Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

06.06.2006

  • Rezervele internationale ale BNR se apropie de 20 de miliarde euro

    Cronica Romana   

    ___
    La finele lunii mai 2006 rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la nivelul a 18,212 milioane de euro. Reducerea de 80 de milioane de euro inregistrata in luna mai a fost rezultatul intrarilor de 428 milioane de euro reprezentand venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, iar iesirile de 508 milioane de euro reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice (MFP), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare si altele. Rezerva de aur s-a mentinut la aproximativ 105 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a redus la 1,709 milioane euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale BNR(valute plus aur) sa se situeze la peste 19,92 miliarde euro. Pana la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de MFP insumeaza 674 milioane euro.

    Sursa: Cronica Romana, 6 iunie 2006.

    mai mult

05.06.2006

  • Licitatia pentru elicoptere, conditionata de preluarea IAR

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IARV

    ___
    Conducerea IAR Ghimbav propune ca firma care va c?stiga licitatia pentru furnizarea de elicoptere civile catre diferite institutii guvernamentale sa fie obligata sa colaboreze cu IAR la producerea aparatelor sau sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al companiei. Ministerul Administratiei a anuntat la jumatatea lunii aprilie ca intentioneaza sa achizitioneze prin licitatie publica elicoptere de 220 de milioane de euro. 'Pentru ca elicopterele sa fie fabricate pe platforma industriala aeronautica de la Brasov, solutia este ca achizitia sa fie conditionata de privatizarea sau cooperarea cu IAR. In acest sens, firma care intentioneaza sa livreze elicoptere civile catre institutii guvernamentale va trebui fie sa colaboreze cu IAR Brasov la producerea elicopterelor, fie sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al uzinei si, implicit, sa preia capacitatile industriale existente la Brasov', a declarat directorul general al IAR, Ion Georgescu.

    El apreciaza ca aceasta clauza privind implicarea IAR in productia de elicoptere prin cooperare industriala cu o alta firma sau prin privatizare ar trebui inclusa in caietul de sarcini al licitatiei care va fi organizata pentru achizitia de elicoptere civile. Guvernul intentioneaza sa initieze in perioada imediat urmatoare procesul de privatizare a IAR. Primele discutii au avut loc in martie cu reprezentanti ai grupului european de aeronautica EADS si ai grupului franco-german Eurocopter, filiala a grupului EADS. IAR Ghimbav colaboreaza deja cu Eurocopter, cu care a infiintat o societate mixta in care grupul franco-german detine 51% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 iunie 2006.
    '

    mai mult

  • Fondurile speculative, incurajate sa paraseasca Romania

    Gandul   

    ___
    Majorarea, in aceasta saptamana, a dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana (BCE) pare sa fie iminenta. Pentru piata financiara romaneasca, aceasta nu e o veste tocmai buna, pentru ca, daca oferta BCE va fi mai atragatoare, fondurile de investitii - in special cele speculative - isi vor reorienta plasamentele din tara noastra catre zona euro.Analistii pietei reamintesc ca, in urma cu mai putin de doua saptamani, o crestere a dobanzii de referinta a Rezervei Federale americane (FED) a avut ca rezultat aspirarea de mari fonduri de pe pietele europene, cu scaderi semnificative ale burselor din aproape toate tarile din centrul si din estul Europei.

    Instabilitatea alunga investitorii

    Romania ofera o dobanda de interventie de 8,5%, FED a ajuns la 5% si va mai creste, iar BCE va ajunge, pe 8 iunie, la cel putin 2,75%. Cu toate acestea, Romania ? ca si celelalte tari din Est ? devine, brusc, mai putin atractiva cand FED sau BCE creste dobanzile, fie si numai cu cateva zecimale. Pentru ca, explica analistii, perspectivele pe care le ofera pietele din Uniunea Europeana sau SUA confera mult mai multa stabilitate decat cele din Est. De unde rezulta ca argumentele care maresc sansele ca dobanda BCE sa creasca - pe care le enumeram in continuare ? sunt, in acelasi timp, si factori de stres pentru investitorii din Romania.

    Argumente pentru majorarea dobanzii de referinta de catre BCE:

    - avansul inflatiei, reducerea somajului si nivelul-record atins de indicii privind increderea in economie
    - cresterea rapida a masei monetare si a creditelor - imprumuturile private au atins cel mai ridicat ritm de la introducerea euro, in 1999
    - cresterea economica din zona euro s-a accelerat in primele trei luni ale anului la 0,6%, in termeni trimestriali, de la 0,3%, la sfarsitul anului trecut, avansul anual fiind de 1,9%
    - indicele privind increderea in economie, calculat de Comisia Europeana, un mix al optimismului oamenilor de afaceri si al populatiei, a urcat luna trecuta, in mod neasteptat, la 106,7 puncte, cel mai ridicat nivel consemnat dupa aprilie 2001
    - inflatia din regiune a fost luna trecuta de 2,5%, peste cea de 2,4% consemnata in aprilie, mentinandu-se peste nivelul de 2% vizat de BCE

    Sursa: Gandul, 5 iunie 2006.

    mai mult

  • Transelectrica se vinde la 16,8 lei actiunea

    Cotidianul   TEL

    ___
    CNVM a aprobat prospectul final de oferta depus de compania de transport al energiei electrice, Transelectrica, la sfirsitul lunii mai.

    Oferta publica initiala (IPO) la Transelectrica se va desfasura in perioada 14-28 iunie. Se vor vinde 7.329.787 de actiuni la pretul de 16,8 lei, valoarea totala a pachetului fiind de 123,14 milioane de lei. Mentionam ca valoarea nominala a unei actiuni Transelectrica este de 10 lei.

    Oferta va fi considerata a fi incheiata cu succes daca la data inchiderii au fost subscrise minimum 70% dintre actiunile oferite. In plus, perioada de subscriere poate fi prelungita cu aprobarea CNVM, potrivit unui anunt al companiei. Intermediarii ofertei sint Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Soci?t? G?n?rale si Raiffeisen Bank.

    Cum se dau actiunile

    Pachetul de actiuni Transelectrica se va vinde astfel: 40% dintre actiuni vor fi alocate micilor investitori, care vor subscrie titluri in valoare de minimum 2.000 de lei si maximum 500.000 de lei, iar diferenta de 60% este destinata marilor investitori, cu o valoare minima a subscrierii de 500.000 de lei.

    La sfirsitul perioadei de subscriere se vor putea transfera actiuni din transa incomplet subscrisa in transa suprasubscrisa. Cu alte cuvinte, daca micii investitori nu si-au cumparat toate actiunile Transelectrica alocate, iar la marii investitori a fost supraoferta, pachetul de actiuni nesubscris se transfera acestora. Si invers.

    ?Raportul privind incheierea perioadei de subscriere va fi prezentat CNVM la sfirsitul lunii iunie, urmind ca listarea propriu-zisa la BVB a actiunilor Transelectrica sa aiba loc in luna iulie?, a declarat directorul Directiei cooperare internationala si piata de capital a Transelectrica, Razvan Purdila.

    In prezent, Transelectrica are un capital social de circa 660 de milioane de lei, format din aproximativ 66 de milioane de actiuni, iar Ministerul Economiei e unicul actionar. Obligativitatea listarii Transelectrica este prevazuta si in legea de constituire a Fondului Proprietatea, care va prelua 15% dintre actiunile societatii.

    Sursa: Cotidianul, 3 iunie 2006.

    mai mult

02.06.2006

  • IAR a facut in trei luni profit dublu fata de tot 2005

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IARV

    ___
    Compania IAR Brasov, specializata in constructia si reparatia de elicoptere, a incheiat primul trimestru al anului cu un profit net de 5,8 milioane de lei (1,6 milioane de euro) in ciuda faptului ca cifra de afaceri a scazut usor si a pierderii de peste 400.000 de euro din activitatea financiara, conform unor surse apropiate societatii.

    Actiunile IAR au fost anul acesta printre cele mai profitabile titluri de pe piata de capital cu o crestere de peste 100%. In perioada similara a anului trecut compania inregistrase un profit net de 2,5 milioane de lei, suma apropiata de profitul inregistrat in intregul an.

    IAR a inregistrat anul trecut o scadere puternica a profitului net, care a scazut cu 82% pana la circa 700.000 de euro, dar asta mai ales din cauza cheltuielilor financiare mari inregistrate in ultimul trimestru. Compania si-a reevaluat creantele si datoriile in valuta, operatiune din care a reiesit o pierdere de circa 5 milioane de euro.

    Cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 6% in euro, depasind usor nivelul de 25 de milioane de euro. Conducerea companiei nu a putut fi contactata ieri pentru a comenta rezultatele financiare.

    Si in primul trimestru al anului, cheltuielile financiare au afectat profitul operational, in conditiile in care profitul din exploatare a companiei s-a ridicat la 8,5 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

    IAR a anuntat in a doua parte a anului trecut intentia de a contracta un credit in valoare de 10,3 mil. $ (8,5 mil. euro) pentru a-si asigura capitalul de lucru necesar derularii a doua contracte pentru modernizarea unor elicoptere pentru aviatia si marina romana. Valoarea celor doua contracte care intra in cadrul programului NATO se ridica la circa 25 mil. $ (peste 20 mil. euro).

    IAR lucreaza la acest proiect alaturi de compania israeliana Elbit Systems, care va furniza partii romane echipamente electronice si sisteme pentru zborurile de noapte, acest contract fiind destinat alinierii flotei romanesti la standardele impuse de NATO.

    Compania a inceput sa lucreze in urma cu trei ani in cadrul unui contract cu armata Emiratelor Arabe Unite, care prevede livrarea a 25 de elicoptere Puma. Contractul ar urma sa fie finalizat anul viitor. Conform ultimelor date disponibile, IAR Brasov are asigurate contracte de productie pentru aproape intreaga capacitate pana in anul 2007, avand, in plus, contracte si pentru anii 2008 si 2009. Valoarea totala a contractelor incheiate de IAR se ridica la sfarsitul lunii iunie la peste 296 de milioane de lei (82 mil. euro).

    Actiunile companiei au crescut puternic anul acesta, spre deosebire de majoritatea actiunilor listate, una dintre cauze fiind aparitia pe piata a informatiilor privind intentia statului de a privatiza compania. Ultimele tranzactii de pe piata RASDAQ cu actiunile constructorului de elicoptere s-a realizat la 2,65 lei/actiune, capitalizarea bursiera a societatii fiind de 14 milioane de euro. De la inceputul anului actiunile companiei au urcat cu peste 110%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 iunie 2006.

    mai mult

  • Investitiile straine in Romania - estimate la 9 miliarde euro in 2006, gratie privatizarii BCR si CEC

    Gandul   

    ___
    Valoarea totala a investitiilor straine directe (ISD) in Romania se va ridica la 9 miliarde de euro fata de 5,2 miliarde euro in 2005, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) prognozand pentru 2006 fluxuri de ISD de 6,2 miliarde euro, fara a include incasarile din privatizarile BCR si CEC.

    Romania a ocupat in 2005 al treilea loc intr-un top al investitiilor straine directe (ISD) realizate in tarile din Europa Centrala si de Est, cu o valoare totala a investitiilor de 5.197 de milioane de euro. In primul trimestru din acest an, fluxurile ISD au totalizat 1.720 milioane de euro, cu 128% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce in Polonia investitiile au ajuns la 2.748 euro, in Cehia la 564 milioane, iar in Bulgaria la 755 milioane euro. In ceea ce priveste zonele care au atras cele mai multe investitii, in Regiunea de Dezvoltare Bucuresti - Ilfov s-au inregistrat 2.704 milioane USD , in timp ce Regiunea de Dezvoltare Centru a atras 456 milioane USD, iar Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia 493 milioane USD. In primul trimestru al anului curent, cea mai importanta componenta a investitiilor straine directe atrase de Romania a fost componenta ?alte capitaluri?, adica imprumuturi acordate de compania mama structurilor afiliate din Romania (729 milioane de euro) urmata de ?profitul reinvestit? (534 milioane) si ?participatii la capital? (457 milioane).

    Sursa: Gandul, 2 iunie 2006.

    mai mult

  • Se accelereaza cresterea economica in zona euro

    Curierul National   

    ___
    Cresterea economica din zona euro s-a accelerat in primele trei luni ale anului, in urma imbunatatirii consumului si a exporturilor, potrivit datelor publicate joi de biroul de statistica Eurostat.

    In paralel, Comisia Europeana si-a majorat previziunile aferente urmatoarelor trei trimestre, transmite Reuters. Economia din zona euro a avansat cu 0,6% in raport cu ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu cresterea de 0,3% consemnata in trimestrul anterior.

    In termeni anuali, avansul a fost de 1,9%, fiind apropiat de cresterea de 2% anticipata de Executivul Uniunii, informeaza Mediafax. Relansarea din primul trimestru a fost determinata in principal de imbunatatirea consumului, cu 0,7% mai ridicat decat in ultimul trimestru al anului trecut, dar si a exporturilor, care au fost cu 3,1% mai mari, in timp ce importurile au urcat cu 2,5%.

    Consumul privat nesatisfacator, afectat de pretul ridicat al petrolului, dar si de increderea scazuta in economie, a reprezentat pentru mult timp o frana pentru dezvoltarea din zona euro.

    Potrivit Eurostat, situatia se imbunatateste. Somajul din zona euro s-a mentinut in luna aprilie la 8% din forta de munca, neschimbat fata de luna anterioara si sub previziunile analistilor, de 8,1%.

    In Germania, somajul s-a redus in aprilie cu 0,5%, la 8,2%, in timp ce in Franta, Austria, Finlanda si Olanda a avut loc un declin de 0,1%. Drept urmare, Comisia si-a majorat estimarile referitoare la cresterea economica din urmatoarele doua trimestre la 0,5-0,9%, de la 0,3-0,8%, respectiv 0,2-0,8%.

    Sursa: Curierul national, 2 iunie 2006.

    mai mult

01.06.2006

  • Zuzu a condus Albalact spre o crestere de 33% a cifrei de afaceri in primul trimestru

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania Albalact din judetul Alba, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria produselor lactate, a inregistrat in primul trimestru din acest an o crestere de 33% a cifrei de afaceri, pana la 19,6 milioane de lei (5,5 mil. euro), pe baza vanzarilor inregistrate de brandul Zuzu, lansat pe piata la inceputul anului. In aceeasi perioada, profitul net al companiei a fost de 340.000 de euro (1,2 mil. lei), fata de aproape 200.000 de euro in primul trimestru din 2005.

    'Vanzarile inregistrate de Zuzu depasesc toate prognozele facute initial si ne determina sa actionam mult mai repede pentru a sustine cererea. Incercam sa extindem capacitatea de depozitare din Bucuresti, pentru ca e zona din care primim cele mai multe solicitari', a declarat Raul Ciurtin, presedintele Albalact.

    Actionarii Albalact au investit peste 2 mil. euro pentru crearea brandului Zuzu, pozitionat in categoria iaurturilor si a produselor lactate proaspete. Gama Zuzu cuprinde 23 de produse - lapte si iaurturi - si se adreseaza in primul rand persoanelor tinere si familiilor din mediul urban.

    'Zuzu are un potential mult mai mare de crestere fata de Fulga, pentru ca e pozitionat pe segmentul iaurturilor si al lactatelor proaspete mult mai dinamic decat cel al laptelui UHT (n. red. - unde e pozitionat brandul Fulga)', spune Raul Ciurtin. Potrivit reprezentantilor companiei, investitiile in promovare vor creste de cel putin patru ori in acest an, circa 70% din buget fiind alocat brandului Zuzu. Anul trecut, Albalact a investit aproximativ o jumatate de milion de euro pentru promovarea Fulga. Alaturi de Fulga si Zuzu, Albalact mai comercializeaza lapte pasteurizat si branzeturi sub marca Albalact.

    Albalact a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 16,5 mil. euro, cu 50% mai mult fata de 2004, in timp ce profitul net al companiei a fost de 825.000 de euro, cu 16% mai mare fata de anul precedent. Anul trecut producatorul din judetul Alba a alocat circa 300.000 de euro pentru infiintarea propriei ferme de vaci in judetul Hunedoara. In urma acestei investitii, Albalact a colectat in jur de 8.500 de litri de lapte de la propria ferma.

    Reprezentantii Albalact au anuntat ca in acest an intentioneaza sa pastreze ritmul de crestere de anul trecut. Dupa rezultatele inregistrate in primele luni din acest an actionarii Albalact spun ca vor incheia anul cu rezultate peste previziunile initiale. Compania isi va dubla capacitatea de productie in urma unei investitii de peste 7 mil. euro intr-o noua fabrica. Finantarea acesteia se va realiza din fonduri Sapard, din surse proprii ale companiei, din credite bancare, dar si dintr-o majorare de capital social de 1,2 mil. euro. Fabrica va putea procesa zilnic 200.000 de litri de lapte, dublu fata de capacitatea de productie din prezent a societatii.

    Pornind cu o pozitie modesta pe piata lactatelor din Romania, Albalact a devenit un jucator national dupa lansarea brandului Fulga, care a determinat in primul an de la lansare dublarea vanzarilor companiei.

    Industria lactatelor e unul dintre sectoarele cu cele mai mici importuri, insa in opinia producatorilor situatia se va schimba odata cu disparitia taxelor vamale.

    Piata produselor lactate s-a ridicat anul trecut la circa 800 de milioane de euro, principalii jucatori fiind Friesland, Danone, LaDorna, Hochland, Albalact, Covalact (aflat in parteneriat cu Campina). Romania a negociat cu Uniunea Europeana o cota de 3,3 miliarde de hectolitri, din care circa 1,2 miliarde sunt realizate in sistem industrializat.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 iunie 2006.
    '

    mai mult

  • Piata de capital are nevoie de colaborarea cu pietele regionale

    Curierul National   

    ___
    In cadrul Forumului Emergin Europe, Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a precizat ca, pentru moment, cea mai buna solutie in ceea ce priveste piata de capital din Romania este colaborarea cu celelalte piete din regiune. Piata bursiera se poate dezvolta fie prin fuziunea cu burse mici, fie cu burse mature, bine dezvoltate. 'Avem suficient potential pentru a ne dezvolta in viitor. Daca pana in prezent BVB a resimtit absenta fondurilor de pensii pe piata de capital, precum si a IPO-urilor, din 2006 putem obtine performante macroeconomice sensibil mai mari prin intermedierea pe piata de capital a actiunilor societatilor privatizate. Provocarile in momentul deplasarii spre Uniunea Europeana sunt evidentiate prin cresterea concurentei cu alte burse si in special cu cele de marime peste medie. In acelasi timp, suntem constienti ca vom avea o piata europeana integrata, iar Europa are o structura complexa si deseori complicata in ceea ce priveste piata de capital'. Participantii la Forum s-au aratat entuziasti de fuziunea dintre BVB, Bursa din Sibiu si Rasdaq. Pe viitor o piata nu trebuie sa stea izolata, iar Romania este o tara care cauta solutii de colaborare, au declarat participantii la forum. 'Cel mai bun exemplu pentru Romania este Polonia. Aceasta este o piata lichida cu companii ai caror indicatori de calitate sunt suficient de ridicati. Polonia sta foarte bine si in ceea ce priveste investitia pe aceasta piata a intreprinderilor mici. De altfel, toate pietele de capital au nevoie de produse cat mai variate si mai flexibile', a precizat Erich Obersteiner, presedinte Raiffeisen Bank Austria. 'Polonia este si campioana a listarilor IPO (Oferta Publica Initiala), exemplu ce trebuie urmat si de conducerea BVB in urmatoarea perioada de timp', a concluzionat acesta.

    Stere Farmache, directorul BVB, a declarat ca piata de capital din Romania a avut de suferit de pe urma schimbarilor economice din tara, cu toate acestea, indicii au inregistrat cresteri in ultimii cinci ani. Evolutia fluctuanta a acestora, in ultimul timp, este explicata in contextul incercarii de aliniere a preturilor. Directorul BVB a declarat ca este imposibil de estimat cat timp va mai dura aceasta procedura de aliniere a preturilor, si implicit a evolutiei imprevizibile a indicilor. In ceea ce priveste capitalizarea pietei, aceasta este estimata la 25 milioane de euro la sfarsitul anului curent, in crestere fata de 0,5 milioane in 2000. Pe viitor, pe piata de capital sunt asteptate noi listari, printre care Romtelecom, Transelectrica, Fondul Proprietatea si Transgaz.

    Sursa: Curierul National, 1 iunie 2006.'

    mai mult

  • Inca trei luni pentru privatizarea BCR

    Azi   EBS

    ___
    Potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, autoritatile romane si Erste Bank au prelungit cu trei luni data limita pentru finalizarea privatizarii BCR, stabilita initial pentru 21 iunie, intrucat se asteapta raspunsul Consiliului Concurentei privind ajutorul de stat in cazul Bancorex. Raspunsul care trebuie sa vina, informal, si de la Bruxelles, presupune proceduri care nu vor permite, din punct de vedere al termenelor legale, incheierea procesului pana la 21 iunie. Partile au convenit o prelungire de pana la trei luni, procesul putand fi incheiat in orice perioada inainte de 21 septembrie. Vladescu a aratat ca toate celelalte preconditii, inclusiv legea privatizarii si toate autorizatiile necesare, au fost indeplinite.

    Sursa: Azi, 1 iunie 2006.

    mai mult

Pagina

inchide