26.01.2006
-
Listarea BCR la Bursa, in 36 de luni
ZF RO - FONDURI MUTUALE EBS
___
Actiunile BCR vor fi listate in termen de trei ani de la finalizarea contractului de privatizare, cu sau fara o oferta publica. Actiunile care ar putea fi oferite oferite ar urma sa fie ori actiuni noi ale bancii, Erste urmand sa nu participe la majorare, fie Erste va vinde o parte din actiunile sale, fara a scadea insa sub 50%. Neindeplinirea acestei obligatii atrage reintrarea in vigoare a unui articol din statului BCR care nu ar mai permite austriecilor sa ia decizii doar cu pachetul de 61,8% pe care il detin, fiind nevoie de o majortate de 75%, majoritate la care SIF-urile, principalii minoritari au renuntat in schimbul listarii.
AVAS a inceput aseara dupa ora 18:00 publicarea contractului de privatizare a BCR semnat pe 21 decembrie cu grupul austriac Erste Bank.
In acelasi timp, Erste a anuntat la Viena ca actionarii sai si-au exercitat in proportie de 60% dreptul de preemptiune pentru a subscrie actiuni noi in cadrul operatiunii de majorare a capitalului social desfasurata incepand de pe 11 ianuarie. Erste Bank a intentionat sa stranga de pe piata de capital 2,75 miliarde de euro care sa-i permita sa achite cele 3,75 mld. euro pentru 61,8% din actiunile BCR. Ieri la pranz, Erste anunta ca cererea mare din partea investitorilor mici a facut ca operatiunea de subscriere sa fie inchisa la ora 17:00, cu o zi mai devreme decat fusese programat.
Inainte de inceperea majorarii de capital, principalul actionar al Erste, Die Erste ...sterreichische Spar-Casse Privatstiftung, care detine 32,2% din actiuni, a informat ca intentioneaza sa isi mentina cota de actionariat la peste 30%. De asemenea, membrii Grupului de Banci de Economii, care detin impreuna 7% din actiunile Erste Bank, si-au exprimat intentia de a-si exercita dreptul de subscriere pentru actiunile nou emise. Perioada de subscriere pentru achizitionarea de actiuni a fost stabilita intre 11 - 25 ianuarie, plasarea ofertelor si stabilirea pretului tranzactiilor facandu-se in intervalul 11 - 26 ianuarie 2006.
Conform deciziei CA al Erste, majorarea de capital a fost prevazuta a se realiza sub forma unei vanzari la valoarea de piata cu drepturi de preemptiune pentru actionarii existenti, carora le-au fost rezervate 4 noi actiuni pentru fiecare pachet de 15 actiuni detinute. Cota maxima pe actiune si limita superioara de pret nu pot depasi 55 de euro.
Sursa: Ziarul Financiar, 26 ianuarie 2006.
-
Dupa privatizare - Listarea BCR, fara oferta publica
Jurnalul National EBS
___
AVAS a publicat ieri pe site-ul institutiei contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR). Potrivit acestuia, actiunile BCR vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica. Participatia Erste Bank nu va trebui sa scada insa sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social, potrivit contractului de privatizare.
Procesul de dezvoltare a bancii este stopat pana la finalizarea vanzarii. Partea romana a mai acceptat ca banca in totalitate si filialele sale sa deruleze, pana la preluarea efectiva, operatiuni numai in cursul obisnuit al activitatii, care sa nu aiba un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare. Numarul de salariati nu poate creste cu mai mult de 2%, iar salariile cu mai mult de 5%.
Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in 2005. Contractul semnat intre actualii actionari si castigatorul privatizarii - Erste Bank - mai stipuleaza ca BCR se obliga ca in perioada dintre semnarea documentelor de privatizare si finalizarea procesului sa nu acorde dividende sau alta forma de distribuire, cu exceptia celor cuvenite pentru anul 2005. AVAS va avea dreptul sa incaseze o parte din dividendele, care vor fi distribuite pentru 2006, in limita perioadei cat va detine actiunile BCR.
CLAUZE DURE. Erste Bank poate sa intrerupa imediat si neconditionat contractul de privatizare inainte de finalizare, daca BCR ar inregistra pierderi de peste 300 de milioane de euro. Pentru un prejudiciu intre 150 de milioane de euro si 300 de milioane de euro, Erste Bank va acorda vanzatorului un termen de 30 de zile in care AVAS va remedia modificarea negativa sau va despagubi BCR cu intreaga suma.
PENALIZARI SI DESPAGUBIRI
Erste Bank va achita penalitati reprezentand 10% din pretul platit statului in schimbul actiunilor BCR pentru fiecare caz de incalcare a obligatiilor din contractul de privatizare, in timp ce despagubirile asumate de partea romana nu pot depasi 50% din valoarea pachetului transferat. Penalitatile vor fi calculate prin raportare la pretul achitat de Erste Bank pentru actiunile AVAS la BCR, in valoare de 2,23 miliarde de euro. Printre interdictiile impuse bancii austriece se numara dizolvarea, lichidarea, falimentarea sau instituirea administrarii speciale, mentinerea identitatii corporative a BCR si instrainarea actiunilor timp de trei ani de la preluare. AVAS a prezentat o serie de garantii, a caror incalcare determina acordarea de despagubiri. Printre cele mai importante se numara detinerea titlurilor scoase la vanzare, respectarea legislatiei in domeniul privatizarii si corectitudinea unor date privind BCR (actiuni, capital social, filiale, bunuri, contracte semnificative, contabiliate, angajati, litigii, pretentii restante neachitate). AVAS s-a obligat sa compenseze Erste pentru prejudiciul suferit de BCR in legatura cu restituirea sediului central al bancii din Bdul Regina Elisabeta.
Sursa: Jurnalul National, 26 ianuarie 2006. -
Actiunile Alro, ridicate de pretul aluminiului
Averea ALR
___
Grupul Marco si-a consolidat pozitia pe piata aluminiului din Romania, devenind actionar majoritar la producatorul de alumina Alum Tulcea, prin intermediul Alro-Alprom Slatina. Dupa finalizarea ofertei publice de preluare a Alum, derulate la Bursa de Valori Bucuresti, Marco a comunicat pietei bursiere ca au fost achizitionate 624.198 actiuni Alum, in valoare totala de peste 9,095 milioane lei noi, prin intermediul Alro, companie ale carei actiuni sunt listate la Categoria I. In urma acestei oferte, Alro detine 92,75% din Alum, capacitate de productie ce asigura materia prima necesara productiei in cele doua fabrici din Slatina. In paralel cu inchiderea ofertei, au aparut noi informatii in piata, doua institutii publice luand la puricat privatizarea Alro Slatina, din doua unghiuri diferite, dar legate de privatizarea Alro, care a fost, in premiera, realizata cu sprijinul pietei de capital. Prima institutie, nou-creata Autoritate de Control a Guvernului (ACG) a anuntat ca investitorii de la Marco nu si-au respectat o obligatie de investitii de portofoliu, asumata prin contractul de privatizare, care avea ca termen de finalizare luna iunie 2003. In acelasi timp, reporterii â??Avereaâ?? au aflat ca si Curtea de Conturi se afla, de la sfarsitul anului 2005, in documentare la Alro pentru a verifica modul si tehnicile de privatizare folosite de statul roman. Nici ACG, nici Curtea de Conturi nu au informat, insa, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) despre aceste investigatii si rezultatele obtinute pana acum, chiar daca aceasta institutie monitorizeaza contractul dintre Marco si statul roman in etapa postprivatizare. Surse din cadrul AVAS au declarat, pentru ziarul nostru ca â??investitorii de la Marco nu si-au respectat clauza de investitii de portofoliu prevazuta in contract, iar AVAS nu a avizat nici un document care sa ateste realizarea acestei investitii la data-limita, care a expirat in iunie 2003â??. In paralel, Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi, ne-a declarat ca â??in documentarea noastra, noi nu am pornit si nu atingem aspectele investigate anterior in privatizarea Alro, privind pretul incasat de statul roman, ci de procedura si metodele de privatizare, in scurt timp vom termina raportul si il vom face public, o data cu finalizarea Raportului de activitate pe anul 2004â??.
Grupul Marco este decis sa continue investitiile in sectorul de aluminiu in Romania, prin nou-creatul holding Alro-Alprom-Alum, in care a investit deja. Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, considera ca â??decizia de preluare a Alum Tulcea face parte din strategia de transformare a grupului intr-un producator integrat de aluminiuâ??, spune, adaugand: â??pentru punerea in practica a acestei strategii, Alro a investit pana in prezent circa 27 milioane dolariâ??. Cheia afacerii este, in continuare, Alprom, ce produce prelucrate din aluminiu cu valoare adaugata mult mai mare, de circa trei ori, decat vanzarile directe de aluminiu. â??Incertitudinea privind structura corporativa a Alro are un mai mare impact asupra pretului actiunii la Bursa decat evolutia pozitiva a pretului aluminiului pe plan internationalâ??, considera analistul Dan Barbulescu, de la BERG. Totusi, evolutia pretului actiunilor Alro la BVB â??a fost ridicataâ?? de saltul spectaculos al cotatiilor aluminiului pe pietele internationale, dupa caderea brusca din vara trecuta, care a fost reflectata fidel si cursul titlurilor emitentilor din Slatina pe cele doua piete bursiere, BVB si Rasdaq (pentru Alprom si Alum). Cotatia aluminiului la Londra s-a plasat, in ultimele zile, la cel mai inalt nivel din ultimii 17 ani, ca urmare a majorarii cererii, a avansului limitat al productiei si a achizitiilor masive ale fondurilor de investitii. Pentru acest an, estimarile analistilor de la Bursa de metale de la Londra (London Metal Exchange) indica un pret de 1,8 dolari pentru un kilogram de aluminiu, fata de 1,7 dolari pe kilogram in 2005. Aceste evolutii pozitive sunt o continuare a trendului ascendent din 2005, cand pretul aluminiului a inregistrat, in final, o crestere de 14%, peste estimarile initiale, ce preconizau un avans de doar 10%.
La BVB, ultima achizitie a Grupului Marco, preluarea Alum, a reusit sa echilibreze pretul actiunilor Alro, care, dupa scaderea din sedinta de luni, cu 6,6%, au reusit marti sa se mentina la cotatia din sedinta de vineri, de 3,1 lei noi, ieri nefiind inregistrata nici o tranzactie.
AVAS continua actiunea in instanta impotriva Alro
Curtea de Apel Craiova a admis, ieri, apelul declarat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si a dispus rejudecarea cererii de anulare a majorarii de capital la compania Alro, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti. Cererea AVAS a fost anulata pe 19 octombrie 2005, ca netimbrata, prin sentinta Tribunalului Olt. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea cauzei de catre Tribunalul Olt. AVAS, actionar minoritar la Alro Slatina, a chemat in instanta compania la sfarsitul lunii iulie a anului precedent, solicitand anularea deciziei actionarilor de majorare a capitalului social, in 2005, cu peste 183 milioane lei, de la 211,1 milioane lei la 394,8 milioane lei, prin emiterea a 367,4 milioane actiuni la un pret de 0,50 lei (5.000 lei vechi) pe titlu.
Sursa: Averea, 26 ianuarie 2006. -
Petrom va reduce livrarile de gaze catre companii
Adevarul SNP
___
Companiile de distributie a gazelor naturale, Distrigaz-Nord si Distrigaz-Sud, si-au redus livrarile catre consumatorii industriali, iar reprezentantii companiei Petrom vor fi convocati pentru a aplica aceeasi masura, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Ministrul Economiei, Codrut seres, impreuna cu reprezentantii firmelor de transport si distributie de gaze naturale au hotarat reducerea cantitatilor de gaze naturale furnizate catre o serie de consumatori industriali, altii decat cei vizati initial de aceasta masura, si redirectionarea gazelor catre populatie.
Sursa: Adevarul, 26 ianuarie 2006.
25.01.2006
-
Inchiderea Doljchim afecteaza Petrom
ZF RO - FONDURI MUTUALE SNP
___
Decizia de inchidere a combinatului chimic Doljchim de catre Petrom pentru a putea suplimenta livrarile de gaze catre piata interna vor provoca pierderi companiei petroliere. 'Pierderile ar putea fi relativ mici comparativ cu rezultatele Petrom si depind de durata perioadei reci. Oricum, Doljchim va pierde marja la produse si vor exista pierderi din cauza inchiderii si redeschiderii combinatului', au comentat pentru ZF reprezentantii Petrom. Conducerea Petrom, cel mai mare producator de gaze din Romania si din sud-estul Europei, a anuntat in urma cu doua zile ca a decis sa inchida temporar Doljchim si sa treaca la o suplimentare a productiei pentru a-si mari livrarile zilnice de gaze cu pana la 20%.
Petrom si Romgaz au luat masuri de crestere a productiei de gaze, dupa consultari prealabile cu Ministerul Economiei si Comertului, in contextul in care au fost constatate scaderi ale volumelor importate din Rusia prin punctul Isaccea (Dobrogea). Petrom livreaza zilnic pe piata acum peste 17 milioane de metri cubi, acoperind aproximativ un sfert din cererea de gaze din Romania. Importurile din Rusia au o pondere de cira 40% in consum acum.
Compania romaneasca este controlata de catre grupul austriac OMV. Dupa modelul austriac, Petrom are de anul trecut o divizie distincta de gaze si are ca obiectiv prima pozitie in randul producatorilor de gaze de pe piata. Ultimele estimari ale Petrom indicau pentru anul trecut o cifra de afaceri de 2,7 - 2,9 mld. euro si un profit net in jurul a 500 mil. euro. Actiunile companiei au crescut de la inceputul anului cu 30%, ultimul pret fiind de 0,6 lei, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 9,25 mld. euro. Ieri, titlurile au inregistrat o scadere de 4%.
Sursa: Ziarul Financiar, 25 ianuarie 2006.
' -
Erste Bank pune conditii inainte sa plateasca banii pentru BCR
Gandul EBS
___
Erste Bank a decis sa vireze banii pentru cumpararea BCR in 3 luni, daca autoritatile romane vor indeplini mai multe conditii. Astfel, inainte de transmiterea in contul escrow a celor 3,75 miliarde euro oferite pentru BCR, Erste Bank doreste sa primeasca acceptul de principiu, din partea autoritatilor de supraveghere si reglementare din domeniu, pentru preluarea BCR Asigurari si BCR Asset Management. O alta conditie presupune aprobarea unor modificari de catre Adunarea Generala a Actionarilor BCR, cea mai importanta fiind renuntarea la prevederea prin care deciziile importante sunt adoptate cu o majoritate de 75% din voturi. Reprezentantii Erste au solicitat avizul Consiliului Concurentei privind concentrarea economica rezultata, aviz care trebuie insotit si de acceptul Comisiei Europene. De asemenea, institutia de concurenta trebuie sa se pronunte asupra eventualului ajutor de stat reprezentat de despagubirile platite de stat in contul datoriilor Bancorex. Bancherii austrieci cer ca statul roman sa acopere toate pierderile BCR de pana la 150 de milioane de euro provenite din operatiuni care nu au fost inscrise in camera de date pusa la dispozitia ofertantilor. Potrivit unor reprezentanti ai Erste Bank, in cazul unor pierderi mai mari de 300 de milioane de euro,austriecii se retrag din afacere fara sa plateasca penalitati.
Daca toate aceste conditii ridicate de reprezentantii Erste vor fi indeplinite, in cel mult trei luni jumatate banii vor fi depusi in contul escrow, cont pe care â??se batâ?? sa-l gazduiasca HSBC, ING, Citibank si ABN Amro.
Sursa: Gandul, 25 ianuarie 2006. -
Alro si-a majorat participatia la Alum pana la 92,75%
Curierul National ALR
___
Combinatul de aluminiu Alro Slatina si-a majorat pana la 92,75% participatia detinuta la societatea Alum Tulcea, in urma unei oferte publice de preluare a actiunilor firmei, informeaza un comunicat al companiei.
Oferta publica s-a desfasurat in perioada 29 noiembrie 2005 - 20 ianuarie 2006, pretul pe actiune fiind de 5,6 lei. Au fost subscrise 1,6 milioane titluri, la un pret total de 9 milioane de lei.
Oferta publica a respectat reglementarile pietei de capital si a tinut cont de pretul cu care pachetul majoritar de actiuni al Alum a fost preluat de combinatul de aluminiu. 'Decizia de preluare a Alum Tulcea face parte din strategia de transformare a grupului intr-un producator integrat de aluminiu. Pentru punerea in practica a acestei strategii, Alro a investit pana in prezent circa 27 milioane de dolari', a declarat vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, Marian Nastase, citat de Mediafax.
Alro a obtinut in luna septembrie 67% din actiunile Alum, in urma unei tranzactii de circa noua milioane de dolari incheiata cu grupul Balli. Potrivit datelor Bursei Electronice Rasdaq, Alum are un capital social de 38,8 milioane de lei, divizat in 6,5 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 5,95 de lei. Pretul de referinta al unei actiuni este de 5,2 lei.
Sursa: Curierul National, 25 ianuarie 2006.'
24.01.2006
-
Proprietarul Alro Slatina nu si-a respectat obligatiile contract
Realitatea Romaneasca ALR
___
Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a sesizat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) asupra faptului ca proprietarul Alro Slatina nu a respectat obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa rezolve problema in interesul statului, potrivit Mediafax.
In sesizarea transmisa AVAS se arata ca proprietarul Alro (grupul Marco International - n.r.) nu si-a indeplinit in totalitate obligatia de a realiza o investitie de portofoliu in suma de 16,6 milioane de dolari, prin achizitionarea de actiuni la o intreprindere producatoare de aluminiu.
Obligatia trebuia indeplinita pana la termenul scadent de 30 iunie 2003.
Alro a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al societatii Alprom cu 4,2 milioane de dolari si a efectuat investitii pentru dezvoltare si mediu in cadrul acestei intreprinderi in suma de 10,4 milioane de dolari.
Autoritatea de Control a Guvernului arata insa ca suma de 10,4 milioane de dolari nu poate constitui o investitie de portofoliu, asa cum Marco s-a angajat la preluarea combinatului Alro, deoarece a fost cheltuita pentru dezvoltare si mediu, si nu pentru achizitia unor actiuni.
Ca urmare a acestei situatii, seful Autoritatii de Control a Guvernului, ministrul delegat Cristian David, a decis sa sesizeze Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului asupra faptului ca proprietarul Alro nu si-a indeplinit obligatiile postprivatizare si a solicitat AVAS sa solutioneze problema in interesul statului.
Sursa: Realitatea Romaneasca, 24 ianuarie 2006. -
Erste Bank va achita banii pentru actiunile BCR dupa Paste
Gardianul EBS
___
Cei 3,75 miliarde de euro reprezentand contravaloarea pachetului de 61,88% din actiunile BCR ar putea fi virati in banca din strainatate in urmatoarele trei luni si jumatate, estimeaza comisia de privatizare si Erste Bank. Potrivit Medifax, inainte de transmiterea in contul escrow a banilor de la Erste, partea romana trebuie sa indeplineasca o serie de conditionalitati. Astfel, Erste Bank doreste sa primeasca acceptul de principiu din partea autoritatilor de supraveghere pentru preluarea indirecta a subsidiarelor BCR. Constituirea contului escrow (pentru care concureaza HSBC, ING, Citibank si ABN Amro ) este conditionata si de avizul Consiliului Concurentei privind concentrarea economica rezultata, care sa aiba si acceptul Comisiei Europene. Acestea trebuie sa se pronunte asupra eventualului ajutor de stat reprezentat de despagubirile platite de stat in contul datoriilor Bancorex.
Sursa: Gardianul, 24 ianuarie 2006. -
SIF-urile au obtinut in 2005 profituri importante
Curierul National LION SIF2 SIF3 SIF4
___
Societatile de Investitii Financiare (SIF) au inregistrat in anul 2005 profituri importante, depasind nivelurile bugetate la inceputul anului cu 7,38 la suta in cazul SIF Banat-Crisana sau chiar cu 38,37 la suta in cazul SIF Moldova, care, ca si SIF Oltenia, si-a reorientat politica de investitii catre actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Conform unui raport al societatii de servicii de investitii financiare IEBA Trust, profiturile pe actiune s-au situat intre 0,0648 RON/actiune in cazul SIF Muntenia si 0,0996 RON/actiune, valoare inregistrata de SIF Oltenia.
Anul trecut, SIF 1 Banat-Crisana a inregistrat un profit net de 50,46 milioane RON, SIF2 Moldova - 48,25 milioane RON, SIF3 Transilvania - 37,46 milioane RON, SIF4 Muntenia - 52,28 milioane RON, iar SIF5 Oltenia - 57,76 milioane RON. In anul 2005, cele cinci SIF au inregistrat aprecieri semnificative ale preturilor de piata, pe fondul discutiilor care au avut loc in legatura cu majorarea pragului de detinere in capitalul social de la 0,1 la suta la unu la suta, dar si datorita procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), incheiat la sfarsitul anului.
Astfel, SIF-urile au incheiat anul cu cresteri de pret situate intre 101,92 la suta (SIF Transilvania) si 210,34 la suta (SIF Moldova), numarandu-se printre cele mai performante actiuni de la BVB.
In prima saptamana a acestui an, SIF-urile au inregistrat cresteri accentuate, atingand noi maxime istorice, pentru ca apoi variatiile sa devina mai putin pronuntate. Mai mult, dupa data de 16 ianuarie, SIF-urile au inregistrat corectii, intre minus 6,11 la suta si 7,84 la suta, fara a cobori insa sub nivelurile inregistrate la inceputul anului.
Sursa: Curierul National, 24 ianuarie 2006.
Pagina