Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.07.2005

  • Rompetrol Rafinare a obtinut un profit de 71 milioane de dolari

    Curierul National   RRC

    ___
    Rompetrol Rafinare Constanta si-a prezentat, ieri, rezultatele financiare consolidate pe primele sase luni ale anului in curs, moment foarte asteptat de jucatorii de pe piata autohtona de capital. Astfel, profitul net al Rafinariei pentru prima jumatate a anului 2005 a depasit nivelul de 71 de milioane dolari, in urma unei cresteri de 65 la suta a cifrei de afaceri consolidate, care a atins 989 de milioane dolari. Profitul operational calculat inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari a crescut cu 313 la suta, depasind 97 de milioane de dolari. Conform unui comunicat al companiei, publicat, ieri, pe Bursa de Valori, aceste rezultate sunt cele mai bune de la infiintarea companiei, rafinaria previzionand ca va continua sa creasca in 'ritm sanatos'. Conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2005, aprobat in cadrul AGA din 28 aprilie, Rompetrol prognoza o cifra de afaceri de 1,73 miliarde dolari si un profit net de 30,7 milioane dolari. In aceeasi perioada a anului trecut, rafinaria a avut o cifra de afaceri de 599 milioane de dolari si a inregistrat o pierdere de 19 milioane de dolari. Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a estimat ca, daca vor fi mentinute conditiile actuale ale pretului petrolului si ale produselor derivate, cifra de afaceri a grupului ar putea ajunge la 2,2 - 2,5 miliarde de dolari, pentru tot anul 2005.

    Rezultatele financiare bune ale Rompetrol ar putea trage piata in sus

    Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au fost, suspendate, ieri, de la tranzactionarea pe Bursa de Valori, incepand cu ora 13.28, pentru o mai buna informare a investitorilor cu privire la rezultatele financiare ale Rafinariei. Acestea vor fi reluate la tranzactionare in sedinta de astazi. Pana la acea ora, insa, RRC a fost puternic tranzactionat, realizandu-se transferuri cu un pachet de 6,8 milioane actiuni.

    Rulajul companiei petroliere s-a ridicat la 657.155 lei, iar cotatia a scazut cu 1,95 la suta pana la 0,0955 lei pe actiune.

    In sedinta de tranzactionare din ziua precedenta, Rompetrol Rafinare Constanta a tinut, ca de obicei, capul de afis. S-au transferat 16,6 milioane actiuni la un curs mediu de 0,0980 lei pe actiune. Mai mult, in prima parte a sedintei, pretul titlurilor RRC s-a apropiat de 0,1000 lei pe actiune, pentru ca, spre finalul actiunii, cursul RRC sa fluctueze intre 0,0985 si 0,0966 lei pe actiune, inchizand la 0,0974 lei pe actiune, in scadere cu 1,32 la suta.

    Saptamana trecuta, valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile Rompetrol Rafinare Constanta a fost de 12,7 milioane lei, avand un aport de 10,1 la suta la rulajul saptamanal inregistrat la Bursa. Alin Brendea, director de operatiuni la Societatea de Servicii de Investitii Financiare Prime Transaction, arata ca aceste rezultate nu i-au luat prin surprindere pe jucatorii din piata, existand deja previziuni pozitive cu privire la societatile din domeniu.

    'In ultima perioada, Rompetrol si SNP Petrom au dat semnalul cresterilor la Bursa. Rezultatele financiare bune ale Rompetrol ar trebui sa se reflecte pozitiv si in piata. Rezultatele pozitive venite dinspre una dintre principalele societati listate constituie un factor care ar putea trage piata in sus', sustine analistul.

    Cu privire la cursul RRC, Brendea arata ca, daca inainte era unul interesant, ieftin fata de rezultatele financiare, aceasta imagine este accentuata de noile cifre anuntate, ieri, de companie.


    Sursa: Curierul National, 28 iulie 2005'

    mai mult

  • Tariceanu promite privatizarea uzinei Tractorul pana in septembrie

    Adevarul   

    ___
    Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat intr-o vizita la uzina brasoveana Tractorul, a promis ca Guvernul va sustine fabrica producatoare de tractoare pana la privatizare, care, potrivit afirmatiilor acestuia, va fi terminata in aceasta toamna. 'Pana in septembrie, speram sa aflam cine va fi patronul uzinei Tractorul. Pana la privatizare, uzina va fi sprijinita. Se vor acorda subventii pentru agricultura, asa cum s-au acordat si pana acum', a declarat Tariceanu. Premierul s-a deplasat la Brasov, insotit de presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbarcea, dupa ce saptamana trecuta fusese anuntat de conducerea uzinei si de sindicatele societatii ca fabrica se afla intr-o situatie dificila, nemaiavand bani pentru sustinerea productiei. Tariceanu a discutat atat cu conducerea uzinei, cat si cu liderii de sindicat, incercand sa-i linisteasca pe angajatii care amenintau cu greva, in cazul in care Guvernul nu le va acorda sprijin.


    Sursa: Adevarul, 28 iulie 2005'

    mai mult

27.07.2005

  • Banca Transilvania, din nou vedeta Bursei

    Romania libera   TLV

    ___
    Tranzactiile efectuate cu titlurile Bancii Transilvania au tinut din nou, ieri, capul de afis al Bursei de Valori Bucuresti. Dupa ce cateva zile tranzactiile bursiere au fost dominate de cele cinci SIF, in urma modificarilor legislative privind majorarea pragului maxim de detinere, iata ca a venit randul altor societati de a ocupa primele doua pozitii in acest top. Astfel, imediat dupa Banca Transilvania (simbol TLV), ieri s-au situat tranzactiile cu actiuni ale Rompetrol Rafinare Constanta Ð Rafinaria Petromidia (simbol RRC).

    In continuare, pozitiile au fost ocupate de cele cinci SIF. Cu toate acestea, tranzactiile cu titluri ale SIF au inregistrat o scadere comparativ cu sedinta din ziua precedenta, fapt reflectat si de diminuarea cu 1,99% a indicelui BET-FI, care a inchis la 27.072,96 de puncte. De altfel, toti indicii bursieri au inregistrat ieri scaderi fata de sedinta de luni. BET, indicele care reflecta tendinta preturilor celor mai lichide actiuni, a scazut cu 0,61%, inchizand la 5.467,76 de puncte. De asemenea, BET-C, indice compozit care reflecta evolutia preturilor tuturor actiunilor cotate, a scazut si el cu 0,41%, pana la valoarea finala de 3.384,01%. Valoarea tranzactiilor efectuate in sedinta bursiera de ieri a fost de 12.057.125,87 de lei noi.


    Sursa: Romania Libera, 27 iulie 2005

    mai mult

  • Comunicat MFP - Pragul de detinere la SIF-uri se majoreaza la 1%

    Prime Transaction   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Pragul de detinere a actiunilor emise de catre Societatile de Investitii Financiare se majoreaza de la 0,1% la 1%, conform Ordonantei privind reglementarea unor masuri financiare, aprobata in sedinta de guvern de ieri, 14 iulie 2005. Prevederea intra in vigoare la trei zile de la data publicarii sale in Monitorul Oficial, iar in termen de 60 de zile de la aceasta data va fi introdusa in statutul SIF-urilor.

    Initiativa legislativa prin care s-a propus majorarea limitei de detinere de actiuni de la 0,1% la 1% a fost adoptata de catre plenul Senatului in data de 30 iunie 2005. Ulterior a fost transmisa la Camera Deputatilor, in vederea adoptarii. Pentru a pune in aplicare aceasta masura in regim de urgenta s-a propus adoptarea ei printr-o Ordonanta de Guvern.


    Sursa: Ministerul Finantelor Publice
    Biroul de presa
    Tel/fax 319.97.35

    mai mult

  • Actiunile BRD revin la tranzactionare

    Gardianul   BRD

    ___
    Tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a actiunilor BRD-Groupe Societe Generale, oprite pentru operarea unei majorari de capital, va fi reluata in jurul datei de 3 august, cand se va finaliza inscrierea modificarilor la Registrul Roman al Actionarilor. Titlurile BRD, printre cele mai lichide de pe bursa, cautate in special de catre investitorii straini, au fost suspendate de la tranzactionare pe 30 mai, in vederea majorarii capitalului social cu 2.787,61 miliarde lei vechi, pana la 6.969,01 miliarde lei vechi. (M.D.)

    Sursa: Gardianul, 27 iulie 2005

    mai mult

  • CNVM a emis noi precizari privind dreptul de preferinta al actionarilor

    Curierul National   

    ___
    Majorarea capitalului social ca urmare a exercitarii dreptului de conversie a obligatiunilor in actiuni se considera realizata, cu acordarea dreptului de preferinta, daca emisiunea a fost oferita exclusiv spre subscriere actionarilor existenti, proportional cu cota detinuta la capital, precizeaza dispunerea de masuri 8/2005 aprobata, zilele trecute, de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

    Emisiunea de obligatiuni de catre companiile tranzactionate pe piata de capital, oferita spre subscriere actionarilor existenti, se va realiza pe baza unui prospect simplificat aprobat de CNVM.

    Daca nu sunt indeplinite aceste conditii, majorarea capitalului se va efectua cu acordarea dreptului de preferinta tuturor actionarilor sau prin ridicarea acestui drept.

    Dreptul de preferinta aferent obligatiunilor este negociabil si transferabil prin inscriere in Registrul Actionarilor emitentului. Potrivit actului normativ, ridicarea dreptului de preferinta a actionarilor de a subscrie noile actiuni, in cazul majorarilor de capital prin aport in numerar, trebuie sa fie hotarata in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, la care participa cel putin trei sferturi din numarul titularilor capitalului social si cu votul unui numar de actionari care sa reprezinte cel putin 75 la suta din drepturile de vot.

    Si in cazul majorarii capitalului prin aport in natura, ridicarea dreptului de preferinta al actionarilor de a subscrie trebuie aprobata in aceleasi conditii.

    Aporturile in natura pot consta numai in bunuri performante necesare realizarii obiectului de activitate al societatii emitente, iar evaluarea acestora se face de catre experti independenti.

    Numarul de actiuni ce revin ca urmare a aportului in natura se determina ca raport intre valoarea aportului si cea mai mare valoare dintre pretul de piata al unei actiuni, valoarea pe actiune calculata in baza activului net contabil sau valoarea nominala a actiunii.

    Si in cazul ridicarii dreptului de preferinta, numarul de actiuni se stabileste tot dupa acest criteriu. Prezenta Dispunere de Masuri a intrat, ieri, in vigoare.


    Sursa: Curierul National, 27 iulie 2005

    mai mult

26.07.2005

  • Castigurile la bursa intr-o saptamana - cat dobanda intr-un an la banca

    Gandul   

    ___
    Detinatorii de actiuni SIF au castigat, saptamana trecuta, la bursa, 7,58 la suta, adica aproape tot atat cat ar fi obtinut daca si-ar fi tinut banii la banca, intr-un depozit in lei pe un an. Desigur, riscul plasamentelor la bursa este incomparabil mai mare cu cel al investitiilor in depozite bancare, care tinde spre zero. In medie, castigul pentru saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost de 4,5 la suta, majoritatea cotatiilor inregistrand o crestere. “Este greu de spus daca bursa a iesit din “adormire”. E posibil ca actiunile de la bursa sa mai creasca, mai ales cele ale celor cinci SIF-uri, impulsionate fiind de decizia guvernului de a majora, prin ordonanta de urgenta, de la 0,1 la 1 la suta, pragul maxim de detinere al unui investitor la un SIF”, sustin brokerii. Potrivit analistilor de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest, dintre actiunile listate la bursa, noua au inregistrat o apreciere saptamanala de peste 10%. Cea mai tranzactionata dintre acestea a fost Rompetrol Rafinare, care a avut o apreciere a cursului, saptamana trecuta, de 10,35%. Pe de alta parte, cresterea bursei a condus la o evolutie pozitiva a tuturor fondurilor deschise de investitii romanesti. In saptamana care a trecut, cel mai performant a fost fondul de actiuni Napoca, administrat de societatea Globinvest. Cei care detin unitati la acest fond au obtinut, in doar cinci zile, un castig de 6,97%, adica tot atat cat un depozit pe 10 luni la banca. “Dupa mai bine de jumatate de an, pe primul loc in topul cresterii unitatii de investitie se mentine fondul Omninvest, administrat de SIRA, care a inregistrat, de la inceputul anului, un profit de 16,92%. Pentru perioada urmatoare, in cazul in care actiunile de la BVB vor continua sa creasca, fondurile de investitii cu cele mai mari plasamente in actiuni vor fi, in continuare, printre cele mai rentabile pentru investitori. In prezent, conform datelor remise de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), pe piata romaneasca exista sase fonduri deschise de investitii cu plasamente preponderent in actiuni: Oportunitati Nationale, Omninvest, Napoca, Intercapital, Active Dinamic si KD Maximus. Acestea au obtinut, de la inceputul acestui an, randamente cuprinse intre 4,46 si 16,92 la suta.

    Cat priveste titlurile de stat, randamentele acestora continua sa creasca, ajungandu-se la situatia in care in prezent, pentru toate categoriile de scadente, acestea sunt mai mari decat cele aferente licitatiilor precedente, sustin analistii KDT Invest. “Iata ca Ministerul Finantelor Publice se dovedeste mai promt in a reactiona la schimbarile in privinta asteptarilor de inflatie, comparativ cu institutiile bancare”, considera specialistii societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Cel mai scazut randament este adus de titlurile de stat cu maturitatea mai mare de 12 ani (aproximativ 7,3%). In plus, reprezentantii KTD Invest constata o diferenta foarte mica – sub un punct procentual - intre castigurile titlurilor cu scadenta mai mica si cele pe termen foarte lung. “Cu toate ca aprecierea randamentelor titlurilor de stat constituie deja un trend, aceste “miscari” sunt mici ca amploare, astfel incat sa nu reprezinte un eveniment pentru piata”, precizeaza KTD Invest.

    Sursa: Gandul, 26 iulie 2005

    mai mult

  • Fuziunea BV-Rasdaq se decide in opt zile

    Cotidianul   

    ___
    Actionarii celor doua piete de capital vor decide la 3 august fuziunea, astfel ca Bursa de Valori si piata Rasdaq vor fi o singura piata pina la sfirsitul anului, daca procesul nu va fi contestat. Bursa va absorbi piata Rasdaq.

    Fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq ar putea avea loc pina la finele acestui an, actionarii urmind sa decida cu privire la aceasta operatiune in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor stabilita pentru data de 3 august, potrivit directorului general al BVB, Stere Farmache.

    „Actionarii Bursei de Valori Bucuresti vor hotari in cadrul AGA, convocata pentru 3 august, aprobarea fuziunii BVB cu Rasdaq. Apoi, se va elabora un proiect de fuziune si se va declansa procedura propriu-zisa. Va fi fuziune prin absorbtie“, a declarat Farmache.El a adaugat ca o estimare rezonabila pentru finalizarea procesului este sfirsitul anului, daca nu intervine contestarea fuziunii, care poate prelungi procesul.

    Decisa la mijlocul anului trecut, unificarea celor doua piete era prognozata pentru jumatatea acestui an. Denumirea societatii de Bursa care va rezulta dupa fuziune va fi Bursa de Valori Bucuresti. Raportul de evaluare realizat de firma de consultanta KPMG a stabilit ca patrimoniul institutiei se ridica la 15 milioane de euro. Repartizarea capitalul social se va face, gratuit, in cote egale, intre cele 68 de societati de servicii de investitii financiare, membrii ai Asociatiei Bursei de Valori Bucuresti.

    Primul pas in procesul de unificare l-a reprezentat transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni, inregistrarea la Registrul Comertului avind loc la mijlocul lunii iulie.


    Sursa: Cotidianul, 26 iulie 2005

    mai mult

  • Rompetrol, din nou in top la bursa

    Averea   RRC

    ___
    Investitorii de pe piata de capital au inceput saptamana ceva mai relaxati. Volumele tranzactionate au fost, ieri, mai mici fata de zilele trecute, fapt ce a determinat si o scadere a lichiditatii. Valoarea totala a schimburilor de actiuni a insumat 9,3 milioane de lei, echivalentul a 2,6 milioane de euro.

    Singurul indice care a reusit sa inchida sedinta la variatie pozitiva a fost BET, indicatorul celor mai performante zece titluri, care a crescut cu 0,4%. BET-C s-a depreciat cu 0,1%, iar BET-FI, cu 0,5%.

    Titlurile petroliere si cele bancare au stimulat piata. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Rompetrol Rafinare (RRC), 16,7 milioane de titluri, iar valoarea totala s-a situat la 1,6 milioane de lei.

    Pretul unei actiuni a fost mai mare cu 1,7%, fata de cel din sedinta precedenta, inchizand la 0,0987 lei/actiune.

    Compania petroliera urmeaza sa-si prezinte miercuri rezultatele financiare pe primul semestru 2005. Acestea se anunta a fi bune, fapt ce o face atractiva, sunt de parere brokerii. Actiunile Petrom (SNP) au suferit o usoara corectie negativa, de 0,6%, pana la 0,4700 lei/actiune. Volumul tranzactionat a fost relativ redus, de 724 mii actiuni, rulajul fiind de 340.788 lei. Un pachet de 490.

    500 actiuni SNP a fost transferat printr-o tranzactie speciala, pretul unui titlu fiind de 0,4700 lei.

    Ziua de ieri a adus actiunilor Bancii Transilvania (TLV) o crestere cu 1,8%, 0,8400 lei/actiune, in conditiile in care s-au transferat 1,6 milioane de titluri.

    Si actiunile Bancii Carpatica (BCC) au inregistrat o apreciere de 1%, pretul ajungand la 0,5050 lei/ actiune.

    S-au facut schimburi cu 834 mii de actiuni, la valoarea totala de 427,460 lei. Intermediarii spun ca este posibil ca Banca Carpatica sa ofere actiuni gratuite.

    Singura societate de investitii neafectata de corectii negative a fost SIF 5 Oltenia, ale carei titluri s-au mentinut la pretul din sedinta de vinerea trecuta, de 1,3900 lei/actiune. doar 998 mii de titluri au fost tranzactionate, la valoarea totala de 1,3 milioane de lei. Celelalte patru actiuni financiare au inregistrat usoare scaderi.

    Brokerii de la KTD Investment sunt de parere ca, in perioada urmatoare, „plasamentele in titluri financiare vor fi tot mai atractive“.

    Ei spun ca SIF-urile au capacitatea de a genera profit, unul dintre argumente fiind iminenta privatizare a BCR si listarea ei la Bursa, stiindu-se ca societatile financiare detin pachete de actiuni la aceasta banca.

    Intermediarii de la societatea mentionata mai cred ca investitorii in actiuni RRC, fie vor achizitiona, in continuare, aceste titluri, fie isi vor marca profitul, in functie de rezultatele financiare prezentate de companie.

    Titlurile Petrom vor fi si ele in atentia pietei, mai ales ca BRD, care atrage, cu predilectie, fonduri straine, este suspendata de la tranzactionare, spun brokerii.


    Sursa: Averea, 26 iulie 2005

    mai mult

25.07.2005

  • Turbomecanica a pierdut 16% din profit la ?oase luni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TBM

    ___
    Turbomecanica Bucure?oti, singurul producALtor de motoare cu reacA3ie ?oi turbomotoare din zona Europei de Est, a A?nregistrat o cre?otere cu 16% a cifrei de afaceri, la un nivel de 12,1 milioane de euro, A?n timp ce profitul a scALzut cu 16,5% la 1,2 milioane de euro.

    Compania, care lucreazAL pentru Rolls Royce ?oi General Electric, s-a confruntat A?n acest an cu o scALdere a profitului pe fondul cre?oterii preA3urilor la utilitALA3i, A?n special energie electricAL, ?oi pe fondul aprecierii cursului de schimb al monedei naA3ionale.

    ReprezentanA3ii companiei nu au putut fi contactaA3i pentru a oferi mai multe detalii cu privire la aceste rezultate.

    Activitatea Turbomecanica a fost totu?oi mai profitabilAL A?n al doilea trimestru decAct pe primul, dupAL ce compania A?ncheiase primele trei luni ale anului cu un profit brut de 50.000 de euro, A?n scALdere cu circa 84% comparativ cu aceea?oi perioadAL a lui 2004.

    Pentru 2005, Turbomecanica estimeazAL o scALdere a profitului cu peste 10%, pAcnAL la 4,8 milioane de euro, A?n condiA3iile unei activitALA3i mai puA3in profitabile la export. Compania ?oi-a propus pentru acest an realizarea unor venituri totale de 26,5 milioane de euro, faA3AL de 25 de milioane de euro A?n 2004.

    Turbomecanica a A?ncheiat anul trecut un contract cu Rolls Royce, pe o perioadAL de cinci ani, pentru producA3ia ?oi livrarea de componente ?oi subansambluri necesare la fabricaA3ia motoarelor pentru aeronave. Valoarea contractului se ridicAL la cActeva milioane de euro. Compania a A?ncheiat anul trecut cu un profit net de 4 milioane de euro, A?n cre?otere cu 44% faA3AL de 2003, la o cifrAL de afaceri de 24 de milioane de euro, cu 28% mai ridicatAL faA3AL de vAcnzALrile anului precedent.

    Principalul client al Turbomecanica rALmAcne, A?n continuare, grupul american General Electric, care a A?nfiinA3at A?n 2001 o societate mixtAL de tip joint-venture A?mpreunAL cu Turbomecanica. ToatAL producA3ia de subansambluri pentru motoare de aviaA3ie, A?n valoare de cActeva milioane de euro pe an este cumpALratAL A?n prezent de cALtre GE Aircraft, divizia aeronauticAL a gigantului american.

    Turbomecanica este controlatAL de cALtre asociaA3ia salariaA3ilor Turboact, care deA3ine 60,7% din acA3iunile societALA3ii.

    Principalii acA3ionari minoritari ai companiei sunt fondurile de investiA3ii Broadhurst ?oi Lindsell, care deA3in A?mpreunAL o participaA3ie de 13% din acA3iuni.

    Titlurile Turbomecanica sunt listate la prima categorie a Bursei de Valori Bucure?oti. Ultima tranzacA3ie cu aceste titluri s-a derulat la preA3ul de 9,8 lei/acA3iune, la acest curs capitalizarea bursierAL a societALA3ii ridicAcndu-se la 40,3 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 iulie 2005

    mai mult

Pagina

inchide