tratament egal.

    Sursa: Curentul, 28 ianuarie 2005.'

    mai mult

  • Liberalizarea contului de capital, sub semnul intrebarii

    Cotidianul   

    ___
    Pasul de liberalizare a contului de capital, prevazut pentru luna aprilie, ar putea fi aminat. BNR s-a angajat fata de UE sa liberalizeze accesul strainilor la depozitele in lei. FMI pledeaza pentru prudenta.

    Dupa primul contact cu echipa de experti a FMI, premierul Calin Popescu Tariceanu a avansat ieri ipoteza ca liberalizarea contului de capital ar putea fi aminata pentru jumatatea acestui an sau pentru anul viitor. 'Vom vedea daca vom realiza liberalizarea contului de capital in acest an. Masura ar putea fi aplicata fie la mijlocul anului, fie va fi aminata', a afirmat Tariceanu.

    La jumatatea lunii ianuarie, reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, a declarat ca masura liberalizarii contului de capital in prima jumatate a acestui an nu poate fi luata decit in conditiile in care se reduc serios cheltuielile guvernamentale.

    Din aminare in aminare

    Pasul urmator de liberalizare a contului de capital presupune accesul nerezidentilor la depozite in lei. Masura la care s-a angajat banca centrala fata de Uniunea Europeana a generat deja multe discutii contradictorii.

    Temerea principala consta in faptul ca economia romaneasca este insuficient pregatita sa faca fata unor intrari masive de fonduri speculative atrase de nivelul inca foarte ridicat al dobinzilor de pe piata autohtona.

    In conditiile in care deficitul de cont curent este si-asa in crestere sustinuta, unii analisti si apoi reprezentantul FMI la Bucuresti au sugerat ca ar fi prudenta aminarea deciziei de liberalizare.

    La inceputul anului trecut, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aminat urmatoarea etapa de liberalizare a contului de capital, stabilind prin Regulamentul valutar ca nerezidentii vor avea acces la depozitele in lei pe termen scurt cel mai tirziu la data de 10 aprilie 2005.

    BNR nu comenteaza

    'Banca Nationala, niciodata in pragul unor tratative la masa verde, cum sint cele care au loc acum cu FMI, nu-si face publice punctele de vedere', a declarat ieri pentru 'Cotidianul' Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

    In functie de rezultatele negocierilor cu Fondul, la care participa si reprezentantii BNR, va trebui luata totusi o decizie privind calendarul liberalizarii contului de capital. Dintr-un anumit punct de vedere, aminarea liberalizarii ar conveni BNR, pentru a pregati mai bine acest moment.

    Pe de alta parte, aminarea pasului de liberalizare pentru anul viitor presupune obligatoriu obtinerea acordului din partea Uniunii Europene.

    Sursa: Cotidianul, 28 ianuarie 2005.'

    mai mult

27.01.2005

  • De la 1 februarie, Rompetrol schimba saptaminal pretul benzinei

    Evenimentul Zilei   RRC

    ___
    Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ieri ca, de la 1 februarie, preturile carburantilor la statiile de distributie ale companiei vor fi modificate saptaminal. Potrivit lui Patriciu, la stabilirea preturilor se va tine cont de cotatia titeiului Ural, competitia de pe piata interna si rata de schimb a dolarului. Preturile vor fi anuntate in fiecare zi de luni a saptaminii si va fi luat in calcul cursul dolarului din saptamina anterioara schimbarii pretului.

    In functie de pretul petrolului si de cursul de schimb al leului, preturile benzinei si motorinei ar putea creste sau scadea, a spus Patriciu. El a admis totusi ca, in ecuatia de calcul saptaminal al pretului la pompele Rompetrol, va cintari si care sint preturile afisate de competitori. Or, la ora actuala, pe piata carburantilor din Romania batalia se da intre doua companii care sint atit producatoare, cit si distribuitoare de carburanti: Petrom si Rompetrol. Recent, si Petrom a anuntat ca va modifica pretul carburantilor in fiecare saptamina. In aceasta competitie, Petrom, care are ca actionar majoritar grupul austriac OMV, are insa avantajul productiei proprii de titei.

    'Pretul petrolului este politic'

    Dupa ce anul trecut pretul international al titeiului a doborit record dupa record, ajungind si la 56 de dolari/baril, de la inceputul acestui an nu a depasit nivelul de 48 de dolari/baril. Patriciu a evitat sa faca o estimare precisa a evolutiei pretului petrolului in cursul acestui an, dar a mentionat ca acesta se poate situa 'oriunde intre 40 si 100 de dolari/baril'. 'Pretul petrolului este politic. Cred ca multa vreme de acum incolo vom mai asista la scaderi ale pretului pentru ca productia mondiala se mentine constanta. Fata de anii '80, rezervele mondiale de petrol nu s-au marit insa. In conditiile in care creste cererea, nu se va produce o scadere a pretului', considera seful Rompetrol. El a anuntat ca strategia de perspectiva a Rompetrol include scaderea productiei de benzina. In schimb, rafinaria va produce mai multa motorina. Anul trecut, Petromidia a vindut o cantitate mai mare de carburanti pe piata interna decit la export, acest lucru fiind explicat de Patriciu prin cresterea numarului de benzinarii. In prezent, reteaua de distributie a Rompetrol include 86 de statii proprii si 238 de benzinarii inchiriate sau in sistem de parteneriat.

    Rompetrol Rafinare a platit anul trecut la bugetul de stat 603 milioane dolari (aproximativ 6,9 la suta din veniturile la buget), aproape dublu fata de anul 2003. 'Aceasta suma este dublul totalului datoriei istorice, cu tot cu dobinzi si penalitati. Este echivalentul a circa un milion de pensii anual', a subliniat presedintele Rompetrol.

    Petromidia beneficiaza de transformarea unei datorii de 600 de milioane de dolari in obligatiuni. Suma reprezinta datoria de 285 de milioane de dolari acumulata de Petromidia inainte de privatizare, la care s-au adaugat dobinzi si penalitati care au adus nivelul datoriei la 600 de milioane de dolari. 'Din cele 285 de milioane de dolari, in caietul de sarcini au fost trecute datorii fiscale de doar 107 milioane de dolari, pe care noi ne-am angajat sa le achitam esalonat pe o perioada de cinci ani. Numai ca intre timp am descoperit ca mai exista si alte datorii', a declarat Dinu Patriciu. El a recunoscut ca nu a fost platita suma asumata prin contractul de privatizare. Prin urmare, si aceasta suma a fost inclusa in cele 600 de milioane de dolari transformati in obligatiuni. Patriciu spune ca Rompetrol plateste dobinda la obligatiuni si pentru dobinda si penalitatile acumulate la datoria de baza de 285 de milioane dolari. Conversia datoriilor in obligatiuni a fost semnata cu Ministerul Finantelor. Obligatiunile sint scadente in anul 2010 si, potrivit lui Patriciu, cea mai buna solutie ar fi listarea acestora la bursa. 'Aceste obligatiuni puteau fi listate la bursa inca din iunie 2004'.

    Primul an cu profit la Petromidia

    Compania Rompetrol Rafinare a inregistrat, in 2004, o cifra de afaceri de 1,44 miliarde dolari, un profit operational de 76 milioane dolari si un profit net de 4 milioane dolari, acesta fiind primul an cu profit net din istoria Petromidia. Dinu Patriciu a explicat ca acest lucru a fost posibil intrucit anul trecut pretul titeiului Brent a crescut cu 32 la suta, iar cel al petrolului Ural, folosit de Petromidia, cu numai 27 la suta. In plus, transformarea datoriei in obligatiuni a ajutat la redresarea rafinariei.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 27 ianuarie 2005.
    '

    mai mult

Pagina

inchide