Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

10.10.2007

  • AVAS incepe sa vanda din terenurile Romaero

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) scoate luna viitoare la vanzare prin licitatie un teren al Romaero Bucuresti (RORX) in suprafata de peste 5.800 de metri patrati si alte active, pretul de pornire fiind de 17 mil. lei (5 mil. euro), care include TVA, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul AVAS.

    Activele cuprinse in licitatie sunt scoase la vanzare la un pret de pornire egal cu valoarea de inventar a activelor, spun reprezentantii Romaero.

    Oferta mai cuprinde o statie de apa, o statie de pompe, o magazie de sare, o gospodarie de apa recirculata si un put de apa.

    Producatorul de componente pentru avioane si-a reevaluat la finele anului trecut activele, in urma acestei operatiuni rezultand un plus de 688 mil. lei (circa 195 mil. euro).

    La finele anului 2006, activele corporale ale societatii, cladiri si terenuri, erau inregistrate in contabilitate la valoarea de 887,8 mil. lei (circa 252 mil. euro).

    Din acestea, cea mai importanta contributie o au terenurile, evaluate la 782,5 mil. lei (222 mil. euro).

    Potrivit reprezentantilor SIF Muntenia, actionar minoritar al companiei, terenurile Romaero se intind pe o suprafata de peste 30 de hectare si sunt situate in zona Baneasa a Capitalei.

    AVAS a respins de trei ori planul de restructurare a companiei, cerand conducerii ca acesta sa corespunda standardelor institutiei.

    Saptamana trecuta, AVAS a decis in Adunarea Generala sa amane planul de restructurare.

    'Compania si-a acoperit o parte din datoriile la stat cu credite. Noi ne-am oferit sa-i ajutam cu un aport inregistrat printr-o majorare de capital, solutie care a fost respinsa de reprezentatii AVAS. Probabil ca acoperirea acestor datorii este motivul pentru care AVAS vinde din active', spune Mircea Constantin, reprezentant delegat de SIF Muntenia in Consiliul de Administratie al Romaero Bucuresti.

    Conducerea companiei nu a fost ieri disponibila pentru comentarii.

    La finele anului trecut, Romaero avea plati restante la stat in valoare de 26,4 mil. lei (7,5 mil. euro), iar datoriile totale ale societatii se cifrau la 77 mil. lei (21,8 mil. euro). Compania a ipotecat in acest an niste active pentru contractarea unui credit in valoare de 12 mil. lei (3,5 mil. euro).

    Romaero va dezvolta impreuna cu operatorul hotelier Phoenicia Hotels un centru de afaceri si urmareste asocierea pe o perioada de 20 de ani cu operatorul de transport aerian Blue Air pentru crearea si exploatarea unei baze pentru lucrari de intretinere pentru aeronave de tip Boeing si Airbus. Romaero va participa la cele doua asocieri cu aportul unor active in valoare totala de 16,6 mil. euro.

    In primul trimestru din acest an, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 48%, pana la 12,6 mil. lei (3,7 mil. euro), iar profitul s-a mentinut la un nivel redus, de 84.000 de lei (circa 24.800 de euro).

    Compania este controlata de stat prin intermediul AVAS, care detine 51% din titluri si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 21%, respectiv SIF Muntenia cu un pachet de 25,85% din actiuni.

    Titlurile Romaero Bucuresti au inchis sedinta de ieri la pretul de 55 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 101 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 10 octombrie 2007'

    mai mult

  • Transelectrica investeste 21 mil. euro in modernizarea infrastructurii

    Business Standard   TEL

    ___
    Operatorul national de transport al energiei electrice, Transelectrica, companie detinuta de stat, vrea sa achizitioneze, prin licitatie, autotransformatoare cu scopul de a le inlocui pe cele vechi, existente la noua statii electrice, valoarea contractului fiind cuprinsa intre 10,5 milioane de euro si 20,6 milioane de euro, fara TVA.

    Potrivit datelor facute publice de companie, statiile vizate sunt cele de la Mintia (judetul Hunedoara), Lacu Sarat (judetul Braila), Timisoara, Baia Mare (judetul Maramures), Floresti (judetul Cluj), Salaj, Barbosi (judetul Galati), Oradea Sud (judetul Bihor) si Arefu (judetul Arges). Potentialii participanti la licitatie trebuie sa depuna ofertele pana la 28 noiembrie.

    Contractul este structurat in trei loturi, iar firmele interesate pot depune oferte pentru unul sau mai multe dintre acestea. Transelectrica va finanta achizitia din surse proprii, iar platile vor fi efectuate prin transfer bancar. Termenul limita de desfasurare a contractului este de 560 de zile de la data atribuirii. Pana in 2020, Transelectrica va investi doua miliarde euro pentru modernizarea si dezvoltarea retelei.

    De altfel, compania va utiliza, pentru finantarea investitiilor, fonduri de 1,45 miliarde euro, provenind din tarifele de transport pe care le percepe si 400 milioane de euro din taxa de racordare la retea.

    In primul semestru al acestui an, operatorul national de transport al energiei electrice a inregistrat o injumatatire a profitului net, la 16,3 milioane de euro (54,5 milioane de lei), in timp ce veniturile totale s-au redus cu 5,8%, la 325 milioane de euro (1,08 miliarde lei).

    Anul trecut, Transelectrica a obtinut un profit net de 82,7 milioane de euro (277,2 milioane de lei) si venituri totale de 776,6 milioane de euro (2,6 miliarde lei). In 2006, compania a fost listata la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Business Standard, 10 octombrie 2007

    mai mult

  • Contor Grup Arad si-a majorat capitalul social cu aport de la Middle Europe Investments – Olanda

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Compania 'Contor Group' Arad, unicul producator de contoare de apa din Romania, se afla cu un pas mai aproape de listarea la bursa, eveniment preconizat sa se produca spre sfarsitul anului 2007. Potrivit dr. ing. Tudor Caracioni, presedintele societatii, actionarii Contor Group au hotarat in luna august majorarea capitalului social cu 10.000.000 lei din fonduri proprii. De asemenea, la inceputul lunii octombrie, 'Middle Europe Investments' (MEI) din Olanda a subscris pentru 6,25% din actiunile 'Contor Group' ceea ce a dus la majorarea capitalului social sub forma unui plasament privat. 'Middle Europe Investments a intrat in structura de actionariat a Contor Group pentru o colaborare de lunga durata alaturi de actionarii majoritari. Compania actioneaza pe o piata in dezvoltare, impulsionata de dezvoltarea industriei constructiilor si de posibilitatea largirii prezentei pe pietele externe. beneficiaza de un nivel tehnic remarcabil, flux tehnologic extrem de bine pus la punct si resurse manageriale de top. Investitiile noastre s-au orientat mereu spre companii care, prin soliditatea si structura lor sunt sortite sa se dezvolte promitator' a declarat Cristian F?der, directorul pentru Romania al MEI. Politica de investitii MEI se concentreaza asupra Europei de Est, avand birouri de consultanta in Cehia, Slovacia, Romania si Bulgaria.

    'Contor Group' a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 14 milioane de euro. Primele opt luni ale 2007 cumuleaza o crestere semnificativa de 20% fata de realizarile companiei in aceeasi perioada a anului trecut, o crestere a profitului net EAT de aproximativ 1.000.000 lei. Planul de afaceri pentru urmatorii ani, respectiv pana in 2010, prevede o dublare a capacitatii de productie si a cifrei de afaceri.

    'Contor Group' a fost infiintat la inceputul anilor '90 si s-a dezvoltat prin fonduri proprii, de la statutul de 'one man show' pana la cel de 'mare intreprindere'. Unul dintre momentele de importanta capitala pentru companie a fost deschiderea in anul 2000 a celui mai modern si complex centru de productie, cercetare si logistica pentru contoare de apa din Europa, dotat la cel mai inalt grad de tehnicitate, o investitie de peste 10 milioane euro.

    Dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni in anul 2004, a urmat un efort financiar si uman deosebit, investitii in cercetare-proiectare si dezvoltare a unui portofoliu propriu de produse, de omologare a acestora pe piata internationala, de obtinere a tuturor avizelor si aprobarilor impuse de legislatia Comunitatii Europene, de investitii masive in tehnologii si capacitati de productie noi.

    'Ne vom extinde spre Rusia, Ucraina, tarile scandinave, tarile arabe, nordul Africii si Orientul Indepartat, in tari precum India, China. detine infrastructura si logistica necesare pentru a raspunde prompt cerintelor pietei internationale, numarandu-se printre cei 5 - 6 competitori majori de aparate de masura din lume', a mai precizat ing. Tudor Caracioni.

    Sursa: Bursa, 10 octombrie 2007'

    mai mult

09.10.2007

  • Bermas Suceava investeste 3,7 mil. euro intr-o linie noua de imbuteliere

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRM

    ___
    Producatorul local de bere Bermas Suceava (BRM) si-a stabilit un plan de investitii de 3,7 milioane de euro, pentru perioada 2007-2008, care consta in principal intr-o noua linie de imbuteliere pentru berea la sticla.

    'Peste 2,8 milioane de euro vor fi investiti numai intr-o linie de imbuteliere la standarde internationale. Investitia aduce un plus de calitate si imagine produsului, dar conduce si la reducerea unor costuri specifice, in principal cu energia si apa', spune Elena Anisoi, contabil-sef si membru in Consiliul de Administratie al Bermas Suceava.

    Noua linie de imbuteliere, cu o capacitate de 25.000 de sticle/ora, urmeaza sa fie pusa in functiune la finele lunii aprilie sau inceputul lunii mai a anului viitor, a precizat Anisoi.

    Linia de imbuteliere o va inlocui pe cea existenta, astfel ca Bermas isi va mentine capacitate de productie din prezent, de 360.000 de hectolitri pe an.

    In vederea realizarii investitiei, compania va contracta credite in valoare de 2 milioane de euro, care se intind pe o perioada de 4 ani.

    Bermas are in curs de derulare un proces de modernizare a capacitatilor de productie, pentru acest an fiind alocate pentru investitii circa 2,5 mil. lei (0,74 mil. euro).

    In primele sase luni din acest an, afacerile producatorului de bere s-au majorat cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 3,5 mil. euro (11,78 mil. lei).

    Compania a raportat la jumatatea anului un profit net de 0,43 milioane de euro (1,42 milioane de lei), cu 37% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara din 2006. Pentru 2007 Bermas si-a propus o cifra de afaceri de 8,78 mil. euro (29 mil. lei) si un castig net de 1,21 mil. euro (4 mil. lei), reprezentantii companiei estimand ca aceste cifre vor fi depasite.

    Compania a derulat in acest an o majorare de capital, prin care a acordat actionarilor circa o actiune gratuita la 10 titluri detinute anterior din profitul pe anul 2005 in valoare de 1,29 mil. lei (0,38 mil. euro) si anul trecut a acordat dividende in valoare de 2,43 mil. lei (0,72 mil. euro), echivalentul a 0,14 lei/actiune.

    Reprezentantii Bermas au anuntat anterior ca-si vor pastra politica de a veni cu o majorare de capital in fiecare an si cea de acordare a dividendelor.

    Bermas este controlata de doua asociatii ale salariatilor (PAS), care impreuna detin circa 51% din actiuni. Alti actionari importanti sunt STK Financial, fondul de adminstrare al fondului STK Emergent, cu o participatie de circa 7% si SIF Banat-Crisana, care detine putin peste 5% din actiuni.

    Titlurile Bermas Suceava au fost cotate ieri la inchidere la pretul de 3,8 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 21 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 09 octombrie 2007'

    mai mult

  • 20 de fonduri straine joaca 1,1 miliarde de euro pe Bursa de la Bucuresti

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    20 dintre cele mai mari fonduri care activeaza pe Bursa de la Bucuresti au ajuns la sfarsitul lunii august sa detina actiuni romanesti de circa 1,1 mld. euro, dublu fata de sfarsitul anului trecut.

    Cresterea se datoreaza atat evolutiei pozitive a actiunilor listate, dar si investitiilor noi realizate de fonduri. Plasamentele fondurilor straine reprezinta circa 3% din capitalizarea totala a pietei romanesti la finele lunii august, care se ridica la circa 33 mld. euro.

    Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a adus un val consistent de investitii straine pe Bursa de la Bucuresti in acest an, unii dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume indreptandu-si atentia catre piata romaneasca.

    Includerea actiunilor romanesti in indicii regionali si globali calculati de Morgan Stanley sau Dow Jones au determinat intrarea pe piata romaneasca a unor importante fonduri de investitii care-si alcatuiesc portofoliile pe baza acestor indici.

    Printre numele mari intrate pe piata in acest an se numara JPMorgan, care avea la finele lunii august investitii de peste 20 mil. euro prin intermediul a doua fonduri, Morgan Stanley, cu investitii de 2,6 mil. euro, si Credit Suisse, cu plasamente de 1,3 mil. euro. Aceste fonduri, care au o prezenta la nivel regional, au deocamdata o expunere redusa pe piata romaneasca ca pondere in activele nete pe care le detine, de ordinul miliardelor de euro.

    Fondurile straine cu cele mai mari investitii pe Bursa sunt prezente pe piata de cel putin un an, dar si-au majorat semnificativ detinerile de la inceputul anului.

    Numarul fondurilor straine care activeaza pe Bursa aproape s-a dublat in acest an, avand in vedere ca numarul conturilor de cumparare ale persoanelor juridice straine a crescut de la circa 100 anul trecut la 187 in luna august. Investitiile straine nete au fost in primele opt luni de aproape 540 mil. euro fata de circa 220 mil. euro in 2006.

    Printre fondurile care si-au crescut semnificativ investitiile pe Bursa de la Bucuresti in acest an se numara Julius Baer (SUA), East Capital (Suedia) si MEI (Olanda), toate cele trei fonduri avand investitii de peste 100 mil. euro la sfarsitul lunii august. Fondurile nordice si cele elvetiene se numara si ele printre cele mai active de pe Bursa.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 octombrie 2007

    mai mult

  • Petrom, peste 300 mil. euro in fonduri-umbrela

    Business Standard   SNP

    ___
    Cea mai mare companie listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Petrom, aflata in portofoliul grupului austriac OMV, avea, la finele primului semestru, plasamente in fonduri-umbrela de 321 milioane de euro (1,007 miliarde lei), potrivit raportului financiar al societatii.

    Petrom a investit in trei fonduri administrate de Raiffeisen Capital Management, Sal Oppenheim si Allianz Dresdner Global Investors. “Acestea sunt investitii sigure, au un randament superior plasarii fondurilor pe piata monetara si sunt pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani”, a declarat pentru Business Standard purtatorul de cuvant al companiei, Dan Pazara. Acesta a adaugat ca societatea nu a investit in mod direct la BVB. “Investitia in fonduri-umbrela este o forma de plasament care ofera diversificarea riscului”, considera directorul general al casei de brokeraj Fortius Finance, Marius Plugaru. Potrivit lui Plugaru, la luarea unei astfel de decizii conteaza cat, unde si cum investeste o companie. “De regula, exista niste criterii de performanta legate de rata dobanzii”, a mai spus Plugaru.

    Plasamentele Petrom pe piata de capital reprezinta 22% din totalul imobilizarilor financiare, de 4,481 miliarde lei (1,429 miliarde euro). In afara de sumele plasate in fondurile de investitii, restul lichiditatilor Petrom sunt plasate in banci, atat in lei, cat si in euro. Compania, a carei capitalizare bursiera este de 9,38 miliarde euro, a obtinut, in primul semestru al acestui an, un profit financiar de 110 milioane de lei (35,19 milioane de euro), spre deosebire de primele sase luni din 2006, cand a inregistrat o pierdere financiara de 187 milioane de lei (52,4 milioane de euro). “Investitiile sunt realizate in euro si inregistrate in lei, diferentele care apar de la o perioada la alta reflectand evolutia cursului de schimb”, a precizat Pazara. Dupa primele sase luni din acest an, leul afisa o apreciere anuala in raport cu euro de 12,17%.

    Aprecierea puternica a monedei nationale in primul semestru din 2007 si revizia de la Arpechim au provocat o scadere cu 38% a profitului net al Petrom, pana la 887 milioane de lei (266,2 milioane de euro). Afacerile companiei au inregistrat un regres de 14% si au ajuns la 1,63 miliarde euro (5,43 miliarde lei). Compania a explicat aceasta scadere prin preturile de vanzare mai mici si diminuarea vanzarilor de carburanti. Petrom estimeaza ca va obtine, in acest an, un profit net de 1,693 miliarde lei (500 milioane de euro), cu 25,9% mai mic decat cel din 2006, si o cifra de afaceri de 10,65 miliarde lei (3,16 miliarde euro).

    Petrom a inceput sa faca astfel de plasamente la scurt timp dupa privatizare, proces incheiat la finele anului 2004. Conform strategiei de privatizare agreate de statul roman, grupul austriac OMV a platit 669 milioane de euro statului roman pentru un pachet de 33,34% din actiunile companiei, diferenta de 831 milioane de euro din valoarea tranzactiei reprezentand aportul pentru majorarea de capital. Astfel s-a creat un exces de lichiditate, din care actionarul majoritar a decis sa efectueze plasamente in fonduri-umbrela.

    Grupul austriac OMV a preluat efectiv, pe 14 decembrie 2004, o participatie de 51,01% din capitalul Petrom. AVAS detine un pachet de 20,64%, Fondul Proprietatea are 20,11% din titluri, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) - 2,02%, iar un pachet de 6,21% din actiuni este detinut de mai multe persoane fizice si juridice.

    Strategie
    Petrom a inceput sa faca astfel de plasamente la scurt timp dupa privatizare, proces incheiat la finele anului 2004.

    Sursa: Business Standard, 9 octombrie 2007

    mai mult

  • Vanzarea Depomures ar putea duce Azomures pe profit

    Business Standard   

    ___
    Actiunile combinatului chimic Azomures din Targu-Mures au castigat pe Bursa aproape 15%, maximul permis pentru o zi de tranzactionare, dupa ce compania a anuntat, vineri, ca a vandut pachetul de 50% din actiuni pe care il detinea la Depomures, pentru 20 milioane de dolari (circa 14,3 milioane de euro). Anterior cresterii de ieri, actiunile combinatului au inregistrat, de la inceputul anului, un avans de 32,4%.

    Vanzarea actiunilor Depomures ar putea aduce combinatul pe profit la finalul anului. Azomures incheiase primul semestru cu pierderi de 1,85 milioane de euro, compania fiind afectata de cresterea puternica a pretului la gaz metan - principala materie prima utilizata in productia de ingrasaminte chimice. Azomures reusise, totusi, sa raporteze profit pentru trimestrul al doilea.

    “Aceasta tranzactie poate schimba rezultatul financiar din minus, in plus. Important este la cat era trecut Depomures in contabilitatea lor. Daca diferenta este de doua-trei milioane de euro, atunci ar fi posibil sa influenteze in sens pozitiv rezultatul de la finalul anului”, a declarat Iulian Panait, presedintele companiei de consultanta KTD Invest.

    Pentru acest an, Azomures isi bugetase un profit net de 1,5 milioane de euro, dupa ce, in 2006, a avut o pierdere de 0,3 milioane de euro. Brokerii spun ca aprecierea substantiala de ieri a actiunilor se datoreaza, in special, tranzactiei prin care a vandut participatia la Depomures.

    “Cresterea Azomures de ieri este pusa pe seama acestei tranzactii. In general, Azomures a fost o actiune foarte stabila, chiar si atunci cand piata a scazut”, a mai spus Panait.

    Actiunile Azomures au revenit, ieri, peste pragul de 0,2 lei/actiune, toate tranzactiile derulandu-se la pretul maxim de 0,22 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor in piata a fost foarte redusa, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de circa 7.500 de euro.

    Azomures, dar si ceilalti producatori de ingrasaminte chimice au avut rezultate slabe in ultimii ani, din cauza tendintei de crestere a pretului la gaz metan. Azomures a anuntat, in mai multe randuri, ca s-ar putea sa fie nevoita sa opreasca productia din cauza problemelor cauzate de cresterea pretului la gaze, combinatul oprind chiar o parte dintre instalatii in primul trimestru al anului trecut. Un alt producator, Amonil Slobozia, si-a sistat complet productia anul trecut, compania anuntand recent ca isi va relua activitatea din luna octombrie.

    Azomures a anuntat, la finalul saptamanii trecute, semnarea contractului prin care a vandut actiunile de la operatorul de inmagazinare a gazelor naturale Depomures din Targu-Mures catre grupul energetic francez Gaz de France. Combinatul chimic isi anuntase intentia de a renunta la Depomures la inceputul lunii martie. Depomures opereaza un depozit de gaze naturale intr-un zacamant vechi, epuizat. Depozitul are o capacitate de 300 de milioane de metri cubi.

    Azomures este controlata de Transworld Fertilizers Holding, inregistrata in Luxemburg, cu circa 56% din actiuni. Cei mai importanti actionari minoritari sunt fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, administrate de New Century Holdings, care detin impreuna un pachet de 20,7% dintre actiuni. Capitalizarea bursiera a companiei a ajuns, in sedinta de ieri, la 34,56 milioane de euro.

    “Aceasta tranzactie poate schimba rezultatul financiar din minus, in plus. Important este la cat era trecut Depomures in contabilitatea lor. Iulian Panait presedintele companiei de consultanta KTD Invest

    Sursa: Business Standard, 9 octombrie 2007

    mai mult

08.10.2007

  • Daca statul listeaza tot ce a promis, capitalizarea Bursei s-ar putea dubla

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Listarea BCR, dar si a catorva dintre cele mai mari companii de stat din domeniul energiei si transporturilor, ar putea impulsiona si companiile private sa se listeze la Bursa, considera analistii firmei de brokeraj Intercapital Invest.

    Astfel, obiectivul Bursei de Valori Bucuresti privind atingerea unui nivel al capitalizarii pietei de 100 mld. euro pana in 2010, adica de peste trei ori in decurs de trei ani, ar putea fi atins daca listarile companiilor de stat anuntate pentru urmatorii ani se vor materializa.

    Un exemplu in acest sens il reprezinta listarea celui mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, Romtelecom, evaluata de analistii Intercapital la 2,27 mld. euro, care ar plasa-o intre primele trei companii la Bursa in acest moment, dupa Petrom si BRD.

    Data fiind talia companiilor de stat ce urmeaza sa fie listate in urmatorii ani,

    multe dintre ele cu afaceri ce le plaseaza intre primele 20 de companii din Romania, acestea ar putea schimba radical structura si dimensiunea pietei de la Bucuresti.

    Printre numele 'grele' din randul acestora se numara Banca Comerciala Romana (sau Erste Bank), Hidroelectrica, Romgaz, Electrica Mutenia Sud si cele doua filiale Nord si Sud ale Electrica Transilvania, care se regaseau anul trecut in topul celor mai mari 10 companii de la noi. Aceste companii sunt evaluate la peste 27 mld. euro, avand in vedere topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania publicat anul trecut de Ziarul Financiar.

    Analistii de la Intercapital sunt de parere ca statul ar trebui sa faca primii pasi pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania prin aducerea de companii la Bursa, care ar atrage dupa sine si atentia altor companii private cu privire la avantajele pe care le implica un astfel de proces.

    Ei mai spun ca ofertele publice de listare au avut intotdeauna un efect pozitiv asupra pietei de capital, prin cresterea volumelor de tranzactionare si dimensiunilor pietei.

    Spre exemplu, desi ultimele doua oferte de listare, pentru Transelectrica si Alumil Rom Industry, au avut o dimensiune relativ mica, efectele in piata au fost mai mult decat vizibile. Astfel, in apropierea listarii Transelectrica cu un IPO in valoare de 35 mil. euro, rulajele din piata aproape s-au dublat comparativ cu perioada anterioara, iar in cazul ofertei Alumil, care s-a ridicat la circa 7 mil. euro, volumele de tranzactionare au urcat cu 41% fata de cele de la inceputul anului respectiv, spun analistii de la Intercapital.

    Alte companii care si-au anuntat intentia de a se lista in urmatorii ani la Bursa de Valori Bucuresti sunt distribuitorii IT&C Best Computers si Ultra Pro Computers, operatorul de televiziune Realitatea TV, hotelurile Continental, Romcolor 2000, producator din industria chimica, compania de servicii informatice Gecad, producatorul de mobila Elvila, companiile din industria farmaceutica Medlife si Romar, cea de servicii de securitate UTI, producatorul de mezeluri Cris-Tim si compania de transport Cargus.

    De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti si-ar putea lista actiunile proprii pe piata, mai spun analistii firmei de brokeraj. Dintre companiile pe care statul a promis ca le aduce pe Bursa, cea mai aproape de a se infaptui este cea a transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias, a carei oferta publica este anuntata pentru luna viitoare, dupa ce Comisia de Valori Mobiliare a aprobat luna trecuta prospectul preliminar de oferta al acesteia.

    Valoarea ofertei Transgaz ar putea depasi 60 mil. euro, cea mai mare oferta publica derulata pana in prezent la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Ziarul Financiar, 08 octombrie 2007'

    mai mult

  • Banca Transilvania - prima banca romanesca de pe piata internationala

    Smart Financial   TLV

    ___
    Banca Transilvania, una dintre primele 5 banci din Romania, a intrat pe piata internationala prin deschiderea Sucursalei Cipru, informeaza un comunicat remis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro. Cea mai noua unitate a bancii se afla in Nicosia, pe str. Spyros Kyprianou nr.18.

    'Prezenta pe piata externa este una dintre realizarile planului strategic al bancii pentru acest an. Acest proiect va aduce, cu siguranta, oportunitati pentru intregul Grup Financiar Banca Transilvania in ceea ce priveste serviciile noastre bancare, de private banking, operatiunile trade finance sau creditele sindicalizate, dar si pentru partea de brokeraj si asset management', a afirmat Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.

    Banca Transilvania se extinde in Cipru pentru a adauga valoare serviciilor bancare oferite si pentru a folosi, in beneficiul clientilor sai, oportunitatile date de relatiile de afaceri rom?no-cipriote. Sucursala BT Cipru vine pe piata cu o intreaga gama de solutii financiare asigurate de un personal specializat, format din angajati rom?ni si ciprioti.

    In ceea ce priveste rezultatele financiare, Banca Transilvania are realizari notabile in primele sase luni ale acestui an. Activele bilantiere au ajuns la sf?rsitul lunii iunie a.c. la un nivel de 9.889,58 mil. lei, in crestere cu 22% fata de 31 decembrie 2006.

    Fata de prevederile bugetului de venituri si cheltuieli pe intreg anul 2007, nivelul activelor a fost realizat in proportie de 83%. Comparativ cu prevederile bugetare pe intregul an, la 30 iunie 2007 profitul brut s-a realizat in proportie de 58,41%, iar profitul net este mai mare cu 35% fata de cel inregistrat la data de 30.06.2006.

    Sursa: Smart Financial, 08 octombrie 2007'

    mai mult

  • Tender isi face SIF de un miliard de euro

    Cotidianul   PRSN  VULC

    ___
    Tender va stringe participatiile pe care le detine la companiile sale intr-o noua societate, asemanatoare cunoscutelor SIF-uri, pe care o va lista la bursa.

    Omul de afaceri timisorean Ovidiu Tender anunta in numarul din luna octombrie al revistei “Investitii si Profit” ca doreste sa creeze o societate de investitii financiare (SIF) cu o valoare cuprinsa intre 800 de milioane si un miliard de euro pe care s-o listeze pe bursa. “Un fond de investitii din Anglia mi-a propus ca toate participatiile firmelor mele sa fie adunate intr-o companie. Iar aceasta sa fie cotata pe bursa, ei fiind interesati sa investeasca. Le-am spus sa-mi prezinte un plan de bataie si discutam. Din discutiile avute cu partenerii din Anglia am inteles ca, la prima vedere, este vorba despre 800-1.000 milioane de euro”, spune Ovidiu Tender.

    Tender a ajuns la suma de un miliard de euro pe baza profitului inregistrat in primele sase luni din acest an de companiile sale. “Calculul a fost unul simplu. Profitul companiilor detinute de mine la 6 luni a fost de 34 de milioane de euro. Deci, la finalul anului vom vorbi despre un profit brut de 80-100 de milioane de euro. Concluzia: holdingul face in jur de un miliard de euro”, crede Tender.

    Omul de afaceri vrea sa vinda pe bursa in jur de 30-40% din actiunile noii entitati. Adica se asteapta sa primeasca pe actiuni 300-400 de milioane de euro. Cum suma este una destul de mare, inca nu s-a hotarit la ce bursa va fi cotat SIF-ul: la bursa bucuresteana sau la cea londoneza. Banii primiti pe actiuni vor fi reinvestiti, potrivit lui Ovidiu Tender.

    Cele mai mari companii ale lui Tender, Prospectiuni, Vulcan si Altas Gip vor urma intre timp un program de dezvoltare. “Speram ca la finalul anului 2008 sa realizam afara un volum de lucrari cel putin egal cu cel din tara. Asta inseamna o dublare a cifrei de afaceri si, implicit, a profitului”, spune Tender.

    Pentru modernizarea companiilor listate pe Rasdaq se va apela la banii de pe piata de capital. “Vom urmari sa facem noi majorari de capital la Prospectiuni si Vulcan. Aceste majorari se vor face prin transformarea profitului in actiuni gratuite, dar vom realiza si majorari de capital cu banii investitorilor”, mai declara omul de afaceri timisorean.

    La Prospectiuni se va face chiar in aceasta toamna o noua majorare de capital. Numai ca nu se vor mai da actiuni gratuite, ci vor fi vindute noi actiuni la valoarea nominala de 2,5 lei. Majorarea va fi urmata de o splitare. “Adunarea Generala a Actionarilor in care vom lua in discutie aceasta majorare de capital va avea loc in octombrie sau la inceputul lunii noiembrie. Asteptam ca actuala conducere a companiei Prospectiuni sa prezinte valoarea acestei majorari. Iar splitarea actiunii se va face dupa viitoarea majorare de capital. Atunci valoarea nominala a actiunii va fi de 0,1 lei fata de 2,5 lei in prezent. Dupa splitarea actiunii urmeaza listarea la BVB. Apreciez ca Prospectiuni va ajunge la BVB in semestrul doi al anului 2008”, sustine Ovidiu Tender.

    Sursa: Cotidianul, 08 octombrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide