Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.09.2007

  • Oltchim se privatizeaza in 2008 cu petrochimia din Arpechim si active ale Salrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, urmeaza sa fie scos la privatizare anul viitor, dupa ce va prelua partea de petrochimie a rafinariei Arpechim, aflata in portofoliul Petrom, dar si cateva active de la Salrom, Societatea Nationala a Sarii.

    'Oltchim va fi scos la privatizare anul viitor dupa ce va deveni o companie integrata vertical prin preluarea unor active de la Salrom si a segmentului de petrochimie de la Arpechim Pitesti. Combinatul va fi mult mai atractiv pentru investitori astfel structurat', a declarat Zsuzsa Bereschi, consiliera a vicepresedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului pe probleme de privatizare si administrare a societatilor, Laszlo Gyerko. AVAS detine 95,74% din capitalul Oltchim.

    Ideea de a prelua segmentul de petrochimie din cadrul rafinariei Arpechim Pitesti este un proiect care se discuta de multa vreme intre reprezentantii Petrom si cei ai Oltchim. Singurul pas concret care a fost facut pana acum si care ar putea duce la finalizarea acestei tranzactii este infiintarea in luna iunie a firmei Petrochemical Arges, care a preluat activitatile de petrochimie de la rafinaria Arpechim.

    Potrivit reprezentantilor Petrom, noua companie urmeaza sa fie vanduta fie catre Olchim, fie catre un alt investitor care poate veni cu o oferta mai buna. Potrivit celor mai recente informatii disponibile, negocierile intre reprezentantii Oltchim si cei ai Petrom urmau sa inceapa pe 5 septembrie.

    Reprezentantii Oltchim au declarat atunci ca in cazul in care vor ajunge la un acord cu Petrom privind preluarea Petrochemicals Arges, vor investi 100 mil. euro pentru marirea capacitatii de productie a acesteia, precum si pentru retehnologizarea instalatiilor. Fondurile pentru aceasta investitie urmau sa fie asigurati prin imprumuturi.

    Totodata, Oltchim intentioneaza sa participe, in consortiu cu firmele Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti, la privatizarea Salrom, de care s-a aratat interesata si firma austriaca Salinen.

    Oltchim a inregistrat in primele sase luni venituri de 950,44 mil. lei (285,2 mil. euro), mai mari cu 8,5% fata de intervalul analizat din anul precedent, si un profit net in crestere cu 32%, la 9,61 mil. lei (2,88 mil. euro).

    Combinatul estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 527 de milioane de euro, in crestere cu 7,3%, indicatorul urmand sa urce la 651 de milioane de euro in 2008 si la 745 de milioane de euro in 2009. Compania a programat, pentru perioada 2006-2010, investitii de circa 240 de milioane de euro, fondurile vizand in special modernizarea tehnologiilor de productie.

    Oltchim este unul dintre cei mai mari datornici dintre companiile listate la Bursa. Compania cumula la finele lunii iunie datorii totale de 1,13 mld. lei (354 mil. euro). Peste jumatate din aceasta suma reprezinta creditele angajate de companie.

    Capitalizarea companiei a ajuns ieri la 1,049 miliarde de euro, actiunile combinatului inchizand sedinta de tranzactionare la un pret de 1 leu pe titlu.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 septembrie 2007'

    mai mult

  • Rompetrol ataca Vestul via Bulgaria

    Evenimentul Zilei   PTR  RRC

    ___
    Compania petroliera Rompetrol anunta achizitii 'de ordinul miliardelor' si o cifra de afaceri de 40 de miliarde de dolari in urmatorii 5 ani.

    Planurile companiei petroliere vizeaza o crestere de aproape sase ori a cifrei de afaceri, iar reprezentantii ei au reafirmat ieri, la Sofia, interesul pentru compania NIS din Serbia, dar si pentru cresterea cotei de piata in Bulgaria.

    Mai mult, Eric Kish, vicepresedintele Rompetrol pe partea de retail, a declarat ca Rompetrol „se va focusa spre Europa de Vest, atat pe distributie, cat si pe rafinare”.

