Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

19.10.2007

  • Capitalul Rafo Onesti ar putea creste cu 721 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Conducerea rafinariei Rafo din Onesti (RAF) a convocat la finele lunii viitoare adunare generala in vederea majorarii capitalului social cu 721 mil. euro (2,4 mld. lei), potrivit raportului emis pe Bursa de reprezentantii companiei.

    Majorarea ar urma sa se realizeze in doua etape. In prima faza, actionarii companiei vor discuta posibilitatea conversiei in actiuni a datoriilor in valoare de 475 mil. euro (1,58 mld. lei) pe care rafinaria le are la diversi creditori.

    Astfel, potrivit aceluiasi comunicat, din noua structura a actionariatului vor face parte Petrochemical Holding, cu 31,67% din capitalul Rafo, Calder-A, cu o detinere de 35,98% din actiuni, iar Balkan Petroleum, fostul actionar majoritar al companiei, va ramane cu o participatie de 20,98%.

    Firma Calder A, detinuta de omul de afaceri rus Iakov Goldovskiy in proportie de 80% si Todor Batkov, cu 20% din actiuni, controleaza Petrochemical Holding si a preluat anul trecut firma Balkan Petroleum Ltd. care detine in prezent pachetul majoritar de 98% din actiunile Rafo. Tranzactia nu a fost inca avizata de AVAS.

    Raglam Overseas, controlata tot de catre Calder-A, va detine in urma majorarii 7,5% din titluri, iar trei firme controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender vor controla un pachet de 3,3% din companie.

    In cea de-a doua etapa, Balkan Petroleum ar urma sa vina cu un aport de 51,8 mil. euro (173,5 mil. lei) la capitalul Rafo, reprezentand contravaloarea investitiilor pe care acesta si le-a asumat prin contractul de privatizare.

    Ceilalti actionari vor avea posibilitatea sa-si pastreze cota detinuta in urma acestei majorari, in acest scop compania urmand sa emita peste 261 mil. de titluri suplimentare, in valoare de 195 mil. euro (653,2 mil. lei).

    In urma acestor operatiuni, capitalul Rafo Onesti ar putea ajunge la 852 mil. euro (2,84 mld. lei), fata de 129,3 mil. euro (432 mil. lei) cat reprezinta in prezent.

    Banii din majorare sunt destinati achizitiei de utilaje si echipamente tehnologice.

    Rafinaria Rafo a fost redeschisa la jumatatea lunii august, dupa o perioada de mai bine de un an de inactivitate. Rafo Onesti a incheiat, in luna iunie, un contract de procesare a titeiului valabil pe trei ani cu firma Fair Energy, taxa de procesare fiind de 54 de dolari pe tona. Rafo va fi administrata de Petrochemical Holding, dupa ce a renuntat la contractul de administrare cu firma IVG Investment & Management BV.

    Rafo si-a achitat recent datorii la stat in suma de 96 mil. euro (320,81 mil. lei), creanta pe care statul o mai detine la rafinaria din Onesti ridicandu-se la circa 239 mil. euro (800 mil. lei).

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 octombrie 2007

    mai mult

  • Bere Azuga va investi 20 de mil. de euro intr-un complex rezidential

    Wall-Street.ro   

    ___
    Compania Bere Azuga, producatorul autohton idependent de bere, intentioneaza sa inceapa constructia unui complex rezidential, in fata partiei Sorica, investitia fiind estimata la 20 de milioane de euro, a anuntat conducerea companiei.

    Lucrarea va incepe anul viitor si cel mai probabil va fi finalizata in trei ani. Complexul rezidential va fi amplasat in fata partiei Sorica si va contine blocuri cu apartamente, circa 200 de camere, un shopping center, cazinou si locuri de agrement, a declarat Violeta Moraru, directorul general al Bere Azuga.

    Terenul aferent constructiei este de 5.800 mp, dar se intentioneaza extinderea lui prin concesionari pana la 12.000 mp. Valoarea unui mp va fi de circa 2.000 de euro, a mai precizat Violeta Moraru, potrivit NewsIn.

    'Vreau sa profitam si de zona turistica Azuga si vom deschide totodata un local de degustare si un bar', a mentionat Valerii Moraru, actionarul principal al companiei.

    Bere Azuga estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 10 milioane euro si un profit de 500.000 euro. Pe fondul unor investitii in cursul acestui an de peste 3 milioane euro in retehnologizare, compania si-a marit capacitatea de productie.

    In primele 9 luni ale acestui an, compania a realizat deja vanzari de peste 143.000 hectolitri bere, avand o crestere cantitativa de 36% fata de aceeasi perioada din 2006. In acelasi interval de timp, cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 50% fata de septembrie 2006.

    Fabrica de bere din Azuga a fost infiintata in 1870 si produce o serie de sortimente de bere blonda pentru piata interna, dar si pentru export. In 2007 compania a infiintat 3 societati (una de transport si doua de distributie) unde detine o participatie cuprinsa intre 75% si 100% din capital.

    Sursa: Wall Street, 19 octombrie 2007'

    mai mult

  • Farmaceutica Remedia si-ar putea majora capitalul de 10 ori, la 10,6 mil. lei

    DailyBusiness.ro   RMAH

    ___
    Actionarii companiei Farmaceutica Remedia (RMAH) au aprobat majorarea capitalului social cu 9,55 mil. lei, prin aport in numerar, de la 1,06 mil. lei pana la 10,6 mil. lei, potrivit comunicatului transmis joi pietei Rasdaq.

    Pentru majorarea de capital, vor fi emise 95,48 mil. actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei, in valoare totala de 9,55 mil. lei. Actionarii companiei inscrisi la data de 2 noiembrie vor putea subscrie 9 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. Termenul limita pentru finalizarea majorarii este de un an de la data aprobarii.

    In aceeasi sedinta, actionarii au mai hotarat ca actiunile ramase nesubscrise de catre actionari prin exercitarea dreptului de preferinta, sa fie oferite spre subscriere celorlalti actionari, prin oferta publica. Prima de emisiune urmeaza sa fie stabilita la o valoare intre 0,50 lei si un leu.

    In prezent, Farmaceutica Remedia are un capital social de 1,06 mil. lei, divizat in 10,61 mil. actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei. Actionarul majoritar al companiei este Valentin-Norbert Tarus, care controleaza 65,98% din capital. Julius Baer Investment Management LLC detine 5,18% din totalul actiunilor.

    Titlurile Farmaceutica Remedia se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sectiunea XMBS, sub simbolul RMAH. Ultimul pret la care s-au tranzactionat actiunile societatii in sedinta din 17 octombrie a fost de opt lei, ceea ce conduce la o capitalizare de 8,48 mil. lei (2,53 mil. euro).

    In 2006, compania a realizat un profit net de 3,24 mil. lei si o cifra de afaceri de 84,48 mil. lei (25 mil. euro).

    Sursa: Daily Business, 19 octombrie 2007

    mai mult

  • Seceta a urcat vanzarile de gaze ale Petrom

    Business Standard   SNP

    ___
    Petrom, cea mai mare companie din Romania, si-a majorat, in trimestrul al treilea, cu peste 10% vanzarile de gaze, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul secetei, au declarat pentru Business Standard surse din cadrul companiei.

    “Termocentralele si-au majorat consumul de gaze, pentru ca au fost obligate sa produca mai multa energie pe fondul secetei ce a afectat Hidroelectrica. Astfel, noi am crescut livrarile catre acestea cu zece pana la 15%”, au spus sursele citate.

    Potrivit unui raport dat publicitatii, ieri, de actionarul majoritar OMV, Petrom a livrat insa o cantitate mai redusa de gaze naturale comparativ cu trimestrul anterior al anului in curs.

    Pretul mediu al gazelor fixat de autoritatile romane a crescut de la 455 de lei pe mia de metri cubi in trimestrul al doilea la 470 de lei pe mia de metri cubi in trimestrul al treilea. OMV se asteapta la cresterea costurilor de exploatare in ultimul trimestru. Romania s-a angajat, in negocierile de aderare in Uniunea Europeana, sa alinieze preturile la gazele din productia interna la cele din import, pana in 2006, insa, ulterior, au cerut o derogare pana in 2008 si intentioneaza sa mai solicite o amanare pana in 2010.

    Grupul OMV a produs, in trimestrul trei, 317.000 barili pe zi de gaze si petrol, sub nivelul realizat in trimestrul al doilea, in principal din cauza nivelului scazut al productiei din Marea Britanie.

    In Romania, nivelul productiei de hidrocarburi a scazut usor fata de trimestrul al doilea, de la 196.000 de barili la 195.000 de barili pe zi. Grupul austriac a preluat, in 2004, controlul asupra Petrom, ceilalti actionari fiind AVAS, cu o participatie de 30,86%, Fondul Proprietatea, 9,88%, BERD - 2,02%, alti actionari persoane fizice si juridice - 6,21%.

    Productie

    Petrom a vandut, in primul semestru al lui 2007, o cantitate de 1,305 miliarde metri cubi de gaze naturale, in conditiile in care, pe intreg anul trecut, livrarile de gaze au totalizat 5,242 miliarde metri cubi.

    Sursa: Business Standard, 19 octombrie 2007

    mai mult

  • Al Arrab Company a acceptat prevederile contractuale pentru privatizarea Electroputere

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   EPT

    ___
    Firma Al Arrab Company, ofertantul in procesul de privatizare Electroputere Craiova, si-a dat acceptul privind contractul de privatizare, iar termenul de valabilitate a ofertei a fost prelungit cu o luna de AVAS in vederea informarii Comisiei Europene cu privire la tranzactie.

    Contractul pentru privatizarea Electroputere a fost agreat in totalitate de catre firma Al Arrab Contracting Company Limited, Arabia Saudita, se arata intr-un comunicat remis, ieri, de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Contractul va fi semnat intre cele doua parti in perioada urmatoare.

    De asemenea, AVAS a anuntat ca in sedinta Colegiului Director de marti, 16 octombrie, a fost prelungit termenul de valabilitate a ofertei pentru Electroputere cu inca 30 zile, respectiv p?na in data de 17 noiembrie, in vederea informarii Comisiei Europene cu privire la aceasta tranzactie. 'AVAS a informat deja Consiliul Concurentei cu privire la forma si continutul contractului, urm?nd ca acesta sa fie transmis la Bruxelles', se precizeaza in comunicat.

    Procesului de privatizare a Electroputere Craiova s-a realizat prin metoda negocierii pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. Firma Al Arrab Contracting Company Limited este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si al cons-tructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatam?nt si spitale. Compania a realizat proiecte in Iraq, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia si Arabia Saudita.

    Al Arrab Contracting Company Ltd, din Regatul Arabiei Saudite, a oferit 2,3 milioane euro pentru pachetul de 62,82% din capitalul social. In cadrul tranzactiei, compania araba va trebui sa preia datoriile Electroputere de circa 61 milioane euro si sa investeasca alte 20 milioane euro.

    AVAS a scos la v?nzare 62,82% din capitalul social al Electroputere Craiova, in februarie 2007. La termenul limita de depunere a ofertelor, cinci companii si-au exprimat interesul pentru privatizarea Electroputere Craiova: A5 Invest SRL Caransebes, Grup Feroviar Rom?n SA, Vienna International Holding SRL, Al Arrab Contracting Holding SRL, Peeker Atomic Energy System INC Lakewood Colorado. Dupa analiza documentelor de participare, au ramas trei ofertanti: A5 Invest Caransebes, Grup Feroviar Rom?n si Al Arrab Company Ltd.

    AL Arrab a ramas singurul ofertant in procesul de privatizare, dupa ce Comisia i-a eliminat pe ceilalti doi ofertanti care nu au indeplinit conditiile prevazute prin dosarul de prezentare si de legislatia in vigoa-re din domeniul privatizarii.

    Electroputere Craiova a fost fondata in 1949 si produce echipamente pentru domeniul energetic si transportul feroviar. Compania are un capital social de 12,4 milioane lei, divizat in circa 124,17 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care controleaza 62,82% din pachetul total de actiuni.

    Sursa: Bursa, 19 octombrie 2007'

    mai mult

18.10.2007

  • Seful grupului ungar Richter: PharmaFarm a fost ultima achizitie. De acum vom creste organic

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Erik Bogsch, CEO al grupului ungar Gedeon Richter, care a platit aproximativ 30 mil. euro in ultimul an pe doua companii de distributie de medicamente pe piata locala, spune ca principalele obiective pentru Romania sunt integrarea jucatorilor preluati si cresterea organica.

    'Nu mai avem in plan achizitii nici pe distributie, nici in productie sau retail. Ne-am propus sa ajungem un jucator important in Romania si cred ca am reusit acest lucru. Mai departe nu dorim sa devenim lideri in piata romaneasca si nu consider ca avem o strategie agresiva in Romania', a declarat intr-un interviu acordat ZF Erik Bogsch.

    Ultimul deal al grupului Richter pe piata locala a fost preluarea, la sfarsitul saptamanii trecute, a unui pachet de 96% din actiunile distribuitorului PharmaFarm, pentru 13,5 mil. euro. La finalul anului trecut Gedeon Richter a platit 14,5 mil. euro pentru pachetul integral de actiuni al grupului Dita. Astfel, compania a ajuns prin achizitii la o cota de 7% din piata de distributie, ceea ce ii asigura un loc intre primele cinci corporatii din industria de profil.

    'Avem cota de piata necesara pentru a incepe sa crestem organic. Ne-am propus un avans peste cel al pietei. Acum ne vom concentra pe integrarea companiilor pe care le-am cumparat. Acest lucru nu va fi usor si va dura ceva timp insa vreau sa subliniez ca o vom face pas cu pas', a adaugat directorul executiv al grupului .

    La nivelul pietei farmaceutice romanesti, Gedeon Richter este singura companie cu o structura de business integrata.

    'In Romania am ales sa fim integrati vertical si nu doar sa ne marginim la unitatea de productie pe care o avem la Targu-Mures (pe care Gedeon a cumparat-o in 1998 - n.red.). Credem ca Romania are un potential de crestere foarte mare. Piata va continua sa se dezvoltate in urmatorii ani, desi nivelul preturilor este foarte scazut', a adaugat Erik Bogsch.

    La nivel de producator, Gedeon a intrat pe piata locala in 1998, odata cu achizitia fabricii Armedica din Targu-Mures. Ulterior, compania a derulat investitii de 4,5 mil. dolari pentru o noua linie de productie, iar din aceasta suma 0,4 mil. euro au fost repartizate anul trecut. Compania a relocat din Ungaria productia pentru mai multe medicamente din arii precum sistemul nervos central, antiinflamatoare sau antiinfectioase. Fabrica locala este singura din cadrul grupului care produce Tamsol (din aria cardiovasculara) pentru 20 de piete.

    'Fabrica merge foarte bine, exportam deja din Romania si avem in plan o crestere a livrarilor de aici cu 10-15% in urmatorul an', a spus Bogsch.

    In cadrul grupului ungar, Romania se situeaza intre primele state din punctul de vedere al vanzarilor, dupa zone precum Rusia, SUA, Polonia sau Germania. 'Preturile in Romania sunt foarte scazute, si nici distributia nu este foarte profitabila insa, cu toate acestea, potentialul este foarte ridicat', este de parere Bogsch.

    Cu toate ca ultimul dintre distribuitorii cumparati de grupul Richter in Romania, PharmaFarm, a fost anul trecut pe pierderi, seful companiei spune ca va trece pe profit insa si acest lucru se va realiza 'pas cu pas'.

    La nivel de retail, Gedeon Richter opereaza o retea formata din peste 70 de farmacii, realizata tot prin achizitii, care potrivit calculelor ZF au sarit de 10 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 octombrie 2007'

    mai mult

  • Rompetrol isi extinde reteaua din Georgia

    Evenimentul Zilei   PTR  RRC

    ___
    Benzinarii. Grupul Rompetrol urmareste sa-si extinda la nivel national reteaua de benzinarii detinuta in Georgia si a inaugurat, saptamana trecuta, doua statii in vestul tarii, urmate de deschiderea de noi lansari, pana la sfarsitul anului, potrivit publicatiei georgiene 'The Mesenger'.

    „Principalul obiectiv al deciziei de a ne extinde in vestul Georgiei este sa oferim clientilor acces la o retea nationala de statii, care sa comercializeze produse de calitate europeana. In viitorul apropiat intentionam sa deschidem noi benzinarii in Tbilisi, precum si in restul tarii, pentru a asigura o acoperire corespunzatoare a pietei”, a declarat directorul general al Rompetrol Georgia, Sorin Nichita. Grupul Rompetrol este prezent pe piata din Georgia din decembrie 2005 si opereaza in prezent 23 de benzinarii.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 18 octombrie 2007'

    mai mult

  • Guvernul cere Parlamentului sa suspende discutiile pentru privatizarea Automobile Craiova

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, sa ceara Parlamentului sa suspende discutiile asupra proiectului de lege pentru privatizarea Automobile Craiova, a declarat ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

    'Nu ma pot pronunta cu privire la un posibil termen de finalizare a privatizarii, deoarece acest lucru depinde si de decizia Comisiei Europene', a spus Voicu pentru DailyBusiness.

    Mihai Voicu a fost desemnat de catre Guvern sa ceara Parlamentului suspendarea discutiilor.

    Presedintele comisiei de privatizare a Automobile Craiova, Sebastian Vladescu a declarat, pentru The Money Channel, ca discutiile privind privatizarea uzinei vor fi suspendate cateva luni din cauza investigatiei intreprinse de Comisia Europeana, acesta adaugand ca spera ca tratativele cu Ford sa fie reluate cel tarziu la inceputul lui 2008.

    Comisia Europeana a anuntat saptamana trecuta ca investigheaza posibile acordari de ajutoare de stat in cazul Daewoo si a emis un ordin prin care cere Romaniei sa suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost in prealabil notificate Bruxelles-ului.

    Comisia a deschis o investigatie amanuntita asupra unor posibile ajutoare acordate in contextul privatizarii Automobile Craiova, fosta Daewoo Craiova, si vanzarii sale catre Ford Motor Company in septembrie 2007, a anuntat purtatorul de cuvant al comisarului pentru concurenta Neelie Kroes.

    'Comisia Europeana trebuie sa verifice daca aceste conditii au condus la un pret de vanzare mai mic decat cel care ar fi fost obtinut in cazul in care privatizarea ar fi fost neconditionata', a mai spus purtatorul de cuvant de la Comisia Europeana.

    In plus, Romania pare sa fi schimbat conditiile privatizarii intr-un stadiu ulterior al procesului, ceea ce ar fi putut implica elemente suplimentare de ajutor, arata Bruxelles-ul.

    Proiectul de lege privind unele masuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova a fost trimis de Guvern in Parlament la sfarsitul lunii septembrie.

    Anularea datoriilor Automobile Craiova poate fi considerata politica neconcurentiala

    Guvernul roman a adoptat o lege speciala pentru privatizarea intreprinderii Automobile Craiova.

    Aparent, legea prevede anularea datoriilor producatorului de automobile si o garantie privind plata datoriilor catre celelalte filiale ale fostei intreprinderi Daewoo. In cadrul procedurii de licitatie nu s-a oferit o asemenea masura celorlalti potentiali ofertanti.

    Comisia isi exprima preocuparea privind faptul ca este posibil ca privatizarea intreprinderii Automobile Craiova - printr-o licitatie supusa unor conditii - sa fi condus la un pret de vanzare mai mic si ar putea sa implice astfel un ajutor de stat. Conditiile vizau sa asigure mentinerea unui anumit nivel de productie si ajutorul ar putea astfel sa sprijine Automobile Craiova. Acest avantaj ar fi fost finantat prin venitul de vanzare la care statul a renuntat.

    Mai mult, daca s-ar dovedi ca noul investitor a beneficiat de o anulare a datoriilor de catre stat - odata ce situatia datoriilor Automobile Craiova a impiedicat in mod vizibil un anumit numar de investitori potentiali sa prezinte o oferta - atunci investitorul in cauza ar fi obtinut, de asemenea, un ajutor de stat.

    Deschiderea unei investigatii acorda partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza, mai arata Comisia.

    Agentia romana de privatizare AVAS a impus anumite conditii in contractul de privatizare. In special, ofertantul declarat castigator trebuia sa asigure realizarea unui nivel de productie minim de 200 000 automobile in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea unei activitati curente timp de patru ani si mentinerea a 3.900 de fosti angajati ai Automobile Craiova si Daewoo Romania.

    Potrivit contractului de privatizare, publicat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, obligatiile postprivatizare ale Ford se extind pe o durata de patru ani si vizeaza numarul de angajati preluati odata cu societatea si obiectul principal de activitate.

    Este pentru a treia oara in decurs de mai putin de o luna cand Comisia Europeana decide deschiderea unei astfel de proceduri de investigare in cazul unei privatizari care a avut loc in Romania. Precedentele privatizari aflate sub analiza Comisiei Europene se refera la uzinele Tractorul si Petrotub Roman.

    Sursa: Daily Business, 18 octombrie 2007'

    mai mult

  • Cine pierde din scumpirea petrolului

    Business Standard   RRC  SNP

    ___
    Ascensiunea fara precedent a pretului titeiului pe plan international provoaca reactii complet diferite in mediul de afaceri petrolier autohton. Oficialii companiilor petroliere romanesti spun ca pretul international al titeiului, care se indreapta vertiginos spre pragul psihologic de 90 de dolari pe baril, le-ar putea afecta puternic cifra de afaceri si profitul din acest an. LukOil Romania si Rompetrol sunt pe lista companiilor ce ar putea fi influentate negativ de scumpirea barilului. Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, actionarul majoritar al Petrom, declara, pe de alta parte, ca avansul inregistrat de pretul titeiului in ultima perioada va aduce beneficii pentru companie, care produce petrol si gaze. Directorul general al LukOil Romania, Constantin Tampiza, crede ca majorarea pretului petrolului va duce la vanzari mai mici de carburanti pe piata romaneasca, din cauza ca perspectivele de crestere a puterii de cumparare sunt foarte reduse.

    “Cererea de carburanti in Romania va scadea daca pretul acestora va continua sa creasca. Puterea de cumparare este mica si ne vor scadea vanzarile, ceea ce ne va afecta atat cifra de afaceri cat si profitul”, a declarat Tampiza.

    Pretul ridicat al petrolului urca profitul operatorilor integrati

    El a adaugat ca pretul titeiului ar putea depasi 100 de dolari pe baril pana la finele acestui an, din cauza conflictelor din Turcia si Irak.

    La randul sau, directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara, a declarat ca estimarile pentru cifra de afaceri si pentru profit pe 2007 nu au fost revizuite. “Scumpirea barilului de petrol ne afecteaza operatiunile de explorare si productie, pentru ca noi importam anumite cantitati de titei ca sa mergem cu rafinariile la capacitate maxima”, a subliniat Pazara. Presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, pentru The Money Channel, ca “astazi, marile banci de investitii prevad ca pretul se va situa in urmatoarele 6-12 luni intre 100 si 150 dolari/baril. Este o evolutie fireasca, legata de dezechilibrul intre rezerve si consum. Sigur ca vor putea exista in urmatoarele luni si scaderi conjuncturale legate de excitatii primite de piata din afara cererii si ofertei, dar structural, pretul titeiului va creste”.

    Potrivit lui Patriciu, rezultatele financiare ale Rompetrol nu vor fi afectate “atata timp cat marjele de rafinare raman in aceleasi limite”. Oficialii MOL au declarat ca “este inca prea devreme sa putem face o estimare asupra efectelor pe care evolutia recenta a pretului mondial al titeiului le are asupra profitabilitatii noastre din 2007”. Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat, ieri, citat de Reuters, ca preturile-record ale petrolului vor contribui la majorarea castigurilor grupului austriac, specializat pe productia de petrol si gaze. O parere apropiata are si Olena Kyrylenko, analist pe piata petroliera al grupului financiar belgian KBC. Ea a afirmat ca “majorarea pretului petrolului va avea efecte pozitive pentru OMV si Petrom, pentru ca o parte semnificativa din castigurile lor vine din activitatile de explorare si productie.

    MOL va beneficia si ea de aceste efecte, deoarece are activitati de upstream (explorare si distributie, n.red.), care contribuie in mod semnificativ la profitul companiei, ca si in cazul Petrom”. Olena Kyrylenko a mai aratat ca lucrurile nu stau la fel pentru alti jucatori din regiune, cum ar fi Rompetrol si companiile poloneze PKN Orlen si Lotos, “care nu vor avea prea multe beneficii din acest fenomen”. La randul sau, analistul pe piata petroliera din Europa Centrala si de Est al Wood & Company, Bram Buring, a spus ca, in opinia sa, “cel mai castigat segment de piata in acest moment este cel al produselor petrochimice, unde jucatorii principali din regiune sunt PKN Orlen, MOL si Unipetrol, controlata de PKN, care realizeaza circa 80% din profit din petrochimie.”

    In 2005, explozia pretului titeiului pe pietele externe a adus companiilor din domeniu profituri fara precedent. La acel moment, scumpirea carburantilor ca efect al cresterii cotatiei externe a titeiului a provocat insa o reactie negativa la nivelul consumatorilor, determinand unele guverne occidentale sa ia in discutie inclusiv posibilitatea unei suprataxari a operatorilor petrolieri.realitatea

    “Astazi, marile banci de investitii prevad deja ca pretul se va situa in urmatoarele 6-12 luni intre 100 si 150 dolari/baril Dinu Patriciu presedintele Grupului Rompetrol.

    Sursa: Business Standard, 18 octombrie 2007

    mai mult

  • CNVM da liber pentru Erste

    Business Standard   EBS

    ___
    Investitorii vor putea vinde titlurile companiilor straine cotate de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) fara a le avea in cont, potrivit unui aviz al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Decizia autoritatii pregateste terenul pentru listarea actionarului majoritar al BCR, Erste Bank, la Bucuresti, masura prevazuta in contractul de privatizare al bancii.

    Bursa si Depozitarul Central trebuie sa-si adapteze reglementarile proprii la cerintele impuse de Comisie. Listarea Erste Bank este conditionata de reglementarea tranzactiilor in lipsa, a market-makerilor si a interconectarii Depozitarului Central. Avizul Comisiei statueaza ca responsabilitatea privind existenta actiunilor la decontare revine intermediarului care a introdus respectivul ordin de vanzare, precum si firmei care presteaza activitati de custodie pentru vanzator.

    Tranzactiile in lipsa sunt reglementate inca din 2005. Ele nu sunt posibile, pentru ca este necesara operatiunea de prevalidare inaintea unui ordin de vanzare, respectiv verificarea existentei titlurilor in cont, realizarea tranzactiilor in mod instantaneu nefiind posibila.

    Comisia sustine ca Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central “au obligatia sa intreprinda masurile necesare” pentru aplicarea avizului, inclusiv prin modificarea reglementarilor proprii, care trebuie aprobate de Comisie. “Pana la finalul anului se vor rezolva problemele de la Depozitar, pentru ca este foarte important pentru a aduce Erste cat mai repede pe Bursa de la Bucuresti”, a declarat pentru Business Standard presedinele BVB, Septimiu Stoica.

    Depozitarul Central a inceput procedurile de conectare la reteaua globala a institutiilor similare internationale, finalizarea procesului urmand sa faciliteze listarea companiilor straine, precum Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, la BVB. O alta prevedere a documentului Comisiei stabileste ca societatile si persoanele care trebuie sa notifice atingerea, depasirea sau scaderea sub anumite praguri importante de detinere din totalul drepturilor de vot trebuie sa respecte obligatiile de raportare prevazute in legislatia din statul membru de origine.

    Sursa: Business Standard, 18 octombrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide