28.06.2006
-
Sistemul de impozitare a castigurilor de la Bursa ar putea fi mentinut
Curierul National
___
Senatul a votat mentinerea sistemului de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital. Astfel, in cazul in care Camera Deputatilor va aproba prevederea, inclusa in proiectul de lege, privind modificarea Codului Fiscal adoptat luni in Senat, impozitul pentru castigurile obtinute la Bursa ar putea fi in continuare diferentiat, in functie de perioada de detinere a actiunilor. Ca urmare, cota de 1% va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, iar cele care care sunt detinute pe o perioada mai mica de un an vor fi impozitate cu 16%. Impozitul va fi aplicat pe castigurile obtinute. In varianta Guvernului de modificare a Codului Fiscal, aprobata in luna mai, este prevazuta impozitarea nediferentiata a castigurilor obtinute pe piata de capital, cu 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. In ceea ce priveste impozitarea castigurilor obtinute din vanzarea titlurilor de valoare, acestea sunt impozitate in prezent cu 1% sau 16%, in functie de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. Pana la inceputul acestui an, veniturile din aceasta categorie au fost taxate cu 1%. Proiectul de lege adoptat de Senat prevede ca impozitul anual sa fie stabilit de catre autoritatile fiscale prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net anual al fiecarui contribuabil pentru titlurile de valoare instrainate sau rascumparate (in cazul titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii), incepand cu 1 ianuarie 2007, intr-o perioada mai mica de un an de la data dobandirii, transmite Mediafax. Pentru titlurile instrainate sau rascumparate, incepand cu 1 ianuarie 2007, intr-un interval de peste un an, impozitul va fi de 1%. Impozitul pentru castigurile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, ar putea fi de 1%, in timp ce in varianta aprobata de Guvern, cota era de 5%. Impozitul retinut constituie plata anticipata in contul impozitului anual datorat.
In proiect este prevazut ca retinerea si virarea impozitului, reprezentand plata anticipata, la fiecare tranzactie, precum si calcularea acestuia, vor fi efectuate de companiile de brokeraj. Impozitul anual de recuperat va fi stabilit de autoritatile fiscale, ca diferenta intre impozitul care reprezinta plati anticipate efectuate in cursul anului si impozitul anual datorat.
In prezent, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net realizat din transferul valorilor mobliare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate de la 1 ianuarie 2006, intr-o perioada mai mica de un an de la cumparare. Castigul net obtinut din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu data de 1 iunie 2005 si vandute intr-un interval mai mare de un an de la data dobandirii are o cota de 1%.
Sursa: Curierul National, 28 iunie 2006.
27.06.2006
-
Presedintele CNVM: Am semne de intrebare ca putem obliga pe cineva sa vanda
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, (CNVM), Gabriela Anghelache, care ar putea sa nu mai ocupe aceasta functie incepand din octombrie, spune ca piata romaneasca de capital a devenit mai curata in ultimii ani, dar ca nu se bucura inca de sprijin suficient din partea autoritatilor publice, intr-un interviu acordat ZIARULUI FINANCIAR.
Mandatul sau a fost prelungit recent de catre Camerele reunite ale Parlamentului pana in luna octombrie a acestui an, la fel ca si cel al comisarului Ileana Agalopol. Parlamentul ar urma sa stabileasca atunci cine va ocupa cele doua mandate pentru urmatorii cinci ani.
Anghelache ar putea sa nu mai primeasca un nou mandat de presedinte.
'Conform algoritmului politic, postul de presedinte al Comisiei revine unui reprezentant propus de PNL, iar eu pana acum am avut sprijin din partea PSD', spune Anglelache. Conform algoritmului politic unul din cele doua posturi de vicepresedinte al Comisiei revine PSD, insa acesta este ocupat de Dorina Mihailescu, numita anul trecut.
Este actualul presedinte al CNVM dispus sa accepte un post de membru simplu al Comisiei daca i se va propune? 'Nu pot sa dau acum un raspuns ferm. Activitatea mea in cadrul Comisiei a presupus un efort enorm de mare, pe care pot sa il fac si in continuare. Nu am nici un orgoliu de a fi in continuare presedinte. Ce e important este sa continui ceea ce am inceput', spune Anghelache.
Aflata in stadiul de proiect anuntat public de CNVM, instructiunea in aplicarea legislatiei prin care se stabileste un prag maxim de detinere la SIF-uri de 1% produce deja controverse.
'Am semne de intrebare daca poti forta pe cineva sa vanda. Avem o lege si trebuie sa o aplicam, iar CNVM trebuie sa emita reglementari in aplicarea legii. Aceasta a fost cea mai buna solutie pe care am gasit-o dar vrem sa facem o dezbatere pentru ca nu vrem sa se intample ca in alte dati cand am revenit asupra unor reglementari emise pentru ca nu ne-am gandit suficient la anumite aspecte sau au aparut idei mai bune', spune Anghelache.
CNVM a modificat recent radical reglementarile emise in luna februarie in ceea ce priveste delistarile, dupa ce brokerii si investitorii de la Bursa au protestat vehement impotriva acestora. Reglementarile CNVM permiteau initial oricarei companii sa se delisteze printr-o hotarare a actionarilor, aceasta metoda de delistatare fiind ulterior restransa la companiile care au o lichiditate extrem de redusa a actiunilor pe piata. Ratiunea reglementarilor era de a permite companiilor care nu prezinta interes pentru investitori sa se delisteze de pe piata.
'Important pentru piata de capital este sa avem listate societati lichide, care sa indeplineasca cerintele Uniunii Europene si care sa fie interesante pentru investitori', spune presedintele CNVM. 'Eu raman la punctul de vedere ca nu societatea respectiva trebuie sa suporte costurile delistarii, ci actionarul care detine pozitia de control', afirma Anghelache.
In ceea ce priveste reglementarile privind SIF-urile, presedintele CNVM spune ca unul din criteriile de care Comisia a tinut cont in elaborarea acestora este sa influenteze cat mai putin evolutia pietei, astfel incat sa nu produca pierderi pentru investitori.
'Vrem sa gasim o solutie care sa fie cat mai putin deranjanta pentru piata, astfel incat sa nu producem pierderi pentru investitori. Avem o lege si suntem obligati sa emitem reglementari si le vom emite astfel incat imperfectiunile legii sa poata fi estompate', a adaugat ea.
Actiunile SIF au intrat insa pe o traiectorie descendenta anul acesta dupa ce Parlamentul a hotarat ca pragul de detinere de 1% de la SIF-uri se va referi la grupurile de investitori care actioneaza in mod concertat si nu la investitorii individuali, grupurile de investitori care detin peste 1% fiind obligate sa isi reduca participatiile vanzand din actiuni.
'Nu poti deposeda pe cineva de ceea ce a cumparat in mod legal. De altfel si atunci cand statutele SIF prevedeau un prag maxim de detinere de 0,1% existau persoane care detineau mai mult si nu s-a putut face nimic', spune presedintele CNVM.
Anghelache crede ca ultimii cinci ani, de cand este presedinte al CNVM au adus pe piata de capital mai multa corectitudine.
'Da, acum avem o piata mai corecta', spune Anghelache. Ea a amintit de stoparea furturilor de actiuni, de plata 'din punctul de vedere al CNVM' a unui pret corect de catre companiile care se delisteaza, sau de introducerea sistemului de supraveghere electronica a tranzactiilor bursiere, care permite CNVM sa depisteze mai bine folosirea unor practici nelegale de piata. 'Mai avem de lucrat la increderea investitorilor in fondurile mutuale, dar si aici s-a castigat mult in ultimii ani', spune presedintele CNVM.
Presedintele CNVM este de acord cu majoritatea reprezentantilor pietei care afirma ca piata de capital nu primeste suficient sprijin din partea statului comparativ cu celelalte piete financiare.
'Cred ca piata de capital nu primeste suficient sprijin din partea autoritatilor statului. Ne luptam inca din 2001 sa aducem titlurile de stat pe piata de capital. Din 2003 s-a pus problema unui program guvernamental de sprijinire a pietei de capital , dar lucrurile nu au avansat. Au aparut legi la care nici macar nu am fost consultati. De exemplu, in cadrul dezbaterilor privind modificarea Legii 31 a societatilor comerciale, observatiile noastre nu au fost luate in considerare', spune Anghelache. Ea spune in schimb ca piata de capital s-a bucurat de sprijin din partea comisiilor parlamentare de buget-finante.
Listarea la Bursa a Fondului Proprietatea, probabil cea mai mare afacere de pe piata romaneasca de capital a urmatorilor ani, ar mai putea intarzia pentru ca CNVM a solicitat modificarea legislatiei pentru a putea acorda fondului autorizatia de functionare. CNVM a fost criticata pentru ca nu autorizeaza fondul insa presedintele Comisiei spune ca nu poate lua o asemenea decizie pana cand nu este clar modul cum acesta va functiona.
'Sunt elemente pe care trebuie sa le cunoastem inainte de a autoriza Fondul. Este vorba de politica de investitii a acestuia, structura exacta a activelor pe care le administreaza si structura actionariatului pe care fondul o are. Pentru ca Fondul sa fie autorizat se impune modificarea Legii 247 de functionare a acestuia si emiterea unui regulament special adaptat caracteristicilor acestui fond', spune Anghelache.
CNVM a trimis de altfel recent Ministerului de Finante o serie de propuneri pentru modificarea legii de functionare a Fondului Proprietatea, care presupun in cea mai mare parte obligativitatea aplicarii de catre fond a principiilor dupa care functioneaza companiile si celelalte fonduri de investitii de pe piata de capital.
Desi a inregistrat anul trecut un excedent de circa 2 milioane de euro, presedintele CNVM spune ca, prin gestionarea mai eficienta a resurselor, vrea ca anul acesta diferenta dintre venituri si cheltuieli a Comsiei sa inregistreze chiar o crestere.
'Incercam sa majoram excedentul in continuare si pe seama unei economicitati in cheltuieli. Avem intentia de a avea un sediu propriu functional', spune Anghelache. Ea spune ca nu s-a renuntat la ideea unui sediu comun pentru toate institutiile pietei de capital. 'Daca am avea toate institutiile pietei de capital intr-un singur perimetru ar fi ideal', spune Anghelache.
Sursa: Ziarul Financiar, 27 iunie 2006.' -
Angajatii statiilor Peco vor 8% din actiunile Petrom
Realitatea Romaneasca SNP
___
Salariatii din sistemul de distributie a produselor petroliere Peco fac presiuni asupra Guvernului pentru a cumpara cele 8% din actiunile Petrom. Acestia solicita Executivului sa deblocheze de urgenta hotararea prin care ei trebuie sa primeasca o parte din actiunile SNP Petrom. O clauza a contractului de privatizare semnat de autoritati cu OMV stipuleaza ca angajatii companiei au dreptul la 8% din actiunile companiei. Dar pentru ca in legea de privatizare nu este specificat cui exact trebuie sa vanda statul angajatii nu pot cumpara acele actiuni. Presedintele sindicatului angajatilor Peco sustine ca aceste actiuni trebuie sa le revina tuturor celor 90.000 de angajati. Aceasta cifra cuprinde si numarul celor care nu mai lucreaza in companie. Reamintim ca au trecut 18 luni de la privatizare Petrom, timp in care nu s-a clarificat nimic din acest punct de vedere.
Sursa: Realitatea Romaneasca, 27 iunie 2006. -
SIF Banat-Crisana a inscris in statut limita de detinere de 1%
Curierul National LION
___
Consiliul de Administratie al Societatii de Investitii Financiare (SIF) Banat-Crisana a aprobat modificarea statutului societatii, prin limitarea participatiei actionarilor la capitalul social la maximum 1%, a anuntat, ieri, societatea.
Modificarile prevad ca orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de SIF Banat-Crisana in limita a 1% din capitalul social, informeaza Mediafax.
Exercitiul dreptului de vot este suspendat pentru actiunile care depasesc limita de 1%.
Actionarii au obligatia ca la atingerea pragului de 1% sa informeze, in maximum 3 zile lucratoare, SIF-ul, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si piata reglementata pe care sunt tranzactionate actiunile.
De asemenea, in termen de trei luni de la atingerea cotei de 1%, actionarii ce se afla in aceasta situatie sunt obligati sa vanda actiunile care depasesc limita de detinere.
Sursa: Curierul National, 27 iunie 2006.
26.06.2006
-
Austriecii, obligati sa vanda 11,7% din Armatura Cluj
ZF RO - FONDURI MUTUALE ARM
___
Compania austriaca Herz Armaturen va vinde un pachet reprezentand 11,7% din actiunile producatorului de robinete de uz casnic Armatura Cluj-Napoca, la care detine in prezent 44,7% din actiuni. Pachetul de 11,7% valoreaza in prezent pe Bursa peste 0,5 milioane de euro.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis recent o ordonanta prin care obliga compania austriaca Herz Armaturen sa vanda acest pachet, pentru ca a trecut de pragul de 33% fara sa faca oferta publica.
Reprezentantii companiei austriece au declarat ca vor ataca in justitie ordonanta CNVM, dar vor vinde totusi pachetul de actiuni de 11,7%.
'Consideram ca decizia CNVM este incorecta si, prin urmare, vom ataca aceasta ordonanta in justitie. Dorim insa sa fim acoperiti in caz ca instanta nu ne va da castig de cauza si vom vinde actiunile care depasesc 33%', a declarat Maximilian Gessler, reprezentantul Herz Armaturen la Armatura Cluj-Napoca.
Reprezentantul Herz Armaturen sustine ca legea care ii obliga sa vanda a fost aplicata retroactiv. Compania austriaca si-a majorat participatia la Armatura in urma unei majorari de capital derulate la sfarsitul lui 2004, insa nu a realizat o oferta publica pentru preluarea companiei. Conform Legii 297/iunie 2004, un actionar a carui participatie depaseste 33% din actiunile cu drept de vot ale unui emitent este obligat sa realizeze o oferta publica de preluare sau sa vanda pachetul de actiuni care depaseste 33%.
'Nu am dorit sa realizam o oferta de preluare, deoarece ceilalti actionari sunt stabili si avem o colaborare buna cu acestia. Herz ramane in continuare cel mai mare actionar al Armatura, dar isi va reduce implicarea in cadrul societatii ca urmare a situatiei create', a precizat Gessler.
Printre actionarii importanti ai Armatura se numara asociatia salariatilor (PAS), cu 20% din actiuni, fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, care detin impreuna 5%, Banca Transilvania si Erste Bank, cu cate 5%.
Armatura si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 0,44 mil. euro (1,56 mil. lei), cu circa 35% mai mare comparativ cu profitul din 2005. Compania estimeaza pentru acest an vanzari de circa 9,7 mil. euro (34,9 mil. lei), in crestere cu 51%. Exporturile reprezinta circa 21% din totalul vanzarilor.
Armatura are programate pentru acest an investitii de peste 3 milioane de euro pentru modernizarea capacitatilor de productie.
Actiunile Armatura sunt listate la Bursa de Valori, unde ultima tranzactie cu acestea s-a realizat la pretul de 0,505 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de circa 4,4 milioane de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 26 iunie 2006.' -
Banca Trasilvania: Nu negociem vanzarea
ZF RO - FONDURI MUTUALE TLV
___
Banca Transilvania a anuntat vineri la Bursa de Valori ca nu exista negocieri privind vanzarea bancii catre un investitor strategic. Comunicatul a venit ca raspuns la un articol publicat in presa locala din Cluj-Napoca care sustinea ca principalii actionari ar purta negocieri pentru vanzarea bancii. De altfel, pe Bursa au circulat in mai multe randuri in ultimii ani zvonuri care dadeau drept iminenta o vanzare a bancii. Banca Transilvania a ramas printre putinele tinte de preluare pentru societatile bancare straine care ar dori sa intre pe piata romaneasca dupa vanzarea BCR, a Bancii Tiriac, a Robank si recent a Mindbank. Reprezentantii Bancii Transilvania spun ca in prezent nu exista nici macar intentia de vanzare a bancii, strategia fiind una de dezvoltare bazata pe crestere organica.
Banca Transilvania este controlata de un grup de oameni de afaceri din Cluj-Napoca, care detin fiecare sub 5% din capitalul social. Cel mai mare actionar al Bancii este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care controleaza un pachet de 15%. De altfel, conform statutului bancii, cu exceptia BERD, nici un actionar nu poate detine mai mult de 5% din capitalul bancii. Alti actionari care detin pachete de aproape 5% din capitalul social se numara SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana. Banca Transilvania are o capitalizare bursiera de aproximativ 1 miliard de euro si detinea o cota de piata de 3,9% din sistemul bancar dupa valoarea activelor.
Sursa: Ziarul Financiar, 26 iunie 2006. -
Pe termen scurt, leul va continua sa piarda teren in fata euro si a dolarului
Gandul
___
Pe termen scurt, euro da semne de apreciere in fata leului, chiar daca pe termen lung, prognozele vorbesc de un curs de 3,4 RON (34.000 lei)/ euro, sustin analistii financiari. Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, un curs de referinta de 3,6083 RON (36.083 lei)/euro, cu 2,6 bani peste nivelul publicat in sedinta precedenta. Astfel, dupa ce primele cotatii s-au plasat in intervalul 3,5800 - 3,5900 lei/euro, ordinele de cumparare de valuta au dus in scurt timp la o crestere a nivelului de tranzactionare. In ultima saptamana, pierderea de teren a fost insa accentuata pentru moneda romaneasca, deprecierea fiind de aproape 1000 de unitati (lei vechi) fata de euro si dolar. Cererea de valuta a provenit atat de la investitorii straini care isi lichideaza pozitiile pe piata romaneasca, dar si de la investitori autohtoni, care au dorit sa cumpere devize straine inainte de o depreciere mai accentuata a leului, sustin dealerii valutari. In acest context, pentru zilele urmatoare, nu este exclus ca euro sa ajunga la pragul de 3,7 RON (37.000 lei). Mentinerea cursului euro-leu la un astfel de nivel pe o perioada mai lunga de timp ar putea crea insa probleme. ?E de presupus ca o depreciere a leului spre 3,7 RON ar fi salutata de exportatori, dar nu ar sprijini dezinflatia. Exista o opinie printre analistii din piata ca, in cazul in care cursul s-ar duce peste 3,7 RON s-ar crea probleme. Cel putin teoretic, BNR ar putea apela la rezerve pentru a sustine leul, ceea ce in piata ar da senzatia unui prag, pe care dealerii vor dori sa-l testeze?, spune profesorul de economie Daniel Daianu.
Miscarile puternice de pe piata valutara din ultima perioada sunt o reactie la cresterea dobanzilor pe pietele internationale. ?De cate ori centrii de putere economica modifica dobanzile, in virtutea interconexiunilor din economie, se petrec asemenea miscari masive de lichiditate pe toate pietele emergente. Nu e un lucru nou, s-a mai petrecut si acum cativa ani. Ceea ce trebuie noi sa facem este sa preintampinam asemenea fluctuatii bruste. Oricum,ceea ce s-a anuntat ca se intentioneaza, sa ne angajam la imprumuturi, ca ne permite deficitul, eu cred ca ar fi un gest neinspirat. Nu e un moment favorabil pentru asa ceva?, ne-a declarat un analist economic.
Euro ? cotat pentru septembrie la 3,62 lei
Miscarile de pe piata valutara s-au simtit puternic si la Bursa din Sibiu. Una din caracteristicile perioadei a fost cresterea numarului de pozitii deschise, aproape 102.000, majoritatea pentru scadenta septembrie. ?Evolutia pietei valutare, unde leul a inregistrat o depreciere de circa 2,4%, nu putea lasa indiferenti investitorii de pe piata raportului euro/leu. Scaderea leului are mai multe cauze. Odata cu publicarea deficitului comercial, se pare ca speculatorii din piata valutara au dat semne de nervozitate si s-au grabit sa-si inchida pozitiile pe cumparare. Pe de alta parte, este vorba de retragerea de pe pietele emergente a fondurilor de investitii, care prefera zone unde dobanda este mai ?sigura? precum SUA sau zona euro. Cu toate acestea, cred ca, in perioada urmatoare, cel mai probabil leul va reincepe sa creasca?, explica Victor Pop, director operatiuni Intervam SA. Pentru ultima zi din iunie, raportul euro/leu a crescut la Sibiu de la 3,22 la 3,63 RON.
De cine depinde cursul euro
In linii mari, cursul monedei europene depinde de cativa factori, a caror influenta agregata il poate duce in sus sau in jos, fata de moneda autohtona. Teoretic, acesti factori sunt : intrarile de capital din afara tarii (fonduri externe, dar si remiterile nerezidentilor), accesul nerezidentilor la piata locala si cresterea volumelor pe instrumente derivate, deficitul comercial, aderarea la UE, ca si miscarea dobanzilor BCE si a Rezervei Federale.
Cine castiga?
? exportatorii, care obtin bani mai multi in urma vanzarii produselor
? cei care iau salariul in valuta
? cei care au acordat imprumuturi in valuta
Si cine pierde din deprecierea leului
? importatorii, care vor plati mai mult pentru marfurile aduse din strainatate
? cei care au contractat credite in euro sau dolari
Sursa: Gandul, 26 iunie 2006.
-
Romanii, nemultumiti de serviciile bancare
Azi
___
Conform unui sondaj de opinie realizat de publicatia electronica BankingNews in randul a 866 dintre utilizatorii sai, calitatea serviciilor si lipsa transparentei din sectorul bancar romanesc sunt aspectele care ii deranjeaza pe mai mult de jumatate dintre utilizatorii serviciilor si produselor bancare. Astfel, 30% dintre repondenti s-au declarat nemultumiti de calitatea serviciilor, in timp ce 27% sunt convinsi ca nu exista transparenta totala in comunicarea cu institutiile de credit. Din cei 866 de utilizatori.
In acelasi timp, din cei 866 de intervievati, 19% sunt deranjati de cozile foarte mari la care trebuie sa astepte. Pentru 13% dintre cei care au raspuns chestionarului, comisioanele percepute de banci, ca urmare a reducerii dobanzilor, sunt prea mari. Totusi, unii dintre repondenti, mai exact 11%, nu au perceput scaderile de dobanzi active, considerand, in continuarea ca acestea sunt prea mari.
In ciuda criticilor aduse de clienti bancilor care activeaza pe piata din Romania, un studiu realizat de Lafferty Group, releva faptul ca tara noastra detine locul trei in Europa, intr-un clasament privind calitatea serviciilor bancare. Pe primele pozitii, se afla Portugalia si Germania, sucursalele institutiilor de credit din Germania fiind cele mai tehnologizate din Europa. Astfel, potrivit studiului, Romania ar devansa Spania sau Italia, state cotate cu cele mai neingrijite si dezorganizate sucursale bancare.
Studiul companiei de cercetare a pietei a mai aratat ca bancile din Marea Britanie au cel mai prelungit program din Europa, adica nu mai putin de 48 de ore pe saptamana, urmate de Franta si Polonia, in care bnacherii lucreaza 45. de ore pe saptamana si Cehia si Romania, cu 42 de ore de lucru in fiecare saptamana bancara. Cel mai scurt program il au sucursalele bancilor din Spania si Italia, adica 32,5 de ore. Studiul a inclus 55 de banci care isi desfasoara activitatea in zece state din Europa.
Romania, alaturi de tari precum Portugalia si Germania au obtinut un punctaj ridicat pentru indicatorii care evalueaza aspectul exterior si interior al unitatilor, personalul bancar, gradul de automatizare si promovarea in cadrul sucursalelor.
In partea de jos a clasamentului, se situeaza tot filialele bancilor din Italia si Spania, care au obtinut un punctaj foarte slab. Spre exemplificare, studiul arata ca o agentie bancara mediocra din Romania a obtinut un punctaj de doua ori mai mare decat una din Italia. Cercetarea mai subliniaza ca cele mai de succes banci din Europa au adoptat in sucursale un format al activitatii dedicat serviciilor care se adreseaza persoanelor fizice.
Sursa: Azi, 26 iunie 2006.
23.06.2006
-
SIF Moldova a cumparat actiuni de 1,43 mil. euro la Banca Transilvania
ZF RO - FONDURI MUTUALE SIF2 TLV
___
SIF Moldova a subscris actiuni in valoare de aproximativ 1,43 mil. euro (peste 5 mil. lei) in cadrul majorarii de capital cu aport de numerar realizata de Banca Transilvania. SIF Moldova a subscris un numar de 14,4 mil. actiuni la pretul de 0,35 lei/actiune. SIF Moldova a mai primit circa 48,9 mil. actiuni gratuite pentru participatia de 4,06% pe care o detine la Banca Transilvania. In urma acestor operatiuni de capital, SIF Moldova detine circa 159,5 mil. actiuni Banca Transilvania, valoarea de piata a pachetului detinut ridicandu-se la circa 39,3 mil. euro. Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de ieri la cotatia de 0,87 lei/actiune, nemodificata fata de ziua precedenta, in timp ce titlurile SIF Moldova au astigat 0,6%, inchizand la 1,61 lei/actiune.
Sursa: Ziarul Financiar, 23 iunie 2006. -
Investitiile straine directe au crescut la patru luni cu 130%
Gandul
___
Valoarea investitiilor straine directe a crescut in primele patru luni ale anului cu 130%, ajungand la 2,3 miliarde de euro, fata de nivelul de un miliard de euro raportat in perioada ianuarie-aprilie 2005, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR)
Investitiile straine directe au totalizat peste 600 de milioane de euro in luna aprilie, comparativ cu nivelul de 246 milioane de euro in perioada similara a anului trecut. Autoritatile au previzionat pentru 2006 un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, suma care nu include privatizarile Bancii Comerciale Romane (BCR) si Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). Valoarea totala a investitiilor straine directe in Romania ar putea depasi in acest an nivelul de noua miliarde euro, daca sunt luate in considerare si incasarile din privatizarile BCR si CEC. Datele provizorii ale BNR pentru 2005 au indicat investitii straine directe de 5,2 miliarde euro. Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca nivelul revizuit va depasi sase miliarde de euro.
Sursa: Gandul, 23 iunie 2006.
Pagina