08.11.2004
-
Privatizarea Antibiotice, hotarata in 2005
___
Discutiile cu privire la oportunitatea privatizarii Antibiotice Iasi vor incepe in 2005, a declarat directorul general al producatorului de medicamente, Ioan Nani, citat de Mediafax. El a precizat ca, in urma cu doi ani, au existat mai multe propuneri de privatizare, dar in final s-a decis pastrarea pachetului de actiuni si dezvoltarea fabricii. Pentru anul 2004, Antibiotice estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 40 milioane de euro si un profit brut de peste patru milioane de euro.
Sursa: Curierul national, 8 noiembrie 2004. -
Decizia BNR de a lasa libere fraiele cursului valutar ar putea aduce mai multi investitori la Bursa
Adevarul
___
Decizia Bancii Centrale de a lasa o mai mare libertate cursului valutar, masura care a determinat, cel putin pe termen scurt, o apreciere a monedei nationale, ar putea atrage mai multi investitori pe piata de capital. Astfel, brokerii nu exclud faptul ca unii dintre cei care isi pastreaza economiile in valute la banci sau 'la saltea' sa se indrepte catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB), date fiind performantele acesteia din ultima perioada. 'Raspunsul depinde de evolutiile cursului dupa aceasta 'libertate' mai mare. Daca ne uitam pe scaderile de curs ale monedei americane si ale euro fata de leu din ultima perioada, atunci in mod cert acestea determina un interes in crestere pentru piata de capital. Exista, din pacate, inca multe persoane in tara noastra care isi pastreaza economiile in valute - in banci sau 'la saltea'. Evolutiile cursurilor valutare din ultimii ani, dar si dobanzile bancare la depozitele in valute au dat suficiente motive de nemultumire celor care au folosit valuta ca plasament. Astfel, in prezent, din ce in ce mai multe persoane din aceasta categorie cauta alternative noi de economisire. Primim, in ultima vreme, tot mai multe intrebari de la clienti sau de la potentiali clienti care au decis sau doresc mutarea economiilor - integral sau partial - din valute spre piata de capital. Este pana la urma vorba de o evolutie normala, pe masura ce publicul investitor devine mai educat si mai informat cu privire la posibilitatile de plasare a banilor in fonduri deschise de investitii, actiuni si obligatiuni', este de parere Razvan Pasol, director general al societatii de brokeraj Intercapital Invest. La randul sa, Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction, crede ca actuala situatie de pe piata valutara ar putea determina un interes sporit pentru investitia la Bursa. 'Anuntul BNR privind intentia acesteia de a lasa cursul mai flexibil poate determina, cel putin pe termen scurt, o apreciere a monedei nationale. In aceasta conjunctura, detinatorii de valuta ar putea sa se indrepte spre investitii in lei. Din acest punct de vedere, investitiile in actiuni - care reprezinta investitii in lei - pot inregistra un interes in crestere din partea investitorilor, mai ales tinand cont de performanta foarte buna a pietei valorilor mobiliare din acest an. Reprezentantii BVB ii indeamna insa la prudenta pe investitori. 'Daca fluctuatia va avea sensul de depreciere a leului, atunci performanta BVB, in lei, va trebui foarte atent comparata cu performanta investitiei intr-o valuta. Daca lucrurile stau invers, adica daca va fi o apreciere a leului fata de valuta, atunci investitia la BVB este binevenita', considera Stere Farmache, director general al Bursei de Valori Bucuresti. De mentionat ca o persoana care ar fi investit la inceputul anului la Bursa ar fi avut acum un castig mediu de aproximativ 80 la suta.
Sursa: Adevarul, 8 noiembrie 2004.'
05.11.2004
-
Isarescu prognozeaza o inflatie de 3% ?n 2007
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Inflatia ar putea ajunge la 3% in 2007, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu, in cadrul sesiunii finale Strategia de Dezvoltare Durabila a Romaniei, 'Orizont- 2025'. Pe anul viitor, banca centrala estimeaza o rata a inflatiei de circa 7%.
