Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

05.08.2005

  • SIF-urile au adus la bursa tranzactii intr-o zi cat intr-o luna

    Gandul   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Ziua de ieri ar putea ramane in istoria bursei ca una cu cele mai mari tranzactii, valoarea totala a acestora ajungand la circa 1.500 miliarde de lei vechi (circa 53 milioane de dolari), cat se obtine, de obicei, intr-o luna intreaga. Vedetele au fost actiunile SIF, ieri fiind prima zi in care investitorii puteau cumpara pana la 1 la suta dintr-un SIF, dupa majorarea pragului maxim de detinere de actiuni. „A fost o sedinta memorabila, de bun augur. Este cert ca, la asemenea rulaje, au fost prezenti investitori mari pe piata, cu bani multi. Pe termen mediu si lung, actiunile SIF au perspective de crestere”, ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

    Profiturile - substantiale

    „Au fost ordine de cumparare foarte mari in piata. La un moment dat era un ordin pentru cumpararea a nu mai putin de un milion de actiuni“, ne-a spus Adi Lupsan, de la Intercapital Invest. Cu exceptia unuia singur, toate actiunile SIF au inceput sedintele de tranzactionare cu o crestere egala cu maximul posibil al zilei ( de 15 la suta). La un moment dat, nu mai existau actiuni de cumparat la unul dintre SIF-uri, lucru extrem de rar intalnit. Ulterior, au aparut si ordine mari de vanzare, mai ales la SIF Banat-Crisana, care au mai scazut cotatiile, spre finalul sedintei bursiere. Pe total, profitul mediu inregistrat doar ieri de cineva care avea un portofoliu cu actiuni SIF, a fost de 10,72 la suta. Cea mai mare crestere a fost inrtegistrata de actiunile SIF Oltenia (14,84 la suta), iar cea mai mica de cele ale SIF Banat –Crisana ( 5,59 la suta). Brokerii sunt optimisti si spun ca se asteapta ca pe termen mediu si lung cresterile cotatiilor SIF sa continue, unii dintre ei mizand pe preturi de 30.000 de lei pentru SIF-uri, spre finele anului. Ieri s-au tranzactionat pachete importante din capitalul social al societatilor de investitii financiare, cuprinse intre 1 si 4 la suta (in cazul SIF Banat-Crisana). Unele SIF-uri si-au depasit joi maximele istorice atinse in luna februarie a acestui an.

    „Valoarea de tranzactionare atinsa joi poate sa propulseze Bursa de Valori Bucuresti pe alt palier, al burselor mari din Europa. Valoarea realizata azi (ieri) este una record pentru BVB, dar este una normala, de zi cu zi, pentru bursele din Europa Centrala”, ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.

    Titlurile SIF au fost oprite miercuri de la tranzactionare, pentru ca BVB sa modifice sistemul de tranzactionare, inregistrare si compensare-decontare, conform ordonantei de guvern care modifica pragul maxim de detinere pentru un SIF de la 0,1 la 1 la suta.

    Tot ieri adunarile generale ale actionarilor ale BVB si Rasdaq au aprobat fuziunea prin absorbtie intre cele doua burse.


    Sursa: Gandul, 05 august 2005

    mai mult

  • AVAS a lansat la privatizare Rulmentul Brasov

    Curierul National   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a lansat ieri la vanzare prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile un pachet de actiuni reprezentand 50,8924 la suta din capitalul social al societatii comerciale Rulmentul SA Brasov, informeaza AVAS.

    In perioada 2004 - 2005, AVAS a inregistrat un numar de 10 scrisori de intentie din partea unor investitori interesati sa achizitioneze pachetul de actiuni detinut de stat la aceasta companie.

    Informatii suplimentare pentru investigarea societatii in vederea intocmirii ofertei de cumparare vor fi disponibile in cadrul Camerei de Date organizata la sediul SC Rulmentul SA Brasov, in perioada 4 august - 26 august, pe baza unei taxe de acces direct, in conditiile precizate in HG nr. 577/2002 si in dosarul de prezentare.

    Potentialii cumparatori vor depune ofertele finale pana la data-limita de 5 septembrie 2005, ora 11.00, in plicuri sigilate, in conformitate cu instructiunile specificate in dosarul de prezentare, la Directia Privatizare din cadrul AVAS. Documentele de precalificare se vor deschide la data de 5 septembrie 2005, ora 13.00, in prezenta tuturor potentialilor cumparatori.

    Compania brasoveana, cu un capital social de 34.265.249 lei RON (342 miliarde lei ROL), are ca obiect de activitate fabricarea lagarelor, angrenajelor si organelor mecanice de transmisie.


    Sursa: Curierul National, 05 august 2005

    mai mult

  • Ordonanta Tractorul va fi publicata fara acordul finantelor

    Curentul   

    ___
    Hotararea de guvern privind acordarea de subventii la cumpararea de masini agricole poate fi publicata in Monitorul Oficial fara semnatura ministrului finantelor, a declarat, joi, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. 'Fondurile sunt din bugetul Ministerului Agriculturii, si nu din alta parte. Hotararea poate fi publicata fara semnatura ministrului finantelor, asa cum prevede, din cate stiu, si legea de functionare a guvernului', a explicat Flutur.

    Saptamana trecuta, ministrul finantelor, Ionut Popescu, a fost singurul membru al executivului care s-a opus emiterii actului normativ, hotararea fiind adoptata totusi de guvern. Popescu a declarat la acea vreme ca nu poate semna actul normativ intrucat reprezinta o subventionare indirecta a uzinei Tractorul.

    Programul permite producatorilor agricoli inregistrati in registrul agricol - persoane fizice sau juridice care nu acceseaza programe similare cu finantare externa - sa beneficieze din partea statului de o alocatie echivalenta cu 45% din pretul de achizitionare a utilajelor agricole noi.


    Sursa: Curentul, 05 august 2005'

    mai mult

04.08.2005

  • Castigurile medii lunare la BVB au fost intre 10% si 17%

    Curierul National   

    ___
    Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu portofoliu de actiuni diversificat au obtinut, in luna iulie, un castig lunar intre 10% si 17%, randamentul cel mai bun revenind actionarilor rafinariei Astra Ploiesti, ale carei titluri s-au apreciat cu 66%, potrivit datelor furnizate de Bursa.

    Indicii bursieri, care evidentiaza evolutiile medii ale preturilor pe diferite categorii de actiuni, au avansat in luna iulie cu 9,52% in cazul BET-C (actiuni listate la categoria I si II) si cu 13,18% pentru BET (cele mai lichide zece actiuni). Pretul mediu al titlurilor emise de societatile de investitii financiare (SIF), reflectat de indicele BET-FI, a urcat cu 16,95%.

    La finele lunii iulie, capitalizarea bursiera a atins 44,7 miliarde de lei, cu aproximativ 13% mai mare fata de luna anterioara. Valoarea totala a transferurilor s-a ridicat la 326 milioane de lei, in crestere cu 80%, desi valoarea medie zilnica a urcat cu mai putin - 63%.

    Topul lichiditatii a fost condus de Petrom, cu tranzactii de 54 de milioane de lei, respectiv 16,5% din piata. Actiunile companiei petroliere au castigat la nivelul pretului, 16,63%.

    Dintre primele zece societati din punct de vedere al lichiditatii, cea mai mare crestere a pretului a fost consemnata de Oltchim, care a inchis luna la 37 de bani/actiune, cu 32% peste valoarea din iunie.

    Un castig consistent au adus si titlurile Rompetrol Rafinare, cu o majorare a pretului de 25,79%.

    Cresteri notabile au mai avut Antibiotice Iasi (20,5%), SIF Muntenia (19,77%), SIF Moldova si SIF Transilvania, cu peste 18%, precum si SIF Banat Crisana, cu 15,38%.

    Randamentele obtinute pe Bursa situeaza investitiile in actiuni ca cele mai rentabile plasamente financiare din luna iulie.


    Sursa: Curierul National, 04 august 2005

    mai mult

  • Sectorul bancar a dominat tranzactiile bursiere

    Curentul   BRD  TLV

    ___
    Sedinta bursiera de ieri a fost dominata, categoric, de tranzactiile cu titlurile BRD Groupe Societe Generale si de cele ale Bancii Transilvania, care, impreuna, au totalizat 16,47 milioane RON, aproape 70% din rulajul total al Bursei de Valori Bucuresti. BRD s-a plasat, pentru a doua zi consecutiv, in topul celor mai tranzactionati emitenti, cu tranzactii in valoare de 9,9 milioane RON. Actiunile BRD s-au apreciat, ieri, cu 4,3%, incheind la pretul de 11,9 RON. Dupa anuntarea rezultatelor financiare pe primul semestru, investitorii au manifestat un interes deosebit si pentru titlurile Bancii Transilvania, cu care au fost perfectate schimburi de 6,5 milioane RON. Cursul titlurilor TLV s-a apreciat, pana la finalul sesiunii, cu 1,13%, pana la valoarea de 0,8950 RON. Rezultatele financiare pentru primul semestru anuntate de Banca Transilvania la inceputul acestei saptamani au confirmat asteptarile investitorilor. Astfel, activele bilantiere s-au majorat de la 2,60 miliarde RON, cat erau la sfarsitul anului 2004, la 3,65 miliarde RON, reprezentand o crestere de 1,4 ori. Profitul net la sfarsitul perioadei de raportare este de 52,01 milioane RON, de 1,85 ori mai mare decat profitul net realizat in primul semestru al anului trecut. Si actiunile Bancii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au fost printre preferatele jucatorilor la Bursa, emitentul ocupand locul cinci in topul societatilor, cu un rulaj de peste 1 milion RON.

    In absenta de la tranzactionare a Societatilor de Investitii Financiare (SIF), alaturi de sectorul bancar, actiunile companiilor petroliere au revenit la mare cautare. Astfel, SNP Petrom a inregistrat schimburi in valoare de 2,3 milioane RON, si o apreciere a cursului fata de ziua precedenta cu 2,9%, incheind la pretul de 0,4900 RON/actiune. Rompetrol Rafinare Constanta a rulat ieri 14,7 milioane de actiuni, in valoare totala de 1,4 milioane RON. Pretul de inchidere pentru titlurile RRC a fost de 0,0979 RON, in crestere cu aproape 2%.

    Mentionam ca actiunile SIF-urilor au fost suspendate ieri de la tranzactionare, pentru ca BVB sa modifice sistemul de tranzactionare, inregistrare si compensare-decontare, respectiv majorarea pragului de detinere de la 0,1% la 1%. Incepand de astazi, investitorii pot cumpara actiuni ale SIF in limita a 1% din capitalul social al acestora, desi statutele celor cinci societati vor fi schimbate in decurs de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta.


    Sursa: Curentul, 04 august 2005

    mai mult

  • IAR imprumuta 63 miliarde de lei

    Adevarul   IARV

    ___
    IAR Ghimbav a decis sa contracteze un credit de 163 miliarde de lei vechi de la BCR, pentru a plati restantele pe care le are la bugetul de stat. Directia Judeteana a Finantelor Publice a demarat procedura de executare silita a fabricantului de elicoptere, aflat printre marii datornici. Conducerea societatii sustine ca ar fi fost firesc sa se procedeze si la IAR cum s-a facut la alte intreprinderi, adica sa fie scutita de datorii. Pentru garantarea creditului, esalonat pe 5 ani, IAR va cesiona catre BCR sumele care vor fi incasate din derularea unui program NATO, in valoare de 73 milioane de dolari. Soarta uzinei este totusi stabila, existand comenzi ferme pentru urmatorii trei ani cu Emiratele Arabe Unite si Armata Romana.

    Sursa: Adevarul, 04 august 2005

    mai mult

03.08.2005

  • Euro s-a prabusit la 3,4776 lei noi

    Cotidianul   

    ___
    BNR a asistat impasibila la scaderea monedei unice europene sub pragul de 3 lei si 50 de bani (35.000 de lei vechi).

    Banca Nationala a Romaniei s-a multumit ieri sa observe scaderea cursului euro de la 3,5014 lei la 3,4776 lei. Cursul de schimb al monedei unice a ajuns astfel la nivelul inregistrat la sfirsitul anului 2002. Dolarul american a scazut si el ieri pe piata valutara romaneasca de la 2,8672 lei la 2,8459 lei. Intarirea leului s-a produs pe fondul vinzarilor de valuta, iar in lipsa unui mare cumparator pe piata paritatea euro/leu a evoluat in consecinta, adica in favoarea monedei nationale. „Operatorii din piata vind si vor sa verifice la cit intervine Banca Nationala, care ar putea fi singurul mare cumparator din piata“, ne-a declarat un dealer in momentul in care un euro era cotat la 3,4800 lei. Supraoferta de valuta ar putea fi cauzata de banii adusi de-afara de muncitorii care lucreaza in strainatate, valuta schimbata pe lei pentru concediile de vara, dar si de lipsa repatrierilor sau a cererii de euro pentru importuri.

    Aprecierea leului este in ton cu obiectivul BNR de continuare a dezinflatiei in conditiile in care inundatiile au zadarnicit deflatia prognozata pentru luna august, ceea ce poate explica, in parte, lipsa interventiei pentru sustinerea cursului euro. Intarirea leului, un proces care continua de circa 3 saptamini, va avea insa consecinte negative asupra deficitului de cont curent, prin favorizarea importurilor. In primele sase luni ale acestui an, dezechilibrul balantei comerciale a crescut la 4,2 miliarde de euro, cu peste 1,2 miliarde de euro mai mult decit in primele sase luni din 2004.


    Sursa: Cotidianul, 03 august 2005

    mai mult

  • Romgaz are cinci pretendenti pentru privatizare

    Banii nostri   AVIO  RORX

    ___
    Lukoil, Wintershall, Ruhr Gas, Gaz de France si Mol, sunt companiile care si-au aratat interesul pentru a participa la privatizarea Romgaz, conform ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres.

    Statul vrea sa privatizeze Romgaz, prin vanzarea unui pachet majoritar de cel putin 51 la suta din actiuni unui investitor strategic.

    Consultanta va fi acordata de una din cele 13 banci de investitii care au indeplinit conditiile de precalificare pentru acordarea de consultanta in vederea privatizarii societatii Romgaz.

    In urmatoarea perioada de timp Ministerul Economiei si Comertului va scoate la vanzare pachete de actiuni detinute la SC Avioane Craiova SA, SC Romaero SA Bucuresti si SC IOR SA Bucuresti.

    De asemenea, in strategia de privatizare este inclusa si SC Electrica Muntenia Sud, care asteapta scrisori de intentie pentru privatizare pana pe 15 septembrie.

    In primele sase luni ale anului, MEC a privatizat cu succes societatile: Distrigaz Nord si Sud, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, precum si Electrica Moldova si Electrica Oltenia SA.


    Sursa: Banii Nostri, 03 august 2005

    mai mult

  • Pietele europene de capital sunt pline de optimism

    Averea   

    ___
    Preturile actiunilor europene au crescut ieri, in primul rand datorita optimismului provocat de rezultatele financiare bune raportate de mai multe companii importante. Pretul petrolului a mai scazut fata de valorile record pe care le atinsese luni, insa a ramas aproape de 61 $/ baril, ceea ce a produs si o crestere a titlurilor companiilor petroliere.

    Traderii europeni au avut mult de lucru ieri

    'Pietele de capital au in continuare potential de crestere', spune Jane Coffey, director pentru valori mobiliare la Royal London Asset Management, societate ce administreaza actiuni in valoare de 11 miliarde de dolari. 'Situatia este destul de incurajatoare', adauga ea.

    Indicii compusi din actiuni ale firmelor europene au crescut in prima parte a zilei. Dow Jones Stoxx 600 castigase pana la ora 9:20 GMT 0,2 procente, la fel ca si Stoxx 50, indicele celor mai importante titluri europene. Dow Jones Euro Stoxx 50, care ia in calcul doar companii din zona euro, a urcat in aceeasi perioada cu 0,1%.

    Preturile actiunilor au crescut si pe 10 din cele 17 piete deschise ieri in Europa de Vest. DAX, indicele Bursei din Frankfurt, a crescut cu 0,3 procente, la fel ca si FTSE 100, indicele Bursei din Londra. La Paris, CAC 40 a crescut cu doar 0,1%.

    Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 14% de la inceputul acestui an, iar luni a inchis sedinta la cea mai mare valoare din ultimii trei ani. Cea mai mare influenta asupra acestei cresteri au avut-o companiile din domeniul energetic, indicele sectorial Stoxx 600 Oil and Gas urcand cu 27%.

    Rezultatele financiare bune raportate de companii au stimulat tranzactiile bursiere.

    De data aceasta, British Petroleum (BP), cea mai mare companie europeana din domeniul petrolier, si Total, cea de-a treia, au condus plutonul cresterilor in acest sector. Atat BP, cat si Total au crescut cu 0,5% in prima parte a zilei de ieri. Intre celelalte companii importante aflate pe crestere s-au numarat Continental, locul al patrulea in lume la fabricarea de cauciucuri, si Alliance & Leicester Plc, a opta banca dupa marime din Marea Britanie. Ambele au prezentat profituri mai mari decat estimarile anterioare ale analistlilor. Continental a avut in prima jumatate a anului un profit brut de 687 milioane de euro, in crestere cu 28,46% fata de perioada similara a anului trecut. In trimestrul al doilea, profitul a fost in crestere cu 46,05% fata de trimestrul secund al anului trecut. Alliance & Leicester a inregistrat un profit de 256 milioane de lire sterline in primele sase luni ale anului, cea mai mare parte a acestuia, 211 milioane, fiind obtinuta din activitatea de retail.

    Actiunile Continental au crescut la inceputul sedintei de ieri, dupa aflarea rezultatelor financiare, cu 1,8%, iar cele ale Alliance & Leicester cu 0,6%.

    Si firmele din domeniul minier au avut cautare ieri, dupa ce luni preturile acestora au scazut semnificativ. Analistii de la Credit Suisse First Boston i-au sfatuit pe investitori sa-si mareasca detinerile de actiuni din domeniul minier, datorita potentialului mare de crestere al domeniului, in defavoarea actiunilor din domeniul utilitatilor. Astfel, BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, a inceput sedinta de ieri cu o crestere de 1,1 procente.


    Sursa: Averea, 03 august 2005'

    mai mult

02.08.2005

  • Bursa, la stadiul de 'copil de scoala'

    Saptamana Financiara   

    ___
    Bursa de Valori Bucuresti s-a remarcat printr-o tendinta generala de crestere, ajungand la un nivel-record al valorii tranzactiilor si al capitalizarii bursiere. Totusi piata de capital romaneasca este limitata din punctul de vedere al gamei de produse oferite investitorilor. Si aceasta chiar daca sectorul obligatiunilor si-a sporit importanta, iar la cota Bursei au aparut noi emitenti atractivi.

    Valoarea companiilor listate s-a majorat de la 1,3 miliarde euro la nivelul anului 2001, la 3 miliarde euro in 2003, 8,8 miliarde euro in 2004, ajungand in prezent la 12,5 miliarde euro. Concomitent, s-a remarcat si o dezvoltare a sectorului obligatiunilor, valoarea transferurilor incheiate cu aceste titluri crescand de la 172 euro in 2001 la 23,6 milioane euro in prezent.

    Lichiditate scazuta

    Cu toate ca la cota Bursei au ajuns companii atractive noi, oferta ramane limitata pentru investitori, si in primul rand pentru jucatorii mari, care dispun de sume importante pentru care piata nu are insa capacitatea de absorbtie necesara. Astfel, in prezent, la Bursa sunt listate 63 de companii, dintre care trei numai in acest an. Dintre companiile listate, investitorii mari isi opresc adesea privirea asupra a 10-20 de societati, in special cele de la prima categorie si SIF-urile. Dar si aici se pune problema lichiditatii inca scazute a pietei. Spre exemplu, un investitor institutional strain care doreste sa cumpere un pachet semnificativ de actiuni emise de una dintre cele doua banci sau cele doua companii petroliere trebuie sa aiba rabdare, in cel mai fericit caz, cateva zile. Asta, pe de o parte, din cauza lipsei de ordine de vanzare mari, iar pe de alta pentru ca introducerea unui ordin de cumparare pentru o valoare de cateva milioane de euro face ca pretul actiunilor respective sa creasca exagerat.

    Obligatiunile au luat avant

    Nici la nivelul obligatiunilor Bursa nu sta mai bine. Cu toate ca, in ultimii ani, tot mai multe municipalitati au decis sa se finanteze prin imprumuturi obligatare, majoritatea investitorilor asteapta asemenea instrumente emise de companiile listate. Pana in prezent, la Bursa, numai Impact, BRD, Raiffeisen Bank, Finansbank, BCR Leasing si TBI Leasing au inteles importanta finantarii prin obligatiuni. Recent, si Banca Transilvania a anuntat ca va lansa o emisiune de obligatiuni care vor putea fi convertite ulterior in actiuni.

    Desi numarul obligatiunilor disponibile la cota Bursei se ridica in prezent la 20, investitorii nu se grabesc sa le tranzactioneze. In acest an, s-au derulat numai 240 de transferuri cu titlurile obligatare. O explicatie ar fi lipsa de cultura investitionala care exista inca la Bursa romaneasca. Astfel, cei care au achizitionat obligatiunile in perioada de subscriere au facut-o cu gandul ca le vor detine pana la scadenta si renunta la aceste instrumente numai in situatia in care au nevoie de lichiditati.

    Cum se „imbogateste“ BVB

    Prevederile noii legi a pietei de capital, impreuna cu legislatia secundara intrata in vigoare la 1 iulie 2005, extind gama de produse care se pot tranzactiona la Bursa. Astfel, se asteapta inca titlurile de stat, desi investitorii sperau din urma cu mai bine de doi ani ca bancile sa cedeze tranzactionarea acestor instrumente in favoarea BVB.

    De asemenea, a fost reglementat regimul tranzactiilor in marja si al vanzarilor in lipsa, produse cerute de investitorii de la BVB si care s-au bucurat de succes pe pietele regionale. Desi regulamentul CNVM a intrat in vigoare, intermediarii nu pot inca derula asemenea tranzactii, fiind necesare noi prevederi din partea Bursei.

    Pentru a extinde gama de produse, reprezentantii BVB intentioneaza sa introduca si tranzactiile futures si cu optiuni, care sunt derulate in prezent numai la Sibiu, dar numarul actiunilor suport este inca mic, de numai 20.

    Dezvoltare rapida

    Planurile ambitioase pe care le au oficialii BVB vor duce insa la o dezvoltare si mai accelerata a Bursei. Conform estimarilor, capitalizarea bursiera va ajunge sa reprezinte 30% din PIB, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor va creste pana la 20 de milioane de euro. Aceste estimari au la baza si fuziunea celor doua Burse, care duce automat la cresterea numarului de emitenti disponibili prin sistemul BVB. Si, chiar daca multe societati care figureaza acum la cota Rasdaq nu isi justifica prezenta pe o piata reglementata, exista cateva nume care au atras jucatori importanti.

    In plus, valul de noi listari ale companiilor de utilitati anuntat prin programul guvernamental de dezvoltare al pietei de capital lansat in 2003 este de natura sa creasca atractivitatea companiilor de la Bursa. Acestora li se adauga si companiile mici, aflate in crestere, pe care Bursa doreste sa le atraga la cota la segmentul new-market.


    Sursa: Saptamana Financiara, 02 august 2005

    mai mult

Pagina

inchide