    Kish spune ca in urmatorii ani Rompetrol va avea 3.000 de benzinarii in tarile in care activeaza (sapte la numar - n.r.). Odata cu preluarea a 75% din Rompetrol de catre KazMunaiGaz, nu se mai pune problema banilor necesari pentru dezvoltarea companiei petroliere.

    Mai intai la vecini

    Dupa Romania, se poate spune ca grupul condus de Dinu Patriciu are cea mai eficienta activitate in Bulgaria. Aici, Rompetrol tinteste o cota de piata de 20%, adica peste actuala cota de piata in Romania, pe retail, care este de 17%.

    Rompetrol vrea sa cumpere un concurent din Bulgaria (probabil Naftex, deoarece Lukoil si OMV au cote de piata superioare Rompetrol). Rompetrol detine 50 de benzinarii in tara vecina si doreste sa ajunga la 170 de benzinarii pana in 2009.

    Ieri a fost inaugurata prima benzinarie „Hei”, care asigura clientilor servicii suplimentare, cum ar fi sistemul Fill&Go, restaurant sau internet. In Bulgaria, Rompetrol va investi 17 milioane de dolari in 2007.

    Mentenanta vine din urma

    Victor Popovici, director Rominserv, compania care asigura mentenanta Rompetrol, ne-a spus ca biroul deschis in Bulgaria va asigura o cifra de afaceri de 5 milioane de euro anul acesta, iar aceasta se va dubla in 2008, ca urmare a deschiderii altor patru statii „Hei”.

    Mai mult, Rominserv spera sa mai deschida un birou in Serbia, daca Rompetrol va achizitiona compania NIS, si in Kazahstan. „Ne vom duce in Kazahstan sa evaluam starea tehnica a utilajelor si, cel mai probabil, le vom furniza robineti industriali de la fabrica noastra, Rominserv Valves”, spune Popovici.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 28 septembrie 2007
    '

    mai mult

  • Analistii prevad revigorarea Bursei catre sfarsitul anului

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Scaderea capitalizarii bursiere cu 6,3 miliarde de euro in ultimele doua luni reprezinta o oportunitate, considera Petru Prunea, presedintele consiliului de administratie al companiei de servicii si investitii financiare SSIF Broker.

    Prunea apreciaza ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi va reveni din depreciere spre sfarsitul anului.

    Cotatiile bursiere au scazut fata de cele din vara, iar momentul poate fi speculat eficient de catre investitori, considera brokerii.

    'Scaderea capitalizarii bursiere din ultimele doua luni nu trebuie sa ingrijoreze. Este un efect al situatiei de pe pietele internationale si a problemelor economice interne. Cred insa ca spre sfarsitul anului si inceputul anului viitor, bursa isi va reveni, iar actiunile vor creste', mai spune Prunea.

    Stoica: Moment de cumpana pentru BVB

    Bursa de Valori a pierdut in ultimele doua luni 6,3 miliarde de euro la nivelul capitalizarii bursiere. Valoarea de piata a companiilor listate pe BVB a ajuns la 25,7 miliarde de euro, in conditiile in care pe 24 iulie atingea maximul de 32 miliarde de euro. Specialistii spun ca bursa se afla acum intr-un moment de cumpana si ca modul in care vor actiona investitorii va determina viitorul parcurs al institutiei.

    'Trecem intr-adevar printr-un moment de cumpana. Criza de pe piata americana a creditelor, ce a avut un impact puternic in toate pietele de capital internationale, ne-a afectat si pe noi, iar acest lucru s-a reliefat si in capitalizarea bursiera', explica Septimiu Stoica, presedintele BVB.

    'Au venit apoi rezultatele interne mai putin bune in ceea ce priveste economia, de la accentuarea deficitului comercial, cresterea inflatiei, reducerea investitiilor si pana la problemele politice. Toate acestea au influentat comportamentul investitorilor, a fost un fel de guturai generalizat', explica Stoica.

    In opinia lui Petru Prunea, presedinte consiliul de administratie SSIF Broker, criza de capitalizare si lichiditatea scazuta de pe BVB reprezinta, in mod paradoxal, un moment benefic, de asanare a sectorului bursier.

