Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

17.10.2007

  • Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia Petrom-Petromservice

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Consiliul Concurentei analizeaza tranzactia prin care Petrom va prelua activitatile de servicii petroliere desfasurate de Petromservice, a anuntat ieri autoritatea de reglementare. 'In vederea stabilirii compatibilitatii concentrarii economice cu un mediu concurential normal, autoritatea de concurenta va analiza operatiunea notificata, in conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice', se arata intr-un comunicat al Consiliului. Activitatile preluate constau in servicii de reparatii sonde, mentenanta, foraj si transporturi desfasurate de Petromservice prin intermediul activelor, stocurilor, cladirilor si terenurilor aferente, precum si a unor contracte incheiate cu tertii legate de aceste servicii, se mai precizeaza in comunicat. Petrom a incheiat la 18 septembrie un contract pentru achizitia activitatilor de servicii petroliere ale Petromservice, pentru 328,5 milioane de euro, tranzactia urmand sa fie finalizata la inceputul anului viitor, dupa primirea avizului din partea Consiliului Concurentei. Potrivit Petrom, tranzactia va fi aprobata de autoritatea de reglementare pana la sfarsitul anului. Petromservice a fost infiintata in 2002 prin externalizarea unor servicii ale Petrom.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 octombrie 2007'

    mai mult

  • Julius Baer Investment detine 5,18% din capitalul Farmaceutica Remedia

    Business Standard   RMAH

    ___
    Compania Julius Baer Investment Management LLC detine 5,18% din capitalul producatorului de medicamente Farmaceutica Remedia, a informat, marti, compania.

    La mijlocul saptamanii trecute, peste 14,65% din capitalul companiei Farmaceutica Remedia (RMAH) din Deva a fost transferat pe piata principala a Rasdaq in 96 de tranzactii, pentru suma totala de 11,97 milioane lei (3,6 milioane euro).

    Tranzactiile au fost incheiate la un pret mediu de 7,70 lei, in crestere cu 0,65% fata de valoarea cu care a incheiat sedinta anterioara.

    Sursa: Business Standard, 17 octombrie 2007

    mai mult

  • Agras a afisat pierderi si venituri in scadere in al treilea trimestru

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Compania de asigurari Agras, membra a Vienna Insurance Group, a afisat o pierdere de 279.233 lei in trimestrul al treilea din 2007, ca urmare a reducerii veniturilor totale trimestriale cu 37,68% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate la Bursa de Valori Bucuresti.

    Compania a incheiat trimestrul al treilea din 2006 cu un profit net de 547.863 lei.

    Veniturile totale ale firmei de asigurari au fost in trimestrul al treilea de 10,6 milioane lei, cu 37,68% mai mici decat in intervalul similar din 2006, cand veniturile totale au depasit 17 milioane lei. Cheltuielile totale al firmei au fost in perioada iulie-septembrie 2007 de 10,8 milioane lei, comparativ cu intervalul similar al anului trecut, cand Agras a avut cheltuieli de peste 16,47 milioane lei.

    In primele noua luni ale anului 2007, pierderile companiei au depasit 1,15 milioane lei, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut Agras afisa un profit net de 823.549 lei.

    Compania de asigurari Agras, membra a Vienna Insurance Group, a afisat o pierdere de 873.000 lei (aproape 275.500 euro) in primele sase luni din 2007, fata de un profit de 275.000 lei (77.500 euro) in aceeasi perioada a anului trecut.

    Veniturile din prime nete de reasigurare au ajuns la 10,80 milioane lei in primele noua luni din 2007, cu 40% mai mici fata de acelasi interval din 2006, cand nivelul era de 18,05 milioane lei.

    Cheltuielile cu daune nete de reasigurare au fost in primele noua luni de 8,18 milioane lei, cu 26% mai mici decat in intervalul similar din 2006, cand Agras a inregistrat cheltuieli cu daune nete de reasigurare de peste 11 milioane lei.

    Agras a fost infiintata la data de 10 septembrie 1992, ca societate pe actiuni, iar din octombrie 2002, Unita, controlata de Vienna Insurance Group, a devenit actionar majoritar al societatii, in urma unei tranzactii de 2,9 milioane euro. Agras ofera servicii de asigurari agricole (asigurarea culturilor, a terenului arabil cultivabil, a animalelor).

    Agras are un capital social de 8,91 milioane lei (2,53 milioane euro). Ultima cotatie a titlurilor Agras a fost de 0,71 lei, in sedinta din 15 octombrie, ceea ce da o capitalizare de 24,33 milioane lei. In prezent, Agras se tranzactioneaza la BVB la categoria a II-a cu simbolul ASA.

    Vienna Insurance Group controleaza in prezent pe piata romaneasca in mod direct societatile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni, si Unita, cu 99,99% din titlurile societatii. Omniasig Life este controlata in proportie de 50% de Omniasig, iar Agras are ca actionar majoritar Unita, cu o participatie de 88,68%.

    Sursa: Bursa, 17 octombrie 2007

    mai mult

  • Comisia Europeana anunta ca va finaliza analiza tranzactiei dintre Rompetrol si KazMunayGaz pana pe 20 noiembrie

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   PTR  RRC

    ___
    Comisia Europeana a anuntat ca termenul limita al analizei tranzactiei prin care 75 la suta din actiunile Rompetrol au fost preluate de KazMunayGaz este 20 noiembrie, informeaza Thomson Financial. Rompetrol este a doua companie petroliera din Romania, avand doua rafinarii pe plan local si fiind evaluata la 3,6 miliarde dolari. Grupul Rompetrol a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un profit net de 21 milioane dolari, cu 35 la suta mai mare decat in al doilea semestru al anului 2006. Compania a raportat o cifra de afaceri de 2,79 miliarde dolari, cu trei la suta mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

    Omul de afaceri Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut, in august, 75 la suta din Grupul Rompetrol firmei de stat KazMunayGaz din Kazahstan si ca va notifica in acest sens Uniunea Europeana. Valoarea estimata a tranzactiei este de 2,7 miliarde dolari.

    KazMunaiGaz este o companie integrata de petrol si gaze naturale detinuta in intregime de stat, cu subsidiare in explorarea si productia de petrol (KMG EP), transportul de petrol (KazTransOil -KTO-), transportul si distributia de gaze naturale (KazTransGas -KTG- ) si marketingul de titei si produse petroliere (TH KMG). KazMunaiGaz, prin subsidiara KMG EP, este al doilea producator de titei brut din Kazahstan dupa Tengizchevroil si este responsabila pentru majoritatea exporturilor de petrol ale Kazahstanului prin subsidiara KTO si totalitatea exporturilor de gaze naturale ale Kazahstanului prin subsidiara KTG.

    Sursa: Bursa, 17 octombrie 2007

    mai mult

16.10.2007

  • Ioan Niculae: Preiau managementul la Amonil

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   AMO

    ___
    Omul de afaceri Ioan Niculae va prelua managementul combinatului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia, dupa ce a cumparat un pachet de circa 6% din actiuni. Niculae, prin principala companie pe care o detine, Interagro, este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata interna a ingrasamintelor chimice. 'Amonil a fost cumparat de o companie prietena printr-un vehicul de investitii care imi va da mie managementul combinatului. Eu nu pot sa preiau Amonil pentru ca, conform intelegerii, nu pot cumpara mai mult de 9,9%', a declarat pentru ZF omul de afaceri. Compania Zalois, inregistrata in Belize, cunoscut paradis fiscal, a preluat 25% din Amonil de la casa romaneasca de comert Romferchim, care detinea inainte de tranzactie 28% din Amonil.

    Ulterior, in actionariatul Amonil a fost raportata si Interagro cu o detinere de 5,8%. Niculae a spus ca Zalois este un vehicul de investitii al unei mari firme din domeniul energetic, insa nu a oferit mai multe detalii privind identitatea acesteia. Amonil a avut productia oprita timp de aproape un an, in special din cauza preturilor mari la gaze care generau pierderi pentru fiecare tona de ingrasaminte produsa. Compania a reluat insa productia de la inceputul acestei luni dupa schimbarile din actionariat. 'Fabrica a pornit, merge bine, dar se poate si mai bine. Un combinat chimic care sta degeaba se degradeaza', a mai spus omul de afeceri. Pentru reluarea productiei Amonil a incheiat un contract de formare a unui consortiu cu Zalois, Interagro si Intergaz Zimnicea, aceasta din urma fiind o alta companie controlata de omul de afaceri.

