Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

25.02.2005

  • Romtelecom va fi listata in 2006

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Conducerea Romtelecom intentioneaza sa listeze compania la Bursa in anul 2006. Dupa spusele directorului general oferta publica reprezinta un proces complex si indelungat. Nu a fost stabilita inca marimea pachetului care va fi scos pe piata de capital, deoarece statul detine 46% din capitalul social al Romtelecom, sustine conducerea societatii.

    Profit de 107 milioane de euro

    Rezultatele financiare consolidate ale Romtelecom pentru anul 2004 indica venituri de 839,1 milioane euro, cu 5% mai mult decit nivelul din anul precedent. Cheltuielile operationale s-au redus cu 4% comparativ cu 2003, compania inregistrind un profit brut de 116,6 milioane de euro. Profitul net al companiei a fost in 2004 de 107,1 milioane de euro, fata de pierderea de 13,1 milioane din 2003. Aceasta pierdere rezulta, in special, din cheltuielile survenite in urma reevaluarii Cosmorom. Profitul de anul trecut provine din reducerea cheltuielilor de functionare si din veniturile mari obtinute datorita serviciilor de telefonie pentru populatie, serviciilor en-gros si serviciilor de telefonie publica. Rezultatele operationale pentru anul 2004 s-au concretizat in schimbarea retelei, respectiv transferarea de la analog la digital (aproximativ 450.000 linii). Eficienta in functiune, masurata ca numar de linii per angajat a crescut cu 33% fata de anul anterior, in prezent, reteaua Bucurestiului este 99,9% digitala. Pentru anul in curs, societatea are trei prioritati: modernizarea si extinderea retelei, introducerea serviciilor de date si banda larga si a pachetelor de servicii cu preturi speciale. Compania intentioneaza sa investeasca 500 milioane euro in urmatorii trei ani pentru modernizarea retelei de telefonie fixa.

    Solutia in problema Cosmorom va fi luata la vara

    Principala problema a conducerii RomTelecom o reprezinta gasirea unei solutii pentru operatorul de telefonie mobila Cosmorom pina la jumatatea anului. „Imi dau seama la modul dureros, ca este o poveste care nu se mai sfirs ste si realizez ca la fiecare 4-6 luni promiteam ca voi da raspuns la problema Cosmorom in urmatoarele 4-6 luni”, ne-a declarat directorul general James Hubley. Domnia sa considera ca fiecare luna care trece inseamna pentru Romtelecom un impact financiar puternic: „Dorinta mea personala este o solutie care sa imi ofere un partener viabil al telefoniei fara fir. Este adevarat ca atunci cind vorbim cu investitorii straini, acestia asteapta solutii pentru Cosmorom. Solutia care se va gasi va imbunatati considerabil atractivitatea Romtelecom fata de investitorii straini”. James Hubley spune ca, de Ia inceputul anului, RomTelecom a simtit impactul leului puternic, subliniind ca pierderile inregistrate sint destul de mari.

    Sursa: Bursa, 25 februarie 2005.

    mai mult

  • 1392 de firme au conturile blocate de AVAS

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri ca a poprit conturile a 1392 de debitori catre Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, pentru a recupera creantele. Este cea mai spectaculoasa operatiune facuta de o institutie a statului pentru recuperarea datoriilor la buget. Anul trecut, AVAB a mai blocat conturile la 793 de firme debitoare cu datorii totale 110 milioane de dolari. Potrivit AVAS, valoarea datoriilor ce vor fi recuperate acum se ridica la 4.640 de miliarde de lei, respectiv peste 136 milioane de dolari, pe baza raportului leu/USD de la data preluarii. AVAS nu a comunicat datoria restanta pe care fiecare firma o are catre bugetul sanatatii, ci doar o sitatie globala pe judete. Surse din cadrul AVAS sustin ca multe firme au datorii de pina intr-un miliard de lei, potrivit situatiei intocmite de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) la data de 30 iunie 2003. Datoria medie a firmelor poprite - printre care figureaza cluburi de fotbal, societati de presa sau mari companii de stat- este de aproape 100.000 de dolari. Reprezentantii AVAS sutin ca este posibil ca o parte din aceste companii sa fi achitat intre timp datoriile restante, precizind ca Autoritatea a luat decizia pe baza datelor furnizate de catre ANAF. Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) a preluat anul trecut de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate creante in valoare de peste 28.000 de miliarde de lei, anuntind ca peste 135.000 de firme vor fi executate silit. O parte din firme aveau insa incheiate la preluare conventii de esalonare a datoriilor cu CNAS.

    Sursa: Bursa, 25 februarie 2005.

    mai mult

24.02.2005

  • Statul cauta broker pentru Transelectrica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Actiunile Transelectrica ar putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti la sfarsitul trimestrului al doilea, societatea de intermediere urmand sa fie selectata peste cateva zile, a declarat ieri Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor. 'Procesul de listare a 5% din actiunile Transelectrica este in stadiul cel mai avansat. Exista o serie de alte sase societati care se afla in diverse stadii ale pregatirii pentru cotarea la BVB', a spus Neacsu. Astfel, doua firme din subordinea Ministerului Transporturilor, respectiv Administratia Porturilor Maritime Constanta si Aeroportul Henri Coanda, vor fi listate la bursa, aprobarile Adunarilor Generale ale Actionarilor fiind deja obtinute. 'Pentru aeroportul Henri Coanda a fost desemnata si firma de avocatura pentru operatiunea de due-dilligence', a spus Neacsu, fara sa precizeze numele companiei. In schimb, procesul de listare este inca intr-un stadiu incipient la societatile din subordinea Ministerului Economiei si Comertului, respectiv Transgaz, Romgaz, si doua filiale ale Electrica. Secretarul de stat a mentionat ca, in prima parte a lunii martie, va fi aprobata legislatia primara privind piata titlurilor ipotecare, iar pana la sfarsitul lunii septembrie vor fi aprobate si regulamentele privind tranzactionarea acestora la bursa. 'Ministerul Finantelor a elaborat un pachet de cinci legi, dintre care doua vizeaza amendarea unor acte normative mai vechi, care privesc dezvoltarea pietei de capital', a mai spus Neacsu. El a mai aratat ca primele tranzactii cu titluri de stat la BVB vor avea loc incepand cu trimestrul doi al acestui an. In acelasi timp, Ministerul Finantelor va urmari si lansarea de titluri de stat cu maturitate de 7 si 10 ani, care sa fie vandute atat pe piata bancara, cat si pe piata de capital.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 februarie 2005.
    '

    mai mult

  • Obligatiunile ipotecare si titlurile de stat vor fi listate la bursa in 2005

    Prime Transaction   

    ___
    Guvernul isi va asuma raspunderea, in luna martie, pentru un program de dezvoltare a pietei de capital, care va include si listarea la bursa, in acest an, a obligatiunilor ipotecare si a titlurilor de stat, a declarat presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci a Senatului, Varujan Vosganian.

    El a apreciat ca listarea titlurilor ipotecare va determina cresterea ofertei pe piata imobiliara, iar unul dintre efecte ar putea fi scaderea preturilor. 'Romania are nevoie de un milion de locuinte noi, iar in prezent se construiesc anual citeva zeci de mii, deci oferta este extrem de limitata. Acest lucru determina o presiune asupra preturilor practicate de cei care vind locuinte', a explicat Vosganian.

    Potrivit acestuia, piata creditului ipotecar ar putea ajunge, astfel, la cinci miliarde de euro anual, ceea ce va sprijini pregatirea procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana si va reduce deficitul locativ. 'Ipotecile reprezinta o piata importanta in tarile europene, iar in Statele Unite acest segment echivaleaza cu circa o treime din PIB.

    De aceea, legislatia care reglementeaza aceste masuri trebuie sa fie adoptata foarte repede pentru ca Romania sa intre in UE cu o piata a ipotecii consolidata, a spus senatorul PNL.

    In ceea ce priveste cotarea titlurilor de stat emise de Ministerul Finantelor Publice la Bursa de Valori Bucuresti, Vosganian a afirmat ca operatiunea a fost avizata atit de MFP cit si de Banca Nationala a Romaniei si va avea loc tot in acest an.

    'Exista premisele pentru ca acest lucru sa se intimple, mai ales ca Ministerul Finantelor a emis deja titluri pe cinci ani. Pentru ca un titlu de stat sa fie tranzactionat la Bursa, trebuie sa aiba o perioada de maturitate mai lunga, iar cinci ani este perfect', a apreciat Vosganian.

    In prezent, titlurile de stat sint vindute catre o serie de banci autorizate, care participa la licitatiile organizate de Banca Nationala a Romaniei.

    Sursa: Rompres, 24 februarie 2005.'

    mai mult

  • Strainii au investit pe piata de capital 85 milioane de euro

    Curentul   

    ___
    Strainii au investit in luna ianuarie pe piata de capital romaneasca 3.279 miliarde de lei, echivalentul a 85 milioane de euro, si au scos de pe piata 2.439 miliarde de lei, adica 63 milioane de euro, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Astfel, investitiile straine au reprezentat aproximativ 35% din tranzactiile de cumparare de actiuni din luna trecuta. Numarul investitorilor nerezidenti persoane fizice a fost de 90, iar persoane juridice - 34, in timp ce au iesit din piata sapte investitori straini persoane fizice. Statistica CNVM arata ca in luna ianuarie 2005 fluxurile straine de bani au fost negative, iesirile de capital de la nerezidenti depasind cu 216 miliarde de lei intrarile. Printre investitorii straini care au scos sume mari de bani din piata se numara Marea Britanie, volumul cumpararilor fiind de 59,7 miliarde de lei, iar cel al vanzarilor de 295,3 miliarde de lei, Germania, cu o investitie de 5,6 miliarde de lei, insa s-au retras 8,5 miliarde de lei, si Cipru, cu un volum al cumpararilor de 184 miliarde de lei si al vanzarilor, de 1.064 miliarde de lei. In sectorul farmaceutic, de exemplu, investitiile straine au fost de 85,8 miliarde de lei, in timp ce volumul vanzarilor a fost de 212,4 miliarde de lei. Si in sectorul petrolier, mai exact in fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului, s-au cumparat actiuni in valoare de 520 miliarde lei, dar s-au vandut titluri de 589 miliarde de lei.

    Sursa: Curentul, 24 februarie 2005.

    mai mult

23.02.2005

  • Strainii pe Bursa: au si cumparat, au si plecat cu bani

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Valoarea investitiilor straine nete de pe piata de capital s-a ridicat in luna ianuarie la 22 milioane de euro, conform datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Cu toate acestea din conturile strainilor deschise la societatile de brokeraj romAcnesti au iesit luna trecuta mai multi bani decAct au intrat.

    Investitorii straini au cumparat luna trecuta actiuni romAcnesti listate pe Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa Electronica RASDAQ in valoare de 3.279 miliarde lei (85 milioane euro), valoarea vAcnzarilor de titluri ridicAcndu-se in aceeasi perioada la 2.439 miliarde lei (63 mil. euro).

    Pe de alta parte, in prima luna a acestui an, fluxurile straine de bani catre piata de capital romAcneasca au fost negative, iesirile de capital de la nerezidenti depasind cu 216 miliarde de lei (6 milioane de euro) valoarea sumelor intrate in conturi. Datele CNVM arata ca mai mult de 1.000 de miliarde lei au fost sume pastrate pAcna in luna ianuarie in conturile deschise la intermediari, fara sa fie investite in piata.

    Investitorii straini si-au mentinut in luna ianuarie la aproximativ o treime din valoarea tranzactiilor de pe piata in conditiile in care aceasta a crescut de peste patru ori fata de media anului trecut. Luna trecuta actiunile listate pe piata au crescut in medie cu 30% majorarea preturilor fiind pusa de brokeri atAct pe seama cumpararilor de actiuni ale investitorilor straini, dar si pe cresterea interesului din partea celor romAcni. Investitorii straini au acoperit, in luna ianuarie, aproximativ 35% din tranzactiile de cumparare de actiuni.

    Brokerii spun ca ordinele de cumparare venite din strainatate se orienteaza cu preponderenta catre actiunile companiilor mari listate pe piata, cele care se bucura de cea mai buna lichiditate. Printre acestea se numara cele doua companii petroliere listate pe piata, Petrom si Rompetrol Rafinare (Petromidia), dar si actiunile bancilor listate, dintre care cele mai mari sunt BRD si Banca Transilvania. De altfel acestea au fost si actiunile care au tras piata in sus in primele saptamAcni ale anului.

    Tranzactiile cu actiuni de la Bursa de Valori s-au cifrat la 8.028,7 miliarde lei (210 milioane euro) luna trecuta, in timp ce operatiunile pe piata Rasdaq au insumat 1.323 miliarde lei (34,6 milioane euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 februarie 2005.

    mai mult

  • MEC incepe privatizarea industriei de aparare

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) vrea sa privatizeze cu mana forte in 2005, si nu prin vanzare de active, ci prin 'afaceri la pachet', a declarat ieri Codrut Seres, ministrul de resort.

    MEC va inainta in aceasta saptamana Guvernului spre aprobare strategia de privatizare, a mai spus ministrul. El a aratat ca in acest an MEC va incepe privatizarea unor societati din industria de aparare, va scoate la privatizare o noua serie de companii din sistemul de distributie a energiei electrice si vor fi vandute mai multe microhidrocentrale. Seres a precizat chiar ca le-a cerut reprezentantilor Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie sa accelereze privatizarea institutiilor din industria de aparare. Totodata, el a anuntat ca pana la sfarsitul lui martie consultantul in privatizare pentru Electrica Muntenia Sud va finaliza strategia de trecere in proprietate privata a acestei societati de distributie. De altfel, dupa cum a mai spus ministrul, in a doua jumatate a acestui an MEC urmeaza sa scoata la privatizare societatile Electrica Transilvania Nord si Transilvania Sud si Electrica Muntenia Nord. In ceea ce priveste privatizarea hidrocentralelor, ministrul Economiei a aratat ca 'la inceputul lunii viitoare vom scoate la vanzare microhidrocentrale pe zone'. Este vorba despre Doftana, Arges, Manaileasa, Olanesti si Dambovita. Seres a mai spus ca vor accepta ca la vanzarea acestor hidrocentrale sa participe nu numai 'cei care au experienta in energia hidro, ci in energie in sens larg'. Referitor la privatizarea termocentralelor, strategia MEC prevede atragerea de investitii greenfield pentru Iernut, Bucuresti-Sud, Electrocentrale Galati, Braila, Doicesti si Borzesti.

    Oficialii Ministerului Economiei si Comertului au mentionat ieri ca tot in 2005 se va initia privatizarea structurilor Termoserv si Hidroserv.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 23 februarie 2005.'

    mai mult

  • Romania va plati 1,9 miliarde de euro pentru oleoduct

    Gardianul   OIL

    ___
    Romania va plati 1,9 miliarde euro, costul de constructie a conductei petroliere care va traversa tara nostra in cadrul proiectului care va lega Portul Constanta de localitatea Trieste (Italia), a spus secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Eugen Tapu. El a adaugat ca, pe langa suma aferenta Romaniei, proiectul mai necesita investitii de circa 2-3 miliarde de euro. Printre companiile interesate sa participe la acest proiect se numara OMV, Chevrom Texaco, British Petroleum, precum si International Financial Corporation. Oficialul a precizat ca noul proiect nu va utiliza conductele existente ale Conpet, iar fondurile necesare vor fi atrase de la investitori de catre compania de administrare a proiectului, firma ce urmeaza sa fie infiintata.

    Sursa: Gardianul, 23 februarie 2005.

    mai mult

22.02.2005

  • Indienii vor Tractorul Brasov

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Firma Mahindra&Mahindra (M&M) si grupul Tata, ambele din India, sunt interesate sa preia societatea Tractorul Brasov, potrivit editiei electronice a cotidianului 'Economic Times', publicat la New Delhi.

    Si ambasadorul Romaniei in India, Vasile Sofineti, sustine ca 'cel mai mare producator roman de tractoare este pregatit pentru privatizare, iar mai multe companii indiene, printre care M&M, si-au aratat interesul'. Potrivit 'Economic Times', interesul Tata pentru Tractorul a fost confirmat de un purtator de cuvant al grupului.

    Si vicepremierul Adriean Videanu a facut precizari in legatura cu informatiile privind privatizarea uzinei brasovene Tractorul. In acordul cu Fondul Monetar International (FMI) este prevazuta privatizarea sau lichidarea uzinei Tractorul pana in iunie 2005.

    Videanu a anuntat ca va face demersuri pe langa FMI pentru ca procesul de privatizare a intreprinderii sa inceapa cel mai tarziu in iulie acest an si sa fie finalizat in cel mult trei luni.

    'Este riscant termenul de iunie, deoarece in prezent societatea Tractorul este in litigiu cu Landini si pana in iunie nu se pot indeplini criteriile de privatizare', a fost de parere Videanu.

    Reamintim ca grupul italian Landini si fosta Autoritate pentru Privatizare au incheiat in 2003 un contract pentru privatizarea uzinei din Brasov. Ulterior, firma italiana a decis sa renunte la preluarea uzinei.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 22 februarie 2005.'

    mai mult

  • Schimbari la COS Targoviste

    Gardianul   COS

    ___
    Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste isi va majora capitalul social cu 331,4 miliarde de lei si isi va schimba denumirea in Mechel Targoviste, dupa numele actionarului majoritar, grupul rus Mechel. Potrivit BVB, 15,7 miliarde de lei din valoarea totala a majorarii de capital reprezinta conversia in actiuni a unor datorii preluate de AVAS. Alte 2,5 milioane de dolari si 312.000 euro vor fi convertiti in 3,9 milioane de actiuni care vor reveni actionarului majoritar in contul angajamentelor investitionale asumate prin contractul de privatizare.

    Sursa: Gardianul, 22 februarie 2005.

    mai mult

Pagina

inchide