Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

16.02.2006

  • Cresteri substantiale pentru activele SIF-urilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Schimbarea modului de raportare contabila la inceputul acestui an a determinat cresteri substantiale ale activul net al SIF-urilor intr-o singura saptamana, cresteri care s-au situat intre 16% si 22%. Totodata, activele SIF-urilor au crescut in prima luna a anului si ca urmare a cresterii puternice inregistrate de actiunile listate pe piata de capital. Cea mai mare crestere a activului net a inregistrat SIF Oltenia, cu un plus de 21,5% la valoarea calculata pe 31 ianuarie fata de nivelul inregistrat pe 27 ianuarie. Activul net al SIF Banat-Crisana a consemnat o crestere de 18% in acelasi interval de timp avut in vedere si in cazul SIF Oltenia, in timp ce valoarea activului net al SIF Transilvania era la 3 februarie cu 16,8% mai ridicata fata de situatia de pe 27 ianuarie. In cazul SIF Transilvania, valoarea activului pe actiune a depasit astfel pretul de piata al actiunilor, activul net raportat de SIF-uri fiind dupa parerea majoritatii analistilor substantial mai mic fata de valoarea reala a actiunilor, in principal datorita inregistrarii pachetului de actiuni detinut la BCR sub valoarea reala.

    Activul net unitar al SIF Oltenia era la finalul lunii ianuarie de 2,7561 lei/actiune, iar cel al SIF Banat-Crisana de 2,1997 lei/actiune. Valoarea activului net unitar al SIF Transilvania era la 3 februarie de 2,3532 lei/actiune. Celelalte doua SIF-uri, Moldova si Muntenia, nu au publicat date privind activele nete pentru ultima zi din ianuarie sau pentru inceputul lui februarie. 'Potrivit unor ordine ale CNVM si Ministerului Finantelor, din acest an companiile listate pe Bursa va trebui sa faca raportari contabile conform Standardelor Internationale de Raportare Fiscala. Conform noilor raportari, impozitul pe un potential castig nu se mai inregistreaza drept obligatie, ci ca un provizion si nu se mai scade din activul net', a explicat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Carpatica - banca tot mai atractiva pentru investitori

    Smart Financial   BCC

    ___
    In ciuda investitiilor masive realizate de Banca Comerciala Carpatica pe parcursul anului 2005, institutia a anuntat pentru anul trecut o situatie financiara peste asteptarile pietei. Acest lucru se traduce si printr-o automata crestere a atentiei pe care o acorda investitorii ce doresc cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Banca Comerciala Carpatica, aceasta din urma fiind una dintre posibilele viitoare achizitii importante de pe piata bancara romaneasca. La finele anului 2005, valoarea activelor totale ale BCC a atins 925 mil. RON, in crestere cu 110% fata de anul precedent.

    La aceeasi data capitalurile proprii erau de 137 mil. RON, valoare cu 15% mai mare comparativ cu anul 2004. Profitul brut aferent anului 2005 este de 20 mil. RON, iar cel net de 17,73 mil. RON. Astfel, cresterea profitului net indicata de banca este de 34% raportat la perioada similara a anului 2004. 'In 2005, am demonstrat ca forta si inteligenta personalului Bancii Comerciale Carpatica sunt hotaratoare cand sunt instrumente ale unei vointe puternice, iar vointa noastra este puternica si continua. Am demonstrat ca se poate construi intr-un an cat altii in cincinale - ne-am dublat reteaua de unitati teritoriale, am pus in circuit 45 de ATM-uri si 4 ASV-uri', a declarat Nicolaie Hoanta, presedintele Bancii Comerciale Carpatica.

    'Am demonstrat ca Banca Comerciala Carpatica se bucura de increderea lumii financiare internationale, fiind un partener credibil si performant. Am demonstrat ca, desi ne-am asumat un program de investitii de valoare ridicata (3,2 mil. EUR), profitabilitatea bancii nu a avut de suferit astfel incat sa-i afecteze dezvoltarea viitoare', a adaugat Nicolaie Hoanta.

    In cursul anului 2005, Banca Comerciala Carpatica a anuntat ca si-a consolidat pozitia pe piata creditelor, valoarea creditelor acordate fiind la 31.12.2005 de 555 mil. RON, in crestere cu 121% fata de finele anului precedent. In ceea ce priveste depozitele atrase, acestea au atins valoarea de 472,5 mil. RON, ?®n crestere cu 126% fata de anul 2004. 'Acestea pot fi considerate premise pentru realizarea obiectivului strategic in ceea ce priveste cota de piata de 1,5 - 2 % pana in 2007. In aceeasi directie s-a actionat si prin liniile de finantare externa pe care Carpatica le are in derulare: KfW - 9,5 mil. EUR, FIDA - 10 mil. USD si BIRD - 12,86 mil. USD si prin rating-ul cu perspectiva stabila obtinut de la Agentia de Evaluare Moody`s Investors Service', spun reprezentantii BC Carpatica.

    La capitolul 'planuri de viitor', banca specifica faptul ca va aloca si in 2006 sume importate pentru sustinerea extinderii si modernizarii retelei de unitati, diversificarii portofoliului de produse si servicii si a canalelor de distributie a acestora (aproximativ 5 mil. EUR). Reteaua teritoriala va numara la finele anului peste 170 de unitati, dintre care 20 in municipiul Bucuresti, cea de ATM-uri 200, iar cea de ASV-uri 20. Actiunile BCC sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti si sunt incluse in calculul indicelui ROTX cotat la Bursa din Viena.

    'De asemenea va fi implementat si un nou sistem informatic integrat, care va fluidiza modul de deservire al clientilor. Tot in 2006 Carpatica va lansa o emisiune de obligatiuni ?®n suma de 70 mil. RON ale carei caracteristici vor fi stabilite de catre Consiliul de Administratie al bancii, la momentul lansarii, ?®n functie de conditiile specifice ale pietei', spun oficialii institutiei.

    Sursa: SmartFinancial.ro, 16 februarie 2006.'

    mai mult

  • Piata reglementata a BVB va include 100 de emitenti

    Curierul National   

    ___
    Aproximativ 100 de societati dintre emitentii actuali de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq au potential pentru a fi tranzactionate pe piata reglementata a bursei rezultata din fuziunea celor doua piete organizate, a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica, citat de Rompres.

    Pe actuala bursa, care se va numi 'piata reglementata', vor fi admise la tranzactionare societatile care au avut anul trecut o capitalizare de peste un milion de euro si care indeplinesc o serie de criterii de lichiditate stabilite de BVB, precum si obligatiile de informare si raportare prevazute de legislatia pietei de capital.

    BVB va administra si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), pe care vor fi listate actiunile societatilor care nu sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata, dar care indeplinesc anumite conditii de lichiditate si care au fost listate la BVB sau pe Rasdaq.

    Piata Rasdaq se afla in faza finala a unui proces de restructurare. Dintre toate societatile tranzactionabile in prezent, sunt selectate acelea care indeplinesc cerintele pentru tranzactionarea pe piata reglementata, iar celelalte vor fi tranzactionate pe sistemul alternativ, cu reguli mai lejere.

    Potrivit estimarilor directorului general al BVB, Stere Farmache, in final vor fi tranzactionate pe piata reglementata 55 din cele 60 de societati actuale listate la BVB, la care se vor adauga circa 30-40 de societati de pe Rasdaq.

    Bursa de Valori a fost autorizata la sfarsitul lunii ianuarie ca operator de piata, care administreaza doua piete - piata reglementata si ATS. ATS va cuprinde si o sectiune distincta, unde vor fi tranzactionate actiunile care nu indeplinesc criteriile de listare pe cele doua piete mentionate. Piata reglementata cuprinde actiunile companiilor de prim rang, impartite pe mai multe categorii - categoria I, unde sunt cotate cele mai lichide actiuni, ale societatilor cele mai performante si care au un capital social de minimum opt milioane de euro, categoria a II-a, care cuprinde actiunile societatilor cu un capital social de minimum doua milioane de euro, si categoria Plus, care poate cuprinde actiuni atat de la categoria I, cat si de la categoria a II-a, dar ai caror emitenti sunt obligati sa transmita catre investitori mult mai multe raportari si mai detaliate, referitoare la activitatea lor, decat ceilalti emitenti.

    Sursa: Curierul National, 16 februarie 2006.'

    mai mult

15.02.2006

  • Octavian Radu: Restructurez divizia IT, ca sa o pregatesc de Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Omul de afaceri Octavian Radu a anuntat ca va incepe un program de restructurare a diviziei IT din cadrul grupului pe care acesta il controleaza (RTC Holding) pentru a pregati listarea acesteia la Bursa in 2008. Octavian Radu a achizitionat anul trecut mai multe companii din domeniul IT (distributie, retail, integrare de sisteme) pe care acum vrea sa le integreze intr-o singura structura, care se va numi Best Computers. In lunile urmatoare, el spune ca va negocia cu actionarii minoritari din companiile achzitionate ponderea pe care acestia urmeaza sa o aiba in noua entitate. Cei circa 15 actionari minoritari urmeaza sa detina pachete de actiuni cuprinse intre 0,3 si 4,2% din Best Computers. 'In noua entitate, actionarii minoritari vor detine cumulat 41,3%, pachetul majoritar urm??nd sa imi revina mie', a declarat Octavian Radu pentru Ziarul Financiar.

    Companiile care vor forma divizia IT din RTC Holding sunt Best Computers, Best Distribution, Sistec, ProCA si Atlas. Acestea au activitati de import, distributie si retail IT, precum si integrare hardware. In 2005, divizia IT a grupului RTC a avut o cifra de afaceri de 51,7 milioane de euro, iar pentru 2006 volumul v??nzarilor fiind estimat la 68,7 milioane de euro. Radu spune ca daca se iau in calcul si v??nzarile IT din reteaua Diverta (specializata pe distributia de carte si produse multimedia) volumul afacerilor va depasi 100 de milioane de euro.

    'In acest moment cred ca valoarea diviziei IT din RTC Holdings este cu aproximativ 10-20% mai mica dec??t capitalizarea bursiera a Flamingo, insa p??na la sf??rsitul anului o vom depasi', estimeaza presedintele holdingului RTC. Cum capitalizarea bursiera a Flamingo se ridica la 62 milioane de euro, valoarea diviziei de IT din grupul lui Octavian Radu are, in opinia acestuia, o valoare cuprinsa intre 50 si 55 milioane de euro. 'Urmeaza sa ajung la un consens cu actionarii minoritari privind redistribuirea actiunilor in noua entitate pe care o cream', mai spune Octavian Radu. El nu exclude posibilitatea ca o parte din actionari sa iasa din afacere printr-o tranzactie cash.

    Divizia IT din RTC va purta numele uneia din companiile pe care el le-a achizitionat anul trecut. Best Computers a fost o afacere de retail IT cu un volum de afaceri de circa 10 milioane de euro detinuta de trei intreprinzatori, majoritari fiind Robert Coman si Teo Paduraru. Tranzactia a presupus un schimb de actiuni intre Diverta si Best Computers, in urma tranzactiei Radu devenind proprietar. Acum, cumparatorul admite ca lucrul cel mai important care l-a atras la aceasta companie a fost brand-ul - Best Computers. 'Era un business mic, insa cu un nume mare'.

    Omul de afaceri intentioneaza ca pe l??nga magazinele Best din cadrul retelei Diverta sa mearga si pe formula francizarii acestui brand. 'Vom da in franciza acest nume micilor distribuitori din provincie care cunosc mai bine dec??t noi piata locala', explica presedintele RTC. El spune ca principalul avantaj al francizarii nu va fi componenta financiara, ci cresterea notorietatii brand-ului Best. Un brand awarness mai bun va fi util in momentul listarii, prognozata pentru 2008.

    Octavian Radu a g??ndit o noua formula si pentru structura intregului holding. Cele aproximativ 50 de companii care fac parte din acesta sunt grupate in sase divizii. Pe l??nga IT, RTC mai detine diviziile Office (distributie de papetarie), Diverta (retail de carte si produse multimedia), Mobishop (distribuitor de cartele preplatite), TCE (transport) si un incubator de companii care sunt in dezvoltare (real estate, distributie de vinuri, software, advertising, media etc.).

    Cea mai mare divizie din cadrul grupului RTC este Mobishop, distribuitorul de produse de telefonie si Internet, care in 2006 va avea venituri de peste 100 de milioane de euro. In 2005, cifra de afaceri realizata la nivelul intregului grup se ridica la 237 de milioane de euro, pentru anul in curs fiind estimate venituri consolidate de peste 320 de milioane de euro.

    Desi Radu nu se g??ndeste la o dezvoltare regionala, anul trecut el a devenit actionar in cadrul companiei Pro Noi - cel mai mare distribuitor de carte din Republica Moldova. Totodata, omul de afaceri a mai cumparat magazinele Hollywood Music& Film (2004), 80% din producatorul de birotica Flaro Sibiu (printr-o oferta pe piata RASDAQ in 2005), Depozitul de Vinuri, o retea de distributie a cartelelor preplatite pentru utilizatorii de telefonie mobila si Internet.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Impact vrea sa atraga 40 mil. euro de la investitori

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IMP

    ___
    Compania de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti intentioneaza sa realizeze in acest an o majorare de capital in valoare de 30 de milioane de euro si o emisiune de obligatiuni in valoare de 10 milioane de euro, care sa contribuie la finantarea proiectelor pe care le deruleaza. 'Pentru finantarea proiectelor noastre intentionam sa realizam o emisiune de obligatiuni si o majorare de capital, restul sumelor necesare urmand sa ni le asiguram prin credite bancare. Pentru emisiunea de obligatiuni avem in vedere suma de 10 milioane de euro, iar majorarea de capital va fi de cel putin 30 de milioane de euro, reprezentand sume care intra in societate', a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Ioan Popp, presedintele Impact. El ia in calcul si varianta de a crea vehicule speciale care sa administreze proiecte imobiliare dezvoltate impreuna cu parteneri straini. 'De exemplu, avem in vedere un proiect de blocuri in valoare de 80 de milioane de euro in Bucuresti, care ar urma sa fie finantat cu ajutorul unor investitori institutionali straini', a precizat Popp.

    In ultimii ani, compania Impact, cunoscuta mai mult drept constructor de vile, s-a implicat si pe segmentul de locuinte sociale, prin demararea unor proiecte care vizeaza constructia de blocuri de apartamente in Bucuresti si Constanta, dar si pe segmentul cladirilor de birouri, prin intermediul proiectului Construdava.

    Cel mai important proiect anuntat de Impact, 'Turnurile Cardinale', va fi dezvoltat pe o suprafata de circa 100 de hectare in nordul Capitalei si va cuprinde unitati locative pentru 5.000 de familii, precum si cinci cladiri de birouri. Valoarea acestui proiect se ridica la circa 420 de milioane de euro, compania sperand sa obtina si sprijinul autoritatilor locale.

    Impact este una din cele mai active companii de la Bursa din punctul de vedere al utilizarii surselor de finantare oferite de piata de capital. In 2005, Impact a realizat doua emisiuni de obligatiuni si o majorare de capital. Principalul actionar al companiei este omul de afaceri Dan Ioan Popp, care detine peste 30% din actiuni, iar impreuna cu ceilalti manageri controleaza circa 42% din companie. In actionariatul companiei au intrat si o serie de fonduri de investitii, care controleaza in prezent circa un sfert din actiuni. Titlurile Impact au inchis sedinta de ieri la cotatia de 0,565 lei/actiune, in coborare cu 4,2%. Capitalizarea bursiera a companiei este de 128 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 februarie 2006.
    '

    mai mult

  • Rulmentul SA Brasov va avea soarta lui Electroputere Craiova

    Cronica Romana   

    ___
    Secretarul de stat din cadrul Ministerului Integrarii Europene, Adrian Ciocanea, a declarat ca privatizarea societatii Rulmentul va fi reluata intr-o noua formula, dupa modelul realizat la Electroputere Craiova. â??Pasul urmator este realizarea unui program de restructurare, deoarece Rulmentul SA se afla pe lista PSAL 1 care prevede privatizarea societatii sau lichidarea acesteiaâ??, a afirmat Ciocanea. El a mai spus ca in prezent AVAS analizeaza un proiect de restructurare propus de conducerea societatii, acesta trebuind sa fie aprobat, mai apoi, de catre Guvern. Demnitarul a recunoscut ca este foarte posibil ca acest program de restructurare al societatii sa cuprinda si disponibilizari de personal, dar ca in prezent nu s-a ajuns la o forma finala a documentului care va fi propus Executivului spre aprobare. Privatizarea societatii brasovene a fost anulata dupa ce conducerea AVAS a decis ca oferta primita de la consortiul Uzuc Sa Ploiesti - International GP SRL Bucuresti, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, nu este viabila.

    Sursa: Cronica Romana, 15 februarie 2006.

    mai mult

14.02.2006

  • Pentru a fi privatizata, Termoelectrica va fi scutita de datoriile istorice

    Gardianul   

    ___
    Ministerul Administratiei si Internelor a gasit o solutie in ceea ce priveste rezolvarea situatiei Termoelectrica, si anume trecerea centralelor detinute, aceasta in subordinea consiliilor locale. Dupa ce va fi facuta aceasta trecere, va urma privatizarea unor servicii si a retelei de distributie.

    'Dupa ce vor fi trecute in subordinea Consiliului Local, sistemele de distributie si difuzare a agentului termic vor fi privatizate, cu tot cu infrastructura sau doar ca servicii. Sustin privatizarea Termoelectrica si cred ca acest lucru se va intampla in trei luni', a declarat Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. In opinia acestuia, cel mai usor mod de rezolvare a problemei datoriilor inregistrate de Termoelectrica este preluarea lor de catre Ministerul Finantelor si apoi introducerea in valoarea unitatilor. Cu alte cuvinte, aceasta metoda inseamna stergerea datoriilor si transformarea lor in actiuni. Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a declarat recent ca are in vedere stergerea datoriilor unor intreprinderi cu mari datorii la stat, in conditiile in care acestea oricum nu au posibilitatea sa le plateasca. Aceasta declaratie a fost facuta in contextul unei discutii privind unele societati datornice, printre care si Termoelectrica. La randul sau, Codrut Seres, ministrul economiei si comertului, vorbea in urma cu trei luni de o datorie care a ajuns la 44.000 miliarde lei, suma imposibil de achitat din activitatea actuala a societatii.

    Dupa ce vor fi trecute in subordinea Consiliului Local, sistemele de distributie si difuzare a agentului termic vor fi privatizate, cu tot cu infrastructura sau doar ca servicii. (Mircea Toader, secretar de stat in MAI)

    Centralele nu se vor privatiza in totalitate

    Proiectul Ministerului Administratiei si Internelor exclude privatizarea totala a centralelor din subordinea Termoelectrica.

    In ultimii patru ani, Termoelectrica a trecut printr-un program de restructurare, in urma caruia compania mai administreaza direct centralele de la Braila, Borzesti, Paroseni si Doicesti, fara personalitate juridica, precum si alte noua centrale, prin intermediul filialelor Deva, Galati si Bucuresti. Complexele energetice Rovinari, Turceni si Craiova au iesit din patrimoniul societatii.

    In datoria de 44.000 miliarde de lei sunt incluse si obligatiile financiare termocentralelor care functioneaza in prezent separat de Termoelectrica.

    S-a mai pus problema privatizarii

    Problema privatizarii centralelor de termoficare a fost pusa inca din toamna anului trecut cand s-a hotarat intocmirea unui plan de reorganizare judiciara a Termoelectrica.

    Codrut Seres a spus atunci ca in urma reorganizarii judiciare, 'vor fi indestulati creditorii'. Cel mai mare creditor fiind Ministerul Finantelor, ANAF avea in vedere recuperarea sumelor prin executare silita.

    Potrivit ANAF, aceasta ar putea constitui chiar o forma de privatizare. Despre o astfel de solutie, Seres afirma ca este o procedura care necesita o perioada lunga de desfasurare. Dupa reorganizarea judiciara, societatile din cadrul Termoelectrica ar putea fi vandute si banii obtinuti sa intre in buzunarul Ministerului Finantelor. 'Nu am vindem active, ci afaceri', a precizat ministrul economiei. 'Compania prezinta factura de decont pentru 15 ani de imixtiuni ale politicului si restructurare inadecvata', a explicat Seres modul in care societatea a ajuns sa acumuleze o astfel de datorie. Acesta a mai precizat ca din considerente electorale diferitele guverne care s-au perindat in cei 15 ani 'comandau anumite politici de preturi' din cauza carora Termoelectrica a pierdut.

    Sursa: Gardianul, 14 februarie 2006.'

    mai mult

  • Un nou pas pentru demararea lucrarilor la oleoductul Constanta - Trieste

    Curentul   OIL

    ___
    Comitetul Interstatal al proiectului Paneuropean Oil Pipeline a aprobat, la Zagreb, forma finala a Memorandumului de Intelegere privind sustinerea si accelerarea implementarii proiectului PEOP si infiintarea unei companii de dezvoltare a acestui proiect, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Urmatorul pas in evolutia oleoductului consta in semnarea Memorandumului de catre cele 5 tari tranzitate, ceremonie care va avea loc in perioada 21-22 martie 2006, la Trieste.

    Sursa: Curentul, 14 februarie 2006.

    mai mult

13.02.2006

  • Statul nu renunta la majorarea de la Oltchim

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului nu au fost de acord ca Oltchim sa renunte la toate caile de atac imptriva unei hotarari judecatoresti care a declarat ilegala majorarea capitalului social al companiei prin coversia in actiuni a unei datorii in valoare aproae 100 milioane de euro. Conducerea Oltchim a propus actionarilor renuntarea la initierea unui apel impotriva unei hotararii, ceea ce echivaleaza cu anularea majorarii. Incertitudinea privind majorarea face imposibila scoaterea la privatizare a combinatului. Autoritatile doresc totusi anularea conversiei si reinscrierea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in calitate de creditor al companiei si executarea silita a unor active ale combinatului. Potrivit unei note comune a Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si AVAS, citate de Mediafax, cele doua institutii propun elaborarea unui act normativ prin care MEC va fi mandatat sa voteze in adunarea actionarilor Oltchim revocarea majorarii. AVAS ar urma sa fie reinscrisa in calitate de creditor, creanta care va fi valorificata, partial, prin vanzarea unor active ale Oltchim, restul urmand sa fie platit de investitorul care va prelua combinatul.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 februarie 2006.

    mai mult

  • Strainii raman fanii SIF-urilor

    Piata Financiara   

    ___
    Spre sfarsitul anului trecut, unii reprezentanti ai caselor de brokeraj s-au aratat ingrijorati de faptul ca multi investitori straini ar vinde titlurile SIF, tentati fiind de castigurile scriptice realizate pe aceste plasamente.

    O astfel de tendinta ar fi constituit un semnal negativ pentru cei ce mizeaza pe SIF-uri, 'iesirea' treptata a strainilor putand sa induca un trend de scadere a cotatiilor pe termen lung.

    Analiza ponderii rezidentilor si strainilor in structura cumpararilor si vanzarilor de actiuni SIF, nu confirma insa un astfel de scenariu. In vanzarile de actiuni, nerezidentii au ocupat cote de 13,7% in trimestrul I, 23% - trimestrul II, 13% - trimestrul III si 16% - lunile octombrie si noiembrie.

    In acelasi timp, investitorii straini au detinut urmatoarele pozitii in cumpararile de actiuni SIF: 24% - trimestrul I, 27% - trimestrul II, 29% -trimestrul III si 30,6% - lunile octombrie si noiembrie.

    Ca atare, nu exista indicii obiective ca in ultimele luni din 2005 ar fi intervenit o crestere semnificativa a intensitatii vanzarilor din partea nerezidentilor si deopotriva o scadere a apetitului pentru achizitii.

    Evident ca anul trecut o parte a investitorilor straini si-a marcat profiturile, dar in acelasi timp alti investitori au alocat capitaluri in vederea achizitionarii de actiuni SIF, astfel incat in structura cererii si a ofertei pentru titlurile societatilor de investitii nu au intervenit mutatii spectaculoase.

    Cumulat, la nivelul primelor 11 luni din 2005, nerezidentii au ocupat ponderi de 28% si 15,7% in cumpararile si respectiv vanzarile de titluri. Lunile in care strainii au fost mai activi in a face achizitii au fost ianuarie - 56,5% din valoarea cumpararilor, octombrie - 40,8%, mai - 37,2%.

    De remarcat ca perioadele in care investitorii externi au fost mai retinuti au fost martie - 10,2% din valoarea vanzarilor, adica tocmai luna cand indicele BET FI a scazut cu peste 30%, si iunie - 9,4%.

    Multi analisti socotesc ca actiunile SIF au un potential de crestere rezonabil, de peste 25%-30% in acest an in contextul in care BCR a fost evaluata prin tranzactia Erste la peste sase miliarde de euro, iar BRD si BCR pot sa-si mareasca activele cu minimum 20% anual.

    De altfel, in prima saptamana a lunii ianuarie, doua dintre cele mai importante case de brokeraj, au facut recomandari ferme clientilor sa achizitioneze actiuni SIF, titlurile indicate a avea potentialul de apreciere cel mai ridicat pe termen lung fiind SIF2 si SIF3.

    In aceste conditii nu sunt motive ca in 2006 interesul investitorilor straini pentru actiunile SIF sa nu se mentina la un nivel rezonabil.

    Sursa: Piata Financiara, 11 februarie 2006.'

    mai mult

Pagina

inchide