Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

04.09.2003

  • OMV s-ar putea implica in privatizarea Petrom

    Azi   SNP

    ___
    Grupul austriac OMV s-ar putea implica in procesul de privatizare al Societatii Nationale a Petrolului (SNP) Petrom, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, aflat in vizita in Austria.

    Tanasescu s-a int?lnit cu oficiali ai Camerei de Comert si Industrie din Austria, cu ministrul federal de Finante, Karl-Heinz Grasser, si cu ministrul Economiei si Muncii, Martin Bartenstein, precum si cu reprezentanti ai bancii centrale, ai bancilor Raiffeisen Zentralbank si Volksbank si ai mediului de afaceri.

    OMV activeaza in Romania din 1999, printr-o sucursala a companiei-mama si detine o retea de distributie a carburantilor formata din 50 de statii, pentru acest an fiind prevazuta deschiderea a 14 noi benzinarii. Compania si-a propus sa investeasca, p?na in 2005, o suma de 160 milioane de dolari pentru extinderea retelei la 110 benzinarii.

    Sursa: Azi, 4 septembrie 2003.

    mai mult

  • Asociatia Oamenilor de Afaceri - impotriva stergerii datoriilor firmelor de stat

    Adevarul   

    ___
    Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) respinge din start intentia Guvernului Romaniei de a sterge datoriile la buget pentru firmele cu capital de stat, a declarat, ieri, presedintele acestei asociatii, Florin Pogonaru. Conducerea AOAR si-a motivat pozitia prin faptul ca acordarea unei asemenea facilitati ar putea influenta in mod negativ decizia Uniunii Europene de recunoastere a statutului de economie de piata functionala Romaniei. 'Anularea datoriilor accentueaza asteptarile managerilor din societatile cu capital de stat, ca, orice ar face ei si orice s-ar intampla pe piata, nimeni nu ii va sanctiona pentru greselile facute', a precizat Pogonaru. Chiar daca nu vor recurge la masuri extreme de genul grevei fiscale, membrii AOAR spun ca vor incerca sa convinga Executivul sa renunte la aceasta masura 'discriminatorie', desi acest lucru este oarecum tardiv in conditiile in care a fost creat deja cadrul legal pentru stergerea partiala a datoriilor. Presedintele AOAR spune ca decizia Guvernului este de inteles in anumite conditii, mai ales daca firmele care vor fi iertate de datorii vor fi privatizate, dar acest lucru ar trebui completat cu o mai mare preocupare vizavi de sectorul privat. 'Nu este normal sa se plateasca subventii pentru societatile de stat care produc pierderi', a mai adaugat Florin Pogonaru. Prezent la aceasta conferinta de presa in calitate de membru fondator al AOAR, Dan Voiculescu, liderul PUR, partid proaspat trecut in opozitie, a criticat, in nota cunoscuta a ultimelor zile, intentia fostilor colegi de guvernare de a ierta de datorii firmele de stat (desi la initierea proiectului PUR se afla inca la guvernare). 'Noi, contribuabilii, nu simtim sprijinul din partea statului. Nu consideram ca noi trebuie sa ne platim datoriile, iar altii nu', a spus Voiculescu. Un alt subiect dezbatut ieri de Asociatia Oamenilor de Afaceri a fost tranzactionarea creantelor comerciale prin Bursa de Marfuri. Presedintele BRM, Mircea Filipoiu, a prezentat un proiect de act normativ, care asteapta girul Guvernului, ce reglementeaza tocmai acest sistem de tranzactionare a creantelor comerciale. 'Tranzactionarea creantelor prin intermediul mecanismelor Bursei Romane de Marfuri reprezinta o solutie eficienta din punct de vedere economic pentru inlaturarea blocajului financiar', a spus Filipoiu.

    Sursa: Adevarul, 4 septembrie 2003.'

    mai mult

03.09.2003

  • Prima emisiune de obligatiuni a unui consiliu judetean

    Revista Presei   

    ___
    Consiliul Judetean Sibiu intentioneaza sa lanseze o emisiune de obligatiuni destinata atragerii unei parti din finantarea necesara modernizarii Aerogarii Sibiu, iar in cazul in care se va realiza va fi prima operatiune de acest tip initiata de un consiliu judetean din Romania.

    'Proiectul de hotarare privind lansarea emisiunii de obligatiuni va fi supus aprobarii in sedinta Consiliului Judetean de la sfarsitul acestei luni. Dorim ca pregatirile pentru aceasta operatiune sa inceapa in cel mult doua luni', a declarat, ieri, Octavian Rusu, directorul Directiei Dezvoltare Regionala si Integrare Europeana din cadrul CJ Sibiu.

    Studiul de fezabilitate al proiectului privind modernizarea Aerogarii Sibiu estimeaza valoarea lucrarilor la 3-3,5 milioane de euro. Consiliul Judetean, in administrarea caruia se afla Aeroportul Sibiu, ar dori ca printr-o emisiune de obligatiuni, nu printr-un credit bancar, sa acopere in parte costul lucrarilor de modernizare a cladirii aerogarii.

    'De ce nu apelam la un imprumut bancar? Pentru ca prin participarea la o emisiune de obligatiuni cetateanul se simte partas la realizarea unui obiectiv si poate obtine o dobanda putin mai ridicata decat in cazul in care si-ar depune economiile la banci', explica Octavian Rusu.

    Sursa: www.revistapresei.ro, 3 septembrie 2003.'

    mai mult

  • MOL se pregateste sa cumpere Petrom

    Curierul National   SNP

    ___
    Grupul ungar MOL a decis sa scoata la vanzare 75 la suta din capitalul diviziei de distributie de gaze naturale, informeaza Financial Times. Proiectul a fost aprobat, luni, in cadrul unei adunari generale extraordinare.

    Vanzarea va permite MOL sa reorganizeze cea mai mare parte a operatiunilor de distributie de gaze, a caror valoare este estimata la aproape un miliard de dolari. Fondurile incasate din vanzare vor fi utilizate in campania MOL de extindere in Europa Centrala.

    “Ar fi foarte bine daca MOL ar vinde aceste operatiuni pentru cel putin 750 de milioane de dolari. Procesul de consolidare a industriei petroliere din regiune continua, printre proiectele iminente remarcandu-se privatizarea Unipetrol (Republica Ceha) si Petrom (Romania). Ambele companii au probleme, dar cred ca interesul MOL este mai mare in cazul societatii romanesti”, a apreciat Tamas Pletser, analist in cadrul Erste Bank.

    Printre potentialii cumparatori ai diviziei de gaze se numara Gaz de France, Ruhr Gas (Germania), Gazprom (Rusia) sau ENI (Italia), toate aceste companii internationale avand interese strategice in regiune.

    La inceputul anului, autoritatile ungare au adoptat o lege care incearca sa limiteze pierderile financiare din sectorul de gaze. Cu toate acestea, analistii considera ca vanzarea operatiunilor MOL ar putea fi complicata, din cauza unor detalii legislative cruciale care nu au fost inca finalizate.

    Pe de alta parte, guvernul de la Budapesta, care se confrunta cu un deficit public din ce in ce mai mare, intentioneaza sa vanda, pana la sfarsitul acestui an, aproape jumatate din pachetul sau de 23% din capitalul MOL. Daca MOL va reusi sa vanda distributia de gaz pentru circa 750 de milioane de dolari, atunci exista posibilitatea ca societatea ungara sa participe singura la privatizarea Petrom, au declarat surse din sectorul energetic. Astfel, suma ar acoperi pretul pachetului de 33 la suta din actiunile SNP, precum si (partial) pentru majorarea de capital pana la 51 de procente. De altfel, analisti citati de Reuters au declarat ca “impreuna cu majorarea de capital, pretul ar depasi un miliard de dolari”. In plus, intentia MOL de a-si vinde din active pentru a avea fonduri financiare suplimentare pare sa confirme unele afirmatii, prezentate de “Curierul national”, conform carora un posibil consortiu format din Lukoil, din Rusia, OMV, din Austria si MOL, din Ungaria este pus sub semnul intrebarii de neintelegerile din Serbia, din cauza cumpararii Beopetrol de catre Lukoil. Compania petroliera croata INA a anuntat ca va continua procesul intentat Beopetrol in legatura cu o serie de proprietati confiscate, dupa ce Serbia a convenit sa vanda reteaua de distributie grupului rus Lukoil. Grupul MOL detine un pachet de 25% din actiunile INA. Prin urmare, nemultumirea companiei INA (unde Mol este actionar) legata de preluarea Beopetrol de catre Lukoil face nesigura varianta asocierii MOL-Lukoil-OMV pentru cumpararea Petrom. La aceasta se adauga posibilitatea ca societatea ungara sa gaseasca resursele financiare de care are nevoie pentru cumpararea SNP, fara sa mai fie nevoita sa se asocieze cu alte companii din domeniu. La sfarsitul lunii iulie, guvernul a aprobat strategia de privatizare a SNP, stabilind ca procesul sa fie realizat prin vanzarea directa a 33,34% din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia la capitalul social al companiei petroliere crescand, concomitent, la 51%, printr-o majorare de capital. Se prevede incheierea vanzarii pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor. Ministerul Economiei si Comertului, care detine un pachet de 92,96% din actiunile SNP Petrom, a indicat ca firmele sau consortiile interesate de preluarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat sunt obligate sa fi obtinut, in ultimii trei ani, venituri anuale din sectorul de petrol si gaze de cel putin un miliard de dolari, respectiv 1,3 miliarde de dolari. Dupa cum arata si Reuters, autoritatile romane se asteapta ca printre potentialii investitori interesati de Petrom sa se afle nume grele (inconjurate de toata zvonistica de rigoare), precum TotalfinaElf, ENI, Chevron Texaco, Conoco Phillips, Shell, Exxon, British Petroleum, OMV, Mol, Hellenik, PKN, INA Croatia, Yukos, Lukoil, Sibneft, Rosneft, Wintershall, Glencore.

    Sursa: Curierul National, 3 septembrie 2003.

    mai mult

  • PAS-ul a achizitionat un sfert dintre actiunile fabricii de bere Bermas Suceava

    Curierul National   BRM

    ___
    Presedintele APAPS, Ovidiu Musetescu, a semnat contractul de vanzare-cumparare pentru pachetul de actiuni reprezentand un sfert din capitalul social al SC 'Bermas' SA Suceava. In urma sedintelor de negociere, actiunile au fost achizitionate de catre Asociatia Salariatilor 'Bermas' Suceava, valoarea totala a tranzactiei fiind de 26 de miliarde de lei, din care 11 miliarde reprezinta pretul pachetului de actiuni. Programul investitional de 15 miliarde de lei va fi efectuat de cumparator pe o perioada de cinci ani. Unicul producator de bere din judetul Suceava, 'Bermas' a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproape 280 miliarde de lei. La capitolul preconizari, anul acesta, compania suceveana estimeaza o crestere a cifrei de afaceri care va ajunge la peste 330 miliarde de lei. Societatea are o capacitate totala de procesare de 365 de mii de hectolitri pe an si produce marcile 'Calimani', 'Bermas' si 'Suceava'. Precizam ca intreaga productie este vanduta pe piata interna. 'Bermas' Suceava este cotata de mai bine de patru ani la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Curierul National, 3 septembrie 2003.'

    mai mult

02.09.2003

  • Grupul MYO-O va exporta in Turcia 80 de combine produse la Semanatoarea

    Romania libera   

    ___
    Grupul MYO-O, actionarul majoritar al societatii Semanatoarea Bucuresti, a incheiat un contract de parteneriat la export cu unul dintre cei mai importanti distribuitori de utilaje agricole de pe piata regionala, compania HEMA Endustri A.S., din Turcia. In baza acestui contract, compania turca intentioneaza sa cumpere intre 15% si 20% din capacitatea anuala de productie a fabricii Semanatoarea.

    Astfel, pentru anul 2004, Grupul MYO-O si-a propus sa livreze la export pe piata turca cel putin 80 de combine produse de Semanatoarea, care vor fi dotate cu tehnologie de varf. 'Combinele hidrostatice care se exporta acum sunt echipate cu sisteme speciale, cerute de particularitatile solului din Turcia', ne-a declarat Catalin Costache, vicepresedintele Grupului MYO-O. Noile tipuri de combine includ peste 55% componente noi si reproiectate, au o productivitate ridicata, costuri reduse si pot fi intretinute usor.

    Grupul MYO-O va organiza in acest an o caravana in cadrul careia noile tipuri de combine urmeaza a fi prezentate la targuri nationale si internationale. 'Pentru noile modele de combine, previzionam o cerere externa de aproximativ 15-20% din productia de combine pentru anul 2004', ne-a mai spus Catalin Costache.

    Sursa: Romania Libera, 2 septembrie 2003.'

    mai mult

  • Aerostar acuza concurenta rusa pentru criticile in contractul MiG cu Croatia

    Curierul National   ARS

    ___
    Aerostar Bacau a acuzat, ieri, 'concurenta rusa' ca fiind la originea aparitiei in presa de la Zagreb a unor articole critice la adresa contractului de modernizare a 12 aparate MiG-21 din dotarea armatei Croatiei, derulat de compania romana in acest an.

    Fabrica Aerostar se afla in grafic in derularea contractului de modernizare a avioanelor MiG-21 ale Armatei croate. 'Contractul se desfasoara dupa planificare, avem o relatie normala cu clientul si speram sa mergem pana la capat cu bine. Problemele care au mai aparut pe ici, pe colo au fost din categoria celor minore si nicaieri nu exista vreo declaratie oficiala negativa, se poate verifica', a declarat directorul Aerostar, Grigore Filip.

    In unele ziare au aparut informatii prin care s-a acreditat ideea unor disfunctionalitati in derularea contractului cu Armata croata. 'Este, probabil, o chestiune concertata, purtata de altii prin intermediul mass-media. Nu ne implicam intr-un razboi al declaratiilor', a mai spus directorul fabricii bacauane.

    Sursa: Curierul National, 2 septembrie 2003.'

    mai mult

  • Datoriile din 2003 ale firmelor de stat vor fi sterse

    Adevarul   

    ___
    Executivul a inceput marea iertare nationala a datornicilor la stat prin stergerea datoriilor firmelor din subordinea ministerelor Economiei si Transporturilor acumulate in exercitiul financiar 2003. Decizia a fost luata in mare taina, odata cu rectificarea bugetara aprobata la ultima sedinta de Guvern. Este vorba despre toate datoriile catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj si Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, 'inclusiv accesoriile aferente acestora', cu exceptia obligatiilor datorate din retinerile la sursa. Lista firmelor care vor beneficia de aceste facilitati va fi stabilita tot prin hotarare de Guvern, cel mai probabil in sedinta din aceasta saptamana. Cuantumul datoriilor anulate va fi stabilit lunar, prin ordin comun al ministrilor Finantelor Publice, Economiei si Comertului, Transporturilor si de catre sefii institutiilor publice in calitate de creditori bugetari. Deocamdata, nu au fost vehiculate nici un fel de sume de care statul se va lipsi, insa se vorbeste despre o iertare 'cat mai completa'. La 30 iunie, societatile mari aflate in subordinea MEC si MT aveau datorii bugetare de peste 26.000 miliarde lei, insa numai o parte dintre acestea urmeaza sa fie sterse. Decizia luata de Executiv vine in intampinarea unui proiect de ordonanta care prevede stergerea tuturor datoriilor firmelor de stat inregistrate pana la data de 31 august 2003. Proiectul in cauza prevede stergerea acestor datorii fie in momentul privatizarii, fie la data de 31 decembrie 2006. Faptul ca membrii Executivului au vrut sa tina cat mai secreta aceasta decizie este demonstrat si de raspunsul dat de ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu. Intrebat de Adevarul, chiar in ziua adoptarii acestui act normativ, daca Executivul va discuta iertarea marilor datornici la stat, Tanasescu a negat cu vehementa acest lucru: 'Nu vom discuta astazi despre stergerea datoriilor'.

    Sursa: Adevarul, 2 septembrie 2003.'

    mai mult

01.09.2003

  • Silcotub vrea sa cumpere Tubinox

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Silcotub Zalau a depus singura oferta pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la societatea Tubinox Bucuresti, a anuntat Autoritatea pentru Privatizare (APAPS). APAPS a scos la vanzare, pe data de 8 august, o serie de societati a caror privatizare a fost inclusa in programul PSAL II, convenit de autoritati cu Banca Mondiala, pe lista figurand si Tubinox.

    Pachetul de actiuni pentru care Silcotub si-a exprimat interesul reprezinta 99,4% din capitalul social al Tubinox. Tubinox, care fabrica tevi din otel inoxidabil si aliat si o serie de alte produse metalice, are un capital social de 154,3 miliarde lei. Silcotub Zalau produce semifabricate din otel, tevi din otel si produse laminate si a inregistrat in 2002 o scadere a profitului brut cu aproape 40%, pana la 119 miliarde lei. Cifra de afaceri a societatii a atins nivelul de 2.791 miliarde lei (peste 84 mil. $).

    Bugetul de venituri si cheltuieli al Silcotub pentru acest an prevede obtinerea unui profit de 52,1 miliarde lei, la venituri totale in valoare de 3.302 miliarde lei. Tubman International Ltd este principalul actionar al Silcotub cu 84,86% din actiuni, iar 8,6% din capital se afla in proprietatea SIF Banat Crisana.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 septembrie 2003.

    mai mult

  • Oltchim si-a externalizat activitatile agroalimentare

    Curierul National   OLT

    ___
    Adunarea Generala a Actionarilor de la Oltchim SA Ramnicu Valcea a aprobat, vineri dupa-amiaza, solicitarea de divizare a societatii, mandatand consiliul de administratie cu intocmirea documentatiei aferente.

    Divizarea fusese solicitata de catre actionarul minoritar Lindsell Enterprises Ltd., un off-shore cu capital american, care isi are sediul social in Cipru si care detine 12,04 la suta din portofoliul de actiuni al holdingului Oltchim.

    In urma divizarii, activitatile din sfera industriei agro-alimentare - cresterea pasarilor si a porcilor, producerea de nutreturi combinate si fabrica de conserve de legume si fructe de la Raureni - se vor separa de activitatile de baza ale combinatului chimic. La sedinta de vineri nu s-au exprimat opinii contrare actiunii de divizare, decizia fiind luata cu unanimitate de voturi.

    Principalii actionari ai Oltchim SA sunt APAPS (53,26 la suta), Lindsell Enterprises Ltd. (12,04 la suta) si SIF Oltenia (6,61 la suta), carora li se adauga o serie de mici actionari, care au primit cupoane de privatizare.

    Sursa: Curierul National, 1 septembrie 2003.

    mai mult

Pagina

inchide