Potrivit guvernatorului BNR, asigurarea stabilitatii preturilor (prin reducerea inflatiei), reprezinta singurul obiectiv specific al politicii monetare promovate de banca centrala in vederea aderarii la Uniunea Europeana.
Din 2005, Banca Nationala va trece, pentru atingerea acestui obiectiv, la aplicarea unei politici monetare de tintire a inflatiei, urmarind anual reducerea inflatiei cu o patrime sau o treime din cresterea preturilor in anul anterior. Procesul de dezinflatie graduala, inceput in Romania in 2000, va fi finalizat, apreciaza guvernatorul BNR, in 2006 (in Polonia, a durat sapte ani).
Pretul serviciilor, continuarea corectiilor la preturile administrate si cresterea cererii interne (consumul populatiei si cel guvernamental) sunt printre factorii care vor alimenta in continuare preturile de consum, a aratat Mugur Isarescu. Pretul serviciilor, de exemplu, care inca se situeaza mult sub nivelul tarilor dezvoltate, va creste permanent, adaugand inflatiei 2-3 procente pana in 2009. Corectiile efectuate in cazul preturilor administrate (cum este cel al energiei) vor plusa cu 1,5% indicele preturilor de consum pana in 2006.
BNR va urmari 'o orientare prudenta a politicii monetare in urmatorii ani, pentru a pastra in limite rezonabile expansiunea cererii interne', a declarat Isarescu. 'Toti caii merg la trap, problema va fi sa-i tinem ?n frau', a explicat guvernatorul.
In calendarul trecerii la moneda unica, anii 2005-2007 vor insemna continuarea procesului de dezinflatie si eliminarea ultimelor restrictii privind contul de capital. Pana in 2010, sustine guvernatorul BNR, va fi formata piata interna de capital pe termen lung.
'Marea problema a Romaniei in urmatorii 5-10 ani va fi sa lucreze cu succesul', este de parere guvernatorul BNR, 'in cazul unei crize sunt cateva reguli simple de urmat'.
Mugur Isarescu a mai spus ca eliminarea arieratelor catre bugete ar conduce la obtinerea unor venituri suplimentare ale statului de circa 4% din PIB si ca proiectele majore de infrastructura si mediu, prevazute pentru urmatorii 20 de ani, necesita o finantare de circa 76 miliarde de euro, suma care va trebui asigurata si din surse bugetare.
Guvernatorul BNR a aratat ca statul va trebui sa contribuie in continuare la finantarea acestor proiecte, cu o medie de 1% din produsul intern brut al anilor 2005-2025. Aceste proiecte ar urma sa beneficieze anual si de cofinantare din partea Uniunii Europene, cu circa 1,7% din PIB.
Sursa: Ziarul Financiar, 05.11.2004' -
OPEC dixit: se ieftineste petrolul!
Realitatea Romaneasca
___
Dupa ce pretul titeiului a tot crescut in ultimele luni, atingand chiar cote istorice, ministrii OPEC (organizatia tarilor producatoare de petrol) prognozeaza scaderea pretului. Astfel ca, dupa ce a doborat record dupa record, pretul barilului de titei se afla de trei zile in scadere, iar tendinta va continua, spun expertii OPEC, citati de Deutsche Welle.
Este deja a treia zi in care pretul petrolului se mentine cu cinci dolari mai mic fata de inceputul saptamanii trecute, cand un baril era cotat la peste 55 de dolari.
Totodata, expertii apreciaza ca printre motivele stoparii cresterii pretului petrolului se afla atat cresterea stocurilor de titei in Statele Unite, cat si cresterea dobanzii de referinta a Bancii Centrale chineze.
