Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

11.09.2007

  • Dafora Medias ar putea promova la cota Bursei de Valori Bucuresti pana la finele anului

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   DAFR

    ___
    Procedura de listare a societatii 'Dafora' S.A. la Bursa de Valori Bucuresti a fost reluata, dupa inregistrarea, in data de 27 august 2007, a noilor actiuni emise la majorarea de capital. Reprezentantii societatii estimeaza ca societatea va fi listata la BVB spre sfarsitul anului.

    Procesul de promovare la cota BVB a fost demarat la sfarsitul anului trecut si a fost intarziat ca urmare a majorarii de capital derulate in perioada 13 martie 2007- 13 aprilie 2007. In cadrul acestei majorari, capitalul social al companiei s-a majorat, prin aport in numerar, cu suma de 88.131.232 lei prin emisiunea a 881.312.320 actiuni la valoarea nominala de 0,1 lei. Acestea au fost subscrise si varsate integral. In urma majorarii, capitalul social nou al societatii este de 97.357.733,5 lei, divizat in 973.577.335 actiuni. Actiunile nou emise au fost subscrise in proportie de 95,5%.

    In prezent, se completeaza dosarul de listare si se actualizeaza datele furnizate societatii de investitii la data demararii procedurii, se arata in comunicatul remis de 'Dafora'.

    Sursa: Bursa, 11 septembrie 2007
    '

    mai mult

10.09.2007

  • Pierderi de circa sapte ori mai mari pentru Romanceram Roman in primul semestru

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de obiecte sanitare Romanceram Roman a raportat in primul semestru pierderi de aproape sapte ori mai mari, care s-au ridicat la 2,7 mil. lei, in timp ce veniturile companiei s-au diminuat cu 12%, la 19,2 mil. lei (5,76 mil. euro). Pierderile mai mari au fost cauzate de incercarile conducerii societatii de optimizare a retetei de productie si de trecerea la fabricarea numai a produselor de calitate superioara, precum si din cauza pierderilor financiare rezultate din cheltuielile cu dobanzile bancare si nebancare, se arata in raportul firmei. Cifra de afaceri a companiei s-a redus in perioada ianuarie-iunie 2007 cu 2%, la 14,7 mil. lei, principala cauza a scaderii afacerilor fiind reorganizarea compartimentului de vanzari, renegocierea contractelor si cautarea de noi piete si clienti. Romanceram este controlata de Cernasit, care a achizitionat, in luna octombrie a anului trecut, un pachet de 77,85% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 10 septembrie 2007

    mai mult

  • Miliardul Ford atrage americanii la Craiova

    Business Standard   

    ___
    Venirea Ford la fosta fabrica de automobile Daewoo, cu o investitie anuntata de aproximativ un miliard de dolari (peste 700 milioane de euro), precum si seria de companii si banci americane atrase de concernul auto vor face din Craiova polul investitiilor americane din Romania. Furnizorii de componente auto, de talia Lear si Delphi-Packard, si institutii financiare precum Citibank ar putea profita de pe urma “afacerii Ford”.

    Fabrica Ford de la Craiova devine cea mai mare investitie americana, surclasand UPC (care a achizitionat afacerea de cablu TV Astral Cluj in 2005, pentru peste 400 milioane de dolari) sau pe General Electric, a carui investitie in Romania se situeaza in jurul a 250 milioane de dolari. De asemenea, potrivit declaratiilor lui Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de Privatizare, facuta in direct la postul TV The Money Channel, fabrica de la Craiova ar urma sa realizeze exporturi in valoare de circa doua miliarde euro la orizontul anului 2011, cu “efect direct asupra balantei comerciale”.

    Spre comparatie, uzinele Dacia, controlate de grupul francez Renault, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 1,8 miliarde euro, din care circa doua treimi inseamna exporturi. In acest moment, cea mai mare afacere derulata de o companie americana in Romania este cea a producatorului de tutun Philip Morris, urmata de companiile de bunuri de larg consum Procter&Gamble sau Colgate-Palmolive. Fabrica Ford va atinge capacitatea maxima de productie de 300.000 de automobile si tot atatea motoare si cutii de viteze pe an in 2011.

    Americanii se muta la Craiova

    Americanii au depus la finele saptamanii trecute oferta financiara imbunatatita, de 57 mil. euro, fata de 55 mil. euro initial, pentru preluarea unui pachet de 72% din Automobile Craiova, societatea care detine fosta fabrica Daewoo. Americanii au refuzat sa preia insa terenurile, estimate la 100 milioane de euro, care nu sunt afectate productiei industriale.

    “Cel mai important efect al privatizarii Daewoo prin Ford va fi resimtit la nivelul industriei de componente auto, deoarece va creste volumul de fabricatie al producatorilor de componente deja existenti in Romania, la nivel local, cu efecte benefice asupra costurilor”, a declarat pentru Business Standard Constantin Stroe, vicepresedinte Automobile Dacia. El a adaugat ca, in urma acestei privatizari, vor veni si alti producatori de componente, avand in vedere cele doua tipuri de producatori: cei specifici unui constructor de automobile si cei de componente generale.

    “Cei care produc componente generale vor cunoaste cresteri ale cifrei de afaceri, iar o serie de alti producatori se vor instala in Romania. Finalitatea va fi ca se va dubla aportul componentistilor la Produsul Intern Brut”, a mai spus reprezentantul Dacia. Piata locala a componentelor auto este evaluata la patru miliarde euro in acest an, in crestere cu aproape 20% fata de 2006. Stroe a explicat ca doua treimi dintr-un automobil se fabrica in afara uzinei, unde sunt asamblate componentele produse si cele preluate de la furnizori.

    “Avand in vedere faptul ca Ford doreste sa angajeze 7.000 de oameni, indirect se vor crea pana la 25.000 de locuri noi de munca”, estimeaza Stroe. SIF Oltenia, actionar minoritar la Automobile Craiova, cu un pachet de 22%, spune ca este dispus la un schimb de actiuni cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), vanzatorul din asa-numita “afacere Ford”. “Suntem dispusi sa ne asezam alaturi de Ford la masa negocierilor. SIF Oltenia ia in considerare si un schimb cu AVAS-ul si sa intram noi in alt domeniu. Luam in calcul toate posibilitatile, pentru ca un presedinte de SIF trebuie sa se gandeasca in primul rand cum sa isi mareasca pretul unei actiuni, pentru a-i multumi pe investitori”, a declarat Dinel Staicu, presedintele Consiliului de Administratie al SIF Oltenia.

    De asemenea, Catalin Chelu, unul dintre principalii actionari ai SIF Oltenia, spune ca SIF 5 nu ar trebui sa vanda pachetul de actiuni sub 25 milioane de euro. Totusi, Ford ar putea produce si efecte pe piata imobiliara. Venirea unui nume mare incepe sa aiba efect si pe piata de imobiliare. “Efectul pe termen scurt al anuntului privind privatizarea Daewoo Craiova este ca toata lumea incearca sa creasca preturile pentru inchiriere”, a declarat Doina Seres, director al agentiei imobiliare Eurohouse. Valeriu Garlea, director de comunicare al Daewoo Craiova, spune ca nu s-a pus problema inlocuirii echipei de management a fabricii, deoarece contractul cu Ford nu a fost semnat.

    Relocalizare

    Primul val de specialisti Ford va consta in 20 de oameni care vor veni impreuna cu familiile lor din Spania. Ei vor inchiria locuinte in Craiova.

    Afacerea Ford

    * 675 milioane de euro investitii in retehnologizare
    * 57 milioane de euro, oferta imbunatatita
    * Investitia totala a Ford la Craiova depaseste 732 milioane euro (peste 1 mld. $)
    * 300.000 de masini produse pe an dupa 2011
    * 2 miliarde euro - valoarea estimata a exporturilor Ford in 2011
    * Americanii au preluat 72% din societate
    * Ford nu a preluat terenurile in valoare de peste 100 milioane de euro
    * Pana la 30.000 de locuri de munca create in mod indirect
    * 7-9.000 de locuri de munca in mod direct

    Sursa: BusinessStandard, 10 septembrie 2007

    mai mult

  • Transelectrica si-ar putea revizui in sus tinta de profit pe 2007, la 75 milioane lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TEL

    ___
    Conducerea Transelectrica Bucuresti (TEL) propune actionarilor o rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an, in sensul cresterii cu 7,14% a profitului brut pana la 75 milioane lei (22,6 milioane euro), potrivit convocatorului transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Initial, actionarii au aprobat un buget de venituri si cheltuieli (BVC) pentru 2007 in care era prevazut un profit brut de 70 milioane lei.

    In noua forma a BVC pe 2007, compania estimeaza venituri totale de 2,574 miliarde lei (775,4 milioane euro), cu 2,14% mai mari decat in forma initiala (2,52 miliarde lei), si cheltuieli totale de 2,499 miliarde lei (752,8 milioane euro), cu 2% mai mari decat in prima varianta a BVC (2,45 miliarde lei).

    Compania Transelectrica (TEL) a afisat un profit net semestrial de 54,58 milioane lei (17,41 milioane euro), cu 50% sub rezultatul perioadei similare din 2006, din cauza scaderii consumului, dar peste estimarile companiei pentru prima jumatate a lui 2007. Cifra de afaceri a companiei in primele sase luni a fost de 1,069 miliarde lei (341,236 milioane euro), cu 13,9% mai mica decat in perioada similara a anului trecut.

    Capitalul social al companiei este de aproximativ 733 milioane de lei, divizat in aproximativ 73,3 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 10 lei. Statul detine 76,5% din capitalul social al companiei, restul de 13,5% fiind detinut de Fondul Proprietatea.

    Actiunile companiei Transelectrica se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul TEL.


    Sursa: Bursa, 10 septembrie 2007

    mai mult

07.09.2007

  • SIF Transilvania a mai castigat un recurs, actionarii mai au de asteptat actiunile gratuite

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF3

    ___
    Tribunalul Brasov a admis miercuri in parte recursul inaintat de SIF Transilvania (SIF3) la decizia de suspendare a majorarii de capital derulata de societate si a dispus suspendarea respectivei majorari pana la pronuntarea instantei pe fondul cererii de anulare a majorarii de capital.

    Actionarii SIF Transilvania vor mai avea insa de asteptat pana ce vor putea vinde actiunile primite in cadrul majorarii de capital, pana ce toate procesele legate de aceasta operatiune se vor incheia cu sentinte definitive si irevocabile. Tribunalul Brasov a respins pe 3 iulie cererea Cocor de anulare a majorarii de capital de la SIF Transilvania, astfel ca reprezentantii SIF considera ca nu mai exista temei legal pentru suspendarea executarii majorarii de capital.

    Initial, instanta hotarase pe 27 iunie suspendarea majorarii de capital pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile privind cererea de anulare a aceleiasi majorari de capital, decizie la care SIF Transilvania a facut apel. Dupa ce instanta a respins pe 3 iulie cererea Cocor de anulare a majorarii de capital de la SIF Transilvania, Cocor ar fi trebuit sa faca recurs in termen de 15 zile. Pe 28 iulie, SIF Transilvania a anuntat ca sentinta a ramas irevocabila, nefiind atacata la timp de catre Cocor, in timp ce reprezentantii Cocor au aratat pe 2 august ca Tribunalul Brasov a receptat apelul formulat de companie.

    Intre timp, Daniel Stoica, un alt actionar al SIF Transilvania, a atacat la randul sau in justitie hotararea adunarii generale a actionarilor din 27 aprilie de majorare a capitalului social, primul termen in acest nou proces fiind stabilit pentru data de 1 octombrie. Stoica este administrator al Cocor Turism, societate controlata de Cocor Bucuresti.

    Actionarii SIF Transilvania au adoptat la 27 aprilie o hotarare privind majorarea capitalului social prin incorporarea profitului net de anul trecut si distribuirea de actiuni gratuite.

    Cocor Bucuresti, unul dintre actionarii SIF Transilvania, a contestat majorarea de capital in justitie la 1 iunie cerand anularea ei. In perioada de trei luni scursa de la inceperea procesului, titlurile SIF Transilvania au fost intens speculate pe Bursa, inregistrand oscilatii semnificative.

    Actiunile gratuite emise in cadrul majorarii de capital au fost inregistrate la Depozitarul Central, dar sunt suspendate de la tranzactionare prin decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile in acest caz.

    Actiunile SIF Transilvania au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 2,43 lei/actiune, in scadere cu 2,4% fata de sedinta precedenta. Capitalizarea societatii este de 792 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 07 septembrie 2007

    mai mult

  • Broker Cluj este curtata de un fond de investitii european

    Business Standard   BRK

    ___
    Casa de brokeraj Broker Cluj a primit din partea unui fond multinational din Europa o oferta pentru preluarea unui pachet de actiuni de pana la 10% din capital, a declarat pentru NewsIn, presedintele Broker Cluj, Petru Prunea, care nu a dorit sa faca public numele ofertantului.

    'Exista un investitor strain, un fond multinational din Europa de Vest care doreste sa cumpere actiuni Broker Cluj, dar nu direct din piata de capital', a declarat Prunea.

    'Decizia finala a apartine actionarilor Broker Cluj, dar eu cred ca exista si romani care sa aiba bani pentru a cumpara actiuni Broker Cluj. Consiliul de administratie va stabili daca se amana luarea unei decizii finale pana in primavara anului viitor', a mai spus Prunea.

    Sursa: BusinessStandard, 07 septembrie 2007'

    mai mult

  • Contor Grup negociaza cu un fond de investitii extern listarea la Bursa

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Conducerea 'Contor Grup', unul dintre cei mai mari producatori de contoare din Romania, se afla in negocieri cu un fond de investitii extern privind listarea la bursa a companiei. In opinia dr.ing. Tudor Caracioni, managerul companiei, cotarea la bursa reprezinta dovada competentelor in conditiile unei economii dure de piata si, in plus, creste transparenta in vederea atragerii surselor de finantare. 'Pentru a avea succes in afaceri trebuie sa ai inspiratia de a face pasul potrivit la momentul potrivit. Este inca putin prea devreme sa putem face publice niste cifre concrete privind listarea companiei la bursa. Suntem inca in negocieri cu un fond de investitii extern, iar dis¬cutiile sunt foarte avansate', a declarat managerul 'Contor Grup'. Acesta a mai adaugat faptul ca planurile de dezvoltare pe termen lung ale societatii vizeaza extinderea portofoliului de desfacere spre Rusia, Ucraina, tarile scandinave, tarile arabe, nordul Africii si in Orientul Indepartat (India, China). 'Pana acum, am operat cu succes pietele din Romania, din Balcani, din Germania si din Franta. Ne-am marit permanent capacitatile de productie si vanzari, ne-am completat continuu portofoliul de produse, am castigat increderea clientilor nostri si segmente noi de piata, am infiintat noi filiale in Romania si in Europa', a mai precizat Tudor Caracioni.

    'Contor Grup' detine filiale in Bucuresti, Iasi, Cluj, Cons¬tanta Craiova si Brasov. De asemenea, compania si-a deschis filiale comerciale in Republica Moldova, Croatia, Bos¬nia-Herzegovina si Franta. Filialele asigura desfacerea, consultanta si chiar verificare metrologica pentru produsele companiei.

    Pentru a se mentine in topul liderilor de piata, investitiile in dezvoltarea capacitatilor de productie facute pana in prezent la unitatea de productie din Arad au fost de peste jumatate de milion de euro. Cea mai importanta a fost achizitionarea unui stand modern de incercare care mareste considerabil capacitatea si accelereaza semnificativ procesul de verificare a contoarelor. Unitatea grupului din Arad este singura in care se produc contoare.

    Contor Group a fost infiintata la inceputul anilor '90 si in prezent are 500 de angajati.

    Capabilitatile tehnologice si de productie combinate cu potentialul intelectual al personalului ii permit grupului sa ofere solutii integrate de contorizare recunoscute in Europa si in lume de clientii sai. Prin integrarea celor mai performante tehnologii, produsele 'Contor Grup' ofera solutii complete de contorizare si monitorizare pentru orice aplicatii. Centre de competenta detinute: cercetare-proiectare in domeniul hidraulicii si mecanicii fine, productie de stante, matrite pentru injectie materiale plastice, diverse SDV-uri, productie de matrite si SDV-uri pentru turnatorii de materiale neferoase, turnare alama in cochili, vopsiri in camp electrostatic, prelucrari mecanice complexe pe masini cu comanda numerica, injectie materiale plastice, verificari metrologice si servicii de mentenanta contoare, sisteme de monitorizare, telegestiune si dispecerizare a consumurilor energetice, servicii de management al parcului de contoare, consultanta tehnica de specialitate.


    Sursa: Bursa, 07 septembrie 2007'

    mai mult

  • Rompetrol tinde sa devina o companie mediteraneana

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   PTR  RRC

    ___
    Consortiul Rompetrol va aborda, in viitor, o politica agresiva de achizitii, indeosebi in Peninsula Balcanica, a declarat presedintele sau, Dinu Patriciu.

    Pe agenda de achizitii a grupului Rompetrol figureaza compania sarba NIS considerata de mag¬natul roman 'prioritara pentru viitorul corporatiei, dar si pentru cosolidarea pozitiei de lider regional'.

    In privinta achizitionarii companiei sarbe, Dinu Patriciu si-a manifestat optimismul si a aruncat manusa 'rivalilor' de la 'OMV-Petrom', implicati de asemenea in tranzactie. 'Pentru noi NIS este mult mai important decat pentru Petrom. La momentul tranzactiei ii vom bate veti vedea, pentru ca suntem dispusi sa alocam o suma mult mai mare decat toti competitorii'.

    In plus, Grupul Rompetrol va achizitiona cote semnificative din piata statelor riverane ale Marii Negre si ale Marii Mediterane. Dinu Patriciu a declarat: 'Voi investi in continuare in petrol si doresc sa transform compania intr-o corporatie mediteraneana. Vom achizitiona cote mici dar semnificative de piata din toate statele care au iesire la Marea Neagra si la Marea Mediterana. Investitiile noastre urmaresc plasarea consortiului in primele zece din UE'.

    Politica dusa de Rompetrol reprezinta, in opinia lui Patriciu, rezultatul unei filosofii noi si a unei companii care s-a adaptat la o 'piata cu disfunc¬tii'. 'O companie de petrol trebuie sa aloce jumatate din activitate factorului economic. Pentru obtinerea succesului, jumatate din Rompetrol este un , iar cealalta jumatate este dedicata strict titeiului', a explicat Patriciu.

    Investitiile Rompetrol in infrastructura vizeaza finalizarea lucrarilor, in luna august 2008, la un terminal marin, la opt kilometri in larg de Midia, cu o capacitate de stocare de 12 milioane de tone.

    Presedintele Rompetrol a declarat: 'Acest terminal este foarte important atat pentru Romania, cat si pentru UE. Vom evita astfel teritoriile rusesti, deoarece petrolul va fi transportat pe ruta Baku-Batumi al carei terminal este detinut de compania kazaha de stat KazMunaiGas.


    Sursa: Bursa, 07 septembrie 2007'

    mai mult

06.09.2007

  • Petrom cumpara de 1 mld. euro anual de la actionarul OMV

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Petrom, cea mai mare companie romaneasca dupa cifra de afaceri, si-a dublat anul trecut achizitiile de produse petroliere de la firma-mama OMV, acestea ajungand la peste un miliard de euro, conform situatiilor financiare consolidate ale companiei.

    Achizitiile nu au fost anuntate la Bursa de Valori, desi legislatia prevede ca orice tranzactie a unei companii listate cu o alta companie din grup trebuie anuntata 'de indata'.

    Valoarea achizitiior realizate de Petrom de la companiile grupului OMV a reprezentat anul trecut aproximativ un sfert din cifra de afaceri a Petrom. In ultimii doi ani, Petrom a vandut astfel din ce in ce mai mult din productia companiei-mama, OMV, in timp ce productia proprie de produse petroliere s-a aflat in declin.

    De altfel, din situatiile financiare prezentate de Petrom in ultimii ani reiese ca cea mai mare companie romaneasca a vandut din ce in ce mai mult 'marfuri', in timp ce ponderea 'productiei vandute' in cifra de afaceri a scazut aproape constant. Contactati de ZF la inceputul saptamanii in legatura cu tranzactiile derulate cu OMV, reprezentantii Petrom nu au facut pana ieri nici un comentariu pe aceasta tema.

    In ultimul semestru al anului trecut, cele doua componente ale cifrei de afaceri ale Petrom - productia si marfurile - au ajuns aproape la egalitate, in timp ce la inceputul anului 2005, dupa preluarea de catre OMV productia reprezenta circa doua treimi din afacerile companiei petroliere.

    Cea mai mare parte a achizitiilor de produse petroliere derulate de Petrom anul trecut au reprezentat cumparari de produse de la OMV Supply & Trading AG, casa de comert a OMV inregistrata in Elvetia. Conform situatiilor financiare consolidate ale Petrom, compania a facut achizitii in valoare de 3,06 miliarde de lei (circa 900 de milioane de euro) anul trecut de la aceasta filiala a OMV. Importurile Romaniei din Elvetia s-au ridicat anul trecut la 421 milioane de euro, conform Institutului National de Statistica, astfel ca produsele petroliere au provenit probabil din alta tara.

    Printre ceilalti furnizori importanti ai Petrom se numara OMV Refining & Marketing cu 206 milioane de lei (circa 60 mil. euro) si OMV International Services cu 86 mil. lei (circa 25 mil. euro).

    Raportul de audit al Deloitte, care insoteste situatiile financiare consolidate ale Petrom nu precizeaza daca auditorii au verificat preturile la care s-au realizat aceste tranzactii. Cu un an inainte - in 2005 - achizitiile Petrom de la alte companii afiliate au fost de 1,84 miliarde de lei (520 mil. euro), cea mai mare pondere avand-o tot casa de comert a grupului - OMV Supply & Trading, cu 1,71 miliarde de lei (480 milioane de euro).

    Pe partea de vanzari catre companii ale grupui OMV, Petrom a vandut anul trecut in valoare de aproape 500 de milioane de lei (140 milioane de euro) companiilor cu care este afiliata. Cele mai importante tranzactii s-au realizat insa cu companii locale unde Petrom este actionar: Petrom Aviation (48 milioane de euro), Shell Gas Romania (23 milioane de euro) sau Air Total Romania.

    Informatiiile privind contractele de achizitii ale Petrom cu filiale ale OMV apar in situatiile financiare consolidate ale Petrom, intocmite in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IAS). Acestea prevad prezentarea distinca a acestor tranzactii.

    Legislatia romaneasca prevede ca societatile listate pe Bursa, cum este Petrom, trebuie 'sa raporteze de indata orice act juridic incheiat de catre societate cu (..) persoanele implicate cu acestia, a carui valoare cumulata reprezinta cel putin echivalentul in lei a 50.000 euro'.

    Raportarile trebuie sa contina date privind pretul, termenele si modalitatile de plata, iar tranzactiile trebuie sa respecte 'interesele companiei', cu alte cuvinte trebuie ca prin acestea profitul sa nu fie transferat altor companii afiliate. De la preluarea de catre OMV, Petrom nu a raportat la Bursa asa cum prevede legislatia niciun contract incheiat cu firmele din grup. Petrom a anuntat dupa primele sase luni o scadere de 37% a profitului net fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce vanzarile au scazut cu 14%. In aceeasi perioada, rezultatele OMV, care le includ si pe cele ale Petrom au crescut usor, atat cifra de afaceri cat si profitul net al grupului avansand cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    In 2006 Petrom reusise o crestere de 60% a profitului in conditiile unei cresteri de 22% a vanzarilor. In aceeasi perioada vanzarile grupului OMV au crescut tot cu 22% iar profitul s-a majorat cu 11%. Actiunile Petrom au evoluat pe o tendinta de scadere anul acesta pe fondul rezultatelor financiare in scadere. Valoarea de piata a companiei se situeaza in prezent la circa 8,75 mld. euro.


    Sursa: Ziarul Financiar, 06 septembrie 2007'

    mai mult

  • Primele tranzactii short la BVB, pe actiunile Erste

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    Depozitarul Central a aprobat un program prin care investitorii care cumpara actiuni de la emitenti straini nu vor mai fi obligati sa detina actiunile in cont pentru a le vinde, oferind astfel posibilitatea realizarii tranzactiilor short (vanzari 'scurte' sau in lipsa), care nu sunt posibile in acest moment la Bursa.

    Programul ar putea fi implementat odata cu listarea la BVB a actiunilor Erste Bank, acestea urmand sa fie primele titluri pe care se vor putea realiza vanzari in lipsa, potrivit reprezentantilor Depozitarului Central.

    In plus, Consiliul de Administratie al institutiei a decis interconectarea cu depozitarul international Clearstream si custodele global City Bank. Cleastream este parte a grupului bursei germane, in timp ce City Bank isi are sediul central in Londra. Toate aceste masuri sunt luate in contextul in care listarea Erste pe Bursa de la Bucuresti a fost anuntata de presedintele grupului austriac in cel mult opt-noua luni.

    'Vom introduce un program pilot prin care se va elimina prevalidarea inaintea unui ordin de vanzare. Astfel, investitorul nu va mai fi obligat sa detina actiunile in cont pentru a le vinde', a spus pentru ZF Adriana Tanasoiu, presedintele Consiliului de Administratie al Depozitarului Central.

    Masura are in vedere in primul rand crearea posibilitatii realizarii de arbitraje pe emitentii cotati pe mai multe piete de capital. Spre exemplu, un investitor care va cumpara 100 de actiuni Erste pe piata de la Bucuresti va putea sa le vanda instantaneu pe piata de la Viena, daca diferenta de cotatie ii este una favorabila. In plus, in cazul unei nevoi de lichiditate, el va putea sa vanda actiunile pe piata de la Viena in aceeasi zi, chiar daca la Bucuresti piata s-a inchis.

    Prin prevalidare, masura care se aplica tranzactiilor actuale de la Bursa, acest lucru ar fi fost imposibil. Prevalidarea implica verificarea existentei actiunilor in contul investitorului, iar cum transferul actiunilor de la Bucuresti la Viena dureaza o perioada ce poate ajunge la cateva zile, tranzactia nu ar mai putea fi realizata instantaneu.

    Noul sistem va reprezenta o importanta oportunitate pentru cei interesati de arbitraje, iar brokerii spun ca ordinele ar putea fi introduse automat si instantaneu prin intermediul unui calculator in cazul in care pe cele doua piete ar aparea diferente favorabile de pret. Depozitarul Central pregateste si introducerea unui sistem de imprumut al actiunilor intre investitori, iar in conditiile in care unul dintre jucatori ar vinde actiuni pe care nu le detine, la scadenta, acesta sa aiba posibilitatea sa le imprumute de la alt actionar si astfel sa figureze cu ele in cont. Acest sistem va functiona drept ca un short selling, vanzare fara a avea actiunile in cont. In plus, va actiona si ca un mijloc de protectie al investitorilor.

    'Cel mai probabil pe Bursa se va crea o categorie speciala pentru tranzactionarea investitorilor straini, cei care vor face cross-listing. Se va elabora si un sistem de protectie pentru ca vanzarea actiunilor fara a le avea in cont este destul de riscanta', spune Adrian Manaila, membru in Consiliul de Administratie al BVB.


    Sursa: Ziarul Financiar, 06 septembrie 2007'

    mai mult

Pagina

inchide