03.11.2004
-
Consiliul Concurentei si-a dat OK-ul pentru cumpararea Petrom de catre OMV
Adevarul SNP
___
Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica realizata prin achizitionarea de catre OMV a pachetului majoritar de actiuni la Petrom, ne-a declarat presedintele institutiei, Mihai Berinde. Segmentele de activitate pe care concentrarea economica dintre OMV si Petrom ar fi avut efecte de restrangere a concurentei pe piata romaneasca, determinate de pozitiile semnificative detinute de societatile implicate pe pietele respective sunt: piata rafinarii si prelucrarii de titei (Petrom si Rompetrol) si piata distributiei si comercializarii de produse petroliere (Petrom, OMV si Rompetrol). 'In acest context, reprezentantii OMV s-au angajat sa vanda actiunile pe care compania le detine la Rompetrol Group N.V.Olanda, ceea ce face ca ponderea de piata a noii companii sa fie de circa 45%, fata de 70% cat ar fi avut OMV daca ar fi pastrat participatia', afirma presedintele Consiliului Concurentei. Iar in domeniul distributiei, ponderea de piata a companiei a scazut de la 54% la 42%, a adaugat el.
Sursa: Adevarul, 3 noiembrie 2004.'
02.11.2004
-
Comertul in crestere a cerut mai multe ambalaje de la MJ Maillis
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Producatorul de ambalaje MJ Maillis Romania a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 8,3 milioane de euro pe primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada din 2003. Profitul net al companiei a avansat cu aproximativ 25% in perioada ianuarie-septembrie a anului curent, comparativ cu primele noua luni ale anului trecut. Majorarea rezultatelor urmeaza trendul pietei, datorandu-se mai ales cresterii industriei alimentare, au explicat surse din cadrul companiei evolutia afacerilor.
In ultimii doi ani, MJ Maillis a investit peste 3 milioane de euro in modernizarea si retehnologizarea liniilor de productie. Capacitatea de productie a companiei a fost extinsa cu 1.400 de tone anual, in 2003, in urma unei investitii de 0,5 milioane de euro, acesta fiind si unul dintre motivele care au condus la cresterea rezultatelor din acest an. Pentru sfarsitul anului, oficialii companiei preconizeaza atingerea tintelor din bugetul de venituri si cheltuieli: cresterea cifrei de afaceri cu 11% fata de anul anterior, pana la 9,45 milioane de euro.
Incepand cu sfarsitul primului trimestru din 2005, MJ Maillis va mari capacitatea de productie a masinilor si dispozitivelor de ambalat. Cererea provenita, in special, din partea tarilor din Uniunea Europeana, a stat la baza deciziei de extindere a productiei, acestea din urma fiind si principalele destinatare ale masinilor de ambalat produse de MJ Maillis in Romania. Exporturile de anul trecut ale companiei au fost realizate catre Germania, Italia si Bulgaria. Pe langa productia proprie, MJ Maillis distribuie si produsele companiei-mama, din Grecia.
Lucrarile la noua hala de productie au inceput in luna septembrie. Ca urmare a finalizarii noii hale de productie, cifra de afaceri a companiei va creste substantial in 2005, au mai afirmat oficialii MJ Maillis. Maillis produce paleti si ambalaje secundare (care nu intra in contact direct cu produsul final), destinate mai ales industriei alimentare: folie termocontractabila de polietilena (PE), benzi de ambalaj metalice si de plastic, folie de PVC/POL, corniere, dar si masini si dispozitive de ambalat. In ultimii ani, compania si-a dezvoltat o retea de distributie in principalele zone industriale ale tarii, cu centre in orase precum Timisoara, Cluj, Constanta , Brasov sau Slatina.
Profitul net preconizat de MJ Maillis Romania pentru acest an este de 0,73 milioane euro, in crestere cu aproximativ 70% fata de nivelul inregistrat in 2003, reiese din datele transmise Bursei de Valori Bucuresti.
Compania a incheiat anul trecut cu un profit net de 0,47 milioane euro, mai mic cu aproximativ 0,26 milioane euro decat valoarea aprobata la inceputul anului in bugetul de venituri si cheltuieli, si in scadere fata de 2002, cind s-a situat la 0,61 milioane euro.
MJ Maillis Romania a fost infiintata in 1994, si si-a inceput activitatea ca distribuitor al produselor companiei-mama, iar in 1995 a inceput productia la Buftea, langa Bucuresti. Grupul de firme M.J. Maillis detine doua fabrici in Grecia (Inofita si Alexandroupoli), una in Romania (M.J. Maillis Romania), iar printr-o politica sustinuta de achizitii a preluat capacitati de productie in Spania, Franta, Italia, Marea Britanie si Germania. In Europa, grupul de firme M.J. Maillis are o cota de 22% din piata produselor de impachetat standard.
MJ Maillis Grecia detine 81,67% din actiunile M.J. Maillis Romania, restul de aproape 19% fiind in proprietatea a cateva sute de actionari minoritari. Valoarea capitalului social al societatii este de 104,31 miliarde de lei, divizat in actiuni cu o valoare nominala de 10.000 de lei. Actiunile companiei sunt cotate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti din anul 2001, ultima cotatie fiind de 24.000 lei/actiune, in scadere cu 2,8% fata de sedinta de tranzactionare precedenta. Capitalizarea bursiera a companiei este de 6,1 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 2 noiembrie 2004.
-
Activele Bancii Transilvania, in crestere
Gardianul TLV
___
Activele Bancii Transilvania, dupa primele noua luni, au atins 23.449 miliarde lei, in crestere cu peste 100% comparativ cu nivelul consemnat la sfarsitul lunii septembrie 2003, se arata intr-un comunicat al bancii. In aceasta perioada, banca a reusit sa dubleze valoarea nominala a creditelor acordate, soldul imprumuturilor ridicandu-se la 13.208 miliarde lei. Concomitent, banca si-a majorat de patru ori plasamentele in titluri de stat, pana la 2.213 miliarde lei. Dupa primele noua luni, depozitele atrase totalizeaza 16.827 miliarde lei, cu 119% mai mult decat in luna septembrie a anului trecut. Evolutia de la nivelul plasamentelor si depozitelor nu se regaseste si pe segmentul de venituri si profitabilitate, desi indicatorii se mentin pe crestere. Profitul brut obtinut in intervalul ianuarie - septembrie a atins 531,3 miliarde lei, cu aproape 40% peste rezultatul din anul precedent. Dinamica veniturilor a fost depasita de cea a cheltuielilor cu peste cinci puncte procentuale. In acelasi timp, insa, Banca Transilvania si-a extins reteaua teritoriala cu 50 de unitati, care au necesitat o suplimentare a personalului cu 500 de angajati.
Sursa: Gardianul, 2 noiembrie 2004. -
Romania si Bulgaria au luat ochii investitorilor germani
Curierul National
___
Pentru companiile germane, Romania si Bulgaria sunt, din cate se pare, mult mai atractive ca baze de productie decat noile state membre ale Uniunii Europene.
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Camera de Industrie si Comert din Germania (DIHK) si preluat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Aceasta preferinta este motivata de costul relativ scazut al fortei de munca din cele doua tari balcanice, situat la aproximativ cinci la suta din cel mediu din Germania.
Pe de alta parte, producatorii strainii au mai pierdut din interesul de a investi in noile state membre ale Uniunii Europene.
In primul rand, in Cehia si Ungaria, de exemplu, costurile pentru forta de munca au crescut cu peste 40 de procente, iar in al doilea rand in multe dintre noile state membre exista un deficit de mana de lucru calificata. Pe de alta parte, noile membre UE reprezinta o piata de desfacere foarte profitabila pentru bunurile produse in Germania.
In primele opt luni ale acestui an, exporturile germane catre noile tari membre UE au crescut cu zece la suta, iar importurile cu patru procente.
Potrivit unui bilant al Camerei de Industrie si Comert din Germania, cifra de afaceri din acest an este estimata la 2,4 miliarde de euro. Romania si Bulgaria urmeaza sa adere la Uniunea Europeana in 2007.
Sursa: Curierul National, 2 noiembrie 2004.
01.11.2004
-
Rompetrol trece intr-o singura mana rafinarea si benzinariile
ZF RO - FONDURI MUTUALE PTR RRC
___
Conducerea grupului petrolier Rompetrol a anuntat intentia ca Rompetrol Downstream, compania cu operatiuni pe piata de distributie a carburantilor, sa devina sucursala detinuta integral de catre Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.
De asemenea compania vrea sa majoreze capitalul Rompetrol Rafinare cu maxim 150 mil. $. Actionarii trebuie sa discute acest subiect peste doua saptamani. Miscarea privind concentrarea operatiunilor de rafinare si distributie este de natura sa simplifice structura grupului Rompetrol, unde este o incrucisare de actionariat intre diversele companii membre ale grupului, iar pe de alta parte da startul unei campanii puternice de extindere a Petromidia pe piata de retail.
'Rompetrol Downstream va deveni o sucursala 100% a companiei Rompetrol Rafinare, insa modalitatile de realizare a acestei operatiuni nu au fost inca stabilite', a declarat Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol. 'Trebuie sa simplificam structura noastra corporatista, lucru sugerat si de agentiile de rating. Pana la sfarsitul acestui an, trebuie sa gasim o solutie pentru aceasta problema', explica Philip Stephenson, directorul adjunct al grupului Rompetrol, care detine la randul sau actiuni ale grupului Rompetrol.
Actionarii Rompetrol Rafinare, companie listata la Bursa de Valori Bucuresti, au aprobat decizia privind achizitia unei retele de benzinarii de pe piata. Rompetrol Downstream opereaza peste 200 de benzinarii pe piata romaneasca, sub administrare directa sau in franciza.
La finele lui 2003, grupul Rompetrol avea o participatie de 64,43% din capitalul social al Petromidia, in timp ce Rompetrol SA, rafinaria Vega si divizia de management a grupului controla 18,81%. Strategia de expansiune pe piata de retail va continua cu achizitia unei retele externe de benzinarii, printre tintele potentiale fiind atat companiile de retail, cat si benzinarii particulari. 'Urmam aceeasi strategie pe piata interna cu cea de pe alte piete unde suntem prezenti, in sensul in care ne optimizam marjele de profit prin captarea unei parti cat mai mari din productia proprie de la Petromidia in retele noastre de distributie, depozite si benzinarii. In acest moment, Petromidia exporta jumatate din productia de 3,3 mil. tone, iar restul merge pe piata interna, unde are o cota de 28% din piata', explica Patriciu.
Potrivit acestuia, rafinaria Petromidia ar avea nevoie, la modul ideal, de circa 500 - 600 statii proprii in Romania. Pentru ca intreaga productie a Petromidia sa fie desfacuta in reteaua proprie este nevoie de 1.200 - 1.500 statii Rompetrol. Conducerea grupului afirma ca are resurse pentru a finanta aceste proiecte de extindere, precum si rascumpararea pachetului de 25,1% detinut de OMV din grupul Rompetrol, in conditiile in care dispune de un grad mic de indatorare. Presedintele grupului Rompetrol estimeaza numarul benzinariilor de pe piata interna la 1.900 - 2.000 de statii, in conditiile in care exista statistici contradictorii pe acest segment.
In primele noua luni ale anului, veniturile brute ale Petromidia, cea mai importanta companie a Rompetrol, au crescut cu 28%, pana la 954 mil. $, potrivit standardelor internationale de contabilitate. Compania a avut in trimestrul III un profit net de 1 mil. $, mai spun oficialii Rompetrol, reusind per ansamblu o reducere de circa zece ori a pierderilor pe primele noua luni fata de anul trecut. Actionarii companiei sunt convocati la data de 15 noiembrie pentru a autoriza majorarea capitalului social al Rompetrol Rafinare pana la un nivel maxim egal cu contravaloarea sumei de 150 mil. $. Reprezentantii grupului Rompetrol sustin ca operatiunea de majorare a capitalului este prevazuta in contractul de privatizare de la Petromidia. Rafinaria a trecut in proprietate privata la finele lui 2000, cand fostul Fond al Proprietatii de Stat a vandut grupului Rompetrol un pachet de 69,99% din actiuni. Capitalizarea bursiera a companiei este acum de 285 mil. euro la un pret de 665 lei pe actiune.
Sursa: Ziarul Financiar, 1 noiembrie 2004.
' -
Actiunile Eurom Bank, promovate la Rasdaq
Gardianul
___
Actiunile Eurom Bank sunt cotate din data de 14.04.2004 la Categoria de baza a pietei RASDAQ.
Banca este a treia societate pe piata RASDAQ dupa capitalizarea bursiera.
Datorita cresterii in ultima perioada a volumului de activitate al Eurom Bank, actiunile bancii au fost promovate la categoria a II- a de Excelenta a RASDAQ.
Aceasta promovare reprezinta o apreciere pozitiva a performantelor si caracteristicilor bancii fata de marea majoritate a emitentilor de pe piata Rasdaq.
Mentionam ca deosebit de semnificativ, faptul ca, Eurom Bank a fost selectata in grupul emitentilor reprezentativi ale caror actiuni vor fi tranzactionate pe platforma tehnica a BVB, ca urmare a procesului de constituire a unei Burse romanesti unice, consolidate, mai bine capitalizate.
Sistemul BVB este un sistem de licitatie electronica automata (fata de sistemul de negociere al Rasdaq) si prin urmare este un sistem mai flexibil si mai dinamic.
Prin acest proces se asigura o mai buna transparenta a bancii in relatiile sale cu clientii si cu actionarii sai.
Sursa: Gardianul, 1 noiembrie 2004. -
Profitul Azomures a scazut de 6 ori
Curierul National
___
Producatorul de ingrasaminte Azomures a inregistrat, in primele 9 luni, un profit net de 6 ori mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar cifra de afaceri a crescut cu 6 la suta. De la inceputul anului 2004, capitalul societatii a fost majorat cu 40 la suta. Saptamana trecuta, sindicalistii societatii au hotarat declansarea grevei generale, din cauza diferendelor salariale si au solicitat marirea salariului cu 20 la suta si pastrarea primelor trimestriale si de sarbatori.
Sursa: Curierul National, 1 noiembrie 2004.
29.10.2004
-
Sinteza si-a triplat profitul
ZF RO - FONDURI MUTUALE STZ
___
Compania Sinteza Oradea a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de aproximativ 136.000 de euro, in crestere de aproape 3 ori fata de perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, c?nd compania raporta un profit net de 58.000 de euro.
In aceeasi perioada, Sinteza a obtinut o cifra de afaceri de 2,46 milioane de euro, nivel in scadere cu aproximativ 3% fata de perioada similara din 2003. Veniturile totale ale companiei, in perioada luata in considerare, s-au mentinut la un nivel relativ similar cu anul trecut, de aproximativ 2,7 milioane de euro. Sinteza Oradea produce pesticide, alaturi de mai multe marci de lacuri si vopsele, produse farmaceutice, ambalaje metalice si din h?rtie, dar si sisteme complete de vopsire. Vopselele cuprind at?t sortimente de protejare a suprafetelor impotriva intemperiilor si coroziunii, c?t si produse cu scop decorativ.
Primele trei luni ale acestui an au consemnat o pierdere de 22.000 de euro in activitatea companiei, datorata de intreruperea temporara a productiei din luna ianuarie. P?na la jumatatea anului, Sinteza a recuperat pierderile, raport?nd un profit de aproximativ 150.000 de euro. La nivelul anului trecut, Sinteza a obtinut un profit net de 184.000 euro.
In acest an, Sinteza a raportat achizitionarea a 94,3% din actiunile companiei Chimprod Oradea, care activeaza in acelasi sector industrial. In urma achizitionarii companiei Chimprod, Sinteza previzioneaza o crestere a v?nzarilor cu peste 2 milioane de euro, la nivelul intregului an.
Sinteza este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine un pachet de 51,65% din actiuni, restul fiind detinute de actionari, persoane fizice si juridice, cu ponderi de sub 5 procente. Pentru anul trecut, compania nu a distribuit dividende, desi in ultimii ani, Sinteza practicase o politica constanta in acest sens. BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, care fusese raportata cu o detinere de 5,1 procente din actiunile Sinteza la mijlocul lunii mai, si-a lichidat ulterior participatia.
Capitalul social al companiei este de aproximativ 1,6 milioane de euro divizat in 44 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 1500 lei/actiune. Actiunile Sinteza sunt listate la Categoria a II-a a Bursei de Valori. Ultima tranzactie de ieri cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 2.580 lei/actiune, cotatie cu 11% inferioara celei de la finalul sedintei precedente. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 2,77 milioane euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 29 octombrie 2004.
-
Banca Transilvania cauta un imprumut international de 22,5 milioane euro
Prime Transaction TLV
___
Banca Transilvania intentioneaza sa contracteze, de pe piata internationala, un credit sindicalizat de pina ia 22,5 milioane euro pentru a-si diversifica sursele de finantare si a favoriza dezvoltarea activitatii de creditare. O parte a finantarii, in valoare de 7,5 milioane euro, ar putea proveni de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) iar restul de la un consortiu de banci. Maturitatea creditelor va fi de 5-7 ani. Imprumutul va permite bancii sa acorde finantari pe termen mediu si lung intreprinderilor mici si mijlocii, companiilor si persoanelor fizice din Romania, se arata intr-un proiect publicat de BERD.
Sursa: National, 29 octombrie 2004. -
Lukoil vrea sa preia Oltchim
Curierul National OLT
___
Lukoil este interesat sa preia societatea Oltchim SA, a declarat, ieri, Vagit Alekperov, presedintele companiei ruse, cu ocazia repornirii rafinariei Petrotel. Lukoil nu intentioneaza, insa, sa cumpere alte unitati de rafinare a titeiului, capacitatea de productie a Petrotel fiind suficienta pentru necesitatile pietei romanesti, a precizat presedintele companiei.
'Lukoil este una dintre cele mai mari companii de petrochimie din Rusia. Analizam proiecte din aceasta piata si din Europa de Est, in special Oltchim. Cu parere de rau, exista in acest proiect probleme, intrebari legate de aprovizionare. Proiectul necesita investitii majore', a spus Alekperov.
Compania a facut investitii de 120,7 milioane de dolari in vederea repornirii rafinariei de la Ploiesti. Aceasta va procesa 2,4 milioane de tone de titei pe an. Investitiile totale in rafinarie, de la preluarea sa de catre Lukoil, din 1998, se ridica la 250 de milioane de dolari. In plus, societatea a alocat 200 de milioane de dolari pentru distributia de carburanti. La aceasta suma se vor adauga, in urmatorii doi-trei ani, 50 milioane de dolari pentru reabilitarea centralei electrotermice care deserveste rafinaria.
Lukoil intentioneaza sa creasca numarul statiilor proprii de la 257 la 350. In felul acesta, societatea vrea sa elimine intermediarii dintre producator si consumatorul final, reducand taxele suplimentare pe carburanti.
Prezent la repornirea rafinariei din Ploiesti, premierul Adrian Nastase a precizat ca, in urma cu doi-trei ani, era ingrijorat de situatia unitatii si de soarta celor 1.200 de oameni care erau angajati acolo. Investitia de 250 de milioane de dolari facuta de Lukoil si 'crearea sau consolidarea a 5.000 de locuri de munca in tara noastra demonstreaza ca Lukoil este un partener de afaceri pentru Romania', a afirmat Nastase. El a adaugat ca 'tara noastra are o dezvoltare economica extrem de sustinuta, iar motoarele economiei romanesti vor avea nevoie de cantitati mai mare de benzina. Din pacate, prea des privim doar spre pietele occidentale, spre cele din America Latina, in conditiile in care am putea folosi foarte eficient o zona economica si o piata de desfacere cum e Rusia', a mai spus premierul Romaniei, cu ocazia repunerii in functiune a rafinariei Petrotel Lukoil. Facand o paranteza, acesta a transmis un mesaj romanilor: 'Sper ca stiti cu cine sa votati la alegerile parlamentare si prezidentiale'.
In firmele Lukoil din Romania lucreaza aproximativ 5.000 de angajati, din care peste 1.200 la rafinaria Petrotel.
Sursa: Curierul National, 29 octombrie 2004.'
Pagina