Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

19.06.2003

  • Un nou director general la Petromidia

    Gardianul   RRC

    ___
    Potrivit precizarilor Grupului Rompetrol, noul director general al societatii Rompetrol Rafinare Petromidia Constanta - membra a Grupului Rompetrol - este Sorin Sebastian Potanc. Anterior acestei numiri, Potanc a detinut functia de director general si vicepresedinte al Grupului Rompetrol. Fostul director general, Eric Florin Chis, va prelua postul de vicepresedinte al Departamentului Dezvoltare si Achizitii din cadrul Grupului Rompetrol. 'Schimbarea reprezinta, pentru Petromidia, intrarea intr-o noua perioada, unitatea devenind profitabila de aproximativ sase luni, dupa o restructurare rapida. Principalele prioritati ale grupului pentru 2003 sunt extinderea retelei de distributie a carburantilor produsi de Rafinaria Petromidia, pe plan intern si regional', a declarat Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol, citat de Mediafax.

    Conform precizarilor Grupului Rompetrol, Societatea Rompetrol Rafinare SA Petromidia Constanta estimeaza pentru acest an obtinerea unui profit de sapte milioane de dolari. Reamintim ca Rafinaria Petromidia Navodari a fost privatizata la sfarsitul anului 2000, cand fostul Fond al Proprietatii de Stat a semnat cu Rompetrol Group BV Rotterdam contractul de vanzare-cumparare a pachetului de 69,99% din actiuni. Grupul Rompetrol a realizat, in 2002, o cifra de afaceri de un miliard de dolari.


    Sursa: Gardianul, 19 iunie 2003.'

    mai mult

18.06.2003

  • Cu benzina mai buna, Rompetrol obtine venituri mai mari

    Ziua   RRC

    ___
    Vanzarile Rompetrol au crescut in ultima luna cu aproximativ 15%, ca urmare a introducerii carburantilor EURO in benzinariile grupului, informeaza un comunicat al companiei. Specialistii societatii estimeaza ca in perioada de vara vanzarile se vor dubla. 'Exista studii de piata care atesta ca pentru 60% dintre romani calitatea produsului este mai importanta decat pretul. Iar oferta noastra, 100% la standarde euro, urmareste preturile din Romania', a declarat Dan Ionescu, directorul de vanzari al Rompetrol. Grupul a lansat la data de 1 mai 2003 o serie completa de carburanti produsi la standarde europene. Acestia sunt calitativ superiori altor produse existente pe piata fiind tratati cu aditivi care asigura curatenia motorului, scad procentul de gaze toxice eliminate in atmosfera si micsoreaza consumul.

    Rompetrol a investit peste 100 de milioane de dolari in ultimii doi ani in vederea cresterii calitatii produselor sale.

    Oferta Rompetrol include:

    Benzina Premium E Plus - inlocuieste benzina Premium cu Pb, ceea ce are ca efect disparitia din gazele de esapament a plumbului si oxizilor de Pb. Grupul Rompetrol se numara printre primii producatori care au eliminat tetraetilul de plumb din formularea benzinelor.

    Benzina Euro Standard fara plumb are un continut scazut de sulf - intre 150 si 500 parti per milion. n Benzina Euro Plus fara plumb contine sulf la maximum 150 parti per milion si cantitati scazute de benzen, olefine si aromate, fiind identica cu benzina pentru motoare Euro care se comercializeaza in Europa. n Benzina Euro Super 98 fara plumb reprezinta varful de gama al benzinelor in ceea ce priveste calitatea, avand cel mai redus continut de sulf, maximum 50 parti per milion. Indeplineste normele actuale de protectie a mediului, ce se vor impune in Romania in anul 2005. n Motorina Euro este un combustibil Diesel cu continut scazut de sulf (maximum 500 parti per milion) si va inlocui in statiile Rompetrol motorina cu maximum 2.000 parti per milion, realizand o scadere de circa 4 ori a emisiilor de oxizi de sulf la arderea in motor. n Motorina Super Euro are un continut de sulf sub 350 parti per milion, conforma cu specificatia normei europene obligatorii. Efortul investitional al Grupului, necesar pentru cresterea calitatii produselor sale, a depasit 100 milioane de dolari in ultimii doi ani.


    Sursa: Ziua, Gardianul 18 iunie 2003.
    '

    mai mult

17.06.2003

  • Majorare a capitalului social al Unita S.A.

    Curentul   

    ___
    Societatea de asigurare Unita si-a majorat capitalul social cu sase milioane de euro, respectand astfel normele impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In urma majorarii efectuate, capitalul social al societatii Unita SA ajunge la 394.087.100.000 lei. In sedinta Consiliului CSA din 11 iunie a.c., societatea Unita SA a prezentat actele doveditoare, acestea urmand a parcurge procedurile prevazute de legislatia in vigoare.

    Comisia de Supraveghere a Asigurarilor anuntase luna trecuta ca trei societati de asigurare (Unita fiind una dintre ele) sunt obligate sa-si majoreze capitalul social cu cateva milioane de dolari pentru a se incadra in criteriile de solvabilitate si lichiditate prevazute de lege. Pana la sfarsitul acestei luni, CSA va face publica marja de solvabilitate pentru fiecare societate de asigurare in parte, dupa finalizarea analizelor documentelor financiar-contabile.

    Luna trecuta, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat sa retraga autorizatiile de functionare pentru trei societati: Prima SA, Uniroyal Insurance si Asigurarea Anglo-Romana SA.


    Sursa: Curentul, 17 iunie 2003.

    mai mult

16.06.2003

  • Majorare de capital social de aproape 200 milioane Euro la Dacia

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Stabilita initial pentru sfarsitul anului trecut, majorarea capitalului producatorului roman Automobile Dacia va avea loc in acest an, insa valoarea s-a modificat: mai mare cu aproape 40 de milioane euro.

    Dacia isi va majora capitalul social cu aproape 200 de milioane de euro, in urma unei decizii aprobate in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor. In aceste conditii, capitalul social al companiei va ajunge la 14.600 de miliarde de lei, fata de 7.039 de miliarde cat este in prezent.

    'Fondurile vor fi destinate continuarii planului de investitii, inceput de Renault la venirea ca actionar majoritar, dar si sustinerii activitatii curente. Valoarea este mai mare decat cea stabilita in toamna anului trecut deoarece intre timp fondurile necesare pana la intrarea pe profit a companiei au crescut' a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia.


    Sursa: Ziarul Financiar, 16 iunie 2003.'

    mai mult

12.06.2003

  • Emisiune de obligatiuni BCR Leasing pe piata interna

    Azi   

    ___
    Potrivit directorului Directiei pietei de capital a BCR, Dan Bunea, societatea de leasing a grupului Banca Comerciala Romana, BCR Leasing, va lansa, in acest an, pe piata interna, o emisiune de obligatiuni in valoare de doua milioane de euro, pentru finantarea activitatii curente.

    In primele patru luni ale anului, BCR Leasing a incheiat 1.650 de contracte de finantare, in valoare totala de 28,5 milioane de euro, ceea ce reprezinta o majorare de aproape patru ori fata de perioada similara a anului 2002.

    In volumul total al finantarilor, autoturismele ocupa prima pozitie, cu 20,3 milioane de euro, urmate de vehiculele utilitare, cu 4,9 milioane de euro si utilajele, cu 3,3 milioane de euro.

    Anul trecut, BCR Leasing a incheiat contracte in valoare de 54,8 milioane de euro.


    Sursa: Azi, 12 iunie 2003.

    mai mult

11.06.2003

  • Medicamente mai ieftine cu 4% ?

    Romania libera   ATB  BIO  SCD

    ___
    Mai multi parlamentari, membri ai comisiilor pentru sanatate, propun ieftinirea pretului produselor medicamentoase de uz uman, prin reducerea cu 4% a taxei pe valoarea adaugata (TVA). Liviu Iuliu Dragos, Ana Florea, Mircea Ifrim, Petre Naidin, Iulia Pataki, Constanta Popa, Gheorghe Popescu, Ilie Ilascu, Ion Iliescu, Corin Penciuc, Ioan Pop de Popa si Sorin Oprescu au initiat o propunere legislativa care va fi supusa Parlamentului spre dezbatere si adoptare, pornind de la convingerea ca la originea crizei grave din sistemul sanitar se afla pretul excesiv de mare al medicamentelor, in comparatie cu Uniunea Europeana (UE).

    In farmaciile din Romania, sustin ei, un medicament este cu 21% mai scump decat in Franta, cu 42% decat in Suedia si cu 62% decat in Anglia. Acest fapt este cauzat in principal de taxa pe valoarea adaugata, care este de 19% in Romania, egala pentru medicamente si pentru produsele de uz comun, ceea ce nu se intampla in tarile Uniunii Europene in care TVA pentru medicamente este 0% (Austria, Anglia si Suedia) sau maximum 3-5% (Franta si Italia).

    In anul 2002, TVA perceputa de catre stat la medicamente a fost de 6.000 miliarde lei, suma care este egala cu valoarea medicamentelor compensate si gratuite acordate populatiei in ambulator, potrivit parlamentarilor din comisiile pentru sanatate.


    Sursa: Romania libera, 11 iunie 2003.

    mai mult

  • Carom Onesti, ultima achizitie Tender

    Adevarul   

    ___
    Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a semnat, luni, la sediul APAPS, contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni, de 51% din capitalul social al SC Carom Onesti, societate inclusa in programul PSAL I.

    Cumparatorul este firma SC Tender - SA, apartinand omului de afaceri Ovidiu Tender, care, in acest fel, isi mai adauga o companie la imperiul economic pe care-l detine deja in Romania. Potrivit comunicatului remis, ieri, de APAPS, valoarea totala a tranzactiei este de 5.575.716 euro.

    Prin contractul semnat cu APAPS, noul proprietar se angajeaza, printre altele, ca, pe o perioada de 5 ani, sa nu modifice obiectul principal de activitate (fabricarea cauciucului sintetic si a altor produse de sinteza - n.n.), iar din totalul cifrei de afaceri, 70 la suta sa fie reprezentata de producerea si comercializarea urmatoarelor produse: cauciucuri sintetice, latexturi sintetice, fenol, acetona, metili si butaden, gaz petrolier lichefiat, benzine, hidrocarburi aromate, polistiren, oxigen si azot.

    La data semnarii contractului, Carom avea pierderi de 251,2 miliarde lei si insuma datorii totale de 6.763 miliarde lei. Tot luni, APAPS a vandut si pachetul majoritar de actiuni al Chimcomplex Borzesti, unui consortiu format din A 2 Impex Ploiesti, Romferchim Bucuresti si Contactoare Buzau, valoarea totala a tranzactiei fiind de 25.030.570 euro.


    Sursa: Adevarul, 11 iunie 2003.

    mai mult

10.06.2003

  • Investitiile din economie s-au majorat cu 6,7% in primele trei luni

    Curierul National   

    ___
    Investitiile realizate in economie, in primul trimestru al acestui an, au insumat 34.011,6 miliarde de lei, fiind in crestere cu 6,7% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza Institutul National de Statistica.

    Investitiile in lucrari de constructii noi s-au cifrat la 12.783,1 miliarde de lei, reprezentand 37,6% din total, in usoara crestere comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut.

    De asemenea, investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 17.523,5 miliarde de lei (51,5% din total) si s-au situat cu 13,1% peste nivelul primului trimestru din anul precedent.

    Investitiile din sectorul majoritar privat au reprezentat 66,1% din total si au avansat cu 12,4% fata de primul trimestru din 2002. Acestea au fost orientate, in principal, spre achizitionarea de utilaje si mijloace de transport, care au reprezentat 60,8% din volumul de investitii realizat.

    Volumul cifrei de afaceri a societatilor cu activitate principala de comert cu amanuntul s-a situat, in primul trimestru al acestui an, cu 2,9% peste nivelul inregistrat in perioada corespunzatoare din 2002, o crestere mai mare fiind consemnata la vanzarile de marfuri alimentare (+4,9%).


    Sursa: Curierul national, 10 iunie 2003, preluare de pe Mediafax.

    mai mult

05.06.2003

  • Sectorul medicamentelor in scadere

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ATB  BIO  SCD

    ___
    Piata romaneasca a medicamentelor incepe sa resimta din ce in ce mai puternic efectele blocajului financiar din sistemul sanitar. Dupa mai multi ani de crestere sustinuta, consumul de medicamente da, dupa primul trimestru din 2003, primele semne de scadere.

    Vanzarile de medicamente din perioada aprilie 2002 - martie 2003 au fost in valoare totala de 603,1 milioane euro, cu 1,3% mai putin decat nivelul pietei in 2002 (611,2 milioane euro), conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim Romania.

    Vanzarile companiilor de medicamente pe primele trei luni au totalizat 146,8 milioane euro, ceea ce inseamna ca o evolutie asemanatoare pe tot parcursul anului va duce la o scadere totala de peste 4% in 2003.

    Pe de o parte, aceasta situatie este cauzata de o politica de vanzare mai prudenta a companiilor, avand in vedere marile creante pe care acestea le detin la stat.

    Pe de alta parte, rezultatele nesatisfacatoare sunt cauzate de intarzierea platii de catre CNAS si Ministerul Sanatatii, conform protocolului incheiat intre acestea si companiile producatoare de medicamente, prima plata facandu-se abia in luna martie.


    Sursa: Ziarul Financiar, 5 iunie 2003


    mai mult

  • Stocurile de titei ale Romaniei, suficiente pentru 30 zile

    Romania libera   RRC  SNP

    ___
    Stocurile de titei pe care le detine statul roman in prezent sunt suficiente pentru 29,5 zile de consum, urmand ca pana la sfarsitul anului ele sa acopere 33 de zile, a anuntat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Industriei si Resurselor Mihai Berinde.

    Pana la momentul integrarii in UE, stocurile permanente de titei vor trebui sa atinga valoarea ceruta prin normativele europene, adica sa acopere 67,5 zile de consum. Constituirea stocurilor de produse petroliere este o conditie obligatorie pentru inchiderea capitolului de negocieri de aderare referitor la energie.

    'Estimam ca acest capitol va fi inchis in a doua parte a acestui an. La armonizarea legislatiei stam destul bine. De asemenea, s-au facut pasi importanti pentru restructurarea sectorului energetic, fiind separate componentele de distributie, de transport si de productie. La Termoelectrica au fost constituite mai multe societati comerciale pentru a creste climatul concurential. Pietele de gaze naturale si de energie au fost liberalizate in procentul cerut in prezent de reglementarile europene.
    De asemenea, am mai elaborat si foaia de parcurs privind restructurarea sectorului pana in 2015', a mai spus oficialul de la Industrie.



    Sursa: Romania Libera, 5 iunie 2003.'

    mai mult

Pagina

inchide