Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.09.2007

  • SIF Oltenia vrea Transelectrica in locul Automobile Craiova

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    SIF Oltenia, principalul actionar minoritar al Automobile Craiova, cu 22% din companie, este interesata sa preia de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) un pachet de actiuni Transelectrica sau Transgaz in schimbul detinerii pachetului de la Automobile Craiova.

    'Noi le-am cerut ca in cazul in care renuntam la pachetului de 22% din Automobile Craiova sa fim compensati cu pachete de actiuni la Transelectrica sau Transgaz. Reprezentantii AVAS ne-au oferit si alte alternative cu participatii la companii listate pe Bursa. In final este posibil ca schimbul sa includa si una dintre cele doua companii pe care noi le-am avut in vedere', spune Florian Buzatu, director al Departamentului de Management-Logistica in cadrul SIF Oltenia.

    El a mai precizat ca SIF Oltenia nu va renunta la participatia pe care o detine la Automobile Craiova, daca nu i se ofera cel putin pretul la care aceste titluri au fost ultima data tranzactionate inaintea anuntarii ofertei imbunatatite a Ford pentru pachetul detinut de stat, de 35 lei/actiune.

    La acest nivel, pachetul de 22% din actiunile Automobile Craiova detinut de SIF Oltenia valoreaza circa 44 mil. euro.

    Ultima tranzactie cu actiunile Automobile Craiova s-a derulat la un pret de 26,3 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de circa 150 mil. euro.

    Reprezentantii AVAS au declarat ieri ca institutia intentioneaza sa achizitioneze titlurile actionarilor minoritari ai Automobile Craiova, printre care se numara SIF Oltenia, cu un pachet de 22,06% din titluri, si mai multe persoane fizice si juridice, cu 5,5%.

    AVAS doreste ca ulterior acestor schimburi sa vanda restul de actiuni catre Ford, la pretul la care producatorul american a achizitionat uzina, de 4,1556 euro pe actiune.

    'Dupa semnarea contractului (de privatizare, n.r.), AVAS va incheia unele acorduri cu actionarii minoritari ai Automobile Craiova, prin care va prelua participatiile acestora in schimbul unor actiuni la alte societati detinute de stat. Cel putin jumatate din titlurile obtinute de la actionarii minoritari ai Automobile vor fi gajate, in scopul garantarii obligatiilor investitionale si de restructurare asumate de Ford', potrivit unor surse din institutie citate de Mediafax.

    Listarea Transgaz Medias pe Bursa a fost anuntata in luna noiembrie de reprezentantii statului, care se va face printr-o oferta publica de vanzare a 10% din actiunile companiei.

    Ford a preluat pachetul de 72,4% din capitalul Automobile Craiova detinut de stat, prin AVAS, pentru 57 mil. euro, contractul fiind semnat ieri la Salonul International Auto de la Frankfurt. Dupa anuntarea pretului la care s-a realizat tranzactia, actiunile Automobile Craiova au pierdut 25% pe RASDAQ, capitalizarea companiei reducandu-se cu 50 mil. euro. Titlurile au fost suspendate ulterior de la tranzactionare pana la publicarea detaliilor contractului de privatizare.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 septembrie 2007'

    mai mult

  • Astra scoate la vanzare pachetul de 8% detinut la Asirom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Rafinaria Astra Ploiesti (ASP) va scoate la vanzare actiunile detinute in portofoliu pentru a-si plati datoriile acumulate.

    Astra, care detine, conform ultimelor informatii disponibile, un pachet de peste 8% din actiunile companiei de asigurari Asirom Bucuresti, are productia oprita din 2004 din cauza dificultatilor in aprovizionare cu materii prime de la Petrom. Astra si Petrom se afla in litigiu.

    Hotararea de vanzare a actiunilor a fost luata de actionarii Astra la inceputul saptamanii.

    Pachetul de 8% din Asirom valoreaza circa 14 milioane de euro pe piata RASDAQ a Bursei de Valori la ultimul pret de tranzactionare de ieri. Asirom are o capitalizare bursiera de 172 de milioane de euro. Rafinaria Astra a mai renuntat la un pachet de circa 9% la inceputul anului trecut prin tranzactii derulate pe piata RASDAQ, dupa acele tranzactii nefiind raportat niciun nou actionar semnificativ.

    Reprezentantii Rafinariei Astra nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta decizia de vanzare a actiunilor din portofoliu.

    Asirom se afla de mai multe luni intr-un proces de schimbare a actionariatului si a managementului. Vienna Insurance (Austria), cel mai mare grup de asigurari din Europa Centrala si de Est, a cumparat in luna iulie a acestui an peste 30% din Asirom de la compania Interagro detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae. In urma tranzactiei, Interagro a mai ramas cu circa 20% din Asirom. Alte 25% din Asirom sunt controlate de trei societati inregistrate in Cipru, care au cumparat pachetele de actiuni de la fondurile de investitii Broadhurst si QVT.

    De altfel, si Rafinaria Astra este detinuta de o societate inregistrata intr-un paradis fiscal - Kreyton inregistrata in Insulele Virgine, care detine un pachet de 47%. O alta societate inregistrata in Cipru - Kalatse Investments - detine 21%, pachet cumparat de la Broadhurst.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 septembrie 2007

    mai mult

  • Primul Ford produs la Craiova va iesi in 2008

    Business Standard   

    ___
    Ford va exporta in Europa 90% din productia de la Craiova, in conditiile in care automobilul realizat aici nu va fi un model cu pret redus, precum Dacia Logan, a declarat, ieri, la Frankfurt, John Fleming, CEO Ford Europe, cu ocazia semnarii contractului de preluare a fostei fabrici Daewoo.

    Primul automobil produs de concernul auto american Ford in Romania va iesi pe poarta uzinei de la Craiova la sfarsitul lui 2008.

    Productia de modele Daewoo ar putea continua si in perioada in care uzina este in proces de retehnologizare, in conditiile in care Ford ajunge la o intelegere cu rivalul sau american General Motors, care detine, in acest moment, licenta de fabricatie pentru modelele care ies pe poarta fabricii, spun reprezentantii Ford.

    “Nu dorim sa oprim productia la fabrica de la Craiova in momentul in care o preluam. Vom discuta cu cei de la General Motors sa vedem in ce masura putem continua sa asamblam modele Daewoo”, a declarat pentru Business Standard John Fleming. General Motors detine, in acest moment, licenta de productie pentru modelele care se asambleaza la Craiova, licenta pe care a cumparat-o in 2002, odata cu o buna parte din activele concernului falimentar sud-coreean Daewoo.

    “Pentru fiecare loc de munca ce va fi creat la Craiova, vor aparea alte patru in industria pe orizontala”, a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. Ford s-a angajat sa creasca numarul salariatilor fabricii din Craiova de la 4.000, in prezent, la 7-9.000 de oameni.

    Fordul oltenesc va fi mai scump decat Dacia Logan

    O alta problema ce va trebui rezolvata prin negocieri intre Ford si General Motors este cea care priveste asigurarea pieselor de schimb pentru modelele Daewoo, care vor fi scoase din fabricatie.

    Legea prevede ca, pentru un model scos din fabricatie, sa fie asigurate piese de schimb pe o perioada de zece ani.

    Oficialii Ford nu au dorit sa precizeze ce modele vor fi construite la Craiova, dar spun ca nu va fi vorba de modele cu pret redus, precum Dacia Logan.

    “Vom incepe productia cu o masina de mici dimensiuni, produsa doar la Craiova”, a spus Fleming. Printre efectele care vor fi resimtite in economie sunt crearea a pana la 30.000 de locuri de munca in industria furnizoare.

    Romania ar putea deveni cel mai mare producator auto din Europa Centrala si de Est datorita venirii Ford, a precizat premierul.

    Productia de automobile a Romaniei va atinge 650.000 de unitati pe an, odata ce fabrica Ford va ajunge la capacitate maxima, in 2011, in conditiile in care Dacia va produce, anul viitor, 350.000 de automobile. Legea privind privatizarea societatii Automobile Craiova ar putea fi aprobata de Parlament in sase sapta- mani, spun autoritatile.

    “Nu cred ca va fi o problema in ceea ce priveste votarea ei, va fi adoptata in maximum doua luni, daca se adopta procedura de urgenta”, a declarat Mihai Voicu, membru in Comisia de Privatizare. Ford s-a angajat sa realizeze investitii de 675 milioane de euro pentru retehnologizarea uzinei. Aceste investitii vor include o noua linie de prese automate de 1.000 de tone si automatizarea unor linii de productie existente in sectia de presaj de la Craiova, precum si construirea unei noi sectii de productie caroserii si modernizarea si extinderea capacitatii sectiei de vopsitorie.

    “Ultima oara cand am adaugat o uzina de o asemenea importanta organizatiei noastre a fost in 1976 si a fost vorba de fabrica de la Valencia”, spune John Fleming. Uzina din Valencia, Spania, produce, in acest moment, peste 400.000 de autovehicule pe an si este cea mai mare unitate de productie pentru Ford Fiesta din Europa.

    Efectul Ford

    Primul automobil produs va iesi pe poarta fabricii la finele lui 2008

    Va fi o masina mai scumpa decat Dacia Logan

    Vor fi dublate locurile de munca, de la 4.000 la 7-9.000

    90% din productie va fi exportata catre Europa

    Fiecare loc de munca de aici va crea alte patru pe orizontala

    Contractul a fost semnat in centrul de conferinte al Salonului de la Frankfurt

    Reprezentantul Ford a subliniat importanta implicarii in venirea Ford la nivel local a ambasadorului SUA, Nicholas Tauban

    Contractul a fost semnat de catre ministrul Secretar de Stat Sebastian Vladescu si negociatorul Ford, Lyle Waters

    Jurnalistii straini au fost interesati daca va urma inchiderea unor fabrici in Vest


    Sursa: BusinessStandard, 13 septembrie 2007

    mai mult

  • Companiile mici vor fi ademenite sa se finanteze prin Bursa

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Intreprinderile mici si mijlocii din tara noastra vor fi incurajate sa se transforme in societati pe actiuni si sa se listeze la Bursa, a declarat ieri Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri. Acest proiect se afla abia in prima etapa, insa discutiile cu reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti au fost deja lansate, acestia din urma aratandu-se deschisi la o astfel de colaborare. Primele rezultate obtinute in acest demers urmeaza sa fie anuntate luna viitoare. Intrebat care vor fi criteriile de eligibilitate pentru companiile care vor dori sa participe la acest sistem, ministrul Silaghi a declarat ca ele vor fi luate in discutie intr-o etapa viitoare, dar a precizat ca, cel mai probabil, principalul criteriu va fi cel al cifrei de afaceri. 'Exista numeroase companii mici si mijlocii in Romania care au o cifra de afacere suficient de mare si care au in vedere o posibila listare la Bursa', a mai spus acesta, adaugand ca 'trebuie sa dezvoltam cultura capitalizarii bursiere'.

    Un alt aspect care a stat la baza acestei initiative este, in opinia reprezentantilor ministerului, faptul ca atunci cand iau in considerare varianta listarii, companiile romanesti se orienteaza catre burse straine.

    Un al doilea proiect important, care, potrivit ministrul Silaghi, se afla deja in lucru, se refera la informatizarea IMM-urilor. Lipsa unor tehnologii informatice adecvate este, in opinia sa, un handicap pentru multe companii mici si mijlocii, care pierd din aceasta cauza numeroase contracte importante si nu se pot dezvolta.

    Referitor la raspunsul primit din partea IMM-urilor in cadrul proiectelor de finantare derulate de minister, domnul Silaghi a precizat ca s-au inscris deja in sistem 2.271 de companii, dintre care 897 sunt intreprinderi nou infiintate si microintreprinderi, iar 614 sunt IMM. 'Vom semna un protocol de colaborare cu zece banci comerciale din Romania', a spus ministrul, adaugand: 'In felul acesta, IMM-urile pot lucra cu bancile cu care colaboreaza deja'. Cele zece banci sunt: Banca Comerciala Carpatica, BCR, BRD-GSG, CEC SA, Credit Europe Bank Romania, Eximbank, Libra Bank, MKB Romexterra, Piraeus si Banca Transilvania.

    Ovidiu Silaghi: '2007 - cel mai bun an al turismului romanesc'

    Potrivit estimarilor Ministerului Comertului, sectorul turismului a inregistrat, in prima jumatate a anului, o crestere de 14% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

    '2007 va fi cel mai bun an pentru turism de pana acum', a declarat ministrul Silaghi, adaugand: 'Am finalizat Master Plan-ul pentru turism, pe care l-am realizat in colaborare cu Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) si care este o adevarata radiografie a acestui sector, ce ne va ajuta in planurile de dezvoltare pe urmatorii 20 de ani'. Planul va fi supus aprobarii Guvernului in forma de memorandum, in cursul saptamanii viitoare. In total, suma necesara pentru implementarea acestui Master Plan va fi de 75 de milioane de euro, sub forma unor fonduri structurale care se vor duce in special catre dezvoltarea zonei turistice de pe Valea Prahovei. Planurile ministrului Silaghi in aceasta privinta includ organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna pentru tineret din 2013 si chiar a Jocurilor Olimpice de Iarna in 2022. De asemenea, o alta zona care va intra in atentia ministerului este Transfagarasanul. 'Pasul urmator va fi trecerea prin Guvern a proiectului, cel mult pana la sfarsitul acestei luni', a mai declarat ministrul.

    Ovidiu Silaghi a anuntat ca Autoritatea Portuara din Dubai intentioneaza sa investeasca un miliard de euro in urmatorii cinci ani in proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport maritim din tara noastra. In prezent, Autoritatea Portuara din Dubai detine si opereaza doua terminale in cadrul Portului Costanta. Ministrul Silaghi a mai precizat ca procentul de marfuri care a intrat in Europa prin portul Constanta a crescut anul trecut la 2%, dublu fata de anul 2005. 'Potentialul nostru ar fi de 20% din totalul marfurilor care intra pe cale maritima in Europa', a declarat Silaghi, argumentand ca este 'mult mai usor sa distribui marfurile in Europa de Est prin Portul Constanta, decat prin Rotterdam'. Ministrul a specificat insa ca acesta este un obiectiv indepartat si depinde in primul rand de investitiile care vor fi facute in urmatorii ani.


    Sursa: Bursa, 13 septembrie 2007'

    mai mult

12.09.2007

  • Seceta a urcat inflatia inapoi la 5%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Seceta a adus scumpiri peste asteptari la produsele agricole si de panificatie, care au urcat inflatia anualizata (calculata pe ultimele 12 luni) la aproape 5%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. In august, inflatia a fost de 0,86%, inregistrand cel mai ridicat ritm de anul acesta. Acest nivel inseamna anualizat peste 10%, nemaiintalnit de trei ani incoace.

    Produsele alimentare s-au scumpit cu 1,68%, cele nealimentare cu 0,08%, iar serviciile cu 1,06%. Practic, inflatia anualizata a urcat pentru a doua luna consecutiv si se mentine pe un trend aproape neintrerupt de crestere, dupa ce a atins minimul istoric de 3,66% in martie. In urma cu o luna, adica la sfarsitul lunii iulie, inflatia anualizata era de 4%. Consecinta revenirii inflatiei in apropierea nivelului de 5%, spun analistii, este ca BNR va fi mai prudenta si va mentine probabil nivelul dobanzii de politica monetara de 7% pana la sfarsitul anului.

    'Seceta prelungita din timpul verii va alimenta cresteri de preturi la produsele agricole si in lunile urmatoare. Deprecierea leului din septembrie va contribui de asemenea la presiunile inflationiste. In aceste circumstante, ne asteptam ca inflatia anuala sa urce peste 5,5% in urmatoarele doua luni', considera Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. El se astepta la o inflatie de 0,4% in august.

    Pentru anul acesta, Banca Nationala a stabilit o tinta de inflatie de 4%, cu un interval permis de variatie de plus sau minus un punct procentual. Deocamdata, traiectoria inflatiei nu a iesit din interval, incadrandu-se la limita (cu 4,96%) in august.

    Dumitru se asteapta ca inflatia sa coboare la 4,6% in decembrie (incadrandu-se astfel in intervalul tintit de BNR), dar numai in cazul in care guvernul nu va opera majorari ale preturilor administrate in ultimul trimestru.

    In aceste conditii, analistul-sef al Raiffeisen considera ca BNR ar putea sa mentina dobanda de politica monetara la 7% pana la sfarsitul anului, desi vede riscuri pentru o posibila crestere a ratei. Aceasta in conditiile in care inflatia de baza (indicatorul de inflatie Core2 ajustat, care exclude influenta preturilor administrate, a celor volatile si a celor la produsele din tutun) a urcat la 3,3% in august, fata de 2,6% in iulie. Acesta este cel mai ridicat nivel atins din septembrie anul trecut, iar indicatorul este urmarit cu atentie de BNR in fundamentarea deciziilor de politica monetara.

    'Magnitudinea miscarilor de preturi a fost peste asteptarile pietei, inclusiv impactul deprecierii leului la care s-a adaugat efectul de baza nefavorabil, avand in vedere deflatia din august 2006. In mod clar inflatia anuala va fi peste 4% si pot sa-mi imaginez un scenariu in care limita superioara de 5% a intervalului din jurul tintei BNR sa fie periclitata, desi deocamdata cred ca tinta poate fi atinsa', a comentat pentru ZF Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank Romania.

    El anticipeaza ca inflatia pe august va influenta atitudinea BNR fata de pietele financiare, ceea ce ar insemna mentinerea dobandii de politica monetara la 7% in sedinta din 26 septembrie si reconsiderarea politicii de interventie pe piata valutara in defavoarea leului.

    'Ma astept ca BNR sa se gandeasca de doua ori inainte sa mai intervina pentru deprecierea leului, pentru ca deja pare ca incepe sa se joace cu focul daca ne gandim ca deocamdata am vazut doar efectul deprecierii asupra preturilor din telecomunicatii, care se ajusteaza automat, insa va veni si valul doi, cu scumpiri ale preturilor bunurilor importate.'

    Craciun mai spune ca o alta consecinta a cresterii inflatiei ar putea fi majorarea randamentelor pe piata titlurilor 'daca se consolideaza ideea ca intram intr-un ciclu de strangere a politicii monetare'.

    ABN Amro prognozeaza mentinerea dobanzii BNR la 7% pana la sfarsitul anului si posibil o crestere in prima jumatate din 2008.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 septembrie 2007'

    mai mult

  • Tarom se pregateste de privatizare

    Cotidianul   

    ___
    Firma care va asista statul roman la privatizarea companiei Tarom va fi aleasa in perioada urmatoare si va avea drept sarcini evaluarea liniei aeriene nationale, intocmirea unei noi strategii de operare, precum si realizarea unui plan de privatizare, a declarat ieri pentru Cotidianul Dragos Tanasoiu, director general adjunct al operatorului aerian national. Acesta a infirmat informatia potrivit careia, in perioada imediat urmatoare, va fi lansata o oferta publica secundara de vinzare la bursa a unui pachet de 5% din actiunile Tarom.

    „Este absurd sa faci privatizare cu un pachet de 5% din actiuni, caci este prea putin. Daca Fondul Proprietatea (FP) ar fi avut 25% din actiuni cum era prevazut initial, iar pe bursa mai erau cinci la suta, ar fi fost ceva“, spune Tanasoiu. Acesta adauga ca intre timp s-a renuntat la ideea ca FP sa fie actionar la companie.

    „Inaintea privatizarii vom face o analiza. O decizie va fi luata si in functie de concluziile din acest raport“, spune oficialul Tarom. Directorul general adjunct declara ca numirea sa, in conditiile in care el a raspuns de privatizarea unitatilor subordonate ministerului, a avut loc tocmai pentru a studia posibilitatea privatizarii liniei aeriene nationale. Dragos Tanasoiu crede ca privatizarea „este singura solutie in vederea eficientizarii“.

    Consultantul ales va recomanda citeva alternative de privatizare a companiei. „Solutiile sint numeroase. Ar putea fi vorba despre o listare pe bursa, de negocierea unui pachet de actiuni sau de un aport de capital care sa permita ulterior Tarom sa achizitioneze noi aeronave“, spune Dragos Tanasoiu. Acesta prefera ultima modalitate, deoarece Tarom va avea un capital rulant suficient pentru a achizitiona noi aeronave. Ca urmare a inmultirii rutelor deservite, Tarom are nevoie de cel putin doua aeronave noi, a declarat pentru Cotidianul oficialul Tarom. Acesta creioneaza profilul viitorului cumparator de actiuni Tarom. „O companie internationala de profil, renumita, din UE care sa investeasca in Tarom“, o descrie directorul general adjunct.

    Sursa: Cotidianul, 12 septembrie 2007

    mai mult

  • COMCM se listeaza la BVB pentru a finanta proiecte imobiliare

    Business Standard   CMCM

    ___
    Firma de constructii COMCM vrea sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pana la jumatatea anului viitor, pentru a obtine fondurile necesare derularii unor proiecte pe care societatea intentioneaza sa le desfasoare pe piata constructiilor si a imobiliarelor, a declarat pentru Business Standard presedintele societatii, Floriean Firu.

    Actionarul majoritar al companiei, SIF Transilvania, ia in calcul si fuziunea acesteia cu societatea constanteana SCUT. Ambele companii sunt listate, in prezent, pe piata Rasdaq. “Compania are planuri de dezvoltare, bazate pe terenul de 25 de hectare de langa municipiul Constanta”, a declarat presedintele societatii, Floriean Firu, care detine si functia de director general adjunct al SIF Transilvania (SIF3). Administratorii companiei nu au decis insa cand va fuziona si sub ce forma.

    “Nu s-a luat inca nicio decizie, daca cele doua firme vor fuziona inainte de transferul la BVB sau dupa. Problema trebuie discutata in Consiliul de Administratie al SIF Transilvania”, a mai spus Firu. Potrivit acestuia, constructorul constantean va face mai intai o majorare de capital, care ar putea avea loc pana la sfarsitul anului. El nu vede transferul realizat mai devreme de jumatatea anului 2008. SIF3 controleaza 56,4% din COMCM, iar, la randul lui, constructorul detine 63,58% din SCUT. Presedintele celor doua societati este Floriean Firu. Constructorul si-a mai propus sa aplice la fonduri structurale, pentru a finanta investitiile de mediu.

    Consolidare

    Afacerile au crescut in primul semestru la 6,06 mil. euro, cu 62% fata de perioada similara a anului trecut, iar profitul constructorului a urcat cu 32%, pana la 0,9 mil. euro.

    Sursa: BusinessStandard, 12 septembrie 2007

    mai mult

  • Pragul de detinere la SIF-uri ramane la 1%

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Investitorii pot detine, in continuare, maxim 1% din capitalul fiecarei societati de investitii financiare, dupa cum prevede legea pietei de capital, propunerea de majorare a acestui prag la 5% fiind respinsa, ieri, de Comisia de Buget, Finante si Piata de Capital.

    'Comisia a votat impotriva propunerii mele de majorare a pragului maxim de detinere la SIF-uri de la 1 la 5%, numai un vot fiind pentru', ne-a declarat Ionut Popescu, initiatorul propunerii.

    Domnul Popescu considera ca un prag de detinere la SIF-uri de 5% ar atrage investitorii pe piata autohtona de capital si ar conduce la cesterea lichiditatii pietei. 'De aceasta modificare ar fi beneficiat in primul rand marile fonduri care doresc sa investeas¬ca mai multi bani in titluri SIF si, de asemenea, sa aiba un cuvant de spus in Adunarea Generala a Actionarilor', ne-a spus fostul ministru de finante. Potrivit acestuia, 'masura ar fi fost buna si pentru fondurile de pensii care vor intra in curand pe piata'. Domnul Popescu ne-a explicat: 'Acestea vor investi o parte din active pe bursa, si trebuie sa aiba in ce investi'.

    In prezent, persoanele care depasesc pragul de detinere de 1% la societatile de investitii financiare sunt obligate sa informeze in trei zile societatea si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si in maxim trei luni sa vanda titlurile care depasesc limita de detinere.

    Sursa: Bursa, 12 septembrie 2007'

    mai mult

11.09.2007

  • Proprietarul Concefa a vandut actiuni ca sa-si finanteze afacerea

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COFI

    ___
    Omul de afaceri Horatiu Cercel, care controleaza grupul de firme Concefa din Sibiu, a vandut vineri pe bursa un pachet de 2,2 mil. actiuni, reprezentand circa 4,6% din capitalul majorat al Concefa (COFI), pe care a incasat aproape 3,3 mil. euro (11 mil. lei). Pachetul s-a transferat in piata la un pret mediu de 5,0168 lei/actiune, putin sub cel de inchidere din sedinta precedenta.

    'Am vandut ca sa investesc in expansiunea si dezvoltarea viitoare a afacerii. O parte din acesti bani vor merge la majorarile de capital ale Constructii Feroviare Timisoara si cea viitoare de la Concefa', a declarat Horatiu Cercel.

    O parte din banii stransi de pe Bursa sunt destinati unei noi achizitii, despre care Cercel nu a dorit inca sa dea mai multe detalii. El spune ca dupa vanzarile de vineri detine circa 68% din actiunile Concefa Sibiu, luand in calcul si majorarea de capital incheiata la finele lunii august, dar care nu a fost inca inregistrata la Depozitarul Central. Cercel mai controleaza prin intermediul Concefa circa 30% din titlurile Constructii Feroviare Timisoara (CFES) si estimeaza ca va trece pragul de 50% in urma majorarii de capital pe care aceasta o are in desfasurare.

    Actionarii firmei de constructii din Timisoara au aprobat la inceputul lunii trecute majorarea capitalului de cinci ori, la 2,5 mil. lei (0,75 mil. euro), prin aport din partea actionarilor la valoarea nominala de 0,1 lei/actiune.

    Capitalul social al Concefa ar urma sa fie majorat de cinci pana la 10 ori, potrivit lui Horatiu Cercel, resursele atrase urmand a fi utilizate in principal pentru finantarea investitiilor in echipamente, decizia finala urmand a se lua dupa consultarea cu ceilalti actionari.

    El a mai precizat faptul ca printre cumparatorii pachetului de actiuni vandut in sedinta de la finele saptamanii trecute se numara si doua fonduri straine. Concefa a castigat recent sase licitatii pentru lucrari de poduri ale CFR si una cu primaria Timisoara.

    Firma de constructii din Sibiu a obtinut in prima jumatate a anului un castig net de 0,5 mil. euro (1,7 mil. lei), de peste cinci ori mai ridicat decat cel realizat in perioada similara din 2006. Afacerile companiei s-au majorat in aceeasi perioada de aproape doua ori, la 9,2 mil. euro (30,5 mil. lei).

    Potrivit ultimelor raportari, Mihaela Raicu detinea 6,8% din actiunile Concefa.

    Titlurile Concefa Sibiu au castigat ieri aproape 10% si au inchis la pretul de 5,55 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei depaseste 80 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 septembrie 2007'

    mai mult

  • Advent pune la Ceramica Iasi sef de la Henkel

    Business Standard   

    ___
    Iulian Mangalagiu, fostul sef al diviziei de adezivi din cadrul Henkel Romania, subsidiara locala a gigantului german Henkel, este noul director general al producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi, companie preluata in iulie de fondul de investitii american Advent International.

    Mangalagiu il inlocuieste pe fostul director Adrian Tarciniu, aceasta fiind prima schimbare operata de actionarul majoritar. “Iulian Mangalagiu este noul director general al companiei. Acum isi formeaza o echipa si, in urmatoarele saptamani, vom anunta si obiectivele noastre pe aceasta piata. Advent International va continua investind mult si in aceasta companie”, a declarat pentru Business Standard Bruno Negoita, proaspatul presedinte al Consiliului de Administratie al societatii Ceramica Iasi.

    Bruno Negoita va ramane in continuare si director al dufa DEUTEK, companie aflata in portofoliul aceluiasi fond de investitii, Advent International. Alaturi de cei doi, in Consiliul de Administratie al Ceramica Iasi va mai fi si Eberz W. Gunter, consultant german din industria ceramicii, precum si reprezentantii fondului Advent in Romania, Emma Popa-Radu si Sebastian Tcaciuc.

    Iulian Mangalagiu a lucrat la Henkel in perioada 1 februarie 2005-31 august 2007, iar inainte de 2005 a lucrat ca director de marketing pentru Rigips Romania.

    Sursa: BusinessStandard, 11 septembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide