14.12.2004
-
Cererea mare de valuta din partea comerciantilor depreciaza leul
Gardianul
___
Moneda nationala a pierdut ieri inca 572 de unitati in raport cu euro, noua depreciere a leului fiind rezultatul unei cereri mai ridicate de valuta din partea clientilor bancilor, in principal pentru efectuarea platilor aferente contractelor comerciale. 'Din citirea datelor pietei valutare si dialogurile purtate cu operatorii bancilor comerciale, am dedus ca principala cauza a deprecierii leului din ultimele zile o constituie cresterea ordinelor de cumparare de valuta avansate de clientii bancilor, toate avand ca unic scop operatiuni comerciale', a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, citat de Mediafax. El a adaugat ca cererile de valuta din aceste zile sunt datorate si de unele plati amanate in perioada in care leul se aprecia, firmele mizand la acea data pe faptul ca intarirea leului va continua. BNR a anuntat, ieri, un curs de referinta de 39.386 lei/euro, cu 572 de unitati peste cel publicat vineri. Dolarul a crescut cu numai 169 de unitati, fiind cotat la 29.679 lei. Dealerii apreciaza ca ordinele mai mari pentru cumpararea de valuta vor fi temporare si au in spate, pe langa tranzactiile comerciale curente, si importurile energetice. Chiar daca cele doua valute de referinta au un trend ascendent, leul s-a apreciat cu 4,7% fata de dolar si 2,16% fata de euro.
Sursa: Gardianul, 14 decembrie 2004.' -
Proiect de 130 milioane de euro pentru Aker Braila
Curierul National
___
Compania Aker Yards a castigat un contract de 130 milioane de euro pentru construirea a sase nave-cisterna pentru tot atatea firme cipriote, transmite agentia norvegiana de presa AFX.
Vasele vor fi construite la unitatea Aker din Braila, proiectul urmand a fi demarat in primavara anului 2005.
Navele-cisterna vor avea aproximativ 140 de metri lungime si o capacitate de incarcare de 18.000 metri cubi.
Livrarea primei nave este programata pentru luna mai 2006, urmand ca celelate ambarcatiuni sa fie furnizate la fiecare patru luni.
Sursa: Curierul National, 14 decembrie 2004. -
O rata de 1,3% pe decembrie ar asigura obiectivul de inflatie propus pentru acest an
Adevarul
___
Desi au existat mai multi sceptici care erau de parere ca Romania nu va reusi in acest an sa ajunga la o inflatie sub 10 la suta, analistii economici cred, totusi, ca acest obiectiv poate fi indeplinit. Avand in vedere ca ultimele doua luni ale anului au fost, in mod traditional, perioade cu o rata a inflatiei mai ridicata, Guvernul si Banca Nationala trebuiau sa gaseasca masurile potrivite astfel incat inflatia lunara pe noiembrie si, respectiv, decembrie, sa nu fie mai mare de 1 la suta. Primul semnal ca lucrurile s-au 'aranjat' l-a dat chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a anticipat ca rata anuala a inflatiei va cobori spre nivelul de 9,4 la suta (de la 14,1 la suta anul trecut), in conditiile in care cresterea preturilor de consum pentru luna noiembrie era estimata la 0,7-0,8 la suta. Previziunile guvernatorului BNR s-au dovedit a fi chiar putin pesimiste, Institutul National de Statistica anuntand o rata a inflatiei de 0,6 la suta pe luna noiembrie. In aceste conditii, in luna decembrie, o rata a inflatiei de cel mult 1,3 la suta ar asigura obiectivul propus de Guvern. Rata inflatiei sub asteptari din luna noiembrie are mai multe explicatii. Profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, spune ca rata inflatiei a fost atat de mica, pe de o parte, datorita metodologiei de calcul, iar pe de alta parte, aprecierii foarte puternice a leului. 