Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

12.10.2004

  • Investitii straine, in crestere

    Adevarul   

    ___
    Investitiile angajate de cetatenii straini in Romania si-au mentinut evolutia pozitiva si in luna august. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), valoarea capitalului social subscris la societatile comerciale cu participare straina la capital a fost in august de 86,6 milioane euro. Astfel, pe primele opt luni, capitalul social strain subscris a ajuns la 1,14 miliarde euro, cu peste 40% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, si numarul societatilor comerciale cu capital strain nou-infiintate a crescut in perioada de referinta de la 4.469 in 2003, la 6.300 in acest an. Cele mai multe firme noi au fost infiintate de catre cetatenii straini italieni - 212 societati, care au subscris 42,01 milioane euro, si investitorii germani, cu peste 120 de societati si un capital social subscris de circa 20 de milioane de euro. Potrivit ONRC, in clasamentul primelor 40 de societati comerciale, dupa participarea straina la capitalul social total subscris, in luna august pe primul loc gasim Banca Comerciala Robank (investitor din Ungaria) cu 54,7 milioane euro, urmata de Romania Hypermache (investitor din Olanda) cu 20 de milioane de euro si Friesland Romania (de asemenea investitor din Olanda) cu 4,9 milioane euro.

    Sursa: Adevarul, 12.10.2004

    mai mult

11.10.2004

  • CNVM cere SIF-urilor sa discute majorarea pragului minim de detinere

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o instructiune prin care cere societatilor de investitii financiare (SIF) sa introduca pe ordinea de zi a Adunarilor Generale Extraordinare ale Actionarilor si adoptarea unei hotarari cu privire la modificarea sau eliminarea prevederilor din statutul SIF referitoare la detinerea actiunilor. Este vorba despre pragul de detinere de 0,1% care limiteaza in prezent participatia pe care o poate detine un actionar in cadrul SIF.

    Nici una din cele cinci SIF-uri nu a propus actionarilor si modificarea pragului de detinere, CNVM putand insa sa nu fie de acord ca pragul sa fie mentinut in statut. 'Pragul de detinere este un aspect foarte important in organizarea societatilor de investitii financiare, iar CNVM a considerat ca actionarii trebuie sa se pronunte asupra acestui subiect', a spus Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. Statutele SIF vor trebui sa fie avizate de CNVM, unii dintre membrii comisiei declarand deja ca nu vor fi de acord cu mentinerea acelei cote maxime de detinere.

    Instructiunea venita din partea CNVM nu este asteptata de brokeri sa provoace reactii deosebite din partea investitorilor, acestia fiind deja obisnuiti cu 'ping - pongul' cu pragul de detinere. Totusi, brokerii spun ca hotararea respectiva este bine-venita, avand drept scop clarificarea sotuatiei SIF. 'Hotararea CNVM va aduce un plus de claritate in ceea ce priveste situatia SIF - urilor' a declarat Marius Trif, presedintele societatii de brokeraj Carpatica Invest. El a mai spus ca este posibil ca prin aceasta masura CNVM sa arate conducerii SIF ca nu va fi de acord cu mentinerea limitarii in statutul companiilor.

    Pragul de 0,1% impiedica o mai buna concentrare a actionariatului la SIF si un control mai bun al actionarilor asupra activitatii companiilor.

    In prezent, nu numai situatia actionariatului SIF este confuza, dar nici prevederile legale privind statutul SIF nu sunt foarte clare. Potrivit legii pietei de capital, SIF - urile trebuia sa convoace AGEA pentru a-si alinia statutele la lege, aceasi lege precizand insa ca modificarile statutelor trebuie realizate de consiliile de administratie. Tot conform legii, CNVM trebuie sa emita reglementari privind continutul minim al statutelor SIF.

    Hotararea SIF nu aduce o schimbare radicala in ceea ce priveste situatia de la Adunarile Generale convocate de SIF - uri, pentru ca pana la urma modificarea pragului in cadrul unei astfel de reuniuni depinde tot de vointa actionariatului, si aici conteaza in primul rand daca se va intruni cvorumul necesar pentru ca o astfel de hotarare sa fe adoptata. Mai important este insa daca e daca CNVM, dupa dezbaterea problemei de catre Adunarile Generale, CNVM va fi de acord cu mentinerea pragului de 0,1% in statut daca actionarii nu vor aproba modificarea lui.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 octombrie 2004.
    '

    mai mult

  • Astra Asigurari isi trece o parte din angajati la un SRL

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Circa 1.000 de angajati ai Astra Asigurari au fost transferati catre o noua societate, Astra SRL, care a fost infiintata la 1 octombrie, potrivit unor surse din companie. Motivul 'miscarii' este reducerea costurilor. 'La noua societate au fost transferati cei cu salarii foarte mari, de cel putin 30 de milioane de lei lunar.

    Conducerea societatii a considerat ca este necesar ca acesti oameni sa arate ca-si merita banii si, in noua societate, care va lucra numai cu Astra Asigurari, vor avea doua-trei luni sa dovedeasca acest lucru. Era anormal sa fie platiti unii cu cinci milioane si altii cu 30 pentru aceeasi munca', au spus sursele noastre.

    Aceasta decizie survine ca urmare a planului de restructurare de la societatea de asigurari. Acum doua luni, toti cei de la marketing au trebuit sa plece, pentru ca departamentul a fost desfiintat. Ulterior, se pare ca societatea a decis sa inchida si unele dintre sucursale. In total este vorba de circa 400 de oameni care au fost disponibilizati.

    Patronul societatii, Dan Adamescu (mai cunoscut pentru calitatea de patron al magazinului Unirea), a ramas in functia de presedinte, dar vicepresedintele Dan Domnitanu a ales sa paraseasca compania.

    Razbunari sau probleme financiare?

    Dupa toate acestea, in piata asigurarilor a inceput sa circule zvonul ca Astra ar avea probleme financiare, ba chiar ca nu ar mai primi banii pentru politele care sunt in derulare. Desi ar putea parea doar o razbunare a vreunui fost angajat, zvonul nu a fost infirmat. In ciuda incercarilor noastre, in ultimele trei zile, Dan Adamescu nu a putut fi contactat.

    Asta dupa ce de la biroul de PR al societatii ni s-a spus, pe un ton foarte nervos, ca nimeni nu comenteaza asemenea zvonuri si ca singurul in masura sa ofere informatii este Adamescu, presedintele fiind insa in strainatate. Solicitandu-i-se ieri informatii referitoare la Astra, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan, ne-a inchis brusc telefonul.

    Sursele noastre din companie sustin ca nu poate fi vorba despre faliment si ca aceste zvonuri ar putea fi produse de cei care au plecat.

    Astra a fost cumparata acum doi ani de la fosta APAPS de compania Nova Trade, detinuta de Dan Adamescu. Compania are o cota de circa 5% din piata asigurarilor generale si, potrivit clasamentului CSA pe 2003, este a saptea societate de profil din Romania.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 11 octombrie 2004.'

    mai mult

  • Prioritatile BNR: leul greu si inflatia

    Jurnalul National   

    ___
    Banca Nationala are de astazi o noua conducere. Guvernatorul Mugur Isarescu isi pastreaza functia, in timp ce majoritatea membrilor din Consiliul de Administratie sunt noi in BNR.

    Noul Consiliul de Administratie al BNR, aprobat de Parlament saptamana trecuta, si-a intrat de astazi in atributii. Mugur Isarescu isi pastreaza functia de guvernator si asigura si conducerea Consiliului de Administratie.

    El va fi secundat de Florin Georgescu, care a fost numit prim-viceguvernator si vicepresedinte al Consiliului de Administratie, si de doi viceguvernatori in persoana lui Eugen Dijmarescu si a lui Cristian Popa. Din conducerea BNR mai fac parte, ca membri, Silviu Cerna, Agnes Naghy, Napoleon Pop, Maria Ene si Virgiliu Stoenescu.

    TINTE PRECISE.

    In fata noului Consiliu de Administratie stau cateva obiective importante care vor trebui realizate in urmatorii ani. Trei dintre ele sunt cruciale pentru economia romaneasca: trecerea la leul greu, reducerea inflatiei si liberalizarea totala a contului de capital.

    Inflatia va trebui sa ajunga la nivelul din Uniunea Europeana, de 2%-3%, si pentru atingerea acestui nivel sunt necesari intre 3-5 ani, a opinat Mugur Isarescu dupa audierea sa in Comisiile parlamentare de buget-finante.


    PRIMUL OBIECTIV

    Obiectivul prioritar al Bancii Nationale pentru anul viitor va fi denominarea monedei nationale.

    Leul greu, obtinut prin taierea a patru zerouri din coada monedei nationale, este prevazut a intra pe piata incepand cu prima zi a anului viitor. Totusi, el va merge in paralel cu banii vechi, o perioada mai lunga de timp pentru ca oamenii sa se obisnuiasca cu noile monede. Isarescu a apreciat ca trecerea la leul greu inseamna 'pavarea' drumului catre euro.

    Sursa: Jurnalul National, 11 octombrie 2004.'

    mai mult

  • De marti, BRD va ramane fara presedintele Baltazar

    Gardianul   BRD

    ___
    Din 12 octombrie, Bogdan Baltazar va renunta la presedintia Consiliului de Administratie (CA) al BRD-Groupe Soci?t? G?n?rale (GSG), dar va ramane membru in CA al bancii pana la inceputul lui 2005. Acest pas nu inseamna, insa, o retragere a cunoscutului bancher din prim-planul vietii financiar-bancare autohtone.

    Baltazar promite ca va ramane o voce puternica si critica in acest sector si ca nu se va transforma intr-un 'tacut birocrat cu cotiere'.

    - Unde veti pleca?

    - De aproape un an gandesc intrarea mea in parteneriat cu un specialist in domeniul afacerilor – un american, pe care il cunosc de la Londra, care are in Romania o firma de consultanta de dimensiuni medii, dar foarte buna. Eu o sa aduc competenta financiar-bancara, relatiile si capitalul meu de prestigiu si o transformam intr-o firma mare de consultanta.

    Vom oferi, inca de la inceputul afacerii, consultanta pentru firme romanesti si straine, identificarea, structurarea si inchegarea pachetului de finantare - reprezentarea sa - cat timp clientul are nevoie de serviciile noastre. Vom sprijini clientii si in demersurile lor externe – export de marfuri si servicii, investitii.

    - Cabinetul de consultanta va va purta numele?

    - Partenerul meu tine neaparat sa fie si numele meu vom vedea eu nu cred ca este indispensabil.

    - Cand veti incepe activitatea efectiva la firma de consultanta?

    - Pe 15 ianuarie pana atunci ne pregatim logistic.

    - In ce context ati decis plecarea de la BRD?

    - Cred ca mi-am facut datoria. Prezidez BRD de sase ani si jumatate, din care aproape doi ani am fost presedinte si director general. Banca a trecut printr-o privatizare de succes, apreciata si pe plan international.

    Dovada ca a fost bine facuta este ca a dus la o expansiune puternica a bancii, care de la o cota de piata de 6% a ajuns la 18% la creditul neguvernamental, 25% la cel de consum, 30% la carduri, aproape 50% din piata fondurilor mutuale etc.

    Am hotarat sa plec in urma cu un an si sa o fac in buna intelegere, datorita faptului ca BRD e 'copilul' meu si nu voiam sa-i creez vreo problema prin plecarea mea. Cred ca s-a incheiat un ciclu. E bine ca atunci cand crezi ca ti-ai dat masura talentului si a posibilitatilor in legatura cu un proiect, sa mai faci si altceva.

    - V-a expirat mandatul?

    - In august 2003, mandatul meu in CA si contractul meu cu banca au fost prelungite mai am inca trei ani in CA. Am fost rugat insistent sa mai stau in CA, ca membru, pana la prima AGA, la inceputul anului viitor. Tot ce am facut in acest an a fost sa inchei optim marile proiecte in care eram implicat direct, dar nu puteam sa mai raman. De un an il port cu vorba pe viitorul meu partener.

    Exista o anumita logica a unui lucru, nu trebuie sa-l amani prea mult sunt si fonduri de investitii care vor sa conlucram.

    - Ati fost curtat si de banci?

    - Sigur.

    - Contractul cu GSG va permite sa lucrati intr-o alta banca?

    - Nu, pentru sase luni.

    -Ce banca ar reprezenta pentru dumneavoastra o provocare?

    - Interesanta va fi BCR: e o banca buna, dar cam prea mare si trebuie sa parcurga trecerea de la cultura de obedienta si de servicii facute statului si de contraservicii facute de stat si de institutiile lui la o adevarata cultura de piata.

    BCR va fi interesant de 'intors' si de transformat intr-o banca privata care sa stie sa discearna piata, sa actioneze in ea pe picioarele proprii ar fi un 'challenge'.

    - Cum vedeti banca dupa plecarea dvs.?

    - Testul suprem al unui sef este ca lucrurile sa mearga la fel de bine si dupa ce pleaca. BRD se va dezvolta foarte bine pe piata.

    - Credeti ca dupa plecarea dvs., BRD se va apropia mai mult de proiectele guvernamentale?

    - Intotdeauna a fost foarte apropiata. Avem o activitate extrem de bogata in acest domeniu si vrem sa o dezvoltam. N-am fost deloc refractar la finantarea proiectelor cu garantie de stat sau chiar numai cu 'scrisori de confort', care din punct de vedere economic si financiar aveau sens.

    - Ati fost totusi o voce critica.

    - Asta e altceva am vorbit si in numele ARB, unde sunt vicepresedinte. Am comentat greselile de politica guvernamentala sau ale Bancii Centrale: permisiunea acumularii de arierate fara nici un rost, cresterea deficitului de cont curent prin importuri nesabuite ale companiilor de stat, impleticirile intr-o serie de reglementari care erau anti-business.

    Una e sa privesti lucid performanta in materie de conducere a macroeconomiei si alta este sa privesti punctual proiecte care au totusi sens. Cred ca si pozitiile acestea ale mele, care au putut deranja, au fost cele care au contribuit intr-o masura la imaginea foarte buna a bancii. Sigur ca am primit unele reactii de nemultumire.

    - Cine a fost nemultumit?

    - Cei care promovau proiecte de legi si alte reglementari nepotrivite si care apoi le si aplicau arbitrar, restrictiv uneori si BNR.

    - Inclusiv actionarul francez?

    - Nu. Actionarul francez a avut o data sau de doua ori o usoara nervozitate, dar am lamurit-o intre noi si m-am bucurat constant de sustinerea totala a GSG. Cred ca erau sensibili la un impact negativ asupra afacerii, dar am reusit sa-i fac sa inteleaga specificul Romaniei, sa le explic ca aici o banca mare si presedintele ei nu pot fi niste tacuti birocrati cu cotiere.

    Unul dintre rolurile capitalului strain de calitate este tocmai de a crea masa critica pentru reforme concrete.

    Sursa: Gardianul, 11 octombrie 2004.'

    mai mult

08.10.2004

  • Polish Enterprise Fund are pregatiti intre 30 si 50 mil. euro pentru investitii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Enterprise Investors, compania care administreaza fondul de investitii polonez Polish Enterprise Fund spune ca are pregatiti intre 30 si 50 de milioane de euro pentru investitii pe piata romaneasca. Compania a luat si decizia de a-si deschide o reprezentanta in Romania dupa ce a investit 9 mil. euro in preluarea unui pachet de 41% din actiunile celei mai mari companii locale specializate in credite de consum, Credisson.

    'Prima investitie am facut-o pe piata romaneasca in anul 1999, cand alaturi de un consortiu de investitori am cumparat un pachet de actiuni la operatorul de telefonie mobila Orange. A doua tranzactie pe care am facut-o pe piata romaneasca este achizitia de actiuni la Credisson, care tomai s-a incheiat si pe care o pregatim din anul 2001. Sper ca pana la urmatoarea afacere sa nu treaca o perioada la fel de lunga ca intre primele doua investitii, mai ales ca avem si o reprezentanta pe piata romaneasca', a declarat Jacek Siwicki, director partener al Enterprose Investors.

    El nu exclude ca urmatoarea tranzactie a Enterprise Investors in Romania sa se petreaca in prima parte a anului viitor. 'Sectoarele pe care le vizam in general pentru a investi sunt cel al bunurilor de consum si retail, serviciile financiare, produsele si serviciile industriale sau serviciile de telefonie. Acestea sunt si domeniile pe care le vizam si in Romania', a completat Siwicki.

    Enterprise Investors a atras in prima parte a acestui an un capital de 300 milioane de euro pentru noul sau fond de investitii, Polish Enterprise Fund V, care va investi in principal in Plonia, pentru celelalte state din Europa Centrala si de Est fiind alocata o pondere de 30%-40%.

    'Din cei 100-120 de milioane de euro cat reprezinta suma alocata pentru investitii in celelate tari din Europa Centrala si de Est credem ca 30-50 de milioane de euro ar putea ajunge in Romania, daca vom gasi aici oportunitati de investitii', a completat Siwicki.

    Polish Enterprise Fund V investeste intre 5 si 45 de milioane de euro, perioada tipica pentru care este mensinuta investitia nainte de a fi vanduta participatia variind intre 3 si 7 ani. 'Prima noastra investitie de pe piata romaneasca, cea de la Orange, ne-a adus pana acum rezultate mai mari decat ne asteptam, asa ca am putea sa o mentinem chiar si doi-trei ani. Cu toate acestea, suntem deschisi la oportunitati pentru un pret bun. Putem face un exit chiar si anul viitor daca, spre exemplu, France Telecom vine la noi sa ne cumpere participatia sau poate daca Orange se coteaza la bursa', a mai spus Siwicki. Cea mai recenta investitie a Enterprise Investors in Romania, achizitia a 41% din actiunile Credisson va avea, potrivit lui Dariusz Pronczuk, responsabil de investitii in sectorul financiar, o durata de 5 ani pana la momentul exitului.

    Pe langa Polish Enterprise Fund (care detine 41% din actiuni), pe lista actionarilor Credisson se mai afla Oresa Ventures cu 37%, Florin Andronescu cu 20% si DBG Eastern Europe - 2%. Fondul german DBG, a devenit recent si actionar al retailerului de electronice si electrocasnice Flanco. De altfel, compania Credisson, specializata in acordarea si intermedierea de credite de consum a fost desprinsa anul trecut din cadrul Flanco, pana in aceasta vara, avand si acelasi actionariat. Credisson a desfasurat pana in prezent, potrivit directorului general Florin Andronescu, credite totale de 290 de milioane de euro, din care 120 de milioane euro reprezinta finantari preluate din activitatea derulata de Flanco. Anul trecut Credisson International Srl a realizat, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, o cifra de afaceri de 2.950 miliarde lei (aproape 7,9 milioane euro la cursul mediu al BNR), profitul net realizat in fiind de 2.326 miliarde lei (aproape 6,2 milioane euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 octombrie 2004.
    '

    mai mult

  • Record istoric: Barilul de petrol a depasit 52 USD

    Gardianul   

    ___
    Pretul petrolului doboara record dupa record, cotatia ajungand ieri, la inchiderea Bursei din New York, la peste 52 de dolari pentru un baril. Pretul titeiului nu a mai atins cote atat de ridicate de mai bine de 20 de ani.

    Aceasta evolutie, constant crescatoare de cateva luni, pune sub semnul intrebarii perspectivele economiei mondiale.

    Noul nivel record al barilului de petrol a fost provocat de situatia sondelor de extragere a petrolului din Goful Mexic, regiunea fiind grav afectata de uraganele de sezon, care au dus la scaderea productiei cu 15 milioane de barili. Totodata, situatia din Nigeria si sabotarea conductelor de petrol din Irak influenteaza intr-o mare masura bursele.

    Tarile OPEC pompeaza petrol pe piata aproape de capacitatea maxima, orice intrerupere a livrarilor din Nigeria sau Irak putand afecta, imediat, fragilul echilibru dintre cerere si oferta.

    Efectele imediate ale cresterii pretului petrolului sunt majorarea tarifelor la transportul aerian, costuri mai mari pentru companii, care pot avea drept urmare reduceri de personal, crestere economica slaba, pe fondul consumului in scadere, precum si preturi de vanzare cu amanuntul mai mari la toate produsele.

    Sursa: Gardianul, 8 octombrie 2004.

    mai mult

  • Senatul a iertat Tractorul de toate datoriile

    Curentul   

    ___
    Totul pentru privatizarea societatii Tractorul Brasov. Asta pare sa fie regula dupa care senatorii au aprobat ieri proiectul de lege privind privatizarea societatii, acceptand amendamente la forma initiata de executiv prin Ordonanta de urgenta 53/ 2004.

    Astfel, prin amendamentul la forma initiala propusa de guvern, senatorii au decis scutirea de la plata a dobanzilor si penalitatilor de orice fel, calculate de la data transferului dreptului de proprietate, pana la data emiterii ordinului comun pentru acordarea inlesnirilor la plata creantelor. In plus, pentru finalizarea procesului de privatizare, care treneaza de ceva vreme in cazul Tractorul, senatorii au luat decizia suspendarii oricarei forme de executare silita inceputa impotriva societatii Tractorul de catre creditorii bugetari ai AVAS. Totodata, la propunerea senatorului liberal Nicolae Vlad Popa, vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la Tractorul Brasov se va face catre firma Landini SPA si la orice firma controlata de aceasta, ca parte a grupului italian. Landini nu mai are, astfel, nici un motiv sa amane efectuarea transferului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni.

    Sursa: Curentul, 8 octombrie 2004.

    mai mult

07.10.2004

  • Investigatie la operatiunile Petrom din strainatate

    Evenimentul Zilei   SNP

    ___
    Compania austriaca OMV trebuie sa prezinte Consiliului Concurentei documente suplimentare pentru a se stabili daca trebuie sau nu sa-si retraga participatia de 25 la suta detinuta la grupul Rompetrol.

    Daca pina acum s-a pus doar problema influentelor pe care le-ar avea aceasta participatie pe piata interna, pe parcursul cercetarilor s-a constatat ca investigatia trebuie extinsa si asupra activitatii internationale a PETROM.

    Din aceasta cauza, Consiliul Concurentei a prelungit termenul pina la care trebuie sa ia o decizie. Analiza este cu atit mai complexa, cu cit afacerile celor doua companii, PETROM si Rompetrol, se intersecteaza si peste hotare.

    La sfirsitul lunii august, compania austriaca OMV a notificat Consiliul Concurentei in legatura cu preluarea companiei petroliere de stat care este, in acelasi timp, cel mai important actor din sectorul de prelucrare si distributie a carburantilor. Totodata, PETROM detine monopolul extractiei de titei din Romania. Raspunsul Consiliului era asteptat la sfirsitul lunii septembrie.

    Numai ca, pe masura ce a avansat cercetarea, inspectorii de concurenta au constatat ca lucrurile sint mai complicate si au nevoie de mai mult timp, dar si de documentatie suplimentara.

    PETROM si Rompetrol, concurenti si in Moldova

    Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, declara ca nu este vorba despre o intirziere, dar este un caz complex ce trebuie analizat cu mare atentie pentru a se lua o decizie corecta.

    Atit PETROM, cit si Rompetrol detin benzinarii in Republica Moldova si desfasoara activitati in zona Marii Caspice, mai precis in Kazahstan. Concurenta cea mai mare intre cele doua companii este pe piata distributiei de carburanti din Republica Moldova, unde atit PETROM, cit si Rompetrol vor sa-si dezvolte afacerile.

    Preluarea PETROM face parte din stragia OMV de dezvoltare regionala, care prevede dublarea cotei de piata la 20% in zona Europei centrale si de est si a Dunarii si dezvoltarea capacitatii de rafinare numai pentru atingerea acestui obiectiv. Prin cumpararea PETROM, OMV va deveni lider regional pe piata produselor petroliere.

    Activitatea internationala a PETROM

    PETROM detine, in Kazahstan, licente pentru zacamintele Tasbulat, Turkemenoy si Aktas prin intermediul Tasbulat Oil Corporation. In 2003, investitia estimata a fost de 25,1 mil dolari. Desfasoara prin intermediul companiei Oztiurk Munai activitati de explorare si productie in perimetrul Sinelnikovskoe. In 2003, investitia realizata s-a ridicat la 9,6 mil dolari.

    Anul trecut a achizitionat 95% din actiunile companiei Kom-Munai din Kazahstan, impreuna cu licenta de dezvoltare si productie a zacamintului petrolier Komsomolskoe. In 2003, investitia realizata s-a ridicat la 9 mil dolari.

    Detine o cota de 30 la suta din piata produselor petroliere din Republica Moldova.

    Are doua benzinarii si un depozit de produse petroliere in Ungaria. Cifra de afaceri a societatii PETROM KFT Ungaria a fost in 2003 de 19.045.716 dolari.

    Sursa: Evenimentul zilei, 7 octombrie 2004.

    mai mult

  • Landini va prelua Tractorul cu noul contract colectiv de munca, gata negociat de AVAS

    Curentul   

    ___
    Una dintre cele mai lungi si, totodata, cele mai controversate privatizari din Romania - cea a societatii brasovene Tractorul - a intrat intr-o noua faza, si anume o noua... prelungire a termenului final pentru realizarea transferului de proprietate. Astfel, dupa ce anuntase ca va veni in Romania pentru a semna documentele de transfer, noul proprietar - compania italiana Landini, castigatoarea licitatiei organizate de APAPS anul trecut - a cerut o noua amanare.

    La 'ultimul' termen final - 15 septembrie 2004 - castigatoarea licitatiei organizate anul trecut de fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), pentru privatizarea uzinelor brasovene Tractorul, si anume compania italiana Landini, nu s-a prezentat pentru a opera transferul pachetului majoritar de actiuni si a-si a intra in atributiile de proprietar. In aceste conditii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS - continuatoarea APAPS - n.n.) a stabilit un nou termen pentru acest transfer, si anume 1 octombrie a.c. Nici la acest termen 'final', insa, reprezentantii companiei Landini nu au venit la Bucuresti. In schimb, printr-o scrisoare trimisa la 30 septembrie a.c., si semnata de presedintele Consiliului de Administratie, Valerio Morra, Landini a informat AVAS ca este de acord sa finalizeze transferul de proprietate asupra actiunilor Tractorul Brasov 'in 15 zile de la publicarea ordonantei privind privatizarea societatii in '.

    Este vorba de actul normativ adoptat de guvern la mijlocul anului 2003, prin care sunt stabilite o serie de facilitati ce urmeaza a fi acordate noului proprietar, cum ar fi stergerea datoriilor fata de bugetul de stat, amanarea la plata a unei mari parti din datoriile fata de bugetul asigurarilor sociale si conversia in actiuni a tuturor datoriilor societatii fata de furnizorii de utilitati (apa, gaze naturale, energie electrica etc.) Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor si urmeaza a fi adoptat si de Senat, ca apoi sa fie promulgat de presedintele Romaniei si publicat in 'Monitorul Oficial'.

    Italienii se tem ca parlamentul le va anula unele facilitati acordate de guvern

    'Principala rezerva pe care o au investitorii italieni este legata de faptul ca acestia se tem ca nu cumva parlamentul sa opereze modificari in ordonanta privind privatizarea Tractorul, mai exact sa anuleze unele facilitati acordate noului proprietar, ignorand faptul ca actul normativ in cauza a fost deja aplicat in cea mai mare masura' - ne-a declarat presedintele AVAS, dl Mircea Ursache.

    Situatia creata a fost analizata, marti, de presedintele AVAS, impreuna cu reprezentanti ai sindicatelor Tractorul, CNS Cartel Alfa, Blocului National Sindical, CNSLR Fratia, CSN Meridian, Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Ursache a reamintit cu acest prilej ca Landini a anuntat in mai multe randuri ca intentioneaza sa finalizeze transferul dreptului de proprietate asupra uzinei din Brasov, insa reprezentantii firmei italiene nu s-au prezentat la discutii.

    Facilitati peste facilitati, acordate de guvernul roman

    Contractul de privatizare a fost semnat in luna septembrie a anului trecut, pentru o valoare totala a tranzactiei de 45,3 milioane de euro. Prin Legea de aprobare a ordonantei privind privatizarea Tractorul a fost stabilit si schimbul actiunilor detinute de SIF Transilvania la Tractorul (aproximativ 158 milioane de actiuni a 1.000 de lei fiecare) cu cele detinute de AVAS la Rulmentul Brasov (aproximativ 69 milioane de actiuni a 2.290 de lei fiecare). De asemenea, au fost anulate datoriile societatii fata de bugetele statului, in valoare de circa 4.000 miliarde de lei.

    Totodata, printr-o hotarare de guvern s-a stabilit ca, in acest an, cumparatorii tractoarelor vor beneficia de subventii in valoare de 600 miliarde de lei, suma urmand sa fie majorata la 700 miliarde de lei anul viitor. Practic, statul roman subventioneaza, prin acest act normativ, 45% din pretul unui tractor.

    Nu in ultimul rand, guvernul a acordat societatii brasovene o serie de imprumuturi, din fondurile AVAS, pentru plata consumului curent de energie si gaze naturale, cu dobanzi avantajoase si perioade de gratie cuprinse intre sase luni si un an.

    In lipsa noului proprietar, AVAS este nevoita sa treaca la negociera contractului colectiv de munca pentru anul 2005. 'AVAS i-a dat mandat administratorului special sa negocieze cu sindicatele si sa stabileasca detaliile contractului colectiv de munca pentru anul viitor, urmand ca noul proprietar, firma Landini, sa preia acest contract', a precizat pentru 'Curentul' Mircea Ursache.

    Sursa: Curentul, 7 octombrie 2004.'

    mai mult

Pagina

inchide