Cu toate previziunile expertilor OPEC, s-ar parea ca situatia se inrautateste iar. Si asta pentru ca pretul petrolului a crescut ieri in Asia dupa anuntarea unei greve nelimitate incepand cu 16 noiembrie in Nigeria, in sectorul petrolier, si dupa paralizia rafinariilor din Kuweit din cauza unei pene de electricitate, potrivit AFP.
Astfel ca, ieri-dimineata, barilul de petrol light sweet crude (planuit pentru livrare in decembrie) a crescut cu 20 de centi, la 51,96 de dolari, fata de 51,76 de dolari la inchiderea de vineri a bursei newyorkeze. Anterior cotatia atinsese 52,33 de dolari.
In vara acestui an, organizatia tarilor producatoare de petrol a decis sa creasca plafonul productiei de titei cu doua milioane de barili pe zi.
Asta, in incercarea de a mai redresa un pic lucrurile pentru a stopa cresterea pretului. Expertii OPEC s-au inselat atunci pentru ca pretul titeiului a continuat sa creasca, chiar si in pofida acestei suplimentari. De altfel, la vremea aceea, comerciantii si-au exprimat scepticismul fata de reusita initiativei OPEC.
Sursa: Realitatea Romaneasca, 05.11.2004 -
BNR pregateste aparitia leului greu
Azi
___
Campania de promovarea a procesului de denominare a monedei nationale va ?ncepe ?n data de 17 noiembrie, Rom?nia fiind ultima tară din Europa si Asia Mică (Turcia) unde bancnotele exprimă sume de milioane de unităti, a declarat ieri, la Sinaia, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.
Potrivit legii aprobate de Parlament, tăierea a patru zerouri din actualele bancnote va fi pusă ?n practică ?ncep?nd cu 1 iulie 2005.
Prezent la seminarul EU – Cofile, organizat de Alpha Bank si BNR, Lazea a arătat că circulatia ?n paralel a celor două tipuri de monedă, de la 1 iulie 2005 p?nă la 31 decembrie 2006, răspunde cerintei de a nu distruge bancnotele actuale, de polimer, care nu si-au ?ncheiat ciclul de viată si permite un confort psihic pentru populatie. ?n această perioadă, toti intermediarii din piată vor accepta ?n mod obligatoriu plata cu cele două tipuri de bani.
Unitatea monetară, 1 leu, va fi emisă sub forma unei bancnote si nu o monedă metalică. Toate bancnotele vor avea dimensiunile cupiurilor ?n euro, iar cea mai mare va inscriptiona o valoare de 500 de lei. Grafica actualelor bancnote se va regăsi si la noile cupiuri. Subdiviziunile leului vor fi metalice si ?mpătite ?n patru cupiuri.
Lazea sustine că cea mai mare parte a costurilor vor fi suportate de BNR, ?nsă nu exclude că operatiunea va presupune angajamente financiare suplimentare din partea băncilor si a comercinatilor.
Sistemul bancar va avea cheltuieli suplimentare cu suportul informatic, reteaua de bancomate si situatia contabilă. La nivelul comerciantilor va fi nevoie de modele de case de marcat care să prevadă compartimente pentru monede metalice. Totodată, marii retaileri vor fi nevoiti să achizitioneze aparate de numărat monedele.
Noua codificare ISO a monedei nationale se va schimba din ROL (Romanian Leu) ?n RON (Romanian New). Cursul de schimb va fi exprimat cu patru zecimale după virgulă. Noile bancnote vor fi tipărite, cel mai probabil, tot pe suport de polimer.
Sursa: Azi, 05.11.2004
04.11.2004
-
Bursa de Valori isi va dubla capitalizarea in doi ani, spune PwC
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si valoarea tranzactiilor de pe piata vor creste semnificativ incepand din anul 2006, reprezentantii pietei asteptandu-se la doar la o crestere modesta a capitalizarii bursiere si a valorii tranzactiilor anul viitor.
In 2006 valoarea totala a companiilor listate pe piata ar urma sa fie aproape dubla fata de cea actuala, conform unui studiu al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers, prezentat de reprezentantii BVB. 'In 2005 nu vedem o crestere semnificativa a indicatorilor Bursei. Insa din 2006 ne asteptam sa avem cresteri semnificative ale capitalizarii si a volumului' a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Bursei in cadrul 'Forumului Pietei de Capital,' organizat de Piata Financiara.
Cresterea capitalizarii se va datora in principal listarii unor companii cu capital de stat din domeniul energetic, care vor intra pe Bursa treptat incepand de anul viitor. Transelectrica ar urma sa fie listata in trimestrul al doilea al anului 2005, urmata pana la finalul anului de doua din cele opt filiale ale Electrica: Transilvania Nord si Muntenia Nord. In 2006 urmeaza sa fie listate Transgaz, Romgaz, Portul Constanta si Aeroportul Henri Coanda, conform unui program guvernamental de sprijinire a pietei de capital. Alaturi de acestea, in urmatorii ani ar putea fi listate si celelalte sase filiale ale Electrica, potrivit lui Doru Voicu, directorul Directiei Privatizare din Electrica. 'Pentru urmatorii ani, am prevazut niste exit-uri din societatile privatizate cu investitori strategici si, probabil, vor fi folosite din plin oportunitatile oferite de piata de capital. Cred ca va ajunge chiar Electrica listata la Bursa ' declarat el.
Conform consilierului guvernamental Ion Popa, societatilor de brokeraj care vor intermedia ofertele de actiuni ale primelor companii listate in 2005 vor fi selectare pana la finalul acestui an. In 2007, la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, capitalizarea totala a Bursei ar urma sa fie de trei ori mai mare decat acum. 'Ne asteptam ca in 2007 capitalizarea sa atinga 16 miliarde de euro, iar valoarea anuala a tranzactiilor sa depaseasca un miliard de euro,' a mai spus Oprescu.
Valorile prezentate de presedintele Bursei nu includ capitalizarea companiilor de pe RASDAQ, cu care Bursa urmeaza sa fuzioneze anul viitor. In prezent valoarea companiilor listate pe RASDAQ se ridica la 2 miliarde de euro.
Valoarea tranzactiilor de pe Bursa ,estimata de reprezentantii pietei, pentru 2007 este egala cu valoarea tranzactiilor pe care o inregistreaza intr-o luna Bursa din Budapesta. Valoarea lunara tranzactiilor de pe Bursa din Ungaria se ridica la un miliard de euro, in Cehia este de 1,5 miliarde de euro, iar in Polonia este de 2 miliarde de euro.
Valoarea totala a companiilor listate pe piata romaneasca este asteptata sa atinga anul viitor 7 miliarde de euro fata de aproape 6 miliarde de euro in prezent, valoarea capitalizarii estimate pentru anul 2006 fiind de 11 miliarde de euro.
Valoarea tranzactiilor de pe Bursa, estimata pentru acest an, de 0,5 miliarde de euro reprezinta doar 8% din capitalizarea bursiera totala, nivel redus din cauza faptului ca o mare parte a actiunilor companiilor cotate se afla in proprietatea statului sau a actionarilor majoritari si practic nu sunt tranzactionabile de piata. Valoarea anuala a tranzactiilor ar urma sa ajunga conform estimarilor PwC la 35% in anul 2009, cand capitalizarea bursiera, care se va ridica atunci la 20 miliarde de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 4 noiembrie 2004.
' -
Societati din MEC, lansate la Bursa
___
Potrivit afirmatiilor consilierului guvernamental Ion Popa, cinci societati din sectorul energetic vor fi listate pe Bursa de Valori Bucuresti, din 2005. Astfel, Transelectrica, Romgaz si Transgaz vor participa cu o cota de cate 5% din totalul actiunilor, in timp ce societatile Electrica Transilvania Nord si Muntenia Nord vor scoate pe piata bursiera cate 10% din actiuni, termenul estimat pentru aceste operatiuni fiind trimestrul II al anului viitor. Si compania Electrica va lista la bursa actiunile celor opt filiale ale sale, care vor fi privatizate, pentru a putea asigura o 'iesire' din actionariatul acestor firme prin intermediul pietei de capital, a declarat Doru Voicu, directorul Directiei Privatizare din Electrica, la Forumul Pietei de Capital organizat de Finmedia.
Sursa: Gardianul, 4 noiembrie 2004.' -
Senatul a aprobat privatizarea Petrom
Curierul National SNP
___
Plenul Senatului a aprobat, ieri, proiectul de lege privind privatizarea Petrom, fara sa modifice forma actului normativ trimisa de Guvern, transmite Mediafax. Proiectul de lege a fost adoptat cu 66 de voturi 'pentru', 16 'impotriva' si 13 abtineri. Inainte de vot, reprezentantii PRM au declarat ca se impotrivesc adoptarii acestui act normativ, pe motiv ca documentul este prezentat 'in graba' Parlamentului. Senatorii PNL si PD au afirmat ca sustin privatizarea Petrom, dar au acuzat Guvernul de lipsa de transparenta in redactarea proiectului de lege. Dupa ce va fi adoptat de plenul Senatului, proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere Camerei Deputatilor, care are calitatea de camera decizionala.
Sursa: Curierul National, 4 noiembrie 2004.'
03.11.2004
-
Argus Constanta: scade cifra de afaceri, dar creste profitul
ZF RO - FONDURI MUTUALE UARG
___
Argus Constanta, al doilea jucator de pe piata uleiurilor comestibile din Romania, a anuntat pentru primele noua luni o crestere a profitului net de 61,7%, in euro, ajungand la un nivel de aproape 1,4 milioane de euro, fata de cele 0,86 mil. euro din perioada similara a anului trecut.
Cresterea semnificativa a profitului nu se reflecta insa si in evolutia cifrei de afaceri. Cifra de afaceri a scazut pe primele noua luni cu 6,63%, de la 28,86 de milioane de euro in perioada anului trecut, la aproape 27 de milioane de euro anul acesta.
Investitiile in capacitatea proprie de depozitare (in jur de 60% din spatiile folosite pentru stocare sunt in proprietatea companiei), un randament inalt al rafinariei cat si majorarea capacitatii acesteia la 240 de tone de ulei rafinat pe zi sunt in opinia directorului general, Vasile Leu, principalele motive pentru cresterea profitului.
'In viitor, in 8-10 luni vom mari capacitatea si la imbuteliere pentru a obtine un maxim de valoare din capacitatea marita de rafinare. A existat, de asemenea o mare preocupare pentru reducerea cheltuielilor cu depozitarea', a declarat Vasile Leu.
Odata cu marirea capacitatii rafinariei, Argus a investit si intr-o statie de epurare biochimica, pentru alinierea la normele impuse de UE in domeniu. Rezultatele se situeaza insa sub cele de acum doi ani, de altfel 2002 fiind cel mai bun an pentru Argus, atunci compania inregistrand un profit de peste 5 milioane de euro, dublu fata de anul anterior.
Profitul companiei a fluctuat puternic in ultimii ani in functie de evolutia pretului de achizitie la floarea soarelui, preturile atat pe piata interna cat si pe cea internationala inregistrand anul trecut cresteri semnificative.
Rezultatele din activitatea financiara de anul acesta au inregistrat o pierdere de 0,2 milioane de euro, insa in scadere fata de cea de anul trecut cu aproape 50%, pe fondul diminuarii datoriilor pe termen lung ca urmare a rambursarii ratelor scadente (creditul pe termen mediu pentru investitii). Pe termen scurt insa, datoriile au crescut ca urmare a utilizarii creditului bancar pentru plata materiei prime din recolta 2004. Argus cumpara de obicei materia prima folosind intre 30% si 40% surse proprii de finantare. Producatorii de ulei din Romania achizitioneaza toata floarea soarelui necesara pentru o perioada de procesare de 12 luni in toamna fiecarui an, motiv pentru care imobilizeaza resurse financiare substantiale.
Piata romaneasca a uleiului, estimata la 300 de milioane de dolari pe an , are ca lider grupul american Bungee, care detine trei fabrici: Unirea Iasi, Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea. Bungee avea la sfarsitul anului trecut circa 36% din piata, fiind urmata de Argus, cu 19%. Inainte de vanzarea Ultex, Topway detinea 17% din piata. Ceilalti jucatori de pe piata sunt Agricover Buzau detinut de doi investitori iranieni, la randul lor interesati de achizitia unei fabrici de ulei), Ardealul Satu Mare, Ulerom Vaslui a omului de afaceri Adrian Porumboiu si fabrica de ulei din Urziceni, in proprietatea unui grup de investitori elvetieni.
Uleiul alimentar este o afacere care a inceput sa atraga tot mai multi mari jucatori din strainatate. Gigantul american Cargill, unul din liderii mondiali ai comertului cu cereale a confirmat la sfarsitul lunii trecute ca a ajuns la un acord de principiu cu Topway Industries Craiova pentru cumpararea unui pachet majoritar de actiuni al producatorului de uleiuri Olpo Podari. Valoarea totala a tranzactiei se ridica, conform unor surse din industria uleiurilor, la 30 de milioane de dolari pentru cele doua fabrici de ulei ale Topway Industries Craiova de la Podari si Craiova plus dreptul de folosinta al marcii Bunica. Argus are un capital social de 469,98 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 15.000 de lei. Principalul actionar este actualul director general, Vasile Leu, cu o participatie de 11,44% la capitalul social, restul actiunilor fiind detinute de mai multe persoane fizice si juridice. SIF Oltenia si-a majorat participatia la 9,39% fata de 6,78 la inceputul anului. Pretul de inchidere pentru actiunile companiei a fost de 37.500 lei/actiune, pe piata Rasdaq, la aceasta cotatie, capitalizarea bursiera fiind de 28,79 milioane de euro. In ultima luna actiunile au crescut cu 35%, intrind in atentia mai multor investitori straini.
Sursa: Ziarul Financiar, 3 noiembrie 2004.
' -
Piata medicamentelor va atinge 2,2 miliarde $ in 2007
___
Valoarea pietei de medicamente din Romania se va dubla pana in 2007, comparativ cu nivelul de aproximativ un miliard de dolari estimat pentru acest an, a declarat, marti, Mirel Nicola, directorul de marketing al Sicomed Bucuresti, citat de Mediafax.
'Pana in 2007 preconizam ca piata de medicamente din Romania va atinge valoarea de 2,2 miliarde de dolari, aceasta evolutie fiind si o consecinta a aderarii la Uniunea Europeana, consumul pe cap locuitor ajungand la 100 dolari', a precizat Nicola.
El a adaugat ca piata locala de profil va creste cu 10% comparativ cu anul 2003 atat la nivelul vanzarilor, pana la 945 milioane de dolari, cat si la nivelul volumului unitatilor comercializate - 467 milioane, fata de 404,7 milioane in 2003.
Potrivit sursei citate, cea mai mare parte din piata este controlata de importatorii de medicamente, in defavoarea producatorilor locali.
'Daca in anii 1996-1998 piata era impartita relativ egal intre producatorii locali si importatori, situatia s-a schimbat. Anul acesta, ponderea importatorilor a depasit 80% din totalul pietei de medicamente, in timp ce producatorii locali au sub 20%', a completat Nicola.
Sursa: Gardianul, 3 noiembrie 2004.'
Pagina