    'Asistam si vom asista la o reasezare a investitiilor, se vor evidentia mai clar ce plasamente sunt bune, solide, de viitor si care sunt speculative. Astfel de momente, prin care trece BVB in prezent, sunt cateodata benefice. Reprezinta un fel de dus rece ce curata problemele dintr-o piata ce are nevoie de asanare, de reasezare', a declarat Prunea.

    Scaderea bursei, accentuata in ultimele doua luni, s-a reliefat cel mai sensibil pe sectorul SIF-urilor, cele mai tranzactionate dar si cele care au scazut cel mai mult. SIF Moldova a pierdut, de pilda, 14 bani fata de prima cotatie din 2007, in timp ce SIF Banat Crisana a ajuns in jurul aceleiasi cotatii pe care o avea la 3 ianuarie.

    In ceea ce priveste indicii, BET si BET-C au scazut fata de finele lunii iunie cu peste 11 %, iar BET-FI a pierdut, in ultimele doua luni, mai mult de jumatate din castigul pe acest an.

    'Dincolo de deprecierile din ultima vreme, cotatiile sunt insa in crestere, daca luam tot anul', spune Prunea. 'Daca va uitati la bursa din Londra, cu siguranta nu o sa vedeti cresteri ca la noi. Asa ca bursa romaneasca ramane la cote performante, dincolo de fluctuatiile din ultima vreme', a mai spus Prunea.

    Intr-adevar, fata de inceputul anului, BET C s-a apreciat cu 31%, BET a adunat peste 18 procente in plus, iar BET FI a crescut cu 21,5 %.

    'Sunt momente si momente. Chiar daca sfarsitul lui august si luna septembrie au marcat o scadere privind lichiditatea, pe fondul reducerii volumului tranzactiilor si comportamentului retinut al investitorilor, tendinta generala este una pozitiva', este de parere si presedintele BVB, Septimiu Stoica.

    Bursa se reformeaza, pentru a atrage investitorii

    Perioada de convulsie de pe BVB, anuntata in principal de criza creditelor imobiliare din Statele Unite, dar si de performantele economice mai putin bune, a determinat conducerea bursei sa accelereze procesul de reformare, de reasezare a mecanismelor bursiere, pentru a da investitorilor o imagine cat mai clara cu privire la plasamente. Printre cele mai vizibile si cele pe care se mizeaza cel mai mult, sunt recalcularea indicilor si introducerea derivatelor.

    Dupa ce, la finele lunii august, componenta cosului indicelui BET a fost modificata, pe 14 septembrie, au intrat la tranzactionare derivativele pe BET.

    A urmat apoi, zilele trecute, ajustarea componentei indicelui compozit al bursei, BET-C, cu noul numar de actiuni al companiilor Electrocontact, Turism Felix si Zimtub, rezultate in urma majorarii de capital. Apoi, conducerea BVB a rectificat ponderile societatilor de investitii financiare (SIF) in indicele BET-FI.

    Saptamana aceasta, urmeaza un nou moment important. BVB lanseaza in piata BET-FI Index Futures, al doilea instrument derivat, construit pe indicele BET-FI, care reflecta evolutia celor cinci societati de investitii financiare.

    De la 1 octombrie, va urma un alt moment semnificativ in efortul general al BVB de a se adapta realitatii investitionale. Ponderile titlurilor din indicele BET vor fi din nou modificate, criteriul fiind cel al lichiditatii. Va creste, in principal, ponderea actiunilor Rompetrol Rafinare si Biofarm Bucuresti, doua dintre cele mai active titluri din piata.

    Septimiu Stoica, presedintele BVB, spune ca modificarile si completarile aduse indicilor bursieri, din aceasta perioada, urmaresc sa creasca relevanta indicilor bursei si sa transforme indicii BET si BET-FI, in principal, in active suport pentru piata instrumentelor financiare derivate din Romania si pentru crearea de produse financiare structurate.

    'Noile metodologii de calcul permit inregistrarea si reflectarea celor mai subtile miscari ale preturilor actiunilor in piata, nu doar ca urmare a tranzactiilor, dar si ca efect al evenimentelor corporative (acordari de drepturi de preferinta pentru subscrierea de actiuni noi in cadrul majorarilor de capital, splitarea pretului actiunilor sau consolidarea acestuia, acordarea de actiuni gratuite etc)', declara Stere Farmache, directorul general al BVB.

