Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

20.11.2006

  • Ce risca statul daca rupe unilateral contractul de privatizare a Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Plata unor daune de milioane de euro, un semnal prost catre investitorii straini, punerea sub semnul intrebarii a oricarei privatizari din Romania. Sunt cateva dintre riscurile la care se expune partea romana, in cazul in care rupe, fara acordul austriecilor de la OMV, contractul de privatizare al celei mai mari companii din Romania.

    Miza este imensa - unicul producator de titei din Romania, cu 6 mil. tone pe an si jumatate din productia interna de gaze. In plus, privatizarea Romgaz Medias ar putea fi suspendata, ca si a altor societati de utilitati.

    Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului OMV - actionarul majoritar al Petrom, a venit la Bucuresti la finele saptamanii trecute special pentru a discuta cu reprezentantii ministerului economiei in conditiile in care firma petroliera este in mijlocul unui scandal privind majorarea pretului la gaze.

    Contractul de privatizare al Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, este prima privatizare care va intra saptamana viitoare pe masa de lucru a Consiliului Su-prem de Aparare al Tarii la cererea prese-dintelui Romaniei, Traian Basescu.

    'Incheierea unui contract presupune in primul rand acordul ambelor parti. In opi-nia mea, este extrem de greu sa deschizi un contract cum este cel de privatizare al Petromului', spune Daniel Daianu, fost ministru de finante, actual profesor de economie.

    'In primul rand, ar trebui ridicata o problema de principiu. Acest contract a primit avizul Parlamentului la acea vreme, dar avizul s-a dat fara ca anexele secrete sa fie cunoscute. Sunt niste lucruri de o gravitate enorma, la toate contractele de privatizare fiind vorba de anexe secrete. Acest lucru este inacceptabil tinand cont de faptul ca vorbim de active care apartin statului roman', a mai precizat Daianu.

    'Contractul de privatizare al Petrom ar trebui rediscutat in deplin acord cu austriecii de la OMV, daca sunt clauze sau prevederi care ar trebui modificate. Insa desfacerea contractului de privatizare al Petrom nu poate fi facuta unilateral fara niciun fel de risc. Daca partea romana va recurge la o solutie unilaterala, de rupere a contractului cu OMV, semnalul va fi groaznic pentru investitori, ca orice contract de privatizare incheiat pana acum sta sub semnul intrebarii, ca Romania nu este o tara a afacerilor din moment ce un deal facut nu este respectat', spune reprezentantul unei firme de avocatura, care nu a dorit sa fie citat.

    Ce spune OMV-ul despre privatizarea Petrom? Ei sustin ca 'privatizarea companiei a avut efecte pozitive atat in cazul companiei, cat si al economiei'.

    'Valoarea de piata a Petrom a crescut de trei ori de la momentul privatizarii, in 2004, iar peste 40% din profit este directionat catre statul roman si Fondul Proprietatea. De asemenea, Petrom a acordat pentru anul 2005 dividende a caror valoare depaseste valoarea cumulata a dividendelor din ultimii sapte ani', au mai precizat reprezentantii Petrom.

    Potrivit acestora, privatizarea Petrom era necesara pentru a crea o economie de piata functionala in sectorul energetic.

    Petrom a fost preluat in anul 2004, companiei austriece fiindu-i acordate prin lege o serie de facilitati fiscale, dar si legate de redevente care acum sunt in centrul unui scandal fara precedent.

    Consortiul de consultanti care a asigurat asistenta statului la vanzarea Petrom a fost condus de catre bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings. Consultantii statului au incasat onorarii din comision de succes estimate in total la 20-22 mil. euro.

    Potrivit contractului de privatizare, nivelul redeventelor platite de Petrom, sub controlul OMV, urmeaza sa fie 'inghetat' pe o perioada de 10 ani de la data privatizarii, chiar daca preturile de vanzare a produselor petroliere variaza in functie de cotatiile internationale ale titeiului.

    'Este clar ca anumite clauze din contractul de privatizare nu sunt dintre cele mai bune sau care nu ne fac extrem de fericiti, si e vorba aici de partea de redeventa si de partea de fiscalitate care se poate aplica Petrom', a declarat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

    Scandalul iscat de majorarea pretului la gaze cu 8,5% de la 11 noiembrie a dus la cererea presedintiei de a fi perezentat contractul de privatizare al Petrom si al societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare. Consecintele deja se vad. Marile procese de privatizare sunt in stand-by pana la solutionarea acestui caz.

    El a adaugat ca Ministerul Economiei pregateste documentele solicitate, pe care le va transmite luni, iar decizia va fi luata in sedinta CSAT de saptamana viitoare.

    'Intotdeauna un contract care are vicii ascunse este greu de dovedit. De aceea, in acest caz este necesar ajutorul unor echipe extrem de competente de avocati. O alta solutie ar putea fi trimiterea contractului de privatizare la Bruxelles, iar daca acolo se va demonstra ca avantajele acordate austriecilor sunt indicente, continutul acestuia se poate rediscuta. Chiar si facilitatile pot fi discutate, dar cred ca va fi un lucru extrem de greu', a adaugat Daianu.

    De cealalta parte, exista numeroase pareri care nu sustin renegocierea contractului de privatizare al celei mai mari companii romanesti.

    Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu sustine renegocierea contractului de privatizare al Petrom, pentru ca semnalul pentru investitori ar fi negativ.

    Potrivit lui Tariceanu, multi incearca sa forteze o legatura intre intrarea Romaniei in UE si cresterea pretului gazelor. Acesta a opinat ca nu exista nicio legatura intre cele doua evolutii, spunand ca daca pe piata mondiala preturile cresc, cresc si in Romania.

    Premierul se opune ideii de renegociere a contractului, nu pentru ca l-ar considera unul extrem de bun, dar pentru ca o astfel de decizie ar putea da un semnal devastator pentru investitorii straini.

    Pe viitor, acestia s-ar gandi de douazeci de ori inainte de a veni in Romania, astfel ca nu trebuie sa amestecam politica in asemenea chestiuni, a declarat premierul.

    'Problema care se ridica acum nu este motivatia privatizarii Petrom, ci modalitatea in care a decurs acest proces. O privatizare se poate face in doua modalitati: inteligent sau mai putin inteligent', afirma Daianu.

    Petrom a trecut sub mandatul OMV de la o cifra de afaceri de 2,1 mld. euro in 2004 la 2,8 mld. euro in primele noua luni ale acestui an, iar pe planul profitului, de la pierdere la un rezultat de 564 mil. euro pe primele trei trimestre din acest an.

    Si asta in conditiile in care Petrom a fost afectat de scaderea marjei de profit in rafinare si in benzinarii.

    Actiunile Petrom au avut o evolutie agitata la Bursa in primele zile dupa prezentarea rezultatelor financiare la noua luni.

    Pretul actiunilor s-a mentinut pe scadere si in cea mai mare parte a sedintei de vineri, dar spre final, in ultimul sfert de ora de tranzactionare, ordine mai mari de cumparare, de peste 200.000 de actiuni au urcat rapid pretul si au dus la o crestere de peste 5% pentru aceste actiuni fata de ziua precedenta.

    'Ce s-a intamplat vineri pe actiunile Petrom este un comportament pur speculativ, fie de fonduri straine, fie al unor investitori locali. Dar avand in vedere ca si titlurile BRD au avut o evolutie similara, cel mai probabil, la cumparare au fost fonduri straine', a declarat Marian Dinu, presedintele societatii de brokeraj Alpha Finance Romania.

    Seres schimba sefii Romgaz si Electrica

    Ministrul a anuntat suspendarea sefilor Electrica si Romgaz, pe fondul derularii unei anchete privind achizitiile facute de cele doua firme.

    In prezent, cei doi directori generali ai companiilor, Nicolaie Coroiu, respectiv Alexa Iakob, sunt suspendati pe termen de 30 de zile, fiind inlocuiti de adjunctii lor. Astfel, in perioada urmatoare, conducerea Electrica se va afla in mainile lui Ion Lungu, iar la Romgaz pe postul de director general a venit in aceasta perioada Lucian Stancu.

    Obiectul acestui control il constituie modalitatea de achizitionare a bunurilor si serviciilor in cadrul celor doua companii.

    Sursa: Ziarul Financiar, 20 noiembrie 2006.'

    mai mult

  • Capitalul BCR nu va putea fi majorat decat cu acordul SIF

    Curierul National   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Actionarii au modificat statutul BCR. Aplicarea votului cu o majoritate de 75% se restrange la cateva aspecte importante. SIF se vor pronunta si asupra unor eventuale fuziuni

    Statutul Bancii Comerciale Romane a fost modificat printr-o decizie a actionarilor institutiei de credit. Principala noutate o reprezinta restrangerea ariei de aplicare a votului cu o majoritate de 75%. Astfel, cele cinci Societati de Investitii Financiare, care impreuna detin peste 30 de procente, se vor pronunta in situatii precum majorarea capitalului sau fuziunea BCR cu o alta banca. 'A fost aprobata modificarea actului constitutiv potrivit intelegerilor convenite atat de AVAS si cele cinci SIF, cat si de Comisia de privatizare cu Erste Bank. Modificarile stabilesc clauzele de protectie a actionarilor minoritari, spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. El a mentionat ca atat timp cat banca nu este listata la Bursa, conditiile trebuie respectate. 'Erste Bank a respectat obligatiile pe care trebuia sa si le asume, avand in vedere prevederile adoptate astazi', a declarat Fercala.

    Valabilitate pana la listare

    Una dintre prevederile adoptate vineri mentioneaza ca punctele de protectie ale actionarilor sunt valabile cu doua conditii ce trebuie indeplinite simultan. Astfel, majoritatea de 75%, structura Consiliului de Supraveghere si modul de distribuire a profitului raman in picioare doar in situatia in care SIF detin minimum 20% din actiunile bancii, iar titlurile nu sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti.

    Cel putin 40% din profit, distribuit actionarilor

    Statutul stipuleaza, de asemenea, ca, in limitele permise de lege si regulamentele BNR, cel putin 40% din profitul anual net, stabilit in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, va fi distribuit actionarilor cu titlu de dividende. Acordul SIF va mai fi necesar pentru decizii care privesc reorganizarea, consolidarea sau actele de dispozitie cu privire la activele imobilizate a caror valoare reprezinta mai mult de 25% din fondurile proprii ale BCR. Deciziile vor fi adoptate cu voturile a 75% din capitalul social si pentru fuziunea BCR cu orice alta societate comerciala sau divizarea bancii, lichidarea si dizolvarea BCR, sau mutarea sediului social al bancii. Pe ordinea de zi s-a mai aflat si aprobarea planului de dezvoltare a bancii pentru urmatorii trei ani, in care este prevazuta triplarea profitului net al BCR fata de nivelul estimat pentru acest an, de 250 milioane de euro.

    Planuri de dezvoltare

    De asemenea, planul mai include aspecte legate de extinderea in teritoriu, dezvoltarea de noi produse si perfectionarea personalului. Banca austriaca vizeaza o crestere anuala a profitului net al BCR cu 40% si un avans de 25-30%, pe an, pentru veniturile nete din dobanzi. De asemenea, Erste Bank prognozeaza majorarea veniturilor nete din comisioane cu 15-20% anual. Un al treilea punct aflat pe ordinea de zi a fost constituirea unor provizioane nedeductibile in valoare de aproximativ 260.000 lei si 7.806 euro pentru cinci litigii. Privatizarea BCR a fost finalizata la jumatatea lunii octombrie, cand Erste Bank a virat 3,75 miliarde de euro pentru preluarea institutiei de credit. Din aceasta suma, statul roman a incasat 2,2 miliarde de euro. Activele BCR depasesc 10 miliarde de euro, plasand-o pe primul loc in topul bancilor din Romania.

    Erste urmareste cresterea rentabilitatii

    Presedintele Erste Bank a mai precizat ca banca austriaca urmareste sporirea substantiala a rentabilitatii BCR. Astfel, rentabilitatea fondurilor proprii (ROE) ar urma sa avanseze cu 12 procente pana la 35% in urmatorii trei ani. Indicatorul ROE se calculeaza ca raport intre profitul net obtinut de banca si valoarea fondurilor proprii.

    Sursa: Curierul National, 20 noiembrie 2006.'

    mai mult

  • SIF-urile fac strategie comuna pentru actiunile BCR

    Curentul   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin circa 30% din capitalul BCR, vor actiona impreuna daca vor decide sa vanda actiunile, urmand sa le valorifice in bloc, insa pentru moment nu intentioneaza sa renunte la participatii.

    'Valorificarea in bloc a actiunilor este mai avantajoasa pentru SIF decat o faramitare. Una este sa vinzi 30%, si altceva inseamna sa instrainezi o participatie de circa 6%. Nu este exclus sa vindem, daca vom primi o oferta de pret atractiva, dar nici un SIF nu va actiona singur', a afirmat presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala. El a mentionat ca, deocamdata, SIF nu doresc sa vanda, pentru ca actiunile aduc profit.

    Fercala a aratat ca decizia de a vinde depinde si de modul in care va evolua banca. 'Planul de dezvoltare al BCR pentru urmatorii ani este ambitios, insa banca nu este singura pe piata. Concurenta se va inaspri in domeniul bancar', a mai spus Fercala.

    Reprezentantul SIF Transilvania a aratat ca societatile de investitii financiare au posibilitatea sa iasa din actionariatul BCR. 'Actionarii minoritari nu au nici un impediment in acest sens. SIF pot sa vanda oricand actiunile. Chiar daca banca nu este listata, nu inseamna ca societatile sunt captive. Participatiile la BCR sunt foarte valoroase. Daca SIF considera ca profitul nu le satisface, pot iesi', a explicat Fercala.

    Erste Bank a initiat, la inceputul lunii noiembrie, o oferta pentru preluarea unui pachet de 8% din capitalul BCR, detinut de salariatii bancii. Proprietarul BCR a anuntat ca ofera salariatilor fie 6,5 euro pentru o actiune BCR, fie o actiune Erste pentru fiecare sase actiuni BCR, oferta grupului austriac derulandu-se in perioada 1-24 noiembrie.

    Planul de dezvoltare a BCR pentru urmatorii trei ani, aprobat vineri de actionari, prevede triplarea profitului net fata de nivelul estimat pentru acest an, de 250 milioane de euro. Banca austriaca vizeaza o crestere anuala a profitului net al BCR cu 40% si un avans de 25-30% pe an, pentru veniturile nete din dobanzi. De asemenea, Erste Bank prognozeaza majorarea veniturilor nete din comisioane cu 15-20% anual.

    Sursa: Curentul, 20 noiembrie 2006.'

    mai mult

17.11.2006

  • Broker Cluj si-a depasit profitul bugetat pe tot anul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRK

    ___
    Broker Cluj, singura societate de intermediere cotata la Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat in primele zece luni un profit brut de 5,03 milioane de euro (17,83 milioane lei), cu 36% mai ridicat comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

    Profitul brut al Broker se ridica anul trecut la 13,3 milioane de lei (aproape 3,7 milioane de euro). In luna octombrie, Broker a realizat un profit brut de 1,21 milioane de euro (4,27 mil. lei).

    Cea mai mare parte a acestuia provine din valorificarea unor active in conditiile unei evolutii foarte bune a Bursei luna trecuta, potrivit conducerii societatii. Indicii BET-C si BET-FI au atins maximele istorice la sfarsitul lui octombrie pentru prima data din luna februarie a acestui an.

    O parte insemnata a profitului, peste 363.000 de euro, a fost obtinuta din speculatii cu derivative pe piata la termen de la Sibiu, au mai precizat acestia.

    La sfarsitul lunii trecute, Broker avea deschise un numar de 11.733 pozitii.

    'Am reusit sa valorificam in octombrie niste pachete constituite anterior, dat fiind evolutia buna a pietei. Am realizat operatiuni pe SIF-uri, Petrom, BRD dar am castigat si din speculatii pe piata de la Sibiu. Cel putin 30% din profitul realizat in octombrie a provenit din operatiuni cu derivative', spune Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.

    Cu toate acestea, reprezentantii Broker spun ca luna trecuta nu au operat modificari majore in structura activelor pe care le detin.

    Activele totale ale societatii de servicii de investitii financiare erau la 31 octombrie de peste 29,4 milioane de euro (104 milioane de lei). Din acestea, activul net se ridica la circa 22,2 milioane de euro (78,5 milioane de lei), aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se cifra la 12,2 milioane de euro (44,4 milioane de lei).

    Valoarea de piata a activelor detinute de Broker in portofoliu era de aproximativ 19 milioane de euro (66,9 milioane de lei), din care o pondere de 97,74% reprezentau titlurile societatilor cotate la Bursa, in crestere de la 81,7%, cat detineau acestea in aceeasi perioada a anului trecut.

    Societatea de brokeraj are detineri de pana la 5% la 65 de societati, din cele 70 la care are participatii, iar la cinci companii are o participatie intre 5% si 33%.

    Societatea are in portofoliu actiuni la 70 de societati si are detineri mai mari de 5% la 5 dintre acestea. Printre participatiile semnificative se numara Siretul Pascani si Biofarm Bucuresti.

    Societatea de intermediere mai detine un pachet de peste 16% din actiunile Mecanica Ceahlau, pe care vrea sa o transfere de pe RASDAQ pe Bursa de Valori.

    'Cred ca pana la sfarsitul anului vom realiza un profit de peste 20 de milioane de lei. Profitul din comisioane este in medie de circa un milion de lei', a adaugat Petru Prunea.

    Activul net unitar al SSIF Broker la 31 octombrie era de 0,719 lei/actiune. Actiunile Broker au inchis sedinta de ieri la un pret de 1,64 lei/actiune, in scadere cu aproape 3% fata de ziua precedenta.

    La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii se ridica la aproape 51,3 de milioane de euro (179,1 milioane de lei).''

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 noiembrie 2006.'

    mai mult

  • Neliniste pe platforma chimica de la Azomures

    Curentul   

    ___
    Indicatorii financiar-contabili, la noua luni, prezentati de conducerea combinatului chimic Azomures de la Targu-Mures, creeaza neliniste in randul salariatilor de aici. Acestia spun ca au cel putin doua motive de ingrijorare, unul pe termen scurt, iar altul pe termen lung. 'Nu vom primi nimic din participarea la profit daca nu va fi profit si, apoi, daca la pretul actual al gazului mergem in pierdere, anul viitor inseamna ca se va inchide combinatul', spun angajatii, care adauga ca motive de ingrijorare le da si patronatul care, spre deosebire de anii anteriori, nu a demarat inca negocierile pentru incheierea unui nou contract colectiv de munca. 'Legea spune ca negocierile pot incepe cu 60 de zile inainte de expirarea contractului dar nu mai tarziu de 30 de zile, deci cel tarziu pe 1 decembrie trebuie incepute negocierile', atrage insa atentia liderul sindicatului 'Alternativa 2002' de la Azomures, Maria Dandarau. Aceasta adauga, de asemenea, ca, in ciuda indicatorilor la 9 luni, care sunt negativi, combinatul ar putea sa se redreseze si sa termine anul in profit. 'Daca la 6 luni am fost in profit, eu nu stiu cum am ajuns acum aici, sa avem pierderi. Azo face insa rasturnari spectaculoase la capitolul profit, suntem obisnuiti cu asta', spune Maria Dandarau, care nu exclude, la randul ei, varianta inchiderii combinatului, de anul viitor, cu atat mai mult cu cat exista inca in vigoare o hotarare AGA care permite Consiliului de Administratie sa ia si o asemenea masura daca ar constata ca unitatea lucreaza in pierdere.

    Precizam ca dupa scurgerea a noua luni din acest an, Azomures a raportat pierderi de 7,4 milioane de lei si o scadere a cifrei de afaceri cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

    Sursa: Curentul, 17 noiembrie 2006.
    '

    mai mult

  • Fondurile straine sunt atrase de actiunile de pe RASDAQ

    Adevarul   

    ___
    Fondul cu capital de risc Reconstruction Capital 2 (RC2), administrat de New Europe Capital, a investit in acest an 21 milioane de euro in actiuni listate pe piata de capital romaneasca. 'Plasamentele efectuate de Reconstruction Capital 2 pe piata de capital autohtona au vizat in special societati de pe piata Rasdaq. Politica noastra de investitii consta in identificarea unor emitenti mai mici, cu potential de crestere si totodata prea putin cunoscuti jucatorilor la bursa', a declarat, pentru Adevarul, Ion Florescu, director la New Europe Capital. Fondul a fost infiintat la sfarsitul anului trecut, suma atrasa initial fiind de 23,4 milioane de euro. In luna mai a anului curent, Reconstruction Capital 2 a mai 'ridicat' de la investitori 40,2 milioane de euro, astfel ca, in prezent, capitalizarea fondului se ridica la 63,6 milioane de euro.

    Pana acum, Reconstruction Capital 2 a efectuat plasamente pe pietele de capital de la Bucuresti si Sofia circa 25 milioane de euro. 'Cea mai mare parte a investitiilor la bursa au fost efectuate in perioadele de scadere a cotatiilor. Astfel, majoritatea plasamentelor pe piata de capital romaneasca au fost efectuate in luna iunie 2006', precizeaza Ion Florescu.

    Pe langa plasamentele pe pietele de capital, fondul investeste si in societati private. 'In primul an, am urmarit o alocare egala a sumelor intre investitiile pe burse si cele din sectorul privat', precizeaza Ion Florescu. O investitie in sectorul privat presupune preluarea unei companii, imbunatatirea activitatii si profitabilitatii acesteia si ulterior vanzarea ei.

    Societatea de administrare a identificat mai multe oportunitati de investitii pe piata romaneasca, domeniile vizate fiind cel imobiliar, al serviciilor medicale si industria alimentara. Fondul are doua strategii in ceea ce priveste investitiile din sectorul privat. Astfel, sunt cautate companii mici, infiintate de 23 ani si care au inregistrat o evolutie foarte buna a afacerilor.

    'Cealalta strategie este oarecum opusa, intrucat consta in achizitionarea unor societati care se afla in dificultate, pentru a le restructura. Criteriile de care tinem cont la selectarea acestora sunt domeniul de activitate, care trebuie sa fie cat mai interesant si cu potential de crestere, activele si brandul. Preferam companii cu un brand cunoscut, dar neexploatat la maximum', precizeaza Ion Florescu. In plus, societatea de administrare cauta, in special, firme orientate spre consumul intern. 'Evitam firmele exportatoare, la care manopera are o pondere ridicata in costurile de productie. Acestea nu vor putea face fata competitivitatii ridicate, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana', afirma directorul New Europe Capital.

    Cat priveste investitiile in domeniul imobiliar, lucrurile sunt putin diferite. 'In domeniul realestate (imobiliar), de regula, ne asociem cu dezvoltatorii de proiecte imobiliare care doresc sa isi majoreze capacitatea de a investi', afirma Florescu. In prezent, Reconstruction Capital 2 este partener la trei astfel de proiecte. 'Intentionam, impreuna cu partenerii nosti, sa achizitionam trei terenuri in Capitala. Ulterior, pe acestea vor fi dezvoltate proiecte imobiliare. Doua dintre proiecte vizeaza realizarea unor constructii rezidentiale, in timp ce unul este mixt, presupunand realizarea atat de cladiri rezidentiale, cat si de spatii industriale', precizeaza directorul New Europe Capital.