'Metodologia de calcul a Institutului National de Statistica (cea care este folosita si de catre Eurostat) poate fi considerata defectuoasa, deoarece, atunci cand preturile se modifica drastic, si structura ar trebui sa se schimbe. Dincolo de acest lucru, sa nu uitam ca in luna noiembrie leul s-a apreciat cu aproximativ 8 la suta fata de media pe septembrie sau octombrie. Acest lucru a fost un soc pozitiv pentru dezinflatie', a spus Daianu. El a explicat ca nivelul scazut al inflatiei din noiembrie poate fi explicat prin faptul ca anumite tarife (calculate in euro) au fost mai mici, precum si pretul multor produse din import au fost, de asemenea, micsorate, favorizate de deprecierea valutei fata de leu. 'Se poate spune ca procesul de dezinflatie, prin aprecierea puternica a leului, a fost, intr-un fel, subventionat de importuri. Totusi, nu e bine sa ne culcam pe o ureche si este foarte probabil ca, in primele doua luni din 2005, odata cu majorarea tarifelor la utilitati, ratele lunare ale inflatiei sa fie mai mari decat cea care va fi consemnata in decembrie', a mai precizat Daianu, care a adaugat ca nivelul redus la preturilor de consum din luna noiembrie poate fi si rezultatul unui efect conjunctural, stimulat, in special, de intarirea leului. 'In decembrie am dubii serioase ca va fi consemnata o rata a inflatiei mai mica decat cea din luna noiembrie', a conchis fostul ministru de Finante.
Sursa: Adevarul, 14 decembrie 2004.'
13.12.2004
-
Actiunile SIF-urilor au crescut in acest an cu cel putin 50%
Cotidianul LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Cresterea din acest an a bursei fara societatile de investitii financiare (indicele BET-C) este de 96,93%, in timp ce indicele care reflecta activitatea SIF-urilor a crescut cu doar 84%, fata de 6 ianuarie a.c. Ceea ce inseamna ca, desi au crescut destul de mult, actiunile SIF-urilor s-au majorat mai putin decit media societatilor listate la bursa.
SIF Oltenia este campioana
Cea mai mare crestere, cu 138,1%, se observa la actiunile Societatii de investitii financiare Oltenia, la polul opus situindu-se actiunile SIF Muntenia, cu o crestere de doar 45,2%. Nici perioada de crestere a actiunilor la SIF-uri nu a fost la fel cu a celorlalte companii.
Spre exemplu, in marea majoritate a cazurilor, actiunile SIF-urilor s-au majorat mai mult in primele 8 luni ale anului, in timp ce in ultimele 3 luni pretul lor a scazut sau in cel mai fericit caz s-a mentinut constant, cu diferenta ca actiunile SIF Transilvania au crescut si in aceasta perioada.
Curios este si faptul ca, in opinia brokerilor, anuntarea zilele trecute a rezultatelor financiare pe primele 11 luni ale anului de catre SIF-uri ar fi trebuit sa duca automat la o crestere a actiunilor, fapt ce nu s-a intimplat.
Astfel, potrivit rapoartelor de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile SIF Transilvania au fost cotate in sedinta de vineri la 9.450 de lei (fata de 4.550 la inceputul anului), cele de la SIF Banat-Crisana - la 8.000 de lei (fata de 4.500 de lei), cele de la SIF Oltenia - la 7.500 de lei (fata de 3.150 de lei), cele de la SIF Moldova - la 6.350 de lei (3.200 in data de 6 ianuarie a.c.) si cele de la SIF Muntenia - la 5.300 de lei (3.650 de lei).
Rompetrol Rafinare a dat tonul
Cele mai cautate actiuni la bursa in saptamina care a trecut au fost cele ale societatii Rompetrol Rafinare Constanta, care au crescut de la 888 la 940 de lei, ceea ce echivaleaza cu o majorare de 6%.