    Sursa: DailyBusiness.ro, 28 septembrie 2007'

    mai mult

  • Julius Baer are 419 mil. dolari pe Bursa din Romania

    Business Standard   

    ___
    Fondul american de investitii Julius Baer, unul dintre cei mai mari investitori straini de pe piata bursiera locala, a ajuns in primul semestru al acestui an (30 aprilie 2007) la o expunere de 419 milioane de dolari (circa 295 mil. euro), cu 16,87% mai mare fata de valoarea detinerilor de la inceputul anului.

    Referendumul din primavara se pare ca nu i-a speriat pe americani, care si-au marit participatia la Petrom la circa 1,5% din companie, valoarea actiunilor detinute de acestia depasind 167 milioane de dolari (115 mil. euro).

    Aceasta este cea mai mare expunere a fondului pe piata de capital din Romania. In primul trimestru al anului, fondul avea in portofoliu mai putin de 1% din compania petroliera.

    Marile fonduri nu s-au speriat de problemele politice

    Fondul controla, dupa primul semestru, 3,16% din actiunile Rompetrol Rafinare Constanta, participatie similara cu cea de la inceputul lunii ianuarie. Valoarea titlurilor ajunge la 28,48 mil. dolari (20,1 mil. euro). Achizitiile fondului din prima parte a acestui an au vizat si un pachet mic de actiuni la BRD, ajungand sa controleze 1,45%, valoarea acestuia ajungand la circa 95 mil. dolari (67,2 mil. euro). De asemenea, fondul si-a majorat participatia la dezvoltatorul imobiliar Impact, ajungand sa detina peste 10% din companie. Ulterior raportarilor transmise catre Securities and Exchange Comission (SEC), Julius Baer si-a majorat participatia la Impact, prin fondurile pe care le detine, la circa 18%. Marile fonduri de investitii au avut o activitate mai redusa in ultima perioada, daca luam in considerare rulajele reduse de la BVB din ultimele doua luni, de cand a inceput criza din Statele Unite ale Americii.

    Conform brokerilor din piata, in urma crizei americane si a problemelor politice din Romania, marile fonduri nu au iesit de pe piata din Romania, desi plasamentele acestora in luna august au fost, pentru prima oara in acest an, mai reduse decat sumele rezultate din lichidarea pozitiilor, acestia retragand peste 21,4 milioane de euro in luna august.

    La sfarsitul lunii aprilie, cele trei fonduri administrate de Julius Baer detineau active de peste 27,89 miliarde dolari (20 mld. euro).

    Sursa: Business Standard, 28 septembrie 2007

    mai mult

27.09.2007

  • Mechel va investi 35 de mil. dolari la Targoviste pana in 2011

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COS

    ___
    Grupul metalurgic rus Mechel va investi, pana in 2011, aproximativ 35 de milioane de dolari in modernizarea combinatului Mechel Targoviste, se arata intr-un comunicat al companiei. Pentru 2007, planurile companiei au vizat cresterea productiei si vanzarilor la 480.000 de tone de otel, respectiv 440.000 de tone. Potrivit Mechel, investitii semnificative vor fi efectuate si pentru reducerea costurilor de productie si cresterea calitatii otelului, in toate subsidiarele grupului rus. Mechel Targoviste - fostul Combinat de Oteluri Speciale - a trecut in proprietate privata in anul 2002 cand a fost preluat de firma elvetiana Conares Trading.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 septembrie 2007

    mai mult

  • Softwin vrea sa listeze la bursa cele trei divizii ale grupului

    Wall-Street.ro   

    ___
    BitDefender , divizia de securitate informatica a grupului Softwin, urmareste listarea la o bursa externa la sfarsitul anului 2008 sau inceputul lui 2009 si ulterior listarea la o bursa secundara, cel mai probabil in Romania, a spus Cosmin Mares, PR manager in grupul Softwin. Reprezentantul grupului a spus ca nu s-a stabilit inca procentul actiunilor care vor fi listate la bursa.

    Softwin intentioneaza sa listeze la BVB si Ascenta, divizia de consultanta IT si solutii software pentru corporatii, si Intuitext, divizia de software educational.

    BitDefender prognozeaza anul acesta o cota de peste 40% pe piata solutiilor antivirus din tara, prin lansarea liniei de produse BitDefender 2008.

    'BitDefender este liderul pietei romanesti, inregistrand in 2006 o cota de circa 40% raportata la o piata a aplicatiilor antivirus si conexe evaluata la circa cinci milioane euro. In 2007, se previzioneaza o crestere a pietei de circa 20% iar BitDefender estimeaza pana la sfarsitul anului depasirea cotei de 40%. Peste 70% din cifra de afaceri pe piata romaneasca a BitDefender este obtinuta din reteaua de parteneri, formata din sapte distribuitori si aproape 500 de reselleri, la nivel national.

    Potrivit directorului de tehnologie al BitDefender, Bogdan Dumitru, 'suita anterioara de produse s-a clasat in mod constant intre primele trei din lume in urma a peste 30 de teste internationale de profil'.

    Daca pe piata de securitate din Romania cresterea resimtita va fi anul acesta doar de 20 de procente, la nivel mondial compania estimeaza o crestere de 70%. Oficialii companiei spera sa isi mentina anul acesta cresterea cotei de piata in lume la nivelul pietei si se concentreaza mai ales pe Statele Unite, una dintre cele mai puternice piete mondiale pe segmentul de securitate, si pe dezvoltarea in Asia, a spus Cosmin Mares, PR manager in grupul Softwin.

    Pe plan local, divizia de securitate a grupului Sofwin estimeaza ca in anul 2008 va detine 50% din piata de solutii de securitate, a declarat Cosmin Mares.

    Gama de produse desktop BitDefender 2008, lansata de companie ofera protectia Wi-Fi Wireless si utilizarea unor motoare adaptive pentru filtrele antispam, ce ofera o mai buna protectie prin marirea timpului de raspuns la noi tehnici de spam.

    BitDefender Total Security 2008 incorporeaza toate functionalitatile si beneficiile BitDefender Antivirus 2008 si BitDefender Internet Security 2008 dar si alte noi module. Suita solutiilor de securitate IT pentru desktop BitDefender 2008 este compatibila cu Windowos 2000 (SP4), Windows XP (SP2) si Windows Vista, clientii de mail Microsoft Outlook 2000, 2003 si 2007, Outlook express, Windows mail precum si cu Mozilla Thunderbird 1.5 si 2.0.

    Utilizatorii versiunilor curente sau anterioare ale solutiilor de desktop BitDefender vor beneficia de upgrade gratuit la noua generatie de produse pana la sfarsitul perioadei de licentiere. Utilizatorii BitDefender Antivirus Plus vor trece la BitDefender Internet Security 2008 fara a fi nevoiti sa schimbe cheia de licentiere.

    BitDefender este producatorul romanesc lider tehnologic la nivel mondial in securitatea datelor. Compania ofera solutii inovatoare care protejeaza eficient impotriva amenintarilor informatice, setand noi standarde in domeniu pentru viteza de reactie, instalare, utilizare si actualizare usoara. Prezent in peste 6.000 de magazine de pe cele cinci continente, BitDefender este cel mai raspandit produs romanesc in intreaga lume care protejeaza eficient impotriva amenintarilor a peste 41 de milioane de utilizatori individuali si corporate din mai mult de 180 de tari. BitDefender are sucursale in SUA, Marea Britanie, Germania, Spania si Romania.

    Sursa: Wall-Street.ro, 27 septembrie 2007
    '

    mai mult

  • Rompetrol investeste 10 mil. euro intr-un depozit la Sofia

    DailyBusiness.ro   PTR  RRC

    ___
    Grupul Rompetrol anunta o investitie de 10 mil. euro in construirea unui depozit de produse petroliere in Sofia, cu o capacitate de 12.000 metri cubi de carburanti si 2.400 metri cubi de gaz petrolier lichefiat.

    Depozitul va fi construit in Sofia, intrucat aceasta regiune absoarbe 50% din consumul total de carburanti din aceasta tara, a declarat Adrian Acatrinei, directorul general al Rompetrol Bulgaria.

    Compania detine in prezent un depozit de produse petroliere la Ruse, cu o capacitate de 5.800 mc. 'Depozitul are facilitati de incarcare navala, feroviara si rutiera, asigurand astfel fluiditatea operatiunilor de wholesale ale companiei Rompetrol pe teritoriul Bulgariei', a mai spus oficialul companiei.

    Pe langa depozitul din Sofia, Rompetrol Bulgaria a inchiriat recent alte doua depozite, unul in Sofia, cu o capacitate de 3.000 mc, si altul in Varna, cu o capacitate de 1.000 mc.

    In prezent, Rompetrol Bulgaria opereaza o retea de 50 de benzinarii, dintre care 15 sunt proprii si 35 - francize. Volumul total al vanzarilor in benzinariile Rompetrol Bulgaria este de circa 50.000 mc in primele opt luni ale anului 2007.

    Sursa: DailyBusiness, 27 septembrie 2007'

    mai mult

  • Kazahstanul adopta o lege ce i-ar permite sa anuleze contracte energetice

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Camera inferioara a parlamentului kazah a adoptat ieri o propunere de lege ce va facilita anularea contractelor semnate cu companiile energetice straine privind exploatarea zacamintelor, ce intervine in plin scandal privind exploatarea zacamantului Kasagan.Toti deputatii prezenti - cu exceptia unuia, care a preferat sa se abtina - au votat pentru aceasta propunere de lege care va mai trebui sa fie adoptata si de catre senat, apoi promulgata de presedintele Nursultan Nazarbayev pentru a intra in vigoare.

    Textul legii prevede ca in cazul in care o companie straina nu va respecta clauzele unui contract, 'afectand astfel interesele economice ale Kazahstanului', guvernul va putea modifica in favoarea sa un contract sau chiar sa il declare nul in cazul in care compania straina nu va accepta modificarile contractului.

    Aceasta lege a fost propusa la jumatatea lunii septembrie de catre deputati, intr-o perioada in care autoritatile kazahe se aflau in plin conflict cu grupul italian ENI privind intarzierile exploatarii zacamantului kasagan.

    Parlamentarii au ragaz pana la data de 22 octombrie pentru a adopta definitiv aceasta legislatie noua, data ce coincide cu termenul limita stabilit de guvernul kazah pentru finalizarea negocierilor cu ENI.

    Initial, exploatarea acestui zacamant trebuia sa demareze in 2005, insa a fost amanata pana in 2010. Costurile dezvoltarii proiectului au urcat pana la 136 miliarde dolari, cu mult peste suma stabilita initial, de 56 miliarde dolari, potrivit ministerului kazah al energiei.

    Zacamantul Kasagan contine, conform estimarilor, rezerve de 38 miliarde barili de petrol, dintre care 13 miliarde barili pot fi recuperati prin folosirea unei tehnici extractive bazate pe injectia de gaze.

    Acest zacamant sta la baza strategiei Kazahstanului de a-si tripla productia de petrol pana in 2015, statul ex-sovietic devenind astfel o sursa din ce in ce mai importanta de petrol din afara Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

    Sursa: Bursa, 27 septembrie 2007'

    mai mult

26.09.2007

  • Care sunt efectele pe care piata romaneasca le va resimti daca OMV reuseste atacul asupra MOL?

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Piata romaneasca va prelua caracteristicile unui oligopol prin achizitiile care vor urma daca ofensiva OMV asupra MOL va fi incununata de succes. La nivelul consumatorului final, posibilitatea unei optiuni s-ar reduce considerabil, iar posibilitatile de a realiza concurenta intre politicile de pret abordate de companiile petroliere prezente pe plan local s-ar diminua.

    'Consiliul Concurentei trebuie sa-si asume o responsabilitate. Sa presupunem ca le da acceptul pentru aceasta tranzactie. Atunci vom asista la o pozitionare asimetrica a pietei, la o constructie de oligopol. In loc de doi jucatori mari, Petrom si MOL, va rezulta unul singur, de cealalta parte fiind plasati Lukoil, Rompetrol si ceilalti. Odata intamplat acest lucru, in doi-trei ani vom asista la alte preluari in vederea unor viitoare consolidari', spune Marian Dinu, director general al societatii de brokeraj Alpha Finance Romania. Odata cu aceasta regrupare, care probabil va lasa pe piata aproximativ trei jucatori foarte mari, si posibilitatile consumatorului roman de carburanti s-ar diminua semnificativ.

    'Micsorarea numarului de jucatori duce la slabirea concurentei pe piata. De aici, intervine o problema pentru consumator. Practic politica de preturi se va face intr-un singur loc, in afara Romania, in loc de doua sau mai multe locuri. Din acest joc, consumatorul are de pierdut. O piata normala este caracterizata prin prezenta a 6-7 jucatori puternici', a mai precizat Dinu.

    Pe piata romaneasca, OMV este prezent prin intermediul Petrom, cea mai mare companie la nivel local, care controleaza toate resursele de petrol ale Romaniei si jumatate din resursele de gaz.

    Petrom are o cota de piata de aproximativ 30% pe segmentul distributiei de carburanti. MOL controleaza prin intermediul filialei de pe piata locala, MOL Romania, o cota de peste 10%. Prin preluarea MOL de catre OMV, grupul nou format si-ar spori prezenta pe piata romaneasca peste limita de 30%, agreata de Consiliul Concurentei. In aceasta situatie, cele doua companii ar trebui sa renunte la anumite active astfel incat sa se incadreze in limitele impuse. Teoretic.

    'Sub nicio circumstanta, cota de piata a Petrom nu va scadea', au declarat reprezentantii OMV.

    Marii jucatori de pe piata de profil spun la unison ca nu vom asista la modificari majore, desi valoarea tranzactiei ar putea trece de 14 mld. euro alaturand cele mai mari grupuri petroliere din Europa Centrala si de Est.

    'Piata romaneasca nu va fi afectata pentru ca nu mai poate fi gandita ca o piata separata de ceea ce se intampla la nivel european. Singurul efect al acestei tranzactii va fi consolidarea, care in prezent este o tendinta care se manifesta la nivel global. Romania nu are suveranitate in aceasta zona si impreuna cu Bulgaria formeaza o singura piata. Asa va fi tratata', spune Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.

    Compania condusa de Patriciu tocmai a fost preluata de catre compania KazMunaiGaz intr-o tranzactie de aproximativ 2,7 mld.$.

    In acest caz, tranzactia este considerata ca avand implicatii majore asupra spatiului european prin conectarea acestuia la rezervele extrem de mari din zona Caspica.

    Nici reprezentantul Lukoil Romania, filiala locala a gigantului petrolier rusesc, nu vede mari modificari pe piata.

    'Nu vor fi efecte majore pe piata romaneasca. Modificarile care se vor produce in ceea ce priveste cotele de piata detinute de cei doi jucatori vor fi stabilite de catre Consiliul Concurentei', spune Constantin Tampiza, directorul general al Lukoil Romania.

    Ieri, grupul austriac a facut practic prima oferta oficiala de preluare a grupului MOL, dupa ce mai bine de cateva luni piata internationala a asistat la un schimb de replici intre reprezentantii celor doua companii.

    Grupul austriac de petrol si gaze naturale OMV este pregatit sa cumpere participatia de 80% la concurentul MOL, intr-o tranzactie care plaseaza valoarea actiunilor companiei ungare la aproximativ 3.500 de miliarde de forinti (20 de miliarde de dolari), spun reprezentantii MOL. OMV va oferi grupului ungar de petrol si gaze naturale un pret de 32.000 de forinti pentru o actiune, imediat dupa eliminarea restrictiilor asupra drepturilor de vot.

    MOL a promis, in trecut, ca se va opune oricarei propuneri de preluare din partea OMV.

    Reactia MOL la aceasta oferta nu a intarziat sa apara.

    'Informatiile nou difuzate corespund strategiei de comunicare unilaterala si ostila a OMV de pana in prezent. MOL are oportunitati de crestere foarte bune ca si companie independenta si, la fel ca inainte, nu vedem de ce am studia o oferta restrictiva, care nu aduce beneficii nici actionariatului nostru, nici altor persoane interesate de MOL', a declarat Szabolcs Ferencz, vicepresedinte Corporate Communications din grupul MOL.

    Relatia intre OMV si MOL este tensionata inca din luna iunie, cand grupul austriac si-a dublat participatia la concurentul ungar la 18,6%. OMV si-a aratat intentia de a unifica operatiunile cu cele ale MOL numai in cazul in care conducerea grupului ungar va accepta o astfel de operatiune.

    Intre timp, MOL a lansat un program agresiv de rascumparare de actiuni, pentru a-si asigura o mai buna protectie fata de oferta OMV.

    'In opinia noastra, abordarea OMV subestimeaza in mod substantial capacitatea si perspectivele MOL si va genera diminuarea valorii companiei. Desi OMV estimeaza o sinergie a costurilor de 400 de milioane de euro pe an, ignora atat pierderile rezultate dintr-o astfel de fuziune, cat si scaderea valorii de piata a MOL, datorata programului de disponibilizari care ar fi solicitat de autoritatile antitrust', spune reprezentantul MOL.

    Acesta a mai declarat ca grupul ungar a luat nota de declaratia de intentie privind achizitia companiei primita marti din partea managementului OMV.

    'In conformitate cu regulile aplicabile pietei de capital, aceasta declaratie de intentie nu reprezinta o oferta formala destinata actionarilor MOL', spune Ferencz.

    'Abordarea OMV nu va fi luata in calcul de catre MOL, care nu va intra intr-un dialog cu OMV pentru a discuta oferta propusa', a mai spus acesta.

    In prezent, OMV detine 20,2% din capitalul MOL. Grupul austriac a invitat ieri conducerea MOL la 'discutii constructive', adaugand ca a transmis o scrisoare de intentie consiliului director al grupului ungar.

    'Ne vom angaja in mod direct, impreuna cu principalii actionari ai MOL, sa analizam modalitatile prin care pot fi obtinute beneficii (din unificarea operatiunilor celor doua companii - n.r.)', spun reprezentantii OMV.

    Pretul propus de OMV este cu 19% mai mare decat cotatia actiunilor MOL la inchiderea sedintei de tranzactionare de luni.

    OMV este pregatit sa ofere 25% din pretul total sub forma de actiuni proprii, a anuntat compania austriaca, adaugand ca oferta sa este conditionata de asigurarea a cel putin 50% din drepturile de vot la MOL, dar si de obtinerea aprobarii autoritatilor europene antitrust.

    Compania rezultata in urma tranzactiei urmeaza sa fie listata la bursele din Austria si Ungaria, avand o reprezentare ungara puternica in conducere.

    Oficialii MOL nu au fost disponibili pentru comentarii.

    Agentia de presa MTI a informat ca actiunile MOL au fost suspendate de la tranzactionare, la solicitarea companiei, dupa ce au incheiat sedinta de luni la nivelul de 26.970 de forinti.

    Unul dintre principalele motive care alimenteaza refuzul categoric, pana in acest moment al MOL, este faptul ca OMV este o companie in care statul austriac controleaza aproximativ 30% din actiuni. Oficialii unguri au declarat ca sunt dispusi sa se aseze la masa negocierilor doar in conditiile in care statul austriac isi va vinde actiunile detinute.

    Sursa: Ziarul Financiar. 26 septembrie 2007'

    mai mult

  • Merrill Lynch: BCR va contribui in 2008 cu 25% la formarea pretului pe actiune al Erste Bank

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Banca Comerciala Romana (BCR) va contribui anul viitor cu 16,4 euro la formarea pretului pe actiune al Erste Bank estimat de Merrill Lynch, de 66,5 euro, iar potentialul de crestere a Romaniei va avea un aport de 4,5 euro, informeaza Mediafax.

    Pe baza unor modele de evaluare, Merrill Lynch prognozeaza pentru Erste Bank un pret de 59,6 euro obtinut din activitatile si diviziile bancii, la care se adauga 4,3 euro din potentialul de crestere a Romaniei si 2,8 euro din reteaua de distributie a grupului austriac din Europa Centrala si de Est, se arata intr-o analiza a Merrill Lynch.

    BCR va contribui cu 24,66% la pretul unei actiuni Erste, iar contributia cumulata a BCR si Romaniei va fi de 31,4%.

    Contributia BCR va fi a doua ca marime din grupul austriac, pe primul loc situandu-se Ceska sporitelna, cu 20,8 euro.

    In inchiderea sedintei bursiere de ieri, actiunle Erste Bank erau cotate la 53,69 euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 septembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide