Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

30.03.2005

  • Rectificarea bugetara, la sfarsitul lunii aprilie

    Curentul   

    ___
    Rectificarea bugetului de stat va fi aprobata de guvern la sfarsitul lunii aprilie, dupa ce va fi discutata cu expertii Fondului Monetar International, cu ocazia vizitei unei delegatii romane la Washington, la 14 aprilie, a declarat pentru Mediafax ministrul finantelor publice, Ionut Popescu. 'Pana la vizita delegatiei romane la Washington vom elabora un proiect de rectificare, pe calcule, care sa aiba in vedere modificarile din Codul fiscal. Nu puteam sa finalizam rectificarea fara aprobarea Codului fiscal, adica fara sa stim pe ce mizam', a explicat Popescu. Ministrul finantelor a aratat ca rectificarea va fi aprobata in ultima decada a lunii viitoare.

    Potrivit lui Popescu, bugetul de stat rectificat va lua in calcul o crestere economica de aproape 6%, chiar daca primele negocieri cu FMI s-au purtat pornind de la un nivel de 5,2-5,3%. De asemenea, oficialul Ministerului Finantelor a aratat ca o serie de calcule vor fi refacute pornind de la nivelul anuntat pentru PIB pe 2004, mai mare cu 60.000-80.000 miliarde de lei fata de estimarile initiale.

    Sursa: Curentul, 30 martie 2005.'

    mai mult

  • Dolarul creste, petrolul se ieftineste

    Banii nostri   RRC  SNP

    ___
    Revenirea in forta a monedei americane are ca efect imblanzirea cotatiei barilului de petrol, dovada stand titeiul Brent, care a pierdut 1,30 de dolari/baril, ajungand la valoarea de 52,60 de dolari.

    Petrolul american a incheiat ieri la 53,68 de dolari/baril, mult sub varful de 56,15 dolari/baril, la data de 17 martie anul curent.

    Dolarul s-a apreciat puternic in raport cu yenul japonez, ajungand la o cotatie de 107,38 de yeni pentru un dolar, cea mai mare valoare a monedei americane din ultimele cinci luni.

    Ieri, dolarul a atins cea mai ridicata cotatie in raport cu moneda unica europeana, din ultimele sase saptamani.

    Cu toate acestea, aurul negru ramane in continuare cu 25% mai scump ca la inceputul anului, iar cererea inregistreaza noi cresteri.

    Unii analisti sunt de parere ca statul chinez ar putea introduce o taxa pe importurile de petrol, situata in intervalul 20-50% din valoarea cantitatii importate, pentru a domoli setea de petrol a economiei sale, cea mai mare parte a cererii venind din partea industriei.

    In acelasi context, in Statele Unite pretul unui galon de benzina (3,78 de litri) a atins o noua valoare critica, de 2,15 dolari.

    Cea mai scumpa benzina vanduta vreodata pe teritoriul Statelor Unite a fost in 1981, la un pret ajustat in functie de inflatie de 3,08 de dolari/galon.

    Sursa: Banii Nostri, 30 martie 2005.

    mai mult

29.03.2005

  • Impact: o treime din profit merge la actionari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti va repartiza si in acest an aproximativ o treime din profitul obtinut anul trecut actionarilor sub forma de dividende. Insa spre deosebire de anii anteriori, Impact nu va derula, in paralel cu distribuirea dividendelor, si o majorare de capital prin vAcnzare de actiuni noi.

    Valoarea dividendului brut ar urma sa se situeze astfel in jurul valorii de 280 lei/actiune.

    'Vom propune actionarilor ca aproximativ o treime din profitul de anul trecut sa fie distribuit sub forma de dividende la fel ca in ultimii ani', a spus presedintele companiei Ioan Popp. El nu a exclus realizarea unei noi majorari prin subscriere in urmatoarele luni. Popp este principalul actionar al Impact, cu o cota de aproximativ 29% din actiuni.

    Impact a realizat anul trecut conform rezultatelor financiare preliminare, un profit net de 4 milioane de euro (162,8 miliarde de lei), in scadere cu 16% fata de anul anterior. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 43% pAcna la 25,6 milioane de euro (1.039 de miliarde de lei).

    Compania a pierdut in ultimele luni ale anului de pe urma deprecierii euro, moneda in care incheia contractele pentru constructia de vile.

    Presedintele companiei nu estimeaza pentru acest an o crestere semnificativa a rezultatelor financiare.

    'Mediul de afaceri nu este foarte favorabil si trebuie sa fim mai putin optimisti. Daca autoritatile ar fi fost cooperante am fi putut sa ne asteptam la mai mult', a declarat Popp. Impact a anuntat la inceputul acestui an ca renunta la intentia de a construi in Bucuresti din cauza lipsei de cooperare a autoritatilor.

    Impact a atras in ultimele luni finantare de pe piata de capital in valoare de aproape 213 mil. euro. Compania a atras de la actionari 4 milioane de euro din vAcnzarea de actiuni noi.

    Pe de alta parte, Impact a realizat in primele saptamAcni ale acestui an o emisiuni de obligatiuni in valoare de 8,6 milioane de euro cu o scadenta de patru ani. Obligatiunile au fost vAcndute prin metoda plasamentului privat si au fost achizitionate de un singur cumparator: filiala din Londra a bancii olandeze ING.

    Impact intentioneaza sa isi extinda proiectele rezidentiale in zona Bucurestiului, in Constanta, Timisoara, Brasov, Cluj si Sibiu.

    Actiunile Impact sunt listate la Bursa de Valori, unde au incheiat ieri ziua la 6.000 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 94 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 martie 2005'

    mai mult

  • SIF Muntenia a trecut pe profit in februarie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF4

    ___
    SIF Muntenia, ultima dintre societatile de investitii financiare (SIF), care ramasese sa prezinte rezultatele dupa primele doua luni ale anului, a raportat un profit brut de 29,9 miliarde de lei (aproximativ 0,8 milioane de euro).

    Muntenia a obtinut cel mai redus profit net dintre SIF-uri, echivalent cu 37 lei/actiune. Totusi, situatia de la finalul lunii februarie reprezinta o imbunatatire fata de prima luna a anului, cand compania inregistrase o pierdere de peste 100 de milioane de lei (2.700 de euro).

    Reprezentantii companiei nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi comentarii suplimentare.

    La sfarsitul lunii trecute, activul net unitar al SIF Muntenia era de 7.708 lei/actiune. Ieri pe Bursa, actiunile acestei companii au fost tranzactionate la inchidere la 6.850 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei la acest pret este de 151,4 milioane de euro.

    SIF Muntenia a inceput si anul 2004 cu pierderi, insa s-a redresat pe parcurs, reusind sa obtina un profit de aproape 11,4 milioane de euro la sfarsitul anului. Reprezentantii societatii afirmau ca politica societatii este de a incepe in primele luni ale anului negocieri pentru vanzarea unor pachete de actiuni, tranzactiile, fiind definitivate in a doua jumatate a anului.

    Printre tranzactiile mai importante derulate de societate in februarie a fost achizitia un pachet de 2% din actiunile Biofarm, listate pe RASDAQ, pentru care a platit 0,6 milioane de euro. In acelasi timp, SIF Muntenia a vandut luna trecuta intregul pachet de 15,4% detinut la societatea de prospectiuni geologice Foradex Bucuresti, pentru 1,1 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 martie 2005

    mai mult

  • Ministerul Economiei si Comertului face privatizare prin toate metodele

    Jurnalul National   ALR  TEL

    ___
    Din strategia de privatizare a companiilor aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) lipsesc foarte putine din metodele de privatizare moderne. Transparenta este conceputa ca o cale de crestere a valorii de piata si de finantare.
    Chiar atunci cand nu este folosita piata deschisa de capital prin oferta publica de actiuni, respectiv listarea la Bursa, strategia de privatizare a MEC seamana cu cea a unei mari companii care vrea sa faca din transparenta o cale de inlesnire a finantarii.

    ARMA TRANSPARENTEI. 'Cresterea competitivitatii sectorului energetic presupune un volum de investitii de aproximativ 10 miliarde de euro in urmatorii 15 ani', a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Un obiectiv al MEC este ca peste 70% din aceste investitii sa fie capital privat si pentru a atinge acest nivel, oficialul roman crede ca este necesara 'folosirea unor metode transparente de privatizare cu reguli clare si criterii stabilite in documente publice'.

    Pentru comparatie, companiile listate la marile burse ale lumii folosesc, de asemenea, transparenta pentru cresterea valorii lor de piata, de care depind dimensiunea si costul resurselor de finantare atrase de pe piata.

    COTARE PRIN FINANTARE. In vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti, cinci companii din portofoliul MEC vor promova o oferta publica initiala primara, prin care isi vor majora capitalul social vanzand actiuni nou emise de circa 10% din capital.

    Seres spera ca in prima jumatate a anului sa fie inscrisa la cota Bursei de Valori Bucuresti cel putin una dintre candidatele anuntate: Transelectrica, Transgaz, Romgaz si filialele Electrica Muntenia Nord si Transilvania Nord. 'Sunt societati care dupa listarea la Bursa si dupa ce se vor obisnui cu rigorile de transparenta ale acesteia, se vor putea finanta in continuare pe aceasta cale. Al doilea pas ar putea fi listarea si la mari burse europene, la Viena sau la Londra', a declarat Codrut Seres.

    METODE SPECIFICE. In unele cazuri, listarea poate da indicii valoroase pentru stabilirea valorii de piata a companiei, respectiv pentru vanzarea unui pachet de control. In altele - nu. Adeseori analistii dau ca exemplu negativ trecerea din portofoliul fostului APAPS in proprietate privata a unei perle ca Alro Slatina, prin intermediul pietei deschise.
    O metoda foarte agreata este combinarea vanzarii unui investitor strategic calificat a unui pachet de control cu o infuzie de capital pana la o proportie de 51% din actiuni, asa cum s-a intamplat la Petrom si la filialele Electrica.

    MEC va incerca si metode complexe, cum este parteneriatul public privat, sau introducerea unor structuri IPP (producatori independenti de energie) care sa angajeze investitii private de la zero (greenfield) pentru anumite obiective ale societatilor. Sunt avute in vedere si metode simple, cum sunt vanzarea de mari active, cum sunt halele industriale, mine sau microhidrocentrale (la bucata sau la 'pachet').

    TRANSELECTRICA LISTATA LA BURSA
    Transelectrica SA va fi prima mare companie de stat care va sparge gheata privatizarilor printr-o oferta publica de actiuni nou emise echivaland cu pana la 10% din capitalul social. Pana la 15 martie, mai multe consortii de societati de brokeraj si-au prezentat propriile oferte pentru a castiga contractul de intermediere. Astfel se va indeplini rigoarea bursiera ca un numar mare de actiuni sa se afle in posesia cat mai multor detinatori. Autoritatile spera ca, pana la sfarsitul lunii iunie, la Bursa de Valori Bucuresti sa se inregistreze primele tranzactii cu actiuni Transelectrica.

    PRIMA ATRACTIE. Compania va fi, probabil, cea mai atractiva oferta energetica la Bursa. Fiind detinatoare a monopolului transportului energiei electrice si conectata la sistemul energetic european, Transelectrica este si profitabila. Potrivit unor estimari interne, profitul brut va reprezenta 4 -5% dintr-o cifra de afaceri de circa 10.000 miliarde de lei. Capitalul social al Translectrica este acum impartit in 65,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 100.000 lei fiecare. Analistii cred ca vanzarea prin Bursa a unui plus de 10% ar insemna colectarea de pe piata a echivalentului a peste 2 milioane de euro, in functie si de dimensiunea primei de emisiune care este diferenta dintre pretul de vanzare a unei actiuni si valoarea nominala.

    MARILE MIZE. Autoritatile par, in sfarsit, decise sa treaca examenul privatizarii prin Bursa, uneori mai complicat decat cel al negocierii cu un singur investitor si cu implicatii mai extinse. Vanzarea cu succes la Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete de actiuni noi ale filialelor Electrica Muntenia Nord si Transilvania Nord va fi o piatra de incercare atat pentru Ministerul Economiei si Comertului cat si pentru societatile de brokeraj intermediare. Este posibil, insa, ca pachetele oferite sa fie de numai 5% din capitalul social.

    Sursa: Jurnalul, 29 martie 2005'

    mai mult

28.03.2005

  • O noua nava lansata la Aker Braila

    Romania libera   

    ___
    Aker Braila a lansat cea de-a patra nava din acest an, construita pentru firma Aker Langsten AS - Norvegia. Nava de aprovizionare MT 6000 Mk. II 'STRIL T.B.N.' este o nava cu propulsie electrica si este una dintre cele mai mari nave de aprovizionare construite la Aker Braila. Greutatea navei la lansare este mai mare de 2.000 t, in comparatie cu cele construite pana acum si a caror greutate era de aproximativ 1.200 t. Dintre caracteristicile principale ale noii nave amintim lungimea totala de 85,65 m si inaltimea de 7,45 m.

    Sursa: Romania Libera, 28 martie 2005'

    mai mult

  • Statul va acorda din nou subventii pentru tractoare

    Gardianul   

    ___
    Parlamentarii de Brasov apartinand coalitiei de guvernamant au promis conducerii uzinei Tractorul reluarea subventiei bugetare pentru masinile agricole. Astfel, Guvernul va subventiona cu 500 miliarde de lei intreaga industrie producatoare de tractoare si masini agricole, statul urmand sa acopere 45% din pretul utilajelor. Restul sumei va fi platita de cumparatorii tractoarelor. Potrivit Mediafax, parlamentarii au subliniat ca subventia va sustine activitatea celor 33 de uzine producatoare de tehnica agricola, dupa ce blocarea programului, in anii trecuti, a dus la diminuarea livrarilor pe piata interna ale fabricilor de profil. Proiectul de act normativ privind subventia ar putea fi aprobat in urmatoarea sedinta de Guvern.

    Parlamentarii vor sustine privatizarea cat mai rapida a uzinei Tractorul.

    Sursa: Gardianul, 28 martie 2005.

    mai mult

  • Noi zacaminte de petrol si gaze scoase la licitatie

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Activitatea de atragere a unor noi investitori in activitatea de explorare a zacamintelor de hidrocarburi va continua in 2005 prin ofertarea a cinci perimetre situate in Platforma Moldoveneasca, Platforma Moesica si Bazinul Maramures. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale va definitiva, pina pe 15 aprilie 2005, si lista perimetrelor de exploatare ce vor fi oferite in cursul anului 2005, potrivit datelor furnizate de institutie.

    Potrivit ANRM, va fi incurajata si continuarea exploatarii unor zacaminte marginale, la exploatarea carora titularii actuali de acorduri (Petrom si Romgaz) vor renunta, din motive economice. Aceste perimetre vor fi oferite tot in cadrul unor licitatii publice la care pot participa companii petroliere medii si mici.

    In prezent, circa 80 la suta din suprafata tarii cu perspective petroliere face obiectul a 54 de acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera, in derulare cu companii straine si romanesti. In baza acestor acorduri, au fost realizate studii geologice si noi modele structurale si oleogenetice ale unor bazine, au fost reprocesati peste 12.000 de km ale unor profile seismice inregistrate anterior, au fost realizate investigatii geochimice cu metode moderne, au fost forate circa 150 de sonde de explorare, de deschidere si evaluare etc.

    Costul total al lucrarilor de explorare, executate sub incidenta acordurilor petroliere, este de peste 400 milioane dolari, din care circa 250 milioane dolari au fost cheltuiti de companii straine. Rezultatul acestui efort financiar si tehnologic a fost descoperirea unui numar important de structuri de dimensiuni mici, peste 40, pe care a fost evidentiata prezenta unor acumulari de titei si gaze naturale, cele mai multe fiind inca in faza de evaluare sau exploatare experimentala.

    Sursa: Evenimentul Zilei, 28 martie 2005

    mai mult

25.03.2005

  • Interagro isi consolideaza pozitia in actionariatul Asirom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, si-a consolidat pozitia in actionariatul Asirom, a doua societate de asigurari din Romania dupa volumul primelor subscrise, prin majorarea participatiei cu 2,41%, pana 40,55% din capitalul companiei. Conform RASDAQ, operatiunea a fost raportata in sedinta bursiera de ieri. Valoarea pachetului achizitionat depaseste 1,9 milioane de euro.

    Ultima tranzactie cu titlurile Asirom a fost efectuata marti, cand au fost transferate 1.260 actiuni la un pret mediu de 4.400 lei/ actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 2.806,6 miliarde de lei (77,2 milioane de euro). De la inceputul anului, titlurile Asirom au fost intens tranzactionate, fapt ce a generat cresterea pretului mediu pana la 5.600 lei/titlu. Ulterior, pe fondul caderii pietei bursiere, cotatia a scazut pana la 4.000 lei/titlu la 21 martie. Valoarea tranzactiilor a urcat, in acelasi interval, de la o suta de milioane de lei, in luna ianuarie, la 34,86 miliarde de lei, in 18 martie. Cel mai ridicat nivel al tranzactiilor s-a inregistrat in 17 februarie, cand acest indicator a atins 41,6 miliarde de lei. Societatea are un capital social de 637,9 miliarde de lei.

    Conform Rasdaq, in afara de Interagro, ceilalti actionari sunt Postelnicu Tiberiu Bica - 11,54%, fondul de investitii Broadhurst - 19,73%, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - 6,38% si Astra Romana - 17,79%. Asirom este al doilea jucator pe piata asigurarilor, dupa Allianz-Tiriac Asigurari, cu un volum al primelor subscrise din asigurari generale si de viata de 5.411 miliarde de lei la nivelul anului 2004. In 2004, conform datelor preliminare, piata asigurarilor a depasit 35.200 de miliarde de lei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 martie 2005.

    mai mult

  • Dobanzile pentru lei au luat-o la vale

    Curierul National   

    ___
    Mai multe banci importante au redus, ieri, dobanzile la depozitele in lei, tendinta influentata de coborarea dobanzii de interventie a BNR in conditiile scaderii constante a inflatiei.

    Banca Comerciala Romana a redus dobanda la o luna pentru depozitele persoanelor fizice cu 1%, la 10%. La termen de 3 luni cu plata la scadenta, dobanda a fost redusa la 10,10%, la termen de 6 luni plata dobanzii la scadenta dobanda este de 10,25%, iar la termen de 12 luni este de 10,50%.

    Raiffeisen Bank a scazut dobanzile la depozitele in lei, tot cu un punct procentual.

    Depozitul in lei cu plata lunara a dobanzii si dobanda fluctuanta cu scadenta la o luna pentru persoane fizice se recompenseaza cu 9%.

    Dobanda la 3 luni este de 9,5%, la fel ca la un an.

    Pentru persoanele juridice si liber profesionisti dobanda la luna este de 7%, iar la 6 luni si la un an este de 7,5%.

    Banca Daewoo a modificat, tot ieri, nivelul dobanzilor pentru depozitele in lei destinate persoanelor fizice si juridice, se arata intr-un comunicat al bancii.

    Pentru persoanele juridice, depozitele in lei constituite pe termen de pana la un an (la 1, 3, 6, 9 sau 12 luni) au o dobanda de 7 la suta. Pentru persoanele fizice dobanzile sunt de 10,50 la suta pentru o luna, 9,50 la suta pentru 3 luni, 8,50 la suta pentru 6 luni, 9 luni si un an.

    Dobanzile acordate la depozitele constituite in lei pentru pensionari si studenti sunt de 11,50 la suta pentru o luna, 10,50 la suta pentru 3 luni, 9,50 la suta pentru 6 luni, 9 luni si un an.

    De asemenea, au fost modificate corespunzator dobanzile la depozitul Maxim, depozitul cu plata lunara a dobanzii si la depozitul in lei pe perioade fluctuante.

    Si UniCredit a scazut dobanzile tot cu un procent, cea pentru depozitul persoanelor fizice coborand de la 9% la 8% la o luna.

    La sase luni si la un an, dobanda este de 7%. Pentru persoanele juridice, UniCredit opereaza o dobanda de 7% la o luna si de 6,5 la suta la 12 luni.

    Ratele vor continua sa scada

    BNR a redus, de trei ori in ultimele trei luni, rata dobanzii de politica monetara, nivelul acesteia ajungand astfel la 14,5%.

    Cea mai recenta modificare a dobanzii a fost operata luna aceasta dupa ce la jumatatea lunii februarie, era redusa de la 16,5% la 15,75%.

    Dobanda de politica monetara, sau de interventie, reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara.

    Incepand cu jumatatea anului trecut, dobanda a scazut treptat, de la un nivel de 21,25%.

    Nu este exclus sa mai asistam la scaderi ale dobanzilor la depozite, avand in vedere ca guvernatorul BNR Mugur Isarescu a 'promis' dobanzi maxime de 14% la credite pentru aceasta vara.

    Automat vor scadea si dobanzile la depozite pentru ca altfel bancile ar avea profiturile afectate.

    Dobanzile la valuta cresc

    Depozitele in valuta sunt remunerate, cel putin in cazul BCR, mai bine ca luna trecuta. Este vorba insa numai de dolari.

    Dobanda la depozitele in dolari a fos crescuta de BCR de la 3% la 3,5 la suta pe an. La euro nu au fost inca miscari.

    Investitiile in depozite sunt cele mai sigure, dar randamentele lor scad, dupa cum se vede, pe zi ce trece. O alternativa mult mai riscanta dar cu randamente net superioare este Bursa.

    Indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide companii, a urcat cu 10,29 la suta, BET-C, care reflecta trendul general al Bursei, a crescut cu 8,25 la suta, iar pentru BET-FI, care reflecta trendul celor cinci Societati de Investitii Financiare, avansul fata de luna anterioara a fost de 35,94 la suta.

    Sursa: Curierul National, 25 martie 2005.'

    mai mult

Pagina

inchide