Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

25.09.2007

  • Fondul Proprietatea, pe Bursa prin oferta secundara in 2008

    Adevarul   

    ___
    Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori Bucuresti „posibil' in luna iunie a anului viitor, printr-o oferta publica secundara efectuata la Ministerul de Finante, a spus luni, in cadrul unei emisiuni televizate, presedintele Fondului, Alexandru Paunescu, citat de NewsIn.

    Alexandru Paunescu a declarat ca „Ministerul de Finante, in urma unui raport facut de un intermediar pentru listare, va face o oferta de pret pentru vanzarea unei participatii situate intre 10-20% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

    Acest lucru va duce la diminuarea cotei detinute de stat. Astfel, cota detinuta de Ministerul de Finante ar putea scadea pana la 80%. Nu e posibil ca detinerea statului sa fie mai mica de 50%. In 5 august, presedintele Fondului Proprietatea a spus, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca actiunile Fondului ar putea ajunge la Bursa de Valori Bucuresti in mai-iunie 2008 daca se respecta toate termenele prevazute in lege.

    „In momentul de fata, statul are aproximativ 96,5% din actionariatul Fondului Proprietatea. Acest procent va creste cu siguranta pana la sfarsitul anului, dar o estimare exacta nu pot face', a aratat, luni, Paunescu, care nu exclude insa posibilitatea dublarii numarului actionarilor.

    El a mentionat ca exista posibilitatea ca persoanele care sunt deja actionari ai Fondului „sa renunte la calitatea pe care o au de actionar, cerand la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor anularea titlului de conversie'. Aceste persoane vor avea dreptul de a opta si pentru plata in numerar pana la plafonul de 500.000 de lei.

    „Acest lucru este legat de momentul cand Fondul Proprietatea va elibera dividende, in jur de 1 noiembrie anul acesta', a mai spus Paunescu.

    Sursa: Adevarul, 25 septembrie 2007'

    mai mult

24.09.2007

  • ANRM cere majorarea redeventelor platite de Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va propune Guvernului sa elimine facilitatea acordata companiei Petrom la momentul privatizarii prin care firma beneficiaza de mentinerea nivelului redeventei pana in 2014, potrivit presedintelui ANRM, Bogdan Gabudeanu.

    Eliminarea facilitatii va fi prezentata Guvernului sub forma unei Ordonante de Urgenta care vizeaza majorarea redeventelor petroliere achitate de toate companiile, inclusiv Petrom.

    ANRM propune Guvernului sa abroge articolul din legea de privatizare a Petrom referitor la mentinerea, pe o perioada de zece ani de la data finalizarii privatizarii, respectiv in perioada 2004 - 2014, a nivelului procentual, a bazei si a modalitatii de calcul in cazul redeventelor datorate de companie conform contractelor individuale de concesiune.

    Gabudeanu a adaugat ca taxele din Romania se situeaza la o diferenta majora fata de cele din statele UE, iar prin propunerile actului normativ, nivelul redeventei si al celorlalte taxe petroliere se va apropia de cele din blocul comunitar.

    Presedintele ANRM a precizat ca introducerea noilor taxe si redevente petroliere va duce la incasarea unei sume de 1,9 mld. lei la bugetul de stat, fata de valoarea de 782,9 mil. lei de anul trecut.

    ANRM propune introducerea unor noi taxe si pentru activitatile de prospectiune, explorare si exploatare. Taxa anuala de prospectiune va avea o valoare de 400 lei/kilometru patrat, iar cea de exploatare va fi de 100.000 lei/kilometru patrat.

    Taxa de explorare va fi stabilita la 4.000 lei/kilometru patrat, valoare care va fi dublata dupa o perioada de doi ani si majorata de cinci ori dupa patru ani.

    In ceea ce priveste valoarea redeventelor, ANRM modifica nivelele taxei in functie de cantitate.

    Singura valoare care se va micsora, de la 3,5% la 3%, va fi cea referitoare la productia bruta de titei condensat la o cantitate mai mica de 1.000 de tone.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 septembrie 2007

    mai mult

  • SIF-urile au 127 mil. euro pentru listarea Transgaz

    Business Standard   TGN

    ___
    Cele cinci societati de investitii financiare se pregatesc pentru oferta publica initiala a Transgaz, cu peste 127 milioane de euro in conturi la diferite banci, pentru a intra in actionariatul companiei, conform reprezentantilor SIF. “In acest moment avem in conturi peste 28 milioane de euro, bani veniti, in mare parte, din lichidarea pachetului detinut la Altur (companie producatoare de componente auto - n.red.). Am putea sa ne ducem sa luam de toti banii actiuni la banci sau la alte companii mari, dar avem restrictii la activul net. In aceste conditii, ne gandim si la faptul ca, asa cum a zis Guvernul, in noiembrie incepe oferta la Transgaz, iar ca sa prinzi un procent mare din Transgaz, trebuie sa vii cu multi bani.

    Situatia va fi la fel ca la Transelectrica, unde am subscris la oferta publica initiala cu 40 milioane de lei (circa 11,5 mil. euro), si am luat foarte putine actiuni. La Transgaz vrem sa luam cat mai multe actiuni”, a declarat pentru Business Standard Teodor Buzatu, director SIF Oltenia. Depozitele bancare ale SIF Muntenia au ajuns la 69 mil. lei (21,6 mil. euro), bani pe care SIF-ul ii pastreaza pentru oferta Transgaz. “Suntem foarte interesati de astfel de oferte, si o parte din banii de care dispunem acum va merge la Transgaz”, a declarat Petre Pavel Szel, presedintele SIF Muntenia.

    CNVM a aprobat prospectul preliminar al Transgaz

    Daca pretul pentru o actiune Transgaz din oferta publica ar ajunge la 20 de lei/unitate (de doua ori mai mare fata de valoarea nominala), cele cinci SIF-uri ar putea suprasubscrie oferta, cu banii pe care ii au in conturi, de peste 18 ori. La finalul lunii august, cele cinci SIF-uri aveau depozite bancare in valoare de 406 mil. lei (127 mil. euro). SIF Transilvania avea cele mai mari depozite, in valoare de 124 mil. lei (38,8 mil. euro), in timp ce SIF Banat-Crisana avea in conturi 79,4 mil. lei (24,8 mil. euro), iar SIF Moldova avea la banci 44 mil. lei (13,7 mil. euro).

    Transgaz Medias va lista la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de actiuni reprezentand 10% din capitalul companiei (1,177 mil. actiuni), valoarea nominala a actiunilor fiind de zece lei. “Speram ca pachetul de actiuni al Transgaz sa vina la Bursa in cel mai scurt timp posibil. Noi ne gandim ca acest lucru se va intampla pana la finalul anului”, au declarat reprezentantii Raiffeisen Capital & Investment, intermediarul ofertei publice. Prospectul preliminar pentru tranzactionarea titlurilor a fost aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Admiterea la tranzactionare a actiunilor unor companii la Bursa se poate realiza dupa publicarea unui prospect final, aprobat de CNVM, potrivit legislatiei pietei de capital. Firmele trebuie, insa, sa transmita initial Comisiei, spre aprobare, un prospect preliminar.

    Transelectrica a fost prima companie listata de stat la Bursa, tot cu 10% din actiuni, in cadrul unei strategii care prevede vanzarea de participatii minoritare la mai multe firme, printre care Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica. SIF Oltenia a subscris la Transelectrica pentru 2,38 milioane de actiuni, reprezentand o treime din numarul total de titluri scos la vanzare. SIF Muntenia a anuntat ca a subscris 1,25 milioane de actiuni in cadrul ofertei publice initiale, in valoare totala de 21 de milioane de lei (circa sase milioane de euro), iar SIF Moldova a subscris suma de 5,04 milioane de lei (1,44 mil. euro), pentru 300.000 de actiuni.

    Suprasubscriere

    Daca pretul pentru o actiune Transgaz ar ajunge la 20 de lei/unitate (de doua ori mai mare fata de valoarea nominala), cele cinci SIF-uri ar putea suprasubscrie oferta, cu banii pe care ii au in conturi, de peste 18 ori.

    Sursa: Business Standard, 24 septembrie 2007

    mai mult

  • Mechel Targoviste isi externalizeaza serviciile de reparatii pentru a reduce costurile de productie

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   COS

    ___
    Combinatul siderurgic 'Mechel' Targoviste, cea mai mare companie de profil din Romania, isi va externaliza serviciul de reparatii, prin constituirea unei firme separate, controlata de catre acesta. Potrivit reprezentantilor companiei, noua societate se va ocupa in continuare de intretinerea utilajelor uzinei din Targoviste, dar va putea acum contracta si alte comenzi din partea unitatilor industriale din tara. Anuntul in acest sens a fost facut de domnul Viacheslav Shmyga, presedintele - director general al combinatului din Targoviste, cu ocazia vizitei efectuate de un grup de investitori si reprezentanti ai unor companii internationale din industria otelului, reuniti la Bucuresti pentru cea de-a zecea conferinta a jucatorilor din industria otelului, organizata de publicatia specializata in domeniu, 'Metal Bulletin'. Potrivit spuselor lui Shmyga, procesul de externalizare a serviciilor de reparatii nu va implica disponibilizari, ci doar trecerea lor la o companie separata. In prezent, combinatul are in jur de 4.000 de angajati, serviciul de reparatii numarand 600 de angajati. Principalul motiv pentru aceasta initiativa este cresterea ratei de profitabilitate, prin scaderea activitatii de reparatii din totalul costurilor de productie.

    De la preluarea combinatului, in 2002, compania a investit peste 35 de milioane de dolari pentru modernizarea acestuia, una din principalele inves¬titii fiind construirea unei noi masini de turnare continua a taglelor, a carei valoare este estimata la 14 milioane de dolari. Potrivit conducerii combinatului, noua instalatie de turnat a dus la dublarea productiei, reprezentand 500.000 de tone pe an. Viacheslav Shmyga a precizat ca masina a fost conceputa de catre firma elvetiana 'Concast', insa majoritatea componentelor au fost construite in cadrul combinatului de la Targoviste de catre specialistii si muncitorii companiei.

    Combinatul siderurgic din Targoviste a trecut pe profit incepand cu luna martie a acestui an, compania raportand pentru primul semestru din 2007 un profit de peste 14 milioane de lei, la o cifra de afaceri de peste 402 milioane de lei. Compania a trecut, in ultimii patru ani, printr-un proces de restructurare, care a vizat in special retehnologizarea si modernizarea capacitatilor de productie, precum si eficientizarea consumului energetic si indeplinirea criteriilor europene in privinta gradului de poluare. 'Multumita aces¬tor investitii, precum si managementului companiei, astazi se poate respira normal in uzina, iar consumul energetic a fost redus cu pana la 40%', a declarat Petru Ianc, director general al Directiei de politica industriala din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor. 'Pana la sfarsitul anului 2008, atunci cand se va incheia procesul de monitorizare a industriei metalurgice romanesti de catre Uniunea Europeana, vom indeplini toti parametrii de viabilitate la nivel european', a mai precizat Ianc.

    Potrivit datelor publicate de catre companie, cea mai mare parte a productiei, respectiv 93,6%, este orientata catre piata interna, exporturile reprezentand numai 6,4%, iar materia prima folosita este reprezentata in totalitate de fier vechi.

    Combinatul siderurgic 'Mechel' Targoviste este principalul furnizor de materii prime pentru industria constructoare de masini din Romania si este detinut de grupul rus 'Mechel' OAO, care activeaza in industria miniera si de productie a otelului din Rusia, Romania si Lituania. In 2006, veniturile grupului au fost de 4,4 miliarde de dolari, iar dupa scaderea dobanzilor, taxelor, a deprecierii si amortizarii a depasit un miliard de dolari.

    Sursa: Bursa, 24 septembrie 2007'

    mai mult

  • Posibila listare a A&D Pharma la Bucuresti

    Adevarul   

    ___
    Actionarii grupului farmaceutic olandez A&D Pharma vor analiza, in data de 8 octombrie, posibilitatea listarii unui pachet de actiuni la o bursa de valori. Daca propunerea va fi aprobata, in decurs de 12 luni vor fi derulate operatiunile pentru intrarea pe piata de capital.

    In cazul in care actionarii grupului vor decide listarea unui pachet de actiuni, consiliul director va stabili conditiile pentru o astfel de operatiune si va incepe demersurile necesare. In primul semestru al acestui an, A&D Pharma a consemnat vanzari nete consolidate de 199,1 milioane euro, in crestere cu 35% fata de perioada similara a anului trecut.

    Potrivit prognozelor analistilor Erste, vanzarile A&D Pharma ar putea ajunge, in acest an, la 440 milioane euro, in crestere cu 32,7% comparativ cu 2006. Majoritatea activitatilor A&D Pharma sunt desfasurate pe piata romaneasca, prin distribuitorul de medicamente Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu.

    Sursa: Adevarul, 24 septembrie 2007

    mai mult

21.09.2007

  • Ardaf: majorare de capital cu pana la 25 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Ardaf, companie de asigurari preluata la inceputul anului de fondul ceh PPF Investments, si-ar putea majora capitalul cu pana la 25 de milioane de euro (81,3 milioane de lei), la 74 de milioane de euro (244 de milioane de lei) in urmatoarele 12 luni. Decizia a fost luata in cadrul adunarii generale extraordinare a actionarilor care a avut loc zilele trecute.

    Tot atunci, actionarii au decis vanzarea unor active ale societatii in valoare de cel mult 8 milioane de euro. In total, asiguratorul detine proprietati imobiliare de 18 milioane de euro.

    Ultima majorare de capital la Ardaf a fost realizata la inceputul acestui an, cand actionarii au varsat 33 de milioane de euro in conturile societatii. Operatiunea a fost necesara pentru a incheia procedura de administrare speciala a companiei, impusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din cauza scaderii indicatorilor de lichiditate si solvabilitate.

    Cehii de la PPF detin 70,81% din Ardaf, dupa ce au cumparat actiuni de la omul de afaceri Ovidiu Tender (56%) si ulterior din piata.

    Un alt actionar este Raiffeisen Zentralbank Austria care detine un pachet de 6,4%.

    Asiguratorul a incheiat primul semestru cu afaceri de 25,3 milioane de euro, in scadere cu 30%, insa a reusit sa isi reduca pierderile comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Acestea au scazut cu 56%, la 11 milioane de euro. In 2006, Ardaf a inregistrat cea mai mare pierdere din intreaga piata a asigurarilor, de

    35 de milioane de euro.

    Primele brute subscrise din asigurari generale s-au redus cu 30% in prima jumatate a anului, la 23,7 milioane de euro, iar vanzarile de asigurari de viata au scazut cu 13%.

    Ardaf a numit recent un nou director general adjunct, Adina Bacioiu, fost director general adjunct executiv al RAI Asigurari, companie preluata de PPF Investments odata cu Ardaf, unde a activat timp de cinci ani, pana in 2005. Bacioiu a mai fost director de vanzari la brokerul de asigurare AON Romania.

    Din conducerea Ardaf mai fac parte Daniel Tudor (director general, unul dintre fostii actionari ai RAI Asigurari), Daniel Bordeanu (director general adjunct), Dan Barabant (director general adjunct) si Laura Atanasiu (director general adjunct).

    Ardaf este listata pe piata RASDAQ a BVB, valoarea companiei fiind de 74 de milioane de euro la ultimul pret de tranzactionare, de 0,15 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 septembrie 2007

    mai mult

  • CNVM a aprobat prospectul listarii Transgaz

    Jurnalul National   TGN

    ___
    Comisia Nationala de Valori Mobiliare a aprobat prospectul preliminar pentru listarea companiei Transgaz la Bursa de Valori Bucuresti. Oferta publica initiala va consta intr-un pachet de 10% din actiunile operatorului sistemului de transport al gazelor.

    Paul Miclaus, vicepresedinte al CNVM, a confirmat informatia, insa nu a oferit mai multe detalii.

    Potrivit legislatiei, admiterea la tranzactionare a actiunilor unor companii la Bursa are loc numai dupa publicarea unui prospect final, aprobat de CNVM. Companiile ce doresc sa se listeze trebuie sa trimita inainte insa un raport preliminar.

    Subscrierea va incepe la jumatatea lui noiembrie si se va termina in decembrie, iar, cel mai probabil, oferta va fi suprasubscrisa.

    Operatiunile de listare vor fi finalizate in lunile februarie sau martie 2008.

    Sursa: Jurnalul National, 21 septembrie 2007

    mai mult

  • Bancile de investitii joaca pe imobiliare la bursa

    Business Standard   

    ___
    Lehman Brothers, a patra banca de investitii din SUA, a achizitionat 3,08% din actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developre&Contractor, pentru suma de 9,6 mil. euro. Aceasta este a doua mare banca de investitii care a achizitionat actiuni la o companie imobiliara listata la Bursa de Valori Bucuresti.

    Morgan Stanley a achizitionat 6% din Imotrust Arad. Ulterior, Morgan Stanley si-a ajustat detinerea la sub 5% din capital. Lehman Brothers este la prima achizitie raportata pe BVB. Dan Ioan Popp, principalul actionar si presedintele Impact Developer&Contractor, a vandut ieri peste 5% din actiunile companiei, pentru 16 mil. euro. Un pachet de 3% a fost achizitionat de Lehman Brothers, iar 2% din actiuni de catre Julius Baer. Acesta a dat pe pachet peste 6,6 mil. euro.

    “Eu am vandut peste 50 mil. actiuni, iar principalii cumparatori au fost Lehman Brothers si Julius Baer”, a declarat Dan Ioan Popp. Capitalizarea companiei a ajuns la 314 mil. euro. “Julius Baer activeaza, de obicei, in nume propriu si asa a fost si in acest caz. La Lehman Brother stiu ca s-a format un vehicul de investitii special pentru aceasta tranzactie”, a mai precizat Popp. Portofoliul Julius Baer la Bursa din Bucuresti este de circa 200 mil. euro.

    Lehman Brothers este o companie americana care ofera servicii financiare (private banking, asset management si brokeraj). Banca a afisat, pentru trimestrul fiscal incheiat la 31 august, o scadere a castigurilor sale cu 3,2% fata de aceeasi perioada din 2006, ca urmare a expunerii bancii la piata creditelor ipotecare si la cea a imprumuturilor cu randament mare, dar mai riscante. Conform actionarului majoritar al Impact, Julius Baer, unul dintre cei mai mari investitori de pe bursa din Romania, a achizitionat actiunile in nume propriu.

    Fondurile obtinute de Impact in urma tranzactiei urmeaza sa fie folosite pentru achizitia de terenuri si finantarea proiectelor. Dezvoltatorul imobiliar a decis in luna mai sa isi majoreze capitalul social cu 6,8 milioane de euro, (23,5 milioane de lei), pentru atragerea unui investitor nou, direct sau indirect. “Suma obtinuta in urma tranzactiei, precum si banii pe care vrem sa ii atregem din majorarea de capital, vor fi investite in noi proiecte”, a declarat pentru Business Standard, Dan Ioan Popp (foto), presedintele companiei.

    Compania intentioneaza sa aloce circa 30-35% din banii stransi pentru achizitionarea de terenuri, iar restul banilor vor fi folositi pentru investitii in proiectele deja existente ale companiei. “Avem trei proiecte care sunt in faza incipienta. Valoarea acestora se ridica la peste 500 milioane de euro fiecare. Doua dintre cele trei proiecte sunt in Bucuresti, iar unul in Cluj”, a precizat Popp.

    In prezent, Impact are in derulare o majorare de capital de circa 73 mil. euro (246 mil. lei) pe care ii cere de la actionari. Investitorii care detin drepturi de preferinta Impact pot subscrie actiuni pana la data de 25 septembrie.

    Una dintre cele doua companii cu care Impact era in nego- cieri a efectuat un proces de due diligence (evaluare, n.r.) “legal, limitat, cu privire la anumite proiecte ale companiei, si un due diligence financiar, referitor la perioada 2004-2007”, se arata intr-un comunicat al Impact remis Bursei de Valori Bucuresti. Compania listata la BVB mentioneaza ca va pune la dispozitia investitorilor interesati documentele care au stat la baza procesului de due diligence.

    Sursa: Business Standard, 21 septembrie 2007

    mai mult

  • AVAS a finalizat negocierile cu Al Arrab Company pentru privatizarea Electroputere

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   EPT

    ___
    Negocierile dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si investitorul Al Arrab Company Ltd privind contractul de privatizare al societatii Electroputere Craiova au fost finalizate, urmand ca acesta sa fie semnat in perioada urmatoare, au declarat surse guvernamentale, citate de NewsIn.

    Forma finala a contractului a fost agreata de cele doua parti, urmatorul pas fiind semnarea contractului. Potrivit acelorasi surse, data semnarii nu poate fi inca estimata, intrucat aceasta urmeaza sa fie stabilita cu investitorul din Regatul Arabiei Saudite.

    Oferta de privatizare a Electroputere cu Al Arrab Company Ltd, care urma sa expire pe 18 septembrie, a fost prelungita de AVAS cu 30 de zile in vederea finalizarii negocierilor.

    Al Arrab Contracting Company Ltd, din Regatul Arabiei Saudite, a oferit 2,3 milioane euro pentru pachetul de 62,82% din capitalul social. In cadrul tranzactiei, compania araba va trebui sa preia datoriile Electroputere, de circa 61 milioane euro ,si sa investeasca alte 20 milioane euro.

    Privatizarea se desfasoara dupa metoda negocierii pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, in cadrul careia ponderea pretului pachetului de actiuni sa fie de 20%. Criteriul principal in evaluarea ofertei este nivelul investitiilor care se vor face, atat al celor sub forma de capital de lucru, cat si a celor vizand regruparea activitatilor in primul an de activitate.

    AVAS a scos la vanzare 62,82% din capitalul social al Electroputere Craiova, in februarie 2007. La termenul limita de depunere a ofertelor, cinci companii si-au exprimat interesul pentru privatizarea Electroputere Craiova: A5 Invest SRL Caransebes, Grup Feroviar Roman SA, Vienna International Holding SRL, Al Arrab Contracting Holding SRL, Peeker Atomic Energy System INC Lakewood Colorado. Dupa analiza documentelor de participare, au ramas trei ofertanti: A5 Invest Caransebes, Grup Feroviar Roman si Al Arrab Company Ltd.

    AL Arrab a ramas singurul ofertant in procesul de privatizare, dupa ce Comisia i-a eliminat pe ceilalti doi ofertanti care nu au indeplinit conditiile prevazute prin dosarul de prezentare si de legislatia in vigoare din domeniul privatizarii.

    Firma Al Arrab Contracting Company Limited este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si al constructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatamant si spitale. Compania a realizat proiecte in Iraq, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia si Arabia Saudita.

    Electroputere Craiova a fost fondata in 1949 si produce echipamente pentru domeniul energetic si transportul feroviar. Compania are un capital social de 12,4 milioane lei, divizat in circa 124,17 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care controleaza 62,82% din pachetul total de actiuni.

    Sursa: Bursa, 21 septembrie 2007

    mai mult

20.09.2007

  • Companiile listate cauta finantari de peste 220 de milioane de euro de la investitorii de pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Companiile listate la Bursa deruleaza in prezent majorari de capital in valoare de circa 740 mil. lei (220 mil. euro), dupa ce au atras finantari de peste 100 mil. euro in prima parte a anului.

    Numarul companiilor care au decis sa se finanteze prin intermediul Bursei de Valori, cat si sumele pe care acestea isi propun sa le atraga de la investitori, au crescut semnificativ in acest an pe fondul unei intensificari a activitatii bursiere. Companiile incearca sa profite astfel de excesul de lichiditate din piata, dar si de interesul foarte ridicat al investitorilor locali pentru astfel de operatiuni care au adus castiguri semnificative in ultimii ani.

    De la inceputul anului, tranzactiile de la Bursa au depasit 4,04 mld. euro, fata de 3,04 mld. euro pe tot anul trecut.

    Majoritatea companiilor deruleaza majorari de capital in care ofera actionarilor posibilitatea de a subscrie actiuni la valoarea nominala care este, de regula, mult sub pretul din piata al actiunilor. Aceste operatiuni sunt vanate de catre investitori, deoarece, de regula, acestia obtin un castig semnificativ in momentul in care se corecteaza pretul dupa trecerea datei de inregistrare.

    'Sunt companii care au nevoie de bani pentru investitii in dezvoltare, dar sunt si companii care fac mai multe majorari de capital pe an pentru a creste cat mai mult. De obicei, emisiunile de actiuni noi sunt periculoase deoarece dilueaza valoarea actiunilor pe Bursa', sustine Octavian Dragolea, directorul Egnatia Securities.

    Cea mai mare majorare de capital aflata in prezent in derulare este cea a companiei de dezvoltare imobiliara Impact Developer & Contractor (IMP) care si-a propus sa stranga circa 246 mil. lei (73 mil. euro) de la actionari. Investitorii care detin drepturi de preferinta Impact sau au cumparat astfel de drepturi in perioada de tranzactionare a lor la Bursa, pot subscrie actiuni pana la data de 25 septembrie.

    O alta companie la care se desfasoara in prezent subscrierile pentru majorarea de capital este Broker Cluj (BRK) care intentioneaza sa stranga 17,5 mil. lei (5,2 mil. euro) de la actionari pana pe 27 septembrie. Actionarii Broker pot subscrie 0,2 actiuni noi la pretul de 0,75 lei, pentru fiecare actiune pe care o detineau la data de inregistrare pentru care vor mai primi 0,43 actiuni gratuite. Broker intentioneaza sa mai deruleze o majorare de capital in acest an, in valoare de circa 18 mil. lei (5,37 mil. euro).

    Alte cinci companii, printre care Orizont Turism Predeal (ORTU), BAT Arad (BAZV) si Socot Targu Mures (SCTO), au in derulare majorari de capital.

    In cazul altor opt companii, actionarii au aprobat majorarea capitalului social, dar inca nu a inceput perioada de subscriere.

    Printre acestea se numara Albalact Alba-Iulia (ALBZ), care vrea sa atraga 47,5 milioane de lei (14,1 mil. euro) pentru investitii, Cemacon Zalau (CEON), care realizeaza majorare de capital cu subscrieri, dar si cu actiuni gratuite, si Avicola Brasov (AVLE).

    Cele mai multe demersuri de majorare a capitalului social sunt inca la stadiul de propunere, 13 companii convocand Adunari Generale ale Actionarilor (AGA) pentru aprobarea acestor operatiuni.

    Cele mai mari sunt majorarile de capital propuse de Mecanica Rotes (METY) si Celule Electrice Bailesti (CLEL), companii controlate de omul de afaceri Catalin Chelu, care intentioneaza sa stranga 100, respectiv 66 mil. lei, bani care vor fi utilizati tot pentru investitii pe piata de capital.

    Actionarii producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) s-au reunit ieri pentru a dezbate majorarea capitalului social cu 43,2 mil. lei (12,9 mil. euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 septembrie 2007'

    mai mult

Pagina

inchide