28.10.2004
-
Rusii de la Lukoil repornesc Petrotel
Jurnalul National
___
Oprita pe motiv de investitii de modernizare si in urma unor neintelegeri intre autoritati si proprietar, vechea rafinarie Teleajen, acum Petrotel Lukoil, va fi repornita astazi.
O data cu repornirea sa, Petrotel Lukoil isi va creste oferta anuala pe piata interna pana la circa 475.000 de tone benzina si 500.000 de tone motorina, potrivit lui Dumitru Constantin, directorul executiv al rafinariei. Aceste cantitati vor ajunge pe piata in conditiile in care rafinaria va functiona la capacitatea maxima de prelucrare, de 2,5 milioane tone titei anual si 50% din produse vor fi exportate. Fara contributia rafinariei din Ploiesti, care va fi inaugurata oficial azi, piata carburantilor autohtona in 2004 era estimata la circa 5,2 milioane tone.
IMPLICATII. Oficialii Lukoil au evitat comentariile privind felul in care cresterea ofertei de carburanti produsi in Romania va afecta nivelul preturilor acestora si nu au dorit sa dea indicatii nici asupra pretului 'la poarta Petrotel, acum modernizata si inzestrata cu noi instalatii, in urma unor investitii de 120 de milioane de dolari. 'Este nevoie de macar trei luni de functionare continua pentru a analiza rezultatele investitiilor', a precizat Vladimir Zdobnov, directorul general al rafinariei. Intrebat daca Lukoil va deveni un factor de ameliorare a cresterii preturilor carburantilor in Romania, dat fiind faptul ca proceseaza propriul titei (eventual) cumparat de Petrotel la preturi mai mici decat cele bursiere, Zdobnov a insistat asupra faptului ca societatea-mama livreaza titeiul in Romania la cotatiile de piata si ca numai 'in cazuri atipice si pe perioade scurte se pot conveni doar modalitati de plata mai potrivite situatiei respective, dar fara legatura cu pretul'.
FIERBEREA. Repornirea rafinariei ploiestene Petrotel survine intr-o perioada de mare fierbere pe piata distributiei de carburanti din Romania. Lukoil, care opereaza 257 de statii, intentioneaza sa ajunga la 300 pana la sfarsitul anului. Potrivit estimarilor proprii, detine un segment de piata de circa 17% din vanzari. Petrom se plaseaza la 43%-45%, dar noul sau patron OMV va renunta la circa jumatate din cele 650 de benzinarii operate. Cresterea preturilor fiind inevitabila, toate retelele cauta sa se repozitioneze pe piata pentru a profita cat mai mult de o crestere care vizeaza in urmatorii doi ani pragul de 1 euro/litru. Rompetrol si MOL au anuntat deja programe de extindere, dar AGIP si Shell dezmint faptul ca si-ar putea vinde benzinariile, cu toate ca, neoficial, competitorii sunt cu ochii pe cele din urma.
Sursa: Jurnalul national, 28 octombrie 2004.' -
BVB prelungeste durata de predeschidere a pietei bursiere
Curentul
___
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a modificat durata de predeschidere a pietei, aceasta fiind stabilita pentru intervalul orar 9.45-10.15. Potrivit conducerii Bursei, masura a fost luata la cererea brokerilor. S-au mai avut in vedere cresterea numarului de societati tranzactionate si alinierea la standardele internationale.
De la 1 noiembrie a.c., durata predeschiderii sedintei de tranzactionare se va prelungi, sedintele prin sistemul electronic Horizon desfasurandu-se incepand cu 9.45. Aceasta modificare a fost facuta de catre conducerea BVB ca urmare a solicitarii brokerilor, cu scopul de a se facilita derularea in conditii bune a operatiunilor de gestionare a ordinelor de catre societatile de servicii si investitii financiare. De asemenea, s-a urmarit mentinerea unei piete ordonate, transparente si eficiente, in conditiile in care 2004 este anul cu cea mai intensa activitate bursiera, iar numarul societatilor tranzactionate a crescut, prin transferarea unora de pe Bursa Electronica Rasdaq pe platforma BVB. Evolutiile pozitive din acest an s-au regasit in cresterea capitalizarii, cu 86% fata de sfarsitul lui 2003, si a cresterii valorii indicilor bursieri cu peste 65%. Valoarea de tranzactionare a ajuns, in primele sase luni, la nivelul celei de anul trecut, existand sansa sa se dubleze pana la sfarsitul lui 2004. Modificarea duratei de predeschidere a fost luata si din nevoia alinierii Bursei la standardele internationale. Programul pe sectiunea de 'Piata Regular' - predeschidere - va fi 9.45-10.15.
Sursa: Curentul, 28 octombrie 2004.' -
Cuponarii Petrom pot castiga din vanzarea actiunilor
Adevarul SNP
___
Multi romani mai au pe acasa, aruncat intr-un sertar, cuponul pe care l-au primit in anul 1994, cu prilejul 'marii cuponiade', insa putini stiu ca, in unele cazuri, acest cupon se poate dovedi o buna sursa de venituri. De exemplu, cuponarii care au actiuni la SNP Petrom mai au timp pana pe 4 noiembrie sa subscrie in cadrul majorarii capitalului social al Petrom. Astfel, cei care au cupoane la societatile Peco, Petrobrazi sau Competrol, unitati care au fost incluse ulterior in Petrom, au dreptul sa cumpere, de la orice sediu al unei societati de servicii de investitii financiare, un anumit numar de actiuni la Petrom la pretul de 2.190 lei/actiune, iar apoi pot vinde aceste actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), unde pretul cu care erau tranzactionate ieri titlurile Petrom era de 2.780 lei/actiune. Sumele care se pot obtine nu sunt foarte mari, dar pentru cei mai multi dintre cuponari acestea nu sunt de ignorat. 'Din informatiile noastre, sunt foarte putini actionari rezultati in urma PPM - cuponari - care au subscris la aceasta majorare. Principalul motiv este lipsa de informare cu privire la aceasta operatiune. Cuponarii sunt, in general, actionari pasivi, care nu urmaresc evolutia actiunilor pe care le detin si evenimentele legate de acestea. Un alt motiv il reprezinta castigurile reduse, in termeni absoluti, in urma acestei subscrieri, castiguri care se pot ridica la cateva sute de mii de lei pentru un cupon', ne-a declarat Razvan Pasol, director general al societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest. Brokerii recomanda cuponarilor sa aiba o atitudine mai activa. 'Pentru multi dintre acestia, actiunile respective reprezinta doar o hartie uitata printr-un sertar. O atitudine mai activa inseamna inclusiv informarea si participarea la aceasta majorare de capital care, in mod evident, aduce un castig, chiar daca acesta este destul de mic. In plus, as recomanda tuturor actionarilor unici vanzarea cupoanelor, indiferent de societatea la care au subscris in cadrul PPM, urmata de reinvestirea banilor pe piata de capital', spune Pasol. Acest exercitiu poate reprezenta un prim pas in directia pietei de capital pentru un numar mare de persoane, pas ce se poate dovedi in timp foarte profitabil, pe masura ce investitorii descopera si inteleg mecanismele bursiere. Actionarii pot subscrie 49 de actiuni la 100 detinute. De regula, numarul exact de actiuni detinut nu este cel inscris pe cupon. Multe societati, precum reteaua Peco, Petrobrazi sau Competrol, entitati independente la momentul PPM, au fost incluse ulterior in Petrom, astfel incat numarul de actiuni de astazi poate fi diferit. Brokerii recomanda actionarilor unici obtinerea unui extras de cont de la societatea Regisco pentru a afla numarul de actiuni detinut la Petrom si pentru a-l folosi pentru o eventuala vanzare a acestora.
Sursa: Adevarul, 28 octombrie 2004.'
27.10.2004
-
Bursa va fi doar a brokerilor
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Adunarea Generala a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti a aprobat de principiu un proiect de statut al viitoarei societati pe actiuni in care se va transforma Bursa, organizata in prezent sub forma de asociatie.
Potrivit statutului aprobat de principiu de brokeri, acestia vor putea sa vanda si sa cumpere actiunile Bursei doar intre ei dupa ce BVB se va transforma in societate pe actiuni. In plus, in conformitate cu legislatia pietei de capital, nici una dintre societatile de brokeraj nu va putea detine mai mult de 5% din noua societate.
'S-a hotarat ca actionarii pietei sa poata fi doar brokerii, urmand ca aceasta situatie sa fie reanalizata dupa finalizarea procesului de consolidare a pietei de capital,' spune Siminel Andrei, presedintele asociatiei brokerilor. Statutul Bursei urmeaza sa fie trimis spre avizare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Brokerii au decis continuarea procesului de integrare a BVB si RASDAQ cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu pentru preluarea sistemului de tranzactionare a instrumentelor financiare derivate si au respins o propunere de colaborare cu Bursa Romana de Marfuri. Nu s-a luat insa nici o decizie privind modalitatea de integrare cu Bursa din Sibiu, achizitie sau fuziune, cele doua variante urmand sa fie analizate de conducerea BVB.
Bursa de valori urmeaza sa fuzioneze anul viitor, cu Bursa Electronica RASDAQ, ceea ce va duce la crearea unei singure piete de actiuni cu o capitalizare de aproape 8 miliarde de euro. Dupa achizitia sau preluarea Bursei din Sibiu, pe noua piata ar urma sa fie tranzactionate si instrumente financiare derivate.
Sursa: Ziarul Financiar, 27 octombrie 2004.
' -
Vega vrea sa cedeze 47% din Downstream
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Compania Rompetrol SA Bucuresti (Vega) vrea sa vanda 47% din actiunile operatorului retelei de distributie a carburantilor Rompetrol Downstream, catre o alta companie a grupului Rompetrol. Cumparatorul va fi probabil Rompetrol Rafinare, companie care detin rafinaria Petromdia si care doreste sa controleze o retea proprie de distributie a carburantilor.
Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat deja mai multe variante de crearea a unei retele de benzinarii printre care se gasesc, alaturi de preluarea Rompetrol Downstream si preluarea retelelor de benzinarii precum Shell sau Agip. Restul actiunilor Rompetrol Downstream, reprezentand 53% din capitalul companie se afla in proprietatea companiei The Rompetrol Group Olanda. Rompetrol Downstream opereaza in prezent o retea de peste 200 benzinarii.
Surse din Rompetrol afirmau in urma cu cateva zile ca Rompetrol urmareste si achizitionarea unei alte retele de benzinarii de pe piata in afara de cea a Rompetrol Downstream. In prezent 20% - 25% din productia Petromidia este distribuita prin statiile Rompetrol. Pentru achizitii, Rompetrol Rafinare va avea la dispozitie atat fonduri proprii, cat si linii de credit.
Sursa: Ziarul Financiar, 27 octombrie 2004.
-
Privatizarea ARO si Tractorul Brasov, aprobata de deputati
Curierul National
___
Deputatii au aprobat, la inceputul acestei saptamani, pe articole, rapoartele de mediere privind doua ordonante din 2003 referitoare la privatizarea Tractorul UTB Brasov si Aro Campulung Muscel, transmite Mediafax.
Astfel, de inlesnirile la plata cuprinse in contractul de vanzare-cumparare de actiuni beneficiaza atat Aro, precum si filialele la care aceasta societate este actionar majoritar, respectiv Fabrica de piese si subansamble auto Aro, Fabrica de scule si matrite Aro si Centrul general de comercializare automobile Aro.
Conform unui articol introdus la dezbaterea in plenul Camerei, sunt scutite la plata obligatiile restante ale Aro catre Ministerul Finantelor Publice datorate si neachitate la data transferului de proprietate asupra actiunilor, reprezentand creditul contractat de la Japan International Cooperation System, conform unor conventii semnate in 2000, respectiv 2001. De asemenea, se scutesc de la plata dobanzile si penalitatile de orice fel aferente obligatiilor restante prevazute mai sus, calculate pana la data scutirii acestora.
In ceea ce priveste societatea Tractorul, s-a stabilit ca, pentru achitarea sumelor cu titlu de plati compensatorii stipulate de contractul colectiv de munca valabil pentru perioada 2001-2004, cuvenite fostilor salariati disponibilizati in 2003, AVAS este autorizata sa acorde societatii un imprumut rambursabil din veniturile obtinute, potrivit legii. Acest imprumut se acorda pe o perioada de cinci ani, cu un termen de garantie de 12 luni si o dobanda anuala de cinci la suta.
Pentru neachitarea la termen a imprumutului, societatea este obligata la plata catre AVAS a unor penalitati pentru fiecare zi de intarziere, calculate la nivelul penalitatilor aferente obligatiilor bugetare.
Sursa: Curierul National, 27 octombrie 2004.
26.10.2004
-
Ispat va deveni cel mai mare producator mondial de otel
Ziua
___
Compania Ispat International va cumpara societatea LNM Holdings si va fuziona cu International Steel Group Inc, in cadrul unor tranzactii in valoare totala de 17,8 miliarde de dolari care va forma cel mai mare producator de otel din lume. Potrivit cotidianului britanic Financial Times, noul grup, care se va numi Mittal Steel, va obtine, in 2004, venituri de 30 de miliarde de dolari.
Capacitatea anuala de productie va fi de 70 de milioane de tone de otel. Compania va opera in 14 tari si va avea 165.000 de angajati. Mittal Steel va fi cotata la Bursele din New York si Amsterdam. Lakshmi N. Mittal va fi presedintele si directorul general al Mittal Steel. In Romania, LNM este proprietarul combinatului Sidex Galati si al producatorului de tuburi din fonta si otel Tepro Iasi.
Anul trecut, grupul a preluat la 'pachet' alte doua societati din siderurgia romaneasca, producatorul de tevi Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara, specializata in fabricarea produselor din oteluri nealiate si aliate.
Sursa: Ziua, 26 octombrie 2004.' -
Oltchim a facut inca 6 mil. euro profit in T3
ZF RO - FONDURI MUTUALE OLT
___
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, greu incercat in ultimii ani de pierderile masive pe care le-a inregistrat, a reusit sa mai adauge in trimestrul al treilea al acestui an inca 6 milioane de euro la profitul de 10 milioane de euro pe care il realizase in primul semestru. Cu un an in urma Oltchim inregistra o pierdere de 173 miliarde de lei (4,6 milioane de euro).
Vanzarile combinatului aproape s-au dublat in termeni nominali, ajungand in primele noua luni ale anului la 10.114 miliarde de lei (246 milioane de euro), in conditiile cresterii semnificative a livrarilor la export. Aproximativ 75% din productia Oltchim este destinata exportului, iar piata PVC-ului si a produselor petrochimice pe care combinatul le produce este in crestere.
Profitul pe care Oltchim a reusit sa il obtina de la inceputul anului a insemnat pentru situatiile financiare ale companiei revenirea la capitaluri proprii pozitive (diferenta dintre active si datorii). La inceputul anului datoriile combinatului in valoare de aproximativ 200 milioane de euro depaseau activele pe care Oltchim le detinea.
Ultimul an pe care Oltchim l-a incheiat cu profit a fost anul 2000. Problema cu care Olchim s-a confruntat in ultimii ani au fost datoriile foarte mari provenite din imprumuturi pentru retehnologizare pe care nu a reusit sa le plateasca. Efectele investitiilor din ultimii ani au inceput sa se vada anul acesta in conditiile in care combinatul functioneaza la capacitatea maxima.
Cea mai mare parte a datoriilor semnificative ale Oltchim sunt datorii preluate de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Actionarii companiei au aprobat inca de anul trecut transformarea unor datorii ale Oltchim catre AVAB in valoare de peste 100 milioane de dolari in actiuni, dar majorarea nu a fost realizata pana in prezent pentru ca unii dintre minoritari au contestat majorarea in justitie. Dupa operarea majorarii de capital, statul ar urma sa isi consolideze pozitia majoritara la Oltchim urmand sa ajunga la o cota de peste 90% din actiuni. Oltchim este controlata de Ministerul Economiei si Comertului, care a preluat recent de la APAPS un pachet de 53% din actiuni.
Sursa: Ziarul financiar, 26 octombrie 2004. -
Banca Carpatica crediteaza taximetristii pentru achizitia de aparate de marcat
Gardianul BCC
___
Carpatica acorda credite taximetristilor sau societatilor comerciale de taximetrie pentru achizitia de aparate de marcat electronice fiscale, in cadrul programului de promovare a IMM-urilor derulat de banca din fonduri KfW. Suma maxima care poate fi imprumutata este de 300 euro, iar dobanda pentru un astfel de credit este de 16% pana la sfarsitul anului. Programul se deruleaza in 17 unitati ale bancii din orasele Alba Iulia, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Reghin, Sibiu, Targu Mures si Timisoara.
Carpatica deruleaza impreuna cu Horus Banque et Finance, Firma de Consultanta a Fondului Romano-German (FRG) o linie de finantare externa in valoare de 8 milioane euro pusa la dispozitia Bancii de Kreditanstalt f?r Wiederaufbau (KfW). Aceasta linie de finantare urmareste sprijinirea IMM-urilor, asociatiilor familiale, persoanelor fizice autorizate, liber-profesionistilor. BCC a raportat, in primele noua luni, un profit brut de 141 miliarde lei, cu 53% mai mult fata de nivelul atins in septembrie 2003, in timp ce profitul net a fost de 109,4 miliarde lei. Banca are un capital social de 915,6 miliarde lei.
Sursa: Gardianul, 26 octombrie 2004.
25.10.2004
-
Petrolsub merge din rau in mai rau
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Rafinaria Petrolsub Suplacu de Barcau a mers pe pierdere si in cel de-al treilea trimestru al anului. De la inceputul acestui an, Petrosub a inregistrat o pierdere de 32,9 miliarde de lei (peste 809.000 euro). In primul semestru, compania a raportat o pierdere de 8,6 miliarde de lei.
In primele noua luni ale anului trecut, Petrolsub a obtinut un profit de 16,5 miliarde de lei (aproximativ 449.000 euro). Petrolsub a realizat de la inceputul anului o cifra de afaceri de 1.155,9 miliarde de lei (28,3 milioane de euro), cu 40% mai redusa in lei comparativ cu vanzarile aferente primelor trei trimestre ale anului precedent.
Rafinaria produce combustibil lichid usor, motorina, bitum pentru drumuri si hidroizolatii, emulsie din bitum si pacura pentru asfalt. Cel mai importanti actionari ai companiei sunt Eurohouse 2000 SRL Bucuresti, Fertinvest Ltd, cu sediul in Insulele Virgine si Euro Trading Chemicals Bucuresti. Eurohouse 2000 si Fertinvest controleaza 43,6% din actiunile Petrolsub, in timp ce Euro Trading Chemicals detine o participatie de 7,5% in cadrul rafinariei, conform ultimei raportari.
Actiunile Petrolsub sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la un pret de 7.300 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 3,3 milioane de euro. Titlurile Petrolsub se tranzactioneaza sub valoarea nominala a actiunilor, care este de 24.000 lei/actiune.
Sursa: Ziarul financiar, 25 octombrie 2004.
Pagina