Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

20.09.2007

  • Componente Auto si-a bugetat venituri de 8 mil. euro pentru 2008

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de piese si accesorii pentru autovehicule Componente Auto Topoloveni (COAU) si-a bugetat venituri totale pentru anul 2008 de 26,3 mil. lei (aproximativ 8 mil. euro) si un profit de 380.000 lei (120.000 euro), se arata in comunicatul emis de catre reprezentantii companiei si trimis catre piata RASDAQ. Pentru anul 2006, compania a obtinut o cifra de afaceri de 31 mil. lei (8,7 mil. euro), iar castigul pentru aceasta perioada a fost de 421.000 de lei (120.000 de euro). Actionarii principali ai societatii sunt Victor Popescu si Octavian Simescu, cu detineri de 30% ,respectiv 31% din capitalul social. Titlurile societatii au inchis sedinta de ieri la pretul de 18 lei/actiune, in scadere cu 1,1% lei fata de ziua anterioara.

    TITL: Iasitex vrea sa achizitioneze Inav Bucuresti

    Actionarii producatorului de tesaturi Iasitex Iasi (IASX) se vor intruni in cadrul AGA din data de 12.10.2006 pentru a hotari achizitia unui pachet 69,93% din actiunile societatii Inav Bucuresti, prin novatia contractului de privatizare catre consortiul format din Iasitex Iasi si PAS si asumare in intregime a obligatiilor contactuale. Acest pachet de actiuni a fost preluat de la AVAS in luna iulie de consortiul format de firma Erre 2 International si PAS-ul societatii printr-o tranzactie de 1,85 mil. USD, reprezentand pretul pachetului de actiuni, capital de lucru si investitii de dezvoltare. Iasitex este controlata de omul de afaceri Stafan Vuza care detine prin firma A2 Impex 59% din capitalul social al societatii. Actiunile Iasitex Iasi au scazut in sedinta de ieri cu 1,92%, ultimul pret platit pentru un titlu fiind de 25,5 lei. Valoarea pe Bursa a companiei se ridica la aproximativ 15 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 septembrie 2007

    mai mult

  • Albalact investeste trei mil. euro intr-un centru logistic, in Bucuresti

    Business Standard   

    ___
    Producatorul de lactate Albalact din Alba Iulia va investi trei milioane de euro intr-un centru logistic, in comuna Afumati de langa Bucuresti, care va fi folosit exclusiv pentru distribuirea produselor in Bucuresti si in zona de sud-est a tarii.

    Centrul logistic va dispune de depozite frigorifice de capacitati mari, platforme de incarcare/descarcare, utilaje suplimentare necesare transportului de marfa si spatii administrative, potrivit unui comunicat al companiei.

    Dintre cele trei milioane de euro, doua milioane de euro sunt alocate pentru construirea si dotarea centrului, iar un milion de euro pentru achizitionarea terenului de 10.000 de metri patrati.

    “Investitia in noul centru logistic este motivata de cresterea vanzarilor Albalact si a cererii din ce in ce mai mari de pe piata pentru produsele noastre. Un alt motiv la fel de intemeiat si care ne-a convins ca este vremea sa ne extindem si din punct de vedere al capacitatilor logistice este intrarea in productie a noii fabrici de produse lactate Albalact din apropiere de Alba Iulia, care va fi inaugurata foarte curand”, a declarat Traian Simion, directorul comercial al firmei.

    Centrul logistic va fi deschis in vara anului 2008. Extinderea capacitatilor de distributie a produselor Albalact va determina si cresterea numarului de angajati ai companiei.

    Piata interna a lactatelor se ridica la circa 800 milioane de euro. Principalii producatori sunt Danone, grupul olandez Friesland si firmele interne Albalact, Brailact si Covalact.

    Albalact a inregistrat in prima jumatate a anului o crestere cu 76,73% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului 2006, pana la 23,87 milioane de euro. Tot pe primele sase luni ale anului, profitul Albalact a crecut de peste zece ori raportat la perioada similara din 2006, ajungand la 2,18 milioane de euro. Pentru cea de-a doua parte a acestui an, reprezentantii Albalact estimeaza in continuare o majorare a cifrei de afaceri, concomitent cu cresterea cheltuielilor de marketing pentru lansarea de produse noi.

    Productia de lapte din Romania se ridica la circa 5,5 miliarde litri, dintre care aproximativ 1,2 miliarde sunt procesate in sistem industrializat. Consumul intern de lapte este de circa 70 de litri pe cap de locuitor, aproape jumatate din nivelul din tarile UE.

    Investitie
    Firma a alocat doua milioane de euro pentru construirrea si dotarea centrului, iar un milion de euro pentru achizitionarea terenului de 10.000 de metri patrati.

    Sursa: Business Standard, 20 septembrie 2007

    mai mult

  • Managerul de export al Herz Armaturen Austria preia conducerea Armatura Cluj-Napoca

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ARM

    ___
    Intrunit in sedinta in 14 septembrie, Consiliul de adminis¬tratie al producatorului clujean de articole de robinetarie 'Armatura' SA a luat luat act de demisia din functia de adminis¬trator al societatii a lui Maximilian Gessler si a aprobat numirea in functia de presedinte al CA a unuia dintre membrii boardului, Gabriel Gagiu. De asemenea, Gabriel Gagiu a preluat si functia executiva de director general incepand cu aceeasi data.

    'Am luat act de decizia Consiliul de administratie si m-am prezentat la Cluj pentru a prelua operatiunile companiei, avand intreaga sustinere a grupului', a declarat Gabriel Gagiu pentru ziarul 'Bursa'. Cetatean austriac, noul presedinte si director general este managerul de export al 'Herz Armaturen' Ges.m.b.H. Austria, compania-mama a societatii clujene.

    Compania clujeana a incheiat anul financiar 2006, potrivit contului de profit si pierdere publicat de companie, cu o pierdere de 6,6 milioane de lei, in conditiile in care a inregistrat venituri totale de 29,7 milioane de lei si cheltuieli de 35,8 milioa¬ne de lei. Pentru anul in curs, Adunarea Generala a Actionarilor din data de 30 aprilie 2007 a aprobat o cifra de afaceri de 52 milioane de lei si un profit brut de 2,5 milioane de lei.

    'La cifrele pe care le avem la 6 luni, nu cred ca vom putea atinge parametrii prevazuti in BVC pe acest an', ne-a declarat Gabriel Gagiu. 'Desi nu , eu ma declar o persoana pozitiva si sunt convins ca vom reusi sa revenim pe profit la mijlocul anului viitor', afirma noul presedinte al 'Armatura'. Gagiu se declara increzator in valoarea companiei si spune ca are incredere in oamenii cu care lucreaza. 'Armatura nu are probleme de calitate, iar conjunc¬tura de piata ne este favorabila', mai afirma Gabriel Gagiu.

    Prima decizie a presedintelui 'Armatura' a fost legata de refacerea organigramei societatii, care 'trebuie sa arate cat mai , pentru a facilita comunicarea interna'. De asemenea, pe agenda noului manager se afla, pentru inceputul lunii octombrie, o intalnire cu reprezentantii E.ON Gaz, unul dintre beneficiarii produselor companiei clujene. 'Incercam sa le oferim toata gama de 42 de fitinguri din fonta maleabila utilizate pentru distributia gazelor', afirma Gabriel Gagiu.

    Unul dintre atu-urile 'Armatura', spune reprezentantul companiei, sta in investitiile aflate in derulare. Compania clujeana urmeaza sa primeasca si sa puna in functiune doua noi utilaje. Unul dintre acestea va permite prelucrarea elementelor de robinetarie pana la DN 300, utilizat pentru fabricarea valvelor de echilibrare, 'un produs complex, cu valoare adaugata mare si cu o piata de desfacere in crestere pe plan mondial', explica Gabriel Gagiu. 'De altfel, politica noastra se va baza pe produse de mare complexitate, care vor fi distribuite prin reteaua , care exporta in 72 de tari din lume. Trebuie sa profitam si de acest atu', considera presedintele 'Armatura'.

    O a doua investitie vizeaza achizitionarea unui cuptor de neferoase de inductie de 2,5 tone, al carui rol va fi sa reduca costurile legate de materia prima. Cuptorul va putea fi utilizat pentru recuperarea deseurilor de neferoase, inclusiv a spanului rezultat din prelucrarea robinetilor. De asemenea, fabrica clujeana va putea, in perspectiva, livra blocuri de neferoase si pentru celelalte fabrici din grupul 'Herz Armaturen'.

    Consiliul de administratie al 'Armatura' SA se va intruni din nou in luna octombrie, pentru a-i fi prezentat un raport de audit cu privire la modul in care au fost cheltuite resursele financiare ale societatii in perioada august 2006 - august 2007 si pentru a nominaliza un al cincilea membru in Consiliul de administratie in locul ramas vacant prin demisia lui Maximilian Gressler.

    Sursa: Bursa, 20 septembrie 2007'

    mai mult

19.09.2007

  • Cemacon Zalau da actiuni gratuite si se imprumuta cu 8 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CEON

    ___
    Actionarii producatorului de materiale de contructii Cemacom Zalau (CEON), au aprobat la finele lunii trecute majorarea capitalului social al societatii cu suma de 8,5 mil. lei (2,5 mil. euro). Majorarea se va face prin incorporarea rezervelor in suma de 4 mil. lei (1,2 mil. euro) din profitul din anii anteriori, restul sumei urmand sa fie acoperita prin aport in numerar din partea actionarilor la valoarea nominala de 2,5 lei/actiune. Actionarii vor primi gratuit 547 de noi titluri la 1.000 detinute anterior. Daca vor fi subscrise toate actiunile emise de catre sociatate, capitalul social va ajunge la 15,8 mil. lei (4,7 mil. euro). Actionarii producatorului de materiale de constructii au mai hotarat contractarea unui imprumut in valoare de 8 mil. euro pentru investitii. In acest sens se vor deschise 3 noi puncte de lucru in judetul Salaj. Principalii actionari ai Cemacom Zalau sunt Broker Cluj, cu 10% din actiuni, care detine impreuna cu alte persoane cu care actioneaza concertat peste 40% din companie, si Ceramica Zalau, cu aproape 12,6% din titluri. Sursa: Ziarul Financiar, 19 septemb

    mai mult

  • Fed a taiat 0,5% din dobanda la dolari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fed, banca centrala a Statelor Unite a redus marti dobanda de referinta la dolar cu 0,5 puncte procentuale, pana la 4,75%, in speranta ca masura va impiedica econimia americana sa intre in recesiune in urma crizei de pe piata creditelor ipotecare. Reducerea dobanzii este prima din ultimii patru ani, interval in care dobanzile la dolar s-au aflat pe tren ascendent.

    Decizia a fost primita bine de investitori, actiunile americane inregistrand cresteri dupa anunt. Cotatiile obligatiunilor pe termen lung s-au redus insa, pe fondul cresterii temerilor privind majorarea inflatiei din Statele Unite, care ar putea eroda randamentul acestora.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 septembrie 2007

    mai mult

  • Chelu aduce Mecanica Rotes la BVB in octombrie

    Business Standard   METY

    ___
    Mecanica Rotes, companie controlata de omul de afaceri Catalin Chelu, va fi transferata de pe piata Rasdaq la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in octombrie, au declarat pentru Business Standard surse apropiate operatiunii.

    Actionarii producatorului de truse de sudura si taiere cu oxigaz, Mecanica Rotes din Targoviste, au aprobat inca din iunie transferul titlurilor de pe piata Rasdaq pe cea reglementata a BVB. “Toata documentatia este pusa la punct. In doua-trei saptamani, actiunile Mecanica Rotes vor trece pe BVB”, a spus sursa citata.

    Consiliul de Administratie al companiei a convocat pentru 3 octombrie Adunarea Generala a Actionarilor in vederea discutarii unei majorari de capital, a doua din acest an. Conducerea Mecanica Rotes propune actionarilor majorarea capitalului social cu 30,2 mil. euro (102,3 mil. lei). Pentru majorare ar putea fi emise 102,39 mil. actiuni, cu o valoare nominala de un leu. Capitalul social s-ar putea mari de 5,1 ori, cu 400% aport in numerar si 10% actiuni gratuite. Un numar de 2,5 mil. actiuni, reprezentand 10% din capitalul social, in valoare de 2,5 mil. lei, ar putea fi acordat actionarilor existenti la data de inregistrare. Restul, de 99,895 mil. actiuni, in valoare de 99,9 mil. lei, ar putea fi aportul in numerar al actionarilor, fiecare actionar putand subscrie patru titluri noi. Fondurile rezultate din majorarea de capital vor fi folosite pentru investitii directe si investitii pe piata de capital.

    Mecanica Rotes a afisat in primul semestru din 2007 un profit net de 4,53 mil. lei, de peste trei ori mai mare decat in perioada similara din 2006, sustinut de randamentele obtinute din plasamentele pe bursa, a informat vineri compania. Cifra de afaceri obtinuta de societate in prima jumatate a acestui an a fost de 3,66 mil. lei, in crestere cu 21,25% fata de acelasi interval al anului trecut, cand afacerile s-au cifrat la 3,02 mil. lei.

    Actionariat

    * Catalin Chelu - 19,46%
    * Midle Europe Investments - 6,54%
    * SIF Oltenia - 7,03%
    * Amicosotis SA - 26,07%
    * Amirastar Trading SA - 20,43%

    Sursa: Business Standard, 19 septembrie 2007

    mai mult

  • Szel: SIF 4 va lista Casa de Bucovina la Bursa printr-un IPO ce demareaza in octombrie

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   BCM  SIF4

    ___
    SIF Muntenia (SIF4) planuieste sa listeze compania Casa de Bucovina Club de Munte la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), printr-o oferta publica initiala (IPO), ce va demara in luna octombrie, a declarat presedintele SIF Muntenia, Petre Pavel Szel, citat de NewsIn.

    SIF Muntenia este actionarul majoritar al companiei Casa de Bucovina Club de Munte, cu o participatie de 85,49% din capitalul social. Listarea la Bursa a Casei de Bucovina a fost anuntata de presedintele SIF Muntenia inca din aprilie, dupa adunarea generala a actionarilor SIF4.

    Presedintele SIF 4 a precizat ca oferta publica initiala a companiei Casa de Bucovina nu va fi 'foarte mare', dar in mod cert, aceasta va avea loc la sfarsitul lunii octombrie.

    Pe de alta parte, Petre Pavel Szel a declarat ca este posibila si o listare pe bursele straine a societatii de investitii pe care o conduce. Szel a precizat ca a avut loc 'o discutie preliminara', in cadrul careia 'un director al bursei din Varsovia a facut aceasta propunere'. Presedintele SIF 4 a spus ca nu a fot luata nici o decizie, pentru ca deocamdata nu a fost facuta o oferta ferma in acest sens, dar a adaugat ca 'usa a ramas deschisa' si pentru alte discutii, intrucat ideea listarii SIF 4 pe o bursa straina nu a fost lasata de-o parte.

    Sursa: Bursa, 19 septembrie 2007'

    mai mult

18.09.2007

  • SIF-urile nu au pe ce sa cheltuiasca 127 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detineau la finele lunii august depozite bancare in valoare de 406 mil. lei (127 mil. euro), in crestere cu 50% fata de finele anului trecut, potrivit situatiei portofoliului la finele lunii august. Depozitele bancare reprezinta circa 3,66% din activele nete cumulate ale SIF-urilor, care se ridicau la finele lunii august la 3,47 mld. euro. Cea mai mare parte a depozitelor SIF sunt constituite la BCR, BRD si Banca Transilvania.

    Cresterea disponibilitatilor SIF-urilor se datoreaza vanzarilor de participatii realizate in acest an, dar si optiunilor destul de putine de investitii la Bursa. Aceasta problema s-ar putea acutiza odata cu intrarea pe piata a fondurilor de pensii.

    Cele mai mari depozite, in valoare de 124 mil. lei (38,8 mil. euro), le detinea SIF Transilvania (SIF3), care a obtinut si cel mai mare profit in primele opt luni, 105,1 mil. lei (31,8 mil. euro). Potrivit raportului semestrial, SIF Transilvania isi tine cea mai mare parte a disponibilitatilor in depozite la BCR si BRD. Cea mai mare crestere a depozitelor a inregistrat-o insa SIF Oltenia (SIF5), care are circa 89 mil. lei (28 mil. euro) in conturi la BCR, BRD, Banca Transilvania si Raiffeisen, cu 152% mai mult decat la finele anului trecut. SIF Oltenia a obtinut in opt luni un profit de 31,3 mil. euro. SIF Banat-Crisana (SIF1) are depozite de 79,4 mil. lei (24,8 mil. euro), in timp ce SIF Muntenia (SIF4) are in conturi la banci circa 69 mil. lei (21,6 mil. euro). Singura care a inregistrat o scadere a depozitelor este SIF Moldova (SIF2), care mai are la banci 44 mil. lei (13,7 mil. euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 septembrie 2007

    mai mult

  • Electromagnetica cumpara terenuri de 2,5 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ELMA

    ___
    Actionarii societatii Electromagnetica Bucuresti (ELMA), cu afaceri in producerea echipamentelor electrice si energetice, se reunesc in cadrul AGA din 18.10.2007 in vederea aprobarii splitarii valorii nominale a actiunilor de la valoarea de 0,23 lei, la 0.1 lei. De asemenea, se va supune la vot achizitionarea unor terenuri in valoare totala de 2,5 mil. euro. Cea mai mare pondere in actionariatul companiei o are Asociatia Salariatilor (PAS), cu 49,13% din actiuni, urmat de SIF Oltenia, cu o detinere de 10,11% din titluri. Actiunile Electromagnetica erau cotate ieri la sfarsitul sedintei de tranzactionare la pretul de 2,19 lei, capitalizarea companiei in momentul de fata fiind de aproximativ 96 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 septembrie 2007

    mai mult

  • Piata de capital asteapta banii fondurilor de pensii

    Business Standard   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti (BVB) asteapta intrarea investitiilor pe care le vor realiza administratorii fondurilor de pensii private, intrucat acestea vor avea ca efect consolidarea pietei bursiere, a declarat, pentru Business Standard, directorul general al BVB, Stere Farmache.

    “Bursa va castiga nu doar prin cresterea volumului de plasamente, ci si prin presiunea pe care o vor exercita aceste fonduri pentru crearea de noi instrumente”, a aratat Farmache. Acesta este de parere ca preturile titlurilor listate la BVB nu vor fi distorsionate dupa ce administratorii fondurilor private vor incepe investitiile.

    “Fondurile private de pensii dispun de administratori care cunosc foarte bine regulile, astfel incat sa nu se distorsioneze preturile de pe piata. Dar, intrarea acestor fonduri va fi un semnal pentru companiile nelistate inca de a intra la cota Bursei. Vor fi stimulate ofertele de actiuni si obligatiuni, precum si intrarea unor noi jucatori pe piata bursiera”, a precizat directorul general al BVB.De altfel, presedintele Traian Basescu a avertizat ieri, in cadrul unui seminar pe tema pensiilor private organizat de Ziarul Financiar cu ocazia lansarii sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II), ca Guvenul trebuie sa se preocupe de acum inainte de listarea actiunilor reziduale pe bursa a companiilor deja privatizare unde s-au inregistrat succese.

    “Cu siguranta, Bursa va fi una dintre primele tinte ale fondurilor de pensii. Nu in ultimul rand companiile de stat, in mod deosebit cele prestatoare de servicii, vor putea, prin listare la Bursa, sa devina destul de atractive pentru fondurile de pensii”, a aratat Basescu. Presedintele a adaugat ca, in viitor, contributia pentru fondurile private de pensii ar trebui marita, intrucat cota actuala de 2% este una dintre cele mai reduse din Europa. Basescu este de parere ca acea crestere anuala de 0,5% a contributiilor, pana in 2016, “incurajeaza, dar nu este suficienta”.

    Fondurile private de pensii din Romania vor ajunge, la data primelor plati, respectiv peste circa 20 de ani, la o capitalizare de cel putin 20 miliarde euro, a declarat, luni, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. “Nu se stie daca piata de capital romaneasca va putea sa ofere oportunitati de investitii pentru aceste sume”, a afirmat Vosganian.

    “Regret ca nu am nicio posibilitate legala ca azi sa ma inscriu si eu intr-un fond privat de pensii. Daca ar fi fost acum zece ani, prindeam ultimul tren. Si asigur insa pe cei care vor intra in acest sistem ca investesc in viitorul lor si ca, incepand de astazi, devin investitori”, a mai spus Basescu. Contributiile participantilor la fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge, in 2008, la peste 210 milioane de euro (710 milioane de lei), valoare ce va reprezenta 0,17% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei, a declarat presedintele Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor, Gheorghe Barbu. Acesta a precizat ca sistemul fondurilor private de pensii obligatorii va atrage 2,67 milioane de participanti in perioada de aderare.

    Bursa de Valori Bucuresti

    * 26,5 miliarde euro, capitalizare piata
    * 59 de companii
    * 36 de titluri nelistate
    * 12 obligatiuni municipale listate
    * patru emisiuni de obligatiuni corporative listate si una nelistata
    * patru futures indici bursieri
    * Bursa Electronica Rasdaq
    * 7,6 miliarde euro, capitalizare piata
    * 2.239 de companii

    Prevedere

    “Fiecare fond trebuie sa atraga 50.000 de participanti intr-o perioada de trei ani, potrivit legii. Pentru a atinge acest obiectiv, companiile autorizate vor intra intr-o concurenta acerba pentru cota de piata.

    Sursa: Business Standard, 18 septembrie 2007

    mai mult

Pagina

inchide