    Investitia intr-un proiect este de 3-15 milioane de euro

    Suma alocata de Reconstruction Capital 2 pentru un proiect investitional este intre 3 milioane euro si 15 milioane de euro. De regula, valoarea unui plasament se mentine la nivelul initial. 'Inca de la inceput, din faza de proiect, facem un plan de afaceri impreuna cu managementul companiei. Ulterior, ne implicam in administrarea societatii, prin acordarea de consultanta conducerii', precizeaza Florescu. Durata medie a unei investitii este de 3-4 ani. Perioada insa poate sa se abata sensibil de la acest interval, in functie de oportunitatile din piata.

    Pe langa Reconstruction Capital 2, New Europe Capital mai administreaza in Romania alte doua fonduri de investitii, respectiv Romanian Recontruction Capital (RRC) si Romanian Investment Fund (RIF). 'Stilul de a investi si obiectul de activitate este acelasi pentru cele trei vehicule investitionale. Diferenta dintre ele consta in faptul ca RC2 este listat la Bursa de la Londra', afirma directorul New Europe Capital. Titlurile fondului au fost listate la Londra pe 23 decembrie 2005, pretul din prima zi de tranzactionare fiind de 0,96 de euro. In prezent, cotatiile au ajuns la 1,06 euro, ceea ce inseamna o apreciere de 10,4%, de la data listarii.

    Primele doua fonduri nu mai efectueaza investitii, in prezent, acestea mai au in portofolii actiuni la Policolor si BRD. 'Fondurile RIF si Romania Reconstruction Capital leau adus investitorilor un randament anual de peste 20%. Succesul inregistrat de acestea a condus la atragerea unei sume considerabile pentru Reconstruction Capital 2', declara Florescu.

    Principalii investitori in fondul RC2 sunt din Europa de Vest si in special din Marea Britanie, Elvetia si Belgia. Americanii au subscris aproape 5% din valoarea fondului.

    Sursa: Adevarul, 17 noiembrie 2006.'

    mai mult

16.11.2006

  • Rafinariile inverseaza trendul de crestere al profitului Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Petrom, cea mai mare companie din Romania - controlata de grupul petrolier austriac OMV, a obtinut in primele noua luni un profit net de 564 mil. euro, in crestere cu 45% fata de perioada similara a anului anterior.

    In trimestrul al treilea, compania a raportat un profit net de 160 mil. euro, in scadere cu 29% fata de al treilea trimestru al anului trecut. La sase luni profitul se dublase fata de aceeasi perioada a anului trecut. Volumele de gaze vandute au scazut in perioada mentionata, in timp ce pretul acestora a fost majorat substantial.

    Compania a raportat pierderi operationale de 513 mil. lei (146,6 mil. euro) in portofoliul de rafinare & marketing, cauzate de faptul ca pretul carburantilor la pompa nu a tinut pasul cu evolutia titeiului pe pietele internationale.

    Perspectiva pentru ultimul trimestru este tot negativa, atat in ce priveste marja negativa din rafinare, cat si pe fondul intrarii rafinariei Petrobrazi in revizie. Cifra de afaceri a crescut cu 25%, pana la 2,73 mld. euro, valoare apropiata de nivelul inregistrat in intregul an anterior. Rezultatul anuntat de compania petroliera s-a situat sub asteptarile investitorilor de pe Bursa, unde actiunile companiei au inregistrat o scadere de 3,3%.

    Marja negativa din portofoliul de rafinare si marketing, determinata de evolutia cotatiei internationale a barilului de titei si de scaderea rentabilitatii benzinariilor, a 'topit' 296 mil. euro din valoarea bursiera a Petrom, care a ajuns astfel la 9,56 mld. euro.

    Pierderile operationale ale Petrom in zona de rafinare & marketing s-au majorat de cinci ori in primele trei trimestre fata de perioada similara a anului anterior, pana la 513 mil. RON (146,6 mil. euro).

    'Petrom raporteaza rezultate bune pentru primele noua luni, pe fondul unui mediu de afaceri neprielnic si volatil in extractie si prelucrare', sustine Mariana Gheorghe, CEO al companiei. ''Investitii' este cuvantul-cheie pentru aceasta perioada, intrucat valoarea cumulata a acestora a crescut cu peste 120% fata de cea inregistrata in primele noua luni din 2005', precizeaza Mariana Gheorghe.

    Volumul investitiilor s-a dublat in perioada ianuarie - septembrie, ajungand la 441 mil. euro, din care mai mult de jumatate au fost directionate in modernizarea rafinariilor si extinderea retelei de distributie a carburantilor.

    'Profitul net obtinut in trimestrul al treilea este cu 8% sub estimarile CA IB, iar EBIT cu 4% sub asteptari. Prin raportare la estimarile noastre, rezultatele nu sunt slabe, dar prezinta o scadere semnificativa fata de trimestrul al treilea al anului trecut, in conditiile in care estimarile noastre le consideram a fi conservatoare', a precizat Adriana Marin, sefa departamentului de analiza in cadrul societatii de brokeraj CA IB Securities. Analistii CA IB estimasera la noua luni un profit net de 618,64 mil. euro.

    De asemenea, rezultatele Petrom au avut efect direct si asupra grupului OMV, care a raportat un profit net de 1,3 mld. euro, in crestere cu numai 8%, iar vanzarile au ajuns la 13,8 mld. euro. Actiunile OMV pe bursa de la Viena au scazut cu 5%.

    OMV a preluat in 2004 Petrom si a inceput un amplu proces de restructurare. Compania are acum 36.011 angajati, cu 26% mai putini fata de finele lunii septembrie 2005.

    Mai mult, Mariana Gheorghe, numita CEO la Petrom din iunie, a anuntat o strategie de extindere puternica a operatiunilor in Balcani si in zona Marii Caspice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 noiembrie 2006.'

    mai mult

  • Impact dezvolta un proiect amplu in zona Baneasa

    Gardianul   IMP

    ___
    Locuinte la cheie cu toate utilitatile. Este oferta companiei IMPACT SA pentru cei care vor sa locuiasca intr-un cadru natural deosebit, intr-un cartier select, de unde nu lipsesc terenurile de sport, spatiile comerciale si spatiile publice.

    Unul dintre planurile mari ale companiei este realizarea ansamblului rezidential Rubin, care face parte din proiectul Greenfield. Ansamblul este amplasat in zona de Nord a Bucurestiului, langa padurea Baneasa, locul ideal pentru orice familie.

    Rubin va cuprinde 16 blocuri Dana in structura P+2 si P+2+M, cu doua apartamente pe nivel. Apartamentele cu 2 si 3 camere au suprafete cuprinse intre 62 si 91 mp.

    Fiecare apartament are finisaje deosebite, atat interioare, cat si exterioare, beneficiul major fiind terasele spatioase, ideale intalnirilor cu prietenii.

    Pe langa blocuri, ansamblul Rubin va avea si case insiruite, tip Valetta si Sienna, in structura P+M si P+1+M.

    Excelent compartimentate, cu partere generoase, special destinate activitatilor recreative, locuintele din acest ansamblu raspund nevoilor oricarei persoane. De asemenea, ansamblul va pune la dispozitia beneficiarilor toate facilitatile si posibilitatile de relaxare. IMPACT SA isi indeamna potentialii clienti sa faca parte dintr-o comunitate care numara deja 1.500 de persoane.

    Capitala nu este singura tinta a companiei, foarte multe proiecte importante fiind dezvoltate si in alte orase precum Oradea, Constanta, Ploiesti si Cluj.

    Principalele categorii de servicii oferite de IMPACT SA sunt dezvoltarea si contractarea de locuinte (vile Deluxe, vile Prestige, apartamentele Family, vile Junior) in propriile ansambluri rezidentiale, precum si contractarea de spatii de birouri - clasa A - in Centrul de Afaceri CONSTRUDAVA.

    Sursa: Gardianul, 16 noiembrie 2006.

    mai mult

  • Privatizarea Romgaz, facuta dupa analiza instrainarilor din domeniul energetic

    Curierul National   

    ___
    Seful statului i-a cerut ministrului Economiei sa nu grabeasca privatizarea companiilor energetice, in special Romgaz, cel putin pana ce rezultatele privatizarii Petrom nu vor fi analizate. 'Va pot spune ca acum o luna i-am cerut ministrului Industriilor (Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului) sa nu accelereze procesul de privatizare a altor companii distribuitoare de energie, vizand, in mod deosebit, Romgaz, urmand ca acest proces sa fie reluat dupa ce se face o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniul energetic de pana acum, inclusiv privatizarea Petrom, dar si a distributiilor de gaze,' a declarat, ieri Traian Basescu, inainte de plecarea spre Libia.

    Nemultumirile sefului statului legate de distribuitorii de gaze naturale dateaza inca de la jumatatea anului trecut.

    In luna ianuarie a.c., in timp ce se afla la intalnirea ocazionata de prezentarea bilantului Politiei Romane, Traian Basescu a amintit de 'existenta unor grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor' care ar fi dus la cresterea accentuata pe piata romaneasca a pretului gazelor naturale.

    Tarifele la gazele naturale au crescut, recent, cu pana la 8,5%, in principal ca urmare a majorarii preturilor pentru productia interna.

    De altfel, in urma cu cateva luni au aparut divergente intre Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, si distribuitorii de gaze naturale, pe fondul neintelegerilor referitoare la pret.

    Compania a solicitat un pret mai mare decat cel avizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), iar Distrigaz Nord si Distrigaz Sud nu au incheiat contractele la pretul solicitat de Petrom. Ulterior, distribuitorii au cerut ANRGN sa recunoasca aceste costuri suplimentare in tarife.

    Pana acum au fost privatizate opt societati, beneficiul statului fiind de 1,1 miliarde de euro si 708 milioane de dolari. Acestea sunt Petrom, Petromidia, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Banat si Dobrogea, Rafo, Electrica Oltenia si Electrica Moldova.

    Potrivit Presedintiei, CSAT se va intruni, la 22 noiembrie, pentru a discuta despre contractul de privatizare al Petrom, privatizarile societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare, preturile de achizitii la import si efectele procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale.

    Sursa: Curierul National, 16 noiembrie 2006.'

    mai mult

15.11.2006

  • IAR isi dubleaza profitul si afacerile inainte de privatizare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IARV

    ___
    Compania IAR Brasov, specializata in constructia si reparatia de elicoptere, a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 3,79 milioane de euro (13,4 milioane de lei), de peste 2,3 ori mai mare fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut.

    Majorarea substantiala a profitului s-a datorat cresterii afacerilor, care au depasit 41,86 milioane de lei (148,18 milioane de lei), in crestere de 2,29 ori fata de cifra de afaceri de la finalul lunii septembrie a anului trecut. Afacerile IAR sunt, in acelasi timp, cu 68,3% mai mari fata de cele inregistrate pe tot parcursul anului trecut.

    Castigul IAR este de peste 5 ori mai mare fata de cel inregistrat in 2005, dar anul trecut profitul societatii a scazut puternic din cauza rezultatului financiar negativ din ultimul trimestru. Compania isi reevaluase creantele si datoriile in valuta, din aceasta operatiune rezultand o pierdere financiara de 5 milioane de euro.

    Constructorul de elicoptere a inregistrat in primele trei trimestre un profit din activitatea de exploatare de 4,45 milioane de euro (15,7 milioane de lei), in crestere cu 42% fata de situatia de la finalul lunii septembrie din 2005.

    Reprezentantii companiei nu au fost disponibili ieri pentru a oferi comentarii suplimentare pe marginea acestor rezultate.

    Pe primele trei trimestre ale acestui an, societatea a inregistrat profit din activitatea financiara, in suma de circa 60.300 de euro (0,21 milioane de lei), fata de o pierdere de 1,15 milioane de euro (4,15 milioane de lei) in aceeasi perioada din 2005.

    Potrivit datelor de la finalul primului semestru din acest an, IAR Brasov avea datorii de circa 73 de milioane de euro (258,3 milioane de lei), din care 66,23 milioane de euro erau datoriile ce trebui platite intr-o perioada de pana la un an. Din datoriile totale, 40,55 milioane de euro reprezentau datoriile financiare, iar 19,23 milioane de euro - avansurile de la clienti.

    Pe de alta parte, creantele companiei se ridicau la 15,9 milioane de euro (56,2 milioane de lei).

    IAR a contractat in a doua parte a anului trecut un credit in valoare de 10,3 milioane de dolari (8,5 milioane de euro), pentru a-si asigura capitalul de lucru necesar derularii a doua contracte pentru modernizarea unor elicoptere pentru aviatia si marina romana. Valoarea celor doua contracte care intra in cadrul programului NATO se ridica la circa 25 de milioane de dolari (peste 20 de milioane de euro).

    IAR, care in prezent este o societate controlata de stat, a fost scoasa la privatizare, Ministerul Economiei si Comertului care detinea aproape 65% din actiuni alegand sa vanda prin negociere participatia pe care o detine in cadrul companiei.

    Data limita de depunere a documentelor de participare de catre societatile interesate sa preia IAR a fost stabilita pentru 14 decembrie. Pentru a participa la negociere, ofertantii trebuie sa faca dovada unei experiente de cel putin cinci ani in domeniul constructiilor si reparatiilor de aeronave si sa fi realizat in 2005 o cifra de afaceri de minimum 50 de milioane de euro.

    Potrivit informatiilor disponibile, intre societatile interesate de IAR s-au aratat americanii de la Bell Helicopters si grupul european de aeronautica EADS impreuna cu grupul franco-german Eurocopter, filiala a EADS.

    Actiunile IAR, care sunt listate la Bursa pe piata RASDAQ, au fost printre cele mai profitabile in acest an pentru investitori, inregistrand o crestere de 590%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 noiembrie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide