Editoriale

Informatii piata

  • De la cerere la oferta, ca de la Pamant la Soare

    Marius Pandele / 30.10.2015 17:51:17

    Lichiditatea extrem de subtire a bursei in acest an a adus din nou in discutie costurile mari pe care le presupune tranzactionarea actiunilor. Privirile sunt indreptate insa, si de aceasta data, catre partea vizibila a iceberg-ului, si nu catre restul de 90% pe care, desi toata lumea stie ca este acolo, majoritatea il ignora.

  • Se intrerupe ciclul de crestere al actiunilor ori este doar un moment de respiro?

    Simion Tihon / 16.10.2015 17:44:23

    Mai avem putin peste doua luni din acest an, iar indicii bursieri par nehotarati. In ultimele doua luni, BET, BET Plus, BET-FI si BET-XT au pendulat intre tertoriul pozitiv si cel negativ la nivelul acestui an. In momentul de fata, premisele par a fi sceptice. FED tine pietele bursiere sub spaima cresterii dobanzii, evolutia economiei chineze este o amenitare care determina o aversiune tot mai mare pentru instrumentele financiare mai riscante (actiunile), acesti factori contribuind la o migrare a capitalului catre zone mai confortabile (bonduri si alte instrumente cu venit fix).

  • O privire peste gard, la vecinii bogati

    Marius Pandele / 09.10.2015 17:29:14

    E nevoie de o solutie radicala pentru a incuraja ceea ce in societatile civilizate reprezinta cheia succesului pe termen lung: economisirea, acumularea de capital. Iar pentru o astfel de solutie nu trebuie decat sa privim peste gard, la cateva dintre acele societati civilizate. Probabil cele mai civilizate dintre ele, Statele Unite si Marea Britanie. Ambele au programe prin care cetatenii sunt incurajati sa aiba o atitudine responsabila si sa-si construiasca singuri bunastarea pe termen lung.

  • Trimestrul patru - o necunoscuta perfecta

    Alin Brendea / 02.10.2015 18:38:07

    Pietele bursiere sunt greu incercate. Nu neaparat prin scaderi ale cotatiilor, ci prin lipsa claritatii. Nimic nu este mai stresant pentru admnistratorii de bani, pentru investitori individuali, decat incertitudinea. Pietele tind sa aiba un comportament psihotic atunci cand nu detin repere, iar acest lucru incepe sa fie o caracteristica tot mai evidenta in prezent.

  • Bancile Centrale: D-zeul pietelor financiare

    Simion Tihon / 25.09.2015 17:59:21

    Toate privirile sunt indreptate catre FED. Rezerva Federala Americana iese din prim-plan doar atunci cand BCE-ul sau, mai nou, banca centrala a Chinei, capteaza atentia celor care se afla in sfera pietelor financiare: administratori de fonduri, brokeri, investitori, etc. Puterea acestor institutii (bancile centrale) a ajuns in momentul de fata atat de mare incat sedintele FED sau BCE stau la baza deciziilor de investitie si dezinvestitie pe termen scurt. Au devenit principalul indicator chiar si pentru un investitor din Medias care are sau vrea sa cumpere actiuni la una din societatile din localitate.

Pagina

inchide