    Un alt actionar important al Amonil este Eurotrading Chemicals, o casa de comert aflata in faliment, pachetul de actiuni reprezentand circa 28% din companie urmand sa fie scos cel mai probabil la vanzare prin licitatie. Un grup de investitori din Oradea, grupati in jurul societatii de brokeraj Mobinvest, controleaza in jur de 15% din actiunile combinatului, conform ultimelor informatii disponibile. Interagro detine activele fostelor fabrici de ingrasaminte chimice Sofert Bacau si Turnu din Drobeta-Turnu Severin. Sofert se afla in prezent in faliment, iar societatea Turnu a fost deja lichidata, insa principalele active ale acestora functioneaza in prezent in cadrul altor societati controlate de omul de afaceri. Niculae spune ca cele doua fabrici 'merg din plin'.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 octombrie 2007'

    mai mult

  • BT finanteaza afacerile medicilor

    Romania libera   TLV

    ___
    Banca Transilvania (bt) estimeaza ca va acorda, in urmatorii trei ani, credite de un miliard de euro sectorului medical din Romania. In cadrul bancii a fost infiintata Divizia pentru Medici, care va oferi pachete integrate de credite si consultanta, bazate pe criterii exclusiv calitative, in unele cazuri fiind vorba de credite acordate doar pe baza diplomei de medic, au anuntat reprezentantii BT.

    Finantarea specializata se adreseaza medicilor rezidenti, medicilor specialisti, cat si clinicilor medicale. Sunt finantate afaceri existente, dar in principal este incurajata initiativa medicilor care incep de la zero, prin autorizarea unui cabinet medical.

    Piata serviciilor bancare pentru medici este estimata sa ajunga in urmatorii trei ani la 2,5 miliarde euro, iar BT tinteste o cota de piata de 40 la suta si apreciaza ca 80 la suta din medici vor accesa sectorul privat. Pana la lansarea serviciilor specializate, BT a acordat credite pentru 1.700 de medici si nu a inregistrat nici o problema in derularea acestora, au declarat reprezentantii bancii.

    Sursa: Romania Libera, 16 octombrie 2007

    mai mult

  • Petrom vaneaza firme din Rusia si din zona Caspica

    Business Standard   SNP

    ___
    Petrom, cea mai mare companie din Romania, evalueaza, in prezent, mai multe oportunitati de achizitie a unor firme petroliere de talie medie din Rusia si din zona Caspica, pentru a-si spori productia de titei.

    Directorul diviziei internationale de explorare si productie a Petrom, Werner Ladwein, a declarat, ieri, ca Petrom vizeaza in acelasi timp si incheierea unor parteneriate cu societati petroliere internationale pentru derularea de proiecte mari in aceasta regiune. “Evaluam posibilitatea de a achizitiona in Rusia companii de talie medie, care detin campuri de productie in Rusia si zona Marii Caspice. Discutam si posibilitatea de asociere cu companii internationale pentru proiecte mari de productie de petrol in Rusia si zona Caspica”, a spus Werner Ladwein. Potrivit acestuia, pana la sfarsitul anului viitor, Petrom va ajunge la o productie de 16.000 de barili echivalent petrol (bep)/zi in Kazahstan, fara a lua in calcul eventuale achizitii, ci numai pe baza cresterii organice.

    Oficialul Petrom a mai spus ca societatea pe care o reprezinta si-a deschis, recent, un birou in Turkmenistan pentru a monitoriza indeaproape oportunitatile de achizitii din aceasta tara si este interesata si de intrarea pe piata ucraineana. “Evaluam posibilitatea intrarii in Ucraina pentru explorare. Am putea fi prezenti si in aceasta tara”, a punctat Ladwein. Acesta a adaugat ca Petrom are deschise, in prezent, birouri in Rusia, Kazahstan si Turkmenistan. “In Rusia, avem in prezent 11 licente de explorare, la cele noua ale Ring Oil am mai adaugat trei, cumparate in acest an, iar din totalul de 12 am vandut una, cea de explorare si productie, care era pentru o productie prea mica si nu facea sens”, a subliniat reprezentantul Petrom.

    Planul companiei petroliere romanesti, aflate in portofoliul austriecilor de la OMV, este sa-si concentreze resursele pentru a-si atinge obiectivul de a produce 30.000 bep/zi in regiunea Caspica. La ora actuala, Petrom are in Kazahstan o productie zilnica medie de circa 4.500 bep/zi.

    In ceea ce priveste posibilitatea ca Petrom sa achizitioneze de la OMV drepturile de explorare asupra unui bloc cu o suprafata de 2.500 kilometri patrati, situat in largul coastei bulgare a Marii Negre, Ladwein a spus ca “eventuala concesiune se afla sub evaluare” si inca nu s-a luat o decizie finala. Declaratiile directorului diviziei internationale de explorare si productie vin la putin timp dupa ce presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, declarase intr-un interviu acordat Business Standard ca in acest moment achizitiile in Rusia i se par mult prea scumpe, iar mai intai de toate trebuie privita cu atentie situatia financiara a Petrom, in care grupul a investit anual circa un miliard de euro.

    Compania membra a Grupului OMV a anuntat, anul trecut, ca va investi circa 150 milioane de euro in programul de dezvoltare a zacamantului Komsomolskoe din Kazahstan, ce va genera un nivel al productiei zilnice de circa 10.000 bep in urmatorii ani, incepand cu 2008.

    Tot in 2006, Petrom a semnat un acord prin care a preluat 74,9% din actiunile Ring Oil Holding & Trading Ltd Cipru, companie care, la momentul preluarii, controla sase firme rusesti ce detineau opt licente de explorare si o licenta de explorare si productie.

    Petrom estimeaza pentru acest an un profit net de 506 milioane de euro (1,69 miliarde lei), in scadere cu 26% fata de valoarea inregistrata in 2006, la o cifra de afaceri de 3,18 miliarde euro (10,64 miliarde lei), mai redusa cu aproximativ 19%, pe fondul diminuarii pretului petrolului.

    “Discutam si posibilitatea de asociere cu companii internationale pentru proiecte mari de productie de petrol in Rusia si zona Caspica Werner Ladwein Director divizie E&P Petrom

    Sursa: Business Standard, 16 octombrie 2007

    mai mult

  • Fidelity investeste la Bursa prin mai mult de 20 de fonduri

    Business Standard   

    ___
    Fidelity Investments, cea mai mare companie de fonduri mutuale din Statele Unite ale Americii, investeste la Bursa de Valori Bucuresti prin mai mult de 20 de fonduri. Compania administreaza la nivel global 427 de fonduri de investitii, cu active de circa 1.500 miliarde dolari (circa 1.000 mld. euro), conform datelor disponibile.

    Investitiile grupului pe piata romaneasca au vizat in special titlurile celor cinci societati de investitii financiare si ale Petrom. Valoarea pachetelor de actiuni detinute pe Bursa de Valori Bucuresti ajunge la circa 39 milioane de euro, conform Bloomberg, cea mai mare parte fiind in titlurile SIF.

    La sfarsitul lunii octombrie 2006, Fidelity Investments, inregistrat in Luxemburg, a cumparat actiuni la cele cinci societati de investitii financiare prin 26 de fonduri pe care le administreaza. La SIF1 Banat-Crisana, compania detine, prin intermediul celor 26 de fonduri, 1% din capitalul social, cea mai mare participatie revenind fondului Fidelity Emerging Markets, inregistrat in Statele Unite ale Americii. Fondul detine 0,48% din SIF1, valoarea pachetului ajungand la 6,3 milioane de euro.

    Cea mai mare expunere a Fidelity este pe SIF Transilvania, unde valoarea actiunilor detinute ajunge la 12,32 milioane de euro. Fidelity Investments controleaza 1,5% din capitalul majorat al societatii de investitii financiare Transilvania, devenind astfel unul dintre cei mai mari actionari ai societatii. De altfel, in actionariatul SIF-urilor au intrat, in ultimul an, mai multe nume mari de pe Wall Street, unul dintre ele fiind si banca de investitii Morgan Stanley, care a cumparat actiuni SIF prin patru fonduri. Printre cei mai importanti actionari ai SIF-urilor este si East Capital Asset Management, care controleaza aproape 1% din actiunile SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia.

    CNVM a publicat, in luna iunie, o decizie prin care a dat posibilitatea marilor companii care administreaza mai multe fonduri de investitii sa acumuleze pachete importante din actiunile SIF, permitand astfel ocolirea pragului maxim de detinere de 1% din capitalul SIF. Potrivit deciziei CNVM, se presupune ca societatile de administrare a investitiilor (SAI) nu actioneaza in mod concertat cu fondurile de investitii sau investitorii ale caror conturi le administreaza.

    In titlurile celei mai mari companii de la BVB, Petrom Bucuresti, Fidelity Investments a achizitionat actiuni a caror valoare se ridica la circa un milion de euro, insa achizitiile au fost facute de 16 fonduri diferite. Compania a intrat in luna iulie si in actionariatul Bancii Transilvania, insa valoarea actiunilor nu depaseste 0,15 milioane de euro.

    Sursa: Business Standard, 16 octombrie 2007

    mai mult

  • CNFR Navrom Galati vrea sa absoarba compania NFR Drobeta

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Conducerea companiei de transport naval CNFR Navrom Galati (COVG) propune actionarilor achizitionarea societatii NFR Drobeta SA Turnu Severin, potrivit unui comunicat transmis ieri de catre companie pietei Rasdaq. Sedinta in care actionarii vor dezbate absorbtia NFR Drobeta de catre Navrom va avea loc in data de 21 noiembrie.

    Compania de navigatie fluviala romana (CNFR) Navrom Galati are un capital social de 29,9 milioane lei (8,96 milioane euro), divizat in 11,96 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul majoritar al companiei este Transport Trade Services SA, care detine 78,13% din capitalul social.

    Afacerile companiei s-au cifrat in primul trimestru al acestui an la 38 milioane lei, in crestere cu 24,6% fata de aceeasi perioada din 2006, cand cifra de afaceri a fost de 30,49 milioane lei. CNFR Navrom Galati a afisat in trimestrul I din 2007 un profit net de 1,1 milioane lei, mult peste nivelul intervalului similar din 2006, de 69.518 lei.

    Compania Navigatia Fluviala Romana (NFR) Drobeta din Drobeta Turnu Severin are ca domeniu principal de activitate transportul fluvial de marfuri si pasageri si face parte din grupul Navrom.

    Sursa: Bursa, 16 octombrie 2007

    mai mult

15.10.2007

  • Romania risca sa fie sanctionata de UE pentru privatizarile pe un leu

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Romania risca sanctiuni dure in cazul privatizarilor strategice, realizate pe sume infime, garnisite cu acordarea unor ajutoare substantiale de la stat, estimeaza pentru DailyBusiness, analistii economici.

    Automobile Craiova, Tractorul Brasov si Petrotub Roman au aprins ' fitilul' care ar putea duce, in cel mai rau caz, la activarea clauzei de salvgardare pe domeniul concurentei.

    Formula 'Nationalizam pierderile si privatizam profitul' trebuie sa dispara din vocabularul si practica statului roman, spune analistul economic Radu Limpede. 'Comisia Europeana va declansa investigatii in toate cazurile de privatizare tipic romaneasca, pentru ca s-a strans prea mult gunoi sub presul economiei nationale', a afirmat Limpede, adaugand ca 'anchetele in cazurile Automobile Craiova, Tractorul Brasov si Petrotub Roman, declansate in ultima luna, sunt doar inceputul'.

    Atata timp cat statul va continua sa stearga datoriile companiilor care le scot la privatizare, este normal interesul CE, spune Ilie Serbanescu.

    'La privatizarea Automobile Craiova, porneam din start de la o datorie de 800 milioane de euro, pe care Daewoo Romania, la care Automobile Craiova era actionar majoritar, o avea catre statul roman. Datoria asta a speriat multi investitori. Cand Ford a cumparat uzina, statul roman a sters datoria. De ce nu a facut-o inainte?', se intreaba Serbanescu.

    In ceea ce priveste privatizarea Tractorul, faptul ca firma a fost cumparata de o societate cu sediul intr-un apartament, caz prezentat pe larg in mass-media, era normal sa suscite interesul CE, mai spus analistul economic.

    'Ma astept ca de acum incolo, orice privatizare sa fie analizata, ceea ce nu este absolut rau deloc. Poate asa nu o sa se mai fure la modul la care s-a furat in trecut', a declarat Ilie Serbanescu.

    Poarta de intrare pentru marii investitori din afara UE?

    Uniunea Europeana a devenit interesata serios de privatizarile din Romania dupa ce mai multe companii internationale, din afara UE, si-au manifestat interesul de a intra astfel pe piata europeana, folosind economia romaneasca drept rampa de lansare pentru afacerile din piata UE, spune analistul Radu Limpede. Un fapt care, conform noii politici de protejare a economiei europene, starneste ingrijorarea Bruxelles-ului, preluarea Automobile Craiova de catre Ford dar mai ales cumpararea Rompetrol de catre kazahii de la KazMunaiGaz, fiind cele mai elocvente exemple, explica Radu Limpede.

    'Este un trend international. SUA isi protejeaza economia de investitiile straine, si asta dupa ce chinezii au cumparat active uriase si au investit masiv in piata de capital. La fel se intampla in Asia iar acum si in Europa, acolo unde, de pilda, noua strategie energetica europeana pune frana investitiilor straine mai ales pe sectoarele de distributie', explica Limpede.

    Planurile de afaceri gandite de KazMunaiGaz si Ford confirma faptul ca Romania este doar un cap de pod pentru expansiunea pe piata europeana. Ford si-a propus sa produca 300.000 de automobile pe an, 90% urmand sa fie vandute la export, in timp ce KazMunaiGaz vrea sa investeasca sute de milioane de euro in extinderea capacitatilor de rafinare si, mai ales, in noi achizitii in zona Balcanilor, prima pe lista fiind, conform lui Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, compania petroliera de stat din Serbia.

    Europenii, spune analistul Ilie Serbanescu, sunt deranjati in principal de faptul ca statul roman ofera facilitati investitorilor straini, stergerea datoriilor si scutirea de impozite, fapt ce constituie in mod clar un avantaj fata de competitorii din piata.

    'Daca Fordului i se sterg 800 milioane de euro, sunt scutiti de impozite, primesc cine stie ce alte facilitati, ca sa produca masini pentru UE, e normal ca statul roman sa fie intrebat de Comisia Europeana daca nu cumva incalca legile concurentei', a declarat Serbanescu.

    'Bubele negre' din contractele de privatizare sunt recunoscute inclusiv de autoritati care insa se justifica, afirmand ca altfel, nimeni nu ar fi interesat sa investeasca in companiile falimentare din Romania.

    Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban spune insa ca situatia de la Daewoo este una de incalcare a aquis-ului comunitar, 'un caz cu posibil ajutor de stat', care se inscrie insa intr-un sir de astfel de cazuri, precum Tractorul.

    'Sensibilitatea dosarului este legata de importanta procesului de privatizare', a precizat comisarul european. Orban a adaugat ca este necesara 'asigurarea unei maxime transparente din partea autoritatilor romane si furnizarea in cel mai scurt timp a datelor necesare analizei Comisiei Europene'.

    Privatizarile, intre interese si legalitate

    Analistul economic Ilie Serbanescu se intreaba insa de ce oare Comisia Europeana nu s-a aratat interesata si fata de contractele de privatizare ale Romtelecom, Dacia, BCR, cu toate ca aceste contracte au fost realizate in perioada in care Romania era monitorizata pe capitolul concurenta si duceam negocieri pentru intrarea in UE.

    'In afara de Petrom, acolo unde au fost ceva discutii, vorbindu-se de clauza de infrigement, in celelalte cazuri, practic nu s-a intamplat nimic, cei care au cumparat fiind companii europene, deci interesele erau majore', explica Serbanescu.

    'Cand au fost francezii liderii UE, am vandut Dacia si BRD, cand au venit austriecii, am vandut Petromul catre OMV, la fel italienii au luat Electrica, iar grecii au preluat Romtelecom. Acum, cand Ford, o companie din afara UE, ameninta interesele europene, e normal sa fie declansate astfel de controale', a precizat analistul.

    Si nu e singurul care exprima opinii transante in legatura cu privatizarile. 'Tranzitia a generat prea mult gunoi sub presul economiei romanesti, care acum da pe dinafara', a afirmat Radu Limpede.

    'La Termoelectrica, datoriile au fost sterse de nu mai stiu cate ori, la Tarom, statul a acoperit pierderile, la Tractorul, statul a inchis ochii la datoriile istorice. Dincolo de interesele UE, e bine totusi ca exista un arbitru care incepe sa traga de maneca Romania', a mai spus analistul economic.

    De ce s-au declansat anchetele

    Comisia Europeana a declansat, in ultima luna, trei anchete, in cazul privatizarilor Tractorul Brasov, Petrotub Roman si Automobile Craiova.

    Investigatia in cazul vanzarii platformei industriale a societatii Tractorul Brasov, realizata in aceasta vara, vizeaza restrictiile impuse cumparatorului Flavius Investment SRL de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Comisia Europeana considera ca autoritatile romane au conditionat vanzarea activului principal de mentinerea obiectului de activitate timp de 10 ani si reincadrarea in munca a fostilor angajati ai societatii Tractorul.

    In cazul privatizarii Petrotub Roman, care dateaza din 2003, Comisia investigheaza aspectele referitoare la ajutorul de stat acordat prin stergerea sau reesalonarea datoriei societatii de 26 milioane euro in scopul privatizarii.

    In cazul Automobile Craiova, Comisia a deschis o investigatie amanuntita asupra unor posibile ajutoare de stat, a anuntat Neelie Kroes, purtatorul de cuvant al comisarului pentru concurenta. Mai mult, a aratat oficialul, Romania a impus niste conditii privatizarii, si anume producerea a minimum 200.000 de masini in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activitatii curente timp de patru ani si pastrarea tuturor fostilor angajati ai Automobile Craiova si Daewoo Romania.

    'Comisia Europeana trebuie sa verifice daca aceste conditii au condus la un pret de vanzare mai mic decat cel care ar fi fost obtinut in cazul in care privatizarea ar fi fost neconditionata', a mai spus purtatorul de cuvant de la Comisia Europeana.

    CE: Fara ajutoare de stat, de niciun fel!

    'Comisia a cerut Romaniei sa suspende acordarea oricaror ajutoare de stat ilegale, pana cand Comisia va lua o decizie privind compatibilitatea acestora', a declarat miercuri Johathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului pentru concurenta , adaugand ca 'ajutoare ilegale' inseamna 'orice ajutor acordat fara a fi fost anterior notificat Comisiei'.

    Potrivit legislatiei europene in domeniul ajutorului de stat, masurile de aceasta natura trebuie sa fie notificate Comisiei Europene de catre un stat membru si pot fi implementate doar dupa ce primesc aprobarea Comisiei. In lipsa unei decizii prealabile a Comisiei, se considera ca au fost acordate ilegal si se poate ajunge pana la activarea clauzei de salvgardare, ce poate include o reducere a fondurilor de dezvoltare acordate Romaniei. In plus, Bruxelles-ul stabileste sanctiuni de 10% din cifra de afaceri a oricarei companii care nu urmeaza procedurile stabilite.

    'Vor fi pusi sa dea banii inapoi. Asta va fi sanctiunea principala, daca se dovedeste ca s-au incalcat legile concurentei. Nu stiu insa cum va primi Ford o asemenea decizie, avand in vedere ca statul a sters 800 de milioane de euro la Daewoo Craiova', declara Ilie Serbanescu.

    Sursa: Daily Business, 15 octombrie 2007'

    mai mult

Pagina

inchide