Concluzia brokerilor este ca in general sectorul petrolier a atras sume importante de bani, primele doua pozitii in topul lichiditatii fiind ocupate de Petrom si Rompetrol Rafinare, ambele societati incheind saptamina pe plus, actiunile lor fiind cotate la 3.150 de lei, respectiv 940 de lei.
Actiunile Bancii Carpatica au scazut teoretic, dar practic au crescut.
Fara nici o indoiala, cele mai curioase actiuni in saptamina care a trecut au fost cele ale Bancii Comerciale Carpatica. Astfel, dupa efectuarea spilarii valorii nominale a unei actiuni Carpatica de la 2.000 la 1.000 lei, tranzactiile au facut ca pretul de pe piata sa scada mai putin decit trebuia din punct de vedere matematic.
Astfel, cotatia s-a depreciat cu 49% fata de 50%, cit trebuia sa iasa din calcule, pretul de inchidere fiind de 4.150 de lei/actiune.
Ce spun brokerii despre evolutia SIF-urilor
Brokerii spun ca actiunile SIF-urilor vor reprezenta o investitie atractiva si anul viitor. “Toata lumea se mira de interesul scazut al investitorilor pentru actiunile SIF-urilor. Si asta in conditiile in care rezultatele lor financiare anuntate sint destul de bune. Spre exemplu, la SIF Oltenia, in doar o luna, profitul s-a dublat.
Mai mult, daca la societatile bancare valoarea unei actiuni pe bursa este de 3 ori mai mare decit valoarea ei contabila, la SIF-uri situatia este invers.
Oricum, cei care au mizat pe actiunile SIF-urilor au cistigat foarte mult in prima parte a acestui an, iar investitorii cred ca situatia se va repeta anul viitor”, ne-a declarat Emil Ogica, vicepresedintele KTD Invest.
Sursa: Cotidianul, 13 decembrie 2004. -
Guvernul Nastase lasa pe mana viitorului cabinet privatizarea Distrigaz Nord si Sud
Adevarul
___
Societatile de distributie a gazelor naturale vor intra in proprietate privata numai daca autoritatile romane vor indeplini mai multe conditii, motiv pentru care privatizarea acestora ar putea fi intarziata, sustin surse guvernamentale. In primul rand, trebuie rezolvata problema concesiunii serviciului de distributie a gazelor. Acest serviciu public este considerat strategic, concesionarea fiind realizata de Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Privatizarea Distrigaz Sud se poate realiza doar in conditiile adjudecarii in favoarea societatii a concesiunii exclusive a serviciului public de distributie a gazelor pe o perioada de 49 de ani, prevazuta de lege, precizeaza surse autorizate. O alta conditie ca investitorii sa poata prelua societatile este ca autoritatile romane, respectiv Autoritatea Nationala in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), sa acorde licente de furnizare si distributie a gazelor pe perioade maxime prevazute de lege, de 15 ani si 30 ani. Cum licentele acordate Distrigaz Sud expira anul viitor, aceasta problema trebuie rezolvata inainte de venirea noilor proprietari, spun aceleasi surse. In plus, pentru incheierea tranzactiilor este necesar avizul Consiliului Concurentei. La Distrigaz Sud sunt asteptati sa vina francezii de la Gaz de France, iar la Distrigaz Nord - nemtii de la Ruhrgas. Guvernul Nastase a estimat ca tranzactiile vor fi incheiate la finele acestui an. Dupa cum stau lucrurile, viitorul cabinet va trebui sa rezolve aspectele delicate ale privatizarii societatilor de distributie a gazelor si sa-i motiveze astfel pe investitori sa vina cu banii si sa preia Distrigaz Nord si Sud.
Sursa: Adevarul, 13 decembrie 2004.
10.12.2004
-
Electroputere Craiova a ramas cea mai mare societate de stat neprivatizata
Gardianul EPT
___
Prin solicitarea de a fi abilitata sa demareze negocierile pentru incredintarea directa a uzinei Electroputere Craiova, AVAS spera sa reuseasca, de aceasta data, sa privatizeze societatea 'Desi, inca de la inscrierea Electroputere, in urma cu peste 5 ani, pe lista celor 64 de societati cuprinse in Programul PSAL 1 pentru privatizare, am trimis oferte la 18 companii si firme de renume, precum Fuji, General Motors, General Electric sau Siemens, am ramas cea mai mare societate din portofoliul AVAS neprivatizata' , a afirmat Cornel Modrea, director general al SC Electroputere Craiova. 'Am fost dispusi ca, in conditiile respectarii unor obligatii privind investitii si retehnologizari serioase, sa oferim societatea unui investitor puternic, numai ca, in pofida faptului ca avem doar datorii la TVA, care insumeaza cu penalitatile aproape 1.000 miliarde lei, societatea a ramas neprivatizata', a spus Modrea. In prezent, AVAS intentioneaza sa ofere uzina din Craiova, prin incredintare directa, unui consortiu format din Siemens ATS, Asociatia salariatilor ELPAS Craiova si firma elena DAB.
Sursa: Gardianul, 10 decembrie 2004.' -
Productia de otel va trebui redusa
Evenimentul Zilei
___
Romania a incheiat negocierile, dar sub conditia strictei monitorizari
Romania a incheiat negocierile la capitolul Concurenta, dar - remarca BBC - acceptind conditii de monitorizare mai stricte decit orice alta tara candidata, ceea ce ar putea duce la aminarea cu un an a aderarii. Printre sectoarele cele mai afectate se numara cel siderurgic. Astfel, ajutoarele de stat pentru restructurarea siderurgiei vor fi acordate doar pina la sfirsitul acestui an, iar productia de otel a Romaniei va fi redusa cu doua milioane de tone. Pe linga aceste masuri, Romania va trebui sa justifice ordonanta de luna trecuta prin care datoriile de la RAFO Onesti si Carom au fost preluate de Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Vasile Puscas, negociator-sef al Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana (UE), declara insa ca la negocieri nu s-a ridicat aceasta problema.
In urma negocierilor, partea romana a obtinut acordul UE pentru a acorda ajutoare de stat in valoare de 51.000 de miliarde de lei, insa acestea au fost, in mare parte, date incepind din anul 1993, cind combinatele siderurgice au intrat in restructurari in vederea privatizarii. Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, sustine ca din anul 2005 nu vor mai fi acordate ajutoare de stat pentru restructurarea combinatelor siderurgice.
Minus doua milioane de tone
Negociatorul-sef Vasile Puscas spune ca vor exista totusi unele exceptii. “Ajutoarele de stat pentru restructurarea sectorului siderurgic se acorda in mod exceptional, doar pina cind companiile devin viabile. Negocierile pentru siderurgie au fost foarte dure, iar rezultatele pot fi considerate bune”, afirma Puscas. Potrivit angajamentului asumat de Romania, productia de otel va fi redusa cu doua milioane de tone. Adica, de la 11,2 milioane tone cit este in prezent, la 9,2 tone.
Surse autorizate declara ca aceasta reducere nu va fi urmata de probleme sociale intrucit o parte din capacitatile existente nu mai functioneaza de multi ani. Liviu Voinea, analist in cadrul Grupului pentru Economie Aplicata, declara ca un regulament privind acordarea ajutoarelor de stat, intrat in vigoare in UE de anul acesta, impune ca aceste ajutoare sa fie insotite de o reducere a capacitatilor de productie pentru a nu fi afectate celelalte societati concurente. “Singurul lucru pe care l-ar fi putut obtine in plus Romania ar fi fost perioade de tranzitie mai mari. Romania a obtinut la acest capitol o singura perioada de tranzitie: pina la sfirsitul anului 2008.
Cu ochii pe concurenta
In ceea ce priveste preluarea datoriilor RAFO si Carom de catre AVAS, Vasile Puscas declara ca sarcina de a stabili daca reprezinta sau nu ajutor de stat revine Consiliului Concurentei. “Daca va fi ajutor de stat nu se va acorda, dar acest lucru va fi clarificat de Consiliul Concurentei daca va primi notificare”, declara Puscas. De modul in care Consiliul Concurentei isi va face datoria depinde aminarea sau nu a aderarii. La acest capitol, unii comisari europeni au cerut, si au obtinut, introducerea unei “clauze de salvgardare”. Este un fel de masura de siguranta, valabila pina in toamna lui 2005, care presupune monitorizarea stricta a activitatii Consiliului Concurentei. Comisia Europeana poate propune aplicarea clauzei dupa intocmirea unui raport care, daca nu remarca progrese, poate duce la aminarea integrarii in UE cu un an, respectiv in 2008. Pentru asta insa este nevoie de votul Consiliului European.
Sursa: Evenimentul zilei, 10 decembrie 2004. -
Primele reactii in urma achitarii celor 1,5 miliarde euro de catre OMV
Adevarul SNP
___
OMV a virat banii pentru preluarea Petrom. Este vorba de 1,499 miliarde euro pe care compania austriaca i-a virat in conturile escrow deschise la sucursala ING Bank din Bucuresti. Din valoarea totala a tranzactiei, 668,81 milioane de euro reprezinta pretul pachetului de 33,34% din actiunile Petrom, achizitionat direct de OMV de la statul roman. Restul sumei, 830,5 milioane euro, va fi subscrisa in contul majorarii de capital. Contul escrow este deschis la o terta parte, neutra in tranzactie, principala caracteristica a acestuia fiind ca depunerea va fi eliberata catre beneficiar numai dupa indeplinirea anumitor conditii, prevazute in cadrul unui acord scris. Ministerul Economiei si Comertului da ca sigura intrarea companiei Petrom in proprietatea OMV pana cel tarziu 20 decembrie. Rugat sa-si expuna punctul de vedere asupra finalizarii tranzactiei dintre statul roman, reprezentat prin Ministerul Economiei si Comertului, si OMV, Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom, ne-a declarat: 'Cand am vazut documentele care atestau platile nu-mi venea sa-mi cred ochilor. M-am bucurat pentru inchiderea tranzactiei. Acesti bani inseamna aer pentru Petrom, in contextul in care 830 milioane euro din cele 1,499 miliarde de euro vor fi transferate in conturile Petrom din contul escrow deschis de austrieci la ING Bank. Prin privatizarea Petrom vor veni, in mod cert, si mai multi bani in Romania in perioada imediat urmatoare. Dintr-un foc, prin cei aproape 1,5 miliarde euro, si ARIS si-a dublat, practic, nivelul investitiilor straine in Romania pana la 3 miliarde euro. Vi se pare putin lucru? Veti vedea destul de rapid care sunt urmarile imediate asupra mediului economic si de afaceri din Romania.' In prezent, pe langa actionarul majoritar care este OMV, cu 51% din actiunile Petrom, mai exista si cei 600.000 de actionari majoritari care cumuleaza 7% din actiuni. Iar din cele 40,74% din actiunile pe care le mai detine statul in prezent, in mod cert, 8% se vor duce catre salariatii companiei. Acestia, inca de la pornirea procesului de privatizare a SNP Petrom, s-au batut pentru a-si impune dreptul la cumpararea de actiuni la aceeasi valoare la care a cumparat si OMV, adica 5,25 eurocenti per actiune. Oricum, prima reactie a finalizarii efective a tranzactiei dintre MEC si OMV a fost imbunatatirea ratingului Petrom de la 'BB-' la 'BB' de catre Agentia de evaluare Fitch Ratings. La randul lor, actiunile Petrom au avut trend ascendent permanent in acest an. Daca la inceputul anului, acestea aveau o valoare de 1.480 lei/actiune, in ultima perioada acestea au atins un maxim de 3.200 lei/actiune.
Sursa: Adevarul, 10 decembrie 2004.'
09.12.2004
-
Vanzarile Biofarm au crescut invers proportional cu profitul
ZF RO - FONDURI MUTUALE BIO
___
Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a avut vanzari de 6,6 milioane de euro in perioada ianuarie-septembrie 2004, cu 4% mai mult decat anul trecut, in timp ce profitul net s-a diminuat cu 11%, la 1,5 milioane de euro. Anul trecut, compania a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 10 milioane de euro, si un profit net de aproape 3 milioane de euro. Oficialii companiei nu au facut comentarii referitoare la rezultatele financiare ale Biofarm.
Biofarm a finalizat o investitie ce totalizeaza 9 milioane de euro, concretizata in punerea in functiune a 4 noi linii de productie, pentru tablete, solutii de uz extern, siropuri si capsule gelatinoase moi, se arata in raportul remis de societate. Liniile de productie au fost instalate intr-o cladire existenta, care a fost consolidata si igienizata. Suprafata totala utilizata in aceasta cladire este de peste 4.000 de metri patrati, repartizata pe cinci nivele. Finantarea investitiei a fost realizata din resurse proprii si din creditul contractat de la filiala din Romania a bancii Abn Amro, in valoare de aproximativ 1 milion de euro, cu termen de rambursare de 3 ani.
Actiunile Biofarm sunt listate la Bursa Electronica Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.810 lei/actiune. Capitalizarea burisera a Biofarm este de 20 de milioane de euro. Actionarul principal al societatii este Robert William Ferran cu o participatie de 49,9% din actiuni. Health Sciences Group detine 24,3% iar Shapiro Bancorp 10% din actiuni, restul fiind in posesia unor actionari persoane fizice.
Sursa: Ziarul Financiar, 9 decembrie 2004.
-
Siemens preia fara licitatie Electroputere Craiova
Realitatea Romaneasca EPT
___
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va privatiza Electroputere Craiova fara licitatie cu Siemens (Germania). Dupa modelul Bechtel sau EADS, din nou statul roman isi asuma responsabilitatea pentru incredintarea directa a unui contract foarte important. Mircea Ursache, presedintele AVAS, ne-a declarat ca 'nu e decizia noastra' si ca, pur si simplu, Electroputere este o societate al carei profil economic se preteaza la privatizarea fara licitatie.
AVAS a selectat recent 'alesul' pentru trecerea in proprietate privata a Electroputere: consortiul format din firmele Siemens Aktiengesellschaft Transportation System, Asociatia Salariatilor ELPAS Craiova si DAB Greece. Marii perdanti ai acestei afaceri sunt General Electric si Bombardier, care neintrand in consortiul pentru privatizare, nu mai au nici o sansa de a participa la vanzarea fabricii craiovene. Astazi sau cel mai tarziu joi saptamana viitoare, in sedinta de Guvern va fi aprobata si ordonanta de urgenta care precede transferul de proprietate a Electroputere catre acest consortiu. Actul de privatizare urmeaza sa fie aprobat si publicat in 'Monitorul Oficial' pana la sfarsitul acestui an, a mai spus Ursache. El a aratat ca 'Bombardier si General Electric nu au intrat in consortiu pentru ca nu si-au exprimat intentia de a intra in consortiu'.
Inainte de trecerea in proprietate privata, societatii craiovene ii vor fi reesalonate datoriile, iar dobanzile si penalitatile de intarziere vor fi sterse in baza Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. Seful AVAS a mentionat ca in ordonanta de urgenta referitoare la privatizarea Electroputere nu va fi trecuta expres stergerea datoriilor acumulate pana acum de compania craioveana.
Electroputere Craiova produce in special locomotive si trenuri, transformatoare de putere, piese turnate si forjate, motoare si echipamente electrice de mare putere. AVAS detine 62,5% din actiunile societatii.
Sursa: Realitatea Romaneasca, 9 decembrie 2004.'
Pagina